PREMIER LEAGUE – 13. KOLO

26.11.2003, 16:10
Aktuality
Dostih tří koní – tak nějak by šla jednoduše charakterizovat anglická Premier League po třinácti kolech. Od samého úvodu se v čele drží Arsenal, který jako jediný dosud neprohrál, a za ním s jednobodovými odstupy Chelsea a Manchester United. Zápasy 13. kola přinesly většinou očekávané výsledky...

MANCHESTER UNITED – BLACKBURN 2:1 (2:0)
Před tradičně zaplněným Old Trafford se domácí United představili v netradičním rozestavení, když v útoku pobýval osamocený Ruud van Nistelrooy. Po spíše průměrném úvodu zápasu to byl právě nizozemský útočník, kdo se ve 24. minutě po přihrávce od Fortuneho postaral o vedoucí gól. Hosté byli bezzubí a ještě do poločasu inkasovali podruhé. Tentokrát se po krásné kombinaci a další přihrávce Fortuneho prosadil Brazilec Kléberson, který dostal po dlouhé pauze, způsobené zraněním ramene, první pořádnou příležitost a hned mohl slavit svou premiérovou trefu v dresu Manchesteru. Další gól mohl přidat Roy Keane a i po změně stran byli domácí lepší, ale když se netrefil ani Neville, udeřilo i na druhé straně. Nejprve nebyl pro ofsajd uznán gól Dwighta Yorka, ale v 62. minutě se po uvolnění Flitcrofta do šance dostal Brett Emerton a snížil na rozdíl jediného gólu. To však bylo ze strany Blackburnu vše, United výsledek pohlídali a zůstávají na třetím místě na dosah Arsenalu a Chelsea. Blackburnu patří 17. příčka.

SOUTHAMPTON – CHELSEA 0:1 (0:0)
Souboj nejlepší obrany s nejlepším útokem celé ligy rozhodl jediný gól, když se při jednom ze svých mála startů prosadil obránce Chelsea Mario Melchiot, který se trefil poprvé po 18 měsících. Od začátku byli lepší hosté, i když už ve třetí minutě měl dobrou šanci domácí Phillips. Poté se na druhé straně o břevno otřela střela Damiena Duffa. Dobrou šanci nevyužil hlavičkující Ormerod, a tak přišla krátce po přestávce chvilka Maria Melchiota. Naběhl si na pas od Hasselbainka a při zemi prostřelil gólmana Niemiho. Domácí měli dobrou příležitost na vyrovnání čtyři minuty před koncem, ale kanonýr Phillips se stále jen hledá, po centru Fernandese hlavičkoval zblízka mimo. Poté ještě střílel sám Fernandes, ale stejně jako Duff v první půli jen trefil horní část břevna. Southampton sice má spolu s Manchesterem nejlepší obranu, ale zároveň má druhý nejhorší útok, proto je v tabulce až desátý. Chelsea už čtyřikrát po sobě nedostala gól a stále šlape na paty Arsenalu.

NEWCASTLE – MANCHESTER CITY 3:0 (0:0)
Fotbalisté Newcastlu sice po debaklu na Chelsea nejsou v nejlepší formě, ale na nevýrazného soupeře stačili. Prvních 45 minut mnoho zajímavého nepřineslo, ani jeden z gólmanů se pořádně nezapotil. Domácí měli převahu a krátce před přestávkou jí mohli vyjádřit gólově, ale Gary Speed nedokázal v malém vápně přesně usměrnit Ameobiho přihrávku. Po změně stran Newcastle přeřadil na vyšší rychlost a dvakrát mohl skóre otevřít Laurent Robert. První branky se domácí dočkali až po necelé hodině hry. Robertův centr našel přesně Sholu Ameobiho, jeho hlavičku sice zblokoval McManaman, ale původem nigerijský střelec rozvlnil síť dorážkou. Hosté zvýšili aktivitu a ve slibné pozici se objevil Steve McManaman, ale závěr patřil Newcastlu, který zásluhou kanonýra Alana Shearera přidal ještě dvě branky. 33letý Shearer nejprve v 77. minutě nechytatelnou střelou zužitkoval přihrávku od Bernarda a výsledek pečetil pět minut před koncem, když skóroval po Ameobiho přiťuknutí Bernardova centru. Oba týmy se v tabulce drží těsně za pohárovými pozicemi – Newcastle je sedmý, City hned za ním.

MIDDLESBROUGH – LIVERPOOL 0:0
Přestože oba týmy hrály ve středu pole poměrně pohledný fotbal, chybějící klid v zakončení udělal ze zápasu spíše podprůměrnou podívanou. V první půli měl optickou převahu domácí Middlesbrough, v pohledných přihrávkách na jeden dotek byl tahounem Gaizka Mendieta, ovšem jedinou vážnější akci z jeho strany představoval průnik Mendiety, jehož ve vápně zastavil Traoré zákrokem, po kterém se domácí dožadovali penalty. Liverpool hrozil z brejků a dvakrát včasným skluzem zakročil obránce Cooper. Ve druhé půli Liverpool zabral a několik slibných šancí si vytvořil, ale buď chybělo štěstí, jako v případě Dioufovy hlavičky do břevna, nebo opět zasáhl výborný Cooper. Na druhé straně neuspěli Doriva ani Zenden. Rozhodující okamžik mohl přijít dvě minuty před koncem, kdy střídajícího Pongolleho ve vápně zastavil Queudrue, ale hráči Reds rozhodčího k odpískání penalty nepřesvědčili. Liverpoolu patří neuspokojivé deváté místo, Boro se po čtyřech zápasech bez porážky a bez inkasovaného gólu dostali na 13. místo.

LEICESTER – CHARLTON 1:1 (1:0)
V úvodu zápasu se dvěma zákroky proti Ferdinandovi a Bentovi předvedl gólman hostí Kiely, na druhé straně pak Svensson sice míč dopravil do sítě, ale přitom fauloval gólmana. O největší šanci Charltonu se paradoxně postarali domácí hráči – Thatcher hlavičkoval těsně vedle vlastní branky. Leicester pak zaútočil na tu správnou branku a ujal se vedení – Thatcher svou chybu napravil centrem ne veterána Lese Ferdinanda, který přeskočil Parryho a hlavou skóroval. Také druhý poločas začali lépe domácí, dvě šance Stewartovi zneškodnil Kiely. Gólman hostí se pak vytáhl i proti přímému kopu Izzeta a později při něm stálo štěstí, když Bentovu ránu zastavila tyč. Za neproměněné šance Leicester zaplatil v závěru, kdy se Charlton dostal do hry a vyrovnal. Nejprve Stuart nastřelil tyč, ale v 84. minutě ve vápně upadl Di Canio, rozhodčí i přes velké a zřejmě oprávněné protesty nařídil penaltu a tu sám Di Canio proměnil. Charlton se stále drží na skvělém čtvrtém místě, Leicester je šestnáctý.

LEEDS – BOLTON 0:2 (0:2)
Už šest kol za sebou nedokázal Leeds bodovat a stále hlouběji se propadá do krize. Nezměnil to ani vyhazov manažera Reida, jeho dočasný nástupce Eddie Gray, který ani nemá trenérskou licenci, vedení klubu o svých kvalitách zřejmě nepřesvědčí. O osudu zápasu rozhodly dva slepené góly, které hosté vstřelili po čtvrthodině hry. Nejprve se v 16. minutě po chybě obrany ránou z hranice vápna prosadil Kevin Davies, o minutu později pak druhou branku připravil pro Stylianose Giannakopoulose. O chvilku později mohl třetí gól přidat Frandsen, ale Robinson byl na místě. Bolton hrál v pohodě a Leedsu nedovolil prakticky nic, jedinou vážnější šanci si domácí vytvořili v 51. minutě. To šel sám na branku Viduka, ale gólman Jaaskelainen včasným vyběhnutím skvěle zakročil. V závěru ještě finský gólman bez problémů chytil hlavičku Harteho. Leeds je stále beznadějně poslední, Bolton se po dvou výhrách venku posunuje vzhůru směrem od sestupových pozic.

EVERTON – WOLWERHAMPTON 2:0 (2:0)
Loni touto dobou se Everton pral o místa zaručující účast v Lize Mistrů, letos se však tomí v sestupových potížích a pět zápasů v řadě nevyhrál. Wolves ale tentokrát předvedli velmi špatný výkon a během první půle mohli dostat i šest gólů. V úvodu kopal dva přímé kopy Rooney, v obou případech jen těsně minul. Vedoucí gól domácí dali po šestnácti minutách, kdy se pěknou střelou z 20 metrů prosadil Tomasz Radzinski. Než se hosté stačili oklepat, inkasovali podruhé – Rooneyho centr do branky uklidil Kevin Kilbane. Everon pokračoval v tlaku a do přestávky mohli další góly přidat Linderoth, Kilbane, Radzinski a Rooney, po změně stran měl dobrou příležitost Gravesen. Druhý poločas byl z pohledu Wolves lepší, ale na dobře hrající domácí to nestačilo. V 67. minutě mohli snížit, ale Blake hlavičkoval jen na brankáře. V závěru měl třetí gól na hlavě Unsworth, ale Oakes reflexivně vyrazil. Everton se vyhoupl na 15. místo, Wolves jsou předposlední.

BIRMINGHAM – ARSENAL 0:3 (0:1)
Arsenal se sice musel obejít bez několika zraněných hráčů základní sestavy, ale na domácí Birmingham stačil a už od čtvrté minuty vedl. Po chybě kapitána Cunninghama se míč přes Bergkampa a Henryho dostal k Freddiemu Ljungbergovi a švédský reprezentant dostal svůj tým do vedení. Arsenal dominoval a vidět byl hlavně Thierry Henry, který mohl zvýšit po individuální akci, ale jeho střelu zastavil brankář Taylor. První střelu na Jense Lehmanna domácí vyslali až po půlhodině, ale Lazaridis z otočky neuspěl. Nebezpečnější byli nadále hosté a krátce po přestávce musel Taylor vyrážet nebezpečnou Henryho střelu. Blízko k vyrovnání byl Mikael Forssell, ale Savagův centr poslal jen do tyče. V závěru Arsenal dvěma góly své vítězství pojistil. Nejprve se v 80. minutě po Henryho přihrávce trefil Dennis Bergkamp a dvě minuty před koncem se po průniku obranou prosadil Robert Pires. Arsenal vytvořil nový rekord Premier League – třináct zápasů bez prohry je dosud nejlepší start do sezóny. Birmingham už třikrát nevyhrál a klest na šestou příčku.

TOTTENHAM – ASTON VILLA 2:1 (0:0)
Lepší vstup do zápasu zaznamenali domácí a už ve čtvrté minutě mohl fanoušky rozjásat Helder Postiga, ale zblízka minul. Na první střelu na branku si museli počkat až do 37. minuty, ale Robbie Keane brankáře Sörensena výrazněji neohrozil. Předtím měla první šanci také Villa, Hitzlsperger zamířil zpoza vápna o pár centimetrů vedle. Do kabin mohli jít radostněji domácí, ale Tariccovu střelu z 30 metrů Sörensen vyrazil na roh. Oživení poměrně nudného zápasu přinesla až 66. minuta. Wittinghamův centr totiž přesně našel Marcuse Allbacka a švédský útočník dostal chytrou hlavičkou přes brankáře Kellera hosty do vedení. Pět minut poté mohl vyrovnat Postiga, ale opět zblízka netrefil branku. úspěchu se Tottenham dočkal v 78. minutě, kdy Keane uvolnil střídajícího Rohana Rickettse, ten se zbavil Delaneyho a přízemní střelou překonal brankáře. Zápas gradoval a hned za další tři minuty domácí vedli. V rohu vápna se s míčem na noze otočil Robbie Keane a ranou ke vzdálenější tyči nedal Sörensenovi šanci. Šanci na vyrovnání měl pět minut před koncem Carr, ale Keller jeho střelu zneškodnil. Tottenham tak po dvou porážkách zabral a výhrou se posunul na dvanácté místo, Villa nevyhrála už sedm kol a klesla na sestupovou osmnáctou příčku.

FULHAM – PORTSMOUTH 2:0 (2:0)
Úvodních třicet minut patřilo jednoznačně hostům, kteří si s nejistým Fulhamem dělali téměř co chtěli. Měli dvě dobré příležitosti, ale Stefanovičovu hlavičku po Bergerově rohu zastavil na brankové čáře Bonnissel a váhajícího Ayegbeniho obral vybíhající van der Sar. Po půlhodině ale jako blesk z čistého nebe přišel gól na druhé straně. Po Bergerově faulu zahrávali domácí přímý kop, Foxe odvrátil centr jen k nohám Louise Sahy a ten dal stý gól Fulhamu v historii v nejvyšší soutěži. O tři minuty později to byl opět Saha, tentokrát hlavou z malého vápna, kdo přidal druhý rychlý gól. Hosté se vytratili a zbytek zápasu nabízel spíše podprůměrný fotbal. V 79. minutě mohl další gól domácích přidat Facundo Sava, ale po Clarkově centru hlavičkoval jen do břevna. Nepěknou tečku za zápasem pak udělal Patrik Berger, když se dožadoval penalty za zákrok na Ayegbeniho, ale zřejmě rozhodčímu řekl něco nepěkného, protože dostal rovnou červenou kartu. Fulham se stále pohybuje překvapivě nahoře a je pátý, Portsmouth klesl na jedenácté místo.

Šlágram dalšího kola bude bezesporu duel druhého se třetím – tedy nedělní zápas Chelsea s Manchesterem United. Týmy z popředí tabulky se utkají také na Highbury, kde Arsenal v londýnském derby přivítá Fulham, zajímavý zápas jistě čeká i Liverpool, kam zavítá Birmingham.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele