Premier League - preview 1. kola

16.08.2014, 08:59, aktualizováno 18.08.2014, 08:22
Previews
První kolo nové sezóny má před sebou poslední zápas a v něm se utkají Burnley a Chelsea. Zatímco domácí mužstvo, které se vrátilo do Premier League po dlouhých pěti letech, může jenom získat, tak londýnský celek potřebuje zabrat vzhledem k víkendovým vítězstvím svých konkurentů...
Burnley FC - Chelsea FC  (pondělí 21:00)
Všichni favorité na titul uspěli, Chelsea proto musí také. Arsenal v sobotu udolal Crystal Palace, Tottenham v dalším derby šťastně porazil West Hamu a včera vyhráli i Liverpool a Manchester City. Jen jejich soused United navázal na loňskou sezónu, zatímco Everton remizoval. Blues dnes stojí v cestě nepříjemný soupeř Burnley, který loni bez problémů postoupil mezi elitu z druhé pozice.

Jestliže byla loni Chelsea jeden z hlavních favoritů na zisk titulu, letos už je to nálepka o poznání vhodnějí. José Mourinho svůj vypiplaný kádr posílil přesně tam, kde bylo třeba, a nyní už výmluvy neexistují.

Slabý střed zálohy zdokonalil Cesc Fabregas, útok konečně obsadil schopný hrot Diego Costa a vrátila se i legenda Didier Drogba. Do brány navíc patrně na dlouhá léta nastoupí Thibaut Courtois, obranu pak posílil mladík Kurt Zouma a jeden z nejlépe hodnocených levých beků světa Filipe Luís. Defenzivní čtyřka Chelsea nicméně s největší pravděpodobností nastoupí ve stejném složení, v jakém hrála většinu minulé sezóny.

Před londýnským klubem se tak tyčí jasný úkol - získat co nejvíce trofejí. V Premier League je prvním soupeřem velkého favorita na titul nováček z Burnley. Ten do elitní soutěže postoupil teprve v květnu z Championship a má tak možnost poprvé od sezóny 2009/10 změřit síly s Chelsea a spol. Ve druhé lize byl navíc úspěšnější jen Leicester.

Nováček však na přestupním poli přesto nezahálel a přivedl několik posil. V přestup změnili Clarets hostování Kightlyho ze Stoke City, dále přišel brankář Gilks z Blackpoolu, útočník Sordell z Boltonu a k němu kolega Jutkiewicz z Middlesbrough. Obranu navíc vyztužili Stever Reid a Stephen Ward.

Všichni navíc budou k dispozici a to platí i na druhé straně - s jedinou výjimkou. Didier Drogba se jednom z přátelských utkání zranil a jeho účinkování v "opening clash" je ohroženo. Jedinou další absencí je Ramires, jenž si ještě musí odpykat trest za červenou kartu ze závěru loňského ročníku.

Ve zmíněné sezóně 2009/10 vyhrála oba vzájemné duely tehdy mistrovská Chelsea, na Turf Moor tehdy rozhodl kapitán Terry o výsledku 2:1. Přesto mají Clarets i dobré vzpomínky na modrý klub. V listopadu roku 2008 totiž ve čtvrtém kole ligového poháru udolali soupeře na Stamford Bridge 2:1 na pokutové kopy.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Trippier, Duff, Shackell, Mee - Arfield, Marney, Jones, Taylor - Ings, Jutkiewicz
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta - Fabregas, Matić - Schürrle, Willian (Oscar), Hazard - Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 9.00 - 5.00 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Liverpool FC - Southampton FC  (neděle 14:30)
Liverpoolu v loňské sezoně utekl mistrovský titul o pouhé dva body, v létě ovšem přišel o svou největší hvězda, Luíse Suáreze. Přesto mají svěřenci Brendana Rodgerse i pro právě začínající ročník jen ty nejvyšší ambice, které by rádi přiživili hned v prvním kole, kdy na Anfieldu přivítají Southampton. Ten má za sebou pořádné zemětřesení, hlavním aktuálním cílem by tak měla být konsolidace poblíž středu ligové tabulky.

Perspektivní a cílevědomý celek přitom dokončil loňskou sezonu na velmi solidní osmé příčce a doufal, že se mu podaří udržet úspěšný kádr pohromadě a bude tak moci učinit další krok směrem kupředu. Jenže letní přestávka přinesla příznivcům Saints pořádně ledovou sprchu, své nové působiště totiž během ní nalezli Luke Shaw, Adam Lallana, Dejan Lovren a Rickie Lambert, tedy čtyři základní stavební kameny loňské jízdy Sotonu. A aby toho nebylo málo, nadějný manažer Mauricio Pochettino rovněž opustil zdánlivě potápějící se loď a zamířil raději ke kormidlu Tottenhamu.

A stále ještě nejsme u konce, nezmínil jsem totiž případ Morgana Schneiderlina, tedy dalšího důležitého muže sestavy, který po vzoru svých nedávných kolegů zatoužil po odchodu za lepším a přestože zatím zůstává hráčem Southamptonu, do prvního kola s největší pravděpodobností nezasáhne. Nový kouč Ronald Koeman ovšem nepůjde do sezony s nikterak vypleněným kádrem, přivítal totiž také pěknou řádku posil. Tou nejnovější a dosud také zřejmě nejvýraznější je gólman Fraser Forster, anglický reprezentant, který přichází ze Celticu a měl by převzít od Boruce post brankářské jedničky. Kromě něj by se na Anfield Road měli rovnou v základní sestavě představit ještě další nováčci - Bertrand, Taïder, Tadić a Pellè. Hodně se čeká především od křídelníka Tadiće, jenž přichází s vizitkou muže, jenž v nizozemské Eredivisie loni vytvořil pro své spoluhráče zdaleka nejvíce gólových příležitostí, 133, přičemž hráč na druhém místě v celé lize zaznamenal o neuvěřitelných šestačtyřicet klíčových přihrávek méně. A to ještě další dvě posily, stoper Gardos a útočník Long, zřejmě začnou na tribuně, respektive lavičce náhradníků. Zranění pak do hry nepustí Jaye Rodrígueze, jenž stále ještě laboruje s pochroumaným kolenem.

V minulém ročníku Premier League Saints na hřišti Liverpoolu dokázali nejtěsnějším rozdílem zvítězit, historická bilance ale tentokrát hovoří proti nim, Anfield Road totiž ještě nikdy nedokázali vyloupit dvakrát v řadě. "Zápas v Liverpoolu je samozřejmě jeden z nejtěžších, které vás v této lize mohou potkat, osobně se ale velmi těším na okamžik, kdy vše vypukne," tvrdí nizozemský lodivod Koeman.

Reds vskutku představují na úvod velmi těžkého soupeře, druhý tým loňské sezony PL se na stejné pozici umístil i v tabulce domácích utkání, když z devatenácti pokusů hned šestnáctkrát zvítězil, jednou remizoval a porážka se Southamptonem byla jedna z pouhých dvou případů, kdy Liverpool nezískal před svými diváky ani bod. Jenže Luís Suárez je pryč, přestoupil do Barcelony a Rodgerse čeká pořádně složitý úkol nahradit jeho góly i přínos pro hru celého týmu.

Pomoci by k tomu měly i tři posily právě ze Sotonu, Lambert, Lovren a Lallana. Zatímco první jmenovaný je odsouzen k roli náhradníka do útoku, ten druhý s sebou přináší vysoká očekávání a měl by hrát v defenzivě Reds velmi důležitou roli. Na úvod zřejmě utvoří stoperskou dvojici s Martinem Škrtelem, přičemž na stranách by měli figurovat další nový muž Manquillo a stálice Glen Johnson. Třetí zmíněný, Adam Lallana, je zraněn, a tak nejspíše do úvodního kola nebude moci zasáhnout, stejně jako další nová akvizice Lazar Marković. Změna pravděpodobně proběhne i ve středu hřiště, kde by Gerrardovi s Hendersonem měl nově velmi výrazně vypomáhat Emre Can, německý záložník, kterého si Liverpool pořídil z Leverkusenu. Nejnovějším přídavkem do liverpoolského kádru je pak levý bek Alberto Moreno, jenž ale k zápasu nestihne být připraven.

Klíčovou úlohu ve hře Reds bude mít útočník Daniel Sturridge. Ten už loni svými góly vystřelil Liverpoolu úctyhodných dvacet bodů, nejvíce ze všech hráčů Premier League, po odchodu Suáreze na něm však bude stát ještě výrazně vyšší zodpovědnost. To samé pak platí pro Sterligna s Coutinhem, od nichž se hromadně očekává další důležitý posun vpřed ve svém vývoji, oba by už měli letos patřit k hvězdám celé ligy. Zda tomu tak bude, to jako první prověří obměněný Southampton. Nuda by být k vidění tedy rozhodně neměla...
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Manquillo, Škrtel, Lovren, Johnson - Henderson, Gerrard, Can - Sterling, Sturridge, Coutinho
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Clyne, Fonte, Yoshida, Bertrand - Taïder, Wanyama, Davis - Ramírez, Pellè, Tadić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Manchester City  (neděle 17:00)
Své tažení za obhajobou mistrovského titulu dnes načne Pellegriniho Manchester City. Jeho první překážkou bude notně obměněný Newcastle, který již bez tehdy "stávkujícího" Cabayeho určitě neplánuje zopakovat loňský brzký výbuch se stejným soupeřem (0:4)...

V táboře Magpies byste po převážně frustrující sezoně přeci jen zase našli nějaké ty optimisty, které živí devítizápasová neporazitelnost v zahajovacích duelech hraných na domácí půdě a veskrze všechny letní posily z dílny Alana Pardewa. Janmaat by se klidně mohl ukázat kvalitnější náhradou za prchnuvšího Debuchyho, přičemž Francouzi Rivière a Cabella - spolu s dalším Nizozemcem Siemem de Jongem - by konečně měli dodat ofenzívě NUFC na potřebné lehkosti a vražednosti.

Konkrétně do tohoto střetnutí ještě nicméně Pardewova skvadra půjde výrazně oslabena o stěží nahraditelný kreativní duch někdejšího kapitána Ajaxu, kterého zkušený manažer nedávno přirovnal k Teddymu Sheringhamovi a tituloval jej "jedním z nejlepších hráčů, jaké kdy trénoval". De Jong je pro tuto chvíli zraněný a měl by být zpátky alespoň na druhé kolo s Aston Villou; spolu s ním do otevírací bitvy nezasáhnou ani Santon, Tioté a Papiss Cissé.

I pro tyto absence na straně Newcastlu - a přes vlastní výbuch v nedávném Community Shieldu - tak obhájci z bleděmodré části Manchesteru zůstávají mírnými favority tohoto měření sil. Sami ostatně na úvod sezony Premier League neprohráli od roku 2008, zatímco jejich bilance s Newcastlem nabývá ještě světlejších kontur a hovoří o 10 stračích skalpech v řadě. Citizens nebyli Magpies poraženi od září 2005.

Sergio Agüero prožil velmi složitou sezonu kulminující v tragické mistrovství světa a nyní by se ihned mohl pokoušet o reparát, jakkoliv není v podstatě vůbec rozehrán. Zelenou by mu měl v tomto směru vystavit nadále zraněný Negredo, který vedle dalších šesti členů A-týmů (včetně takřka kompletní zadní linie) vynechal britskou verzi Superpoháru.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Janmaat, Coloccini, Williamson, Haïdara - Colback, Anita - Sissoko, Cabella, Gouffran - Rivière
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Clichy (Zabaleta), Kompany, Nastasić, Kolarov - Fernando, Touré - Silva, Nasri - Džeko, Jovetić (Agüero)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.75 - 4.33 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Swansea City  (sobota 13:45)
Tříměsíční půst je u konce, Premier League je zpátky! Program prvního kola otevře atraktivní souboj dvou celků, které loni oproti předsezónním prognózám zklamaly. Manchester United pod novým vedením přivítá velšskou Swansea.

Stejně jako loni, Manchester United začíná v půlce srpna novou éru. David Moyes nevydržel za kormidlem hrdého klubu ani sezónu a po cameu Ryana Giggse na trenérském trůně se žezla chopil konečně zkušený a protřelý taktik. S ambicí dát zapomenout na legendárního Alexe Fergusona začal tahat za nitky čerstvě světově bronzový Louis van Gaal.

Kdekdo čekal zemětřesení v kádru. Především směrem ven mělo odejít hned několik "vyhořelců" z minulé zpackané sezóny. Nakonec však kromě stoperů Vidiće s Ferdinandem zmizel jen jeden z mála důstojných Patrice Evra a jeho back-up Alexander Büttner. Místo nich má levý kraj hřiště brázdit Luke Shaw ze Southamptonu. Jedinou další posilou je středopolař Ander Herrera.

Jestli tak Van Gaalovi bude stačit tato symbolická rošáda spolu se změnou rozestavení na jeho oblíbených 3-4-1-2, napoví až první ligová kola. Předsezónní příprava nicméně týmu vedeným kapitánem Rooneym vyšla na jedničku s absolutní hvězdičkou - Ďáblové ani jednou neprohráli.

Swansea se podařilo především udržet kanonýra Bonyho Wilfrieda, k němuž navíc zpátky z Tottenhamu přikoupili někdejší hvězdu Gylfiho Sigurdssona, jenž by měl afrického útočníka doplňovat z druhé vlny. Z Lyonu pak přišel další důrazný forvard Batefimbi Gomis. Pozornost si zaslouží rovněž ekvádorský reprezentační křídelník Jefferson Montero, jenž dorazil z mexické Morelie.

Hlavní trenér Garry Monk nicméně musí řešit i odchody z klubu. Opačným směrem jako Sigurdsson totiž zamířil obránce Ben Davies, zadní řady oslabí i odchod Chica do Kataru. Pryč je rovněž kometa předminulé sezóny Michu a Pablo Hernández. Po třech letech změní Swansea taky brankářskou jedničku, Michel Vorm doprovodí Daviese ke Spurs a pozici stálice mezi třemi tyčemi si poprvé v kariéře vyzkouší 29letý Polák Lukasz Fabianski, jemuž skončila smlouva v Arsenalu.

Výše zmíněný Luke Shaw se nicméně proti Labutím neukáže. Zranění zadního stehenního svalu ho vyřadí ze hry zhruba na měsíc. K dispozici pak vedle Carricka nebude patrně ani Jonny Evans, Antonio Valencia a Robin van Persie. Šanci tak nejspíš dostanou mladí obránci Blackett a James. Swansea bude chybět trio Britton, Emnes, Fulton.

Oba týmy spolu otevřely už minulý ligový ročník - opět v televizním utkání, tehdy však večerním. United na Liberty Stadium excelovali a díky dvěma gólům Van Persieho a Welbecka smetli domácí v poměru 4:1. Od té doby se týmy utkali ještě dvakrát, shodou okolností v jednom lednovém týdnu. V FA Cupu hráči Swans Old Trafford vyplenili, v lize ale znovu brali všechny tři body Red Devils.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Jones, Smalling, Blackett - Young, Fletcher, Herrera, James - Mata - Rooney, Welbeck
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Rangel, Williams, Bartley, Taylor - Shelvey, Ki - Dyer, Sigurdsson, Montero - Bony
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Tottenham Hotspur  (sobota 16:00)
Letní přestávku má za sebou také Premier League, která nám hned na rozjezd nabídne tradiční londýnský souboj mezi West Hamem a Tottenhamem. Obě strany mají po minulé sezóně co napravovat a rádi by vstoupily do nového ročníku pokud možno úspěšně.

Hammers nezvládli závěr minulého ročníku, když z posledních deseti ligových mačů vyhráli pouhé tři, přičemž nakonec skončili na 13. příčce. Letos tak chce manažer Sam Allardyce se svým týmem skončit jistojistě výše, zvláště když během přestupového období nelenil.

Nejdražších příchodem se stal objev světového šampionátu Enner Valencia, za kterého Kladiváři mexické Pachuce zaplatili rovných 15 milionů eur. Výraznými posilami by měli být rovněž Cheikhou Kouyaté z Anderlechtu nebo Aaron Cresswell, jenž táhl druholigový Ipswich. Nemalé očekávání je pak vkládáno do Maura Zárateho nebo nadějného Diega Poyeta z Charltonu.

Jak už bylo naznačeno, ani Spurs za sebou nemají kdovíjak vydařenou sezónu. Ambiciózní tým chtěl zaútočit na Ligu mistrů, nakonec však byl Tottenham rád, že se mu podařilo ukořistit šestou příčku a tím možnost, aby si tradiční mužstvo zahrálo alespoň Evropskou ligu.

Na rozdíl od minulého letního přestupového období, ve kterém ambiciózní celek utratil za posily přes 100 milionů liber (!), byli Spurs o poznání zdrženlivější a nejdražším příchodem se stal Ben Davies ze Swansea (přes 12 milionů eur). Opačným směrem se pak definitivně vydali Sigurdsson (Swansea) nebo Livermore (Hull City).

Největší posilou Tottenhamu by však měl být nový manažer Mauricio Pochettino, který má za sebou mimořádně úspěšné angažmá v Southamptonu, se kterým dokázal v minulém ročníku atakovat evropské poháry, aby nakonec zakončil sezónu na osmém místě.

Enner Valencia dohání tréninkové manko a ještě nachystaný nebude. Víceméně to samé platí pro další posily Carla Jenkinsona a Ravela Morrisona. Hrát už naopak mohou Creswell, Kouyaté nebo Zárate. Nejčerstvější podpis Diafra Sakho si pak musí na premiéru také počkat.

Na druhé straně visí otazník nad použitím Vertonghena, Dembélého, Chadliho nebo Paulinha, kteří mají za sebou nároční boje na mistrovství světa a následnou dovolenou.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Demel, Collins, Reid, Cresswell - Downing, Noble, Kouyaté, Nolan, Diamé - Zárate
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Naughton, Kaboul, Vertoghen, Rose - Capoue, Holtby - Eriksen, Lamela, Lennon - Adebayor
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.60 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
West Bromwich Albion - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
V sobotu otevřou svou novou kapitolu knihy s názvem Premier League i West Bromwich a Sunderland. Ani jeden z týmů nemá příliš vysoké ambice a jeho reálnými možnostmi je boj o slabší střed tabulky. Pravděpodobněji se však budou otáčet na dno tabulky spíše se strachem...

Loni to byl z pohledu Sunderlandu dlouhý a tuhý boj o holé přežití v Premier League. Do půlky dubna byli Black Cats jasným kandidátem na sestup, jenže pak uhráli bod na Etihad Stadium a následovala čtyřzápasová série vítězství, v níž fantasticky vyhráli na hřištích Chelsea i Manchesteru United. Nakonec se vyhoupli na pohodlné čtrnácté místo.

Do letošní sezóny navíc dokázali udržet důležité opory, případně je přinejhorším adekvátně nahradit. Místo Colbacka a Gardnera tak dorazili Jorgi Gómez a Jack Rodwell, obranu místo Bardlseyho zpevnili Billy Jones a Patrick van Aanholt, navíc Sunderland získal gólmana Pantilimona a prodloužil hostování s dalším bekem Verginim.

Ani West Bromwich, jenž se naopak v závěru minulé sezóny doslova trápil, na přestupovém poli nezahálel. Jenže v konečném důsledku dost možná zas až tak neposílil. Z obou krajů obrany zmizeli stálice, chybět bude právě do Sunderlandu putující Jones a především Liam Ridgewell. Místo nich pak přišli z Hannoveru Sebastien Pocognoli a Andre Wisdom. Zajištěný střed obrany naopak vyztužili Joleon Lescott a také Kostaričan Gamba.

Hlavně v útoku ale přišli na Hawthorns o velké množství možností. Po hostováních zmizeli Vydra, Sinclair, Amalfitano i Thievy, konec smlouvy navíc vyhnal Geru. Přišel jen předražený Brown Ideye (ten navíc není plně fit a jeho start je ohrožen) z Dynama Kyjev a Craig Gardner z týmu prvního ligového soupeře. Defenzivní zálohu pak může obsadit Chris Baird z Burnley.

Vzájemné zápasy v posledních letech suverénně ovládali Baggies, kteří od dubna 2009 do září 2013 vyhráli sedm z osmi duelů. Až letos v květnu se podařilo Sunderlandu neoblíbeného soupeře porazit. V nesmírně důležitém boji o udržení vyhráli Mackems brankami Colbacka a Boriniho 2:0.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Wisdom, Lescott, Olsson, Pocognoli - Mulumbu, Baird - Dorrans, Gardner, Brunt - Ideye (Berahino)
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Vergini, O'Shea, Brown, Van Aanholt - Cattermole - Johnson, Gómez, Rodwell, Wickham - Fletcher (Larsson)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Stoke City - Aston Villa  (sobota 16:00)
Sedmi sobotními zápasy otevře Premier League svůj letošní účet. Patří k nim i souboj již tradičních soupeřů ze středozápadu Anglie. Stoke City ve své často nedobytné tvrzi zvané Britannia Stadium přivítá Aston Villu.

Potters loni pod Markem Hughesem dosáhli na nejlepší umístění v historii, když s 50 sesbíranými body skončili pohodlně v horní polovině tabulky. Ani letos nemají červenobílí menší cíle, navíc chystají definitivní změnu herního stylu.

Dlouholetí fanoušci Premier League si jistě dobře vzpomínají na starý Stoke, který ničil soupeře především úpornou defenzivou a dlouhými Delapovými auty. Tento archaický způsob hry později přešel v hru na bleskové brejky a zabezpečenou obranu. Mark Hughes nicméně hodlá hrát pohledný fotbal, což bylo místy vidět už v uplynulé sezóně a ještě více v nedávné přípravě.

Pomoci mu k tomu mají i vhodné ofenzivní posily, především barcelonský Bojan Krkić, který vstřelil polovinu všech gólů v přátelských kláních, jistě bude znamenat pro hru Potters nový rozměr. Přišel i útočník Mame Biram Diouf z Hannoveru, stejně tak - jako volný hráč - posílil zálohu Stewe Sidwell. Do zadních řad pak klub získal Phila Bardsleyho ze Sunderlandu; ani za něj nemuseli zaplatit jedinou libru.

Ani Villans však nezaháleli a hlavní v obraně udělali doslova zemětřesení. K jediné stálici a hvězdě mistrovství světa Ronu Vlaarovi přibyly hned tři posily - šanci dostal, a za pačesy ji chytil, Alan Hutton, na stopera přišel Philippe Senderos a na levou stranu zase Aly Cissokho. Kromě toho pak rozšířila záložní řady dvojice Kieran Richardson, Joe Cole.

V útoku bude Aston Villa pravděpodobně spoléhat na Darrena Benta, jelikož oba další útočníci, Christian Benteke i Libor Kozák, jsou stále mimo hru. Marodka Stoke je naproti tomu krásně vyprázdněná.

V minulé sezóně dokázali "Hrnčíři" zdolat birminghamského soupeře v obou utkáních - zvládli tedy počin, na který proti Ville čekali 48 let. Svěřencům Paula Lamberta se na Britannia Stadium příliš nedaří (komu taky ano...), když zde z posledních sedmi zápasů jen jednou vyhráli.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Begović - Badrsley, Shawcross, Wilson, Pieters - N'Zonzi, Whelan - Bojan, Ireland, Arnautović (Odemwingie) - Diouf
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Hutton, Senderos, Vlaar, Cissokho - Delph, Westwood - N'Zogbia, Agbonlahor, Richardson - Bent
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Queen's Park Rangers - Hull City  (sobota 16:00)
"Musíme hlavně nacvičit los," zaznělo z úst známého Ivana Horníka v odposlouchávané korupční aféře před deseti lety. Harry Redknapp si rozhodně na prvního soupeře v obnoveném debutu v Premier League nemůže stěžovat. Doma proti Hullu City má nováček ligy ideální podmínky k úspěšnému vstupu do soutěže.

Tigers se v minulé sezóně umístili na šestnácté příčce, a byť v posledních kolech nebyli přímo namočeni do sestupových bojů, ke spokojenosti bylo na KC Stadium daleko. Letos by chtěli otevřít sezónu bodovým ziskem, ale venku se jim na konci sezóny příliš nedařilo - z pěti klání získali jen bod.

Snad i proto věří sázkové kanceláře o trošku víc QPR. Hoops navíc před sezónou vhodně posílili a výrazně zvýšili svoji konkurenceschopnost na elitní anglické úrovni. Do nového systému 3-5-2 přišli stopeři Rio Ferdinand a Steven Caulker, ofenzivní vozbu pak vyztužili Jordan Mutch a hostující Mauricio Isla z Juventusu.

Jako posila se dá rovněž považovat i Loic Rémy, jehož přestup do Liverpoolu ztroskotal, a tak se Francouz přinejmenším v úvodu sezóny stane hlavní hvězdou Rangers. V přípravě se však kanonýr neukázal a jeho start proti Hullu není jistý.

Ani Hull nezahálel a do svých řad získal několik zajímavých akvizic. Už na začátku přestupového období změnili Tigers hostování Jakea Livermora v přestup, k němuž se připojil ještě Robert Snodgrass z Norwiche a Tom Ince z Blackpoolu. Odešel nicméně klíčový útočník Shane Long, jehož kroky míří do Southamptonu.

Na hrotu jej proti Queen’s Park Rangers nebude moci nahradit Yannick Sagbo, jenž si v úvodu sezóny odpyká dvě utkání v trestu za to, že podpořil Nicolase Anelku po jeho kontroverzní "quenelle" oslavě. Vedle Jelaviće tak dostane příležitost Aluko.

QPR proti Hullu v Premier League nastoupí vůbec poprvé v historii. V blízké historii se celky střetly jen ve druhé lize Championship a o fous úspěšnější byli Londýňané. Mezi lety 2005 a 2011 došlo k osmi měřením sil - dvakrát vyhráli Rangers, jen jednou Hull a hned pětkrát skončil duel remízou.
Queen's Park Rangers - pravděpodobná sestava:
Green - Caulker, Ferdinand, Dunne - Simpson, Faurlín, Barton, Wright-Phillips - Mutch - Austin, Rémy (Hoilett)
Hull City - pravděpodobná sestava:
McGregor - Chester, Davies, Bruce - Elmohamady, Livermore, Huddlestone, Brady - Snodgrass - Jelavić, Aluko
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Everton FC  (sobota 16:00)
Po dlouhých deseti sezónách v nižších soutěžích se Leicester City vrací do Premier League a hned první výzva bude velká. Na King Power Stadium přijede ambiciózní Everton, jemuž v uplynulé sezóně scházelo málo, aby pronikl do první čtyřky.

Letos budou chtít svěřenci Roberta Martíneze tento cíl atakovat znovu. Vedení Toffees bylo na přestupovém trhu velice aktivní, a byť to tak na první pohled nevypadá, udělalo spoustu dobré práce. V první řadě totiž nastálo angažovalo dvě důležité hostující opory loňské sezóny - Romelu Lukaku přestoupil z Chelsea, Gareth Barry pak došel coby volný hráč z Manchesteru City.

S cílem vyztužit obrannou či záložní řadu pak z Maďarska přispěchal objev světového šampionátu Muhamed Besić, k němuž teprve ve středu přibyla další "brazilská" kometka Christian Atsu. Ghanský křídelník v Evertonu hostuje z Chelsea.

Tým tak z významných jmen loňského kádru opustil jen Gerard Deulofeu, jenž po ročním hostování tentokrát stráví sezónu v Seville. Konsolidovaný mančaft tak spoléhá především na týmového ducha. Ten mohou ještě utužit v prvním kole proti nováčkovi z Leicesteru, jenž ale rozhodně nehodlá být v Premier League otloukánkem.

Už jen z loňské honby ve druhé lize jde respekt. Foxes Championship suverénně ovládli a se ziskem úžasných 102 bodů jasně opanovali tabulku. Větší bodový zisk si naposled připsal v sezóně 2005/06 fenomenální Reading, jenž za celých 46 zápasů jen dvakrát prohrál a v celkovém součtu nasbíral o 4 body více.

Stejně jako každý nováček, i Leicester po postupu mezi elitu nezapomněl svůj kádr na několika pozicích posílit. Pyšnit se navíc může tím, že ho to kromě rekordního a nepříliš logického transferu útočníka Leonarda Ulloy za osm milionů liber nestálo ani penny. Mark Albrighton, Matthew Upson i brankář Ben Hamer přišli do klubu zdarma.

Někdejší reprezentační stoper nicméně pro zranění nenastoupí a vedle něj se a tribunu posadí i ofenzivní univerzál Anthony Knockaert, fanouškům Premier League známý především neproměněnou penaltou ze semifinále play-off Championship proti Watfordu, po níž neprodleně na druhé straně rozhodl Deeney o postupu Hornets. Plně fit navíc není ani další z posil Mark Albrighton.

Ani Everton přitom není kompletní. V žádném případě si nezahrají zranění Arouna Koné s Bryanem Oviedem a otazníky visí i nad trojicí Coleman, Lukaku, Mirallas, jejichž kondice není v ideálním stavu. Překvapením by byl i start Atsua, jenž se v areálu Toffees teprve rozkoukává.

Poslední vzájemný střet obou celků je starý tak jako ligová příslušnost Leicesteru. Devět posledních soutěžních klání nicméně Everton dokázal minimálně zremizovat. Na druhou stranu, oba celky se utkaly před třemi týdny v přátelském duchu a nováček Premier League vyhrál 1:0.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Smeichel - Da Laet, Morgan, Moore, Konchesky - Mahrez, Drinkwater, James, Schlupp - Nugent, Ulloa
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Hibbert, Jagielka, Distin, Baines - McCarthy, Barry - McGeady, Barkley, Pienaar - Naismith
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.40 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Crystal Palace  (sobota 18:30)
Tony Pulis loni bez nejmenších pochyb prakticky sám zachránil Crystal Palace v Premier League. Když tým londýnského outsidera přebíral, topil se na předposlední pozici s ubohými sedmi body z dvanácti zápasů. Během zbylých 26 kol jich však dokázal posbírat celých 38 - jen konečná elitní sedmička byla v tomto období lepší.

Dva dny před startem nové sezóny však Eagles musí řešit nesmírně zapeklitou situaci. Kvůli neshodám s vedením totiž holohlavý kouzelník opustil manažerský kavalec a nechal Crystal Palace napospas zrádné druhé nováčkovské sezóně. Z kandidáta na horní polovinu tabulky se tak mávnutím proutku stal jednoznačný sestupový favorit.

Jeden z hlavních důvodů, proč Pulis z Crystal Palace odešel, byla údajná nečinnost vedení na přestupovém trhu, když mu činovníci nebyli ochotni nakoupit žádané posily. Do kádru přitom od začátku července přibyl náhradní gólman Kettings z Blackpoolu, obránci Martin Kelly a Brede Hangeland a do útoku ještě Fraizer Campbell z Cardiffu. To však někdejšímu manažeru Stoke City evidentně nestačilo.

Šance na úspěch v utkání na hřišti jednoho z největších favoritů na ligový titul jsou tak absolutně titěrné. Arsenal v květnu konečně získal vysněnou trofej a k FA Cupu navíc přidal před týdnem ještě pohár pro vítěze Community Shieldu.

Klub navíc velice vhodně posílil. Po dlouhých letech, kdy byli Gunners na přestupovém poli víceméně pro smích, se konečně na severu Londýna dějí věci. K loňské hvězdné posile Özilovi přibyla letos další superstar - z Barcelony přišel Alexis Sánchez. Sagnu pak nahradil Debuchy, Vermaelena mladík Chambers a náhradníka Fabianskiho zase kolumbijský reprezentant Ospina.

Až na nedokonale vyztužený střed obrany jsou tak Kanonýři v plné polní na to, aby po 11 letech opět usedli na anglický trůn. V prvním utkání sice nebudou moci využít německé mistry světa Podolskiho, Özila a Mertesackera, ale ani to by je od povinných tří bodů nemělo oddělit. Souboj s časem nejspíš stihne raněný Koscielny a jedinými dalšími marody jsou tak Theo Walcott a zmíněný David Ospina.

Loni dokázal Arsenal ovládnout obě londýnská miniderby, obě shodou okolností poměrem 2:0. Crystal Palace se ostatně proti Wengerovu týmu nedaří dlouhodobě, z posledních deseti pokusů vyhrál jen jedinkrát.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Debuchy, Chambers, Koscielny (Monreal), Gibbs - Arteta - Alexis, Ramsey, Wilshere, Cazorla - Giroud
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Speroni - Mariappa, Dann, Hangeland, Ward - Puncheon, Jedinak, Ledley, Bolasie - Campbell, Chamakh
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.75 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Leicester City00000:00
 Hull City00000:00
 Crystal Palace00000:00
 Burnley FC00000:00
 Queen's Park Rangers00000:00
 Southampton FC00000:00
 Swansea City00000:00
 West Bromwich Albion00000:00
 Stoke City00000:00
 West Ham United00000:00
 Tottenham Hotspur00000:00
 Everton FC00000:00
 Chelsea FC00000:00
 Aston Villa00000:00
 Liverpool FC00000:00
 Manchester City00000:00
 Sunderland AFC00000:00
 Newcastle United00000:00
 Manchester United00000:00
 Arsenal FC00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3552)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele