Premier League - preview 20. kola

02.01.2016, 08:46, aktualizováno 03.01.2016, 08:36
Previews
Londýnské derby před sebou má Chelsea, od 14:30 bude bojovat na půdě Crystalu Palace. Jednoduché to v tomto kole nebude mít ani Tottenham, cestuje totiž do Liverpoolu k souboji s Evertonem...
Crystal Palace - Chelsea FC  (neděle 14:30)
Neustále omílat to, jak překvapivé je současné umístění obhájce loňského titulu, už začíná být nudné. V polovině sezóny je nutné připustit si fakt, že Chelsea zkrátka zažívá kritické období, z něhož se dostane jen dlouhodobou a postupnou prací. Zápas na hřišti Crystal Palace tak pro ni nebude "další šance na zvrat", ale jeden z mnoha kroků k budoucí stabilitě.

Guus Hiddink je ve funkci zhruba dva týdny a o nějakém zlepšení se mluvit nedá. Chelsea vyhrála jediný prosincový zápas paradoxně pod asistentem Stevem Hollandem, zatímco současný dočasný manažer uhrál jen dvě remízy. Po Watfordu získali Blues bod i na hřišti Manchester United, byť po značně neuspokojivém výkonu.

Trápení v ofenzivě do velké míry koliduje s krizí Edena Hazarda. Nejlepší hráč minulé sezóny v té nynější ještě nedokázal dát gól - celkem na něj čeká už 21 utkání, no a ten poslední vstřelil právě proti Crystal Palace. V utkání, v němž si Chelsea definitivně pojistila zisk titulu.

Na začátku druhé poloviny sezóny - a zároveň nového roku - by se Chelsea přínos jejich nejlepšího hráče zatraceně hodil. Fanoušky Blues tak může těšit alespoň to, že se po karetním trestu vrací Diego Costa, střelec dvou branek z Boxing Day utkání s Watfordem.

Další malé londýnské derby zavádí Chelsea do Selhurst Parku, jenž je domovem Orlů z Crystal Palace. Ty vede protřelý manažer Alan Pardew, někdejší šéf Newcastlu a také mazák, jenž od začátku roku 2012 porazil svého nejbližšího soupeře hned pětkrát. Nikdo jiný přitom v tomto období neuspěl více než dvakrát.

I Eagles však trápí ofenzivní nemohoucnost. A také v jejich případě to souvisí s neschopností největší hvězdy. Yannick Bolasie nicméně nemůže pomoci týmu vinou zranění, které ho vyřadí ze hry minimálně na dva měsíce. Je velmi příhodné, že při jeho indispozici nedokázal Crystal Palace dva zápasy v řadě skórovat - a to hrál pokaždé s týmem z dolní třetiny tabulky - Bournemouthem a Swansea.

Chelsea, která venku nevyhrála už sedm zápasů v řadě, se bude opět muset obejít bez útočníka Falcaa, zatímco stav Loïca Rémyho je nejistý. Její soupeř kromě Bolasieho postrádá ještě další ofenzivní opory; Connor Wickham s Bakarym Sakem a Dwightem Gaylem jsou zranění, Yohan Cabaye vykartovaný.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Dann, Delaney, Souaré - McArthur, Jedinak - Zaha, Mutch, Puncheon - Chamakh
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Ivanović, Zouma, Terry, Azpilicueta - Fábregas, Matić - Willian, Oscar, Hazard - Diego Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - Tottenham Hotspur  (neděle 17:00)
Účet dvacátého kola anglické Premier League podtrhne souboj dvou týmů s pohárovými ambicemi. Evertonu se v posledních zápasech přestalo dařit a nic snadného na něj nečeká ani v neděli odpoledne, do Goodison Parku totiž přicestuje Tottenham...

Spurs se daří a v polovině soutěže mohou reálně pomýšlet na zisk mistrovského titulu. Na vedoucí Arsenal v tuto chvíli ztrácejí sedm bodů a v případě nedělního úspěchu se dotáhnou o bod za třetí Manchester City. Může za to i šňůra tří vyhraných zápasů v řadě a celkově výtečná forma z letošní sezony, kterou výrazněji nabourala jenom senzační domácí prohra s Newcastlem.

Toffees se naopak v posledních týdnech trochu hledají a platí to především o jejich duelech před vlastními fanoušky. V soubojích s Leicesterem a Stoke City nebrali ani bod a hned sedmkrát inkasovali, náladu v jejich táboře alespoň částečně vylepšila výhra v Newcastlu.

"Víme, že nejsme daleko od toho, abychom se stali opravdu dobrým týmem. Naše výkony jdou nahoru, hrajeme dobře především mezi šestnáctkami. Pod tlak se dostáváme jenom kvůli chybám v defenzívě a právě to se chystáme zlepšit," říká manažer Roberto Martínez.

Na marodku Evertonu se hodně rychle vrátil záložník James McCarthy a v tuto chvíli není jisté, zda do souboje bude moci zasáhnout Tom Cleverley. Pozitivní jsou naopak zprávy o dalších marodech liverpoolského celku, po svalových zraněních se k návratům blíží Steven Pienaar a Bryan Oviedo a do jednoho z následujících tří zápasů konečně zasáhne i obránce Phil Jagielka, který vinou problémů s kolenem chyběl dva měsíce.

Tottenhamu bude zase chybět Moussa Dembélé, belgický záložník si poranil tříslo a mimo hru bude tři týdny. Společnost na marodce mu dělají Alex Pritchard a Clinton N'Jie, fit naopak znovu jsou Ryan Mason a Nabil Bentaleb.

Tottenham bude chtít potvrdit výbornou bilanci ze zápasů s Evertonem, z posledních šesti vzájemných měření sil ani jednou neodcházel poražen a bral tři výhry a stejný počet remíz, ve čtyřech z posledních pěti soubojů navíc udržel čisté konto.

Everton má vůbec třetí nejlepší ofenzívu z celé Premier League a v jeho zápasech padlo již 63 gólů, v tomto ohledu jsou jeho duely vůbec nejatraktivnější. Velký podíl na tom má i střelec Romelu Lukaku, v posledních sedmi ligových duelech v Goodison Parku se trefil osmkrát, celkově dal za uplynulých deset soutěžních duelů jedenáct gólů.

Tottenham naopak střelecky znovu začíná táhnout Harry Kane a i díky němu mohou v londýnském klubu pomýšlet na sérii čtyř vyhraných ligových zápasů v řadě, což se jim naposledy podařilo před dvěma lety. Klíčem k úspěchu je rovněž pevná defenzíva, patnáct inkasovaných branek znamená vůbec nejlepší počin z celého dvacetičlenného startovního pole anglické ligy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.50 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Liverpool FC  (sobota 13:45)
Vůbec prvním zápasem nejvyšší anglické soutěže v novém roce 2016 bude souboj dvou sousedů v tabulce - osmý West Ham doma vyzve sedmý Liverpool. Hammers v pondělí po dlouhé době zvítězili a neporaženi jsou již šest utkání v řadě. Dobrá náladu panuje i v táboře Reds, oproti svému soupeři však měli před sobotním kláním o dva dny volna méně.

Svěřenci Jürgena Kloppa se zvládli oklepat po nepovedeném vstupu do prosince a vítězstvím na Boxing Day proti Leicesteru a vydřenými třemi body z půdy Sunderlandu se dostali zpět do kontaktu s příčkami zaručující postup do pohárové Evropy. Německý kouč si pochopitelně přeje v nastoleném trendu pokračovat: "Chceme získat více bodů než v první polovině sezóny a dostat se co nejdále v každé soutěži."

Sám pak zbilancoval uplynulý rok ze svého pohledu. "Rok 2015 byl pro mě osobně dobrý rok. Měl jsem nejdelší dovolenou v životě a zažil jsem také největší změnu, když jsem přišel do jiné země," uvedl Klopp, jenž se musí vypořádat s poměrně velkým počtech zraněných hráčů. Na marodce se nachází James Milner, Joe Allen, Joe Gomez, Jon Flanagan, Martin Škrtel, Divock Origi, Danny Ings, Daniel Sturridge a zřejmě také kapitán Jordan Henderson.

O svém trenérském protějšku mluvil velmi kladně na tiskové konferenci i lodivod West Hamu Slaven Bilić. "Jürgen Klopp je pro Premier League velkým oživením. Všechny velké kluby ho chtěly, očekávání jsou tak vysoká," řekl někdejší kouč reprezentace Chorvatska. "Liverpool patří k uchazečům o titul, ostatně jako i všechny týmy v tabulce nad nimi. Pokud dokážou udržet sérii dobrých výsledků, určitě se mohou stát mistry," myslí si.

Také Bilić se v posledních týdnech musel potýkat s absencí mnoha hráčů užšího kádru, situace se však zlepšuje. Nikica Jelavić, Winston Reid a Victor Moses už začali naplno trénovat, do utkání ovšem ještě nezasáhnou. Podobně je na tom také Dimitri Payet, jenž by se mohl objevit alespoň mezi náhradníky. Potíže se zadním stehenním svalem trápily Aarona Cresswella, který by ale v základní sestavě chybět neměl.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Tomkins, Collins, Ogbonna, Cresswell - Kouyaté, Noble - Antonio, Lanzini, Zárate - Carroll
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Lovren, Sakho, Moreno - Lucas, Can - Ibe, Firmino, Coutinho - Benteke
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.60 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Arsenal FC - Newcastle United  (sobota 16:00)
Arsenal jakožto novoroční lídr Premier League přivítá na své půdě tápající Newcastle s jasným cílem - udržet stávající postavení, nejlépe až do konce sezony. Pro hostující Magpies by naopak podobný scénář znamenal sestup, neboť právě tam se momentálně nacházejí.

Kalendářní rok 2015 ovládli jednoznačně svěřenci Arsena Wengera. Nejenže tento ročník Arsenal zakončil na prvním místě v aktuální sezoně, ale také s přihlédnutím na výsledky z druhé poloviny loňského ročníku nemají Kanonýři v Anglii konkurenci. Za posledních osmatřicet utkání, tedy jednu celou sezonu, nasbírali jednaosmdesát bodů, zatímco druhý nejlepší Manchester City skončil na pouhých dvaasedmdesáti. Přesto podobná čísla neznamenají nic víc než statistickou perličku, vysněný titul je od hráčů Arsenalu stále velmi daleko.

Domácím se vrací do sestavy Mathieu Flamini, jenž stihnul vyléčit bolavý kotník. Zato chilská superstar Alexis Sánchez však zůstává mimo hru - na útočnou stálici Kanonýrů si budou muset fanoušci podle všeho počkat až na příští týden, kdy se mezi Premier League vklíní třetí kolo FA Cupu. Mimo hru je také nadále řada hráčů záložní řady včetně Tomáše Rosického, jehož návrat manažer Wenger odhaduje nejdříve v únoru. Podobně na tom jsou také angličtí reprezentanti Wilshere s Welbeckem, zatímco středové duo Coquelin-Cazorla si na svůj návrat počká ještě déle.

Přesto se Arsenalu doposud daří vypořádat se s početnou marodkou úspěšně a již brzy by navíc mělo přijít posílení středu zálohy v podobě Mohameda Elnenyho. Egyptský reprezentant, jenž doposud působil ve švýcarské Basileji, již podle řady médií absolvoval zdravotní prohlídku a také oba kluby mají být na přestupu již zcela domluveny. Jedinou potíž představuje udělení pracovního víza, které je v případě Elnenyho poměrně komplikované, a proto jeho příchod na sever Londýna stále nebyl oficiálně potvrzen.

Newcastle se letošní sezonou potácí na samé hraně sestupu, kdy občasné vydařené výkony střídá s bídou a nouzí. Oproti tragickému působení manažera Carvera sice pod novým koučem McClarenem nastal jistý posun, ovšem anglický manažer se svým kádrem stále není tak úplně spokojen a vyhlíží v lednovém přestupovém období posilu do útoku. Vedle letního příchozího Aleksandara Mitroviće totiž zeje prázdnota kvůli častým zraněním dua Cissé-Riviere.

McClaren se sice na tiskové konferenci nechtěl blíže k přestupovým aktivitám klubu vyjadřovat, avšak na dotaz, zda rozumí zoufalé touze fanoušků nahlédnout do plánů vedení, odpověděl kladně. "Absolutně, plně rozumím, jak to myslíte, to mi můžete věřit. Myslím, že už jsem prozradil dost tím, že potřebujeme dávat více branek a že se v zákulisí snažíme tento problém vyřešit."

Magpies aktuálně čekají na ligové vítězství již tři kola a navíc se budou muset obejít bez zmíněných Cissého s Rivierem, stejně jako Vurnona Anity, jehož vyřadil v minulém kole ze hry poraněný sval. Otazník také visí nad startem brankáře Roba Elliota, jenž se těšil výtečné formě, ovšem v posledních dnech bojuje s žaludečními potížemi.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Gabriel, Koscielny, Monreal - Flamini, Ramsey - Campbell, Özil, Oxlade-Chamberlain - Giroud
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett - Colback, Tioté - Sissoko, Pérez, Wijnaldum - Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 7.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
Závěr roku byl pro Bournemouth parádní. Cherries porazili Chelsea, Manchester United i West Bromwich Albion, pak uhráli bod s Crystal Palace, a přestože v posledním kole podlehli Arsenalu, jsou určitě nejpříjemnějším překvapením konce podzimní části sezóny. Teď však musí Eddie Howe připravit své borce na těžký úkol, vyráží totiž na hřiště Leicesteru City.

Před sezónou by tento mač leckdo nazval jako vyložený souboj o záchranu, jenže situace je jiná. Foxes totiž první polovinu sezóny zvládli neskutečně skvěle a půlroční mistři nejsou jen vinou horšího skóre (s Arsenalem). Funguje jim to především v ofenzivě, kde září Riyad Mahrez a Jamie Vardy. Ti dva dohromady nastříleli víc než tři čtvrtiny gólů Lišek.

Jenže po Vánocích se zdánlivě nezastavitelný stroj povážlivě zasekl. Nejenže vyšli svěřenci Claudia Ranieriho dvakrát gólově naprázdno a z utkání v Liverpoolu a s Manchesterem City vytěžili jen bod, klesá zároveň i jejich ofenzivní produkce. Zatímco v předchozích sedmnácti duelů se pokusili ohrozit branky soupeřů průměrně třináctkrát každý zápas, se City se napřáhli "pouze" jedenáctkrát a na Anfield dokonce sedmkrát.

K obnovení ďábelské útočné mašinerie mají zdánlivě dokonalou příležitost, vždyť víc gólů než Bournemouth dostal letos pouze Sunderland. Jenže Cherries už dávno nejsou tím otloukánkem, který dostal ve dvou zápasech v řadě "pětku" od Man City a Tottenhamu. V prosinci dokonce udrželi dvakrát čisté konto, přičemž celkem v pěti zápasech inkasovali jen čtyřikrát.

Velkou zásluhu na tom má reorganizace defenzivy, kde konečně začal spolehlivě chytat Artur Boruc a ze sestavy zmizel těžkopádný Sylvain Distin. Díky přesunu Simona Francise do srdce obrany je stoperská dvojice nejen o poznání pohyblivější, ale zároveň se na pravé straně defenzivní čtyřky uvolnilo místo pro dalšího ve formě hrajícího rychlíka Adama Smithe.

Bournemouthu se navíc do stavu plné připravenosti definitivně vrací agilní duo Junior Stanislas - Joshua King, kteří se po svátcích trápili s drobnými šrámy. Totéž potkalo Jamieho Vardyho, ale i on by měl být fit. To naopak neplatí o Elphickovi, Gradelovi, Mingsovi a Wilsonovy na straně hostí a Schluppovi či Jamesovi na straně druhé.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Huth, Morgan, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, Kanté, Albrighton - Ulloa, Vardy
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels - Surman - Ritchie, Gosling, Arter, Stanislas - King
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norwich City - Southampton FC  (sobota 16:00)
Norwich se pomalu zvedá a se současnou formou by se mohl vyhnout bojům o záchranu, to Southampton se krůček po krůčku do takové bitvy chystá a potřebuje napravit svou reputaci z výjezdů na soupeřova hřiště.

Za šestnáct předchozích výletů v rámci Premier League vyhráli Saints pouze dvakrát, naopak v devíti případech neodvezli ani bod, za stejnou dobu také vstřelili pouhých dvanáct branek, spoléhat se tak budou muset na Shanea Longa, jenž nasázel Norwichi šest ligových gólů za devět duelů. Poslední reprezentační pauza navíc odstartovala špatné výsledky i na domácí půdě, a i když po dvanácti kolech ztráceli na první místo sedm bodů, necelých šest týdnů poté už je to více jak dvojnásobek.

To Kanárci neprohráli už čtyři domácí představení za sebou a zrovna letos, na sedmý pokus, zahájí nový kalendářní rok v Premier League na vlastním trávníku. Dosud jim vstup vyšel tříbodově dvakrát, jednou před dvaadvaceti lety - na půdě Southamptonu. Tedy na půdě, kde jim minulá dvě setkání hrubě nevyšla a se sedmi inkasovanými brankami odjížděli bez bodu. Raději by tak navázali na poslední domácí střetnutí, které díky Redmondovi (letos nejlepšímu střelci týmu) ovládli a ukončili tak šestileté čekání na vítězství na Carrow Road.

Norwich si dozajista bude chtít v probíhajícím ročníku prvně zapsat dvě vítězství za sebou a pomoci by k tomu měl i obránce Wisdom, naopak Matt Jarvis zůstává kvůli koleni mimo. Obdobný problém pak nepustí do hry ani kanonýra hostů, Graziana Pellèho, nezahraje si ani Cedric Soares kvůli zraněnému tříslu a Oriel Romeu bude pykat za pět žlutých karet.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Rudd - Martin, Bennett, Bassong, Brady, Howson, Tettey, Dorrans, Redmond, Hoolahan, Mbokani
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Yoshida, Fonte, Van Dijk, Bertrand, Clasie, Wanyama, Ward-Prowse, Mané, Davis, Long
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sunderland AFC - Aston Villa  (sobota 16:00)
Diváci Premier League budou hned na začátku roku 2016 svědky zápasu dvou tak tragických celků, které v Anglii hodně dlouho neviděli. Předposlední Sunderland, který prohrál už pět utkání v řadě, totiž na svém stadionu přivítá zoufale nejslabší Aston Villu. Ta sice mezi porážky občas vklíní i remízu, jenže na vítězství čekají svěřenci Rémiho Gardeho neskutečných 18 utkání...

Příchod francouzského trenéra měl Villans dostat z propastné krize, jež však převládá v Birminghamu i nadále. Garde uhrál v osmi zápasech jenom čtyři body a pozice jeho klubu je prakticky beznadějná. Vždyť celkově získala Aston Villa 8 bodů a na záchranu aktuálně ztrácí bodů jedenáct.

V minulém kole prohrála v Norwichi, což byl zápas, který by se dal nazvat "six-pointerem". Nadcházející utkání však význam klíčové bitvy o naději udržení má zcela jednoznačně. Sunderland nasbíral v první polovině jen o čtyři body víc než Villa a jeho šance jsou podobně titěrné. Ke smazání sedmibodového manka potřebují okamžitě vylepšit své výkony.

Léčba Samem Allardycem vydržela Black Cats jen chvíli, dvě listopadové výhry byly vymazány ohavným prosincovým tažením, které nepřineslo Sunderlandu jediný bod. Domácí zápas s konkurentem je zkrátka bezpodmínečně nutné zvládnout. Poslední tři zápasy na Stadium of Light však skončily vždy stejně, a to výhrou Villans. Ti tak ve vzájemných zápasech drží už devítizápasovou šňůru neporazitelnosti na obou stadionech.

Obě mužstva mají velké problémy s absencemi. Aston Villa bude postrádat vykartovaného Jordana Ayewa, což je de facto jediný borec v týmu se schopností dávat góly. Tentýž prohřešek vyřadí z utkání Ashleyho Westwooda. Mimo hru jsou dále Jordan Amavi, Carlos Sánchez, zatímco nad startem Gabbyho Agbonlahora visí otazník.

Sunderland má potíže především v obraně, protože Younes Kaboul je stoprocentně mimo hru a další stopeři John O’Shea a Seb Coates jsou nejistí. Místo v základu by tak měl uhájit Wes Brown, který však v týdnu také zaznamenal menší zranění. Jack Rodwell a Seb Larsson jsou definitivně mimo.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Jones, O'Shea, Brown, Van Aanholt - M'Vila, Cattermole - Watmore, Johnson, Borini - Fletcher
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Hutton. Richard, Clark, Bacuna - Veretout, Gueye - Sinclair, Grealish, Richardson - Gestede
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Bromwich Albion - Stoke City  (sobota 16:00)
Premier League se s novým rokem přehupuje do své druhé poloviny a od čtvrté hodiny odpolední se spolu mimo jiné utkají West Bromwich Albion se Stoke City. Zatímco druzí zmiňovaní na sebe v posledních týdnech strhávají pozornost úchvatnými ofenzivními výkony, domácí Baggies zase za kalendářní rok 2015 nasbírali nejvíce čistých kont ze všech týmů nejvyšší anglické soutěže.

West Brom ovšem trápí situace vepředu, a to od samého počátku sezony. Od konce letního přestupového období sice již uteklo mnoho vody, ale Saido Berahino se ze svého tehdejšího zklamání ze zamítnutí odchodu do Tottenhamu stále pořádně neotřepal. Minulý týden dokonce anglického útočníka manažer Tony Pulis veřejně zkritizoval za nedostatečně profesionální přístup s komentářem, jak může být Berahino rád, že se vůbec vejde na lavičku náhradníků.

Nyní se již podle všeho situace vyjasnila a Pulis připustil, že po sérii osmi zápasů mimo základní sestavu by se v ní Berahino tentokrát již objevit mohl. "Tento týden trénoval příkladně, byl všude včas a nijak nevybočoval od ostatních. Není to žádný nevychovanec, jen prostě dospívá a teprve si uvědomuje, že v první řadě jde o tým a klub. To už máme ujasněno a není co víc řešit. Minule si vedl za svou půlhodinu vážně dobře a má velkou šanci nastoupit i v sobotu."

Hlavní ofenzivní hvězda Baggies doposud stihla skórovat pouhopouhé tři góly, přesto se na postoji West Bromwiche k Berahinově prodeji nic nemění. "Klub by si ho velmi rád chtěl nechat," prohlásil jasně Tony Pulis, jenž se bude muset obejít bez suspendovaných Rondóna s McCleanem a otazníky visí také nad starty Anichebeho a Olssona.

Nebýt pohádkové sezony Leicesteru a vzpoury jiných menších klubů jako Watford či Crystal Palace, bylo by momentálně Stoke zcela jistě pod ohromným drobnohledem. Svěřenci Marka Hughese v letošní sezoně plné překvapení přispívají k tomuto fenoménu plnými doušky, což v posledních kolech potvrdili třeba výhrami nad oběma favorizovanými velkokluby z Manchesteru, nebo dramatickou a divokou přestřelkou na Evertonu, kterou nakonec ovládli v poměru 4:3.

Stoke tak jde do druhé poloviny sezony s pouhým dvoubodovým mankem na páté místo a po nedávných výkonech si na něj může sebevědomě brousit zuby. Ofenzivní trojlístek Potters v podobě Shaqiri-Krkić-Arnautović patří k tomu vůbec nejsehranějšímu útoku v celé lize a stejně tak dobře funguje i defenziva v čele s výtečným brankářem Jackem Butlandem. Proto ani Hughes na dotaz ohledně možné kvalifikace do Ligy Mistrů neodpověděl vyloženě odmítavě: "V takové sezoně? Kdoví."

"Jestli se jedná o náhled do budoucnosti se změnou zažitého řádu, tím bych si nebyl tak úplně jistý," pokračuje manažer Stoke. "Ale je úžasné vidět někoho jako Leicester na špici a my, my se snažíme o to samé. Crystal Palace, West Ham a další - jsme všichni v horní polovině tabulky a jsme tam zaslouženě. Jdeme všichni do zápasu s tím, že potvrdíme své schopnosti proti komukoli a pak se uvidí, kam nás to vynese."

"Z našich výsledků můžeme být patřičně nabuzení a musíme v tom jen pokračovat," burcuje Hughes. "Víme, že dokážeme porazit kohokoli, jenže takových týmů se tady najde víc. Je to tím pádem o konzistenci. Pokud na ni dosáhneme, kdoví kam až můžeme vystoupat? Na rok 2016 se těšíme."
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Dawson, McAuley, Evans, Brunt - Sessegnon, Yacob, Fletcher, Gardner, Morrison - Lambert
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Shawcross, Wollscheid, Pieters - Whelan, Cameron - Shaqiri, Afellay, Arnautović - Krkić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.10 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Swansea City  (sobota 16:00)
Máme tady nový rok a novou snahu Manchesteru United zlomit nepříjemnou osmizápasovou šňůru bez jediného vítězství. Prodloužit toto trápení Rudých ďáblů se bude pokoušet Swansea, která se od odvolání manažera Garryho Monka začíná znovu dostávat na nohy.

Takto špatnou sérii United nezažili dlouhých šestadvacet sezon, přičemž celou situaci ještě umocnil fakt, že během ní přišli o jarní účast v Lize Mistrů. Na ligové úrovni zase svěřenci Louise van Gaala spadli z prvního místa až na příčku šestou, a na aktuálního lídra ztrácí již devět bodů. Přesto nizozemský manažer hodnotil kalendářní rok 2015 jakožto úspěšný. Více si k van Gaalově vyjádření můžete přečíst zde .

Navzdory zmíněnému poklesu formy v posledních týdnech manažer United na očekáváních do zbytku ligového ročníku nijak neubírá: "Potřebujeme zvítězit, protože na konci sezony chci být na čele, ne někde uprostřed." Ona potřeba zvítězit však může být také dost dobře spojená s van Gaalovou budoucností - pokud by se United nedokázali zvednout ani během ledna, stala by se pozice zkušeného kouče v klubu takřka neudržitelnou. Výkon z minulého kola proti Chelsea však naznačil výrazné zlepšení, jemuž scházela pouze lepší či mnohdy šťastnější koncovka.

Porazit Swansea by bylo také pro van Gaala svým způsobem symbolické, neboť by tím prokázal, že pozměnil svůj přístup k zápasu. "Všechny předchozí tři zápasy se Swansea jsem prohrál a v takových případech musíte vyhodnotit, proč se to stalo."

Hosté přijíždějí na Old Trafford stále bez nového manažera, ovšem pod tím dočasným v podobě Alana Curtise si vedou více než slušně. Swans v posledních třech kolech ani jednou neprohráli a i proto tak právě Curtis vyvstal jako žhavý favorit na zisk manažerského křesla přinejmenším do konce sezony.

Nový kouč Swansea se již stihnul poradit s předsedou klubu Huwem Jenkinsem o možné aktivitě na lednovém přestupovém trhu. "Ptal jsem se na to a určité finance na to vyhrazené máme. Cíle jsou stále stejné, jako byly už před několika měsíci. Na přestupový trh nejdete až v posledním týdnu se zcela novým seznamem hráčů. Vše jsme si připravili už před měsíci, snad se podaří zařídit příchod té pravé posily."

Zatímco Manchesteru bude nejspíš stále chybět křídelník Jesse Lingard, hosté se zase budou možná muset obejít bez stopera Federica Fernándeze, jehož trápí bolavá pata.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Young, Smalling, Blind, Darmian - Schweinsteiger, Schneiderlin - Mata, Herrera, Martial - Rooney
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Rangel, Fernández, Williams, Taylor - Ki, Britton, Cork - Ayew, Sigurdsson, Routledge
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - Manchester City  (sobota 18:30)
Doma koncert, venku bída. Tak by se daly velice zjednodušeně shrnout výkony Manchesteru City z první poloviny právě probíhající sezóny. Citizens se nyní chystají na Vicarage Road, odkud by si rádi konečně odvezli plný bodový zisk. Nic jednoduchého to však nebude, Watford předvádí velice sympatické výkony a navzdory těžkému vánočnímu programu se stále drží na dostřel pohárových příček.

Fotbalisté z Etihad Stadium nezvítězili na půdě soupeře od 12. září, kdy porazili 0:1 Crystal Palace. Od té doby zpravidla buď prohrají, nebo uhrají bezbrankovou remízu (v předchozích pěti venkovních duelech vstřelili pouze jeden gól). Další měsíc se navíc budou muset obejít bez zraněného Vincenta Kompanyho, bez něhož je defenziva Sky Blues poloviční. Pozitivní pro kouče Manuela Pellegriniho nicméně je, že kromě dlouhodobě zraněného Samira Nasriho už by měli být všichni hráči fit, tedy včetně Delpha, Clichyho a Fernanda.

Chilský manažer na tiskové konferenci čelil tradičním otázkám novinářům na posilování kádru v lednovém přestupovém okně. "Ne, opravdu si myslím, že tým je kompletní. Samozřejmě, že se do konce okna ještě může stát hodně, nicméně v současné době nemáme nikoho vyhlédnutého," prohlásil Pellegrini.

V odlišné situaci než City se nachází Watford. Hornets mohou první polovinu sezóny považovat za velice úspěšnou, deváté místo s pouhou dvoubodovou ztrátou na pátou příčku musí hřát u srdce všechny příznivce tohoto klubu. Na přelomu roku se s nimi los příliš nemazlil, během čtrnácti dní se postupně utkávají s Liverpoolem, Chelsea a naposledy Tottenhamem, s nímž prohráli až kvůli Sonově gólu z devadesáté minuty.

"Když jsem přišel po zápase domů, jedno z mých dětí plakalo, protože jsme ztratili body v poslední minutě. Během pár vteřin jsem našel dvanáct, možná čtrnáct důvodů, proč říct ‚Paulo, musíme být šťastní.‘ Jsme konkurenceschopní, máme skvělý vztah s fanoušky a ti jsou rádi, že hrajeme dobře a že se nacházíme na dobré pozici v tabulce. Máme prostě spoustu důvodů byt šťastní a žádný, abychom byli smutní," zdůraznil kouč Watfordu Quique Sánchez Flores.

Padesátiletý rodák z Madridu bude v sobotu postrádat vykartovaného Nathana Akého, jenž si za ostrý šlapák na Erika Lamelu vysloužil třízápasový trest, a na levé straně obrany ho patrně nahradí José Holebas. V útoku samozřejmě nebude chybět ve skvělé formě hrající duo Troy Deeney - Odion Ighalo. Zejména nigerijský kanonýr je k nezastavení, trefil se již v šesti ligových utkáních za sebou.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Britos, Holebas - Watson, Capoue - Abdi, Deeney, Jurado - Ighalo
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Otamendi, Mangala, Kolarov - Touré, Fernandinho - De Bruyne, Silva, Sterling - Agüero
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.00 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC19123433:1839
2.Leicester City19116237:2539
3.Manchester City19113537:2036
4.Tottenham Hotspur1998233:1535
5.Crystal Palace1994623:1631
6.Manchester United1986522:1630
7.Liverpool FC1986522:2230
8.West Ham United1978428:2329
9.Watford FC1985624:2029
10.Stoke City1985620:1929
11.Everton FC1968535:2826
12.Southampton FC1966726:2324
13.West Bromwich Albion1965818:2423
14.Chelsea FC1955923:2920
15.Norwich City1955922:3220
16.AFC Bournemouth1955922:3420
17.Swansea City1947816:2419
18.Newcastle United19451019:3417
19.Sunderland AFC19331319:3812
20.Aston Villa19151315:348

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2497)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele