Portugalský Harry Potter – Ricardo Quaresma

21.09.2007, 22:01
Životopisy
Ricardo Andrade Quaresma Bernardo, jeden z nejlépe technicky vybavených hráčů, kteří pobíhají po světových trávnících, v současnosti obléká dres FC Porto. Vypracoval se i v důležitý článek portugalské reprezentace, kde však má na svém postu velmi silnou konkurenci. Jeho jméno bylo v letním přestupním období často skloňované, zájem byl v Serii A, La Lize i Premier League. Quaresmu by jednoduše řečeno chtěli všude, zástupci FC Porto však houf zájemců o svůj klenot odrazili. Příští rok už se jim to však podařit nemusí...

Ricardo Quaresma, jak zní jeho zkrácené jméno, se narodil 26. září 1983 v Lisabonu. Zanedlouho mu tedy bude pouhých čtyřiadvacet let, i když evropské trávníky brázdí již sedmým rokem. Stejně jako umí mnoho fotbalových fines, tak má i nevídaný počet přezdívek. Nejznámějšími jsou Cigano (podle jeho cikánského původu), Harry Potter či Mustang. Poslední ze zmiňovaných přezdívek mu překvapivě nepřisoudili fanoušci, ale někdejší trenér Sportingu László Bölöni, který prohlásil, že Quaresma má stejné vlastnosti jako divoký kůň – odvahu, rychlost a touhu a umění bavit.

Portugalský driblér je odchovancem proslulé mládežnické líhně Sportingu Lisabon, kde mimo jiné vyrůstal s Cristianem Ronaldem, současnou hvězdou Manchesteru United. V soutěžním ročníku 2000-2001 se "Cigano" dopracoval do rezervního týmu, kde odehrál patnáct soutěžních zápasů. V těchto zápasech si hráče s mimořádným talentem a patřičným sebevědomím všiml trenér prvního týmu – Rumun László Bölöni. Ten Quaresmovi poskytl dostatek prostoru na hřišti, rychlonohý mladík odehrál osmadvacet ligových zápasů, ve kterých se mu třikrát povedlo rozvlnit síť za soupeřovými brankáři. Pomohl tak Sportingu k získání domácího double – kromě ligového titulu se tým z Estadio José Alvalade mohl pyšnit i vítězstvím v domácím poháru.

Během dalšího ročníku už se z Quaresmy stala hlavní hvězda portugalského velkoklubu. Odehrál 31 zápasů, ve kterých se mu v pěti případech podařilo skórovat. Byl druhým nejvytíženějším hráčem týmu. Slabé výsledky týmu a hlavně předváděné výkony byly připisovány trenéru Bölönimu také kvůli tomu, že pouze výjimečně nechal společně nastupovat zářící mladíky Ronalda a Quaresmu. Výkonů "Mustanga" si však nemohli nevšimnout v Barceloně, kam se Quaresma s vizitkou budoucí světové hvězdy stěhoval. Očekávání byla velká, katalánský velkoklub se topil v krizi a právě "Harry Potter" z Lisabonu měl kouzelným proutkem zajistit lepší časy. Za Quaresmu do hlavního města Portugalska putovalo šest milionů eur a navíc Brazilec Fabio Rochemback, který v Katalánsku naprosto propadl.

Mladý Portugalec debutoval v přátelském zápase proti AC Milán a hned ve svém prvním zápase skóroval (stejně jako Ronaldinho). Ve své premiérové (a jak se později ukázalo, tak i jediné) sezoně na Nou Campu Quaresma pouze desetkrát dostal šanci v základní sestavě, z čehož vytěžil jednu jedinou branku. V posledních týdnech sezony se navíc zranil a přišel tak o účast na mistrovství Evropy do 21 let v Německu, tak hlavně i na domácím mistrovství Evropy dospělých, kde Portugalci nakonec došli až do finále. V době konání Eura 2004 oznámil Quaresma svůj nezájem o další nastupování pod vedením Franka Rijkaarda a začal se tak horentně vyjednávat jeho přestup z Barcelony.

FC Porto by za normálních okolností jako velký rival Sportingu mělo velmi mizivé naděje na služby "Cigana", tentokráte tomu však bylo jinak. Tehdejší vítěz Ligy mistrů držel v ruce velký trumf – záložníka Deca, po kterém Katalánci velmi toužili. Quaresma nejprve přestup do Porta odmítal, nakonec však povolil a dohoda mezi kluby mohla být uzavřena. Cena se prezentovala v rozmezí šesti milionů eur, Barcelona má navíc stále zajištěných 25% z dalšího přestupu, který může přijít co nevidět...

Portské angažmá začal Quaresma ve velkém stylu. Hned na začátku sezony skóroval v klání evropského superpoháru proti Valencii. Do zápasu naskočil jako střídající hráč a po pouhé čtvrthodině snížil na 1:2, vyrovnat se však Portu nepodařilo. Zanedlouho se Porto utkalo s Benficou Lisabon o portugalský superpohár. Zápas rozhodla jediná branka. Kdo ji vstřelil? Zbytečná otázka, opět Quaresma... Ve své první sezoně v barvách Porta nastoupil Quaresma k dvaatřiceti ligovým zápasům, ve kterých vsítil pět branek. Obhájce titulu v Lize mistrů se tentokráte musel spokojit s vyřazením v osmifinále, kde jej hattrickem smetl v životní formě hrající brazilský útočník Interu Milán Adriano. Quaresma také Portu pomohl k dramatické výhře nad kolumbijským Once Caldas v zápase o Interkontinentální pohár, ve kterém rozhodly až pokutové kopy.

Tou dobou už byl Quaresma opět považován za jednu z hlavních hvězd portugalské ligy. Portu se však rozplynul sen o obhajobě ligového titulu, vina se dávala hlavně malé soudržnosti týmu, který se po výhře v Lize mistrů musel obejít bez svých největších hvězd. I díky tomu se tak po dlouhých jedenácti letech mohla radovat Benfica. Za rok už se na ligový trůn opět vrátilo FC Porto, ve kterém byl "Cigano" nenahraditelnou postavou. Z Quaresmy se navíc stal hráč s nejvíce gólovými přihrávkami v celé soutěži. Jasně se s ním počítalo do portugalské nominace na mistrovství světa v Německu, trenér Scolari však byl jiného názoru. Trenér portugalského národního týmu si neodpustil kritiku za údajnou hráčovu netýmovost a špatné plnění defenzivních povinností...

Další sezona měla od Quaresmy opět punc vysoké kvality. V ligové soutěži se Porto mohlo radovat z obhajoby titulu, v Lize mistrů Quaresma dotáhl tým stejně jako v předešlém ročníku do osmifinále, kde ovšem ani jeho krásný gól v odvetě k postupu nepomohl, "Blues" i díky chybě brankáře Heltona (u vyrovnávací branky) skóre otočili.

Následovaly letní přestupové tahanice, při kterých okolo portugalského kouzelníka svištěla lasa z celé vyspělé fotbalové Evropy. Na Britských ostrovech byl zájem v Chelsea, Liverpoolu či Arsenalu, vyloučeno nebylo do příchodu Naniho ani stěhování na Old Trafford. Ve Španělsku byl zájem hlavně v Madridu – Atléticu ani Realu se však angažování Quaresmy taktéž nezdařilo. Z ostatních zemí měly zájem například Fiorentina, Bayern či Lyon, "Harry Potter" však nakonec zůstal v Portu, kde načíná čtvrtý ročník a podle mnoha expertů také poslední...

Quaresma je mistrem Evropy do 16 let, na němž triumfoval v roce 2000. Další úspěch se mu vyhnul hlavně kvůli zranění, v roce 2004 by nejspíše nechyběl v nominacích na domácí Euro, mládežnické mistrovství Evropy do 21 let či na Olympijských hrách v Aténách. I přestože měl v kvalifikaci na světový šampionát v Německu v portugalské reprezentaci dostatek prostoru, do konečné nominace se nakonec neprobojoval. Jeho dnešní pozice je však již mnohem lepší, vzpomeňme na přátelský zápas s Brazilci na londýnském Emirates Stadium. Quaresma dostal šanci v základní sestavě, nahrál na oba góly a byl zvolen mužem zápasu. Zápas skončil vítězstvím Portugalců v poměru 2:0. Svůj první a zatím jediný gól v reprezentaci vstřelil Quaresma v právě probíhající kvalifikaci na evropský šampionát v domácím zápase proti Belgii, Portugalci zvítězili 4:0. Jak branka padla? Quaresmovou typickou šajtlí, ještě lepší, než kterou se prezentuje Tomáš Rosický...

Ricardo Quaresma má svá nejlepší léta stále před sebou. Je to hráč, jenž hraje především pro lidi a proto je také často srovnáván se svým kolegou z reprezentace a kamarádem Cristianem Ronaldem, ten však za poslední rok udělal obrovský pokrok. Jestli se s ním "Harry Potter" bude chtít srovnávat, musí přestoupit do evropského velkoklubu, nabídek ze Španělska či Anglie bude mít i v příštím roce jistě dost. Quaresma je další ukázkou toho, že Portugalci "vyrábět" technicky založené ofenzivní křídelní záložníky prostě umí – jména jako Figo, Ronaldo, Simao či zanedlouho Nani jsou zárukou toho nejlepšího, co může světový fotbal na této pozici nabídnout.

Autor: Michal Štěrovský

Komentáře (44)

Přidat komentář
HOST*

konecne clanok o najlepsom futbalistovi planety

Reagovat
Marv

nejlepsim? zase neprehanej mozna nekdy v Realu

Reagovat
HOST*

Zaragoza?

Reagovat
smazaný uživatel

Hehe... Před pár lety se všichni posmívali a teď každý slintá,

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak.

Reagovat
smazaný uživatel

To bych v žádném případě netvrdil!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkné.

Reagovat
-Kopy-

hezká práce

Reagovat
anonym

Cigano

Reagovat
HOST*

Standa Vlček je borec dneska u Krause

Reagovat
HOST*baltazar99

u mna je to najlepsi futbalista a vzdy bude

Reagovat
HOST*Kovi

"jeho dva krásné góly proti Chelsea nestačily, "Blues" na poslední chvíli po chybě brankáře Heltona vyřazení odvrátili. " Nejsem si jistej, ale myslim, ze gol dal jen SB. A chyba Heltona sice byla, ale snad nekdy kolem 50. minuty, o postupu CFC rozhodla nekdy kolem 85., ale uz bez "pomoci" golmana Porta. Jinak docela peknej clanek

Reagovat
HOST*autor

Tak je to skutečně tak, nějak jsem se spolehl na vlastní paměť a ta mi neposloužila. Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem si to spletl s tím břevnem, které dal po neskutečné střele šajtlí. Btw., proti Arsenalu a Chelsea dal loni 3 tyče, docela smůla.

Reagovat
HOST*

Musdtangvje prostě master jak dělanej pro real madrid-tam zapadne.Od to břevna šajtlí ho mam v hlavě

Reagovat
HOST*

citaj poriadne....1 krasny gol tam je napisane....ziadna chyba tam neni....:))

Reagovat
HOST*

neviem co tu trepete...dal 1 gol voci chelsea na stamford bridge, ked isiel sam na brankara...nepamatate?? a chelsea potom vyrovnali(myslim ballack a postup im zariadil neviemkto...a tam bola ta chyba heltona neviem ci pri prvom abo druhom gole...clanok je bezchybny, nikde tam nepise, "dva krasne goly" neviem odkial to ma ten (kritik)

Reagovat
HOST*

Výborně, Štěrdo!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ten jediný gól dal zrovna Realu, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne.

Reagovat
HOST*

Muj hodne oblibenej hrac Tak tenhle clanek potesi

Reagovat
HOST*

Muj nejoblíbenější hráč

Reagovat
HOST*

doufam že nepude do Realu,tam by se akorát zkazil,chelsea ho nepotřebuje,do arsenalu mi nesedí,liverpool ho též nepotřebuje man utd taky ne takže šup s nim do Interu

Reagovat
HOST*

Inter takový hráč nemože do Italie je velmi rychlý a technický takže Real Madrid a ohledně real začíná novou éru a budou skvělý takže se tam bude hodit

Reagovat
HOST*

diarra-robben-sneijder-robinho a na lavičce guti,drenthe,gago,baptista a jasný ještě quaresmu a diega a ballacka...to akorát nakupujou hráče kerý nepotřebujou ale hlavně že je maj v týmu jo ještě alves by moh přijít...

Reagovat
HOST*

Robinho sedí vole. Quaresma Sneider Diarra Robben to by bylo fajn vpredu raul a ruud.

Reagovat
HOST*

dobrý tak dojebou robinhha...

Reagovat
HOST*

Ricardo je Quaresma je dobry.

Reagovat
HOST*nofan

Kde byl Quaresma když Portugalci hráli s Polskem a Srbskem ?

Reagovat
HOST*

na kafy?

Reagovat
-Kopy-

na lavičce

Reagovat
HOST*

tak nehral to neco znamena???

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

Reagovat
HOST*

manutd

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

proč? vždyť tam jsou mladí Portugalci Ronaldo, Nani, zvýraznil bych slovo mladí..

Reagovat
HOST*tommy

je to maximalni borec a oprtoi ronaldovi nedoceneny

Reagovat
HOST*BeRRy

tak myslim si ze od Ronaldinha se hodne ceka tak je pod tlakem ale v Portu se ceka od jinych hracu nez je od Quaresmy př(Lucho Gonzalez) ale je to skvely fotbalista a technik

Reagovat
edejv

mohl by prestoupit do atletica tam by se ukazalo co v nem je. je fakt dobrej

Reagovat
HOST*

atletico je až moc nabytý...

Reagovat
HOST*stouch8

kvalitní článek

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek

Reagovat
HOST*

Nepecenujte quaresmu, ja som jeho velky fanusik, ale som skromnejsi....zatial to nie je kaliber typu ronaldo, messi....ale mozno sa este dostane vyssie...skoda ze ho pribrzdila ta barca...ale v kazdom pripade v porte sa hviezd nedotkne....(ako tych na oblohe) porebuje do velkoklubu, prinajhorsom hned na dalsi rok...

Reagovat
smazaný uživatel

nejvetsi borec portugalske ligy.....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele