Představení měst Euro 2016 - Lyon

30.05.2016, 14:46
Profily, historie
Zaujalo nás
Ze Saint-Étienne se přesuneme k sousedům, do Lyonu. Obě města dělí pouze 65 kilometrů, ale jinak jsou rozdíly mnohem větší. Jak ve velikosti, počtu obyvatel, zcela novém, moderním stadionu. A hrát se zde budou hned čtyři zápasy ve skupinách, jedno osmifinále a semifinále k tomu.

Lyon se představuje

Město samotné má 500 715 obyvatel, ale celá oblast dávno překročila hranici 2 milionů. Dá se říct, že Lyon je "mozkem" celé Francie. Celkem 140 tisíc studentů na různých univerzitách je toho důkazem. Pyšní se celou řadou prvenství jak ve Francii, tak na světě. Pro milovníky dobrého jídla, pití a stolování je třeba podotknout, že zde si svou zálibu vychutnají v pětihvězdičkové kvalitě.

Historie a průmyslový rozvoj

Na návrší Fourviére, 43 let před naším letopočtem, Lucio Munacio Planco, poručík Julia Césara, dal život dnešnímu Lyonu. Bylo zde keltské opevnění, Lugdunum - podle keltského Boha, Luguse.

Římský generál Agripa využil postavení města na cestě ze severu na jihovýchod celé tehdejší Gallie, na jejímž území se dnes nachází Francie, Belgie, východ Švýcarska a části Nizozemska a Německa na západ od řeky Rýn, a udělal z něj výchozí bod a centrum dění. Přístup na vody dvou splavných řek byl dalším důvodem rozkvětu celé oblasti. Narodili se zde dva císaři, Claudius a Caracalla.

V roce 12 před naším letopočtem zde nechal Neron Claudio Druso postavit chrám, jako hold císaři Augustovi a městu Římu. Jeho velikost byla impozantní, rozkládal se na ploše 400 tisíc metrů čtverečních.

Na konci II. století, 19. února 197, se zde odehrála největší a nejkrutější bitva římských vojsk. Císař Lucius Septimius Severus porazil uchvatitele Clodia Albina.

V následujících stoletích pak Lugdonon začal přicházet o své výsostné postavení, stal se administrativním sídlem malé provincie. V roce 461 Lyon přešel pod vládu Burgundů a až do roku 543 se stal sídlem krále. Dobyli ho Frankové, a tak se král musel stěhovat. V roce 725 bylo město poničeno Araby, kteří podnikali nekonečné nájezdy z území Španělska do Franské říše.

Románské divadlo © Vincent Bloch / wikipedia

Přišel rok 1032 a Lyon se stává součástí Svaté říše římské, o dvě století později se zde konají dva významné církevní koncily. Pohromám ale nebyl konec, roku 1310 město obsazují francouzské jednotky a roku 1348 ho zasáhla epidemie moru.

V XVI. století, přišla renesance a s ní velký rozmach. Francouzský král si Lyon vybírá jako centrum finančních operací, začíná výroba kvalitní keramiky, místní hedvábí je na trhu velice žádané a ceněné. To vše trvá až do XVIII. století.

Francouzská revoluce a opozice proti jakobínům, dobytí dělostřelectvem v roce 1793, rozsáhlé škody. Popraveno na 2 tisíce odpůrců revoluce, zbourána celá řada paláců a domů. Zajímavostí je, že o deset let později sám Napoleon dal příkaz poškozené domy opravit.

V XIX. století se Lyon stává průmyslovým městem velkého významu. Dělnické hnutí nabírá na síle, dvě povstání v letech 1831 a 1834, nad hlavami stávkujících poprvé zavlaje černý prapor jako symbol protestů. O prvních železničních tratích jsme psali již v článku o Saint-Étienne, první lanovka vedla z Lyonu do Croix-Rousse a provoz zahájila v roce 1862.

Během 2. světové války zde okupační vojska měla své hlavní sídlo, což na druhé straně vyvolalo koncentraci francouzského ozbrojeného odporu. Bombardování spojeneckými vojsky 26. května 1944 a osvobození 3. září téhož roku znamenalo konec více než čtyřletému utrpení.

Katedrála svatého Jana Křtitele
© Benoit Mortgat / wikipedia
Katedrála při festivalu světel
© Gonedelyon / wikipedia

Kulturní dědictví

Celkem 427 hektarů je vedeno na seznamu UNESCO jako Světové kulturní dědictví. Zde jsou, jen v krátkosti, některé z památek, které si nesmíte nechat ujít:

Katedrála svatého Jana Křtitele, trojlodní románsko-gotická stavba se dvěma věžemi, postavená v letech 1165-1481 na místě starších staveb od 3. století. Zde se konaly volby Lyonské koncily ve 13. století.

Jednou z hlavních dominant města je bazilika Notre-Dame de la Fourvière na vrchu Fourvière nad Starým městem z let 1872 až 1896. Ročně jí navštíví na dva milióny turistů, vždy na začátku prosince se tu koná Festival světel. A za dobré viditelnosti je odtud vidět i 160 kilometrů vzdálený Mont Blanc, nejvyšší hora Evropy.

Je zde celá řada kostelů. Bývalý klášterní kostel Saint-Martin d'Ainay, románská stavba s věží v průčelí. Románsko-gotický kostel svatého Pavla. Gotický kostel sv. Bonaventury z let 1325-1327. Gotický kostel Saint Nizier se dvěma věžemi v průčelí. Barokní kaple sv. Trojice, vysvěcená 1622 sv. Františkem Saleským. Barokní protestantský Temple du Change ze 17. století. Barokní kostel svatého Bruna. Klášter Panny Marie v La Tourette u Eveux, asi 15 km na severozápad od města, z roku 1960 podle návrhu Le Corbusiera.

Milovníci umění by si neměli nechat ujít návštěvu Muzea výtvarných umění. Řada významných obrazů, soch, druhá největší sbírka egyptských starožitností ve Francii, 50 tisíc mincí a medailí.

Za vidění stojí i Kovová věž (Tour métallique), zmenšená Eifelova věž podle plánů téhož autora na vrchu Fourvière. A určitě i zoologická nebo botanická zahrada v parku Tête d’or, což je největší městský park ve Francii (117 hektarů), nebo třeba Place Bellecour, třetí největší náměstí v zemi.

Notre-Dame de la Fourvière
© MickaëlG / wikipedia
Notre-Dame de la Fourvière
© Ludovic Courtès / wikipedia

Známé osobnosti

Jsou jich ne desítky ale stovky. Jména na samostatný článek. Zde jsou někteří z těch slavných:

Abbé Pierre (1912-2007), vlastním jménem Henri Groués, byl katolický kněz, za války aktivní účastník odboje, poté v roce 1949 založil Emauzské hnuté, které se stará o chudé a bezdomovce. V roce 2005 jej televizní diváci jmenovali jako třetího největšího Francouze historie.

André-Marie Ampére (1775-1836), fyzik a matematik. Vynálezce elektromagnetu, prvního elektrického telegrafu.

Bratři Lumiérové, vynálezci kinematografu. Narodili se v Besanconu, ale brzy se jejich rodina přestěhovala právě do Lyonu.

Alexandre Lacassagne (1843-1924), lékař, zakladatel Odborné školy kriminalistiky. Alexis Carrel (1873-1944), nositel Nobelovy ceny za lékařství. Antoine Coysevox (1640-1720), barokní sochař. Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944), spisovatel a milovník letectví. Antoine Gailleton (1829-1904), lékař a starosta Lyonu, funkci zastával téměř 20 let. Barthélemy Buyer (1433-1485), průkopník tisku ve Francii a autor první tištěné bible ve Francii (1476). Denis Dufour (1953), hudební skladatel. Victor Grignard (1871-1935), nositel Nobelovy ceny za chemii. Maurice Herzog, (1919-2012), politik a horolezec. Marius Berliet (1866-1946), automobilový konstruktér. Gwendal Peizerat (1972), olympijský vítěz a mistr světa v krasobruslení. Jean-Pierre Christin (1683-1755), fyzik a matematik, jenž se zasloužil o otočení Celsiovy teplotní stupnice a díky němuž voda mrzne při 0°C a vaří při 100°C a ne naopak...

Pohled na město z vrchu Fourvière © Calips / wikipedia

Sport

Celá řada významných sportovních akcí měla sídlo v tomto městě. Mezi nimi například Mistrovství Evropy v krasobruslení 2006, nezapomenutelné finále Davisova poháru 1991, ve kterém se Francie utkala s USA a slavně vyhrála 3:1. V barvách domácích zářila dvojice Guy Forget, porazil Samprase a prohrál s Agassim, a Henri Leconte, který rovněž nedal Samprasovi šanci. Navíc společně získali veledůležitý bod ve čtyřhře.

Rugby, basketbal, hokej, volejbal, to jsou další sporty, které se zde hrají na velmi vysoké úrovni.

Fotbal

Olympique Lyon byl založen už v roce 1899, ale skutečně slavným se stal až o více než sto let později. V roce 1987 se prezidentem stal Jean-Michel Aulas a zahájil cestu OL na výsluní. Ligue 1 vyhrál poprvé roku 2002, v rozhodujícím utkání porazil RC Lens 3:1, následovalo šest dalších titulů, tedy celkem sedm a bez přerušení. Rekord...

Jako chutný a sladký zákusek k tomu Superpohár, ten dobyl celkem 8x. ve vitríně má také pět trofejí pro vítěze Coupe de France. Na mezinárodním poli se dostal do semifinále Ligy mistrů v roce 2010. V současné době se zaměřuje na výchovu talentů a dosahuje velkých úspěchů v těchto kategoriích. Letos skončili Lyonští na druhém místě o propastných 31 bodů za PSG. S týmem Zlatana Ibrahimoviče rovněž vypadli v osmifinále Francouzského poháru.

Nesmíme zapomenout na fotbal v ženském provedení, děvčata Lyonu jsou nejúspěšnějším klubem ve Francii. Získaly 14 titulů a třikrát vyhrála Ligu mistrů, naposledy letos, když na cestě ve čtvrtfinále vyřadila pražskou Slavii, 9:1 a 0:0. Ve finále pak po velkém boji, a na penalty, porazila Wolfsburg.

Parc Olympique Lyonnais © Icon Sport / foot01.com

Slavná jména

Raymond Domenech (1952), hráč Lyonu v letech 1969-1977, trenér 1989-1993. Vedl národní tým Francie na MS 2006 a 2010.

Bernard Lacombe (1952), mistr Evropy z roku 1984, autor největšího počtu gólů v Ligue 1, má jich na svém kontě 255...

Youri Djorkaeff (1968), narodil se v Lyonu, ale nikdy nehrál v jeho barvách. Mistr světa 1998.

Juninho Pernambucano (1975), tento Brazilec je považován za nejlepšího fotbalistu, který kdy za OL nastoupil. Specialista na trestné kopy, symbol oněch sedmi titulů v prvním desetiletí tohoto století, 2002-2008.

Éric Abidal (1979), narodil se v Saint-Genis-Laval, nedaleko Lyonu, obránce tohoto klubu od roku 2004, získal s ním tři tituly mistra Francie. V roce 2007 odešel do Barcelony, kde v sezoně 2008/2009 vyhrál nepřekonatelných "šest titulů". Později vyhrál nejtěžší zápas svého života, porazil zhoubný nádor na játrech.

Karim Benzema (1987), pravděpodobně nejlepší hráč, který vzešel z mládežnických kategorii klubu. V současnosti hvězda Realu Madrid, čerstvý vítěz LM 2016.

Počasí

Tak tady si to fotbalisté a diváci užijí. Asi nedojde na extrémy, ale nutno podotknout, že v červenci tady naměřili 39,8 °C a v červnu, v noci, skoro nulu. Ale jinak je zde příjemné podnebí. Denní teploty se v průměru pohybují okolo 26 stupňů, v noci je na teploměru "patnáctka". Jednou za čtyři dny zaprší, to aby se vše, nejen trávník, pěkně zazelenalo.

Parc Olympique Lyonnais © Robert Pratta / lecityoen.fr

Stadion

Parc Olympique Lyonnais, přezdívaný Grand Stade de Lyon nebo také Stade des Lumières. Slavnostní otevření proběhlo v lednu 2016, Lyon v ligovém zápase porazil Troyes 4:1. Na tribunách, třípatrových, je místo pro 59 tisíc fanoušků, areál má rozlohu 50 hektarů. Jeho součástí jsou hotely, administrativní budovy, celé sportovní zázemí klubu. Na zeleném trávníku jeho předchůdce, Stade de Gerland, se hrála utkání EURO 1984 a MS 1998, kde ve čtvrtfinále Chorvatsko porazilo Německo 3:0.

Zápasy

13. června 21:00 Belgie - Itálie, 16. června 18:00 Ukrajina - Severní Irsko, 19. června 21:00 Rumunsko - Albánie, 22. června 18:00 Maďarsko - Portugalsko, 26. června 15:00 osmifinále A1- C3/D3/E3, 6. července 21:00 semifinále V ČF1 - V ČF2.

Jistě máte v každém utkání svého favorita, na kterého si vsadíte, nebo mu prostě jen budete fandit. Ale nikdy nesmíte zapomenout, že se díváte na sport, který je tím nejkrásnějším na světě. Zejména když vyhrávají ti naši.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (39)

Přidat komentář
juveforever

ako milovník rímskej ríše, musím niekedy navštíviť

Reagovat
smazaný uživatel

však už dávno zanikla..

Reagovat
juveforever

škoda no

Reagovat
smazaný uživatel

ale ty si... si mohol citlivejšie...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Spasitel

Seriál Rím sa tiež oplatí pozrieť pre milovníkov.

Reagovat
guzman

Reagovat
smazaný uživatel

Krasny stadion.

Reagovat
smazaný uživatel

stadion 6/10

Reagovat
smazaný uživatel

Musím raz do Francúzska na výlet.

Reagovat
smazaný uživatel

A budeš obohacen multikulturní společností

Reagovat
Lacko_Boh

Reagovat
andrew96

Pěkné město, super článek.

Reagovat
ZB 07

Super článek..znovu Akorát nevím, jak to udělá autor s pařížskými stadiony..to bude zřejmě jeden obsáhlejší článek, že?

Reagovat
PJ

jj, bude jeden článek

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

Stadion

Reagovat
AC torino

Preco vsetky stadiony vyzeraju ako zakryte igelitom?

Reagovat
smazaný uživatel

Pretoze su to moderne materialy, ktore efektivnejsie odrazaju slnecne ziarenie? Mozno.

Reagovat
bobis21

vůbec jsem nevěděl že Lyon je tak pěkné město

Reagovat
smazaný uživatel

vite komu bylo prezdivano "kat z lyonu"?

Reagovat
Godwinson

Gomis?

Reagovat
smazaný uživatel

ee historicka postava :D

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Klaus Barbie

Reagovat
smazaný uživatel

o tom to nevim, jdu si o nem neco precistt

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

napoleon?

Reagovat
smazaný uživatel

nn, ale doba je spravna

Reagovat
smazaný uživatel

spravne. jeho osudy jsou krasne zpracovany ve 4dilnem televiznim filmu z fr. nemcem. doporucuju

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Lyon je hezké město s krásným stadionem.

Reagovat
Godwinson

To je debil

Reagovat
smazaný uživatel

uz sa tesim na Marseille a Stade Velodrome....zaspominam na rok 1999,ked sme tam boli na turnaji a podaval som si ruku so Zidanom :) samozrejme boli sme aj na "starom" v tom case novom stadione..masaker 60tisic kapacita.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele