PREMIER LEAGUE – 12. KOLO

12.11.2003, 01:31
Aktuality
V taháku 12. kola Premier League byl hlavní postavou velšský záložník Ryan Giggs, který se dvěma góly postaral o výhru svého Manchesteru United nad Liverpoolem. Chelsea nečekaně jednoznačně přejela Newcastle, velké překvapení přinesl duel Manchesteru City s Leicesterem, Leeds si z Portsmouthu odvezl nečekaný debakl. Na čele tabulky se stále nic nezmění...



WOLVERHAMPTON – BIRMINGHAM 1:1 (0:0)

První půle zápasu nováčka s překvapením letošní sezóny přinesla především několik dobrých příležitostí domácích, v brance Birminghamu však vynikal Maik Taylor. V rychlém sledu odvrátil dva pokusy Iversena, jednou za něj na brankové čáře zachraňoval Damien Johnson. Michael Oakes v brance Wolves se zapotil jen při střele Dugarryho. Po změně stran se hosté dostali více do hry a už po pěti minutách se dostali do vedení. Dugarry vyslal finského útočníka Mikaela Forssella, ten využil podklouznutí jednoho z obránců a z hranice vápna prostřelil Oakese – 0:1. O chvilku později mohl Forssell z podobné šance zvýšit, ale mířil mimo a tak přišlo na druhé straně zasloužené vyrovnání. Po rohovém kopu a přiťuknutí od Camary se prosadil Steffen Iversen – 1:1. Tentýž hráč měl v závěru ještě další šanci, ale tentokrát na Camarův centr nedosáhl. Wolves i přes bodový zisk klesli na 19. místo, také Birmingham klesl o jednu příčku a je pátý.

PORTSMOUTH – LEEDS 6:1 (2:1)

Domácí museli před zápasem řešit problém ve středu pole, odkud kvůli zranění vypadli dva hráči. Nastoupil tak i nezkušený 20letý Gary O\'Neil, ale ten se svého debutu nezalekl a ozdobil jej dvěma góly. Zápas začal o půlhodinu později, k dopravní zácpě před stadiónem se totiž ještě přidal výpadek osvětlení. Portsmouth prakticky od začátku zápasu dominoval a přestože se o výsledku rozhodovalo až ve druhé půli, zřejmě nikdo nepochyboval, že by mohl Leeds odvézt body. Hned v první minutě byl v šanci Sheringham, po něm branku Leedsu ohrožovali Yakubu a Patrik Berger. Bývalý český reprezentant měl také prsty v prvním gólu – v 17. minutě poslal rohový kop přímo na hlavu nehlídaného srbského obránce Dejana Stefanoviče – 1:0. Po třech minutách ale domácí fanoušky zmrazil Alan Smith, když proměnil přesně načasovanou Johnsonovu přihrávku – 1:1. Domácí byli i nadále lepší, přestože O\'Neil nejprve zahodil gólovou šanci, v nastaveném čase prvního poločasu už mířil přesněji. Po chybě obrany se dostal ke střele z první a od zad obránce Mattea dopravil míč do sítě – 2:1.

Po přestávce sice hosté zahrozili Pennantem a Johnsonem, ale zbytek zápasu se proměnil v exhibici domácích. V 63. minutě dopravil Sheringhamovo přiťuknutí do sítě Hayden Foxe (3:1), o osm minut později zužitkoval Bergerovu přihrávku opět O\'Neil (4:1), čtvrt hodiny před koncem se trefil i Patrik Berger, když do prázdné brány dorazil Sheringhamovu přihrávku (5:1) a poslední slovo měl pět minut před koncem Ayegbini Yakubu, když Robinsona nadvakrát překonal zblízka (6:1). Portsmouth se po dvou těžkých zápasech (v Manchesteru a Newcastlu), kde nevstřelil ani jeden gól, dokonale probudil, ale v tabulce zůstává jedenáctý. V Leedsu krize pokračuje, z posledních osmi zápasů získal pouhé tři body a v tabulce je poslední. Navíc špatné výsledky odnesl kouč Peter Reid, který byl odvolán. K týmu nastoupil v březnu a loni jej dokázal zachránit, ale nyní klub zatím míří k sestupu.

CHARLTON – FULHAM 3:1 (1:0)

Velmi zajímavý a kvalitní zápas odstartovaly dvě příležitosti hostí, ale v desáté minutě udeřilo na druhé straně. Střelu Johanssona totiž gólman Fulhamu Van Der Sar jen vyrazil a Graham Stuart měl snadnou pozici – 1:0. Tlak Charltonu rezultoval v další dvě dobré šance, v nichž se objevil Parker, ale ani hosté nehráli špatně a nejprve v dobré příležitosti neuspěl Saha a po něm se pokusem ze 40 metrů, který skončil na horní síti, prezentoval Inamoto. Šance na obou stranách se střídaly i nadále a gólmani obou týmů se měli spoustu práce. Vítězství si domácí pojistili dvacet minut před koncem. Junathan Johansson si ve vápně narazil s Euellem a halfvolejem nedal Van Der Sarovi šanci – 2:0. O pár minut později pak tentýž hráč přidal další branku, když využil velké chyby Melvilla, který neodhadl vzdálenost a špatnou malou domů vyslal soupeře do gólové šance – 3:0. Domácí byli na koni a mohli přidat čtvrtý gól, Euellovu střelu ale zastavila tyč. Fulham se zmohl už jen na čestný úspěch, po střele Legwinského, která orazítkovala obě tyče, se trefil střídající Davis – 3:1. Charlton i nadále potvrzuje svou skvělou formu, neprohrál už šest zápasů (pět výher a jedna remíza) a vyhoupl se až na čtvrté místo v tabulce. Také Fulham odstartoval sezónu velmi dobře, ale z posledních pěti zápasů získal jen čtyři body a klesl na sedmé místo.

BOLTON – SOUTHAMPTON 0:0

Souboje těchto dvou týmů byly vždy velmi vyrovnané – od roku 1979 nikdo nevyhrál více než o gól a poslední čtyři střetnutí skončily remízou. Dělbou bodů, tentokrát bez vstřeleného gólu, skončil zápas i tentokrát. Domácí sice měli převahu, hlavním tahounem byl opět nigerijský kouzelník Jay-Jay Okocha, ale chyběl klid a štěstí v zakončení. Po Okochově centru a Daviesovu přiťuknutí pálil nad branku Nolan, střely Okochy a Frandsena zneškodnil Niemi. Největší šanci první půle měli hosté, když po Svenssonově centru zblízka střílel Telfer, ale míč na cestě do branky zablokoval obránce Charlton. Zhruba po hodině se hra hodně otevřela, ani jeden ze soupeřů se nechtěl spokojit s remízou. V dobré šanci byl opět Okocha, když se od postranní čáry proháčkoval až do vápna, pálil do horního rohu, ale nechal opět jen vyniknout Niemiho. Na druhé straně se několikrát před brankou objevil Phillips, ale neuspěl. Víc šancí na vstřelení rozhodující branky měli v závěru domácí. Giannakopoulos sice dostal míč do sítě, ale byl máván ofsajd, v gólových šancích pak neuspěli střídající Jardel a nakonec ani N\'Gotty. Boltonu získaný bod pomohl k postupu na 14. místo, o jednu příčku, na devátou, si polepšil i Southampton.

ASTON VILLA – MIDDLESBROUGH 0:2 (0:1)

Aston Villa se trápí a jinak tomu nebylo ani tentokrát. Carlo Nash, debutant v brance Middlesbrough, totiž moc starostí neměl a i přes vyrovnané statistiky měli hosté zápas pod kontrolou. První šanci měla Villa, ale Angelovu hlavičku Nash chytil. Hlavní postavou první půle byl Brazilec Juninho v dresu hostů, který nejprve neuspěl v dobré pozici, ale ve 30. minutě už se postaral o první gól. Po sérii nepřesných přihrávek se dostal k míči na půlící čáře, vysunul dopředu Queudrueho a po jeho centru se u bližší tyče prosadil Boudewijn Zenden – 0:1. Ten mohl před přestávkou přidat druhou branku, ale po uvolnění od Juninha pálil jen do boční sítě. Tři body si hosté pojistili hned po změně stran. Po faulu na Zendena následoval pokutový kop a ten bezpečně proměnil Michael Ricketts – 0:2. Domácí reagovali střídáním, na hřiště přišli Vassell a Hitzelsperger. Oba se také dostali k nadějným střelám, obě však lapil Nash. Hosté už jen bránili výsledek a vyráželi k brejkům. Přestože se Villa v závěru zlepšila, recept na obranu Boro už nenašla. Aston Villa se propadla na sedmnáctou příčku, Middlesbrough si o dvě místa polepšil a je dvanáctý.

ARSENAL – TOTTENHAM 2:1 (0:1)

Tottenham na Anfield Road nevyhrál od roku 1993, ale tentokrát se už po pěti minutách dostal do vedení. Po akci Robbieho Keana se k odraženému míči dostal Darren Anderton a přízemní střelou z malého vápna překonal Lehmana – 0:1. Vzápětí mohl na druhé straně kontrovat Thierry Henry, ale jeho ránu z 25 metrů vytěsnil Keller. Vzhledem k dalšímu vývoji první půle vedl Tottenham zaslouženě, domácí se hodně dlouho hledali, byli laxní a nepřesní. Bisan Lauren dvakrát špatnou malou domů daroval šanci soupeři, Helder Postiga ale ani jednou neuspěl. Arsenal se probudil až ve druhé půli, když nevýrazné a chybující Gilberta s Laurenem vystřídali Cygan a Bergkamp. Tím hlavním, kdo velel k útoku, nebyl nikdo jiný než Thierry Henry. V 69. minutě sice Kasey Keller jeho střelu parádním zákrokem zastavil, ale chybovala obrana – nehlídaný Robert Pires bez problémů vyrovnal (1:1). Obrat pak o deset minut později se štěstím dokonal Fredrik Ljungberg, když jeho střelu z 20 metrů nešťastně tečoval Carr – 2:1. Arsenal se tedy udržel v čele s jednobodovým náskokem na Chelsea, Tottenham klesl z dvanáctého na třinácté místo.

LIVERPOOL – MANCHESTER UNITED 1:2 (0:0)

Časy, kdy byl Liverpool patřil mezi kandidáty na titul v Premier League, jsou zřejmě pryč. Reds totiž letos doma podlehli jak Chelsea, tak Arsenalu a v neděli nestačili ani na svého největšího rivala - Manchester United. V první půli si domácí sice vytvořili převahu, ale Tima Howarda v brance United vlastně pořádně neotestovali. Ukvapenou střelou se prezentoval Vladimír Šmicer, několikrát to z dálky zkoušel Harry Kewell. Jinak byla hra domácích plná nepřesných přihrávek a hosté, kteří ze zabezpečené obrany vyráželi k rychlým brejkům, sbírali míče ve středu pole. Po změně stran oba týmy přidaly a bylo se na co dívat. Na jedné straně Howarda řádně prověřil Kewell, na druhé straně pak Traore na poslední chvíli zblokoval Forlánův centr, který mířil na van Nistelrooye. Gólman domácích Jerzy Dudek pak po špatném výkopu musel hodně rychle zpátky do branky, aby stihl zastavit Giggsův dalekonosný pokus.

V 59. minutě už se ale na velšského reprezentanta usmálo štěstí. Centr od pravé postranní čáry totiž minuli všichni, včetně dezorientovaného Dudka, a míč zapadl k levé tyči – 0:1. Domácí vystřídali, místo Šmicra přišel mladý Francouz Florent Sinama-Pongolle, který často provětrával zadáky United, ale stále to byli Rudí ďáblové, kteří dominovali a v 70. minutě pojistili své vedení. Forlánův centr zleva sice minul van Nistelrooy, ale u vzdálenější tyče byl nehlídaný Ryan Giggs, který měl dost času si míč zpracovat a přesně zamířit – 0:2. V dresu Liverpoolu se pak objevil i druhý mladý Francouz, Anthony Le Tallec, a pomohl svému týmu vytvořit si převahu. V 75. minutě se také domácím podařilo snížit, Pognolleho chytrý centr přes hlavu do sítě doklepl Kewell – 1:2. V nastaveném čase měl ještě možnost Emile Heskey, ale upadl a ke střele se nedostal. Liverpool zatím působí nevyrovnaně a v tabulce mu patří až osmé místo, United se tříbodovým ziskem udrželi na třetím místě za Arsenalem a Chelsea.

MANCHESTER CITY – LEICESTER 0:3 (0:1)

Velký šok – snad jen tak by šel nazvat těžko pochopitelný výpadek Manchesteru City. Ti se zřejmě ještě neoklepali z nečekané domácí remízy z Poháru UEFA s polským Grodziskem a nestačili na nováčka z Leicesteru, který do tohoto zápasu nezískal ani bod venku. Hosté začali tempo hry udávat hned od začátku a už v jedenácté minutě musel Kevin Ellegaard, který si při zranění Seamana odbýval svůj debut v brance City, lovit míč ze sítě. Rozhodčí ponechal po faulu na Dickova hostům výhodu, čehož využil Jordan Stewart a nechytatelnou střelou zpoza vápna rozvlnil síť – 0:1. Domácí se vzchopili a vytvořili si několik šancí, ale až do konce poločasu se prakticky nic vážného nestalo. Po změně stran pak Leicester zasadil svému soupeři dvě rychlé rány. V 53. minutě byl ve vápně faulován Paul Dickov a sám proměnil nařízenou penaltu – 0:2. O pět minut později pak centroval Izzet a přesně hlavičkoval Marcus Bent – 0:3. Domácí vystřídali, posílili ofenzívu, ale mohli inkasovat počtvrté, kdyby Bent po dalším Izzetově centru netrefil jen boční síť. Ve zbytku času pak mohl dvakrát snížit Nicolas Anelka, ale v obou případech minul. Manchester si mírně pohoršil a je šestý, Leicester se naopak dvěma výhrami v řadě z posledního místa vyhoupl na patnácté.

CHELSEA – NEWCASTLE 5:0 (3:0)

V nečekaně jednostranný výsledek vyústil souboj dvou tradičně silných týmů. Nová Chelsea, která vzkvétá pod vedením ruského ropného magnáta Romana Abramoviče, totiž Newcastlu, loňskému účastníkovi Ligy Mistrů uštědřila pětigólovou porážku. Londýňané byli aktivní hned od začátku a po několika náznacích šancí přišla 25. minuta a úvodní gól. Přetažený centr od Wayna Bridge si zpracoval Glen Johnsnon a ranou pod břevno dal svůj vůbec první ligový gól – 1:0. Hosté kontrovali nepříliš povedenými pokusy Ameobiho a Roberta, ale bez zraněného Alana Shearera byli v útoku bezzubí. Zápas pak prakticky skončil ještě před přestávkou. Ve 39. minutě nedokázal Johnsonův centr odvrátit Bramble a Duffovu střelu do sítě doklepl Hernan Crespo – 2:0. O tři minuty později pak unikajícího Mutua stáhl za dres Andrew O\'Brien, byl vyloučen a nařízenou penaltu proměnil ve svůj pátý gól v sezóně Frank Lampard – 3:0.

Hosté už do druhé půle neměli žádné iluze, stáhnout v deseti třígólové manko proti skvěle hrajícímu soupeři správně považovali za nemožné. Po hodině hry posílal nebezpečný centr Duff, ale Bramble tentokrát bezpečně odvrátil. Čtvrtý gól přišel v 78. minutě, kdy se po chybě gólmana Givena dostal k míči Damien Duff, obešel Caldwella a zamířil přesně k tyči – 4:0. Poslední gól pak přidal šest minut před koncem střídající Islanďan Eidur Gudjohnsen, když si naskočil na centr od Bridge – 5:0. Chelsea se zásluhou vysokého vítězství udržela na druhé příčce za Arsenalem a stala se nejlépe střílejícím klubem Premier League. Newcastle klesl o jedno místo a je desátý.

BLACKBURN – EVERTON 2:1 (2:0)

Domácí začali hned od úvodního hvizdu útočně a už po šesti minutách se mohli radovat. Po špatném odkopu hostujících zadáků se míč dostal k Markusi Babbelovi a německý záložník, který je v Blackburnu na hostování z Liverpoolu, se zblízka nemýlil – 1:0. Ve 12. minutě mohl Babbel přidat druhý zásah, kdyby Nigel Martyn v brance Evertonu skvěle nevyrazil jeho hlavičku. O minutu později už ale anglický reprezentant Martyn opět kapituloval. Dwight Yorke utekl svému strážci, naběhl si na Emertonův centr a zamířil přesně – 2:0. Do poločasu mohli v pohodě hrající domácí ještě několikrát zvýšit své vedení, ale nepodařilo se a krátce po změně stran se hosté dostali zpět do hry. McFaddenův centr sice gólman Friedel odvrátil, ale jen k nohám Kanaďana Tomasze Radzinského, který dal první gól Evertonu v pěti zápasech – 2:1. Hráči Blackburnu znervózněli, začali se bát o výsledek. Dobrou šanci na znovuzískání dvougólového vedení sice měl Gallagher, ale Martyn skvěle zasáhl a závěrečný tlak patřil hostům. V 74. minutě ale Linderoth z dobré pozice hlavičkoval mimo a ještě lepší šanci pohřbil krátce před koncem Unsworth, když zblízka napálil míč na tribunu. Everton tak sice ukončil své více než měsíc dlouhé čekání na gól, ale znatelně mu chyběl zraněný Wayne Rooney, prohrál a propadl se až na sestupové osmnácté místo. Blackburn po pěti prohrách konečně zabodoval a z předposledního místa se posunul na šestnácté.


Tento víkend má Premier League, stejně jako zbytek Evropy, reprezentační přestávku. Šlágrem dalšího kola, které je na programu příští víkend, bude asi duel ambiciózního Birminghamu, který má jednu z nejlepších obran v lize, s vedoucím Arsenalem, který je v počtu vstřelených gólů druhý. Newcastle bude mít na zotavení z debaklu na Chelsea těžkého soupeře, přivítá Manchester City. Šanci na zotavení bude mít Leeds, který pod vedením nového kouče čeká zápas s Boltonem. Další zápasy: Southampton – Chelsea, Middlesbrough – Liverpool, Man. United – Blackburn, Leicester – Charlton, Everton – Wolverhampton, Tottenham – Aston Villa a Fulham – Portsmouth.

Autor: Petr Starý

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*kos

jak vypliva z nadpisu si myslim ze je real madrid celkem v prdeli. Sice ma nejlepsi hrace planety ale vysledky tomu neodpovidaji. podle me vyhraje LM Juventus

Reagovat
HOST*

na to ser

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele