Portugalské okénko (5.) - preview

21.09.2014, 13:41
Previews
Oproti minulému víkendu tentokrát všichni námi sledovaní aktéři nejvyšší portugalské soutěže budou válčit v jeden jediný den. Jako první vyjde do boje Benfica proti Moreirense, následně Sporting rozehraje svou bitvu na půdě Gil Vicente, a závěrem přijde na řadu také obnovené derby mezi FC Porto a Boavistou...
SL Benfica - Moreirense FC  (neděle 18:00)
Papírově je to asi nejjasnější zápas celého 5. kola - na jedné straně úřadující mistr ligy, navíc na domácí půdě, na druhé čerstvý nováček. Moreirense by však při ideální konstelaci okolností mohlo překvapit..

Návrat mezi elitu po jednoleté pauze totiž klubu z městečka Moreira de Cónegos zatím poměrně vychází - ze čtyř zápasů získali svěřenci Miguela Leala stejný počet bodů, což jim stačí na prozatímní střed tabulky. Po výhře v loňském ročníku Segundy zahájili cennou výhrou na půdě Nacionalu a dále uhráli dvě domácí remízy s Bragou a Rio Ave; jediná porážka přišla na Estadio do Dragao. Tam Moreirense padlo 0:3, což lze ale těžko považovat za ostudu.

Nyní jej čeká druhý duel na půdě favorita na titul, a málokdo zřejmě počítá s tím, že se mu podaří vydolovat bodový zisk. Oba zápasy v poslední prvoligové sezoně 2012/13 vyhrála Benfica, a to tehdy vypadalo Moreirense o něco lépe než letos - minimálně mělo v útoku skvělého Nabila Ghilase, který posléze odešel do Porta. Bez Alžířanovy prezence vepředu se nováček letos střelecky trápí. Pravidelně se sice na hřišti objevuje hned pět forvardů - Ramón Cardozo, Alex, Joao Pedro, Gerso a aktuálně zraněný Bolívia - střelecky se však zatím dokázal prosadit pouze první z nich. Hlavní předností tak zůstává obrana, která s výjimkou zápasu v Portu propustila pouze jeden gól.

Benfica je na tom pochopitelně lépe. Sezonu "odpálila" triumfem v portugalském Superpoháru, kde na penalty udolala Rio Ave, a v lize stále čeká na svého prvního přemožitele - se třemi výhrami a jednou remízou se nachází na průběžné třetí příčce s tím, že po pátém kole může jít do čela. (Jediná plichta přišla v domácím derby se Sportingem.) S tím se nicméně dalo počítat; Orli jsou v lize opět spolufavoritem. Co jim ovšem hrubě nevyšlo, je vstup do Ligy mistrů; v domácím duelu se Zenitem Petrohrad prohráli 0:2, a nutno říci, že zaslouženě. Ruský celek na hřišti dominoval a o svém triumfu rozhodl už během úvodních 20 minut. Benfica má nyní ideální příležitost zapomenout na toto zklamání a navázat na poslední ligové kolo, v němž rozstřílela Vitórii Setúbal na jejím hřišti 5:0.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Gil Vicente FC - Sporting CP  (neděle 19:00)
Na první pohled "obyčejný" souboj mezi Gil Vicente a Sportingem může být pro oba celky rozhodující vzhledem k dalšímu průběhu sezony - ani jeden z nich totiž nezačal zrovna ideálně, a pokud chtějí naplnit předsezonní ambice, potřebují body. Pro domácí je to záchrana v nejvyšší soutěži, pro hosty potenciální atak na titul..

Sporting loni zažil nad očekávání výbornou sezonu, což přesvědčilo funkcionáře bohatého Monaka, aby přetáhli úspěšného kouče Leonarda Jardima. Jeho nástupce Marco Silva si udělal jméno v posledních třech sezonách na lavičce Estorilu, s nímž se mu dařilo pravidelně šokovat celé Portugalsko. Jeho životopis je skutečně vynikající; posuďte sami - v roce 2011, bez jakýchkoliv trenérských zkušeností, dovedl skromný klub po sedmi letech zpět mezi elitu a byl zvolen druholigovým trenérem roku. V nováčkovské sezoně pak skončil pátý, rok nato dokonce čtvrtý (a jako bonus připravil Portu první domácí porážku po šesti letech).

V hlavním městě se mu však zatím nedaří úplně podle představ; Sporting sice letos ještě neprohrál, ze čtyř ligových zápasů však hned třikrát remizoval, což mu stačí pouze na průběžné osmé místo (ač ztráta na čelo není zkraje soutěže logicky příliš vysoká; na vedoucí Guimaraes činí pět bodů, na Benficu s Portem čtyři). Plichta na Benfice není žádnou tragédií, domácí výsledek 1:1 s Belenenses a tentýž výsledek ze stadionu Coimbry (která má na kontě pouhé dva body) však už mohou sloužit jako varovné signály. Že forma zelenobílých není zrovna oslnivá potvrdil i jejich vstup do Ligy mistrů, kde před vlastními fanoušky pouze remizovali (rovněž 1:1) se slovinským Mariborem, outsiderem skupiny.

To jsou tedy čtyři nerozhodné výsledky z pěti soutěžních duelů; je jasné, že Sporting musí co nejdřív zabrat. Jeho problémy jsou však malicherné v porovnání s tím, co prožívají fanoušci Gil Vicente - tradiční klub má na kontě po čtyřech kolech jediný bod a je poslední v tabulce. Kouč Joao de Deus zahájil sezonu třemi prohrami, což ho začátkem září stálo místo; jeho nástupce José Mota pak hned ve svém prvním zápase vybojoval alespoň plichtu na hřišti Pacos Ferreira. Nyní jej však čeká mnohem náročnější zkouška..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 3.80 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Porto - Boavista FC  (neděle 21:15)
Konečně je to tady! Boavista se poprvé od korupčního skandálu v roce 2008 vrátila do portugalské nejvyšší soutěže, což s sebou pochopitelně přináší "bonus" v podobě obnovení dlouhé a slavné tradice portského derby. To dnešní se odehraje na Dragau a bude mít pořadové číslo 103..

Podle všeho by však mělo jít spíše o symbolickou oslavu letité rivality než nějaký skutečně vyrovnaný duel - vždyť FC vstoupilo do sezony v dobré formě a bude útočit na titul, zatímco Boavista ještě loni hrála třetí ligu, do té první postoupila administrativně a to pouze proto, že se rozšiřoval počet týmů z dosavadních 16 na 18. Dá se tak očekávat, že historicky úspěšnější modrobílí navlečou na šňůru další korálek: z oněch 102 doposud odehraných zápasech vyhráli 70, v domácím prostředí dokonce 44 z 51.

Na druhou stranu Boavista, mistr ligy z roku 2001, má také na co vzpomínat - přesně před 10 lety totiž její hráči šokovali zaplněné Dragao výhrou 1:0. Pokud by se jim podařilo něco podobného zopakovat i dnes, bylo by to mimořádné i proto, že hráči v tradičních kostkovaných dresech ještě letos neskórovali; jejich jediná výhra, 1:0 s Académicou v minulém kole, přišla po vlastní brance. Přesto však první tři ligové body po třech úvodních porážkách zvedly hráčům sebevědomí.

"FC je samozřejmě favoritem, ale pokud zůstaneme skromní a budeme tvrdě pracovat, můžeme překvapit," nepochybuje Petit, bývalý reprezentant a současný kouč slavného klubu. "V Lize mistrů sice soupeř ukázal, čeho všeho je schopný, Primeira je ale úplně odlišná soutěž. A navíc je naše morálka stejně dobrá jako jejich, také jsme v posledním kole vyhráli. Derby je derby, je to zápas, po kterém všichni touží a u kterého nemůžete předem odhadovat výsledek. Taková utkání mi chyběla," těší se.

V Lize mistrů odstartovalo FC Porto suverénním způsobem, když doma rozstřílelo běloruský celek BATE Borisov jasně 6:0; hattrickem se blýskl alžírský křídelník Yacine Brahimi. Po remíze v Guimaraesi ideální výsledek na spravení nálady, zvlášť pokud uvážíme, že jde o pohárový rekord klubu. Teď se však Julen Lopetegui a jeho hráči soustředí opět na ligu.

"Derby je vždy důležitý zápas. Mezi oběma kluby je dlouhá historie, výsledky byly často nepředvídatelné," nechal se slyšet španělský kouč. "Očekávám těžký, tuhý boj. Stojí proti nám tým, který na hřišti nechá úplně vše a navíc bude mít po zisku prvních bodů v sezoně extra motivaci. Doufám, že se jim v tomto dokážeme vyrovnat. Město Porto tímto zápasem žije, musíme k němu přistoupit smrtelně vážně."
FC Porto - pravděpodobná sestava:
Fabiano - Danilo, Maicon, Martins Indi, José Ángel - Casemiro, Neves, Evandro - Tello, Jackson, Brahimi
Boavista FC - pravděpodobná sestava:
Mika - Joao Dias, Philippe, Santos, Correia - Tengarrinha, Beckeles, Anderson Carvalho - Yoro Li, Brito, Zé Manel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.11 - 8.50 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rio Ave FC431012:210
2.Vitória SC Guimarães431010:210
3.SL Benfica43109:110
4.FC Porto43107:110
5.CS Marítimo43016:49
6.SC Braga42115:27
7.CF Os Belenenses42117:67
8.Sporting CP41304:36
9.Moreirense FC41212:45
10.Paços Ferreira41122:44
 FC Arouca41122:44
12.Estoril Praia41125:94
13.Vitória FC Setúbal41123:84
14.CD Nacional41034:63
15.Boavista FC41031:83
16.Académica Coimbra40223:52
17.Gil Vicente FC40133:81
18.FC Penafiel40041:90
Ostatní zápasy
19.09. 21:30Vitória SC Guimarães - Paços Ferreira
20.09. 17:00FC Penafiel - Vitória FC Setúbal
20.09. 21:15CD Nacional - SC Braga
21.09. 17:00CF Os Belenenses - CS Marítimo
21.09. 17:00Rio Ave FC - FC Arouca
22.09. 21:00Académica Coimbra - Estoril Praia

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Pettirosso

mohl by mi, prosím, nějaký fanoušek Porta říct, zda Campana dostává šanci, popřípadě, jak hraje?

Reagovat
FC Porto FC

ani na lavičce nebývá

Reagovat
Pettirosso

díky, tak to byla super volba ho tam poslat. Máš i nějaký info třeba jak maká na trénincích? Měl jsem za to, že když tam je špaň.trenér, kterej ho mj. vedl, tak by mu šanci dávat mohl.

Reagovat
FC Porto FC

Já nechápu proč jsme ho vzali když i lepší hráči se nevejdou kolikrát ani na lavičku. Tak to nevím jak máká na trenincích ale neřekl bych že by to bylo tím že by makal nedostatečně jen je konkurence hodně velká

Reagovat
Pettirosso

chápu, díky

Reagovat
Han střelil první

Věřím v prohru, ať už jde Silva pryč.

Reagovat
Benfica

tak to sa asi nestane

Reagovat
FC Porto FC

Silva letošní Fonseca ? :D

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele