Premier League - preview 21. kola

30.12.2017, 08:39, aktualizováno 31.12.2017, 09:08
Previews
Silvestrovský program v Anglii obnáší dva duely. S rokem 2017 se nejprve rozloučí suverénní Manchester City, který zajíždí na půdu Crystal Palace. Ještě včas, než se všichni odeberou domů či na dvorek za rachejtlemi, je potom v plánu výkop utkání West Bromwiche s Arsenalem...
Crystal Palace - Manchester City  (neděle 13:00)
Manchester City je letos neomezeným vládcem Premier League a nic na tom nezmění minimálně ani několik následujících kol. Roli jednoznačného favorita bude hájit v posledním utkání tohoto roku na půdě Crystalu Palace, který sice bojuje o holé přežití, ale v posledních týdnech vykázal oproti začátku sezóny opravdu výrazné zlepšení.

Devatenáct výher, jedna remíza, jednašedesát vstřelených branek. Anglická nejvyšší soutěž dlouho nepamatuje takovou dominanci. The Citizen letos ztratili pouze ve dvou zápasech napříč všemi soutěžemi, a to když remizovali v srpnu s Evertonem a prohráli na půdě Šachtaru Doněck v Lize mistrů. V lize získali už osmnáct vítězství v řadě!

Pokud se hostům podaří naplno uspět i v Selhurst Parku, překonají rekord Chelsea z roku 2008, protože na cizích hřištích by zvítězili už podvanácté za sebou. "Není snadné udržet pozornost v době svátků. Všichni mají prázdniny, všichni slaví doma," uvedl manažer Pep Guardiola. "Jsme rádi, že jsme naposledy skolili Newcastle."

Ten se v tomto utkání nebude moci spolehnout na Fabiana Delpha, Vincenta Kompanyho, Johna Stonese a Phila Fodena, není pak jasné, jestli bude k dispozici David Silva. "Samozřejmě jsme šťastní, že jsme překonali několik rekordů. Ale když se připravujeme na zápas, nehovoříme o tom. Jen o tom, že musíme znovu vyhrát," dodával hostující stratég.

Ačkoli Crystal Palace naposledy padl v londýnském derby s Arsenalem, svou reputaci si výrazněji nepokazil, protože to byla dosud jediná porážka, kterou za uplynulých devět kol zaznamenal. Ještě na začátku listopadu byli svěřenci Roye Hodgsona odsuzováni k jistojistému sestupu, teď se drží těsně nad sestupovým pásmem.

V tomhle utkání nebudou mít jednoznačně co ztratit. "Máme několik otazníků. Když se podívám na svůj, není pochyb o tom, že u některých hráčů nevím, jestli nastoupí," uváděl domácí lodivod. "Vím, že nás naši fanoušci budou v neděli podporovat. Nasadím nejlepší možnou jedenáctku a pokusíme se předvést maximální výkon."

Proti Arsenalu, proti němuž vůbec poprvé od konce září inkasovali třikrát za devadesát minut, utrpěl nespecifikovaný šrám Yohan Cabaye, a jeho start v nynějším duelu není úplně jistý. To samé platí rovněž o Joelovi Wardovi, jenž má problémy s třísly. Určitě pak do hry nezasáhne trojice ve složení Connor Wickham, Damien Delaney a Mamadou Sakho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.90 - 6.19 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Bromwich Albion - Arsenal FC  (neděle 17:30)
Silvestrovský program večer v Anglii obstarají West Bromwich Albion s londýnským Arsenalem. Oba celky si letos představovaly lepší výsledky po půl roce než průběžné dvacáté, resp. šesté místo, a tak je na samém konci roku potřeba naplno bodovat značná v obou táborech. V obzvláště zapeklité situaci se nachází domácí Baggies, kteří čekají na první ligové vítězství již více než čtyři měsíce...

West Bromwich po nadějném vstupu do sezony a prvních dvou vyhraných kolech bezmocně tápe, což stálo manažerský post Tonyho Pulise a ani jeho nástupce Alan Pardew doposud v šesti pokusech černou osmnáctizápasovou šňůru bez jediné výhry nedokázal utnout. To Arsenal své trápení na hřištích soupeřů dokázal zmírnit v posledním kole hektickou výhrou 3:2 na půdě Crystal Palace a na stadionu Hawthorns bude chtít své ofenzivní vlohy zopakovat, aby se udržel na dostřel konkurentům v boji o zajištění postupu do Ligy mistrů.

Manažer Arsenalu Arséne Wenger právě před třemi dny vyrovnal rekord sira Alexe Fergusona v počtu odkoučovaných zápasů Premier League a dnes se tedy v moderních historických tabulkách osamostatní na prvním místě. Francouzského trenéra ovšem na tiskové konferenci čekaly předně jiné a nepříjemnější dotazy, obzvláště na téma hráčského rozkolu okolo Alexise Sáncheze, kvůli čemuž dle informací médií někteří hráči ani neslavili Chilanovy góly do sítě Crystal Palace.

Wenger ovšem jakékoli spekulace na toto téma rázně popřel a vyvrátil i možnost, že by jedna z největších hvězd Kanonýrů opustila klub předčasně již v lednu. "Ne, nic takového jsem neviděl. Nemám obavy z příchozí nabídky, i když na to kvůli jeho pozici s končící smlouvou jistě dojde."

Domácí se budou muset obejít bez Nacera Chadliho, jehož vyřadí zranění z minulého týdne proti Stoke na dlouhé dva měsíce. Mimo hru bude nejspíše i forvard Salomon Rondón, který v předešlém kole utrpěl drobné svalové zranění, a dlouhodobě zůstává mimo hru také James Morrison. Na straně Arsenalu stále chybí trio Ramsey, Giroud, Monreal.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, Hegazy, Evans, Gibbs - Phillips, Livermore, Barry, Brunt - Robson-Kanu, Rodriguez
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Chambers, Mustafi, Koscielny - Bellerín, Wilshere, Xhaka, Kolašinac - Özil, Alexis - Lacazette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.35 - 4.15 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Bournemouth - Everton FC  (sobota 16:00)
Už osm zápasů v řadě napříč všemi soutěžemi drží Everton neporazitelnost a poměrně solidně napravuje mizernou první polovinu podzimu. K evropským pohárům má ale stále hodně daleko, a tak je potřeba v nastoleném trendu pokračovat. Bournemouth je určitě celkem, který je k poražení. Aktuálně se totiž nachází v sestupovém pásmu.

The Toffees v posledních dvou ligových kolech uhráli bezbrankovou remízu a tyhle výsledky v podstatě ukazují přesný kontrast v ligové tabulce. Stačí to zkrátka jen na střed tabulky. Manažer Sam Allardyce má určité problémy s výkonností některých svých hráčů, a je dost pravděpodobné, že během zimního přestupového období bude hledat nové.

Třeba v útoku se hostům nedaří tak, jak by si Allardyce představoval. "Sandro Ramírez nezvládl tempo Premier League a nepotvrzuje to, jak hrál ve Španělsku. Oumar Niasse sice dává góly, ale základní místo v sestavě si nevybojoval. A Dominic Calvert-Lewin má slušnou budoucnost, ale nemůžeme se na něj spolehnout každý týden," kritizoval Allardyce.

Everton by tentokráte měl mít k dispozici svého nejlepšího střelce Wayna Rooneyho, jenž vynechal minulá dvě utkání kvůli nemoci, a na hřišti by se mohl objevit rovněž letos hodně nevytížený James McCarthy. Nicméně pochybnosti jsou okolo startu Idrissy Gueyeho, Leighton Baines se pak stále ještě nezotavil po zranění lýtka.

Naposledy se Bournemouthu podařilo zvítězit v půlce listopadu, od té doby uhrál jen čtyři body. Marodka, to je úhlavní problém celku z Dorsetu. "Bylo frustrující, že jsme měli spoustu zranění v době, kdy se hrálo tolik zápasů. Až v posledních týdnech se situace přec jenom malinko zlepšila," postěžoval si manažer Eddie Howe.

Ačkoli The Cherries naposledy dokázali proti West Hamu skórovat hned třikrát, především v ofenzívě je trápí hned několik absencí, a to ty v podobě Jermaina Defoa a Juniora Stanislase, uvidí se pak, jestli bude moci do hry zasáhnout Joshua King. Otazník ještě visí nad zdravotním stavem Charlieho Danielse, Harryho Artera a Andrewa Surmana.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.17 - 3.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Stoke City  (sobota 16:00)
Úřadující šampioni uzavřou rok 2017 úplně stejně jako ten předcházející - tedy duelem se Stoke City. A osazenstvo na Stamford Bridge by se jistě nezlobilo, kdyby se utkání opakovalo i výsledkově - před rokem totiž modří v atraktivním duelu zvítězili 4:2.

Krom stejného soupeře bychom však mnoho podobností se situací ze závěru roku 2016 nenašli. Zatímco loni se Blues vyhřívali na první pozici a pyšnili se sérií 12 výher v řadě, letos se musí sklonit před umem Manchesteru City, na který se dívají s šestnáctibodovým odstupem. V druhé polovině je tak spíše než nějaký boj o titul čeká souboj o umístění v první čtyřce. V něm se mohou opřít o solidní formu na domácím stánku - od prohry s Manchesterem City na přelomu září a října zde totiž londýnští neztratili už ani jeden ligový bod.

To hosté na rok 2017 rozhodně nebudou vzpomínat nějak v dobrém. Za celou dobu totiž zaznamenali jen jedenáct ligových výher, z toho pouze pět v letošním ročníku, což jim stačí na třináctou příčku s minimálním náskokem v podobě tří bodů na prvního sestupujícího. Potters v předminulém kole alespoň ukončili sérii tří porážek v řadě, když na vlastním stánku porazili West Bromwich Albion. Na to na Boxing Day navázali dalším bodovým ziskem, když si přivezli remízu z půdy Huddersfieldu. Dlouhodobě je však forma svěřenců Marka Hughese nepřesvědčivá, z posledních 10 ligových zápasů se totiž mohou pochlubit bilancí dvou výher, tří remíz a pěti porážek, což rozhodně neodpovídá ambicím klubu.

Antonio Conte v pátek nenahlásil žádné nové absentéry, i nadále se však musí obejít bez Davida Luize, který ještě nevyléčil poraněné koleno. Týmu pak nepomůže ani mladík Musonda, zatímco nad startem Andrease Christensena visí otazník - dánský reprezentant totiž vynechal utkání s Brightonem kvůli nemoci. To hosté mají s marodkou daleko větší potíže, zranění totiž do hry nepustí hned trojici obránců - Ryana Shawcrosse, Bruno Martinse Indiho a Glena Johnsona. Určitě pak nenastoupí ani Kurt Zouma, který v klubu hostuje právě z Chelsea, k dispozici pak už alespoň bude Erik Pieters, který vynechal poslední dvě utkání.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 10.40 - 24.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Huddersfield Town - Burnley FC  (sobota 16:00)
Burnley bude v Huddersfieldu bojovat o udržení kontaktu s čelem ligy. Ani jeden z týmů však v posledních dvou zápasech zvítězit nedokázal.

Huddersfield Town se v současné chvíli pohybuje na jedenáctém místě tabulky Premier League a příznivci nováčka soutěže jsou se středem tabulky poměrně spokojení, neboť hlavním cílem pro letošní sezónu bylo udržet se mezi anglickou elitou. Burnley je na tom ještě o poznání lépe, se třiatřiceti body se totiž nachází na sedmé příčce a ztrácí tak pouhé čtyři body na pátý Tottenham a pět bodů na čtvrtý Liverpool. Oba soupeři jsou pak od sebe vzdáleni deset ligových bodů.

Jak bylo již řečeno, příznivci Huddersfieldu mohou být s počínáním svých svěřenců v Premier League spokojení. Huddersfield si připsal cenné skalpy Crystal Palace nebo Manchesteru United. Na druhou stranu také přišla černá série, během které prohrál Huddersfield čtyři ligové zápasy v řadě. "V tréninku se zaměřujeme více na regeneraci než na budování fyzického fondu," prohlásil před zápasem k četnosti utkání manažer domácích David Wagner.

Burnley zažívá skvělou sezónu a ještě stále může pomýšlet na evropské poháry. Výhra na půdě Chelsea z prvního kola se zapíše do kroniky klubu, úspěchem je však také remíza 2:2 na půdě Manchesteru United z tohoto úterý. Burnley hraje v dobré formě, manažer Sean Dyche zůstává přesto schovívavý: "Huddersfield měl určitě dobrou první půlku sezóny. Vypadá to na skvělý zápas dvou týmů, které budou každý bojovat o to své."

Do zápasu z důvodu zranění určitě nezasáhnou domácí Billing, Hefele. Kachunga a Stankovič. Na straně Burnley jsou zranění Brady, Heaton a Ward. Do zápasu navíc za hosty nenaskočí James Tarkowski, který je v trestu.
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Löwe, Schindler, Zanka, Hadergjonaj - Hogg, Mooy - van la Parra, Ince, Quaner - Depoitre
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Taylor, Mee, Long, Lowton - Arfield, Cork, Defour, Gudmundsson - Hendrick - Barnes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.02 - 3.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Leicester City  (sobota 16:00)
Ve stíhací jízdě za prvními třemi týmy v tabulce bude pokračovat Liverpool, který se v posledních týdnech dostal do vynikající pohody. Na Anfield Road změří síly s dalším celkem, který se nachází v dobrém rozpoložení - Leicesterem City.

Od poslední ligové prohry svěřenců Jurgena Kloppa uplynulo již skutečně hodně vody. Naposledy totiž padli v polovině října, kdy jim hrubě nevyšel duel s Tottenhamem, který je deklasoval čtyřmi brankami. Od té doby se však liverpoolští rozjeli a za jedenáct zápasů si připsali sedm výher a čtyři remízy. Slabou stránkou však i nadále zůstává nejistá defenziva, která inkasuje až přílišné množství zbytečných branek. Tento problém by měl vyřešit stoper Van Dijk, který se na Anfield Road přestěhuje 1. ledna.

Ještě v polovině prosince se Leicester mohl chlubit śerií čtyř ligových výher v řadě, kterou však následně ukončilo nevydařené klání s Crystal Palace, kterému Lišky podlehly 0:3. Následovalo utkání s Manchesterem United, které nabídlo strhující podívanou, přičemž bod domácím zajistil brankou v samotném závěru stoper Maguire. V posledním kole pak Leicester neudržel vedení na hřišti Watfordu a po dvou inkasovaných brankách ze standardních situací nakonec prohrál 2:1. Se současným osmým místem ale mohou být v týmu předloňského šampiona rozhodně spokojeni.

Liverpoolu nepomůže kapitán Jordan Henderson, ten může se svalovým zraněním marodit až do února. Mimo hru zůstávají taktéž obránci Clyne a Moreno, k dispozici pak možná nebude ani Daniel Sturridge, který je nemocný. Hostům se vrací pravý bek Amartey, který si již odpykal disciplinární trest. Mimo je ale trojice Robert Huth, Danny Simpson a Matty James
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 7.20 - 11.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Brighton & Hove Albion  (sobota 16:00)
V roce 2017 se naposledy představí také dva nováčci - na severu Anglie spolu změří síly Newcastle United a Brighton, přičemž především domácí celek opravdu potřebuje body jako sůl.

Rafa Benitez se v posledních dnech dostal pod palbu kritiky, na vlně byla jím zvolená taktika pro utkání s Manchesterem City, která byla pro odborníky až příliš defenzivní. Především v první půli Straky skutečně nejevily žádný zájem o aktivní napadání či útočení, většinu času tak strávily zformováni do defenzivního bloku poblíž vlastního vápna. Větší aktivitu vyvinuly až v posledních 15 minutách a je pravda, že kdyby jim byla štěstěna nakloněna i v ofenzivní fázi, mohli si domácí odnést alespoň bod. S Brightonem ale Newcastle čeká úplně jiný zápas, kde se od domácích dá předpokládat mnohem větší aktivita.

Hosté si prozatím vedou nad očekávání dobře, málokdo by je totiž po polovině ročníku čekal na solidní dvanácté příčce. Náskok na prvního sestupujícího však není nikterak markantní, činí totiž jen čtyři body. V poslední době nováčkovi přece jen trochu došel dech, z posledních osmi duelů totiž vytěžil jen jednu výhru a dvě remízy.

Newcastle bude nucen provést změnu na brankářském postu, gólman Rob Elliot totiž duel zmešká kvůli svalovému zranění. Domácím se vrací Isaac Hayden, do hry však stále nezasáhne Alexandr Mitrovič, Florian Lejeune a Jesus Gamez. Brighton má k dispozici téměř kompletní kádr, jediným absentérem zůstává Steve Sidwell.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.24 - 4.02
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Watford FC - Swansea City  (sobota 16:00)
Oba týmy nemají bůhvíjakou formu, každopádně vánoční svátky přece jenom o něco lépe tráví Watford, který se na rozdíl od svého soupeře nachází v klidném středu tabulky na desátém místě. Swansea, disponující nejhorším útokem ligy, naopak okupuje úplné dno tabulky a na záchranu, tedy na sedmnáctou příčku, ztrácí už pět bodů.

Od konce listopadu padli The Hornets celkem pětkrát z šesti případů, takže vzpruhu potřebovali jako sůl. A určitě se jim hodně ulevilo, že sérii bez vítězství utnuli na Boxing Day, během něhož solili těsně Leicester. "Sebedůvěra je to nejdůležitější. Musíme ukázat stejný výkon i proti Swansea," hlásal manažer Marco Silva.

Pokud by se jeho svěřencům podařilo skolit i dosud nejslabšího účastníka Premier League, mohli by se vyšplhat dokonce i na osmou pozici. Samozřejmě v závislosti na ostatní rezultáty. "Můžeme dělat všechno dobře a mluvit o tom, ale klíčový je vždy výsledek. Když ukážeme jako tým odhodlání, budeme mít výhodu," dodával domácí stratég.

Ve Walesu naopak není veselo. Podzimní část se The Swans hrubě nevydařila, z dosavadních dvaceti kol prohráli hned třináctkrát a získali jen tři výhry. Ta poslední se přitom datuje na kolo číslo šestnáct, tehdy přehráli trápící se WBA. Naposledy schytali opravdu velký výprask od favorizovaného Liverpoolu, který mu naložil hned pět branek.

Pikantní pak bude tenhle duel zajisté pro oba portugalské kouče, kteří se dobře znají. "Marco Silva je dobrý trenér a jeho asistent Joao Pedro Sousa je můj velký přítel. Pochází z Bragy, spolu jsme i hráli," připomínal hostující lodivod Carlos Carvalhal. "Snažím se vždy zvítězit. A to i když jsem trénoval třetí ligu a hráli proti daleko lepším soupeřům."

V posledním utkání tohoto roku by domácí mohli přivítat zpět Willa Hughese, Miguela Britose a Isaaca Successe. Každopádně vykartovaný pořád zůstává klíčový útočník Troy Deeney. Bude pak určitě hodně zajímavé sledovat, jestli příchod nového manažera Carlose Carvalhala pomůže hostům k nějakému bodovému úspěchu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.58 - 5.02
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Southampton FC  (sobota 18:30)
Na závěr roku 2017 nebudou v červené části Manchesteru vzpomínat zrovna v dobrém. Rudí ďáblové totiž zcela ztratili kontakt se svým městským rivalem, který jim odskočil již na propastných patnáct bodů. Southampton na tom však není lépe, v prosinci ještě nevyhrál a balancuje jen dva body nad sestupovou propastí.

Jedno zklamání za druhým - tak by se dal definovat poslední měsíc v roce v podání svěřenců Joseho Mourinha. Nejprve po bojácném výkonu podlehli v klíčovém zápase Citizens 2:1, načež okolo Vánoc hned dvakrát lacino ztratili body. O vítězství na půdě Leicesteru přišel druhý celek tabulky až v nastavení, naopak v domácím duelu s Burnley právě v nastavení odvracel senzační porážku. United se tak spíše než dopředu musí ohlížet za sebe - třetí Chelsea je o pouhý jeden bod pozadu a číhá na jakékoliv zaváhání. Pokud by snad nevýrazná forma měla mít nějakého delšího trvání, mohl by se k Rudým ďáblům přiblížit i čtvrtý Liverpool.

Sezóna Southamptonu se zatím nedá klasifikovat jinak než jako zklamání. Svatí mají dlouhodobý problém v ofenzivě, jelikož nedávají dostatečné množství branek, k tomu se navíc v několika posledních duelech přidala i dosti vachrlatá defenzivní složka, která inkasovala čtyři branky od Leicesteru a Tottenham ji nadělil branek rovnou pět. Pozitivní zprávou pro celek z jihu Anglie je alespoň to, že v lednu rozhodně budou mít dostatek financí pro případné posílení, v týdnu byl totiž dojednán rekordní prodej stopera Van Dijka do Liverpoolu za rovných 75 miliónů liber.

Domácím fanouškům na jistotě nepřidá fakt, že se Southamptonu na Old Trafford poměrně daří, vyhrál tam totiž dva z posledních tří ligových duelů. Na druhou stranu domácí forma Rudých ďáblů je velmi dobrá, krom ztrát s Burnley a Manchesterem City jsou na vlastním stánku stoprocentní.

United se musí obejít bez dvojice Martial - Darmian, tuto dvojici by do utkání nemělo pustit lehké zranění. Hosté budou postrádat kanonýra Charlieho Austina, o startu levého beka Bertranda se pak rozhodne až těsně před utkáním.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.28 - 10.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City20191061:1258
2.Manchester United20134343:1643
3.Chelsea FC20133434:1442
4.Liverpool FC20108246:2338
5.Tottenham Hotspur20114539:2037
6.Arsenal FC20114537:2537
7.Burnley FC2096518:1733
8.Leicester City2076730:3027
9.Everton FC2076724:3027
10.Watford FC2074929:3525
11.Huddersfield Town2065918:3223
12.Brighton & Hove Albion2056915:2521
13.Stoke City20551023:4120
14.Southampton FC2047920:3019
15.Newcastle United20531219:3018
16.Crystal Palace20461018:3218
17.West Ham United20461022:3818
18.AFC Bournemouth20451118:3117
19.West Bromwich Albion2029914:2715
20.Swansea City20341311:3113
Zbývající zápasy
04.01. 21:00Tottenham Hotspur - West Ham United

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1051)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele