Premier League - preview 2. kola

18.08.2018, 08:34, aktualizováno 20.08.2018, 08:31
Previews
Liverpool míří rovněž letos hodně vysoko a své možnosti naznačil už vysokou výhrou nad West Hamem. Nyní se Reds postaví dalšímu londýnskému soupeři, v dohrávce druhého kola cestují na půdu Crystal Palace...
Crystal Palace - Liverpool FC  (pondělí 21:00)
Aby se Liverpool dobral k vysněnému titulu stylem start-cíl, bude muset pořádně hrábnout. Jeho největší konkurent Manchester City se po drtivé výhře nad Huddersfieldem usadil na špici tabulky a nebude snadné ho z ní sesadit. O stoprocentní bilanci se však i po dvou kolech uchází i soupeř Reds. Crystal Palace před týdnem vyhrál na půdě Fulhamu a rozhodně nebude snadno k poražení.

O tom se ostatně Liverpool mohl přesvědčit už několikrát - a nejen v Selhurst Parku. Od listopadu 2014 se celky v Premier League střetly osmkrát a oba dva mají shodně po čtyřech triumfech. Zajímavé však je, že oba dva vyhrály doma jen jednou - zbylá tři klání se jim podařilo vyhrát na hřišti protivníka. Eagles třeba na Anfield Road vyhráli třikrát v řadě mezi roky 2015 a 2017.

Teď by potřebovali proti Liverpoolu uspět i doma, což nedokázali téměř čtyři roky. Před sebou ale mají lákavou vidinu dvou celků, které po boku velkých hráčů Man City, Chelsea a Tottenhamu působí se šesti body takřka exoticky. Bournemouth a Watford zatím hrají parádní fotbal a zaslouženě si hoví na vysokých pozicích.

Aby Crystal Palace do této společnosti také zapadlo - a zabránilo tak v témže počinu Liverpoolu - potřebuje opět další skvělý výkon od nejlepšího hráče Wilfrieda Zahy. Ten už tým kvalitou dávno přerostl, londýnský celek ho však stále bůhvíjak dokáže v týmu držet, snad i za pomoci zbrusu nové smlouvy na 130 tisíc liber týdně.

Liverpoolští fanoušci jsou na zápas také natěšeni, aby taky ne, když první kolo jejich borci smetli 4:0 West Ham. Ofenzivní trio Salah - Firmino - Mané podporované geniálním žolíkem Sturridgem patří k nejsilnějším na světě a už působí skoro jako utopie, že by se aspoň jeden z nich v jakémkoli utkání neprosadil. Z posledních deseti soutěžních zápasů se tak stalo jen dvakrát - a to vyšel naprázdno celý Liverpool.

V jeho řadách by se mohl dočkat soutěžního debutu defenzivní středopolař Fabinho, i když cestu do základu snadnou nemá. Naby Keita hrál minulý týden skvěle a možná ještě líp se dařilo Jamesu Milnerovi. Jürgen Klopp nebude moct využít Lovrena s Oxlade-Chamberlainem, zatímco kapitán Henderson nabírá fyzičku po dlouhém MS a následné dovolené. Otazník visí i nad Matipem.

Také Crystal Palace by tuze rád využil své dvě posily zvučného ražení. Příchod Maxe Meyera z Schalke působil skoro jako zjevení, důležitou šířku kádru obstará i Jordan Ayew. I v jejich případě ale Roy Hodgson čeká, až se dostanou do stoprocentní kondice.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Wan-Bissaka, Tomkins, Sakho, Van Aanholt - Townsend, Milivojević, McArthur, Schlupp - Benteke, Zaha
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson - Milner, Wijnaldum (Fabinho), Keita - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.58 - 5.16 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Burnley FC - Watford FC  (neděle 14:30)
Zatímco leckteré týmy se na úvod sezony teprve dostávají do té správné provozní teploty, nový ročník v podání Burnley je již dávno v plném proudu a zápasy přibývají v hektickém tempu. Tým Seana Dychea totiž po šokujícím úspěchu z loňské sezony proklouzl do předkola Evropské ligy, kde si zatím počíná nanejvýš statečně, ovšem otázkou zůstává, zda se toto roztříštění sil úzkého kádru do dvou soutěží neprojeví na ligových výsledcích. Ozkoušet tuto možnost přijíždí na Turf Moor Watford.

Ani ne dva týdny od chvíle, kdy se Francie stala fotbalovým mistrem světa, již hráči Burnley nastoupili ke svému prvnímu ostrému zápasu ročníku 2018/19. Poslepovaná sestava na přelomu července a srpna s odřenýma ušima postoupila přes skotský Aberdeen, a to až po prodloužení. Totéž se pak opakovalo i v dalším předkole proti papírově náročnějšímu soupeři v podobě tureckého Basaksehiru, proti němuž Clarets tento čtvrtek rovněž vyválčili těsný postup až v půlhodinovém nastavení, kdy se o jediný gól vypjatého dvojzápasu postaral Jack Cork.

Watford tak může cítit šanci na solidní výsledek a fyzickou převahu především v závěru nedělního střetnutí, ovšem Dyche si připravenost svých svěřenců nemůže vynachválit. "Je to až neuvěřitelné. Mentální i fyzická síla hráčů je naprosto fantastická, rozhodně budou na neděli připravení." Na okysličení kádru by měly během sezony posloužit letní posily jako Matěj Vydra, ovšem český forvard kvůli absenci řádné předsezonní přípravy ještě stále není plně fit a jeho debut v novém dresu se tak odkládá. Mimo hru zůstávají také Robbie Brady, Steven Defour a brankáři Pope s Heatonem, jež umně zastupuje Joe Hart.

Hosté za sebou mají výtečný vstup do sezony, neboť na domácí půdě s přehledem porazili Brighton 2:0, ovšem jejich výkony na hřištích soupeřů jsou stále velkou neznámou. Pod vedením Javiho Gracii watfordští v loňské sezony nedokázali za sedm zápasů dokonce ani jednou skórovat a na venkovní výhru čekají již předlouhých dvanáct utkání. Základní sestava Hornets by měla být totožná s tou zahajovací z prvního kola, mimo hru jsou stále zranění Deulofeu, Chalobah, Cleverley i Okaka.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Lowton, Mee, Tarkowski, Ward - Lennon, Westwood, Cork, Gudmundsson - Vokes, Wood
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Janmaat, Cathcart, Kabasele, Holebas - Hughes, Doucouré, Capoue, Pereyra - Gray, Deeney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.10 - 3.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Huddersfield Town  (neděle 14:30)
Stejně jako loni se ani tentokráte začátek nového ročníku Manchesteru City neobešel bez dlouhodobé ztráty člena základní sestavy. Nešťastné zranění kolene si totiž na tréninku přivodil nejlepší hráč Citizens v cestě za ligovým titulem, Kevin de Bruyne. Jeho absence se odhaduje až na tři měsíce. Jestli si však dokáže někdo poradit se ztrátou klíčové postavy týmu, je to právě loňský šampion, který hodlá tyto předpoklady potvrdit proti trpaslíkovi z Huddersfieldu.

"Bude to pro nás stejná rána jako Benjamin Mendy v minulé sezoně," připomněl manažer Citizens Pep Guardiola vážné zranění kolene francouzského beka, které jej vyřadilo takřka na celý ligový ročník. "Kevin byl loni jedinečný a taková zranění si samozřejmě nikdo nepřeje, je to těžké pro něj i jeho rodinu. Zároveň je to ale součást hry, občas se něco takového stává. Hráči nedostanou ani chvíli oddechu a mají za sebou velmi náročnou předešlou sezonu. Lidé mají své limity."

Přestože je na papíře souboj ManCity s Huddersfieldem až groteskní záležitostí, jejich loňské měření sil dává naději, že se žádný jednoznačný debakl konat nemusí. V prvním duelu na John Smith’s Stadium ukořistil favorit všechny body až v hektickém nastavení zásluhou trefy Sterlinga, zatímco v odvetě Terriers dokonce uhájili stěží představitelné čisté konto a bod za remízu 0:0. Tým Davida Wagnera byl jediným v celé soutěži, kdo bleděmodrou mašinerii dokázal na Etihad Stadium udržet gólově na uzdě.

"Manchester City je nejlepší a my se rádi poměřujeme s těmi nejlepšími. Pokusíme se jim připravit co možná nejnepříjemnější odpolední zážitek," nechal se slyšet kouč hostí David Wagner. "Víc než kdy jindy musíme být soustředění především na sebe než na soupeře. Každý hráč musí být svědomitě připraven a musí znát svou úlohu v herním plánu. Máme už s těmito zápasy zkušenosti a víme, že se z nich dají vytěžit body."

Při absenci De Bruyneho je pro Guardiolu o to pozitivnější, že již může opět počítat s Davidem Silvou, jenž po účasti na mistrovství světa překonal i drobné zdravotní potíže a je již spolu se zbytkem týmu v plné tréninkové zátěži. Otázkou zůstává, nakolik španělský manažer po úvodním triumfu z hřiště Arsenalu protočí sestavou a zda šanci od úvodních minut dostanou například Gabriel Jesús či Leroy Sané, kteří v Londýně začali pouze na lavičce.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Laporte, Mendy - Gündogan, Fernandinho - Mahrez, B. Silva, Sterling - Jesús
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Hamer - Hadergjonaj, Kongolo, Schindler, Lowe - Mooy, Billing - Diakhaby, Pritchard, Van La Parra - Mounié
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.07 - 14.40 - 37.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brighton & Hove Albion - Manchester United  (neděle 17:00)
Po nepříliš pozitivní předsezónní přípravě společně s absencí vysněných hráčských posil vstoupil Manchester United do nové sezony vítězně, když si na domácí půdě poradil s Leicesterem. Nyní tým Josého Mourinha čeká první výjezd sezony na půdu Brightonu, který se v prvním kole proti Watfordu uvedl jedním z nejhorších výkonů všech letošních účastníků Premier League a má tak před svými fanoušky rozhodně co napravovat.

Kromě zmíněné Mourinhovy nespokojenosti s narušenou letní přípravou kvůli účasti řady hráčů United na mistrovství světa a také rozporům s klubovým vedením ohledně nákupu požadovaného stopera provázely problémy také vztah portugalského manažera s ústřední hvězdou týmu, Paulem Pogbou. Čerstvý mistr světa s národním týmem Francie sice na úvodní kolo s Leicesterem dostal kapitánskou pásku a šel týmu příkladem proměněným pokutovým kopem, ovšem jeho tajemné pozápasové výroky znovu rozvířily spekulace o napětí mezi Pogbou a Mourinhem.

Někdejší kouč Chelsea, Realu Madrid či milánského Interu však na předzápasové tiskové konferenci neřekl o novém klubovém kapitánovi (přinejmenším v době absence Valencii) jediného křivého slůvka a měl pro jen slova chvály a podpory. "Chci, aby hrál dobře a aby hrál pro tým a fanoušky. Vede si u nás mimořádně dobře a na jeho obranu musím říct, že ať už o něm a o mně píšete, co chcete, nešiřte prosím žádné lži. Nestavte jej do situace, která lidem podsouvá, že není slušný a vzdělaný člověk, kterým ve skutečnosti je. Pravda je taková, že jsme tady společně dva roky a ještě nikdy jsem s ním nebyl spokojenější než právě nyní."

Domácí po úspěšné nováčkovské sezoně čeká potvrzení prvoligového postavení, které je soudě dle chabého výkonu v prvním kole s Watfordem v ohrožení. "Byli jsme z našeho představení z minulého týdne hodně zklamaní," nebral si servítky manažer Chris Hughton. "Když prohrajete se ctí, dá se to přijmout, ale náš výkon nebyl na úrovni, jakou si představujeme. Musím se rozhodnout, jaké protentokrát udělám změny. Máme za sebou špatný start a nyní na něj potřebujeme zareagovat."

Dobrou zprávou pro Seagulls je vzpomínka na závěr loňské sezony, kdy si doma s Manchesterem překvapivě poradili 1:0 a zajistili si tak setrvání v nejvyšší soutěži. Tou špatnou je naopak absence kapitána Bruna, jenž si v prvním kole přivodil svalové zranění, a nahradit by jej mohl nový příchozí Martín Montoya. Na straně United jsou stále mimo hru Nemanja Matić s Antoniem Valenciou, byť oba zkušení členové Mourinhovy obvyklé základní sestavy se již vrátili do tréninkového procesu.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Montoya, Dunk, Duffy, Bernardo - Knockaert, Stephens, Pröpper, March - Gross - Murray
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Darmian, Bailly, Lindelof, Shaw - Fred, Pereira, Pogba - Mata, Lukaku, Alexis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.67 - 3.65 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Cardiff City - Newcastle United  (sobota 13:30)
Druhé kolo Premier League otevře duel dvou týmů, které do nové sezóny nevstoupily pravou nohou. Cardiff po návratu mezi elitu podlehl Bournemouthu, zatímco Newcastle v St. James' Parku nestačil na Tottenham. V sobotu po poledni tak budou mít obě mužstva jediný cíl - získat do tabulky premiérové body.

V hlavním městě Walesu půjde o zajímavé střetnutí nejen na hrací ploše, ale také za postranní čárou. Po letech totiž dojde také na setkání dvou zkušených manažerů, Rafy Beníteze a Neila Warnocka, kteří se naposledy nerozešli zrovna v dobrém. Psal se rok 2007 a Rafael Benítez, kouč Liverpoolu, jenž měl tehdy jisté místo v TOP 4 a před sebou finále Ligy mistrů, nechal v předposledním ligovém kole proti Fulhamu, bojujícímu o záchranu, odpočívat několik hráčů základní sestavy. Reds tehdy překvapivě prohráli 1:0, což nehrálo do karet Warnockově Sheffieldu United. Blades navíc závěr sezóny sami nezvládli a nakonec sestoupili.

Warnock tehdy na tiskové konferenci prohlásil: "Pokud jste manažer z ciziny, jako Rafa Benítez, pravděpodobně nebudete dvakrát ronit slzu kvůli tomu, jak se cítí Sheffield United.” Nakonec ještě dodal, že to španělskému kormidelníkovi "nikdy nezapomene”. Zub času však, zdá se, všechny spory urovnal. "Rafa je nejdůležitější osoba Newcastlu, nemohou si dovolit o něj přijít. Bude zajímavé, jak se to vyvine, protože mu příští rok končí smlouva a bude cílem klubů po celém světě. Jako manažer dal Newcastlu opravdu mnoho,” nešetří komplimenty Neil Warnock.

Nutno dodat, že Benítez se s o 11 let starším Warnockem střetl v historii celkem pětkrát a ani jednou neprohrál - navíc si připsal hned čtyři vítězství. Cardiffu se navíc proti Magpies obecně vůbec nedaří, klub ze severovýchodu Anglie porazil Bluebirds na ligové scéně již desetkrát v řadě.

Jedinému zástupci velšského fotbalu v Premier League bude i nadále chybět zraněný Islanďan Aron Gunnarsson, naopak k dispozici by už měl být forward Kenneth Zohore. Ani Newcastle nebude mít v sobotu k dispozici kompletní kádr, proti Tottenhamu se v závěru zranil pravý obránce DeAndre Yedlin, naštěstí se nepotvrdily prvotní prognózy a potíže s kolenem nemají vážný charakter, přesto si proti Cardiffu ještě odpočine.
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Ehteridge; Peltier, Morrison, Ecuele Manga, Bennett; Murphy, Arter, Bamba, Ralls, Hoilett; Reid
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka; Manquillo, Lascelles, Clark, Dummett; Ritchie, Shelvey, Diame, Kenedy; Perez; Rondon.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.28 - 3.16 - 2.48
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Everton FC - Southampton FC  (sobota 16:00)
Everton i Southampton se řadí k celkům, které by v novém ročníku rády zaútočily na příčky zaručující kvalifikaci do evropských pohárů. V prvním kole však nepotvrdily roli favorita a pouze remizovaly - Toffes ve Wolverhamptonu, Saints doma s Burnley. V Goodison Parku si tak oba půjdou za prvním letošním vítězstvím.

Bookmakeři v sobotním utkání mírně favorizují domácí a může za to i fakt, že Southampton na modrém břehu řeky Mersey nevyhrál již jednadvacet let, celkem třináct zápasů v řadě. Kouč Marco Silva bude navíc již moci využít dvě nové posily - Kurta Zoumu a Bernarda, naopak Yerry Mina a André Gomes si na svůj debut v Premier League ještě musí počkat.

Zejména Kurt Zouma se Evertonu v současné situaci velmi hodí, kvůli červené kartě bude totiž tři zápasy chybět zkušený stoper Phil Jagielka. Lodivod Southamptonu Mark Hughes si s disciplinárními tresty zatím lámat hlavu nemusí, kvůli zranění stehenního svalu však zřejmě nebude mít k dispozici letní posilu Mohameda Elyounoussiho.

Jednačtyřicetiletého manažera Silvu čeká soutěžní premiéra před domácím publikem. "Velmi se těším. Musíme našim fanouškům předvést něco speciálního. Jsem si jistý, že nás naši příznivci budou vždycky podporovat a my jim musíme dát důvod, aby tomu tak opravdu bylo,” uvedl na tiskové konferenci rodák z Lisabonu.

Jeho mnohem zkušenější protějšek Hughes si je vědom, že Saints čeká další náročný duel. "Zápasy v Goodison Parku jsou pro hostující týmy vždy velmi náročné,” tuší. Hughesova ekipa si bude muset dávat pozor zejména na útočníka Richarlisona. Nejdražší posila v dějinách Evertonu hned při své premiéře dvakrát skórovala a svou formu hodlá potvrdit i v sobotu odpoledne.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford, Coleman, Zouma, Keane, Baines, Schneiderlin, Gueye, Sigurdsson, Walcott, Tosun, Richarlison
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy, Cedric, Stephens, Vestergaard, Bertrand, Romeu, Lemina, Ward-Prowse, Redmond, Gabbiadini, Ings
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.62 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Leicester City - Wolverhampton Wanderers  (sobota 16:00)
V sobotu se sice odehraje teprve druhé kolo letošní sezóny, v zákulisí už se přesto potichounku spekuluje o tom, že by Claude Puel mohl být tím prvním odvolaným trenérem současného ročníku. Alespoň tedy na takový dotaz musel lodivod šampiona z roku 2016 odpovídat na páteční tiskové konferenci. Jistě, pod jeho vedením Leicester herně zrovna neexceluje, k tomu všemu se psalo o napjatých vztazích s některými hráči, pokud by ale skutečně mělo dojít k jeho odvolání již takhle brzy po začátku ročníku, bylo by to jistě obrovské překvapení. Větší jistotu může získat díky výhře nad Wolverhamptonem, který sezónu zahájil bláznivou remízou s Evertonem a po letním posilování rozhodně nemá malé ambice.

Leicester svůj první duel nezvládl, na Old Trafford totiž domácímu Manchesteru United podlehl 2:1. Lišky sice byly opticky vyrovnaným protivníkem, do vážnějších šancí se však nedostaly, naopak jejich protivník dokázal skvěle potrestat jednotlivá individuální zaváhání, když svěřenci Clauda Puela nejprve hloupě vyrobili penaltu, deset minut před koncem pak zase trestuhodně nepokryli Luka Shawa, který přidal druhý gól. Pozitivem tak bylo alespoň snížení z kopačky Jamieho Vardyho, na anglického reprezentanta bude letos celý Leicester opět výrazně spoléhat.

To Wolverhampton po návratu mezi elitu a letním nakupování vyhlásil ambiciózní cíl prokousat se do elitní desítky. Svou sezónu zahájil přestřelkou s Evertonem, nováček soutěže dvakrát prohrával, vždy ale dokázal manko dotáhnout a v konečném součtu si tak odnesl bod za remízu 2:2. Tu by před zápasem jistě brali, menší kaňkou je však fakt, že po více než poločas hráli proti oslabenému soupeři.

Leicester bude postrádat trojici Okazaki, Matty James a Caglar Soyuncu. Prvně jmenovaný ještě není po delší dovolené v dostatečné kondici, Matty James laboruje s poraněnou achillovou šlachou posledně jmenovaný ještě podle manažera Puela není připraven nastoupit. Wolves se musí obejít bez belgického záložníka Leandera Dendonckera, k dispozici však již bude rekordní podoba v podobě Adama Traoreho.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Amartey, Morgan, MAguire, Chilwell - Pereira, Silva, Ndidi, Gray - MAddison - Vardy
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Bennett, Coady, Boly - Doherty, Moutinho, Rúben NEves, Jonny - Hélder Costa, RAúl Jiménez, Diogo Jota
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.42 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Fulham FC  (sobota 16:00)
Tottenham před týdnem s notnou dávkou štěstí zvládl vstup do sezóny a z Newcastlu si přivezl všechny tři body, ty teď bude potvrzovat v londýnském derby proti Fulhamu. Původně mělo jít o jediné utkání, které Spurs měli v letošním ročníku odehrát ve Wembley, ukázalo se však, že nový stadión nebude připraven ani na další dva následující domácí duely. Nováček soutěže ze západního Londýna si bude chtít připsat první body a zapomenout na porážku od Crystal Palace z minulého týdne.

Tottenham přes letní přestupové období nepřivedl jediného fotbalistu, částečnou výhrou pro severolondýnský klub však je fakt, že se mu podařilo podepsat nové kontrakty prakticky se všemi klíčovými hráči, čímž jasně uťal jakékoliv šeptačky o jejich možném odchodu. Mauricio Pochettino však před sebou nemá jednoduchý úkol - v době, kdy téměř každý klub svůj kádr posílil, si musí vystačit se stejným materiálem a vymáčknout z něj minimálně tolik, co dokázal v minulém ročníku.

Fulham se do nejvyšší soutěže vrací po čtyřech letech a úkol zní jasně - zachovat prvoligovou příslušnost i pro příští ročník, což ale rozhodně nebude snadné. Utkání s Tottenhamem bude pro Cottagers představovat jubilejní tisící duel v nejvyšší anglické soutěži. A co víc - zápas ve slavném Wembley je pro chalupáře skutečně výjimečnou záležitostí, však se v něm představí teprve potřetí - v roce 1975 zde ve finále FA Cupu podlehli West Hamu, zatímco v květnu tohoto roku porazili v boji o postup do Premier LEague Aston Villu.

Tottenham ještě nebude moci využít trojice navrátilců v podobě Erika Lamely, Harryho Winkse a Joshe Onomaha - ti se sice již zapojili do tréninku, na zápas ale stále nejsou připraveni. Mimo zůstává i útočník Son, který reprezentuje svou zemi na Asijských hrách. Fulhamu vypadli obránci Tim Ream a Alfie Mawson kvůli zranění, do hry pak nezasáhne ani suspendovaný Denis Odoi.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Tippier, Sanchez, Vertonghen, Davies - Sissoko, Dier - Moura, Eriksen, Alli - Kane
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Fabri - Christie, Chambers, Le MArchand, Bryan - Cairney, McDonald, Seri - Scürrle, Mitrović, Sessegnon
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.58 - 12.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
Kladiváři přes léto vyměnili trenéra a přivedli zvučné posily, pokud bychom soudili dle prvního duelu nové sezóny, pak se bohužel pro ně nic nezměnilo. Na duel na hřišti Liverpoolu budou chtít jistojistě co nejrychleji zapomenout, nevyšlo jim totiž zhola nic a po jednoznačném průběhu si z Anfield Road odnesli čtyřbrankový nášup. Oproti tomu Bournemouth do ročníku vstoupil mnohem lépe než loni a hned na úvod si připsal tři body, když si na vlastní půdě poradili s Cardiffem.

Manuel Pellegrini nemůže být s úvodem v podání svých oveček spokojený, zlepšení potřebuje zaznamenat prakticky okamžitě - Kladiváři totiž v posledních dvou sezónách nedokázali chytit začátek, což se s nimi táhlo po celý ročník. A něco takového si letos již zkrátka nemohou dovolit.

Bournemouth loni na první vítězství dosáhl až v pátém kole, celkově pak po 8 kolech měl na svém kontě pouhé 4 body, letos tedy do sezóny vstoupil daleko lépe, když hned na úvod zdolal Cardiff. Pokud by se mu tedy na půdě West Hamu podařilo na bodový zisk z minulého týdne navázat, získali by svěřenci Eddieho Howea během týdne tolik bodů, na kolik loni dřeli až do třicátého září.

Za domácí si možná připíší svůj první start útočníci Lucas Perez a záložník Carlos Sanchez, do hry však jistě nezasáhnou dlouhodobí marodi Andy Carroll, Manuel Lanzini a Winston Reid. Bournemouth může využít služeb své rekordní posily Jeffersona Lermy, mezi zraněnými ale zůstává Junior Stanislas.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Fredericks, Ogbonna, Balbuena, Masuaku - Wilshere, Noble, Rice - Yarmolenko, Arnautović, Felipe Anderson
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begovič - Smith, Cook, Aké, Daniels - Brooks, Gosling, Surman, Fraser - Wilson, King
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.57 - 3.67
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Arsenal FC  (sobota 18:30)
Po obtížném vstupu do nové sezony proti obhájcům z Manchesteru City čeká londýnský Arsenal obdobně nelehký úděl v podobě výjezdu na půdu předloňského šampiona. Chelsea se stejně jako její sobotní protivník teprve sžívá s novým koučem Mauriziem Sarrim, avšak na rozdíl od Arsenalu v prvním kole na hřišti Huddersfieldu nezaváhala a po výhře 3:0 může být v druhém kole klidnější než Kanonýři, kteří na první body pod Unaiem Emerym stále čekají.

Dobrou zprávou pro domácí Blues je navíc kondice Edena Hazarda, jenž v prvním kole naskočil do hry pouze z lavičky, ovšem s dalším týdnem tréninku by již měl být po pozdním návratu z mistrovství světa plně připraven objevit se v základní sestavě. To posila z Realu Madrid Mateo Kovaćić si naopak na účast v jedenáctce ještě nejspíš počká. "Ještě na sobě musí zapracovat, není připraven odehrát celých 90 minut, ale v sobotu by jej šlo využít na prvních či posledních 30 minut," osvětlil Sarri situaci okolo chorvatského reprezentanta, jenž letos v Chelsea hostuje z Realu Madrid.

"Hodně si od něj slibuji, protože jej považuji za kvalitního hráče a dle mého se může ještě zlepšit," pokračoval italský kouč, jenž ve funkci nahradil svého krajana Antonia Conteho. "Myslím, že mu bude sedět formace s třemi záložníky, ať už uprostřed, napravo nebo nalevo." Scházet ve středu pole bude naopak najisto Cesc Fábregas, jenž si přivodil drobné zranění v oblasti kolene.

Také Arsenal má do druhého kola co zvažovat ohledně základní sestavy, neboť ostrým testem proti Manchesteru City tým Unaie Emeryho neprošel dvakrát úspěšně. Navzdory kritice za několik nevyvedených momentů by si však Petr Čech měl udržet místo brankářské jedničky. "Sobotní rozhodnutí je jednoduché, Petr Čech bude pokračovat v brance, věřím mu," prohlásil Emery lámanou angličtinou na předzápasové tiskové konferenci.

Otázkou pro Emeryho je také složení ofenzivy, která v prvním kole nedostála klubovému přízvisku Kanonýrů a všechny slibné šance zbrkle zahodila. Šanci na hrotu útoku by tak mohl dostat Alexander Lacazette, což by znamenalo odsunutí Piérra-Emericka Aubameyanga na post levého křídla. Vyztužit střed pole by pak mohl nový příchozí Lucas Torreira, ať už za Granita Xhaku, anebo mladého Mattea Guendouziho, jenž se od svého příchodu z druholigového Lorientu těší od Emeryho velké důvěře.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Rüdiger, Luiz, Alonso - Kanté, Jorginho, Barkley - Willian, Morata, Hazard
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mustafi, Sokratis, Monreal - Guendouzi, Ramsey, Torreira - Özil, Lacazette, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.80 - 4.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC11004:03
2.Chelsea FC11003:03
3.Watford FC11002:03
 Manchester City11002:03
 AFC Bournemouth11002:03
 Crystal Palace11002:03
7.Manchester United11002:13
 Tottenham Hotspur11002:13
9.Everton FC10102:21
 Wolverhampton Wanderers10102:21
11.Burnley FC10100:01
 Southampton FC10100:01
13.Newcastle United10011:20
 Leicester City10011:20
15.Brighton & Hove Albion10010:20
 Arsenal FC10010:20
 Cardiff City10010:20
 Fulham FC10010:20
19.Huddersfield Town10010:30
20.West Ham United10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2031)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele