Premier League - preview 2. kola

14.08.2015, 08:48, aktualizováno 17.08.2015, 08:26
Previews
Anglická nejvyšší soutěž má na programu rovněž tradiční pondělní dohrávku. Ta nás zavede na Anfield Road, kde Liverpool přivítá nováčka z Bournemouthu...
Liverpool FC - AFC Bournemouth  (pondělí 21:00)
Druhé kolo Premier League se překlání už do čtvrtého dne. Zdánlivě nekonečný maratón hracího dne uzavře souboj Liverpoolu s nováčkem soutěže Bournemouthu. Pro Cherries to bude další šance získat premiérové body v elitní anglické soutěži...

Liverpool v prvním kole výkonnostně rozhodně nepřesvědčil, ale tři veledůležité body z hřiště Stoke City si zásluhou překrásné branky Coutinha odvezl. Dá se tak očekávat, že Brendan Rodgers podle svého zvyku ponechá v základní jedenáctce takřka stejnou sestavu jako minulý týden.

Otazník visí nad startem Adama Lallany, který předvedl skutečně průměrný výkon a na jehož post se tlačí drahá posila z Hoffenheimu Roberto Firmino. Určitou možnost nabízí taky Emre Can, ale James Milner s Jordanem Hendersonem mají svoje pozice prozatím zajištěné. Mimo hru jsou vinou zranění Jon Flanagan, Joe Allen a Daniel Sturridge.

To Bournemouth se musí vypořádat s absencí klíčového středopolaře Harryho Artera, který kvůli bolavému tříslu nastoupí nejdříve příští týden. Od první minuty by neměl hrát ani Christian Atsu, jenž propásl už úvodní klání s Aston Villou.

Goldsands Stadium si svátek v podobě historické premiéry v Premier League užil, Bournemouth předvedl především v prvním poločase velmi sympatický výkon. Chyběl pouze bodový zisk, jenž se dá klást za vinu i nezkušenosti.

I proto se dají očekávat změny v sestavě. Eddie Howe dal v prvním zápase šanci z drtivé většiny těm, kteří si postup do první ligy vybojovali. Na Anfield Road už by však měla nastoupit nejsilnější sestava i se všemi posilami. Na debut v základní sestavě se těší obránci Sylvain Distin, rekordní nákup Tyrone Mings, ale i křídelník Max Gradel, jenž už před týdnem odehrál prvních 22 minut v Premier League.

Přestože jsou svěřenci Eddieho Howea mezi nejlepšími týmy Anglie vůbec poprvé, s Liverpoolem mají čerstvé zkušenosti. Na začátku roku 2014 prohrál Bournemouth 0:2 ve čtvrtém kole FA Cupu, těsně před minulými Vánoci pak podlehli 1:3 ve čtvrtfinále ligového poháru.

Pro zajímavost - v obou těchto zápasech nastoupila v základní sestavě šestice hráčů Bournemouthu jako v ligové premiéře. Za Liverpool naproti tomu jen tři, respektive pět borců.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Škrtel, Lovren, Gomez - Milner, Henderson - Ibe, Coutinho, Lallana (Firmino) - Benteke
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruć - Francis, Elphick, Distin, Mings - Ritchie, Surman, Gosling, Gradel - Kermorgant - Wilson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Arsenal FC  (neděle 14:30)
Prohrát první zápas sezony, to pro Arsenal není nic moc nového - "podařilo" se mu to i předloni, když ho na Emirates Stadium zaskočila Aston Villa v čele s Bentekem. Gunners to však tehdy nakoplo k pěti výhrám v řadě a vše bylo rázem zapomenuto. Jak asi Wengerova parta zareaguje letos?

Pokud prohra v úvodním duelu není pro Londýňany ničím novým, nezvládnutí obou dvou vstupních zápasů - doma i venku - by už znamenalo takřka bezprecedentní šok. Arsenalu se to v Premier League stalo jen jednou, v inaugurační sezoně před 23 lety, a tedy ještě bez Wengera na lavičce.

Crystal Palace nyní pro Arsenal představuje zvláštní výzvu. Loni s ním Gunners dvakrát vyhráli 2:1 a na Selhurst Parku nepadli už 12krát v řadě, přesto jde z Eagles pořádný respekt. První kolo zvládli a navíc mají rozjetá křídla v Zahovi s Puncheonem, přičemž v zákrytu číhá ještě Bolasie - kat liverpoolský.

Pod Alanem Pardewem zatím Crystal Palace opanovalo 11 zápasů z celkového počtu 19 - sám někdejší manažer Newcastlu přitom zrovna posledním skalpem Norwiche vyrovnal rekord jakéhokoliv lodivoda Eagles v Premier League.

Teď ke všemu Pardewovi nekomplikuje situaci žádné čerstvé zranění, nic. Chamakh se Speronim zůstávají na marodce, ale to není žádný problém. Alex McCarthy je talentovaným mladým brankářem a za marockého forvarda má Pardew rovněž několik schopných alternativ.

Do sestavy Arsenalu se pravděpodobně vrátí Alexis Sánchez, jenž během dovolené po Copě Américe nijak nezahálel a už o minulém víkendu seděl alespoň mezi náhradníky. Místo v základu by Chilanovi mohl uvolnit Oxlade-Chamberlain. V pořádku je dále Bellerín a také on bude tlačit na svého rivala Debuchyho.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Ward, Dann, Delaney, Souaré - Cabaye, McArthur - Zaha, Puncheon, Bolasie - Murray
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Coquelin, Ramsey - Sánchez, Cazorla, Özil - Giroud (Walcott)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 4.00 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester City - Chelsea FC  (neděle 17:00)
Obhájce titulu proti vicemistrovi. Anglická liga podle loňských výsledků nemůže nabídnout větší šlágr. V polovině srpna je na něj však možná trochu záhy. Především z pohledu Chelsea, která od začátku přípravy, přes Community Shield až po start Premier League nevyhrála v základní hrací době jediný duel.

Start soutěžní sezóny zřejmě na Chelsea přišel příliš brzy - bylo to vidět i v závěrečných minutách zápasu doma proti Swansea (2:2), kdy už fotbalisté fyzicky odcházeli. Umocněno to bylo i vyloučením Courtoise, který na hranici vápna sestřelil Gomise a o zápas s Manchesterem City logicky přijde. Nahradí jej Asmir Begović.

Na lavičce Chelsea kromě obou zmíněných gólmanů nebude sedět ani hlavní týmová doktorka Eva Carneiro. Ta dostala od portugalského manažera dočasný zákaz účastnit se zápasů i tréninků po údajně nemístném ošetření Edena Hazarda právě v zápase proti Labutím.

Jinak ale Blues budou mít k dispozici úplně celý kádr, pouze záložník Oscar má menší zdravotní problémy a jeho start je ohrožen. I ve stoprocentním stavu by však s největší pravděpodobností padl za oběť defenzivnějšímu plánu Josého Mourinha, který vedle Matiće a Fábregase postaví doprostřed zálohy jednoho ze středopolařů s obrannými vlohami. Volba má padnout na Ramirese či Kurta Zoumu.

Manažer Manchesteru City Manuel Pellegrini naproti tomu musí počítat s absencemi záložníků Fabiana Delpha a Fernanda. Vinou zranění si nezahraje ani obránce Gaël Clichy. To Yaya Touré bude hrát i přes menší problém s třísly, kvůli kterému nedohrál úvodní kolo.

Citizens v něm rozstříleli West Bromwich Albion na jeho půdě 3:0, což - především proto, že tým trénuje Tony Pulis - rozhodně není radno brát na lehkou váhu. Právě Touré se spolu se Silvou a Kompanym (byť oficiálně připadly dvě branky Afričanovi) zatížili konto Baggies gólově.

Manuel Pellegrini má samozřejmě ze zisku tří důležitých bodů radost, přehnané sebevědomí však rázně krotí. A všechnu pozornost upírá na nadcházející nedělní duel. "Po prvním kole nemyslíme na titul, hovoříme tu o možnosti získat body na domácí půdě proti šampionovi. Chelsea patří k týmům s největšími šancemi na zisk titulu," uznal soupeřovu kvalitu chilský trenér.

Samozřejmě jde v první řadě o slušnost, jeho respekt však lze vysvětlit ještě z jednoho důvodu. Z deseti zápasů v Premier League, které Mourinho proti Manchesteru City odřídil, prohrál "Special One" jen jednou. A šestkrát zvítězil. Nikdy navíc nedostal víc než jednu branku - právě na gólové sucho se musí diváci připravit.

Kromě toho můžeme připomenout ještě jednu zajímavou bilanci. V pátek jsme hovořili o dlouhé sérii Manchesteru United v tento netradiční den. No, a Chelsea se pro změnu nesmírně daří v neděli. Od února 2013 na konci týdne ani jednou neprohrála. Dva a půl roku. Sedmadvacet utkání v řadě.

Za Pellegriniho partou však stojí senzační domácí forma. V posledních sedmi ligových utkáních Citizens shodně zvítězili, hned šestkrát navíc udrželi čisté konto. Ani Chelsea se v Manchesteru příliš nedaří - v předchozích sedmi kláních napříč všemi soutěžemi tam vyhráli jedinkrát.

Ani případný neúspěch však kontroverznímu kouči Blues sebevědomí nevezme. "Premier League má osmatřicet kol. To je věčnost, maraton," zdůraznil José Mourinho na tiskové konferenci. Bagatelizovat však tento šlágr nehodlá.

"Nemůžu říct, že to nebude klíčový zápas, nemůžu říct, že nebude extrémně důležitý. V zápasech kandidátů na titul jsou každé tři body důležité. Rozhodně však nelze tvrdit, že vítěz utkání dosáhl něčeho příliš významného," uvedl na pravou míru.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Kompany, Mangala, Kolarov - Touré, Fernandinho - Navas, Silva, Sterling - Agüero
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Begović - Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta - Ramires (Zouma), Matić - Willian, Fábregas, Hazard - Diego Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Everton FC  (sobota 13:45)
Největší taháky druhého kola Premier League jsou nachystány až na Super Sunday, takže šlágr sobotního programu je poněkud netradiční. Žádný trhák typu souboje dvou členů Big Four, kdepak. Po obědě vyběhnou na trávník fotbalisté Southamptonu a Evertonu.

Oba týmy začaly ligovou soutěž remízou 2:2, oba však z trávníku odešly v jiném rozpoložení. Přestože Everton dvakrát proti Watfordu stahoval ztrátu a za dělbu bodů by nakonec měl být rád, musí tento výsledek z domácího utkání brát jednoznačně jako neúspěch.

Naproti tomu Southampton, který taktéž proti Newcastlu prohrával ve druhém dějství 1:2, bere bod všemi deseti. Po náročném třetím předkole Evropské ligy s Vitesse Arnhem, navíc z půdy soupeře. Pro Erwina Koemana vskutku slušný debut na lavičce týmu jeho bratra. Ronald by po zranění achillovky měl být na tento víkend připraven - o berlích.

Saints byli v létě opět velmi aktivní. Kromě řady významných odchodů celek logicky i posílil - přišli Jordy Clasie, Cédric Soares nebo Juanmi. Navíc se fanoušci po roce a čtyřech měsících dočkali návratu oblíbence Jaye Rodrigueze, který proti Magpies dokonce nastoupil v základní sestavě.

Oproti svému sobotnímu soupeři zaujali Toffees na přestupovém trhu vlastně pouze tím, že sveřepě odmítali astronomické nabídky Chelsea za mladého stopera Johna Stonese. Jedinou skutečnou posilou byl vlastně Tom Cleverley; a jestliže si Roberto Martínez od letní přípravy představoval hlavně vylepšení souhry, jeho plán prozatím nevypadá jako povedený.

K dobru mu nepřišlo ani zranění jedné z hlavních opor Leightona Bainese, jenž po operaci kotníku nebude moci nastoupit k utkání zřejmě po celý zbytek roku 2015. Proti Watfordu hrál na jeho místě mladík Brendan Galloway, v Southamptonu se počítá spíše se zkušenějším Bryanem Oviedem.

Stejně tak se počítá spíše s tím, že Karamelky na jihu Anglie moc velký úspěch neudělají. Nevyhrály tam už šestkrát v řadě, z toho čtyřikrát prohrály. Na stadionu Southamptonu navíc mají velkou smůlu - v posledních dvou utkáních si tam hráči Evertonu vstřelili neuvěřitelné tři vlastní branky.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Soares, Fonte, Yoshida, Targett - Wanyama, Davis - Tadić, Mané, Rodriguez (Long) - Pellé
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Stones, Jagielka, Oviedo - Barry, McCarthy - Mirallas, Barkley, Cleverley - Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sunderland AFC - Norwich City  (sobota 16:00)
Minulý týden názorně ukázal, jak moc velký rozdíl může být mezi dvěma na pohled identickými prohrami. Zatímco Norwich podlehl Crystal Palace rozdílem dvou branek, a přitom klidně mohl remizovat, Sunderland při tom samém rozestupu na Leicester jednoduše vůbec nestačil...

Podle informací Guye Mowbraye z BBC Sunderland strávil celý uplynulý týden drilováním defenzívy, kde se také dají očekávat změny. Pravá strana hořela, zbrusu nová stoperská dvojice Kaboul-Coates si nerozuměla.

Naopak Alex Neil by se mohl snažit napodobit kolegu Ranieriho a využít šikovnosti Nathana Redmond (minule posazeného) podobným způsobem jako italský manažer využil hrdiny zápasu Riyada Mahreze.

"Chceme nastoupit a hrát stejně jako dobře jako o posledním víkendu, akorát s tím rozdílem, že to tentokrát půjde poznat i na výsledku," prohlásil skotský manažer, který na Stadium of Light při své první návštěvě hnedka musí lámat prokletí šesti nevyhraných zápasů Norwiche v řadě.

Canaries skutečně stánek Sunderlandu nedobyli od roku 1997, ovšem i samotné Black Cats si nesou svůj kříž. Zahajovací domácí vystoupení sezony Premier League totiž naposledy zvládly na podzim 2007, což už je tedy téměř deset let.

Kromě změn v obraně bude muset Dick Advocaat učinit minimálně jednu takovou i výše ve hřišti; naposledy startující Adam Johnson si poranil rameno, a i když ho nečeká operace, minimálně šest týdnů jeho rekonvalescence zabere.

Naopak nově příchozí Yann M’Vila již figuruje v nominaci po svém extempore za rezervu, obnášející asistenci a vyloučení. To na druhém konci barikády k žádným změnám nedochází. Trojlístek Mulumbu - Martin Olsson - Lafferty byl nedostupný před týdnem a je i nadále.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pantilimon - Matthews, O'Shea, Coates (Kaboul), Van Aanholt - Larsson, Rodwell, Cattermole, Lens - Defoe, Fletcher
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Whittaker, Martin, Bassong, Brady - Redmond, Tettey, Howson, Hoolahan, Johnson - Jerome
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tottenham Hotspur - Stoke City  (sobota 16:00)
Jeden gól, jeden svým způsobem neopakovatelný okamžik stál v minulém kole Tottenham i Stoke City veškeré body. V případě Spurs šlo o vlastenec z dílny Kylea Walkera, v případě Potters zase o parádní Coutinhův úder zčistajasna. Moment jakého ražení rozhodne vzájemný souboj těchto týmů?

Stoke City letos od pohledu vypadá docela jinak než kdy dřív; i než loni. V Begovićovi, zraněném Shawcrossovi a N’Zonzim Mark Hughes minimálně pro úvodní kola ztratil bez přehánění kostru loňského úspěchu - a tu ani lehce bizarní akvizice Xherdana Shaqiriho nenahradí.

Mark Hughes se nechal slyšet, že si od švýcarského šikuly slibuje především schopnost rozhodovat zápasy ve prospěch jeho týmu, a to bude potřeba zvláště ve venkovním prostředí. Tam Potters netriumfovali už pětkrát v řadě; na druhou stranu konkrétně White Hart Lane loni vyloupili.

Pokud Stoke se v létě zaměřil na vyztužení ofenzívy, Tottenham to vzal přesně z opačného konce. A měl k tomu pádný důvod, však Kohouti loni v domácím prostředí udrželi ubohé jedno čisté konto.

To by se nyní mělo pomalu měnit, ovšem pokud zahajovací duel něco napověděl, je to zdánlivá skutečnost, že bude potřeba něco udělat i s ofenzívou. Harry Kane se teď při svém 50. prvoligovém startu bude muset zaměřit více na zakončování akcí než na jejich tvorbu jako minule.

V tom mu budou muset pomoci i spoluhráči, z nichž žádný nechybí. Danny Rose s Androsem Townsendem se již stihli dát do pořádku a mezi tři tyče se ke svému 100. utkání v Premier League bude moci postavit Francouz Hugo Lloris.

Na druhé straně barikády je to podstatně složitější. Xherdan Shaqiri zatím bude celou akci sledovat jen z tribuny (jako posledně), neboť si z Milána přinesl jednozápasový distanc. Zranění jsou potom Odemwingie s Bojanem a nejisté jsou starty Arnautoviće s Wilsonem. Pieters setřásl menší nemoc.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Davies (Rose) - Dier (Mason), Bentaleb - Dembélé, Eriksen, Chadli - Kane
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Muniesa, Cameron, Pieters - Van Ginkel, Whelan - Walters, Adam, Afellay - Diouf
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Domácí stadion Watfordu dnes zažije velkou slávu - Hornets se totiž v utkání s West Bromem představí před vlastním publikem v prvoligovém zápase po více než osmi letech. Naposledy z toho byla remíza 1:1 s Newcastle, v květnu 2007. Tehdy mimochodem prožívali fanoušci na Vicarage Road ohromně frustrující sezonu..

"Sršňům" totiž čekání na první domácí výhru trvalo až do listopadu a na konci jara měli v této kolonce pouze tři zářezy. Něco podobného si letos každopádně nesmí dovolit, chtějí-li splnit svůj záchranářský cíl. Diváci by se určitě nezlobili, kdyby svěřenci Quique Sáncheze Florese zopakovali triumf 5:1 z posledního prvoligového zápasu proti WBA; to však bylo v sezoně 1985/86. V současnosti neprohrál West Brom v souboji těchto dvou týmů sedmkrát v řadě.

Flores má plán pro dnešní úspěch podle všeho narýsován jasně: klíčem je prý ujmout se vlády nad zápasem. "WBA má velmi úzce semknutý tým, jsou ohromně fyzicky silní, hrají dobře ve vzduchu. Jejich hráči mají velkou kvalitu," glosoval španělský manažer, který v úvodním klání s Evertonem vyslal na hřiště borce jedenácti (!) různých národností. "Snaží se hrát jako jeden muž. Musíme přijít na to, jak bychom se měli pokusit kontrolovat hru," dodal.

Vzpruhu v domácím táboře zajišťují návraty uzdravených záložníků Almena Abdiho a Stevena Berghuise; chybět však budou obránce Miguel Briton a gólman Giedrius Arlauskis. Hosté napjatě čekají na výsledky testů, které mají odhalit stav nových posil Salomóna Rondóna a Serge Gnabryho.

Tony Pulis, manažer WBA, musí každopádně svým svěřencům promluvit do duše - úvodní prohra 0:3 s Manchesterem City jejich sebevědomím hodně zamávala. Vůbec to nevypadalo na klasickou Pulisovu nepropustnou obranu, s níž Baggies od koučova nástupu v loňské sezoně udrželi čisté konto desetkrát z osmnácti pokusů. "Hrát první dva domácí zápasy roku proti City a Chelsea je těžké samo o sobě, ale nastoupit proti nováčkovi v jeho domácím debutu také nebude žádný med," vraští čelo uznávaný stratég.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Prödl, Holebas - Behrami, Capoue - Anya, Jurado (Ighalo), Layún - Deeney
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Chester, McAuley, Lescott, Brunt - Gardner, Fletcher, Morrison, McClean - Lambert, Berahino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.60 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Leicester City  (sobota 16:00)
Velký zápas se chystá na východě Londýna, na stadion West Hamu United přijede Leicester City. Na první pohled se jedná o běžné utkání nijak zvlášť ambiciózních celků - oba dva však v minulém kole zazářily a nyní se od nich čeká zopakování skvělého výkonu. Oba dva vyhlíží vítězství ve dvou prvních kolech po dlouhých osmnácti letech...

Kladiváři senzačně vyhráli na Emirates Stadium 2:0, zatímco Leicester rozstřílel Sunderland 4:2. Fantasticky zahráli hlavně Marc Albrighton a Riyad Mahrez - nejlepší hráč prvního kola. Foxes se vyplatila změna rozestavení; nový manažer Claudio Ranieri volí systém 4-4-2 a dá se očekávat, že vítězná sestava se vůbec nezmění.

Liškám dokonale vyšel už i loňský závěr sezóny, v součtu s prvním zápasem této sezóny získali z posledních 30 možných bodů celých 25! To je o čtyři body více, než dokázal jakýkoli jiný celek v anglické elitní soutěži. Osm vítězství z deseti zápasů. To je mimochodem víc než se jim povedlo v předchozích pětapadesáti prvoligových zápasech.

West Hamu zahrála v derby s Arsenalem výtečně celá obranná čtyřka - přesto v jejím složení pravděpodobně dojde k jedné změně. Carl Jenkinson, jenž hostuje právě od Kanonýrů, se logicky vrací do nominace a nejspíš i do základní sestavy. Jestli to odnese Tomkins, který ze stopera na pravé lajně zaskakoval, či právě jeden ze středních beků Reid - Ogbonna, závisí na manažerovi Slavenu Bilićovi.

Ten kromě Jenkinsona může využít i služeb Pedra Obianga, který se konečně uzdravil a může si odbýt debut. Nejdřív však musí vyšoupnut ze sestavy šestnáctiletý zázrak Reece Oxforda - sedmého nejmladšího hráče historie Premier League. Mimo hru je tak pouze Joey O’Brien, Andy Carroll a Enner Valencia.

Leicester nemá k dispozici pouze Mattyho Jamese, jemuž start znemožní zraněné koleno. Jamie Vardy, jeden ze střelců proti Sunderlandu, by měl hrát od první minuty, přestože byl pokutován za rasistické poznámky. Hvězdní útočníci Kramarić a Ulloa si tak na první minuty zřejmě budou muset počkat.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Jenkinson, Reid, Ogbonna, Cresswell - Kouyaté, Oxford, Noble - Payet - Zárate, Sakho
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - De Laet, Morgan, Huth, Schlupp - Mahrez, King, Drinkwater, Albrighton - Okazaki, Vardy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.50 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Swansea City - Newcastle United  (sobota 16:00)
Pro Swansea i Newcastle byl první ligový víkend tak trochu o odhalování schopností jistých individualit. André Ayew vykázal klid na balonu, Montero terorizoval Ivanoviće a Shelvey navázal na jarní progres. V Newcastlu se zase těšili z nové posily ve Wijnaldumovi, ale i Mbembovi. Komu se povede lépe následující duel?

Garry Monk na tiskové konferenci upozorňoval na to, že ačkoliv se jeho Swansea proti Newcastlu v nedávné minulosti dosti dařilo, tyhle Straky jsou obměněné a vedené odlišným manažerem, což může udělat zásadní rozdíl.

To je pravda, na druhou stranu oněch 17 bodů utržených labutěmi ve vzájemných soubojích s Newcastlem vskutku budí respekt; nikdo koneckonců v tomtéž intervalu neměl na NUFC srovnatelnou pifku.

Magpies teď nehraje do karet ani ten fakt, že musejí cestovat ven. Tam totiž nezvládly už šest zápasů v řadě, přičemž skórovat se jim podařilo jenom jednou. Steve McClaren, pod nímž Newcastle hnedka vypadal být směrem dopředu uvolněnější, má tak před sebou pořádný oříšek.

Bývalý kouč anglické reprezentace se patrně před týdnem zhrozil, když mu na nosítkách odnášeli Vurnona Anitu, Nizozemcovy problémy se zády však nakonec nejsou vážného rázu a neměly by mu zabránit ani v dnešním startu. Komplikací je naopak operace útočníka Rivierea a nedoléčená zranění dvojice Dummett-Cabella.

Garry Monk na tom byl podobně jako McClaren; také jemu zatrnulo, když se Ki Sung-yueng chytal za zadní stehenní sval, také on si ale později ulevil. Jde údajně jen o lehké natažení a korejský středopolař by nakonec klidně mohl sehrát roli již v tomto klání.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Williams, Taylor - Cork, Shelvey - Ayew, Sigurdsson, Montero - Gomis
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Haïdara - Colback, Anita - Sissoko, Wijnaldum, Obertan - Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.80 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Manchester United  (pátek 20:45)
Premier League v pátek? Vzpomíná si vůbec někdo na takový zápas? Naposledy byli fanoušci v ochozech před víkendem před dvanácti lety. A dnes se Villa Park zaplní zase. Přijede Manchester United, který v pátek ještě nikdy neprohrál. A pěknou řádku let neprohrál i na půdě Villans. Jak to dopadne nyní?

Páteční liga je v Anglii absolutní výjimka. I přesto, že José Mourinho brojí pro úlevy pohárovým celkům každou chvíli. Přestože je to v jiných předních ligách běžné, šéf Premier League Richard Scudamore byl dlouho proti. Až od příští sezóny (zatím na tři roky) se páteční zápasy zavedou v minimálním počtu deseti opět do programu, poprvé od září 2003.

A proč se ve Villa Parku bude hrát v pátek tentokrát? V sobotu se hrát nemůže, zatrhla to policie z West Midlands kvůli ultra pravicovému průvodu English Defence League, jenž mimo jiné brojí proti radikálnímu islámu. A koná se právě v sobotu patnáctého. No a v neděli či v pondělí se hrát nemůže, jelikož United v úterý bojují proti Bruggám o Ligu mistrů.

Zpět ale k fotbalu. Manchester United si může s přesunem na páteční termín mnout ruce - v tento den v nejvyšší soutěži neprohrál už čtrnáctkrát v řadě. A libuje si i v návaznosti na cíl cesty - ve Villa Parku se mu rovněž náramně daří, naposledy tam prohrál před dvaceti lety. Devatenáct utkání bez porážky je přitom ligový rekord; žádný jiný tým na žádném jiném cizím stadionu takhle dlouho bez prohry nevydržel.

Aston Villa se tedy má čeho obávat, stejně jako Red Devils však má po minulém týdnu fůru sebevědomí. United doma udolali Tottenham 1:0 a nejtěsnějším možným výsledkem triumfovali taky Villans. Na půdě nadšeného nováčka Bournemouthu sice nebyli lepším týmem, avšak zásluhou střídajícího Rudyho Gestedeho brali tři body.

Právě vysoká posila z Blackburnu by nyní měla nastoupit dokonce od první minuty a nahradí jednoho z dvojice Jordan Ayew, Gabriel Agbonlahor. Hrát ještě nebudou Jack Grealish a Carles Gil, kteří sice oba trénují, ale na utkání k dispozici nejsou. V nominaci není ani stoper Okore.

To v sestavě United zřejmě k žádným změnám nedojde. Nemusí. Jedinými absentéry zůstávají nemocný Phil Jones, nedostatečně fyzicky zdatný Marcos Rojo a nakonec David De Gea, který podle Loise van Gaala stále není duchem stoprocentně přítomen, aby mohl odchytat zápas.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Bacuna, Richards, Clark, Amavi - Veretout, Westwood, Gueye - Agbonlahor, Gestede, Sinclair
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Romero - Darmian, Smalling, Blind, Shaw - Schneiderlin, Carrick - Mata, Depay, Young - Rooney
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.75 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City11003:03
2.Leicester City11004:23
3.Crystal Palace11003:13
4.West Ham United11002:03
5.Manchester United11001:03
 Liverpool FC11001:03
 Aston Villa11001:03
8.Southampton FC10102:21
 Watford FC10102:21
 Newcastle United10102:21
 Chelsea FC10102:21
 Swansea City10102:21
 Everton FC10102:21
14.Stoke City10010:10
 AFC Bournemouth10010:10
 Tottenham Hotspur10010:10
17.Sunderland AFC10012:40
18.Norwich City10011:30
19.Arsenal FC10010:20
20.West Bromwich Albion10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2932)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele