Představení měst Euro 2016 - Marseille

03.06.2016, 14:45
Profily, historie
Zaujalo nás
Krásné vzpomínky má naše generace na toto přístavní město. V rozhodujícím utkání o postup na MS 1970 zde reprezentace Československa porazila Maďarsko 4:1. Řádil zejména František Veselý, který jeden gól dal sám a druhý zařídil. Po faulu na něj proměnil Andrej Kvašňák penaltu. Velký Slávista a velký Sparťan. Ani jeden již není mezi námi...

Marseille se představuje

Druhý největší počet obyvatel ve Francii, 859 543 v samotném městě a více než 1,6 miliónu v celé oblasti, to znamená třetí místo po Paříži a Lyonu. Nejdůležitější přístav v zemi a třetí v Evropě, za Amsterdamem a Antverpami. Nadmořská výška začíná na nule a vyšplhá se až na 640 metrů.

Historie

Více než 30 tisíc let se píše historie tohoto města. Při různých archeologických průzkumech se našly desítky důkazů života z doby 27 až 19 tisíc let před naším letopočtem. Zbytky obydlí nás zavedou do VI. století, stále před naším letopočtem, kdy do oblasti připlouvají lodě s dobyvateli z východního středomoří, kteří začínají s mnoha činnostmi, jako je například chov hospodářských zvířat a zemědělství, výroba předmětů z pálené hlíny, leštění kamenů, atd.

Rok založení Marseille je tak trochu obestřen záhadou, ale většinou se uvádí 600 př.n.l. Někteří tvrdí, že byly nalezeny předměty z oné doby, ale Justino a Aristoteles zmínili legendu, podle které svatba řeckého rodáka Protise s místní princeznou Giptis byla tím "základním kamenem" ke vzniku města. Jedno je ovšem jisté: místo dostalo jméno Massalia.

Událo se toho tolik v době "před Kristem", že popsat vše do detailu by dalo na několik článků. V krátkosti je třeba zmínit, že Massalia se stala spojencem Říma a pomáhala mu ve všech bitvách, přístav se stal důležitým místem obchodu ze Středomoří směrem do vnitrozemí, což napomohlo pohybu nejen zboží, ale také otroků. Archeologické výzkumy odhalily pozůstatky řeckého i římského města; část městských hradeb, brány, starou silnici z Itálie i část římského přístavu.

S nástupem našeho letopočtu, s pádem Římské říše, začalo období celé řady válek. To samozřejmě znamenalo zastavení růstu Marseille a ostatních osídlení na celém pobřeží. V první polovině IX. století pak nastoupil nový fenomén - piráti. Ti napadali veškeré námořní trasy, po kterých se pohybovaly lodě se zbožím. V letech 836 a 846 pak Marseille napadly a vybrakovaly muslimské hordy pocházející z al-Andalus.

Ekonomický pád pokračoval po další století a vrcholem všeho se stal rok 1347. Prostřednictvím přístavu se do Evropy rychle rozšířila epidemie černého moru. Následky byly devastující, zemřela více než polovina tehdejších obyvatel, 50 tisíc lidí. Město se nestačilo vzpamatovat z této rány a přišla další. V roce 1423 vyplenilo Marseille loďstvo Alfonse V. Aragonského.

Psal se rok 1437 a Renato I Neapolský nastoupil na trůn jako král Sicílie. Přijel do Marseille a během několika let z ní udělal nejbohatší místo. Po Paříži, samozřejmě. Z Marseille se stává námořní základna, vjezd do přístavu je chráněn celou řadou opevnění. Ta byla postavena v letech 1447 až 1453. Vzniká Cech obchodníků a řemeslníků, Renato zakládá Korporaci rybářů.


V roce 1481 se Marseille spojila s Provencí a následně se připojily k Francouzskému království. Město si ovšem velice rychle vysloužilo přezdívku: neposlušné, rebelující.

V následujících stoletích se stavělo jedno opevnění za druhým. Marseille se stává více vojenským než obchodním přístavem. Ale ani to nezabránilo rozšíření další epidemie, tentokráte Marseillského moru. To bylo v roce 1720 a na jeho následky zahynulo více než 100 tisíc lidí.

Nadšení z Francouzské revoluce bylo také zde obrovské a 500 dobrovolníků se vydalo na pochod do Paříže. Cestou zpívali píseň Marseillaisu, která je dnes oficiální hymnou Francie.

V průběhu XIX. století dochází k rozšíření přístavu, staví se celá řada továren. Dobyvatelské plány Paříže napomáhají k rozvoji námořní plavby zejména na trase do Alžírska. Staví se celá řada kanálů, které umožňují snadný přístup z vnitrozemí. Nejdůležitějším okamžikem se ovšem stalo otevření Suezského průplavu v roce 1869.

Za druhé světové války byla Marseille obsazena Wehrmachtem od listopadu 1942 do srpna 1944. Výsledkem bylo zničení velké části historických budov, okupanti srovnali celé čtvrti se zemí...

V padesátých letech se přístav stal vstupní branou pro víc než milion přistěhovalců. Po vyhlášení nezávislosti Alžírska se v roce 1962 objevila další vlna utečenců, mezi nimi 150 tisíc Pieds-Noirs - "černých nohou". Velká část z nich v Marseille zůstala a dnes obývá rozlehlou africkou čtvrť, které vévodí velké tržiště.

Notre Dame de la Garde © MickaëlG / wikipedia

Kulturní dědictví

Marseille byla v roce 2013 jmenována Hlavním městem evropské kultury - spolu se slovenskými Košicemi. Do města a okolí tento titul přinesl přes 900 událostí a také přes 600 miliónů Euro v investicích do kulturní infrastruktury.

Turistickým centrem města je Starý přístav, Vieux-Port, a jeho okolí. Právě tady ležela brána ze Středozemí do Evropy, v současnosti slouží především pro jachty a rybářské lodě. Vstup do zátoky a přístavu chránily dvě pevnosti, Saint-Jean a Saint-Nicholas.

Asi aby byl přístav hlídaný ještě víc, vyrostla v XIX. století na kopci nad ním bazilika Notre-Dame de la Garde, vystavěná v neobyzantském stylu. Je jednou z hlavních a nejznámějších dominant města. První kaple byla na tomto místě postavena už ve XIII. století, později zde byla vojenská pevnost. Z vrcholu baziliky na celé město zhlíží zlatá socha Panny Marie.

Katedrála Sainte-Marie-Majeure © megicaleurope.blog.hu

Nedaleko přístavu leží Katedrála Sainte-Marie-Majeure, je jedinou ve Francii postavenou ve slohu románsko-byzantském. Skládá se ze dvou budov, ta první, románská, pochází už ze čtvrtého století, velkou rekonstrukcí prošla ve XII. století. Druhá budova je z XIX. století, dílo architektů Vaudoyera a Espérandieua, je v byzantském slohu a ozdobena italským mramorem a vzácnými kameny.

V srdci Marseille stojí také elegantní Opéra de Marseille. Byla postavena v roce 1787 a téměř dvě století platila za hlavní kulturní atrakci města, a to i přesto, že na konci první světové války celá vyhořela. Na "prknech, která znamenají svět" se představila celá řada hvězd: Alfredo Kraus, Plácido Domingo, Renata Scotto...

Vpravo pevnost Saint-Jaen, vlevo muzeum civilizací Evropy a Středozemí, v pozadí katedrála Sainte-Marie-Majeure © flyprovence.com

Město se pyšní velkým množstvím muzeí, 26 celkem. Nejvíce navštěvovaným je Muzeum civilizací Evropy a Středozemí. Je postaveno hned vedle pevnosti Saint-Jean, s níž jej pojí vysoký pěší most, dlouhý 130 metrů. Muzeum bylo otevřeno roku 2013 a ihned zaznamenalo návštěvu více než 2 miliónů osob.

Muzeum historie Marseille, poklady řecké a římské působnosti a nádherné zahrady, to jsou velká lákadla k návštěvě. Ve Vieille Charité se nachází muzeum Středozemské archeologie a rozsáhlé sbírky afrického a oceánského umění. Rovněž můžete obdivovat život původních obyvatel dnešní Ameriky.

Další dvě muzea, krásného umění a přírodní historie, mají své místo v budově s názvem Palais Longchamp. Zajímavý je jistě také okolní park, ministerstvem kultury zařazený na seznam významných parků a zahrad, "Jardins remarquables".

Palais Longchamp © Jan Drewes / wikipedia

V marseillské zátoce naleznete mnoho ostrovů a ostrůvků, především jsou to Frioulské ostrovy. Na jednom z nich, Ostrov If, stojí pevnost d'If z XVI. století. O ní se píše ve známém románu Alexandra Dumase Hrabě Monte Cristo. Kdysi zde bylo vězení, dnes je turistickou atrakcí.

Co dál v Marseille navštívit? Je tu celá řada pevností, barokní budova radnice z roku 1653, budova Burzy, kterou slavnostně otevřel 26 září 1852 sám Louis-Napoleon Bonaparte...

Mezi kulturní dědictví patří samozřejmě také vzdělání. Univerzita Aix-Marseille je toho důkazem. Vznikla nedávným sloučením tří škol a výsledkem je největší univerzita ve frankofonním světě, navštěvuje ji kolem 70 tisíc studentů.

A asi málokdo ví, že město je považováno za jedno z nejvýznamnějších, co se evropského hip hopu týče. Doma je tu skupina IAM, založená v roce 1989. Je průkopníkem tohoto žánru ve Francii a dodnes září na hudební scéně.


Známé osobnosti

Désirée Clary (1777-1860), nejprve byla snoubenkou Napoleona, později se stala Švédskou a Norskou královnou.

Edmond Rostand (1868-1918), dramaturg a člen Francouzské akademie, autor díla Cyrano z Bergeracu.

Henri Fabre (1882-1984), průkopník letectví a vynálezce prvního hydroplánu na světě.

Marcel Pagnol (1895-1974), spisovatel a filmař, pravděpodobně nejznámější z místních autorů.

Jean-Claude Izzo (1945-2000), novinář a spisovatel, autor celé řady knih věnovaných policejní tematice a životu přistěhovalců z afrických kolonií.

César Baldaccini (1921-1998), sochař, celosvětově uznávaný umělec, v Marseille jsou k vidění desítky jeho děl. Nejznámější je zcela jistě "Obří palec".

Robert Guédiguain (1953), známý herec a režisér, který za svůj přínos filmu obdržel celou řadu uznání a pochvalných kritik.

Chantal Poullain (1956), divadelní a filmová herečka, bývalá manželka Bolka Polívky, nyní žije v Praze.

Notre Dame de la Garde © Zippo / hqworld.net

Sport

Sportem číslo dva je tu rugby. Fandí se týmu Marseille Provence XV. Na místním stadionu se odehrála celá řada soubojů, mezi nimi utkání Světového poháru 2007, který získala reprezentace Jihoafrické republiky.

Populární je rovněž sportovní plachtění a cyklistika. Město je cílem jedné z etap slavné Tour de France. Nesmíme zapomenout na plavání, vodní polo, tenis.

Petanque znamená "koule" a také jeden ze sportů. Krátce řečeno: jeden hráč hodí menší kouli a další se snaží ty svoje koule dostat co nejblíže té první. Připadá vám to nudné? Tak ta pravidla jsou trochu komplikovanější. A věřte tomu nebo ne, v červenci se na místních plážích koná Mistrovství a pravidelně se ho účastní 12,5 tisíce borců...

Marseille má kilometry pláží a na nich se hraje vše, co se jen hrát dá. Město by se rádo stalo Evropským městem sportu 2017.

Fotbal

Vášeň obyvatel města a širokého okolí. "OM", Olympique Marseille, dokáže spojit dokonce i nepřátele na život a na smrt. A stadion Stade Vélodrome je ideálním místem pro tuto soudržnost. OM je držitel nepřeberného množství titulů, pohárů, uznání. Stal se 9x mistrem Francie, naposledy v roce 2010, 10x vyhrál národní pohár, i když od posledního triumfu uplynulo už skoro třicet let, 3x ligový pohár, 3x superpohár.

Hvězda na dresu je ale na památku triumfu největšího. V roce 1993, na Olympijském stadionu v Mnichově, Marseille dokázala porazit ve finále prvního ročníku Ligy mistrů AC Milán 1:0, branku dal ve 43. minutě Basile Boli.

Je to jediné vítězství Francouzů v této soutěži a vrchol Bernarda Tapieho ve funkci prezidenta klubu (1986-1994). Nebeská modř kombinovaná s bílou, to jsou barvy Olympique Marseille. Můžete je vidět všude. Podpora klubu je obrovská a hrdost nekončící.


Slavná jména

Jean-Pierre Papin (1963), držitel Zlatého míče 1991, střelec od narození, v očích fanoušků "pan nesmrtelný"

Josip Skoblar (1941), chorvatský útočník, který za Marseille sázel góly v letech 1969-1975. V roce 1971 jich nastřílel 44, vyhrál evropskou Zlatou kopačku a dodnes drží střelecký rekord jedné sezóny Ligue 1.

Marius Trésor (1950), obránce, reprezentant na MS 1982, hráč OM v letech 1972-1980.

Didier Deschamps (1968), současný trenér reprezentace Francie. Kapitán týmu, který vyhrál v roce 1993 Ligu mistrů. Vrátil se do Marseille jako trenér v roce 2009 a dovedl klub po 18 letech k dalšímu titulu mistra Ligue 1.

Roger Magnusson (1945), rodilý Švéd, technicky vyspělý fotbalista, hvězda týmu v sedmdesátých letech.

Basile Boli (1967), hrdina finále LM 1993. Stoper, jehož hlavička rozhodla celý zápas...

Zinédine Zidane (1972), v Marseille se narodil, ale nikdy za OM nehrál. Připomínat jeho kariéru asi není třeba - mistr světa, mistr Evropy, držitel Zlatého míče, vítěz Ligy mistrů nejen jako hráč, ale pár dní i jako trenér...

Počasí

Slunce, slunce a ještě jednou slunce. A v červnu a červenci snad ani nezapadá. Teploměr se šplhá ke třicítce, ale umí ji lehce překonat. Téměř nezaprší. Přesně takové podnebí čeká fotbalisty a návštěvníky tohoto města.

Stade Velodrome © francefootball.fr

Stadion - Stade Vélodrome

Slavnostně otevřen v roce 1937. Původně měl klopenou cyklistickou dráhu. Ta byla odstraněna v roce 1985. Do té doby zde diváci mohli vidět nejen fotbal, ale také box, atletiku, rugby, tenis, hokej. Hrála se zde utkání MS 1938 a 1998, EURO 1960 a 1984.

Byl několikrát přestavěn, upraven, hlavně pak před MS 1998. Pro EURO 2016 se navýšila divácká kapacita a přidala se střecha. Slavnostně otevřen v roce 2014. Na tribuny se vejde 67 tisíc diváků a dnes se jedná o jednu z hlavních atrakcí města.

Zápasy

11. června 21:00 Anglie - Rusko, 15. června 21:00 Francie - Albánie, 18. června 18:00 Island - Maďarsko, 21. června 18:00 Ukrajina - Polsko, 30. června 21:00 čtvrtfinále V OF1 - V OF3, 7. července 21:00 semifinále V ČF3 - V ČF4.

Zahájení se blíží, týmy ladí formu, hledají ideální sestavy. Celá řada fotbalistů nepřijede, zranění po náročné sezoně se množí. Ale i tak jsem přesvědčen, že každým dnem si společně řekneme: Fotbal je ta nejkrásnější hra na světě.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (71)

Přidat komentář
hroutil

Zdravím, rád bych se zeptal jestli chystáte na EURO opět podcasty? Dík za supr práci

Reagovat
PJ

podcasty budou

Reagovat
hroutil

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

neskutecny, jak dokazali ten stadion zprasit

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Počasí

Slunce, slunce a ještě jednou slunce. A v červnu a červenci snad ani nezapadá. Teploměr se šplhá ke třicítce, ale umí ji lehce překonat. Téměř nezaprší.

... tak postavime strechu

Reagovat
db18

tam snad prší jen jeden týden v roce a jinak nic...

Reagovat
Kepy_FCB

jj polární noci

Reagovat
ouninpohja

Reagovat
smazaný uživatel

Už kvůli slunci je také dobré mít střechu...

Reagovat
smazaný uživatel

Stadion je krásný a střecha chrání nejen před deštěm.

Reagovat
smazaný uživatel

problém je vedro?

Reagovat
Pony Slaystation

mě se vzhled stadionu líbí, origoš

Reagovat
El Fáňos

mně se líbí...

Reagovat
smazaný uživatel

Moc se mi líbí.

Reagovat
raduinho

za mě nejhezčí stadion tohoto EURA.

Reagovat
smazaný uživatel

a videl si jak vypadal pred rekonstrukci? jako spravnej otevrenej fotbalovej stadion. ted to vypada jak nakej hangar na letisti

Reagovat
raduinho

Viděl no, měl velké kouzlo. Ale tenhle vypadá taky dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavé že tady všichni mají kecy, střecha je minimalně super kvuli slunci, vzdyt tam jinak pražilo neuvěřitelně, když se hrálo přes den a na fanouškovských forech ten stadion všichni brali většinou super pozitivně, a to fanoušci Marseille kydaji a jsou kritičti na všechno. Dobrý by bylo se podivat na nějaký zápas Marseille, ve vnitř to vypada pořád super se super atmosférou jako vždy. Alespoň vypadá jako stadion 21. století.

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
placa

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že už nie je také bezpečné ako kedysi.

Reagovat
smazaný uživatel

takove havloidni mesto......

Reagovat
Azazelo RD

Pravda o zrůdě?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mu to už odpusť, že byl původem i životem aristokrat.

Reagovat
johan14

Ten zápas si pamätám, to bol obrovský úspech. Vtedy aj Slovan porazil vo finále PVP Barcelonu.

V zostave v zápase v Marseille bola táto zostava:

Viktor Ivo, Pivarnik Jan, Migas Vaclav, Horvath Alexander(c), Hagara Vladimir, Kvašňák Andrej, Kuna Ladislav, Vesely Frantisek, Petras Ladislav, Adamec Jozef, Jokl Karol

3 slovom traja Češi v zostave, a tu sa spomenie akurát tak Franta Veselý a Andrej Kvašňák/ ktorý bol mimochodom Slovák/. Tak pre úplnosť ďalší gól dal Adamec, v tej dobe jednoznačne najlepší strelec Československej ligy /spolu dal 170 ligových gólov/ a posledný dal legenda Slovana, Karol Jokl. Laco Petráš bol vylúčený, potom dal 2 góly na MS.

Dávate tej spoločnej histórii zabrať.

Reagovat
Puskas

A jediný gól pustil Slovák Vencel

Pokud počítám dobře, sedm z nich už nežije...

Reagovat
alegre

Toto neni clanek o utkani Ceskoslovensko - Madarsko. Pouze jako uvod byla pouzita vzpominka na rok 1969. Ani ve snu mne nenapadlo, ze nekdo vytahne kolik hralo Slovaku a kolik Cechu, ze Slovan vyhral Pohar, ze a ze...

Reagovat
Puskas

To je spíše pokračování jiných diskusí, kde se hovoří o nástupnictví reprezentací a přisvojování si úspěchů, není to komentář sám o sobě.

Reagovat
alegre

Osobne si myslim, ze nestupnictvi by nemelo existovat. Ceskoslovensko, Cesko a Slovensko jsou tri rozdilne zeme, staty. To same Sovetsky svaz a dnes 15 republik, Nemecko a NDR a SRN, Jugoslavie, atd.

Reagovat
raduinho

Reagovat
johan14

Prehra BRD s DDR určite zostal v pamäti Nemcov, teda tých čo ho zažili. Netreba minulosť zabúdať, stačí mať k nej respekt pretože v tej dobe hráči ako Ďžajič, Panenka, Masný, Blochin, Sušič, Honza Berger, Moravčík, Belanov potešili všetkých fanúšikov krajín za ktoré hrali.

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
johan14

Nič v zlom, ale na legendy Slávie a Sparty si nezabudol.Ten zapas bol pamätný v tej dobe, prekonalo ho až finále ME 1976, takže nespomenúť ho by bola hanba. Za článok dik.

Reagovat
adalbertus

tak tak

Reagovat
adalbertus

... a čo Kvašňák a Veselý

Reagovat
johan14

Z jedenastky.

Reagovat
Zark

věcná, jaktože už se tu neobjevují tvoje životopisy? raději už jen felákuješ v sidkuzích?

Reagovat
Zark

diskuzich*

Reagovat
adalbertus

presne

Reagovat
smazaný uživatel

Krásné město.

Reagovat
Chlupatá máma

Veselý, Kvášňák? CUF!

Reagovat
ZB 07

Krásnej stadion

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně aby tam každou druhou minutu nevybuchla bomba ......... jsem zvědavej jak si poradí s bezpečností

Reagovat
KingMaster13

Stadion nádhernej I celkově to město se mi líbí

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne tie no-go zóny, to je kultúrny skvost celého mesta

Reagovat
bobis21

ty neexistující jo? I FOX "news" kteří si je vymysleli už uznali že neexistují

Reagovat
smazaný uživatel

Ale oni naozaj existujú

Reagovat
smazaný uživatel

*ony

Reagovat
bobis21

ne no nejlepší byl nějaký francouzský komik, který šel a natáčel rozhovory s lidmi, kteří v těch údajných "no-go zones" bydlí.

Reagovat
smazaný uživatel

A tí akože ľudia čo tam bývajú povedali, že neexistujú, čo?

Reagovat
bobis21

FOX zveřejnil nějakou mapu, na které byly ty zóny vyznačené. Ta mapa se pak objevila i v nekolika médiích v Evropě. On šel do tech míst, které byly na mapě a natáčel rozhovory.

Reagovat
smazaný uživatel

Tento nevyvrátiteľný dôkaz snáď ani nejde prestreliť.

Reagovat
bobis21

zato tys těch důkazů vytasil vyloženě kvanta

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo by som mal na tie tvoje primitívnosti tasiť dôkazy? To snáď nie je vôbec potrebné...

Reagovat
bobis21

no ukázat proč si myslíš že existují bys mohl ... já nemám co dokazovat, ty tvrdíš že existují

Reagovat
smazaný uživatel

poslouchej sluníčko, já jsem v tom přístavu žil pár měsíců - bylo to v polovině 90. let, a ty no-go zóny už tam byly, všichni místní mně varovali, kam nemám v žádném případě chodit - ani ve dne, a nepředpokládám, že vývoj za těch 20 let šel směrem, který si vy, naivní sluníčkoví lidičkové, přejete - ta arabská pakáž je tam dnes zřejmě ještě mnohem drzejší a agresívnější než tehdy a je tam toho lidského odpadu i několikanásobně více.....

Reagovat
bobis21

tak místa kam v noci radši nechodit máme i u nás v Rožnově ty ... co je opak sluníčka? tmář? fakt tady rozjíždíte skvělou komedii

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Dnes Francie v (pro mě) takřka ideální sestavě

Hugo - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Kanté, Pogba, Matuidi - Coman, Giroud, Payet

Reagovat
Pato44

Nedat Grieze do sestavy Francie je zlocin!

Reagovat
smazaný uživatel

něco mi tu nesedí, jedná se o evropské mistrovství, a proč se to tedy hraje v Africe?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PJ

Reagovat
Nihilister

Reagovat
HSV1887

S tím přistavem, první je Rotterdam a pak Hamburg ne?

Reagovat
alegre

Rotterdam - Hamburk - Antverpy... Omluva

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele