Premier League - preview 19. kola

28.12.2013, 08:50, aktualizováno 29.12.2013, 08:26
Previews
Arsenal cestuje do Newcastlu a bude se chtít vrátit na první místo tabulky před Manchester City. Tottenham hostí Stoke, Everton hodlá proti Southamptonu odčinit nezdar se Sunderlandem. Největší pozornost bude věnována souboji Chelsea s Liverpoolem...
Everton FC - Southampton FC  (neděle 14:30)
Dlouhá domácí neporazitelnost Evertonu šla na Boxing Day k ledu: zhruba po roce Toffees na Goodison Parku padli se Sunderlandem, který se stal zároveň také jejich teprve druhým katem v letošním ročníku. Roberto Martínez si nicméně z prohry, která se rodila při dlouhé přesilovce Black Cats, odnesl několik pozitiv a zjištění, že duch jeho týmu je stále velmi silný...

Everton totiž skutečně na Sunderland tlačil a tlačil, až mu hrdě podlehl těsně 0:1. Na každý pád teď ale čelí prvním slepeným domácím ligovým porážkám od října 2011, tudíž je zcela pochopitelné, že něco takového neplánuje připustit. Do modré části Liverpoolu přitom ovšem nezavítává žádný odevzdaný soupeř, ba naopak. Na Goodison Park zajíždí 9. Southampton povzbuzený nejvyšší venkovní výhrou v sezoně.

A konkrétně na Liverpool si už letos Saints nadělali dobré vzpomínky v září, když zde první porážku v ročníku uštědřili místním Reds. Tahle výhra však zároveň zůstává jejich jedinou proti soupeři z první poloviny tabulky a konkrétně na stánku Evertonu se Sotonu v minulosti vůbec nedařilo. Jedna výhra z celkem 14 návštěv v rámci Premier League várky optimismu na jižanskou hroudu vskutku nepřináší.

Roberto Martínez bude moci proti Southamptonu dát příležitost dalšímu ze svých koňů z Wiganu, brankáři Joelu Roblesovi. Ten zastoupí suspendovaného Howarda, k němuž na "lavici obžalovaných" zasedá rovněž Gareth Barry. Do sestavy by se naopak mohl po delší odmlce způsobené zlomeninou palce u nohy vrátit Leighton Baines.

Mauricio Pochettino na Boxing Day postrádal služby elitního ligového stopera Dejana Lovrena, jenž byl obyčejně nachlazený, a hned z toho bylo po osmi zápasech konečně nějaké to čisté konto. Přesto se chorvatský zadák do zahajovací jedenáctky zřejmě okamžitě navrátí, což může platit také pro Clynea s Osvaldem. Mimo hru zůstávají Boruc a Wanyama.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Joel - Coleman, Jagielka, Distin, Baines (Oviedo) - Barkley, McCarthy, Osman - Mirallas, Lukaku, Pienaar
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Gazzaniga - Chambers, Fonte, Lovren, Shaw - Cork, Ward-Prowse - Davis, Lallana, Rodriguez - Lambert (Osvaldo)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.70 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Arsenal FC  (neděle 14:30)
Tomu se říká pěkně zlomyslná karma. Přesně před rokem, 29. prosince 2012, Arsenal slavně deklasoval Newcastle poměrem 7:3 a nyní tak před Strakami leží nepříjemný strašák možného déja-vu. Velkou útěchu však pro NUFC představuje skutečnost, že se tentokrát k napsání tečky za relativně úspěšným kalendářním rokem uchyluje na domácí půdě...

I když tedy...listopadovému a prosincovému Newcastlu bylo doposud docela jedno, kde zrovna vystupoval - body se mu dařilo sbírat jak venku, tak doma. Celkem si pak z možných 27 přivlastnil rovnou 22, přičemž na Boxing Day pro jistotu pěti góly zničil Stoke a dál se drží v těsném kontaktu s pohárovými aspiranty. Mezi ně patří také Arsenal, ačkoliv ten by klidně mohl cílit na samotný titul; v případě výhry se vrátí do čela tabulky, kde na přelomu kalendářních roků naposledy sídlili v sezoně 2007/08.

Ta nakonec vešla do dějin právě kolapsem nadlouho dopředu nejsilnějším Arsenalem, který silně poznamenalo ošklivé zranění Eduarda. Gunners tehdy finišovali až třetí, s čímž by ale protentokrát zřejmě mohli být spokojeni. Záleží, jak si povedou právě na cizích hřištích, kde zatím vykazují parádní bilanci o pouhých dvou prohrách a 19 bodech z devíti výjezdů. Zejména vyrovnaná statistika domácích a venkovních představení, kterou akorát přiživilo vykradení Boleyn Ground na Boxing Day, je důvodem, proč se Arsenal navzdory předsezónním prognózám nadále drží takhle vysoko.

Naposledy když šlo Gunners na St. James Parku o hodně, nezklamali - gólem Koscielného si skrze hubenou výhru zajistili pozici uvnitř strategické top4. A francouzský stoper by měl figurovat také v tomto klání, třebaže předešlá dvě vynechal kvůli tržné ráně v koleni. Ze sestavy by potom zmizel Vermaelen. Zároveň bude Arsene Wenger s napraveným hříšníkem Wilsherem a minule třígólovým tandemem navrátilců Walcott-Podolski řešit příjemné dilema, kým podpořit povadlého střelce Girouda. A aby to měl o trochu "lehčí", zranil se mu zhruba na měsíc Ramsey.

To Pardew se nachází v o něco méně komplikované pozici. Kratší trest vypršel Tiotému, přičemž v Newcastlu neregistrují žádné čerstvé přírůstky na marodce. Bolavé lýtko se nicméně stále nezhojilo Jonásovi.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Debuchy, Coloccini, Williamson, Santon - Sissoko, Cabaye, Tioté, Gouffran - Sh. Ameobi, Rémy
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs (Monreal) - Arteta, Wilshere (Rosický) - Walcott, Özil, Podolski (Cazorla) - Giroud
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.60 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Stoke City  (neděle 17:00)
Přesně šest let poté, co Tottenham v závěrečném utkání kalendářního roku přehrál Reading divokým způsobem 6:4, což je dodnes jeden z pouhých šesti zápasů historie Premier League s 10 góly na štítě, vyráží do boje patrně nejofenzivněji vypadající kohoutí skvadra od dob Martina Jola. Alespoň tomu tedy nasvědčují první dvě klání odehraná pod taktovkou mladého Tima Sherwooda...

Tottenham sice krátce poté, co poprvé v ligové sezoně v jediném duelu udeřil alespoň třikrát, nepřesvědčil doma proti West Bromwichi - šancí ale pořád měl habaděj a rozhodně víc než v průměru za Villase-Boase. Pod vedením někdejšího šéfa mládežnické akademie londýnského celku se zkrátka Spurs během pár dnů proměnili k nepoznání a nyní budou chtít z nevídaného útočivého apetitu těžit také proti Jekyllu a Hydeovi elitní soutěže, Stoku City...

O evergreen šlo už za Tonyho Pulise, teď pod Markem Hughes je však ten rozdíl mezi domácími a venkovními výkony možná ještě markantnější. Však posuďte sami: na cestách není horšího kolektivu než Potters, kteří mimo vlastní hřiště posbírali všehovšudy pět bodů a inkasovali hned 20krát v devíti zápasech; naopak na Britannia Stadium vyhrál jen jediný soupeř a Stoke zde obdržel pouhých šest branek (čili stejné množství jako trojlístek ManCity-Arsenal-Liverpool).

V poslední době se pak tyto pomyslné nůžky ještě více rozevírají: z posledních pěti výjezdů se Stoke rovnou čtyřikrát vracel s minimálně třígólovým přídělem - a jen dvakrát z toho byla bodová nadílka. Tuto tragickou bilanci se dnes Hughesovi svěřenci budou snažit zvrátit pro změnu na půdě celku, který je silnější venku než doma. Mezi nimi každopádně budou scházet Whelan s Wilsonem, kteří byli vyloučeni v průběhu ostudného debaklu v Newcastlu (1:5) na Boxing Day. Begović si pak nedávno zlomil prst a čeká ho ještě šest týdnů na marodce.

U Tottenhamu je ten seznam nedostupných hráčů ještě delší. Jednozápasový trest si odpyká Kyle Walker, s otazníkem jsou starty Defoea, Dembélého i Lennona a definitivně mimo hru jsou nadále odstaveni Kaboul, Sandro, Townsend a v neposlední řadě Vertonghen. Jedinou dobrou zprávou je pro Tima Sherwooda konec třízápasového distancu pro Paulinha.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Naughton, Dawson, Chiriches, Rose - Sigurdsson (Lamela), Paulinho, Eriksen, Chadli - Adebayor, Soldado
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Sørensen - Cameron, Shawcross, Muniesa, Pieters - Walters, Palacios, Adam, N'Zonzi, Assaidi - Crouch
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Liverpool FC  (neděle 17:00)
Jednoznačný šlágr devatenáctého kola Premier League si nejkvalitnější fotbalová soutěž světa schovala na samý konec. V neděli odpoledne přijede k tradičnímu zápasu na Stamford Bridge Liverpool a půjde nejen o vyhrocený souboj na špičce tabulky.

Vzájemná klání mezi Reds a Chelsea mají vždy skvělou úroveň a mnohdy se odehrávají v klíčových fázích soutěží. Tři nezapomenutelná dvojutkání semifinále Ligy mistrů z let 2005, 2007 a 2008 nebo takéčtvrtfinále o rok později, které zakončila fenomenální přestřelka 4:4 na Stamford Bridge.

Poslední velký souboj je starý rok a půl, když ve Wembley ve finále FA Cupu Chelea vyhrála 2:1. Dvě utkání z loňské sezony skončila remízou, v Londýně se body dělily po výsledky 1:1, na Anfield Road zápas skončil 2:2.

Jistě, co se atmosféry týče, nepůjde o klasický střet Mourinha s Benítezem, přesto se dá očekávat, že nejen klasické Portugalcovy mind-games utkání ovlivní. Stačí si vzpomenout právě na poslední zápas, který osvěžil prvotřídním kousancem do Ivanovićovy paže Luis Suárez. Ten kvůli tomu propásl úvod sezony, přesto je však s devatenácti góly suverénně nejlepším střelcem soutěže.

Právě uruguayský kanonýr bude klíčovým prvkem výběru Brendana Rodgerse ve snaze zabránit strmému pádu. Před Vánoci byli Reds na prvním místě tabulky... o týden později však snadno mohou spadnout mimo TOP 4. Stačí, aby na Stamford Bridge prohráli a Everton doma udolal Southampton.

Co se týče současné formy, vypadá to ale spíše naopak. Nehledě na to, že Everton posledně prohrál doma se Sunderlandem a Soton lehce sestřelil Cardiff na jeho hřišti, se forma přiklání rovněž víc na stranu Liverpoolu než Chelsea.

Blues nepředvedli špičkový výkon už skoro měsíc, naposledy se dá o povedeném duelu hovořit doma se Southamptonem, který porazili 3:1. Naposledy nepřesvědčili doma se Swansea, když se do posledních minut strachovali o nejtěsnější možné vítězství 1:0.

To Liverpool posledních pět zápasů předvádí nejlepší fotbal z celé Premier League a důvod je prostý - Luis Suárez. Reds v nich nasázeli 18 gólů a u 16 z nich byl právě "Kanibal". Deset jich nasázel a u šesti asistoval. Navíc mu sudí odepřeli ještě jednu asistenci při regulérním gólu Sterlinga na půdě Man City.

Ten čarový rozhodčí nepochopitelně neuznal a Liverpool tak, i přesto, že byl na Etihad rovnocenným soupeřem, podlehl 1:2. Na soupeře z Boxing Day tak i díky nedělnímu termínu vlastního zápasu najednou ztrácejí už pět bodů a další ztráta by znamenala velkou trhlinu do plánů na úplnou špičku tabulky.

Na Stamford Bridge se ovšem nevyhrává snadno, kór v lize, kór proti José Mourinhovi. Ten má letos proti top týmům dobrou bilanci - neprohrál na White Hart Lane, Old Trafford ani Emirates Stadium a doma s Manchesterem City vyhrál. A pokud udrží alespoň remízu oproti Liverpoolu, bude to jeho sedmdesátý zápas doma v Premier League bez porážky.

Každá série však jednou končí a moc dobře to ví právě Liverpool. Byl to totiž červený celek, kdo v říjnu roku 2008 překazil Chelsea 86zápasovou šňůru bez porážky. Dnes jim k repete nepomůže nikdo z trojice Steven Gerrard, José Enrique, Daniel Sturridge, které trápí zranění. Otazník visí i nad mladíkem Johnem Flanaganem.

Chelsea se musí poprvé v ligové sezoně obejít bez agilního záložníka Ramirese, jenž ještě nechyběl v Mourinhově výběru ani jednu jedinou minutu. Proti Swansea však uviděl pátou žlutou kartu.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta - Mikel, Lampard - Willian, Oscar, Hazard - Torres
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Johnson, Škrtel, Sakho, Cissokho - Lucas, Allen, Henderson - Sterling, Suárez, Coutinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.50 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - West Bromwich Albion  (sobota 13:45)
Jeden s novým koučem, druhý s manažerem na vyhazov. West Bromwich svého "západního rivala" předešel, když šokujícím odejitím Stevea Clarka učinil ze Sama Allardyce snad dalšího na řadě. West Ham totiž získal z posledních pět zápasů jen bod a "Big Sam" je nyní hlavním kandidátem na pozici nejbližšího odpadlíka z anglických šéfů.

Rok 2013 měl pro Hammers znamenat návrat do vyšších sfér anglické kopané, jakožto budoucí okupant Olympijského stadionu. Leč nestalo se. Kladiváři jsou po Vánocích na předposledním místě a tápají. Doma s West Bromwichem potřebuje tři body a to tak, že zoufale.

Baggies nicméně rovněž vyhlíží lepší zítřky. Nezvítězili již osmkrát v řadě a rovnou polovinu utkání prohráli. Na lepší časy by se nicméně mohlo začít blýskat právě okolo Vánoc - Boxing Day zvládli skvěle a na White Hart Lane uhráli cennou remízu 1:1. Teď chtějí bodovat opět.

Leč historie je k tomu nepředurčuje. Z posledních pěti zápasů nevyhráli s West Hamem ani jedinkrát - poslední výhra West Bromu je stará více než půl dekády. Poslední vítězství v Upton parku pak rovnou celých deset let.

Allardyce se ve svém možná posledním zápase bude muset obejít bez stopera Jamese Collinse, který musel kvůli zranění lýtka v prohraném utkání s Arsenalem střídat. Otazník visí nad mladým záložníkem Ravelem Morrisonem, zato gólmanská jednička Jussi Jaaskelainen by mohl být povolán opět mezi tři tyče.

West Bromwich Albion řeší otázku nasazení či nenasazení Shanea Longa, jenž s nezcela zápasuschopným lýtkem čeká na finální vyléčení. Nejistý start má také Victor Anichebe, což dává další šanci na základní sestavu českému útočníkovi Matěji Vydrovi.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Demel, Tomkins, McCartney, Rat - Morrison, Noble, Nolan - Diamé, C. Cole, Jarvis
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Jones, McAuley, Olsson, Ridgewell - Mulumbu, Brunt (Yacob) - Sessegnon, Morrison, Sinclair (Berahino) - Long (Vydra)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hull City - Fulham FC  (sobota 16:00)
Kousek od fantastického úspěchu byl na KC Stadium Hull, když na návštěvu přijel slovutný Manchester United. Tentokrát na stánek nováčka zajíždí firma poněkud jinačího rázu - v tuto chvíli sestupující Fulham, který si ovšem před třemi dny pořádně zvedl náladu senzační výhrou na Carrow Road...

Pro Reneho Meulensteena, na něhož tak trochu "zbyla" role hlavního trenéra po konci Martina Jola, to byla již druhá výhra v pěti zápasech, během nichž Cottagers notně potrápili také silně favorizované celky Tottenhamu a ManCity. Na Fulham teď na přelomu roku čekají hned tři veledůležité bitvy, skoro by se až chtělo říct "o šest bodů" - po Hullu půjde o domácí měření sil s podobně tápajícími mužstvy West Hamu a Sunderlandu.

Tigers mají na Fulham úžasné vzpomínky: právě nad ním při svém vstupu do dějin Premier League na KC Stadium uhráli v srpnu 2008 historický triumf. Tehdy se přitom nakopli k famóznímu podzimnímu tažení, které znehodnotilo až otřesné jaro a eventuální pád do druhé ligy. Také letos přitom Hull ihned po postupu mezi smetánku na podzim překvapuje; s 20 body a jedním z nejlepších domácích výkazů v soutěži aktuálně sedí na relativně pohodlném 12. místě.

Tam se bude chtít nadále udržet, a to i navzdory nebezpečně bobtnající marodce. Ta čelila velkému návalu nových rezidentů zrovna o Boxing Day, když se s poraněnými koleny mimo hru (rovněž pro tento zápas) odebrali brankář McGregor a střelec jedné z branek Meyler. Trojlístek čerstvých lazarů pak doplňuje Alex Bruce, který má ale aspoň nějakou šanci se dát včas do pořádku.

Fulham je v tuto chvíli již podruhé v sezoně bez brankářské jedničky Maartena Stekelenburga. Za něj i dnes zaskočí David Stockdale. Dimitar Berbatov potom neprověřil Norwich, na Hull by jej však pomalu se hojící třísla již mohla pustit.
Hull City - pravděpodobná sestava:
Harper - Chester, Davies, Bruce (Faye) - Elmohamady, Livermore, Koren, Huddlestone, Figueroa (Rosenior) - Graham, Sagbo
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Stockdale - Riether, Hughes, Amorebieta, Riise - Karagounis, Parker, Sidwell - Dejagah, Bent (Berbatov), Kačaniklić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Swansea City  (sobota 16:00)
"Taková mizérie musí rychle skončit," říkají si obě strany před sobotním střetnutím v Birminghamu. Čtyři prohry v řadě proti čtyřem kláním bez vítězství, to jsou momentální bilance dvou klubů, jež se svižným krokem blíží sestupovým příčkám.

Výrazně hůře zní forma svěřenců Paula Lamberta. Ti v případě další plné ztráty vyrovnají tragický běh z ledna 2001, kdy se jim "podařilo" prohrát pětkrát za sebou. Záchranu jen těžko mohou hledat v domácím prostředí, od Kozákova pojištění proti Cardiffu se tu neslavilo dlouhých 276 minut. A v ostudných prosincových hrách se ke všemu zlému připojuje tragická defenzíva výrazně postrádající Rona Vlaara. Však teprve před dvěma dny odcházeli pouze s jedním zásahem v zádech, o to však bolestnějším - v nastaveném čase se trefil Dwight Gayle a zmátoření hráči Crystal Palace tak vykradli chatrnou boudičku zvanou Villa Park.

Možná tak nastal ten pravý čas pro zdařilý útok Velšanů pod vedením Michaela Laudrupa. Jsou tomu sice pouhé dva roky od posledního úspěšného nájezdu na půdu tradičního midlandského celku, v předešlých sedmi pokusech ovšem pokaždé padli, a to bez jediného zasaženého cíle. K této tradici se také navrátilo předešlou sezónu, pro Aston Villu to bylo ve 4. kole premiérové vítězství v ročníku, na druhé straně to přitom znamenalo první prohranou bitvu.

To ovšem není jediná surovina, kterou přispějí do úzkosti ve vzduchu návštěvníci z Walesu. Ač je pravdou, že nepříznivé výsledkové formě nahrávají střety s dobře hrajícím Evertonem a obligátním aspirantem na titul z Chelsea, nemění to nic na faktu pouhých dvou úspěchů z posledních deseti kol. Podzimní střelecké trhy jsou již také z velké části odklizeny, nemalým podílem kvůli nepříjemným absencím marodů úzkého kádru. Po zdařilém vstupu do sezóny, jehož odrazem je i jarní účast v Evropě, jsou tak Swans najednou pouhé čtyři body od sestupu.

Co naplat, když chybí nejlepší klubový střelec v lize, Nathan Dyer, a na dalších šest týdnů se nepřihlásí dravý a gólově úspěšný Michu, který pod stromečkem našel potvrzení nutnosti operace zraněného kotníku. Cestu na hřiště by pak měli znovuobjevit Bony, Hernandéz a De Guzmán, kteří dva dny zpátky na Stamford Bridge dostali méně prostoru. V řadách Villans je vše při starém, chybět bude obranu tužící Vlaar a s beztak vyschlým střelným prachem trápící se Benteke.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Lowton, Clark, Baker, Luna - Westwood, Delph - Albrighton, Weimann, Agbonlahor - Kozák
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Tremmel - Rangel, Williams, Chico, Davies - De Guzmán, Britton - Routledge, Shelvey, Pablo Hernandéz - Bony
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.30 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norwich City - Manchester United  (sobota 16:00)
Tak, a teď porazit Manchester United. Zhruba takhle vysoko musí Chris Hughton mířit poté, co jeho tým gólem z 88. minuty nečekaně (a extrémně bolestivě) doma podlehl tápajícímu Fulhamu. Norwich se v poslední době mohl uklidňovat, teď ale po vlastním klopýtnutí na Boxing Day - v kombinaci s výhrami Crystal Palace a Sunderlandu - musí znovu zpozornět. A pokud možno zastavit progres Red Devils...

Zmíněný vzestup Red Devils nicméně není úplně kontinuální, neboť ani oni si neprožili ideální sváteční den. Na KC Stadium dokonce prohrávali 0:2, aby nakonec zvítězili jen díky vlastnímu gólu soupeře a ještě se v závěru bránili solidnímu tlaku nováčka z Kingstonu upon Hull. Tak jako tak nicméně Moyesova parta dál sbírá body jako na běžícím páse, když nyní usiluje už o čtvrtou ligovou výhru v řadě. Navíc jsou United doposud přesvědčivější venku než doma; konkrétně z cizích hřišť dovezli 17 bodů z 27 možných, zatímco doma ve stejném množství zápasů vyválčili jen 14.

Chris Hughton zřejmě bude před výkopem duelu s ManUtd řešit nezávidění hodné dilema. Na Nový rok totiž jeho svěřence čeká pravý vrchol nabitého programu, přesně řečeno učiněný "six-pointer" na půdě Crystal Palace. Proto se docela nabízí pošetřit nějakou tu nohu v utkání, kde bude Norwich plnit jasnou roli outsidera. Zároveň by mohlo jít o dobrou příležitost prubnout vracející se marody jako van Wolfswinkela či Howsona. Ambice na základě má dále také Hoolahan. A na stoperu bude potřeba zacelit mezeru vzniklou pátou žlutou kartou do Turnerovy kolekce; příležitost by tak měl dostat Ryan Bennett.

David Moyes jistě neviděl rád Rafaelovu nutnost předčasně střídat během klání s Hullem, Brazilcovy problémy s tříslem však alespoň nejsou závažného rázu. Pravá strana ovšem oslabí, i kdyby snad Rafael stihl své trable zaléčit - po červené kartě si totiž odpočne Antonio Valencia. Na 14 dní potom Phila Jonese vyřadí ze hry zraněné koleno.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Whittaker (Martin), R. Bennett, Bassong, Olsson (Garrido) - Snodgrass, Fer, Johnson (Howson), Redmond - van Wolfswinkel (Elmander), Hooper
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Smalling, Vidić, Evans, Evra - Young, Carrick, Cleverley, Januzaj (Kagawa) - Rooney, Welbeck
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 4.00 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Manchester City - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Boxing Day vyšťavil všechny týmy Premier League. Ani jeden celek nedostal na svátky volno a většina z nich s pouhým jednodenním volnem chopí se otěží v dalším utkání. Manchester City, toho času druhý tým nejvyšší anglické soutěže, vítá na své obávané půdě Crystal Palace, jenž na fotbalem ověnčeného šestadvacátého senzačně vyhrál ve Villa Parku.

Ten zápas celých devadesát minut vydržel nudně plynout v bezgólovém stavu. I jal se však mladý forvard Eagles rány v nastaveném čase a krásnou pumelicí překonal strážce svatyně. Gayle - Guzan 1:0 a celý zápas zrovna tak.

Před Man City stál rovněž těžký úkol, a to porazit Liverpool. Liverpool v kádru s hráčem s nejlepší formou na celém širém světě. Luis Suárez v předchozích čtyřech zápasech nasázel deset gólů a u dalších šesti asistoval, čímž by nahnal hrůzu úplně komukoli. Citizens však doma přejedou v lize každého a Reds nebyli výjimkou. Sice 2:1, tři body však získali.

Pro dobro favorita kromě evidentní papírové výhody hovoří také historická bilance. Citizens vyhráli poslední tři zápasy proti Crystal Palace, sedmkrát v řadě navíc neprohráli. Poslední tříbodový zápis datují Eagles z prosince roku 1990.

Man City se navíc vrací stoper Matija Nastasić, který by mohl oslavit návrat do základní jedenáctky. Martin Demichelis totiž kvůli zranění hrát nemůže a Joleon Lescott zase nepřesvědčuje výkonností. Mimo hru jsou dále Sergio Agüero, Micah Richards a Stevan Jovetić.

Crystal Palace se těší na návrat Marouana Chamakha, který je k dispozici po zápasové stopce vinou karetního trestu.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Boyata, Nastasić, Kompany, Clichy - Touré, García - Milner, Silva, Nasri - Džeko
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Speroni - Mariappa, Gabbidon, Delaney, Parr - Puncheon, Jedinak, Dikgacoi, Bannan - Jerome, Chamakh
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 9.50 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cardiff City - Sunderland AFC  (sobota 18:30)
Co se zdálo být jen otázkou času, se skutečně vyplnilo po další ošklivé porážce Cardiffu - kontroverzní majitel velšského klubu Vincent Tan po týdnech "šikanování" konečně propustil Malkyho Mackaye. Bluebirds teď tedy bez seznaného lídra čeká nesmírně klíčový mač se Sunderlandem, jenž na Boxing Day uspěl a definitivně myslí na vybřednutí ze sestupové zóny...

Přesně takové vítězství Black Cats potřebovali k nakopnutí sezony, alespoň se to tak jeví v tuhle chvíli. Však jejich skalp (doma zvláště) výborného Evertonu znamená vůbec první venkovní triumf v tomto ročníku a teprve třetí úspěch na cestách v celém kalendářním roce. Odtud se tedy Poyetova eskadra nutně potřebuje odpíchnout; dosud totiž šlo jen o nemastné neslané vylepšování Di Caniovy bilance.

Koneckonců od senzačního vítězství nad ManCity až do Boxing Day sbíral Sunderland potřebné korálky jedině skrze bezbrankové remízy, jež během listopadu a prosince uhrál hned tři. Proto je stále poslední, i když už jen se tříbodovou ztrátou na první bezpečnou pozici.

Z toho mimo jiné zřetelně vyplývá, jaký průšvih pro SAFC představuje gólová produkce. Ale to samé v bleděmodrém se dá říci také o Cardiffu. V minulých deseti ligových utkáních ostatně Bluebirds vstřelili politováníhodných pět branek a hlavně proto z posledních osmi duelů vytěžili všehovšudy jediné vítězství a dohromady ubohých pět bodů. Cardiff má navíc oproti poslednímu Sunderlandu ještě o něco černější vyhlídky vzhledem k losu; však tři z jeho příštích čtyř cest do Anglie povedou směrem ke stánkům aktuální top7 (nejprve na Arsenal a pak dvakrát do Manchesteru).

Gus Poyet by také podruhé v řadě mohl postrádat kompletní stoperskou dvojici: trest si dál odpykává Wes Brown, přičemž O’Sheu zcela neopustily potíže s ramenem. Uruguayskému lodivodu pak situaci o to víc ztěžuje fakt, že je mimo hru rovněž možná náhrada v osobě Carlose Cuéllara. V brance bude na úkor zraněného Westwooda pokračovat Mannone.

Horečky zachvátily Garyho Medela zrovna uprostřed svátků vánočních, teď už by ale řízný středopolař v sestavě Cardiffu scházet nemusel. Kompletně vyloučený je naopak start opětovně marodícího Bellamyho.
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Marshall - Théophile-Catherine, Caulker, Turner, Taylor - Gunnarsson, Medel, Mutch - Noone, Campbell, Whittingham
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Čelůstka, O'Shea (Diakité), Roberge, Bardsley - Giaccherini, Cattermole, Ki Sung-Yueng, Larsson, Borini - Altidore
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Arsenal FC18123336:1839
2.Manchester City18122453:2138
3.Chelsea FC18114333:1837
4.Liverpool FC18113443:2136
5.Everton FC1897229:1734
6.Newcastle United18103529:2333
7.Manchester United1894531:2231
8.Tottenham Hotspur1894519:2431
9.Southampton FC1876525:1827
10.Stoke City1856718:2621
11.Swansea City1855823:2420
12.Hull City1855816:2320
13.Aston Villa1854917:2419
14.Norwich City1854916:3119
15.West Bromwich Albion1838719:2417
16.Cardiff City1845913:2817
17.Crystal Palace18511212:2716
18.Fulham FC18511219:3516
19.West Ham United18351015:2514
20.Sunderland AFC18341113:3013

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3356)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele