PREMIER LEAGUE - 5. KOLO

14.09.2003, 18:24
Aktuality
Po reprezentační přestávce se opět rozbíhají evropské ligové soutěže a pátým kolem pokračuje i anglická Premier League. Nečekanou dělbou bodů skončil duel Arsenalu s Portsmouthem, pro české fanoušky je však nejdůležitější a hlavně špatnou zprávou zranění Milana Baroše...

Arsenal – Portsmouth 1:1

Utkání Arsenalu s Portsmouthem se mohlo zdát jako předem rozhodnuté, domácí Gunners byli jednoznačnými favority, ale překvapivě to byl ambiciózní nováček, kdo udával tempo hry. Především záložník Amdy Faye dělal velké problémy rozehrávce Arsenalu a sám se staral o zakládání akcí svého týmu. Úvod patřil jednoznačně Portsmouthu, bezmoc Arsenalu jako by už po deseti minutách demonstroval Sol Campbell další svou žlutou kartou. To hosté už měli na svém kontě několik šancí, vidět i Patrik Berger. Arsenal poprvé zahrozil až po dvaceti minutách, ovšem jen dalekonosným pokusem Parloura. Byl to ojedinělý pokus, i nadále byli lepší hosté a ve 26. minutě se dostali do zaslouženého vedení, když centr Steva Stonea poslal rybičkou do sítě nestárnoucí Teddy Sheringhem. Byl to již jeho pátý gól v této sezóně.

Pak se však hostům štěstí otočilo zády, nejprve musel být kvůli zranění vystřídán Patrik Berger a pak, sedm minut před přestávkou, zaúřadoval rozhodčí Alan Wiley, který nařídil spornou penaltu po zákroku Stefanoviče na Roberta Pirese. Pokutový kop s přehledem proměnil Henry a vyrovnal. Hře domácích však branka příliš nepomohla, po změně stran sice dvakrát pálil Bergkamp, ale byl to hostující Yakubu Ayegbeni, kdo mohl rozvlnit síť. Nejprve jej však vychytal Lehmann a poté nigerijský střelec jen těsně minul. V závěru už se přece jen prosadil Arsenal, ale gólman Shaka Hislop byl pokaždé na místě a když neuspěli Edu, Henry, Toure ani Campbell, odvezl si Portsmouth překvapivý, ale zasloužený bod.

Blackburn – Liverpool 1:3

Utkání to bylo plné nervů a bohužel také smůly pro českého reprezentanta Milana Baroše. Již ve druhé minutě zůstal ležet po souboji s Markusem Babbelem, musel být vystřídán a odvezen do nemocnice, kde se ukázala zlomenina kotníku. Baroš se ještě včera podrobil dvěma operacím a mimo hru bude asi do konce roku. Smůla se Liverpoolu držela i dál a už v osmé minutě šli domácí do vedení, když si Matt Jansen pohrál s Carragherem a přesnou střelou zpoza vápna překonal Jerzyho Dudka. O čtyři minuty později už ale bylo vyrovnáno, když Michael Owen proměnil penaltu nařízenou po faulu Vratislava Greška na El-Hadjiho Dioufa. Domácí zřejmě neudrželi nervy a uzdě a o minutu později byli oslabeni, za brutální faul na Carraghera byl vyloučen Australan Lucas Neill. Aby toho pro Reds nebylo málo, tak rentgen u člena širšího kádru anglické reprezentace odhalil zlomenou nohu. To pro Jamieho Carraghera znamená půl roku bez fotbalu.

Od Neillova vyloučení začal Liverpool dominovat a po centru Vladimíra Šmicra byl blízko ke skórování Emile Heskey, bravurně však zachránil gólman Brad Friedel. Ve 33. minutě měl velkou šanci Owen, ale s pokusem přehodit Friedela neuspěl. Do konce poločasu měli příležitosti Gerrard, Heskey a Owen, ovšem gól, který by Reds dostal do vedení, stále nepřicházel. Úvod druhého poločasu zastihl lépe připravené domácí a ti si vytvořili dvě velmi dobré šance – nejprve z přímého kopu z hranice šestnáctky neuspěl Andy Cole, později měl gólovou šanci Garry Flitcroft. V dresu Liverpoolu byl hodně vidět Senegalec Diouf, který ke skórování vyzval Owena i Heskeyho, ani jeden jej však nevyslyšel. Do vytouženého vedení se hosté dostali až v 68. minutě, když Vladimír Šmicer našel nehlídaného Owena a ten se nemýlil. Ve zbývajícím čase měl šanci na vyrovnání střídající Dino Baggio, Michael Owen mohl několikrát zkompletovat hattrick, ale konečnou podobu dal výsledku až v samém závěru přízemní střelou Australan Harry Kewell.

Bolton – Middlesbrough 2:0

V utkání dvou týmů bez vítězství byl k vidění vyrovnaný fotbal. Zvlášť v Middlesbrough šli do začátku sezóny s velkými ambicemi, zatím však převládá zklamání a manažer McClaren se pomalu začíná bát o místo. V úvodu utkání měli více ze hry hosté, když zahrozili z kopaček Zendena a Greeninga, v obou případech však stál v cestě gólman Jussi Jaaskelainen. Po dvaceti minutách se do hry dostali i domácí a po neúspěšných pokusech Okochy a Emersona šli ve 23. minutě do vedení, když si na roh Řeka Giannakopoulose nejlépe naskočil Kevin Davies, který do Boltonu přišel před sezónou ze Southamptonu. Vedoucí gól domácí očividně povzbudil a začali si více věřit v rozehrávce, ve 29. minutě mohl druhou branku přidat Kevin Nolan, ale vychytal jej připravený Mark Schwarzer. O chvilku později mohl na druhé straně vyrovnat slovenský útočník Szilárd Németh, ani on však neuspěl. I ve druhém poločase byli o něco lepší hosté, v počtu šancí se jim však Bolton vyrovnal a deset minut před koncem přidal pojistku v podobě druhé branky, když po nůžkách Giannakopoulose do sítě hlavičkoval Bruno N'Gotty. V závěru mohl další branku přidat Henrik Pedersen, ale slabou střelou Schwarzera nepřekvapil.

Charlton – Manchester United 0:2

Na stadiónu The Valley, kde domácí Charlton přivítal úřadujícího šampióna z Manchesteru, nebylo po celý první poločas nic moc k vidění. Hned v první minutě se o vzruch postaral domácí útočník Jason Euell, když naskočil do gólmana United Tima Howarda a vykoledoval si žlutou kartu. Po čtvrthodině hry musel být Euell po dalším kontaktu s Howardem ošetřován, ale, zřejmě bohužel pro sebe a celý tým, mohl pokračovat. V dresu hostů byl velmi živý především mladý Portugalem Cristiano Ronaldo, který nastoupil na levém okraji zálohy a místo v útoku přenechal Ryanu Giggsovi. Nejprve vyzval ke skórování právě Giggse, jeho pokus však zblokoval Jon Fortune, krátce před přestávkou byl v šanci sám, jeho střelu ale na poslední chvíli zastavil gólman Dean Kiely. Úvod druhé půle žádnou změnu nepřinesl a rozhodující okamžiky přišly až po hodině hry. V 61.minutě se hosté dostali do vedení, když se po závaru k míči dostal van Nistelrooy a bezpečně skóroval. Branka padla na vrub Jasona Euella, který se zapomněl příliš blízko brance a "zabránil" tak ofsajdu. A o čtyři minuty později to bylo pro Euella ještě horší, za faul na Garyho Nevilla uviděl druhou žlutou kartu a šel do sprch. I v deseti se domácí mohli dočkat vyrovnání, když Rio Ferdinand při srážce s Howardem ohrozil vlastní branku. Početní výhodu Rudí ďáblové využili deset minut před koncem, kdy druhou branku přidal opět van Nistelrooy, tentokrát dorážel Giggsův přímý kop.

Chelsea – Tottenham 4:2

Na stadiónu Stamford Bridge bylo k vidění velmi zajímavé utkání, přestože domácí Chelsea šetřila některé ze svých hvězd před úterním utkáním Ligy Mistrů se Spartou – nenastoupili Makelele, Veron ani Crespo. Lepší start do zápasu měli hosté a už v první minutě domácího gólmana Carla Cudiciniho ohrozil kapitán "Spurs" Jamie Redknapp. Po 25 minutách se Tottenham dostal do zaslouženého vedení, když si Anderton narazil s Carrem a odcentoval před vápno, kde míč zpracoval Frederic Kanoute a překonal gólmana. Ani ne za deset minut už se domácím dýchalo opět lépe, když dobrý centr Jespera Gronkjaera našel hlavu Franka Lamparda a ten se štěstím překonal Kellera. Hosté se ani nestačili vzpamatovat a už prohrávali, o tři minuty později se totiž po rychlém protiútoku nemýlil rumunský střelec Adrian Mutu.

Chelsea kontrolovala hru i ve druhém poločase a v 65. minutě se svého debutu dočkal i Claude Makelele, když vystřídal Emmanuela Petita. O deset minut později přišel na hřiště i Joe Cole a právě dva střídající hráči se podíleli na třetí brance Chelsea. Makelele vysunul Colea a jeho přesná přihrávka našla Mutua, který se opět nemýlil. Čtyři minuty před koncem sice ještě utkání zdramatizoval Kanoute, když dorazil Richardsův pokus, jenž skončil na tyči, ale poslední slovo měli opět domácí – v nastaveném čase se po centru Babayara trefil Jimmy Floyd Hasselbaink.

Everton – Newcastle 2:2

Jedenáct žlutých karet a tři vyloučení – to byla vizitka rozhodčího Roba Stylese z dosavadních utkání této sezóny. V tomto zápase si svou statistiku hodně "vylepšil" – přidal dalších deset žlutých a dvě červené, k tomu nařídil tři penalty. V prvním poločase moc fotbalu k vidění nebylo, byl to především rozhodčí, kdo se staral o vzruch na hřišti. Během 45 minut stačil ukázat šest žlutých karet, z toho dvě záložníkovi Newcastlu Laurentu Robertovi, který se tak jako první už ve 40. minutě poroučel do sprch. Lepší byli domácí a než musel být pro zranění vystřídán, byl nejlepším mužem na hřišti 17letý evertonský zázrak Wayne Rooney. Do poločasu z domácích zahrozili jen Kilbane a Jeffers, na druhé straně nebezpečně pálil Shearer.

Také v úvodu druhé půle měli šance domácí, ale když Radznski ani Jeffers neuspěli, přišel trest. Po necelé hodině hry musel Gary Naysmith ve vápně faulovat pronikajícího Dyera, vysloužil si rovnou červenou kartu a daroval hostům pokutový kop. Ten s přehledem proměnil Alan Shearer. O pár minut později však bylo vyrovnáno, po zmatku v pokutovém území se míč dostal k Radzinskému, který s pomocí tyče dopravil míč do sítě. Další sérii žlutých karet následovala deset minut před koncem další penalta. Pronikajícího Oliviera Bernarda nedovoleně zastavil Joseph Yobo a Shearer se ani podruhé nemýlil a opět poslal svůj tým do vedení. Ani ze strany rozhodčího to však ještě nebylo všechno, za posledních deset minut stihl přidat další dvě karty a jednu penaltu, tentokrát pro domácí. Jermaine Jenas ve vápně fauloval Kanaďana Radzinského a na konečných 2:2 vyrovnal Duncan Ferguson.

Southampton – Wolwerhampton 2:0

Southampton byl pro nováčka z Wolwerhamptonu dalším nepřekonatelným soustem a ten s jediným bodem zůstává stále poslední. Úroveň zápasu nebyla valná, především v prvním poločase, kdy se hráči více dohadovali, než hráli. Celkem osm hráčů dostalo žluté karty, ovšem ani sám rozhodčí Uriah Rennie nebyl nijak excelentní, na svůj účet si připsal pár sporných rozhodnutí. Zápasu dominovali domácí a útočné duo Beattie – Phillips znamenalo pro gólmana Micheale Oakese neustálé nebezpečí. Tito dva se také postarali o obě branky zápasu. První přišla ve 37. minutě, kdy Phillips vybojoval penaltu, kterou Beattie bezpečně proměnil. Sedm minut po přestávce přidal vážný kandidát na místo v anglické reprezentaci další branku, když zužitkoval Phillipsovu přihrávku mezi obránce. Deset minut před koncem mohl Beattie završit hattrick, jeho střelu z přímého kopu ale Oakes pěkným zákrokem zneškodnil. Wolwes už čtyřikrát za sebou nedali gól a v podstatě ani vážněji neohrozili domácí branku, Southampton naopak zůstává neporažen a v posledních třech zápasech ani jednou neinkasoval.

Manchester City – Aston Villa 4:1

První poločas patřil především domácím, v jejichž dresu se poprvé představil navrátilec na britské ostrovy Steve McManaman. Fotbalisté City sice měli míč na kopačkách mnohem častěji než hosté, branku však pořádně neohrozili. Třikrát mířil z dálky mimo Nicolas Anelka, napodobil jej i Michael Tarnat, Paulo Wanchope poté svůj průnik do vápna zakončil slabou střelou přímo na brankáře. Obrana domácích však byla řádně děravá a hned v úvodních minutách to demonstroval Marcus Allback, který šel dvakrát sám na bránu. Jednou mu míč vypíchl vracející se Sun Jihai, podruhé jej odzbrojil vybíhající David Seaman. Hrdinou hostů byl v prvním poločase Juan Pablo Angel, který nejprve po čtvrthodině hry mířil pěknou střelou mimo a v 31. minutě dostal svůj tým do vedení, když hlavou usměrnil Hendrieho centr.

Manažer domácích Kevin Keegan nemohl být po první půli spokojen a o přestávce svým svěřencům zřejmě řádně promluvil do duše, protože ti se na hřiště vrátili jako vyměnění. Už po třech minutách začal řádit Nicolas Anelka, když vyrovnal z penalty nařízené za ruku Marka Delaneyho. O další dvě minuty později bylo na stadiónu Eastlands ještě veseleji – to se z přímého kopu z hranice vápna trefil Michael Tarnat. Hráči City i nadále kontrolovali hru a v 68. minutě přidali třetí gól, po faulu Peta Wittinhgama se opět z penalty trefil Nicolas Anelka. Tak také nakonec dosáhl hattricku, když v 83. minutě po Tarnatově přihrávce upravil skóre na konečných 4:1.

Birmingham - Fulham 2:2

Zápas měl nečekaně rychlý začátek a domácí fanoušky již v první minutě zmrazil rychlík Fulhamu Louis Saha, když si naběhl na pas Jerome Bonnissela a obstřelil gólmana Maika Taylora. O deset minut později měl vyrovnání na dosah finský útočník Mikael Forssell, který je v Birminghamu na hostování z Chelsea, ale tentokrát ještě neuspěl. Forssell by i u dalších dvou příležitostí domácích, ale v závěru poločasu to byl opět Fulham, kdo mohl zvýšit vedení. Dvakrát to mohl být Luis Boa Morte, poprvé však jeho střelu zblokoval Darren Purse a později stejný hráč zastavil přihrávku, po které mohl jít Boa Morte sám na bránu. Nakonec se domácí ještě před odchodem do kabin radovali z vyrovnání, když se konečně trefil Mikael Forssell.

Do druhé půle nastoupil lépe Fulham a po pěti minutách mohl jít opět do vedení, Legwinského střela ale jen orazítkovala břevno. I nadále hráli především hosté a ve dvou šancích byl opět Boa Morte, po hodině hry ale jejich hra dostala vážnou trhlinu, když byl po druhé žluté kartě vyloučen Sylvain Legwinski. Domácí byli početní výhodou povzbuzeni, měli rázem více ze hry, ale nedokázali vymyslet finální přihrávku a hosté se zdáli být s remízou spokojeni. V 78. minutě ale přišel pro domácí šok - na dlouhý pas si naběhl Boa Morte a v souboji s gólmanem Taylorem, který mnozí domácí fotbalisté reklamovali jako faul, dopravil míč do sítě. Domácí ale zabojovali a remízu nakonec vydřeli, v 82. minutě nejprve van der Sar brilantně zneškodnil hlavičku Purseho, na dorážku Mikaela Forssella však již neměl nárok. Darren Purse se následně tak vehementně snažil vzít míč a jít co nejrychleji opět rozehrát, že se málem popral s Boa Mortem a dostal červenou kartu. V závěru ještě mohl výhru na stranu domácích strhnout Robbie Savage, jeho přímý kop ale opět výborně zlikvidoval van der Sar.

Leicester – Leeds 4:0  (doplněno 16.9. v 11:00)

V dohrávce pátého kola Premier League nastupoval domácí nováček z Leicesteru proti Leedsu spíše v roli outsidera, v úvodních čtyřech kolech vybojovali svěřenci Micka Adamse pouhé dva body a pasovali se do role kandidátů sestupu. Hosté se ovšem museli obejít bez kapitána Dominica Mattea, kterého vyřadil poraněný kotník. Nahradit jej čerstvou posilou Roque Juniorem asi nebyl nejšťastnější tah, Brazilec byl s týmem pouhé dva dny a měl v nohách dvě kvalifikační utkání v reprezentačním dresu. Obrana Leedsu postrádala organizaci, její členové se nedokázali domluvit. Na první gól domácích by však nestačila sebelepší obrana. Ve 20. minutě se ve velké vzdálenosti od brány opřel do míče Lilian Nalis a na jeho nádherný volej si gólman Robinson nestačil víc než sáhnout. Nalis se od svého letního příchodu z Chieva trefil poprvé. Druhá branka na sebe nenechala dlouho čekat, o čtyři minuty později se po dlouhém odkopu od brány a dotecích dvou spoluhráčů dostal k míči Paul Dickov a z voleje zavěsil.

V úvodu druhého poločasu pokračovala noční můra pro Roqueho Juniora. Krátce po přestávce v souboji o míč srazil Dickova a mohl zavinit penaltu, píšťalka rozhodčího však zůstala němá. Následovaly další dvě velké chyby, které mohly skončit gólem, po té druhé a nutném faulu dostal Brazilec žlutou kartu. Leicester pokračoval v tlaku, Showcroftův pokus zblízka zlikvidoval Robinson, Thatcherově střele se postavilo břevno, v 81. minutě už ale přišla další odměna pro domácí. Roqueho Juniora nahradil Radebe, Paul Dickov ale přešel i přes něj a vstřelil svůj druhý gól večera. Mizérii Leedsu pak minutu před koncem přesnou hlavičkou završil James Scowcroft.



První pohled na tabulku neukazuje nic neobvyklého, první dvě příčky okupují Arsenal a Manchester United. Dále však přichází velké překvapení, na třetím místě se drží Manchester City a pátý je dokonce nováček z Portsmouthu. Čtvrtá je zatím Chelsea, ta má však zápas k dobru a pokud by jej vyhrála, bodově by se dotáhla na vedoucí Arsenal. Na chvostu zůstávají bez výhry tři týmy – velmi překvapivě Newcastle, který má dva body ale o zápas méně, a pak jednobodoví Middlesbrough a Wolwerhampton. Po pěti kolech jsou však jakékoli závěry předčasné. Premier League pokračuje dalším kolem o tomto víkendu a největším šlágrem bude bezesporu nedělní duel Manchesteru United s Arsenalem.

Autor: Petr Starý

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

MANCHESTER UNITED RULEZ

Reagovat
HOST*Brian

Yes yes Manchester United RULEZ forever : ) www.MANUTD.sk : )

Reagovat
smazaný uživatel

Skoda, len ze Arsenal remizoval, mal prehrat, rozhodca im daroval jedenastku...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele