PREMIER LEAGUE – 15. KOLO

09.12.2003, 00:09
Aktuality
V čele tabulky Premier League se po patnáctém kole nic nezměnilo, jen třetí Manchester United díky jednoznačné výhře nad Aston Villou snížil náskok Chelsea a Arsenalu. Oba londýnské týmy totiž z venku odvezly jen bod. Zajímavý zápas Newcastlu s Liverpoolem skončil remízou, Blackburn venku vypráskal Birmingham, Tottenham nadělil pět gólů Wolwerhamptonu...

BIRMINGHAM - BLACKBURN 0:4 (0:0)

První poločas nepřinesl mnoho fotbalového, brankáři na obou stranách se příliš nezapotili. Nejvážnější příležitost měli domácí, ale Forssellova pěkná střela z 20 metrů byla sražena na roh. Jinak se hrálo poměrně zostra, Christophe Dugarry mohl být rád, že se dočkal přestávky. Jak při opakovaném konfliktu se Shortem, tak po nepěkném faulu na Greška vyvázl bez napomenutí.

Druhou půli začali aktivněji domácí a v 55. minutě dopravili zásluhou Forssella míč do sítě, ale Dugarry si ve vzdušném souboji se Shortem nepočínal čistě a gól nebyl uznán. Po hodině hry neefektivního Yorka v útoku hostů nahradil Andy Cole a změna přinesla své ovoce. V 63. minutě ještě Taylor pěkným zákrokem zneškodnil Emertonovu hlavičku, pak ale hned dvakrát lovil míč ze sítě. A o obě branky se postaral Andy Cole, nejprve pěknou přihrávkou uvolnil Fergusona a o chvilku později připravil druhý gól pro Neilla. Nečistě hrající Dugarry pak po druhé žluté musel opustit hřiště a hosté přidali další dvě branky, jimiž dokonali debakl. V 82.minutě se ranou z 25 metrů prosadil Tugay a dvě minuty před koncem, již před poloprázdnými tribunami, pečetil zblízka Gallagher.

Birmingham se po skvělém začátku sezóny dostal do krize, v posledních devíti zápasech získal pouhých šest bodů a klesl na deváté místo. Blackburn ukončil sérii špatných výsledků venku, vítězství se dočkal po čtyřech prohrách a patří mu čtrnáctá příčka.

FULHAM - BOLTON 2:1 (0:0)

Hosté z Boltonu nastoupili sebevědomě, v zádech měli pěknou bilanci - z posledních čtyřech ligových zápasů tři vyhráli. Ovšem ani domácí, kteří byli před sezónou stejně jako Wanderers odsuzováni k boji o záchranu, nehrají špatně. Spíš naopak, patří jim senzační čtvrté místo, hned za zřejmě nedostižným triem velkoklubů. Do prvního poločasu si však zřejmě všichni zapomněli obout střelecké boty. Hostující Nolan sice už po deseti vteřinách donutil k parádnímu zákroku gólmana Van Der Sara, ovšem to, spolu s Inamotovým nepřesným zakončením samostatného úniku na druhé straně, byly jediné velké šance poločasu.

První změnu skóre přinesla 52. minuta. Okochův dlouhý aut přiťukl Campo na Kevina Daviese a ten volejem zblízka dostal hosty do vedení. O chvilku později mohl tentýž hráč zvýšit, ale neuspěl, na druhé straně pak Malbranque nastřelil tyč. Rychlý obrat se domácím povedl čtvrt hodiny před koncem. Nejprve se po přihrávce střídajícího Haylese popáté v sezóně trefil Sean Davis, vítězný gól pak o minutu později vstřelil Facundo Sava, když využil chyby obrany. Velkou šanci na vyrovnání měl v nastaveném čase Mario Jardel, ale hlavou trefil jen boční tyč a následnou dorážku mu zlikvidoval Van Der Sar.

Fulham na čtvrtém místě odskočil dalším týmům o tři body, Bolton se při cestě ze spodních pozic zastavil na místě třináctém.

LEEDS – CHELSEA 1:1 (1:0)

Souboj prvního s posledním bývá většinou jasnou záležitostí. Totéž se dalo čekat i tentokrát, Chelsea, která se v minulém kole dostala do čela před Arsenal, přijela do Leedsu, který měl na svém kontě osm porážek z posledních deseti zápasů. Tentokrát se ale tým vedený dočasným manažerem Eddiem Grayem vzepjal k velmi slibnému výkonu.

Od začátku byli domácí lepší a v 18. minutě se dočkali zaslouženého vedení. Jermaine Pennant, záložník, který je v Leedsu na hostování z Arsenalu, obral o míč Makeleleho, obešel Bridge s Gallasem a krásnou akci zakončil obloučkem přes vybíhajícího Cudiciniho. Italský gólman inkasoval po dlouhých téměř dvanácti hodinách. O pár minut později měl sice šanci na vyrovnání Joe Cole, ale při svém prvním startu v sezóně jej obral McPhail. Pak ještě Lampard pokoušel štěstí střelou z dálky, konec poločasu však patřil domácím. Po kombinaci Kellyho s Vidukou se ke střele zpoza vápna dostal McPhail, ale míč se jen otřel o spojnici břevna a tyče.

Až po změně stran Chelsea ukázala, proč je v čele Premier League. Zatlačila domácí do obrany, ta sice dlouho úspěšně odolávala, ale v 69. minutě už na nájezdy hostů nestačila. Mutu vypálil, Robinson jen vyrazil a dorážku ve vyrovnání proměnil Damien Duff. Leeds sice vedení neudržel, ale předvedl výkon, který může být fanouškům zábleskem na lepší časy. Po dlouhé době se také zvedl ode dna tabulky, je předposlední. Chelsea sice ztratila body, ale stejně dopadl i Arsenal a Blues tak zůstávají v čele.

LEICESTER – ARSENAL 1:1 (0:0)

Jsou to už více než tři roky, co naposledy Arsenalu kvůli zranění chyběli společně Vieira s Henrym. Tenkrát kanonýři prohráli 0:2 s Evertonem. Dvojice francouzských reprezentantů chyběla i tentokrát a Arsenal za to opět zaplatil, na hřišti nováčka z Leicesteru vydoloval jen bod.

Domácí začali lépe a hrozili hlavně ze standardních situací. Showcroft po přímém kopu hlavičkoval těsně vedle, o chvilku později Ferdinand z úhlu netrefil branku. Arsenal se pak v nepříliš záživném utkání trochu probudil, ale ani zdaleka nepředváděl svou obvyklou hru. Náznak šance měl Aliadiere, na druhé straně neuspěli Bent a Davidson.

Až po změně stran začal Arsenal pořádně hrát a během pár minut se toho událo víc, než za celý první poločas. Gólman domácích Walker se řádně zapotil při střele Gilberta Silvy, před Lehmannovou brankou se penalty marně dožadoval Bent. Poté z brejku udeřili hosté. Pires uvolnil Bergkampa, ten přesným centrem našel Brazilce Gilberta a jeho hlavička skončila v síti. Tentýž hráč se později vytáhl pěknými nůžkami, opět ale skvěle zakročil Walker. V 73. minutě se opět projevila nedisciplinovanost hráčů Arsenalu, po nešetrném faulu byl vyloučen Ashley Cole. Gunners sice i v deseti ohrozili branku zásluhou Tourého, ale v závěru na oslabení doplatili. Ve třetí minutě nastaveného času poslal Impey dlouhý pas dopředu, Scowcroft sklepl na Hignetta a střídající hráč střelou zblízka vyrovnal.

Leicester po pěti zápasech bez porážky unikl ze sestupových pozic a je patnáctý. Arsenal se po zaváhání Chelsea mohl po týdnu dostat zpět do čela, ale také nebodoval naplno a zůstal druhý, navíc se mu na jediný od přiblížil Manchester.

MANCHESTER UNITED – ASTON VILLA 4:0 (2:0)

Rudí ďáblové za sebou měli těžký týden, po porážce od Chelsea prohráli i s prvodivizním West Bromwichem a byli vyřazeni z ligového poháru. Sice nastoupila v podstatě rezerva, ale dvě prohry v řadě rozhodně psychice týmu nepomohly. Doma s Villou to však nebylo znát, o výsledku prakticky bylo rozhodnuto už před přestávkou.

Domácí si příležitosti vytvářeli hned od úvodu. Nejprve Klébersonovu střelu chytil Sörensen, Ronaldův únik zastavil Dublin, Keanův pokus na brankové čáře zastavil Hendrie, van Nistelrooye na poslední chvíli obral McCann. Netrvalo však dlouho a nizozemský kanonýr dostal United do vedení. V 16. minutě si narazil s Klébersonem a zblízka překonal brankáře. Domácí nadále tlačili, zlobil hlavně Ronaldo, do dobré šance se málem dostal Keane. Irský záložník však ve 26. minutě musel hasit před vlastní brankou, když po ojedinělém brejku odvracel Hendrieho centr. Při dalším protiútoku Dublinovu střelu srazil Gary Neville. Těsně před přestávkou pak domácí potvrdili převahu a přidali druhou branku, po Giggsově centru se prosadil opět van Nistelrooy a dostal se na druhé místo v tabulce ligových střelců. Trefil se už jedenáctkrát a na prvního Shearera mu chybí dva góly.

Krátce po změně stran, ve 48. minutě, se při střele Barryho poprvé zapotil i domácí brankář Howard. Třetí gól Manchesteru pak mohl přidal Kléberson, ale jeho střela těsně minula břevno. Villa pak zahrozila ještě z kopačky Hendrieho, jehož střelu vyrazil Howard, ale přestože domácí ubrali plyn a šetřili síly na Ligu Mistrů, do výraznější šance se už nedostala. V závěrečných minutách naopak zaúřadoval střídající Diego Forlán, který dvěma slepenými góly stanovil definitivní výsledek. Nejprve Sörensena překonal nechytatelnou střelou zpoza vápna, pak využil chyby obrany a zužitkoval přihrávku od Klébersona.

Manchester i přes zaváhání obou vedoucích týmů zůstal třetí, ale od Arsenalu jej dělí jen bod a od Chelsea dva. Villa se propadla na sestupové osmnácté místo.

MIDDLESBROUGH – PORTSMOUTH 0:0

V brance Portsmouthu dostal poprvé v sezóně šanci Pavel Srníček, ale nevedlo se mu příliš dobře a často působil nejistě. Domácí útočníci však neměli seřízené mušky a jejich pokusy často míjely tyče. Hrozil především Ayegbeni Yakubu, v nadějné pozici byl po rohovém kopu Juninho, z dálky mířil mimo Zenden. Na druhé straně se několikrát předvedl Teddy Sheringham, ale ani on gólmana Schwarzera pořádně neprotáhl.

Ani druhý poločas žádné zvýšení tempa nepřinesl. Sheringham poslal střelu z přímého kopu vysoko nad, na druhé straně Zendena o míč včas obral Taylor. Domácí vystřídali, na hřiště přišel Maccarone a postaral se o oživení hry. V 74. minutě také byl u největší šance domácích, když chytře přenechal míč Millsovi, ale jeho dělovka jen rozezvučela břevno. O čtyři minuty později musel pod sprchy vyloučený Stone, ale hosté už tlaku odolali a vybojovali zasloužený bod.

Middlesbrough prodloužil svou sérii ligové neporazitelnosti na šest zápasů a v tabulce je jedenáctý. Portsmouth, kterému báječně vyšel start sezóny, ale pak jakoby mu odešla forma, se nebezpečně přiblížil sestupovému pásmu a je šestnáctý.

TOTTENHAM – WOLWERHAMPTON 5:2 (1:1)

Do sestavy Tottenhamu se po zranění vrátili Fraderic Kanoute a Dean Richards a druhý jmenovaný hned v úvodu otestoval gólmana Oakese hlavičkou po rohovém kopu. Jinak zápas moc vzruchu nepřinesl, až do 29. minuty. To se během chvilky mohly probudit oba fanouškovské tábory. Nejprve totiž po přihrávce Kinga nevyšla hostům ofsajdová past a nehlídaný Robbie Keane dostal Tottenham do vedení, vzápětí se však na druhé straně po přihrávce Blaka v šanci objevil Paul Ince a vyrovnal. Keane mohl za pět minut opět strhnout vedení na stranu Spurs, ale sám před Oakesem neuspěl. Do vedení však mohli jít i Wolves, těsně před přestávkou Incovu hlavičku zastavil až na čáře gólman Keller.

Do vedení se domácí znovu dostali v 50. minutě, kdy zadáci hostů neuhlídali ve vápně Kanouteho a ten přesnou hlavičkou zužitkoval Carrův centr. V 67. minutě mohl francouzský útočník skórovat podruhé, jeho překvapivou střelu z 25 metrů ale Oakes akrobaticky vyškrábl nad břevno. Wolves se mohli do zápasu vrátit po 70 minutách, ale Sturridge Kellera zblízka neprostřelil a po něm Henri Camara ve vyložené šanci pálil nad. Pak přišel trest v podobě druhého gólu Robbieho Keana, irský reprezentant parádním volejem zužitkoval Koncheskyho centr. Domácí pak hráli uvolněně, bez zbytečných nervů a Keane mohl v 83. minutě završit svůj druhý hattrick v dresu Spurs. U zrodu akce byl opět Konchesky, po jeho centru pálil Anderton, Oakes jen vyrazil a Keane bez problémů dorazil. Hosté sice hned po rozehrání zásluhou Alexe Raeho snížili, ale poslední slovo měl střídající Stephane Dalmat, když zvyšoval na konečných 5:2.

Tottenham se po tříbodovém zisku posunul na dvanáctou příčku, Wolves se naopak propadli na samé dno, protože Leeds překvapivě bodoval proti Chelsea.

NEWCASTLE – LIVERPOOL 1:1 (0:1)

Více než 52 tisíc diváků na St. James' Parku vidělo dobrý zápas plný šancí, především v podání domácích. Hosté z Liverpoolu se museli v souboji, který by mohl být rozhodující v boji o čtvrté místo zajišťující Ligu Mistrů, obejít bez zraněných Michael Owena a Harryho Kewella, nastoupili s jediným útočníkem Pongollem.

Přestože jejich rozestavení naznačovalo hlavně defenzivní úmysly, už v šesté minutě se Reds dostali do vedení. Riise centroval, Woodgate se neúspěšně pokusil míč odvrátit, ten dopadl přímo před volného Dannyho Murphyho a reprezentační záložník překonal Givena. Gólman domácích jinak moc práce neměl, prvnímu poločasu dominovali hráči Newcastlu. Šancí si však v první půli vytvořili minimum, dobře hrajícím zadákům Liverpoolu také občas pomohl sporný výrok sudího. Kirkland se v brance řádně zapotil dvakrát – nejprve při Speedově střele z úhlu ve 23. minutě a pak při pokusu Ameobiho šest minut před přestávkou.

Po změně stran se nejprve dvakrát předvedl Shay Given, když vyrážel Pongolleho dělovku a pak odvracel Gerrardův volej. Nebezpečnější však byl Newcastle. Ameobi v dobré pozici neobešel Biscana, Robertův přímý kop z 59. minuty jen těsně minul branku. O čtyři minuty později už se domácí dočkali vyrovnání. Roberta ve vápně fauloval Kirkland, rozhodčí nařídil penaltu a tu ve svůj třináctý gól v sezóně nekompromisní ranou pod břevno proměnil Alan Shearer. Útoky se pak na obranu Liverpoolu valily jeden za druhým. Krátce po vyrovnání měl druhý gól na kopačce Jenas, ale netrefil branku, Dyerovu střelu z branky vyhlavičkoval Riise a Bramblův pokus zblokoval Murphy. Na druhé straně se pak pěknou akcí prezentoval Vladimír Šmicer, šest minut před koncem pak Hammanův volej skvělým zákrokem zastavil Given. Třem bodům byli v závěru blíže domácí, ale Shearerův pokus parádně vyrazil Kirkland a Woodgate pálil mimo.

Liverpoolu pomohl jednobodový zisk k postupu na páté místo před Charlton, Newcastle zůstává sedmý.

SOUTHAMPTON – CHARLTON 3:2 (2:0)

Southampton se v posledních týdnech potýkal se střeleckou impotencí, ve čtyřech zápasech nedokázal dát jediný gól. Až v týdnu dvěma góly vyřadil jihoanglického rivala Portsmouth z ligového poháru a úspěšné kopačky si hráči zřejmě nechali i pro duel s Charltonem.

Už v šesté minutě se domácí dostali do vedení, to když Michael Svensson tečoval za záda gólmana Kielyho Delapovu střelu. Šance se v zajímavém utkání střídaly na obou stranách, další gólový úspěch však přišel až na konci prvního poločasu a zaznamenali jej opět domácí. James Beattie, který o chvilku dříve promarnil dobrou šanci tváří v tvář Kielymu, uvolnil Bretta Ormeroda a ten zvýšil na 2:0. Po přestávce měli více štěstí hosté, především záložník Scott Parker. Ten totiž nejprve hned po nástupu z okraje pokutového území snížil a v 63. minutě parádní kroucenou střelou z uctivé vzdálenosti dokonce vyrovnal. Obrat pak mohl dokončit Graham Stuart, ale trefil jen spojnici břevna a tyče. Na druhé straně Lundekvamovu hlavičku na brankové čáře odvrátil Parker a vypadalo to na remízu, ale v 86. minutě získal všechny body pro Southampton po rohovém kopu opět Ormerod.

Southampton se díky výhře posunul o tři místa a je osmý, před Charlton se dostal Liverpool a londýnskému týmu patří šestá pozice.

EVERTON – MANCHESTER CITY 0:0

Souboj svou týmů bez formy nesliboval žádnou velkou podívanou. Everton zažívá nečekaně špatný start do sezóny, po té minulé, kdy proháněl giganty na čele tabulky, je potácení se na hraně sestupu velkým zklamáním. Manchester City sice začal dobře a pohyboval se na pohárovým místech, nyní už ale čtyřikrát za sebou nedokázal vstřelit ani gól a získal jediný bod.

Lepší byli hosté a už ve čtvrté minutě pálil z voleje nad branku Fowler. Na druhé straně zahrával nebezpečný přímý kop Naysmith, ale nikdo nedokázal centrovaný míč usměrnit. Další šance měli hosté, branku domácích ohrozili Dunne, Fowler a dokonce třikrát Sinclair. V úvodu druhého poločasu měli oba soupeři po jedné příležitosti, ale Carsley za domácí ani Fowler za hosty nemířili přesně. Everton pak měl o něco více ze hry a dobrou šanci měl Kilbane, jehož střelu na brankové čáře zastavil Dunne. Radzinského pak o míč obral gólman Ellegaard, který musel vystřídat zraněného Seamana. Velkou příležitost na rozhodnutí pak měl v 84. minutě Gravesen, který po pasu od Radzinského trefil tyč.

Everton se díky jednobodovému zisku dostal ze sestupového pásma a je těsně nad ním sedmnáctý. Manchester City pomalu opouští horní polovinu tabulky, patří mu desáté místo.

V šestnáctém kole se můžeme těšit na manchesterské derby mezi United a City. Chelsea i Arsenal by měli získat po třech bodech, přivítají doma Bolton a Blackburn, týmy z druhé poloviny tabulky. Zajímavý zápas se dá očekávat i v nedělní dohrávce, ve které vzpamatovávající se Leeds doma přivítá čtvrtý Fulham.

Autor: Petr Starý

Komentáře (6)

Přidat komentář
Webmaster

Taky si myslíte, že jsem se zbláznil? Když teď vidim, jak jsem to napsal dlouhý, tak si řikam, že je to asi dlouhý moc. Přiznejte mi po pravdě - přečetli jste si všechny komentáře? Nebo jen některé? Anebo jste to po zjištění délky raději zavřeli? :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Jsi blázen, fakt jo! Výjimečně jsem rozbalil Premier League ale jenom abych se podíval jak to máš dlouhý :-) ! Já píšu La ligu s tím že hlavní zápasy delší a ostatní, které vlastně skoro nikoho nezajímají jen pár slovy! taky ale příště položím potencionálním čitatelům tuto otázku :-)

Reagovat
HOST*azazel

já to čet skoro celý- jen zapasy co mě zajímaj. zápasy -southampton-charton,tottenham-Wollf. a middlesbroug-portsmouth ty jsou o ničem žádný drama nebo týmy o nic nehrající a hlavně nezvučný-jinak dobrej popis :-)

Reagovat
HOST*Kabrňák

Já sem si to dal celý. Jen tak dál.

Reagovat
HOST* 3

Myslím, že je to perfektní. Aspon se na to nemusim koukat, všechno se nedá stihnout. Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Přecetl jsem si vsechno, stejne jako i u ostatnich lig. souhrnů.

Ty hlavní zapasy se objevují ve velké míře skoro ve vsech mediích, naopak je těžší sehnat informace k méně atraktivním utkaním.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele