Premier League - preview 18. kola

26.12.2016, 09:09, aktualizováno 28.12.2016, 08:28
Previews
Posledním duelem bude dnes večer dohráno osmnácté kolo anglické nejvyšší soutěže. Southampton se dostal do dobré formy, z posledních tří zápasů bral sedm bodů a další hodlá přidat proti Tottenhamu, který potřebuje zareagovat na výhry svých konkurentů v boji o Ligu mistrů...
Southampton FC - Tottenham Hotspur  (středa 20:45)
Co spojuje Southampton a Tottenham? Kromě manažerského působení Mauricia Pochettina ještě zpackaná sezóna v evropských pohárech. Spurs vypadli z Ligy mistrů, Saints i přes výborně rozjetou skupinu z Evropské ligy. Ve vzájemném měření sil půjde především o to, zda se jeden i druhý celek udrží v boji o své vytyčené cíle i na příští rok.

Londýnský celek se ještě před nějakými dvěma měsíci mohl honosit ambicemi na titul, když na vedoucí Manchester City ztrácel pouhý bod. Jenže během dalších osmi kol vyhrál Tottenham jen dvakrát a nezastavitelná Chelsea mizí v dálce. Proto se teď Kohouti soustředí především na čtvrté místo, jež okupuje kdo jiný než Arsenal.

Před Vánoci se Spurs povedlo dvakrát za sebou před vlastními fanoušky zvítězit, problém nastane, když opustí brány White Hart Lane. Deset bodů z osmi venkovních klání bronzovému týmu z minulé sezóny láme vaz a jedině okamžité zlepšení může Tottenham vrátit do bojů o nejvyšší příčky.

Proti teď bude Southampton a Kohouti budou mít skutečně náročný úkol. Svěřenci Clauda Puela výborně brání - vždyť jen Tottenham a Chelsea inkasovaly méně gólů než právě Saints. Po krásném dvougólovém návratu Jaye Rodrigueze by se navíc mohlo blýskat na lepší časy i v ofenzivě, na hřišti Bournemouthu se Southampton trefil třikrát - stejně jako v předešlých sedmi zápasech dohromady.

První šestka se každopádně začíná odlupovat od zbytku pole a je to zrovna Southampton, kdo spolu s Evertonem má naději rozevírající se nůžky sešmiknout. Nic jiného než vítězství k tomu však nepomůže a vzhledem k tomu, že z posledních čtyř domácích zápasů s Tottenhamem získali Svatí jediný bod, nemají k tomu úplně dokonalé předpoklady.

Zápas nestihne Jordy Clasie, na jeho místo se tak vrátí Oriol Romeu, jenž je po karetním trestu opět k dispozici, aby vyztužil záložní řadu. Mimo hru jsou Matt Targett a Charlie Austin. Mauricio Pochettino se musí obejít bez Erika Lamely, zatímco Dannyho Rose by problém se stehnem neměl limitovat. Zpátky je taky Toby Alderweireld, což možná přiměje šéfa Spurs k nastolení systému se třemi stopery.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Cedric, Fonte, Van Dijk, Bertrand - Hojbjerg, Romeu, Davis - Redmond, Rodriguez, Boufal
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Dier, Alderweireld, Vertonghen - Walker, Wanyama, Dembélé, Rose - Eriksen, Alli - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Stoke City  (úterý 18:15)
Způsob, jakým Liverpool FC porazil své sousedy z Goodison Parku, musel leckomu připomenout, že Kloppova parta vlastně dost zpříma bojuje o titul - takhle přesně, mimořádně ošklivě, musí potenciální mistr taky umět vyhrávat. A Stoke City v tomhle směru neslibuje příliš odlišnou podívanou...

Ne snad že by Potters pod Markem Hughes nudili či praktikovali neatraktivní herní styl, ale na Anfieldu patrně žádnou otevřenou partii hrát chtít nebudou. Po zkušenostech s výprasky od Man City, Tottenhamu i (do menší míry) Arsenalu, a s přihlédnutím k aktuálnímu třízápasovému čekání na výhru, asi Stoke v úterý sebevědomím zas tak překypovat nebude.

Pro Liverpool je doma absolutní povinností vyhrát: Kloppova eskadra si před vlastním publikem spolu s Tottenhamem (který má ale o dva zápasy navíc) jako jediná drží neporazitelnost a nyní se navíc potřebuje revanšovat za neuspokojivou remízu s West Hamem. Repete jarního debaklu Potters poměrem 4:1 by liverpoolským bodlo nade vše.

Jürgen Klopp to ovšem bude mít nezpochybnitelně složité. Joël Matip ještě po vyléčení kotníku patrně nenastoupí, příliš brzy je rovněž na Philippeho Coutinha, a do toho včera řídil opilý Roberto Firmino, takže je možné, že od svého nadřízeného dostane výchovný pohlavek a jeden zápas na tribuně.

Na druhé straně barikády se pro změnu chystají menší fanfáry pro Ibrahima Afellaye, který se zdá být po vážném úrazu kolena připraven k prvnímu startu v Premier League od měsíce dubna, kdy se shodou okolností Liverpool se Stoke potkaly naposled. Nadále suspendovaný je Marko Arnautović.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Lovren, Klavan, Milner - Wijnaldum, Henderson, Lallana - Mané, Origi, Firmino
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Grant - Johnson, Shawcross, Martins Indi - Diouf, Imbula, Whelan, Pieters - Shaqiri, Allen - Walters
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.65 - 9.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - Crystal Palace  (pondělí 13:30)
Alan Pardew na začátku sezony prohlásil, že se v Crystal Palace pokusí zavést nový styl kopané, a tak by tým v tranzici mohl přechodně trpět na špatné výsledky. To se skutečně potvrdilo, vedení však nemělo až takovou trpělivost a bývalému lodivodovi Newcastlu nadělilo nepříjemný vánoční dárek: vyhazov. Sedmnáctý tým tabulky se teď pokusí srovnat Sam Allardyce...

Severoanglický rodák se tudíž ze skandálu s provizemi, který ho připravil o vysněné místo trenéra Anglie, nemusel vzpamatovávat příliš dlouho a stejně jako roku 2011 se vydává koučovat londýnský celek. Ve West Hamu se tehdy zdržel celé čtyři roky a nadále zůstává nepoznamenán sestupem z nejvyšší soutěže. Letos senzačně zachraňoval Sunderland, na jaře ho obdobná mise čeká s CPFC.

Eagles aktuálně sedí pouhý jeden bod nad sestupovou propastí poté, co prohráli osm z posledních deseti ligových zápasů. Napříč celým kalendářním rokem utrpěli hned 22 porážek, tedy největší počet nezdarů od roku 1980 a zítra se budou pokoušet o první čisté konto na cestách přesně po roce snažení. Allardyceovou specialitou, a také příčinou úspěchu v Sunderlandu, je přitom právě pevná defenzíva.

Pokud Crystal Palace se nachází v přímém ohrožení sestupem, Watford může být ve větším klidu. Ačkoliv od 19. listopadu stihl prohrát hned čtyři ligová klání, od Eagles ho stále dělí relativně pohodlných šest bodů. Za takovou situaci může především domácí forma Hornets - na Vicarage Road nedávno padly celky Evertonu, Leicesteru i Hullu a uspěl tam akorát Stoke.

Sam Allardyce ihned při své premiéře bude moci využít služeb uzdraveného Mathieua Flaminiho, kterého přestala trápit třísla, jinak ale mezi absentéry dál setrvávají třeba James Tomkins nebo Bakary Sako. Walter Mazzarri naproti tomu doufá ve způsobilost Okaky a Prödla, naopak mu na "několik měsíců" vypadl Roberto Pereyra, jenž ve Španělsku podstoupil operaci kolena.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Janmaat, Kaboul, Britos, Holebas - Amrabat, Behrami, Capoue, Zuniga - Deeney, Ighalo
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Kelly, Delaney, Dann, Ward - McArthur, Ledley - Zaha, Puncheon, Townsend - Benteke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.17 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Arsenal FC - West Bromwich Albion  (pondělí 16:00)
Čtrnáct zápasů bez porážky, pak dvě slepené prohry a staré otázky, zdali Arsenal má na titul, se mohou opět začít vynořovat nanovo. Třikrát po sobě Gunners v Premier League nepadli od ledna 2012 a doma proti West Bromwichi to zdánlivě nepřipadá v úvahu, ale Vánoce jsou specifické, a Baggies celkem rozjetí...

Pokud Arsene Wenger o Tonym Pulisovi prohlásí, že někde "odvedl velmi dobrou práci", a že jeho tým "dobře kombinuje značnou efektivitu a technický styl hry", je zkrátka nezpochybnitelné, že se West Bromwichi daří a neradno ho podceňovat.

Není to sice tak dávno, co se Pulis spojoval s možným odchodem, ovšem jakmile mu 28. října byla novým vedením definitivně vyjádřena důvěra, něco jako by se na The Hawthorns změnilo. WBA od té doby hned čtyřikrát triumfovalo, listopad přečkalo zcela bez porážky a vystoupalo na 8. příčku.

V nedávné době ovšem Throstles dvakrát ani nevstřelili branku dvěma silnějším, ambicióznějším celkům (Chelsea, Man Utd), a právě v tomto momentě na scénu vstupuje Arsenal, který po prohrách s Evertonem a Man City jen těžko svého soupeře podcení. To se mu stalo loni na The Hawthorns, kde protivníka nechal obrátit vývoj zápasu, ovšem na Emirates Stadium WBA nebodovalo už šest let.

Arsene Wenger si před Vánoci stěžoval na podivně rozhozená utkání, kdy na přelomu roku nejen na jeho tým čekají dva ligové duely ve třech dnech, nyní se však ještě žádné točení nedá očekávat. Riskován by akorát ještě nemusel být uzdravený Aaron Ramsey, přičemž Alex Oxlade-Chamberlain s Dannym Welbeckem se nejspíš vrátí až po Novém roce.

Tony Pulis se trochu obává o zdravotní stav Jamese Morrisona, který vánoční svátky strávil s chřipkou. Po dvou vynechaných střetnutích vinou lýtkového svalu se nicméně má vrátit Jonny Evans.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Gabriel, Koscielny, Monreal - Coquelin, Xhaka - Walcott, Özil, Iwobi - Sánchez
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, McAuley, Evans, Nyom - Fletcher, Yacob - Brunt, Chadli, Phillips - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.35 - 9.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Burnley FC - Middlesbrough FC  (pondělí 16:00)
Nezaujatý divák si tento zápas asi jen těžko vybere z bohatého programu Boxing Day, ovšem příznivci Middlesbrough a Burnley budou na toto klání zvláště nažhavení. Ačkoliv totiž oba kluby nesdílí stejný region, v poslední době mezi nimi vyklíčila pozoruhodná rivalita, podnícená komentáři manažera Clarets Seana Dychea a provázená snahou obou týmů dostat se zpět do Premier League...

Zajímavé je, že se evidentní napětí mezi oběma trenéry a tábory fanoušků dosud nepřeneslo na hřiště. Tam se od loňska odehrály tři férové bitvy se třemi různými výsledky. Boro doma vyhrálo v lize, pak venku nezvládlo pohárový šlágr a na jaře oba celky plichtily.

Ovšem Sean Dyche, ten má mít podle fanoušků Middlesbrough na jejich klub regulérní pifku. Když Boro roku 2014 pokazilo Burnley korunovaci šampionů League Championship, výřečný manažer se rozčiloval, že pak "slavilo, jako by vyhrálo mistrovství světa". O něco později pak pro změnu Dyche všechny namíchl malováním obrazu chudého Burnley a bohatého Middlesbrough.

Letos v dubnu to bylo tentokrát Burnley, kdo nepustil Middlesbrough do trháku na čele druhé ligy a Aitor Karanka svému protějšku vrátil úder se stejnou poznámkou o světovém šampionátu. Teď by tedy nebylo divu, kdyby si oba trenéři na Boxing Day ani nepotřásli rukama. Hrát se totiž opět bude o hodně: Boro je 14. s osmnácti body, Burnley o dvě příčky níže s jednobodovým mankem.

Boro si v posledním předvánočním kole dodalo sebevědomí suverénním debaklem Swansea a do tohoto vyhroceného souboje možná půjdou také povzbuzeni návratem téměř doléčeného Cristhiana Stuaniho. Naopak Viktor Fischer zmešká celý sváteční program kvůli bolavému kolenu.

V Burnley se patrně nemohou dočkat křídelní hry Johanna Berga Gudmundssona, který byl mimo hru od měsíce listopadu, kdy si natáhl zadní stehenní sval. Naproti tomu výjimečnou absenci si připíše na konto Matt Lowton, který posbíral pět žlutých karet.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Flanagan, Keane, Mee, Ward - Arfield, Marney, Hendrick, Boyd (Gudmundsson) - Barnes - Gray
Middlesbrough FC - pravděpodobná sestava:
Valdés - Barragán, Chambers, Gibson, Friend - Clayton - Ramírez, Forshaw, De Roon, Downing - Negredo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 3.06 - 2.67
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Chelsea FC - AFC Bournemouth  (pondělí 16:00)
Podaří se někomu zastavit zdánlivě nezastavitelný modrý stroj? Jedenáct utkání v řadě Chelsea nepoznala hořkost jakékoli ztráty a její náskok na čele se pozvolna navýšil už na 6 bodů. Delší sérii výher navíc v rámci jediné sezóny nakupil pouze Arsenal na jaře roku 2003. Bournemouth ale loni na Stamford Bridge triumfoval - povede se mu na šokující úspěch navázat?

Situace z minulé a letošní sezóny jsou však absolutně odlišné. Loni Chelsea div nebojovala o udržení v soutěži a krátce před Vánoci vyhodila manažera Josého Mourinha. Letos naopak Antonio Conte dovedl takřka k dokonalosti systém 3-4-3 a s londýnským celkem zažívá jeden z nejlepších podzimů v historii Premier League.

Souvislost s minulým ročníkem se tak prakticky nedá najít. Bournemouth jede na Stamford Bridge v roli jasného outsidera i proto, že za své sympatické umístění vděčí především domácím úspěchům - venku vyhráli z osmi zápasů pouze jedinkrát - na půdě Stoke City.

Chelsea trápí jediná věc, a to absence dvou klíčových postav základní sestavy. Nejlepší střelec Premier League Diego Costa přece jen zkompletoval pětici žlutých karet ještě před Novým rokem a utkání musí vynechat. N’Golo Kanté pak doposud nepropásl ani jednu ligovou minutu a ze stejného důvodu bude taktéž absentovat. Nutno však přiznat, že poslední zápasy šel s formou dolů a pauza by mu před náročným vánočním programem mohla jen prospět.

Při jeho nepřítomnosti tak double pivot vytvoří duo Matić - Fábregas, přičemž právě španělský záložník má na Cherries dobré vzpomínky. Poslední vzájemný souboj (1:4) na Goldsands rozhodl třemi asistencemi. I post útočníka je poměrně atraktivní, protože Michy Batshuayi se může dočkat vůbec prvního startu v Premier League základní sestavě. Pokud tedy Conte nezvolí na post falešné devítky Hazarda a vedle něj nepostaví oba rivaly na pravé křídlo Williana s Pedrem.

Bournemouth překvapivě hladce nestačil v South Coast derby na Southampton a do tradičního Boxing Daye si nepřinesl optimální náladu. Přesto se na jižním pobřeží musí objektivně radovat, jeden z outsiderů soutěže je po sedmnácti kolech desátý s luxusním sedmibodovým odstupem na sestupové příčky.

V utkání s Chelsea však bude logicky postrádat Nathana Akého, jednoho z klíčových mužů základní sestavy. Až teprve karetní trest Adama Smithe donutil manažere Eddieho Howea k tomu, aby holandského obránce dosadil do své defenzivní mozaiky, a svědčí mu to fantasticky. Aké se v šesti utkáních třikrát prosadil gólově a v obranné práci předvádí asi nejlepší výkony z celé čtyřky.

V Bournemouthu však hostuje právě z Chelsea, a nemůže tak nastoupit proti ní. Z důvodu zranění pak utkání nestihnou ani Junior Stanislas a Andrew Surman.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Luiz, Cahill - Moses, Fábregas, Matić, Alonso - Pedro (Willian), Batshuayi, Hazard
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels - Gosling, Arter - King, Wilshere, Pugh - Wilson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.85 - 8.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Everton FC  (pondělí 16:00)
Zhruba v tuhle chvíli jsme před rokem všichni začínali procitat - právě Vánoce jako by nám daly sílu porozumět tomu, že Leicester nejspíš skutečně píše opravdovou pohádku. A taky že napsal. Druhý díl ale jen tak nepřibude: zatímco loni na Boxing Day Foxes trůnili na čele tabulky a záhy registrovali teprve druhou porážku v sezoně, teď jsou patnáctí s osmi prohrami v zádech...

Ten kontrast je opravdu děsivý, a jakkoliv snad naprosto každý očekával, že Leicester půjde níž, takhle nízko se s nimi těžko počítalo. Ne nadarmo si tedy Lišky jako první klub Premier League zajistily lednovou posilu, protože na tenhle ligový podzim se sluší vskutku co nejrychleji zapomenout. Jediná výhra od 22. října a žádné čisté konto za deset kol asi hovoří za vše podstatné.

Na druhé straně, Everton si aktuálně prožívá svou vlastní tragédii. Proti Arsenalu se 13. prosince sice vzepjal a zahodil pětizápasovou sérii bez vítězství, ovšem prohrané liverpoolské derby gólem z nastavení zase jednou Toffees uvrhlo do deprese.

Opravdu vydařené poločasy z tohoto ročníku by fanoušek Evertonu bez přehánění spočítal na prstech jedné ruky, zrovna z druhé půle s Arsenalem se ale čerpat inspirace dá. Podobně si zase Leicester bude rozpomínat na čtyři banány v síti Manchesteru City. Ale to jsou v tuhle chvíli opravdu spíš stébla, kterých se tonoucí chytají.

Jak si Everton na půdě Leicesteru povede, to bude věru zajímavé sledovat ze statistického hlediska: letos totiž na cestách v lize nevyhrál od 12. září, přitom poslední čtyři výjezdy na Boxing Day zvládl na jedničku. Teď se každopádně Ronald Koeman bude muset obejít bez klíčového záložníka Jamese McCarthyho a možná i brankářské jedničky Maartena Stekelenburga, který není úplně fit po kolizi.

Claudio Ranieri má největší problém s hříšníky. Jamie Vardy načíná třízápasový trest po červené kartě z duelu se Stoke, zatímco Fuchs s Huthem si prodlouží sváteční volno, protože nasbírali pět kartonků. Danny Drinkwater se zřejmě uzdravit stihne, ale pouze jen taktak.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Hernández, Morgan, Chilwell - Mahrez, Drinkwater, Amartey, Albrighton - Okazaki - Slimani
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Coleman, Williams, Funes Mori, Baines - Gueye, Barry - Valencia, Barkley, Lennon - Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Sunderland AFC  (pondělí 16:00)
Na Boxing day bude k vidění také souboj týmů, které se v posledních týdnech dostali do solidní výsledkové pohody. Od čtyř hodin se na Old Trafford střetne domácí Manchester United se Sunderlandem.

Duel bude pikantní také kvůli tomu, že se na stánek Rudých ďáblů vrátí jejich bývalý manažer David Moyes, který se podepsal pod nechvalně proslulou sezónu 2013/14, načež byl v dubnu 2014 z funkce odvolán.

Domácí se každopádně nacházejí v dobré formě - vyhráli poslední tři ligová utkání a poprvé v tomto ročníku tak mohou dosáhnout čtyř ligových výher v řadě. Joseho Mourinha může jistě těšit forma Zlatana Ibrahimoviče, který i ve svých 35 letech Manchester United svými brankami táhne.

Se Sunderlandem to do startu listopadu vypadalo všelijak - v tu chvíli měl celek ze severu Anglie na kontě pouhé dva body a byl pasován na prvního jasného sestupujícího. O necelé dva měsíce později je však situace docela odlišná, svěřenci Davida Moyese totiž vyhráli z následujících 7 utkání hned 4, díky čemu se posunuli 18. pozici, kde ztrácí pouhý bod na první nesestupové místo.

Může to znít překvapivě, nicméně v nedávných letech nabídly souboje těchto týmů poměrně vyrovnanou podívanou. V posledních sedmi vzájemných duelech vyhrál třikrát Sunderland, třikrát Manchester United a jednou se oba týmy rozešly smírně. Navzdory tomu se sluší podotknout, že hostům se na Old Trafford vážně nedaří - vyhráli tam pouze jedno utkání ze 24, a to v květnu 2014.

Co se marodky týče, domácí již mohou počítat se službami Erica Baillyho, který se již zotavil ze zranění kolene. To samé platí pro Michitarjana, naopak Luke Shaw zůstává stále mimo hru.

V dresu Sunderlandu se určitě neukáže Adnan Januzaj, který hostuje právě z Manchesteru United, a tak jeho start nedovolují regule soutěže. Absentovat bude také jan Kirchhoff a k dispozici nebudou ani dlouhodobí marodi Lynden Gooch, Paddy McNair, Duncan Watmore a Lee Cattermole.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Valencia, Jones, Rojo, Darmian - Carrick - Lingard, Herrera, Pogba, Rooney - Ibrahimovič
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Love, Djilobodji, Koné, O'Shea, Van Aanholt - Borini, Ndong, Denayer, Anichebe - Defoe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.40 - 14.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Swansea City - West Ham United  (pondělí 16:00)
Nastoupil teprve začátkem října, už teď se ale Bob Bradley ocitá na mnohých seznamech (nejen) sázkových kanceláří čítajících příští adepty na vyhazov. Labutě sice z posledních pěti kol vytěžily i dvě výhry, stále jsou však předposlední a v mnoha zápasech pořád působí pozoruhodně bezradně...

"Nemusíme se vracet úplně na začátek, ale pociťuji frustraci z toho, že pokaždé, když jsme na pokraji učinění několika kroků kupředu, skončíme u kroků zpět, dělaje chyby," hovořil na předzápasové tiskové konferenci Bob Bradley, ze kterého si v uplynulém týdnu britská média utahovala kvůli americkému názvosloví pro pokutové kopy či venkovní zápasy.

"Nějaké zápasy jsme načali dobře, ale stále jsme pak inkasovali první. Koukal jsem se zpátky a jedna z věcí, která mě uhodila do očí, byla, že jsme ze 17 zápasů jako první vstřelili gól jenom ve čtyřech. Dvanáctkrát jsme jako první inkasovali," všiml si dále americký stratég, jehož tým sedí na předposlední příčce.

Pakliže Swansea, které při svých posledních šesti prohrách vždy inkasovalo nejmíň třikrát, ani zdaleka nedochází nějaké rehabilitace, plně na nohou není ani West Ham, ačkoliv Kladiváři už mohou být mnohem většími optimisty než před pár týdny. Minulá tři kola jim přinesla sedm bodů a vzhledem k tomu, jak Velšané v předešlých kolech tápali při snaze bránit Rondóna s Negredem, Andy Carroll by klidně na Boxing Day mohl mít hostinu.

Carrollův přínos bude pro West Ham důležitý i proto, že Slaven Bilić opět nemůže počítat s Diafrou Sakhem. Senegalský útočník si poranil záda, zmešká zhruba dva měsíce, a nemá tak nárok na Africký pohár národů. Suspendovaný je potom záložník Pedro Obiang.

Ve Swansea naproti tomu vítají spíše pozitivní zprávy: Ki Sung-yueng s Federicem Fernándezem se v týdnu zapojili do plného tréninkového cyklu a mohli by nastoupit. Mimoto Bradley žádné novinky neregistruje.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Rangel, van der Hoorn (Fernández), Mawson, Taylor - Britton, Fulton - Barrow, Sigurdsson, Routledge - Llorente
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Randolph - Kouyaté, Reid, Ogbonna - Antonio, Noble, Fernandes, Cresswell - Lanzini, Payet - Carroll
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.40 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hull City - Manchester City  (pondělí 18:15)
Pondělní program uzavře souboj na KCOM Stadium, kde trápící se Hull vyzve boháče z Manchesteru City. Favorit je jasný, však se domácí krčí až na samém chvostu tabulky, zatímco Pep Guardiola se svými svěřenci momentálně okupuje třetí příčku.

Pomalinku, polehoučku se zdá, že Tigers předsezónní prognózy v omyl neuvedou. Po slibném začátku padla na Hull pořádná "deka" - momentálně svěřenci Mike Phelana na ligovou výhru čekají už od začátku listopadu. Ligové statistiky jejich trápení krásně dokreslují - se 14 góly je ofenziva domácích tou nejhorší v celé soutěži, zatímco defenzivu mají pro změnu horší už jenom Labutě z Walesu. Prakticky jediný světlý bod tak v posledních týdnech představuje forma Roberta Snodgrasse, který se podílel přesně na polovině nasázených branek, když jich pět sám vstřelil a na další dvě asistoval. V tisku se však objevují spekulace, dle kterých by tento křídelník v lednu mohl změnit působiště, což Mike Phelanovi na náladě jistě nepřidá.

To Pep Guardiola se vyhrabal z nejhoršího - alespoň se tak tedy zdá. Manchester City poprvé srpna vyhrál dvě domácí utkání v řadě, když na výhru s Watfordem navázal velmi důležitým obratem v zápase s Arsenalem. A na Vánoce si hráči z Manchesteru rozhodně neodpočinou - po zápase s Hullem je přesně na Silvestra čeká pořádná bitva s Liverpoolem.

Citizens doposud trápila především nejistá defenziva, jelikož čisté konto udrželi pouze třikrát ze 17 pokusů. Naopak na druhé straně hřiště se jim daří o poznání lépe, se 36 vstřelenými brankami se jejich ofenziva řadí na třetí místo.

Mike Phelan nebude moci využít služeb Abela Hernandeze, který bude po operaci absentovat až do nového roku. Naopak Ryan Mason i Josh Tymon již jsou plně připraveni.

Manchester City bude postrádat kanonýra Agüera, který si odpyká poslední ze čtyřzápasového trestu za vyloučení v utkání s Chelsea. Do kádru se po karetním trestu vrací Fernandinho, zatímco o případném startu Pabla Zabalety se rozhodne až těsně před začátkem střetnutí.
Hull City - pravděpodobná sestava:
Marshall - Maguire, Davies, Dawson - Elmohamady, Huddlestone, Livermore, Clucas, Robertson - Snodgrass - Mbokani
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Bravo - Sagna, Otamendi, Kolarov, Clichy - Fernandinho, Touré - Sterling, Silva, Sané - De Bruyne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.20 - 4.80 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC17141235:1143
2.Liverpool FC17114241:2037
3.Manchester City17113336:2036
4.Arsenal FC17104338:1934
5.Tottenham Hotspur1796229:1233
6.Manchester United1786324:1730
7.Southampton FC1766517:1624
8.West Bromwich Albion1765623:2123
9.Everton FC1765621:2123
10.AFC Bournemouth1763823:2821
11.Stoke City1756619:2421
12.Watford FC1763821:2921
13.West Ham United1754819:3119
14.Middlesbrough FC1746716:1918
15.Leicester City1745823:2917
16.Burnley FC17521016:2817
17.Crystal Palace17431028:3215
18.Sunderland AFC17421115:2814
19.Swansea City17331120:3712
20.Hull City17331114:3612

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1677)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele