Představení měst Euro 2016 - Toulouse

24.05.2016, 10:29
Profily, historie
Zaujalo nás
Kde jinde začít naší cestu po Francii, po městech kde se Euro 2016 bude hrát, než v Toulouse. Právě tam totiž reprezentace České republiky bude mít své premiérové vystoupení. A nečeká ji nikdo jiný než obhájce titulu, Španělsko.

Toulouse se představuje

Podle posledního sčítání zde žije 449 328 obyvatel. Jedná se o čtvrté největší město Francie, větší jsou pouze Paříž, Marseille a Lyon. Nachází se na jihozápadě země, Pyreneje jsou vzdáleny pouhých 90 km. Celou oblastí protéká řeka Garonne. Starosta se jmenuje Jean-Luc Moudenc, městu se přezdívá Růžové, to díky barvě cihel historických budov, leží v průměrné výšce 141 metrů nad hladinou moře a do Paříže je to 589 km.

Historie

Místo, kde se dnes město nachází, dobyli Římané v letech 120 a 100 před naším letopočtem. Dali mu jméno Tolosa. Postupem času zde vládli Vizigóti, to bylo v V. století, později se jednalo o Franské království, v IX. století zase o hrabství Tolosa. V této oblasti se postupem času vytvořilo náboženské hnutí, které nebylo po chuti Římu. Stejně, jako o několik století později Husité, byli tito kacíři pronásledováni a postupně masivně vyhubeni. Důsledkem této náboženské války byl zánik hrabství a připojení ke Království francouzskému. To se stalo v roce 1271 a jednalo se pravděpodobně o nejdůležitější krok ke vzniku jednotné Francie.

Toulouse se stalo dějištěm poslední bitvy Války za nezávislost Španělska, 1808 -1814, která byla součástí Napoleonských válek. Španělsko, Spojené království a Portugalsko zde bojovaly proti První říši francouzské, která se snažila dostat na španělský trůn Napoleonova bratra José Bonaparte. Přesně 12. dubna 1814 spojenecká vojska, pod velením generálů lorda Wellingtona, Luise Wimphena a Miguela de Álava, dosáhla kapitulace Francouzů, kterým velel maršál Soult.

Ve XX. století mělo město Toulouse štěstí, že zůstalo stranou všech hrůz 2. světové války. Na počátku šedesátých let zde našli nový domov navrátilci z Alžírska, pied-noirs, černé nohy, a tím přispěli k velkému nárůstu počtu obyvatel. Z 269 tisíc v roce 1954 na 380 tisíc v 1968.

Průmysl

Letectví, letectví a ještě jednou letectví. Od roku 1917 zde toto odvětví moderního průmyslu našlo své sídlo. Jména jako Clément Ader (jeden z vynálezců letadla), Pierre Latécoere (konstruktér a návrhář), Didier Daurat (v roce 1919 organizoval poštovní spojení s Casablancou), Emile Dewoitine (konstruktér), Jean Mermoz (v roce 1930 průkopník na lince Rio de Janeiro - Santiago de Chile) jsou pevně spojena s tímto městem. Toulouse je společně s Hamburkem a Sevillou místem montáže letadel Airbus, zejména je třeba zmínit A380.

Na jihu města se nachází celá řada chemiček. Ale 21. září 2001 došlo k výbuchu v jedné z nich, AZF. Důsledkem bylo 30 mrtvých, přibližně 2500 zraněných a výrazný pokles výroby. Na místě této továrny, dnes již v likvidaci, v nejbližší budoucnosti zahájí provoz Centrum pro výzkum a boj proti rakovině, Canceropolis.

Bazilika Saint-Sernin
© Felipeh / wikipedia
Katedrála Saint-Étienne
© Didier Descouens / wikipedia

Kulturní dědictví

Město umění a historie, tak je známo Toulouse nejen ve Francii. Zejména architektura patří ke skvostům, málokde k vidění v tomto množství a nevyčíslitelné hodnotě.

Zde jsou některé z nejvýznamnějších památek: Bazilika Saint-Sermin (Svatého Saturnina), největší ve městě a jedna z největších v románském slohu v celé západní Evropě. Klášter jakobínů. Katedrála Saint-Étienne (Svatého Štěpána), kde se mísí celá řada slohů a materiálů. Bazilika Sainte-Marie de la Daurade, místo, kde se nachází nejstarší místní náboženská památka Vierge noire, Svatá panna černá.

Velké množství dalších náboženských památek a ne jen katolických. Protestantské a pravoslavné kostely, synagogy, mešity. To vše mluví o různorodosti vyznání v této oblasti.

Největším monumentem Toulouse je ovšem dílo civilní architektury, v tomto případě Capitole, sídlo Radnice. Stejné jméno má také náměstí, centrum celého města.

Za zmínku zcela jistě stojí budova vlakového nádraží Matabiau, koncertní sál Halle aux Grains, věznice Saint-Michel, palác Niel, římský amfiteátr Purpan, hotely v historických budovách, muzea, divadla, koncertní sály, kina...

Více než tisíc hektarů zahrad a dalších zelených ploch, mezi nimi fantastická a originální Japonská zahrada.

Celá řada festivalů každým rokem přivábí desítky tisíc milovníků umění. Pravděpodobně nejpopulárnější je Bláznivá řeka. Zde vystupují umělci ze zahraničí, vždy z jedné země, a představují svou národní kulturu.

Capitole - náměstí a radnice © Benh Lieu Song / wikipedia

Známé osobnosti

Pierre-Georges Latécoere (1883-1943), podnikatel, zakladatel společnosti Aéropostale v roce 1918. Tato letecká pošta později spojila Toulouse s celou řadou evropských zemí.

Claude Nougaro (1929-2004), hudebník, básník a zpěvák, milovník jazzu, skladatel legendární písně O Toulouse, na počest svého milovaného města.

Dominique Baudis (1947-2014), politik, starosta Toulouse, podílel se na rozvoji města v letech 1983 -2001

Ticky Holgado (1944-2004), herec, známý svým osobitým přízvukem, nositel dvou cen César jako nejlepší herec vedlejších rolí.

Sport

V roce 2007 deník L'Équipe prohlásil Toulouse nejsportovnějším městem Francie. Více než 350 sportovišť navštíví během roku 3,5 milionu lidí. Všem milovníkům sportu je znám cyklistický etapový závod Tour de France. Ale Toulouse hostilo účastníky MS ve fotble, házené, rugby. Na 500 klubů, 85 tisíc registrovaných sportovců, prvoligový fotbal reprezentovaný TFC, hokejisté Touluse Blagnac HC, volejbalisté Spacers, Union Handball. Na úrovni se zde hraje americký a australský fotbal, baseball.

Touluse Olympique Rugby je ovšem hrdostí všech obyvatel. Od svého vzniku v roce 1907 se stalo držitelem 4 evropských a 19 národních titulů.

Fotbal

Místní Toulouse FC bylo založeno v roce 1937. V současné době se pyšní setrváním v nejvyšší soutěži již od sezóny 2003/2004, nejlepší umístění přišlo v sezóně 2006/2007, kdy TFC skončilo třetí a podívalo se i do předkola Ligy mistrů. Jinak to byl většinou střed tabulky nebo boj o záchranu, v právě skončeném ročníku to vyšlo jen taktak a hlavně díky skvělé formě v závěru - pět výher v posledních devíti kolech a nakonec záchrana o jediný bod.

Na ligový titul TFC nikdy nedosáhlo, přesto vitrína na trofeje není úplně prázdná, v roce 1957 klub získal francouzský pohár, když ve finále porazil Angers SCO 6:3.

Nejznámější fotbalisté:
- Vincent Candela (1973), mistr světa z roku 1998, rovněž hrál za Guingamp a AS Řím, kde získal svůj jediný ligový titul (2001) a později se stal členem síně slávy.
- Fabien Barthez (1971), brankář, mistr světa z roku 1998, v TFC nastartoval svou kariéru, během níž hrál za Olympique Marseille, AS Monaco, Manchester United a FC Nantes.
- André-Pierre Gignac (1985), nejlepší střelec Ligue 1 2009, autor 24 gólů, reprezentant Francie, dnes působí v mexickém Tigres UANL.
- Moussa Sissoko, 1989, účastník MS 2014, od roku 2013 hráč Newcastle United.
- Étienne Capoue (1988), z Toulouse přestoupil do Tottenhamu Hotspur, dnes hájí barvy Watfordu.

Stadion

Věřte tomu nebo ne, ale tento stadion byl slavnostně otevřen již v roce 1937 a hrála se zde utkání MS 1938. Samozřejmě, že dnes vypadá úplně jinak než před téměř 80 lety. Říkalo se mu "malé Wembley", stojí na ostrově v samém srdci Toulouse. Rekonstrukce prodělal v letech 1949 a 1997, ta poslední před MS 1998. V roce 2001, po již zmíněném výbuchu v místní chemičce, byl silně poškozen.

Slavnostní otevření před Euro 2016 proběhlo v lednu tohoto roku, kapacita je pro 33 tisíc diváků. A nehraje se zde pouze fotbal. Rugby je král sportu pro mnohé Francouze a v roce 2007 se Touluse stalo místem konání celé řady soubojů Světového poháru.


Počasí

Jistě vás bude zajímat, jaké počasí bude na fotbalisty a návštěvníky EURO 2016 čekat. Tak v červnu a červenci je zde poměrně stálé a teplé podnebí. Průměrná denní teplota se pohybuje od 19,6 do 22,0 stupňů, při slunečním svitu okolo 28 °C, za toho měsíčního 16,5 °C. V červnu umí parádně zapršet, červenec je naopak měsíc suchý... Pro fotbal tedy počasí ideální.

Zápasy

13. června 15:00 Španělsko - Česko, 17. června 15:00 Itálie - Švédsko, 20. června 21:00 Rusko - Wales, 26. června 21:00 osmifinále F1 - E2.

Věřím, že se všichni těšíte na první hvizd rozhodčího, na první souboje, na premiérový gól. Většina Čechů, Moravanů a Slezanů bude fandit těm našim, ale najdou se i tací, kteří svou duši "zaprodají cizákům". Ne všichni se dočkáme vítězství těch našich barev, ale důležité je nezapomenout, že fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě! A kdo si hraje, nezlobí!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (81)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Super clanok!

Reagovat
smazaný uživatel

Fuj, fuj a ještě jednou fuj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andrew96

Reagovat
Spalovač šancí

Kolář hattrick

Reagovat
Dufan

A pak přestup do Toulouse

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

idealni misto k bombovemu utoku

Reagovat
andrew96

Spíš ne, už je tím profláklé.

Reagovat
Zark

hláška roku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Fabregas@ole

Mám blbej pocit, že za brankama bude houby vidět

Reagovat
smazaný uživatel

pokud jdes na fotbal, tak musis pocitat s tim, ze vetsinou hovno uvidis. pokud chces videt hru, tak se koukej v tv

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně. V TV je to lepší. Na stadionu nemůžeš mít ruku v trenkách.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Mužeš, ale nemužeš u toho ležet.

Reagovat
Elliasson

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Fabregas@ole

ajo

Reagovat
ZB 07

Tyjo, to je aspoň moudro ...z toho by šel udělat nějakej fajn citát

Reagovat
ZB 07

Paráda...na nějaký takový seriál už jsem se opravdu těšil

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, další věc, proč odložit učení na zkoušku..

Reagovat
ZB 07

Projíždění EF je přesně ta věc, kterou dělám vždy, když mám na práci nespočet podstatně důležitějších věcí..

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhorší je, když nejsou nové články a ani nové komentáře k diskusím, které sleduju. To pak nevím, čím to nahradit. V nejhorším případě ale vždy skončím u videacesky.cz

Reagovat
ZB 07

To mi ani nepřipomínej...úplně mi teď chybí nová preview na zápasy české ligy a třeba zimní přestávky jsou úplně ta nejhorší období, protože se tu pro mě skoro nic zajímavýho neděje..ještě, že je letos aspoň to EURO

Reagovat
Zark

při Euru to tu bude mít klasický náboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

za článek!

Reagovat
smazaný uživatel

EF baví a vzdělává

Reagovat
Kepy_FCB

jako Klinika?

Reagovat
frankiefcb

Jinak to náboženské hnutí mají být kataři?

Reagovat
skat

jj nic jiného mě taky nenapadlo, Kataři jsou jediná logická úvaha

Reagovat
alegre

Ano, je to tak...

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Jen taková ještě malá poznámka, tomu konfliktu se říká Válka proti albigenským, jinak město je krásné, byli jsme tam vloni na exkurzi a tato část Francie je krásná, nevýhodou ovšem je, že jak jsou Frantíci hrdý národ, chybí informace v angličtině, většina informací je ve francoužštině a okcitánštině, což je místní dialekt, ale snad pro mistrovství dají informace i v tý angličtině

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
guzman

Super... Francii miluji ,díky tomuhle seriálu se určitě přiučím mnoha novým zajímavostem

Reagovat
smazaný uživatel

V Toulouse studuji a na fotbale a rugby jsem byl na stadionu nekolikrat. Z rozsahleho prostoru za branami je videt dobre a navic se zde vytvari paradni atmosfera.

P.S. rugby team se jmenuje Stade Toulousain.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Výborne, výborne, výborne pri ďalších mestách by som ocenil možno ešte bližší pohľad na prípravy na šampionát a celkovú atmosféru spojenú s turnajom, no článok je aj tak skvelý Mohol by som poprosiť autora alebo niekoho iného znalého o link, čo sa týka toho stredovekého kacírskeho hnutia? Táto tematika ma veľmi zaujíma, má v sebe taký Ecovský nádych.

Reagovat
mayday

Proč to nepíše Zezula?

Reagovat
Shevchenko

Protože alegre píše představení měst odjakživa a jde mu to skvěle.

Reagovat
mayday

Díky. Já nezpochybňuju, že Alegremu to jde skvěle, akorát jsem měl dojem, že takovej znalec přes všechno francouzský je Zezula, tak asi bude psát potom o týmech no.

Reagovat
Zark

hh, to jsi mi připomněl, jsem koukal na program letošní colours of ostrava a právě náš domingo Zezula tam vystupuje

Reagovat
mayday

Co tam bude dělat???

Reagovat
Zark

domingo je hudebník

Reagovat
Shevchenko

Mám takový pocit, že budeme hrát na těch nejnudnějších stadionech.

Reagovat
Uwe háže buly

A nejhnusnějších.

Reagovat
Hokaido

Hod(o)r!

Reagovat
Rarášek

Co to furt má bejt.

Reagovat
terry

Hele, alegre, doufám, že se tu v následujících dnech dozvím, že stadiony v St. Etienne a Lens a obecně ty města jsou nejkrásnější v celý Francii, protože podle všeho tomu tak vůbec není a to se mi nelíbí!

Reagovat
kubys

Toulouse po letošním tripu můžu jen doporučit, super město, dost odpočinkových zón a super posezení na břehu Garrony u Pont Saint-Pierre.

Reagovat
smazaný uživatel

stadion 4/10

Reagovat
smazaný uživatel

Z letadel je treba zminit hlavne 320 family, ktera je prodejnim uspechem. 380 je dobra na plakaty, prodejema ale prohravala na plne care se 40 let starym jumbem

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z tech slabsich stadionu.

Reagovat
smazaný uživatel

Hold the door! Hold the door! Hold the door!

Hold door! Hold door!

Hodor! Hodor! Hodor! Hodr!

Reagovat
Zark

držte huby vy pomatenci arsenálští

Reagovat
andrew96

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu proč jsou všichni ze smrti toho mentála tak vycákaní. Ještě navíc v seriálu, kde chcípne snad každá divácky oblíbená postava.

Reagovat
smazaný uživatel

vážně to nechápeš nebo si jen hraješ na toho rebela, co jde proti proudu?

Reagovat
smazaný uživatel

Hodor!

Reagovat
Elliasson

Jsem zvědavý na rok 2022 a články o katarských městech.

Ale za Toulouse...

Reagovat
alegre

V 71 letech jiz na klavesnici asi neuvidim... Pokud tedy vubec neco budu videt!

Reagovat
smazaný uživatel

2022 : "História mesta siaha do roku 600 p.n.l., keď sa na jeho území objavili prví pastieri kôz, následne už v roku 2019 postavili prvé budovy.

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

budu tam

Reagovat
hefy

Reagovat
smazaný uživatel

nic moc town. podobny pamatky fontanky a parciky se daj videt kdekoliv ve francii takze bych toulouse zas tolik nehypoval. nejvecim lakadlem je reka garonne z kery se vyrabi garonne. pro rodiny s malejma detma se primo nabizi vylet na kolech do pyreneji. ale teda cumim ze je to ctvrty nejveci mesto francie tipoval bych bordeaux nantes nebo nice.

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavej článek. Do Toulouse letim na zápas Česko-Španělsko, takže určitě dobrý tipy, kam se tam podívat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele