Porto - nejlépe fungující fotbalová firma?

04.12.2012, 09:22
Názory a komentáře
Málokterý tým způsobil v posledních letech na evropské scéně větší zjevení než Porto. Živobytí založené na vychovávání talentů a jejich následném prodeji sice není ve fotbale nic neobvyklého, ale snad nikdo to nezvládá s takovou bravurou. V čem vlastně tkví portské tajemství?

O schopnosti Dragoes vytipovávat a rozvíjet mladé hráče, zejména z Jižní Ameriky, už toho bylo napsáno dost a dost. Přesto to však vypadá, jako by nekonečná fluktuace skvělých fotbalistů Porto nijak neovlivňovala; klasickým scénářem malých klubů je, že si vypiplají úspěšnou generaci, kterou následně rozprodají za mnohanásobně vyšší částky a začínají takříkajíc od nuly. Ani například Udinese, které je v tomto umění známé široko daleko, nemá takové úspěchy jako právě severoportugalský klub.

Podívejme se nejprve na bilanci Porta v posledním desetiletí - 3 evropské trofeje, 8 domácích titulů, 5 portugalských pohárů. To je ukázka prakticky totální hegemonie na domácí scéně, a jako pomyslnou třešničku na dortu přidávají Dragoes záviděníhodnou konkurenceschopnost v Evropě. Jak je to vůbec možné?

Kdo si (možná bláhově) myslel, že letošní ročník bude výjimkou, šeredně se zmýlil. Vezměme v potaz nejprve Ligu mistrů - tedy nejprestižnější klubovou soutěž světa, jediný turnaj, ve kterém vzájemně soupeří ti nejlepší z nejlepších. Porto v něm získalo prozatím 13 bodů z 15 možných, což je více, než se povedlo komukoliv jinému. Domácí liga? Podobná písnička - svěřenci Vítora Perreiry trůní na prvním místě, sice se stejným počtem bodů jako Benfica, ale zato už s šestibodovým náskokem na třetí Bragu. Jedinou kaňkou na kráse je portugalský pohár, kde vypadli už v osmifinále. To byla také jejich první porážka v sezoně - do té doby se to v 18 zápasech nepovedlo vůbec nikomu.

A teď si položme otázku, kdo by podobně brilantní start do sezony vlastně očekával? Jistě, Porto už mnohokrát přesvědčilo, že se jej nevyplatí podceňovat jednoduše za žádných okolností, jenže letos to vypadalo přece jen všelijak. V loňské sezoně se portugalskému gigantovi nepodařilo postoupit ze své skupiny v Lize mistrů, což je v kontextu posledních let vzácností, a navíc doslova hodiny před uzavřením přestupového období přišel o svoji největší hvězdu Hulka, kterého zlákal movitý Zenit Petrohrad.

Hulkovi se přitom nepřezdívalo O Incrivel (Neuvěřitelný) jen tak náhodou - nejen že byl nejlepším hráčem týmu, ale navíc jasně a o míle převyšoval vůbec celou portugalskou ligu, a to několik sezon po sobě. Bylo vlastně velkým překvapením, že na Estádio do Dragao vydržel celé čtyři sezony.

Kolektiv nade vše

Jak se tedy tým jako Porto vypořádá se ztrátou klíčového hráče? Vítor Pereira má jednoduchý recept - týmový duch. Hráčům v modrobílých dresech vtiskl sebevědomější a sevřenější přístup, a výsledky se dostavily prakticky okamžitě. Letošní Porto se vyznačuje na portugalské poměry poměrně vzácným darem táhnout za jeden provaz, a fanoušci si rychle zvykli na obraz hvězd typu Martíneze, Rodrígueze nebo Moutinha, zodpovědně pracujících a neúnavně vypomáhajících týmovému prospěchu. Potvrzuje to i sám James Rodríguez, mimořádně talentovaný fotbalista, který komentoval cennou výhru 2:0 v Braze slovy: "Týmový duch je stále silnější a silnější."

A jeho slova padají na úrodnou půdu, zejména v porovnání s přecházející sezonou. Loni totiž platilo v portské ofenzivě jednoduché pravidlo: když nevíte co s míčem, dejte ho Hulkovi. Téměř všechny útočné akce šly nezbytně právě přes brazilského křídelníka, a v nastoleném individualismu mu zdatně sekundovali i Álvaro Pereira, Fredy Guarín a Rolando. Letošní sezonu zastupuje uvedenou čtveřici na soupisce pouze poslední jmenovaný, a i on se na hřiště dostává spíše sporadicky..

Vše tedy nasvědčuje tomu, že Porto je na ideální cestě dokončit další plynulý přechod mezi dvěma skvělými týmy. Slavná jedenáctka André Villas-Boase ze sezony 2010/11 je minulostí. Pokud se podíváme na historii klubu v poslední dekádě, nemělo by nás to překvapovat - od doby, kdy legendární José Mourinho vyválčil ve dvou letech výhry v poháru UEFA a Lize mistrů, se v přístavu na severu země protočily už tři vynikající squadry. Ve všech případech byl scénář totožný - Porto vychovalo největším světovým velkoklubům špičkové hráče, načež následně přivedlo do kádru neméně talentované fotbalisty se stejnou vítěznou mentalitou.

Porto v posledních deseti letech vybudovalo tři elitní generace fotbalistů - je toto tvrzení přehnané? Podívejme se na to blíže. K porovnání nám poslouží tři základní jedenáctky, tak, jak je do zápasů vysílali postupně José Mourinho, Jesualdo Ferreira a André Villas-Boas.


2003/04 - José Mourinho

Sestava z finále Ligy mistrů proti Monaku (3:0):

Vítor Baía - Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuno Valente - Costinha, Pedro Mendes, Maniche - Deco, Carlos Alberto, Derlei


2007/08 - Jesualdo Ferreira

Období budování nové generace: 4 roky
Počet hráčů, kteří zůstali v sestavě: 0

Sestava ze zápasu portugalské ligy proti Benfice z 20. 4. 2008 (2:0):

Hélton - Bosingwa, Pedro Emanuel, Bruno Alves, Fucile - Paulo Assuncao, Lucho Gonzalez, Raul Meireles - Tarik Sektioui, Lisandro Lopez, Ricardo Quaresma


2010/11 - André Villas-Boas

Období budování nové generace: 3 roky
Počet hráčů, kteří zůstali v sestavě: 1

Sestava z finále Evropské ligy proti Braze (1:0):

Hélton - Sapunaru, Rolando, Otamendi, Álvaro Pereira - Fernando, Guarín, Moutinho - Varela, Falcao, Hulk


A nyní, jen pro porovnání, přiložme ideální základní sestavu (zatím) úspěšného letošního týmu Vítora Pereiry:

2012/13 - Vítor Pereira

Hélton - Danilo, Maicon, Otamendi, Alex Sandro - Fernando, Moutinho, Lucho Gonzalez - Varela, Jackson Martínez, James Rodríguez

Období budování nové generace: 2 roky
Počet hráčů, kteří zůstali v sestavě: 5

Nyní si stručně rozeberme důvody, proč jednotlivé týmy fungovaly tak, jak fungovaly, a konečně přejděme i k nejzásadnější otázce ze všech - jak to Porto vlastně dělá?


José Mourinho

O Mourinhově Portu byly popsány stohy papíru; pro stručný komentář se však obrátíme na možná největší hvězdu tehdejšího týmu, Deca: "Pokud jsme vstřelili gól jako první, bylo po zápase. Jednoduše jsme věděli, že vyhrajeme."

A Porto skórovalo téměř vždy jako první. Ve dvou skvělých sezonách pod Mourinhovou vládou vyhrálo pohár UEFA, Ligu mistrů, dva domácí tituly a jeden domácí pohár. To, myslím, hovoří za vše.

Jenže Mourinha si potom vyhlédl nový zbohatlík z Chelsea, a v Portugalsku bylo načase jednat. Přechod od týmu evropských šampionů k Ferreirově generaci trval sice 4 roky (tedy déle, než ty následující), ale i přesto je pozoruhodné, že se portská jedenáctka za tu dobu změnila doslova k nepoznání - v sezoně 2007/08 v ní nezůstal ani jeden pamětník vítězného gelsenkirchenského finále.

Jesualdo Ferreira

Na jaře 2008 propukly ve druhém největším portugalském městě bouřlivé oslavy: FC Porto vyhrálo titul, a to impozantním způsobem - jeho náskok na druhé místo činil celých 14 bodů. Kouč Ferreira měl úspěchy už předtím, koneckonců toto vítězství bylo v Primeiře už třetím v řadě, nicméně právě v probírané sezoně dosáhla síla jím vypiplaného týmu svého vrcholu.

Klíčem k úspěchu byla takřka telepatická spolupráce mezi dvojicí argentinských hvězd, Lucho Gonzálezem a Lisandro Lópezem; přidejte k tomu Ricarda Quaresmu, který svůj nepochybný (ač pohříchu nenaplněný) talent rozvinul na úroveň, jíž se mu už nikdy předtím ani potom dosáhnout nepodařilo, a marocký objev Tarika Sektiouiho, a máte ofenzivu té nejvyšší kvality. Neprostupnou obranu zajišťovali Bruno Alves a Pedro Emanuel, a dvojice beků Bosingwa - Fucile přidali do výsledného mixu prototypické přednosti moderních krajních beků. Tento tým byl zkrátka mimořádný.

Na evropské scéně nicméně zůstal pod vrcholem. Pravda, může si na konto připsat vyřazení slavného Manchesteru United po remíze 2:2 na věhlasném Old Trafford; tu největší příležitost však promarnil už rok předtím, kdy mu svým neuvěřitelným výkonem vystavila stopku tehdejší gólmanská hvězdička Schalke, Manuel Neuer.

André Villas-Boas

Od doby největší slávy pod vedením Jesualda Ferreiry uplynuly tři roky, když Porto přebíral mladičký Villas-Boas - a tyto tři roky byly, jak jinak, vyplněny další kompletní restruktualizací kádru: jediným "přeživším" hráčem zůstal gólman Hélton.

A taktovka AVB Dragoes svědčila mimořádně. V sezoně 2010/11 si z celé domácí ligy udělali takový soukromý trhací kalendář - jejich náskok po posledním kole činil neuvěřitelných 21 bodů - a navrch přidali triumfy v portugalském poháru a Evropské lize. To všechno přitom dokázali prakticky v exhibičním stylu, kdy defenziva nebyla přílišnou záteží a týmu nedělalo problémy soupeře jednoduše rozstřílet. Důkazy? Snad tím nejlepším je zápas proti arci-rivalovi z Benfiky z listopadu 2010, v němž Porto zvítězilo 5:0.

Takový styl hry přitom není pro modrobílé obvyklý; většinou se spoléhali spíše na dobře vybalancovanou hru, sehranost a rychlé řešení situací. Jenže v týmu, kde svoje životní sezony najednou prožívají hráči jako Hulk, Falcao a Moutinho, jež navíc podporuje ze zálohy metronomicky přesný Fernando, to pranic nevadilo. Vynikající výkony Fredyho Guarína a Fernanda Belluschiho jen přidávaly do výsledného mixu potřebnou rozmanitost.

Tohle byl skutečně jeden z nejlepších týmů, které Porto kdy poznalo. Fanoušci mohou jen litovat toho, že kouč Villas-Boas neodolal vábení movité Chelsea (jaké kruté deja-vu!) a sbalil si kufry po jediné, ač fantastické, sezoně.

Vítor Pereira?

Bude Pereirův letošní celek čtvrtým "velkým" týmem do sbírky? Od triumfálního tažení AVB uplynuly pouze dva roky, a změny v kádru proto nejsou co do počtu tak drastické; v optimální základní sestavě zůstala celá pětice hráčů.

Je pochopitelné, že na nějaké soudy je zatím ještě brzy, ale přesto lze už nyní říct, že má Pereira v rukou jednu obrovskou výhodu: mládí. Klíčoví hráči jako James Rodríguez, dvojice brazilských beků Danilo a Alex Sandro nebo čím dál více se prosazující ghanský křídelník Christian Atsu mají zatím všechno před sebou; otázkou zůstává, v jakém dresu dojde jejich zářná budoucnost naplnění. Momentálně fanoušci Porta doufají, že alespoň Moutinho s Rodríguezem zůstanou ještě další sezónu; pokud by se tak však nestalo, kádr se prostě přizpůsobí. A je velká pravděpodobnost, že úspěšně.

Pod pokličkou

Takže... jak to Porto vlastně dělá? Letos v říjnu poskytl Antero Henrique, generální manažer klubu, rozhovor magazínu France Football, a dovolil tak fanouškům částečně nakouknout pod pokličku stáletrvajícího úspěchu. "Pracujeme s 250 skauty po celém světě," vysvětluje. "Máme interní a externí skauty, kteří jsou dále rozděleni na několik úrovní, což znamená, že každý vybraný hráč je pozorován několika různými osobami. Tito skauti navíc pracují s tím, čemu říkáme "stínové týmy" - v podstatě to znamená, že existuje seznam doporučených hráčů v různých ligách, dva pro každou pozici na hřišti, kteří mají dostatek kvality k tomu, aby hráli za FC Porto."

Co to znamená v praxi? Je to prosté - dlouho předtím, než na dveře prezidenta Pinta da Costy zaklepou zástupci Chelsea, Manchesteru nebo Realu s tučným šekem, mají odpovědné osoby přesně vyhlédnutého hráče, který se jim hodí do týmu. Můžete se klidně vsadit, že už v současnosti existují vytipovaní fotbalisté, kteří plynule převezmou místo v budoucnu bohatě zpeněžených hvězd jako Moutinho nebo Rodríguez.

A v neposlední řadě je třeba podotknout, že klub razí cestu postupného začleňování perspektivních hráčů do svého systému, čímž minimalizuje riziko příliš drastického přechodu mezi jednotlivými generacemi.

To vypadá dobře, proč to neokopírovat?

Odpověď na tuto otázku už nejspíš tušíte sami - jen proto, že portský systém vypadá maximálně účelně, jednoduše a efektivně, nelze říct, že to může dělat každý. Klubová politika Dragoes je nastavená a vypiplaná prakticky k dokonalosti, a to jak ekonomické, tak sportovní. Proč se ji tedy další portugalské velkokluby nesnaží napodobit?

Je to prosté - ne že by se nesnažily, ale jednoduše zjišťují, že je to téměř nemožné. Podobný systém se pokoušel napodobit třeba věčný rival z Benfiky, a je třeba uznat, že ne zcela bez úspěchu - v ročníku 2009/10 to byli právě Orli, kdo získal mistrovský titul, a to zejména díky pomoci mimořádně talentované jihoamerické ekipy (Di Mária, David Luiz, Ramires, Oscar Cardozo a veteráni Javier Saviola a Pablo Aimar). Benfica napodobila Porto i v tom, že první jmenovanou trojici prodala za tučný obnos. Jenže Dragoes něco podobného dokazují opakovaně už 10 let, zatímco Benfice se to povedlo zatím pouze jednou.

A Sporting? To je ještě mnohem smutnější příběh - tradiční klub, který si získal velké renomé mimojiné tím, že dlouhodobě přiváděl do týmu skvělé domácí fotbalisty a následně je s velkým ziskem prodával (jeden z nich je v současnosti žhavým kandidátem na Zlatý míč), je momentálně prakticky na dně. Dva roky zpátky se představitelé lisabonského giganta nechali zlákat portskou cestou; za tu dobu přivedli do kádru 24 hráčů. Kolik z nich pocházelo z Portugalska? Pokud hádáte nulu, hádáte správně.

A jak se toto popření dlouholetých tradic na Sportingu odrazilo? Nejhorší start do sezony v historii klubu, vypadnutí z evropských pohárů, alarmující finanční situace.

Porto zkrátka moc dobře ví, co dělá.

Autor: Dominik Zezula / portugoal.net

Komentáře (111)

Přidat komentář
Biozdenda

Pěkné shrnutí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

odporúčam stránku http://www.transfermarkt.de/de/transfers/einnahmen-ausgaben/transfers.html?from=news_text kde je krásne vidieť ako za posledných 10 rokov Porto zarobilo na svojom systéme, hneď za ním je spomínané Udinese, Parma, nesmie chýbať Ajax či arcirival Benfica..... inak skvelý článok

Reagovat
smazaný uživatel

Seřadit podle posledního sloupce a žasnout nad těmi provary Chelsea No.1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna tohle je téma které mě baví a dost jsem o něm zjišťoval, takže super, super článek

Reagovat
Miguel19

Moutinho, Jackson Martínez, James Rodríguez...to jsou hráči, za které mohou zase inkasovat klidně 60-80M

Reagovat
smazaný uživatel

skvely článok

Reagovat
Juan Román Riquelme

som rad, ze sa ti paci

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek

Reagovat
Milan.B

mozno by ste mohli nieco napisat aj o Boaviste

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Milan.B

jj to som cital, ale zaujimalo by ma ci neako pokrocili za tie 4 roky

Reagovat
smazaný uživatel

co sem to tak hledal tak hrajou nejakou 3.ligu a nevypadá to že by se dostali v nějaké brzké době výš. škoda měl sem jich rád a tan jejich stadion

Reagovat
Milan.B

Bessa super stadion

Reagovat
smazaný uživatel

boavista sa mota v tretej lige sever momentalne 10. mieste s bilanciu 2 4 3 6:13 a nic nenasvedcuje, zeby sa prebrali a isli nahor. skoda..... inac fc porto velmi sympaticky mancaft, v tieni velikanom su tak trosku v uzadi ale svoje si vzdy uhraju a patria medzi velmi neprijemnych superov.

Reagovat
tomasinho

Skvělá práce

Reagovat
smazaný uživatel

Oceňuju takovou práci, jaká se Portu vyplácí. To samé třeba i u Barcelony , Ajaxu nebo také Arsenalu Samozřejmě záleží, jaké hráče si ten tým dokáže uchovat ve svém kádru Pro český fotbal je tohle cesta, výchova mládeže Ale samozřejmě u všeho jsou důležité peníze , sledovanost a několik let stálá kvalita Mrzí mě, že u nás fotbal není víc oblíbený a nechodí víc lidí

Reagovat
smazaný uživatel

Oceňuju takovou práci, jaká se Portu vyplácí. To samé třeba i u Barcelony , Ajaxu nebo také Arsenalu Samozřejmě záleží, jaké hráče si ten tým dokáže uchovat ve svém kádru Pro český fotbal je tohle cesta, výchova mládeže Ale samozřejmě u všeho jsou důležité peníze , sledovanost a několik let stálá kvalita Mrzí mě, že u nás fotbal není víc oblíbený a nechodí víc lidí

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenalu se nejaka prace vyplaci?:D

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mám rád tyhle analýzy, víc takových skvělých článků.

Reagovat
Talker

Nejlepší jedenáctka byla a vždy bude ze Svijan

Každopádně pěkný článek, zajímavé počtení

Reagovat
smazaný uživatel

Ale kdepak, ta nejlepší jedenáctka je už půl roku v mym sklepě

Reagovat
smazaný uživatel

To říkával i Josef Fritzl...

Reagovat
Milan.B

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže z jedenáctky se mu postupně stávala dvanáctka a rok co rok byla o stupeň vyšší. Tahle už vychlazenou jedenáctkou zůstane

Reagovat
smazaný uživatel

jestli jí máš půl roku ve sklěpě tak jsi slabej, u normálního člověka by byla do týdne pryč

Reagovat
Talker

Jinak 250 skautů, to je neskutečné. Ten systém mají do detailu promyšlený očividně, v tom skautingu se jim musí točit neskutečné prachy.

Reagovat
panca

zalezi, jak jsou ti skauti paceni. Urcite berou nejakej malej pausal, kterej je neuzivi a pak dostanou palbu za talent

Reagovat
Mr.Jindros

Jj, určitě to nebudou "zaměstnanci Porta na plný úvazek"

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno je to určitě dělané formou bonusů a podílů z prodeje.

Reagovat
smazaný uživatel

A nebudou pracovat pro jeden tým..

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
smazaný uživatel

po dlouhý době jsem tu článek přečetl až do konce

Reagovat
2miguel1

najlepšia firma je La Masia ...predstavte si keby Barca predávala ako Porto...inak na velkom počte skautov v Južnej Amerike sa neda prerobiť pokial tým figuruje v lige s vysokým ratingom .

Reagovat
Darren Fletcher

FCP

Reagovat
Darren Fletcher

...a to fandim lisabonskym timom.

Reagovat
smazaný uživatel

nějaký stručný info, co jsou Jackson Martinez a James Rodriguez za hráče? Přednosti, slabiny atd. Porto sem dlouho neviděl a proto sem dneska rád, že to vybrali večír jako TV mač.

Reagovat
smazaný uživatel

Neuvěřitelní ryhclíci a technici. Však dneska uvidíš..

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tleskám . Vlastně touto cestou by se měly vydat české kluby. Kvalitní scouting a práce s mládeži, tam je třeba investovat nejvíce peněz. Ne přeplácet nekopy v A mužstvu .

Reagovat
j_mrazik

Nejhorší je recyklace navrátilců na základ nostalgie z doby, než odcházeli.

Reagovat
10

už to "srovnání" s Portem je pro tým jako Udine velký uznání

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
FUnk

Reagovat
smazaný uživatel

Zajimalo by me, kde vetsina tech penez konci (kdyz za kazdou sezonu trhnou +- 50 m € muzou si dovolit kohokoli popripade muzou nekoho nepustit...)

Reagovat
georgeo

z části určitě financují skauting, který nebude v jejich případech zrovna levný

Reagovat
FC Porto FC

Mladé hráči něco stojí....Danilo a Alex Sandro stáli dohromady kolem 20 mega Jackson 9 mega. Pak samozřejmě do skautingu a do mládeže. A Porto podporuje i ostatní sporty nejen fotbal. A taky sou určeny na to aby Porto nebylo v mínusu po sezoně. Třeba po sezoně býváme v minusu cca 10 mega ale pak se prodaj hráči za 50 a máš na konci sezony výnos 40 milionů

Reagovat
cristiano.K.

v anketě jsem dal Boase, za něj se fakt na Porto krásně dívalo,někdy ani tu hubu jsem nezvařel

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělej článek

Reagovat
stas87

mal by rovnaku medialnu pozornost aj sachtar,zenit alebo dinamo tak ako porto?

Reagovat
smazaný uživatel

Jak kde. Ale u nás zatím asi ne. Časem, až se tu lidi víc začnou zajímat o ruský, ukrajinský fotbal, tak třeba ano.

Reagovat
smazaný uživatel

Šachtar kupuje z Brazílie nejkvalitnější mladé hráče.. Porto občas koupí někoho hodně průměrného a udělá z něj hvězdu.

Reagovat
blaugrana

Zenith? A za čo konkrétne? Za to že dáva palby za hotových hráčov?

Reagovat
smazaný uživatel

myslis tim, jak za svoji skoro stoletou historii to udelal, az ted poprvy?

Reagovat
j_mrazik

Problém je v tom, že oni ty hráče neprodávají, takže je nevidíš v jiných ligách. Oni nevychovávají nebo neobjevují hráče pro svět, spíš ty hráče vcucávají a pak ožužlané vyplivnou ven.

Reagovat
stas87

ked vyhral sachtar pohar UEFA tak moc pozornosti nemal,to iste zenit...

Reagovat
Y.N.W.A

s Portem absolutně nesrovnatelný týmy... mediální pozornost tedy logicky nižší

Reagovat
AC torino

V roku 2008 tam uz nebol Marek Cech?

Reagovat
Lemond Laws

OT: Vytipované posily Arsena Wengera v zimním přestupovém období: Huntelaar, Zaha, Reina.. Když nevýjde Hunter, tak Demba Ba.. Proboha jenom né Reinu!

Moje vysněný posily: Hummels, Isco..

Reagovat
Lemond Laws

aby to nebylo uplně mimo téma.. Zrovna Moutinha bych se taky přál k nám na Emirates. Nenápadný hráč, ale nesmírně platný!!

Reagovat
Talker

Máte na jeho pozici Artetu ,to je už zbytečné, ne?

Reagovat
Lemond Laws

Jasně, ale Moutihno je podle mě výš.. Ideál by byl např. Wilshere, Moutinho a nad nima Cazorla

Reagovat
smazaný uživatel

Kde jsi to četl? Jinak souhlas s Iscem a jinak to chce někoho na hrot ... Lewandowski by byl luxusní ;)

Reagovat
Lemond Laws

Huntelaar by byl ideální

Reagovat
j_mrazik

Huntelaara nechci.

Reagovat
smazaný uživatel

Kazisvěte jsi tu? Máš tam tu pozvánku do přátelské ligy, tak to prosímtě co nejdřív přijmi, dík

Reagovat
Xaver

Dobrý článek, ale na základní otázku "jak to dělají ?" neodpovídá. Nevěřím, že mají inovativnější nebo objevnějši scouting, stejně nebo hodně podobně jako oni, to dělají všichni ostatní. Mají to dobře zmáknuté, mají i "kliku" a hlavně s hráči dobře pracují. Celkově prostě klub funguje na všech úrovních.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ronaldo.com

Reagovat
smazaný uživatel

Tá ich práca s mladými je naozaj obdivuhodná a zaslúžia si za ňu veľké uznanie

Reagovat
FC Porto FC

Krááááááááásnej článek palec nahoru

Jak pozoruju tak Porto má v ČR čím dál víc fanoušků nebo aspon lidí který mají tento tým za oblíbený a to je dobře

Ted si přeju aby se vrátil Quaresma bylo by pěkné kdyby se sen stal skutečností

Reagovat
smazaný uživatel

Mám známych z Lisabonu,mimochodom fanúšikovia, Sportingu či Benficy. Tvrdia a že vraj to nie je žiadne tajomstvo, že Porto je jedna veľká banda plná korupcie, ktorá má pod palcom väčšinu rozhodcov v lige. Neviem nakoľko je v tom pravdy, nakoľko prifarbená story, ale niečo na tom bude, hlavne keď sa pozrieme na vzájomné duely týchto tímov, tak mnoho penált šlo v prospech Porta.

Reagovat
FC Porto FC

No jasný celý Portugalsko mlčí a celá Evropa nic neví jen čirou náhodou se tohle řiká v Lisabonu kde taky uplně náhodou jsou dva týmy kteří sou rivalové Porta a taky náhodou posledních 7 let od nich dostávaj na frak. A není to tajemství navíc toto tvrzení je na hlavu. Portugalská liga je slabší než liga mistrů a evropská liga kde se Portu dlouhodobě daří a chceš tím říct že na to aby Porto kralovalo portugalský lize potřebuje svoje rozhodčí ale v evropě kde je to o hodně těžší je nemá ale i tak si to dává to je divný ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nevravím, že sa úplne stotžňujem s tým názorom a pravdupovediac ani nesledujem portugalskú ligu. A s európou to nemá nič spoločné. Špekulujeme čisto o lige, kde sa hovorí, že keď Porto nemôže tak sa mu trochu pomôže. A na druhej strane Porto je finančne silné a keď sa triezvo pozriem na dnešnú dobu tak vidíme že úplatky a korupcia má v modernej spoločnosti svoje miesto a kto to nevidí je slepý. Od lekárov, cez právnikov, cez rózne firmy športové a siahajú až do politiky.

Reagovat
FC Porto FC

promin ale kdyby to tak bylo tak taková velká korupce by se hned provalila a kdyby to byla pravda tak bys viděl jak by jednala Benfica a Sportng..

Reagovat
smazaný uživatel

na úkor toho hnoja čo mu fandíš si to odsrala Boavista

Reagovat
FC Porto FC

blbečky ''poslouchat'' nebudu...

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z poslednych klubov, ktorym nejde nefandit.

Reagovat
vodka

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
RealC.F.

Parádní článek Sice tu ligu sleduju taky hodně sporadicky ale vždycky sem byl názoru - Portugalsko = Porto

Reagovat
smazaný uživatel

Pomalu se touhle cestou vydá (scouting a rozšíření sítě, snaha vychovat mladší hráče) většina klubů, kteří nemají tak neomezené prostředky či donátory. Jsem zvědavej komu se podaří a komu ne. Dortmund si takhle vychoval jednu generaci.

Reagovat
didosh

Výborné čtení,nejsem fanoušek Porta a vlastně ani tamní ligy ale tohle mě opravdu zajímalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň, že fotbalu fandíš .

Reagovat
smazaný uživatel

Franta Straka četl tento článek... kecal o tom na Cool kolem 23:15

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Co rikal?

Reagovat
smazaný uživatel

no, rekl, ze to ma Porto vymakane (vice skautu na jednoho hrace, sledovani nejen pri zapasu) a pak, ze o neco podobneho se pokousela Benfika.. nerekl nic extra, spis bylo poznat, ze tento clanek preletel a pak se to snazil interpretovat v nekolika vterinach

Reagovat
SIRBRANIKE

alebo na portugoal.net

Reagovat
smazaný uživatel

super clanek, diky

Reagovat
Kowe

100. pro Porto a LFC

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

skvely clanok

Reagovat
Honza Matoušek

Parádní článek, akorát mi ta chybí nějaká čísla (například porovnat nákupní a prodejní cenu všech hráčů Porta za posledních 10 let by mohlo být vskutku zajímavé)

Reagovat
fantomas
Reagovat
salami

neskutečný

Reagovat
Honza Matoušek

Dík.

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Baník by byl v tomhle taky hodně úspěšný,za 8,9 let prodal hráče nejmíň za 25 milionů eur,jenže to by ho nesměl vlastnit ten zkurvysyn Petera a všechno si nasypat do kapsy,pak brečet jak na Baníku prodělává a kolik,že ho nestojí peněz a pak ho prodat se 140 milionovým dluhem...

Reagovat
FC Porto FC

ČESKÁ stránka Porta http://fcporto-news.wgz.cz/

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele