PŘED ZÁPASEM ROKU...

09.09.2003, 22:02
Aktuality
Přibližně za čtyřiadvacet hodin možná bude celý fotbalový svět znát jistého postupujícího ze třetí kvalifikační skupiny na Euro 2004, které bude hostit Portugalsko. Před soubojem České republiky s Nizozemskem jsou totiž karty rozdány jednoznačně: vítěz má bez ohledu na poslední utkání jistotu prvenství ve skupině.

Obě strany vstupují do rozhodujícího boje s podobnou bilancí, na svém kontě totiž mají po šestnácti bodech. V náš prospěch ale hovoří lepší skóre a především dobrá výchozí pozice. V prvním utkání totiž v Amsterdamu uhrála česká reprezentace s domácími Holanďany velmi lichotivou remizu 1:1, když na zásah Ruuda van Nistelrooye odpověděl ve druhé půli po akci střídajícího Baroše Koller. V případě remízy tedy stále budou mít vše v nohou naši fotbalisté, kteří by k postupu museli přivést tři body z Rakouska. To je už teď mimo postupovou hru, protože na vedoucí duo třetí skupiny ztrácí sedm bodů.

“Jedno vítězství a postoupíme. Bude to velmi těžké, ale všichni věříme, že to dokážeme,“ říká před nejdůležitějším utkáním roku kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd. Oba týmy vstupují do zápasu s impozantní sérií bez prohry. Náš reprezentační tým neprohrál pod vedením Karla Brücknera, který převzal celek od Josefa Chovance po neúspěšné kvalifikaci na mistrovství světa 2002, už šestnáctkrát v řadě. Nizozemci jsou na tom v tomto ohledu pouze o dvě utkání hůře, protože pod Dickem Advocaatem neodcházeli fotbalisté ze země tulipánů ze hřiště jako poražení posledních v posledních čtrnácti duelech.

V neděli podle předpokladů oba středeční soupeři zvítězili v Bělorusku, respektive doma nad Rakouskem. O branky české reprezentace se podělili Nedvěd, Baroš a Šmicer, z Holanďanů mířili do černého Rafael van der Vaart, Kluivert a Cocu.

Velký otazník dlouho visel nad záložníkem Ajaxu Amsterdam Tomášem Galáskem. Defenzivní štít české reprezentace, jehož v Bělorusku neúspěšně nahradil Roman Týce, by však neměl chybět mezi jedenácti vyvolenými muži, jež vyšle od začátku do boje trenér Karel Brückner. “Takový zápas, jako je tento, si nechci nechat ujít,“ nechal se slyšet odchovanec ostravské kopané. Naopak jen na tribunu usedne fotbalista italského Udinese Marek Jankulovski, který v sobotním zápase jako jediný ze šestice ohrožených českých fotbalistů inkasoval v průběhu kvalifikace druhou žlutou kartu. Na jeho levou stranu obrany se zřejmě přesune Zdeněk Grygera, místo něhož by se měl na pravý okraj od začátku postavit Martin Jiránek. V útoku by pak měl od prvních minut operovat pouze Jan Koller, na Milana Baroše asi opět zbude jenom role žolíka.

Nizozemcům by zase mohl chybět spoluhráč Pavla Nedvěda z Juventusu Turín Edgar Davids. Ten si totiž v sobotním duelu s Rakušany přivodil zranění kotníku a jeho start je tak nejistý. V tomto případě by se do středu holandské zálohy postavili vedle sebe barcelonský Philip Cocu a Mark van Bommel z Eindhovenu. Právě tato dvojice spolu možná bude hrát i v případě Davidsova stoprocentního zdravotního stavu, protože nevysoký defenzivní středopolař svými výkony v posledních dvou reprezentačních utkáních příliš neoslnil. Ve středu se zřejmě nebude opakovat situace, kdy měli ve druhém poločase Nizozemci na hrotu hned čtveřici útočníků. Mezi nimi však chyběli Roy Makaay a Ruud van Nistelrooy, který si odpykával jednozápasový trest kvůli kartám. Novou posilu Bayeru Mnichov zase na hřiště nepustilo zranění kolena. Oba jsou již ale Dicku Advocaatovi k dispozici, v základní sestavě se však pravděpodobně představí pouze kanonýr Manchesteru United.

Pravděpodobné sestavy – ČR: Petr Čech - Martin Jiránek, René Bolf, Tomáš Ujfaluši, Zdeněk Grygera - Karel Poborský, Tomáš Rosický, Tomáš Galásek, Pavel Nedvěd - Vladimír Šmicer, Jan Koller. Nizozemsko: Edwin van der Sar - Michael Reiziger, Frank de Boer, Jaap Stam, Boudewijn Zenden - Rafael van der Vaart, Mark van Bommel, Philip Cocu, Marc Overmars - Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooy.

Zápas začíná ve 20.15 na Letné a jako hlavní rozhodčí ho bude řídit pan Lucilio Cardoso Cortez Batista z Portugalska.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (38)

Přidat komentář
HOST*Observer

Pokud pouze remizujeme bude se rozhodovat až v posledních kvalifikačních zápasech. V případě, že v nich my i Holanďané uhrajeme stejně budů, bude záležet na pražské remíze => 0:0 by poslalo do baráže Holanďany, 2:2 a více nás a za stavu 1:1 by rozhodoval rozdíl vstřelených a obdržených gólů v celé kvalifikaci, což by patrně hovořilo v náš prospěch. Alespoň takhle jsem to z toho vyřazovacího klíče pro postup na EURO pochopil.....

Reagovat
PJ

Skoro, jenom je to obráceně - remíza 0:0 stačí nám protože jsme u nich dali gól, 2:2 by stačilo Holanďanům, protože pak by měli víc gólů na hřišti soupeře oni. Jinak si to pochopil dobře :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to 1:1 a v Rakousku se z toho pos....

Reagovat
PJ

To ani neřikej :-)

Reagovat
antimadrista

Máš recht, doufám, že ČR bude muset do baráže, aby jim spad ten hřebínek.

Reagovat
HOST*Maršál Malinowski

Tak tos trochu přestřelil, ne...? Vždyť jsi napsal to samý, co on :-o ... ??? Nebo to nechápu vůbec.

Reagovat
PJ

On napsal "0:0 by poslalo do baráže Holanďany, 2:2 a více nás" a ono je to naopak jak píšu já - "remíza 0:0 stačí nám protože jsme u nich dali gól, 2:2 by stačilo Holanďanům" :-)

Reagovat
HOST*

ty ses mamlas :)))

Reagovat
PJ

Ježiš já sem debil... Všem se omlouvam, já asi fakt neumim číst, mě nedošlo že on tam píše "do baráže". No já sem ale vůl :-)

Reagovat
PJ

Už mi to došlo, sem holt blbej... :-)

Reagovat
Mr.Jindros

konecne poradny slovo..... :-)

Reagovat
antimadrista

Nějak ses zamotal, chlapče :-)

Reagovat
PJ

Mnojo, malinko...

Reagovat
Kily

já se omluovám, já si to s těma remízama uvědomil až dneska ve škole

Reagovat
antimadrista

Holandsko nás roseká!, na to vemte jed.

Reagovat
antimadrista

ORANJES! ORANJES! ORANJES!- máte mou podporu!

Reagovat
PJ

vole...

Reagovat
HOST*Max-Wesslo

zatím nádherný fotbal, atmosféra, výsledek, pocit:-)..............

Reagovat
PJ

JE TO TAM!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jdi se s tvejma holanďanama bodnout antimadristo.

Reagovat
antimadrista

Vyhrál horší.

Reagovat
smazaný uživatel

Chudák Edgar, jemu jsem to vůbec nepřál. Schytat to měl Cocu, který měl Karla celý zápas za zády.

Reagovat
antimadrista

Cocu byl nejlepším holanďanem v zápase.

Reagovat
PJ

To si děláš srandu, ne? Speciálně jeho sem dost sledoval a vyrobil tam pár pěknejch chyb, několikrát mu míč úplně zbytečně utek do autu. Ale jinak berceloňáci celkem ušli, Kluivert nebyl špatnej, i Reiziger dělal občas dost problémy. Eště že Overmars neměl moc času, ten by naší obraně topil asi nejvíc...

Reagovat
smazaný uživatel

Overmars je borec.

Reagovat
smazaný uživatel

To si nemyslim. Možná si koukal na jinej fotbal.

Reagovat
HOST*

jses megapako........ projizdel jsem si diskuse v archivu clanku a musim rict ze u tvojich prispevku jsem se fakt zasmal, hlavne u afery Beckhama.... jak rychle menis nazory je obdivuhodne..... :-) pokud je kazdy fanousek Barci jako ty tak potes koste..... a ted dalsi rana, LOL :-))))) ..... vyhrat horsi nikdy nemuze, vzdy vyhraje ten lepsi, protoze i mit stesti k tomu "bejt dobrej" patri, coz ovsem neni nas pripad... nasi hrali fakt dobre, ale je pravda ze Oranjes nam to v mnohem ulehcili. Co dodat???? snad jen, DEKUJEME EDGARE!!!!!! :-)

Reagovat
Mr.Jindros

to jsem psal ja, zapomel jsem se prihlasit

Reagovat
antimadrista

A to sem ještě slabý kafé :-)

Reagovat
HOST*

Tak co kdo vyhral?Oranjes?Prý, že tady byl před zápasem všudy přitomen velký optimismus...jako před Běloruskem.Byly jste někdo na Hol.netu nebo přimo v Holandsku? Všudy samy články, že český tým je dobrý, ale oni jsou mnohem lepší, že nemáme šanci,atd..Dobře jim tak. Pejsek Davids doštěkal. A Kdysi jsem mu tak fandil.Antimadrista určitě si zase myslí, že hráči z jeho Barcy byly nejlepši. Kluci neberte mu jeho svět ve kterým žije. Cocu nejlepším hračem Holanďanů, tak to je sila.Oranjes!!!BARAŽ!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně ať nenarazí na Španělsko, to by se naši chlapci zbytečně nadřeli.

Reagovat
PJ

Hehe to bych chtěl Antimadristu vidět... Puyol vs. Cocu a spol, to by byla prdel... :-)

Reagovat
antimadrista

Na to radši ani nepomýšlim, to by byla strašná řeš.

Reagovat
antimadrista

Španělsko se s Holandskem musí dostat do finále! Vůbec nestojim o to, aby se o sebe navzájem roztřískali.

Reagovat
antimadrista

Hm... tak to tak vypadá, že sme asi vyděli dva úplně jiný zápasy, neboť v tom mim byl Philip opravdu nejlepší.

Reagovat
PJ

Mno a že si to myslíš jenom ty a ostatní řikaji něco jinýho, to ti nepřijde divný?

Reagovat
antimadrista

Ne.

Reagovat
HOST*

VYHRAJE TO ANGLIE,CESKO,NIZOZEMI,FRANCIE,PORTUGALSKO,ITALIE NEBO JINE ALE ANGLII TYPUJU NA PRVNI MISTO

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele