Portugalsko v Silvovi našlo Pauletova dědice, teď ho ulovil AC Milán

12.06.2017, 16:59
Aktuality
Zaujalo nás
Dle veškerých představ vyvedené přestupové okno prozatím zažívá AC Milán. Do klubu už přišli obránci Rodríguez s Musacchiem i talentovaný záložník Kessié, mladý brankář Donnarumma zůstává a nyní se Rossoneri vytasili s doposud největší bombou - za necelých 40 milionů eur z Porta vykoupili Andrého Silvu, toho pravého pokračovatele Pedra Paulety...

Portugalsko v uplynulých letech vyprodukovalo přemíru talentovaných křídelníků či ofenzivních záložníků - mezi vycházející hvězdy se takhle nedávno zařadili João Mário, Bernardo Silva, Renato Sanches, André Gomes či Rafa Silva. Světový hrotový útočník se však ne a ne vynořit.

Kde ovšem Nélson Oliveira či Orlando Sá selhali, André Silva doposud ani omylem nezklamal a skutečně se jeví být schopným Pauletovým nástupcem, který se klidně může alespoň přiblížit velikosti samotného Eusébia.

Jednadvacetiletý kanonýr zářil v mládežnických výběrech, když po pěti úderech na Euru do 19 let (2014) přišel se čtyřmi góly na příštím mistrovství světa do 20 let (2015) a loni v září zaznamenal hattrick při debutu za portugalskou jednadvacítku. Co je ale hlavní: André Silva se nijak nezalekl ani mezi dospělými.

Ve skutečnosti aktuálně s Cristianem Ronaldem utváří jeden z nejúdernějších reprezentačních tandemů na světě, když se společnými silami zasadili o úžasných 17 portugalských branek z celkových dvaadvaceti v honbě za letenkami do Ruska. Sám André Silva se dříve proti Faerským ostrovům stal nejmladším portugalským autorem hattricku v dějinách kvalifikace MS.

Kdyby tedy bylo Porto v jiné pozici, určitě by Andrého Silvu prozatím nikam nepouštělo. Realita je ovšem taková, že prodávat spíše musí - a to patrně i pod cenou. Výkupní klauzule talentovaného forvarda je nastavená na 60 milionů eur a Draci původně požadovali alespoň 40 milionů, nakonec ale zřejmě nedostanou ani to (mluví se o 36-38 milionech).

Porto tak poněkud předčasně přijde o svého nejproduktivnějšího Portugalce v tomto tisíciletí - ligový počin Heldéra Postigy ze sezony 2002/03 (třináct gólů) přitom André Silva překonal už v únoru. Zbytek jara měl pak sice o poznání slabší než podzim, to však bylo dáno i trenérem Nunem a jeho požadavkem na to, aby se klasický hroťák pohyboval více u pravé postranní čáry.

Tam přitom Silvovo místo očividně není. Odchovanec Salgueiras sice v mládí operoval jako křídelník či středopolař, a v době přesunu do Porta - v patnácti letech - se mu dokonce přezdívalo "Deco", jenže takové doby už mají být dávno pryč a pevnou součástí minulosti. André Silva totiž vlastní zabijácký instinkt, jaký neradno potlačovat.

Predátorské choutky André Silva poprvé ukázal již ve finále portugalského poháru 2015/16, kdy se neúspěch Porta pokoušel odvrátit dvěma góly, a v příštích měsících na této počáteční vizitce jedině stavěl. V uplynulém ročníku vévodil tabulce nejaktivnějších střelců, přičemž více vyložených šancí než on (14) v Primeiře proměnil akorát nezadržitelný Bas Dost ze Sportingu (25).

Jakého útočníka že si tedy AC Milán dlouhodobě uvázal? Vesměs klasickou devítku, která se nejlépe uživí v systému s jedním útočníkem. Silvova spolupráce s dalším ortodoxním forvardem Tiquinhem na jaře Portu hrubě nesvědčila; s trequartistou Diogem Jotou to bylo ve stejné formaci o poznání lepší, ale pořád nikoliv ideální.

Ani sám André Silva se neštítí poklesu níže do hřiště a ví si rady s mezihrou, zároveň ale potřebuje co nejčastěji zakončovat. Jednadvacetiletý šutér není nejpohyblivějším útočníkem, takže si stěží někdy bude libovat v protiútocích, jinak ho ale zdobí inteligentní výběr místa, slušná hlavičkářská dovednost a záviděníhodná obounohost.

V barvách AC Milán nikdo nedosáhl na hranici 20 ligových branek od dávné sezony 2011/12 a řádění Zlatana Ibrahimoviće. André Silva už něco dlouho nepoznaného přinesl do kabiny Porta i seniorské reprezentace - podaří se mu tentýž kousek na severu Itálie?

Autor: Tomáš Daníček / acmilan.com, portugoal.net, fourfourtwo.com, outsideoftheboot.com

Komentáře (339)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele