Polští hooligans - historie a tradice prolitá krví

16.11.2011, 20:53
Profily, historie
Zaujalo nás
Polsko je zemí chuligánům zaslíbenou. Byť historie polských chuligánů patří mezi jednu z nejmladších na světě. Počátek vzniku této scény se datuje až od osmdesátých let dvacátého století. Polské ekipy (chuligánské skupiny) vystupují obzvlášť brutálně, jsou výborně organizované a bojovníci jsou většinou velice dobře vytrénovaní jedinci, kteří se věnují sportům, jako je kick box, thajský box, karate a další. Vytvořili si svou vlastní chuligánskou ligu, ve které se soutěží o nejtvrdší a nejbrutálnější chuligány v Polsku. Polští chuligáni momentálně patří mezi vůbec to nejlepší, co světoví hooligans nabízí.

Situace mezi polskými hooligans je veskrze specifická. První chuligánská skupina na území našich severních sousedů se začala budovat okolo klubu Lechia Gdaňsk na začátku osmdesátých let. Příznivci Lechie ovšem nechodili jenom fandit na fotbalová utkání, nýbrž zde dávali jasně najevo, co si myslí o tehdejším vládnoucím komunistickém režimu. Situace během fotbalových utkání a po nich se zvrhávaly ve velké demonstrace proti komunistickému režimu a chuligáni, ale nejenom oni, se na ulicích střetávali s komunistickými milicemi. Fotbal byl jednou z mála lidových zábav, které režim nemohl zakázat, chuligáni z Gdaňsku si toho byli dobře vědomi a navíc měli podporu i polské opozice. Už zde nejspíše vzniká problém, který naplno propuká v letech devadesátých. Chuligáni ze všech koutů Polska si v bojích za svobodu a proti komunistickému režimu vydobyli tak pevné pozice, že lidem byli přijímáni spíše jako zachránci než výtržníci. Podpora polské opozice z nich dělá vážené občany a samotní "obyčejní" Poláci stojí většinou na jejich straně.

Pád komunismu má za následek zlatá léta chuligánství v Polsku. Díky nabyté svobodě a velice tíživé ekonomické situaci si získávají radikální přívrženci fotbalových klubů další a další sympatizanty. Zaostalost se projevuje také na polských stadionech. Při zápasech dělí tábory domácích a hostujících fanoušků pouze křehké, přenosné zábrany, což vytváří ideální podmínky pro střet mezi znepřátelenými skupinami.

Dalším velkým problémem pro vládu i policii zůstává obrovský počet chuligánů. Výtržníci totiž nejsou sdruženi jenom při těch největších polských klubech, ale takřka při všech klubech na všech úrovních. Kontrola a zajištění bezpečnosti při tak masivních počtech chuligánů nemůže být nikdy stoprocentní. Proto dochází naprosto běžně ke střetům několika desítek chuligánů na úrovni čtvrtých či pátých nejvyšších soutěží.

Chuligáni v Polsku se velice často střetávají v tzv. ustawkách. Jedná se o domluvené bitky někde na louce, lese, v parku nebo jiném zvoleném místě. Na základě výsledků těchto bitek se určuje žebříček ligy chuligánů, kterému dlouhá léta kraluje Lech Poznaň, jehož chuligáni jsou patrně vůbec tím nejsilnější chuligánským táborem v Evropě.

Právě hooligans Lechu Poznaň také byli hlavními propagátory zákazu používání zbraní ve vzájemných potyčkách. V tomto směru mají nejhorší pověst chuligáni Cracovie Krakov. Podle dostupných informací mají na svědomí smrt jedenácti příznivců konkurenční Wisly Krakov. Které smrtelné události se přímo týkaly nevraživosti mezi oběma kluby, lze však jen těžko ověřit. Nicméně v letech devadesátých i prvním desetiletí nového tisíciletí docházelo poměrně často k úmrtím v souvislosti s fotbalem a mrtví fanoušci se počítají na desítky.

Polským specifikem jsou také družby mezi kluby. Existuje celá řada družeb a orientace mezi nimi je velice složitá, jelikož jejich počet jde do stovek. Dvě družby však svým významem pohltí zbytek. Jedna, a nejsilnější z nich, je tzv. Wielka triada, do které patří Lech Poznaň, Arka Gdynia a Cracovia Krakov. Všechny tři tábory patří ke špičce polského chuligánského žebříčku. Jakýmsi protipólem je pak druhá družba - Wisla Krakov, Lechia Gdaňsk a Slask Wroclaw.

Rivalita mezi polskými kluby je vskutku obrovská, proto není ani na zápasech reprezentace dodržován smír mezi těmito skupinami. Vůbec největší nenávist však funguje mezi chuligány Lechu Poznaň a Legie Varšava. Dalším zápasem, který bývá snad ještě více vyhrocen a ve kterém chuligáni nectí žádná pravidla, je krakovské městské derby mezi Wislou a Cracovií. Duel bývá označován jako Święta Wojna (Svatá válka). Krakov je i v rámci Polska velmi specifický a při zápasech těchto dvou klubů dochází nejčastěji k úmrtí fanoušků. Chuligáni se nezdráhají použít mačety, sekery, nože i střelné zbraně. V souvislosti s tímto derby zahynulo nejméně dvacet fanoušků - jedenáct z Wisly a devět z Cracovie.

Samostatnou kapitolu tvoří mezistátní utkání. Jak již bylo výše uvedeno, polští chuligáni nedodržují reprezentační smír, a tak na zápasech vlastní země vyvolávají bitky mezi sebou. Nejznámějším se stal případ z května 1993, kdy do polského Chorzowa přijela Anglie. Několik dní před zápasem byl zabit příznivec Pogoně Štětín, když byl probodnut nožem od příznivce Cracovie Krakov. To mělo za následek obrovské výtržnosti na stadionu, kdy se mezi sebou prali jak Angličané s Poláky, tak i Poláci navzájem. Podobná situace se opakuje také v roce 1999 při zápase stejných soupeřů.

O velké síle a schopnosti chuligánů v Polsku svědčí také situace kolem jednoho z nejslavnějších polských klubů - Legie Varšava. Problém se týká boje mezi fanoušky a vlastníky klubu (mediální gigant ITI) a historie tohoto problému je velmi rozsáhlá. Proto jenom dodejme, že po třech letech bojů mezi fanoušky Legie a vedením klubu, kdy stadion Legie zel prázdnotou, došlo v roce 2010 ke změně ředitele klubu, který ustoupil fanouškům Legie a splnil jejich požadavky bezezbytku. Od nové sezony 2010/2011 přestali legionisti (přezdívka Legie Varšava) bojkotovat utkání svého klubu a navíc se dočkali nového moderního stadionu.

Problém s chuligány v Polsku se stále prohlubuje. Vláda sice podnikla některá opatření proti fotbalovým výtržníkům, například také existuje registr chuligánů po vzoru Anglie či Německa, nicméně vymahatelnost práva a kontrolovatelnost daných zákonů je v Polsku takřka nulová. Téměř čtyřicetimilionová země se v současné době chystá na pořádání evropského šampionátu v roce 2012, a tak se místní úřady snaží vymyslet účinnou strategii na boj s fotbalovými chuligány. Zatím se jim to však příliš nedaří, o čemž se mohla přesvědčit i naše policie při kvalifikačním utkání v Praze v roce 2009.

Autor: články čtenářů / basileos

Komentáře (362)

Přidat komentář
Arne

Pěkný, objektivně psaný článek...

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

fantastyczny artykuł! Dalej!

Jebac jebac PZPN

Reagovat
AnthonyR

Jak je tomu v ČR? Co vím, tak jakousi družbu navzájem udržují Baníkovci a Katowice a Slavia s Górnikem Walbrzych.

Reagovat
smazaný uživatel

a Opava se Šlaskem

Reagovat
smazaný uživatel

o tomhle ještě chystáme článek s kolegou stasem, o českých družbách

Reagovat
AnthonyR

Tak to je super už se těším.

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

v Sobotu bude zřejmě největší výjezd českých fans k družebním přátelům ... počítám tak cca 400 chacharů v Katowicích. To skoro žádní fans u nás nedají takové číslo ani na podporu svého klubu natož družebního :))

Reagovat
smazaný uživatel

Nedají tolik na podporu svého klubu? Jasně. Sparťani, slávisti, bohemáci, slovaňáci, ti ze Slovácka, dokonce i Hradečáci vyjeli v přibližně stejném počtu na Slovan, Plzeňáci se tomu číslu taky dokázali přiblížit.

Reagovat
smazaný uživatel

jediným takhle od nás kdo má PRAVIDELNĚ velké výjezdy v řádech stovek je baník a dejme tomu i slavie... Sparta ? Maximalně po čechách kde to mají pražáci všude kousek, v OL,UH nebo v Ově to jsou většinou fans ze všech koutů moravy a slezska jen ne z Prahy... Supras (liberec) , Fanaticos ( slovacko) - kvalitní bandy ,ale bavíme se tady o výjezdech ve stovkách ne desítkách ... Plzen - momentalni kratkodoba euforie , sami kritizují svoje řady a počty , viz. choreo v edenu "Kde máme ty tisíce "fanoušků?" ... jak jsou na tom klokani to byl lhal , v ově jich bylo pramálo ...

Reagovat
smazaný uživatel

A to víš odkud, že na moravské výjezdy nejezdí Pražáci? A pak, ty jsi nijak nerozlišoval, kam ty výjezdy mají být.

Reagovat
smazaný uživatel

tak je jasné ,že to myslím tak nak celkově :) ... Jako určitě jezdí ,ale dle mě podle jejich několika reportů jich je v sekroru cca polovina odjinud :)

Reagovat
smazaný uživatel

Je pravda, že hodně sparťanů, co pravidelně jezdí na výjezdy a domácí utkání, nejsou z Prahy. Početný fanklub máme v Lovosicích, Poličce, Varnsdorfu, Trutnově a v dalších městech, koneckonců početná skupina starých chuligánů pochází z Kostelce nad Černými lesy. Ale třeba vy taky nemáte všechny fanoušky z Ostravy, že ? Jinak výjezdové počty na Moravu, co se týče sparťanů jsou tak od 200 do 700 (tolik bylo snad na Sigmě před dvěma lety).

Reagovat
didosh

no tak příklad u nás je každý druhý(!)sparťan (jih Moravy)

Reagovat
smazaný uživatel

FRmarkEE: ty jsi klaun, viď? Chápu, že možná dění okolo Sparty nesleduješ, ale rozhodně je co se výjezdů týče lepší než Slavia a za Baníkem taky určitě nezaostává. Je pravda, že v Ostravě moc ACS nebejvá, ale každej ví, že je to tím, že se na Bazalech hraje neustále v pondělí!

Naopak Baník hraje na Letný vždy o víkendu!

Jinak počet ACS na výjezdech neklesá pod 300 tak zmlkni.

Reagovat
didosh

Mě příjde jakoby se báli jezdit na Bazaly....

Reagovat
didosh

Nádhera!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a jedeš?

Reagovat
smazaný uživatel

Baník- Katowice

Baník- Plauen

Opava- Slask

Slavia- Gornik

Liberec- Ostorwiec

Jablonec- Jelenia Gora

Brno- Bratislava

Bohemians- St. Pauli

kontakty mají(jedna skupina, ne oficiálně):

Žižkov- Cracovia

Sparta-Košice-Nitra

Sparta- Widzew

Sparta- Bristol city

Sparta- TSV Munchen

Baník- Zabrze

Plzeň- Regensburg

jestli sem na něco zapoměl, tak sorry :-)

Reagovat
hribco

Sparta a PSG uz nic ?

Reagovat
didosh

má Sparta aj družbu nebo něco s WHU?celkem mě překvapuje 6ižkov s Crakovii

Reagovat
smazaný uživatel

S WHU Sparta nemá nic. Žádné přátelství, družbu ani osobní kontakty.

Reagovat
didosh

opravdu tam nic nebylo ani v minulosti?

Reagovat
smazaný uživatel

Nene. Možná tak ve filmu Non plus ultras

Reagovat
Kepy_FCB

To bude ono

Reagovat
didosh

to jsem neviděl bo mě sparťanské filmy nebavijou..

Reagovat
smazaný uživatel

jj to bylo dobré jak se tam frajeři s WHU mrdali do prdele MILLWALL,MILLWALL,MILLWALL

Reagovat
smazaný uživatel

sorry,,,z " WHU

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jinak dobrej film - "Všechno je na h...., jenom včely jsou na med a ten je taky na h....!"

Reagovat
Kepy_FCB

Baník- Plauen neblázni...

Reagovat
smazaný uživatel

Havířov-Plauen. Na stránkách Havířova máš dokonce článek, jak pár z TfH jeli na zápas VfB Auerbach - VFC Plauen

Reagovat
Kepy_FCB

a nebo Cheb-Plauen

Reagovat
Kepy_FCB

Teplice-D.Dresden

Reagovat
smazaný uživatel

ee, tam ne-e.

Reagovat
Kepy_FCB

vždyť před časem si mě o tom právě TY předsvědčoval!!!

Reagovat
smazaný uživatel

no, měl sem za to, že je družba ale pak sem se bavil s člověkem, co aktivně jezdí na SGD a ptal sem se ho, jak že to mají Teplice s Dynamem a ten mi povídal, že není nic ofiko, žádná aktivita, je to o skupinách normálu, co se jezdí jen tak se koukat na zápasy

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta s TSV nemá družbu, jen pár jedinců z Mnichova jezdí léta na zápasy ACS ale nemá to nic společného s družbou či přátelstvím

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně to někdo uvedl na pravou míru. Je to dokonce záležitost pouze jednoho(!) Němece, který už přes dvacet let chodí koukat na Spartu...

Reagovat
didosh

a on má aj nějakou flagu?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo to má (což asi zmátlo většinu lidí a začalo se mluvit o vztazích mezi ACS a TSV) http://www.spartaforever.cz/images/fotoalbum/2359/aa4741185bf5d17.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

a jak to máte s tím Bristolem? Údajně někteří ACS pomáhali Bristolu, když napadli fans Liverpoolu při utkáni ACS-Liverpool. A teď jsou už v Praze k vidění nápisy s tématikou ACS+Bristol

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, pomohli, ale jsou to spíš osobní kontakty jedinců, někdo už tam byl na zápase atd.

Reagovat
didosh

vlajky jsou tam dvě,jeden člověk má dvě jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, má dvě.

Reagovat
smazaný uživatel

normálně vlajka TSV.

Reagovat
Kepy_FCB

Chodil i s bandou ACS na Žižkov když hrál s náma...

Reagovat
Kepy_FCB

jo ještě Slovácko-Trenčín ???

Reagovat
smazaný uživatel

spíš Slovácko-Senice anebo Slovácko-Zlín

Reagovat
stas87

to uz skorej slovacko-senica nie?

Reagovat
Kepy_FCB

Já nevím před časem visívala v UH vlajka MY SME TRENČANIA!

Reagovat
smazaný uživatel

jj my jsme trenčinia tam bylo, ale to je spousta let zpátky, slovácko-zlín, slovácko-senica neexistuje tam jsou to spíš sympatie chalanov ze senice, mimochodem fakt skvělí kluci

Reagovat
smazaný uživatel

a co ten Most?

Reagovat
smazaný uživatel

to pry maji nějací piknici, lidé, kteří si na slovacku říkají chuligani o tom nic neví

Reagovat
smazaný uživatel

Pár jedinců z Mostu někdy přijede podpořit Slovácko, když hraje třeba v Teplicích. Od nás zas Mostečáky podpoří pár lidí, když hrajou ve Zlíně. Ale jinak Slovácko nemá družbu s nikým. Vždy jsou to jen sympatie některých jedinců.

Reagovat
smazaný uživatel

já nevím, proto se ptám.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo šak v pořádku, já jen odpovídám, jak se věci mají To samé je teďka se Senicou. Pár lidí přijede někdy na Slovácko a pak naopak někteří jedou na Senicu. S Trenčínem to skončilo někdy před 5 lety. A se Zlínem jsme snad nikdy nic neměli.

Reagovat
smazaný uživatel

Neee, a co tak maximalně rok stará bitka Slovacko + Zlín proti Sigmě ?

Reagovat
smazaný uživatel

to sou takoví harantí

Reagovat
smazaný uživatel

To byla chvilková záležitost

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak

Reagovat
smazaný uživatel

teď mě dál napadlo pár exdružeb či přátelství

Plzeň- Bratislava

Klatovy- Bratislava

Baník- Trnava

Teplice- nějaký poláci kousek od hranic

Bohemians- Dresden (antifa gruppy)

Bohemians- Trenčín

dál si už asi na nic nevzpomenu

Reagovat
smazaný uživatel

Klatovy měli s Brnem a ty Drážďany, ty mi nějak nesedí, když si vemu, že je to skoro ultrapravicové město

Reagovat
smazaný uživatel

BKS koalice= Brno, Klatovy, Slovan a dříve byli Klatováci jednou z hlavních skupin při Viktorce Plzeň, tak se tam nabalilo i pár z Plzně.

Jinak v Drážďanech nepodchytili mládež a policie pozatýkala část ultrapravicového jádra z Elbflorenze (stará hooligans skupina, která se starala ze začátku o chorea), takže mladí ultrasáci jsou dnes spíše ke středu a doleva.

Reagovat
smazaný uživatel

no, co sem viděl osobně za lidi v K-Blocku, tak zrovna moc nevypadali, že by se oslovovali "soudruhu", spíše naopak.

Reagovat
smazaný uživatel

jako che guevaru tam ještě otevřeně nebudou propagovat, ale část ultras už používá motivy s marihuanou a tou africkou trikolorou. Ale v porovnání s týpkama z Frankfurtu nebo Dusseldorfu jsou to furt pravičáci jak sviň.

Reagovat
smazaný uživatel

Eintracht je vtipnej, no, to je multi-kulti huligén aneb:

http://www.youtube.com/watch?v=KENkms2p60o

http://www.youtube.com/watch?v=eyAYPNznQZA

Reagovat
doNny

no tak to je k

Reagovat
smazaný uživatel

V Německu sou všichni na Západě, krom skupin v HSV, Leverkusenu, Hannoveru, Branschweigu a Bielefeldu, snad všichni che guevarové.

Reagovat
smazaný uživatel

ještěže je tu to východní část Německa, viz.: Union, SGD, Hansa, Lokomotiv Lipsko, Magderurg či Chemnitz atd.

Reagovat
smazaný uživatel

uvidíme na jak dlouho, já tomu dávám tak 10 let a už i v posledních baštách typu Chemnitzu, Cottbusu a Loku budou vyset Cheguevarové.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak teď se mi zvedl kufr jako nikdy. Západní Evropa ostuda a špína.

Reagovat
smazaný uživatel

BKS - Brno, Klatovy, Slovan. Eště se tam řadila Plzeň. Nevim jak to teďka funguje, jestli mají družbu všichni nebo zbyl už jen Slovan s Brnem. Velká družba byla taky na trase Slavia, Bohemka, Pardubice. Tam to skočilo tušim kvůli politice.

Reagovat
Kepy_FCB

Teplice- Chrobry Glogow

Reagovat
smazaný uživatel

Baník s Plauenem družbu nemá,Plauen má družbu s Chebem a Cheb je spíše fan club Baníku,ale samozřejmě jsem potkal několikrát,třeba v Jablonci fans Plauenu.A Baník-Zabrze?Gornik má družbu jen s Gieksou,ale rozhodně ne s Baníkem.Baník Ostrava má družbu jen s GKS Katowice,již 15 let.

Reagovat
smazaný uživatel

Plauen měl něco spíšněco jen s Havířovem, ne s Baníkem jako takovým, tuším že byly i vzájemné návštěvy v Plauenu i Havířově.

Reagovat
smazaný uživatel

S Regensburgem není družba, jen pár lidí z Regensburgu a pár lidí od nás se zná, takže tak..:)

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta nemá s TSV žádnou družbu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jablonec a Jelení gora.

Reagovat
smazaný uživatel

to město mě ničí :-D po bloudění po polsku už nikdy víc Jeleninu Góru

Reagovat
stas87

slovan liberec by mal mat druzbu s KSZO ostorwiec,neviem ci stale ta druzba trva,potom bola druzba cracovia-viktoria zizkov ale to uz asi neplati

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, Slovan Liberec opravdu stále drží družbu s KSZO Ostrowiec.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, ale tu drží jen ti náckové z Liberce. V předminulé sezóně jich několik dorazilo na Slovan. Měli tam vyvěšenou i vlajku.

Reagovat
smazaný uživatel

Jednou v televizi Nova ukazovali česko-polské družby, bylo to tušim před vzájemným zápasem ČR-Polsko v kvalifikaci na MS 2010. Byly tam tedy družby Slavia+Gornik Walbrzych, Baník+GKS Katowice, Opava+Slask a Slovácko+Ruch Chorzow. Dodnes se tomu tady na Slovácku smějem, co zas dokázala televize vymyslet.

Reagovat
smazaný uživatel

no jo Nova je nova

Reagovat
smazaný uživatel

Jo dokonce takhle to rozdělili, to je síla

Reagovat
smazaný uživatel

To je moc

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta s Widzewem

Reagovat
smazaný uživatel

Není družba. Widzewu lezou do prdele jenom Prague Boys a pár mladejch a oni je pozvali na turnaj. Můžeš si o tom přečíst na SpartaForever a nedávno v Polsku zmlátili jednoho nejmenovaného člena PB a snad do teď je v nemocnici ? Teď nevím.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, ale kdo ho zmlátil? Určitě ne lidi z RTS

Reagovat
smazaný uživatel

No Prochyho prý zblili lidi z LKS aspoň si to myslí podle toho co mi říkal,když jsem s ním mluvil.

Reagovat
smazaný uživatel

"Widzewu lezou do prdele jenom Prague Boys a pár mladejch" Nevím do jaké míry jsi v tomto zainteresován, ale máš "trochu" mylné informace. Ale s tim, že neexistuje žádná družba mezi ACS a RTS souhlas

Reagovat
AnthonyR

Jinak opravdu pěkný článek

Reagovat
smazaný uživatel

pochopil jsem správně že Legie je teda sama bez nějakých větších družeb ?

Reagovat
smazaný uživatel

jj pochopil, možná jediná taková větší družba je s Pogonem Štětín

Reagovat
stas87

no sama..asi by mala este existovat ta s pogonom stetin,zaglebie sosnowiec a ado den haag

Reagovat
smazaný uživatel

to je zajímavý, proč zrovna s Haagem ?

Reagovat
stas87

v roku 1991 legionisti navstivili finale PVP v rotterdame,haag bol hlavne mesto holandska a tak si vysli do haagu,obzriet mesto,pri stadione bola krcma a tak tam isli,skamaratli sa s vodcom den haagu a zacala oficialna druzba legie s ado,legionisti potom autami vyrazili do venla podporit ado,holandani zasa jazdili na turnaj ktory usporiadala legia pre fans a druzebne kluby,druzba dodnes trva a ma pevne vazby

Reagovat
smazaný uživatel

dík moc

Reagovat
didosh

Reagovat
celticz

tam existuje větší koalice zvaná "4-evah," kam patří kromě legie a ADO taky Bruggy a Juve..

Reagovat
stas87

ale bruggy a juve nemaju az tak priatelske vztahy s legiou ale len s ado nie?

Reagovat
smazaný uživatel

na Juve semtam visí flagy (L), tak nevím nevím.

Reagovat
didosh

ADO?

Reagovat
stas87

jj,tato druzba mala nedavno 20 rokov od zalozenia,potom je este oficialne uznana druzba ruchu chorzow s atleticom madrid,tusim 7 fans ruchu bolo na madridskom derby a aj spanieli prisli do sliezska,neoficialne mala druzbu s atleticom aj cracovia krakow,vdaka polskym imigrantom v madride ktory naviazali styky s ultras atletica

Reagovat
didosh

super,díky za info

Reagovat
smazaný uživatel

a s Juventusem

Reagovat
smazaný uživatel

Legia- Juventus- Bruggy- Den Haag

"4-evah"

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je masakr,kdyz necti ani repre primeri. To uz mi prijde az moc.

Reagovat
smazaný uživatel

jn, je to masakr, ale teď se údajně řeší pakt, že na EURO budou stát spolu. Jinak ony ty tábory jspu schopné se velice dobře domluvit pokud jde o boj proti policajtům, to bylo vidět na finále poháru Legia-Lech, kdy se tyto tva největší rivalové spojili

Reagovat
smazaný uživatel

verim tomu,ze proti policajtum se domluvi. ale i kdyby se domluvili na EURO,tak to nemuze dopadnout dobre,kdyz je mezi nima takova rivalita. vzdycky ta prvni rana prilitne a pak uz je hotovo...

Reagovat
smazaný uživatel

jj, sám jsem na to zvědavý, jak to nakonec dopadne, protože jak říkáš, první rána přilítne a co pak

Reagovat
smazaný uživatel

kazdopadne dik za skvelej clanek. po dlouhej dobe jsem ho precetl celej,naposledy od Sanchy o tom frantikovi z Marseille.

a urcite to taky budu sledovat,jsem na to taky dost zvedavej

Reagovat
didosh

To byl Depe - fajný článek

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si nemohl vzpomenout,jak se mu prezdivalo. Nejdriv jsem chtel napsat Pape,ale nechtel jsem bejt za trotla,tak radsi frantik

Reagovat
stas87

nepodcenuj poliakov,je malo chvil kedy drzia pri sebe a ja si myslim ze euro moze byt prave ta vynimka,ak by bol bordel tusk a pzpn urcite do nasledujucej sezony este pritvrdi a sprisni este viac opatrenia,uz teraz ma niekolko klubov zakaz na hostujuce zapasy

Reagovat
didosh

Jak to funguje v tom vedení těch skupin,třeba právě to vůdcovství,to se dědí?

Reagovat
smazaný uživatel

do nedávna to takhle vypadalo i u nás :)) viz. http://hooligans.cz/view.php?cisloclanku=2011110008

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně kvalitní článek

Reagovat
smazaný uživatel

dost dobrý článek, máš přehled

Reagovat
Filip12

Baník the Best

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

A tu je aj 40 min. dokument o nich http://www.youtube.com/watch?v=NonEcRotFgs

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý dokument, přidám ještě jeden od herce Dany Dyera, je to na víc částí - http://www.youtube.com/watch?v=CnkpuGiX2nU

Reagovat
didosh

s ním jsem jich taky dost viděl,nejvíc mě zaujal díl právě v Krakově a pak ještě v Istanbulu,tam si fanoušci Gala obhajovali vraždu toho fanouška Leedsu

Reagovat
smazaný uživatel

Mrdka mediální

Reagovat
OtecJaJ10

Dyer je náhodou typek

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáš to v jiným jazyku ?

Reagovat
didosh

to jsem na Dis.viděl,to je super!

Reagovat
Losinho

Zajímavý informativní článek, hezky pěkně!

Reagovat
smazaný uživatel

super článek, víc takových

Reagovat
patas92

super clanek ...jinak jak jsem byl 3 roky zpatky v Polsku na kvalifikaci a videl ten chatrny plot, ktery oddeloval ceske fanousky od asi 35 000 polaku, moc dobre jsem se zrovna necitil

Reagovat
kiwwi

masaker...vyborny clanok...viac takehoto materialu pls

Reagovat
stas87

neboj dockas sa daj nam trosku casu

Reagovat
didosh

i já se moc těším!

Reagovat
smazaný uživatel

Bohemias a St. Pauli Antifašist mans!!

Reagovat
smazaný uživatel

Konfidenti a sráči

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kaká10

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně dobrý článek , ale jinak se těch "prasat" neastávám, vždy jsou nějaké hranice, ale tento "hmyz" si to neuvědomuje, ničíte fotbal, "chuligáni"

Reagovat
smazaný uživatel

já třeba mám taky určité výhrady k některým způsobům určitých chuligánských skupin v Polsku, třeba Krakow je fakt nechutný a ty vraždy tam rozhodně neschvaluju

Reagovat
kiwwi

no este aby si schvaloval vrazdy

Reagovat
smazaný uživatel

jn

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
OtecJaJ10

UEFA ničí fotbal

Reagovat
Elliasson

Je strašný, jak si fanoušci váží fotbalu...

Reagovat
smazaný uživatel

basileosovi třikrát

Reagovat
domingo

Ty vrazdy jsou aji kvuli drogam, ne?

Reagovat
stas87

nie len kvoli drogam,vypalne,vymahacky...je toho vela

Reagovat
smazaný uživatel

jj většina vražd nesouvisí přímo s fotbalem, ale s věcma okolo, drogy, obchod s bílým masem, výpalné atd.

Reagovat
domingo

Jasne. Jeste by me zajimalo, kdyz je tam tech chuliganu tolik, kde se sdruzuji? V Katowicich jsem byl dvakrat na festivalu, vzdycky jsme po nocich popijeli v ulicich a nikdy jsem nevidel nikoho, kdo by vypadal jako fotbalovy chuligan.. az na par posprejovanych zdi jako by o tom nikdo ani nevedel..

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Lemond Laws

Tohle už neni kurva ani o fotbale!!!! Zvířata, nelidi, nevim co všechno.. Ani nevim proč to tady je

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
joshua

Super článek, i když víc by mě zajímali ultras.

Reagovat
smazaný uživatel

i ultras mám v plánu

Reagovat
didosh

taky mám asi radši ultras věci!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zavání to děsem a hrůzou. Opomíjí se ale, že ty horké hlavy a nekontrolovatelné emoce mají na svědomí často i fantastické atmosféry, které by polským klubům záviděl i leckterý západní klub. O našich samozřejmě nemluvě. Zajímalo by mne, jak si ti nejagrisevnější dostojí katolickým závazkům, protože procento katolíků v této zemi napovídá, že tato víra prolíná celou společnost. Zřejmě pak u zpovědi řekne: "Otče je mi to líto, ale včera jsem na fotbale podřezal fanouška a čtyřem dalším rozkopal držku." Farář se zamyslí a s úkolem deseti otčenášů mu dá rozhřešení, aby ze svého stáda neztratil ovečku ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
skteel

Přesně !!!

Reagovat
skteel

To už je ale potom o postoji toho chuligána k Bohu,nechápu to,vrhá to špatné světlo na církev.Mlátí se jak zvěř a pak jdou do kostela.

Reagovat
smazaný uživatel

V Polsku fandí i faráři...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Krakov by si zaslúžil skôr samostatný článok, lebo je tam toho strašne veľa a krátke zhrnutie je skôr zavádzanie. V Krakove už o futbal nejde. Tam ide skôr o mafianské skupinky proti sebe.

Reagovat
smazaný uživatel

takto, je toho rozdělaného víc, pokud EF dovolí a bude se to lidem chtít číst, tak toho mám připraveného víc. Tohle měl být jenom lehký úvod, jak tento článek přijmou zdejší uživatelé

Reagovat
kiwwi

chceme!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

článok je dobrý, len pre nezasvätených to je hrozostrašné čítať tolko smrtí, pritom to nie je o futbale. Nie je to to futbalové chuligánstvo ale mafiánske vabavovanie si účtov, najma v poslednej dobe.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdy som nevidel zmysel v tomto "pravom" fandení. Futbal predsa vznikol pre zábavu, ako hráčov, tak divákov, nepovyšoval by som ho vyššie, je blbosť biť sa za svoj klub a myslieť si, že som s ním viac spätý, to je môj názor.

Reagovat
kiwwi

tak ta povodna idea ako protest proti komunizmu je v poho, kedze to bol jediny sposob ako ten nesuhlas ukazat, nie?

samozrejme ze s vrazdami a inymi nefutbalovymi vecami nikto nesuhlasi...navyse tito hooligans dokazu vytvarat na stadionoch uzasnu atmosferu

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Ja kocham Gieksy lololololo,Bááníík Ostráááva lololololo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

inak,nesnazte sa pochopit druzby v polsku,tam sa to neskutocne meni,ako priklad totalneho chaosu sluzi druzba slask wroclaw,wisla krakow,lechia gdansk a motor lublin,ked hra zapas slask tak vyrazi na podporu grupy z lechie,wisly,motoru..ironia je ze lechia a motor maju vzajomnu nenavist...

http://www.youtube.com/watch?v=SzIzjcF9iUg

Reagovat
kiwwi

stale som rozmyslal jak pri takych bitkach vies, kto je s tebou a kto proti tebe

Reagovat
stas87

tak samozrejme musis vedet kto s kym ma druzbu,teda tak tie hlavne druzby,tzv. welka triada-lech poznan,arka gdynia,cracovia krakow=najvacsia druzba a zaroven aj najsilnejsia,opak welkej triady je druzba medzi slaskom wroclaw,wislou krakow a lechiou gdansk,to su najvacsie dve ekipy v polsku,smaozrejme,aj mensie kluby chcu mat druzby s velkymi,preto treba ruch chorzow ma druzbu s apatorom torun aj elanou torun,tu uz je problem lebo apator sa neznasa s elanou,su medzi nimi bitky,ale ked idu aj apator aj elana na zapas ruchu je klud lebo na vzajomnom zapase druzeb do seba nikto nejde

Reagovat
domingo

To je jak venezuelska telenovela

Reagovat
stas87

no...mas pravdu v polsku su mraky druzeb a mraky klubov,clovek sa dozvie negativne veci len z ekstraklasy ale ja sledujem aj druhu ci tretiu ligu,myslim tym ultras,chorea a sem tam aj nejaku bitku,treba vo sliezsku je strasne klubov a kazdy klub ma chuliganku,v sliezsku je ta nenavist zdaleka najvacsia

gks katowice,polonia bytom,ruch chorzow,gornik zabrze,slask wroclaw,piast gliwice,gks tychy,odra opole,gornik walbrzych,to je zoznam klubov ktory hraju ekstraklasu,druhu ligu a aj tretiu,urcite nie su vsetky

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu pro rozlišení, pojem Slezsko je docela široký.., v Katowické aglomeraci je to takové, že vznikla ,,Slezská koalice" tedy Górnik s GieKSou, kteří válčí s Ruchem, ten má momentalně układ s Jastrzębie, Walbrzych je de facto na druhé straně Polska, Wrocław daleko, Opole jinde. Tychy si řikaji vladci Slezska, ale prd. Solidní roli v tehle "telenovele", jak tu někdo řekl, hraje ROW Rybnik, družba nebo układ, z hlavy nevim, Górniku. Bytom o ničem, Piast taky, jejich městu vladne Górnik a GieKSa. Ty největší dzielnice ovlada Ruch a Górnik, pak jsou největší Katowice.

Z dalších klubu tam je Odra Wodzisław Śląski, o ničem.., dole na jihozápadě Polska je Góral Źywiec, ti maji družbu s Žilinou, ale o ničem banda. O Biełsko-Biała nevim nic, takže psat nic nebudu. To same o Sosnowci. Jak jsem už řekl, většinou si města dělí Gornik, GieKSa a Ruch. Maličký vliv tu je i od RTS-u, v Źorach maličko, v Ćieszynie taky. Jinak na těch obrovskych dzielnicach se takove miniustawky dějí několikrát denně ( třeba Ruda Śląska).

Tolik situace v Horním Slezsku. Jinak je pravda, že Polsko je jiny svět, oproti ČR.

Reagovat
didosh

jiný svět

Reagovat
stas87

diky za podobny popis v sliezsku,uplna do podrobna tam situaciu nepoznam,vypisal som len kluby co hraju ekstraklasu a druhu ci tretiu ligu,tako obecne,viem ze v ruchu si vycitaju ze pred monha rokmi mohli zastavit a znicit katowice,ale neurobili to...do problematiky v sliezsku sa pustim ak bude cas,inak,nemal by si zaujem nam pomoct?

Reagovat
kiwwi

ja som myslel v konkretnej bitke...100 na 100 a mlati sa hlava nehlava...sak to nemas sancu v takej mele spoznat kto je s tebou a kto proti tebe...keby si apson dali rozlisovacky

Reagovat
stas87

aha,ty myslis ustawki neviem ci je to pravidlom ale jeden cas bolo pravidlo ze jedna skupina je do poli tela vyzlecena a druha oblecena,neboj,oni maju prehlad kto s kym je a ked idu do bitky tak nebojuju medzi sebou ale proti superovi

Reagovat
kiwwi

no ja som len tak nahlas rozmyslal, pretoze som take nieco este nezazil...maximalne 4v4 a tam si kamosov spoznas alebo 1v4, tam je to uplne jasne, zvlast ked si ten 1

Reagovat
smazaný uživatel

pri takých počtoch sú bandy rozlíšené napr biele tričká, do pol pása...

Reagovat
skteel

Někdy bych se tam rád podíval..jinak článek perfektní

Reagovat
nani92

opäť som o niečo múdrejší..pekný článok

Reagovat
didosh

Tohle mám nejradši tyto články o fandění a fanoušcích!!!!!! paráda,bravo!

Reagovat
skteel

Nechtěl bych chlastat v Polsku,Slovensko proti tomu musí být slabý odvar.

Reagovat
domingo

http://www.sporcle.com/games/folio1701/world_drunk

Polsko i Slovensko jsou slaby odvar proti CR :)

Reagovat
skteel

Nemyslím množství,ale to,že tam celkem spolehlivě dostaneš přes držku.

Reagovat
domingo

Tak v Polsku jsem jeste pres tlamu nedostal, v CR jo.. zalezi na tom kam jdes

Reagovat
skteel

Tak záleží jak často si v Polsku,a hlavně kde,žejo..

Reagovat
skteel

I když u nás už se to jaksi začíná zvedat taky ..

Reagovat
domingo

Vsak to rikam

Pres drzku muzes dostat asi vsude. Urcite vetsi nervy jsem mel v Italii z nalitych britskych turistu.

Reagovat
skteel

Měl sis je dat ke svačině

Reagovat
Losinho

Docela jsem obstál

Reagovat
domingo

Nejvetsi for je Nigerie, vzhledem k tomu, ze sever je prakticky kompletne muslimsky, tak tam snad musi prilivat lih primo do more

Reagovat
Losinho

Reagovat
Erdovec

15/26 a prvního jsem neuhodl

Reagovat
smazaný uživatel

Chlastá jako Moldavan To neznám

Reagovat
smazaný uživatel

nejhorší to je v Brně

Reagovat
domingo

Co je tu nejhorsi?

Reagovat
smazaný uživatel

jít jako Čech u vás do hospody

Reagovat
didosh

Tomu věřím hi,hi,hi před hodinkou jsem přišel z Komety aj když se nehraje s pražákama furt na ně někdo nadává....

Reagovat
domingo

A s tim jsi mel nekdy problem, jo? Ja mel problemy akorat ve Slezsku :)

Reagovat
smazaný uživatel

já osobně ne, ale kamarád jo

Reagovat
smazaný uživatel

Jako Plzenaka me to trosku zarazi...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak predpokladam ze o druzbe Plzen-Brno vis, tak proto se ptam...

Reagovat
smazaný uživatel

já teď spíš nevěděl, jestli si nemyslíš, že v Plzni to je vzhledem k ostatnim kouskum republiky (např. Praha horší)

...jinak asi nešlo o fanoušky, protože z hospody letěl s tim, že má táhnout do tý za... Plzně...

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
didosh

Lechia

Reagovat
celticz

Widzew i Ruch

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.hooligans.cz/view.php?cisloclanku=2010100006 Tady je ten článek o problému Legie s ITI koho by to zajímalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi se o hooligans začnu více zajímat, nebo spíše o to jak to vypadá s "chuligány" v jiných zemích.

Reagovat
smazaný uživatel

ja videl lech na vlastni oci.to co vidite na netu je nic oproti tomu jak je to na zivo.me to staci jak mam zapasy venku.hraju v polsku v nizsi soutezi,ale kluby maji lepsi ultras jak u nas prvoligove

Reagovat
Radin

já tady vidím prostě chyby v zákonu,určitě bych těm lidem neříkal fanoušci.Fotbal je jen záminka a zástěrka..Viděl jsem Poláky v Opavě na fotbale a musím říct ,že mě z nich mrazilo.Osobně kdybych hrál na stadionu tak o tyhle lidi nestojím..Stojím o lidi co fandí,dělaj pořádnou atmosféru a ne o bitkaře někde v lese za stadionem

Reagovat
Kily

moc dobrá práce, které vedle informativní hodnoty ještě přidává fakt, že autor neváhá a odpovídá na dotazy, basileos zaslouží velkou pochvalu a uznání nechť je tenhle článek receptem pro další uživatele, kteří mají hodnotné informace a do této chvíle se styděli je prezentovat

Reagovat
didosh

naprostý souhlas!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Velká pochvala za článek! Dobře se to četlo, mělo to hlavu a patu, téma více než důležité před nadcházejícím EUREM.

Reagovat
smazaný uživatel

Super clanek, jen by me zajimalo, jak jsi prisel na to, ze "Lech Poznaň, jehož chuligáni jsou patrně vůbec tím nejsilnější chuligánským táborem v Evropě. " ???

Reagovat
smazaný uživatel

vycházet se dá z toho, že Lech byl 17 let neporažen v bitce. Momentálně sice může být síla Lechu oslabena, jelikož probíhalo spoustu zatýkaček na členy Lechu, ale pořád se jenom těžko hledá někdo, kdo je schopný vyzvat lech k boji

Reagovat
smazaný uživatel

no, jak právě není Lech teď moc aktivní, tak jdou hodně nahoru ekipy Legie, Ruchu atd...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to se porad bavite o Polsku, ja mam za to, ze Delije by se jim minimalne vyrovnali, ptze jejich sila je taky ohromna, viz. Solun v roce 2007.

Reagovat
didosh

Myslím si že i BBB mají ohromnou sílu ikdyž je nenávidím....

Reagovat
smazaný uživatel

za mě tři nejsilnější tábory na světě je Lech, Delije a BBB, bez určení pořadí

Reagovat
didosh

ještě mě příjde hodně silný Spartak Moskva....

Reagovat
Kepy_FCB

Delije byli 4 roky zpátky Lechem zasteveni někde u Grodziska po zápase EL. Poláci nabízali boj beze zbraní což ozbrojení srbové odmítli. Počty byli tenkrát vysoké asi 200x200 tušim.

stadion: http://www.youtube.com/watch?v=9ZuCc1NXzgw

Reagovat
smazaný uživatel

jj Delije prostě nechtěli jít beze zbraní

Reagovat
smazaný uživatel

to je docela těžký určit, kdo že má nejsilnější ekipu. Nezapomínej třeba i na spartakovce či Jaroslavku z CSKA. Pak tu máš Torcidu ze Splitu a další

Reagovat
smazaný uživatel

Ja vim, proto bych prave nenapsal, ze jsou top, ale patri k evropske spicce. Kazdopadne jen malinka vytka k jinak paradnimu clanku.

Reagovat
smazaný uživatel

jop, souhlas. Vyloženě echt banda není, máš širokou špičku v Evropě. Jinak minulý víkend se po dlouhé době dali skoro veškeré polské chuligánské bandy dohromady při oslavě založení Polska. A pak šli na antifu

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, o tom jsem taky cetl, ale podle nekterych zdroju, tam ty nejsilnejsi tabory nebyly. Mas nejake presnejsi info?

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.youtube.com/watch?v=svR2jku3Cr8&feature=channel_video_title Tam v tom řádku pak máš vypsané, kdo co se zúčastnil. Ááááá http://www.szalikowcy.com/news/4904.html?kohanasession=3b4d5786e442bc2a8d260cbdf8d6a422

zde máš vypsané, kolik osob za klub.

Reagovat
smazaný uživatel

Diky moc, ja videl jen nejakou zkracenou verzi. Ja se sice v pol. pomerech vubec nevyznam, ale presto me zarazi neucast Legie, zvlast kdyz to bylo u nich.

Reagovat
smazaný uživatel

Legia tam právě byla, den před Marszem branila v 70 lidech památník nějakého generala polské armády před anarchistama, kteří jej chtěli posprejovat. Po Marszu se pak Antifa vydala s vysílačkama do ulic "na lov" a myslím, že Legia jednu skupinku odchytila a skrz vysílačku vlákala zbytek anarchistů na pěkné místo.

Reagovat
Kepy_FCB

velké banda tam nebyli vůbec

Reagovat
smazaný uživatel

a kdo píše, že velký? Jen sem napsal, že se dali dohromady. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Jaroslavka je podle mě schopna na počty sundat každého.

Reagovat
smazaný uživatel

jistě kvalitná ekipa jak blázen, proti Slasku bojovali 7 a půl minuty, tuhý boj a vyhráli Rusové. A v Polsku najdeš pár ekip lepších než Slask, je to sporné, dokud se neutkají ty top bandy navzájem, těžko usuzovat, kdo je lepší

Reagovat
doNny

...a to rusáci bodli nožem jednoho z WKS... , WKS asi nej v Polsku nejsou, ale v TOP5 bych je zařadil..

Reagovat
smazaný uživatel

rozhodně TOP5 ano. Velice silná banda. zase napíšu za mě TOP5 - Lech, Ruch, Legia, Slask a nevím

Reagovat
doNny

..Lechia , v závěsu Arka,Craxa,Wisla,GKS

Reagovat
smazaný uživatel

ano, na Lechiu jsem zapomněl těhle TOP5 a ten zbytek, co píšeš, to bych se taky snad i ztotožnil

Reagovat
smazaný uživatel

craxa? Ty mám teda spojený s tím, že když někam jdou, tak jen se sekyrou. Proto s nima a s Wislou skoro nikdo nechce jít do boje.

Reagovat
smazaný uživatel

Craxu a Wisłu bych dal na samý chvost, to nejsou chuligani, ale čuraci.

Reagovat
doNny

i když u Legie moc nevím, ti než někdy vylezou...

Reagovat
smazaný uživatel

Tam se snad ani TOP určit nedá, dal bych to tak, že prostě vládne Triada, pak bych na druhé místo dal shodně KS\G/KS a Ruch s Widzewem a WKS, Wisła a Lechia. Legia je kvalitní, mezi kluby jedna z top 3, ale jelikož jsem řekl, že po klubech se to určit nedá, tak ji v tomhle pořadí vynechám

Reagovat
smazaný uživatel

tohle rozdělení se mně líbí, akorát já bych dal Ruch s Widzewem nad KSGKS

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Al Capone

Hooligans a pyro

Reagovat
didosh

aj pyro?si nemocny?

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek, jen mě zaráží úplná ignorace Slezska.

Reagovat
smazaný uživatel

připravujem i tohle, ale je to docela těžké, je strašně moc věcí, o čem by se dalo napsat, tohle měl být jenom takový velmi stručný a rychlý úvod k tématice Polsko

Reagovat
smazaný uživatel

Skvely clanek Ovsem myslim,ze takovy fanousci jakymi jsou vylizani polaci do fotbalu nepatri,jelikoz vse ma sve hranice.Ja osobne jsem silne proti takovym to hooligans,kteri tam chodi vice za bordelem nez za fotbalem,to se pak clovek boji vzit i dite na fotbal,kdyz je tam takove zverstvo a banda nelidskych hovad.Proc treba v takovem hokeji,kde je atmosfera jeste vice vyhrocena tvrdymi zakroky a podobne, se fanousci nervou?Hooligans jsou ta temna stranka fotbalu,ktera bude dle me vzdy kazit image tohoto sportu,jelikoz nejsou fanousci jako fanousci..

Reagovat
didosh

hokejový fanoušci se nervou jen v extralize ale v nižších ligách to je celkem masakr!Někde je i lepší atmosfera AZ ví o čem mluvím!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Musím pochválit (už po několikáté) článek ale nejen ten, i příspěvky a názory na hools a ultras od čtenářů jsou velmi zajímavé!Prostě shrnuto,moc se to povedlo!

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně Rade. A je dobře, že jsi i zmínil to, že chuloši bojovali v Polsku proti komunismu

Reagovat
smazaný uživatel

to nejsou lidi, ale zvirata

Reagovat
Kaká10

Bohemias - St.Pauli

Reagovat
doNny

Reagovat
Arne

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
Kaká10

klídek hoši nevít co je dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

No dát si brko v sektoru St. Pauli nebo Bohemky rozhodně ne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
centos

Pěkný článek, těším se na další.

Reagovat
doNny

Śląsk & Opava

Reagovat
smazaný uživatel

Navštivte nový web (www.supporters.cz), který monitoruje svět fanoušků jak u nás, tak i v zahraničí více zde: http://www.supporters.cz/clanek.asp?id=3680

Reagovat
didosh

kurnik zrovna jsem se chtěl zeptat na nějaký takový web.....

Reagovat
didosh

samo že se zaregistruju,jen mám menší dilema u klubové příslušnosti....

Reagovat
centos

To je neobvyklé.

Reagovat
didosh

Je já mám prostě v srdci Baník i Zbrojovku.....

Reagovat
Kepy_FCB

super stránky snad vám to vydrží

Reagovat
smazaný uživatel

Chtěl bych hodně poděkovat uživatelům EF za tu plodnou diskuzi, která se absolutně nezvrhla. Mraky skvělý názorů a postřehů od vás. Určitě ještě něco připravím, i ve spolupráci se stasem či trevorem. Jinak chtěl bych říct, že přímo na stadionu v Polsku při ligových zápasech se většinou není čeho bát, zajištění bezpečnosti fanoušků je na velmi vysoké úrovni, příjezd a odjezd hostujících fans je dobře organizován, aby nedošlo v den zápasu k žádným incidentům. Co vás uchvátí tak je atmosféra, je to fakt bomba, osobně jsem v Polsku na stadionu ani mimo něj neměl nikdy problém a fakt je to nádhera sledovat jejich fans, popřípadě, pokud fandíte nějakému klubu, tak si zařvat s nima jejich chorály. Palec navrch pro EF, který mi umožnil vydat článek a i pro diskutující díky

Reagovat
didosh

musím se pod tvůj názor podepsat !opravdu se tu vytvořila skvělá diskuze k ještě skvělejšímu článku!musím ještě připomenout článek o Depem ten byl taky skvělý!

Reagovat
smazaný uživatel

Jsi toopsal z Hooligans.cz že?

Reagovat
smazaný uživatel

tohle je vlastní článek! Tomu ver

Reagovat
smazaný uživatel

hooligans.cz to bez mého věomí zveřejnilo, budu je žalovat o 100 milionů

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Až tak? Good luck. Pak mi půjčíš na Tipsport...

Reagovat
smazaný uživatel

jj šak dole máš psané, autor basileos na hooligans, já to ani nevěděl, kdyby mě trevor ve 2 ráno nenapsal, tak ani nevím, že to tam je.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

200. pre kolejorz

Reagovat
Kepy_FCB
Reagovat
didosh

jen se nestotožním s rasizmem ikdyž příslušníci romské národnosti mi vadijou....

Reagovat
Kepy_FCB

jde o tu flagu mých "oblíbenců"

Reagovat
didosh

o.k.

Reagovat
smazaný uživatel

Horvátha,Baroše a Rezka nemáš rád?

Reagovat
smazaný uživatel

Celkově si PSG v Bratislavě dělalo, co chtělo

Reagovat
smazaný uživatel

tohle je spíš, jak Slovan jel do Paříže. Prý se tam hodně naběhali

Reagovat
didosh

Reagovat
Kepy_FCB

tam taky ztratili vlajku né?

Reagovat
smazaný uživatel

no, to je ta vlajka, kterou si sem házel odkaz. Tu ukořistilo PSG, když "ocelová" družba dojela do Paříže

Reagovat
smazaný uživatel

hm, tak máš recht, tu vlajku ztratilo Brno v Blavě.

Reagovat
Kepy_FCB
Reagovat
smazaný uživatel

Ale na druhou stranu tam mají i některé dobré graffity

Reagovat
smazaný uživatel

Velice pěkný článek Kdyby autoři chtěli, můžu s touto tematikou pomoci, nějaké ty znalosti mám.

Reagovat
smazaný uživatel

kdyžtak nech na sebe nějaký konktakt, maila nebo tak, každá ruka se v té polské spleti ekip hodí. díky

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, nechám tu mail TretiPolocas@email.cz

Reagovat
smazaný uživatel

těšíme se na EURO !!!!!!!!!!!!! snad jich z ANGLIE prijede HODNE

Reagovat
Kepy_FCB

a budou silní jen se sklem a nohama od stolů v rukou

To já se spíš těším na Irsko.

Reagovat
didosh

měly by jsme se těšit na Česko a udělat jim domácí prostředí.....

Reagovat
Kepy_FCB

Za tu trapárnu na letišti na ně seru definitivně,nebudu koukat ani v TV.

A navíc s tím materiálem co tam z ČR dorazí stejně neuděláš nic!

Reagovat
didosh

já furt nevěděl co se stalo až dnes jsem to viděl poprvé,to jsou kokůtci....

Reagovat
smazaný uživatel

Že budou reprezentanti přebírat naše věci to už je v prdeli. Kdyby to aspoň dali v origoši.

Reagovat
smazaný uživatel

Přijedou jich mraky, ale myslím, že s tou jejich filozifií "dej si deset piv a pak provokuj všechny okolo", můžou být v PL pěkně bitý...

Reagovat
smazaný uživatel

hm

Reagovat
smazaný uživatel

Super čtění. Díky za takovéhle oživení.

No, každopádně, o PL fans jsem se trochu začal zajímat po zápasech ACS s Lechem, fans Lechu byli naprosto neuvěřitelný. A pak to napadení autobudu ACS, no. To rozpolcení v době repre moc nechápu vzhledem vztahu poláků k jejich vlasti a co si museli vytrpět. Jejich hooligans jsou pro mě na 1. místě těsně před Rusákama a Srbama, pro mě velká trojka tohohle téma. Jinak k těm družbám - pro mě jednoznačně palec nahoru, dodává to takovej náboj... nevim jak to napsat.

Otázku bych měl - nějáká stránka s listem družeb celkově na světě? Vím že třeba Stoke City má družbu i s Americkým klubem někde daleko mimo MLS atd.

Reagovat
smazaný uživatel

to napadení bylo od Slasku Wroclaw společně s Opavou, to nebyl Lech. Jinak souhlasím s tím rozdělením, Polsko,Rusko, Srbsko. Neznám stránku se všema světovýma družbama, ale polské jo, je to tu http://www.polscykibice.com/, dáš wyszukiwarka ekip a napíšeš nějaký tým

Reagovat
stas87

Reagovat
doNny

Reagovat
smazaný uživatel

šak ty bys k tomu něco řekl škoda no, mohl zunny vylézt z busu

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavá stránka díky

Reagovat
Al Capone

článěk je to zajímavý a přnosný

ale když si člověk vezme čeho jsou tito "lidé" schopni...

Reagovat
smazaný uživatel

Říkejte si co chcete, ale ctím pouze ANTIFA HOOLIGANS. Dá se říct, že jsem spíše apolitický skinhead, ale rád podpořím lidi, co bojujou proti nacismu a nacionalismu!

Reagovat
doNny

a jdi do prdele s antifou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kepy_FCB

Jedeš v neděli do Katowic?

Reagovat
smazaný uživatel

V sobotu. A jedu. To je jasné.

Reagovat
Kepy_FCB

závidim

Reagovat
smazaný uživatel

těším se, už jen na tu kolonu. A pak na tu atmosféru na Bukowě

Reagovat
Kepy_FCB

Jedeš v neděli do Katowic?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
smazaný uživatel

Good Nigth White Pride sráči!

Reagovat
doNny

a sakra, pěkně jsi mě profackoval přes net, budu muset více makat na int.trénincích

Reagovat
smazaný uživatel

to mi připomnělo ty slovenské zprávy, jak v roce 2050 se utkání Slovan-Trnava hraje jen na počítači a beztak ten zápas napadnou hackeři a je tam boj

Reagovat
smazaný uživatel

to je bomba reportáž, najdi to někde, hod dokaz, at se zasmějem, mně se to nechce v práci hledat

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ono je to celé super to video

Reagovat
smazaný uživatel

výborný video to je :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

e eště od času 4:36 je dovětek k zápasu slovanu s trnavou

Reagovat
doNny

áááá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

masakr

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Celý zprávy sou pěkný...

Reagovat
smazaný uživatel

Bacha ať si pravici nepřivřeš do dveří ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tady někdo poslouchal Los Fastidios, co ?

Reagovat
smazaný uživatel

Nový polský Sejm to dost možná rychle změní.

Reagovat
Kepy_FCB

Zmatek v Gornem Slasku: http://i.imgur.com/Hn4nf.jpg

Reagovat
fenixLFC

vazne skvely clanok dufam ze podobnych bude viac, fakt sa to dobre citalo....

BTW liverpoolcania, od bratranca fan chelsea viem o druzbe medzi chelsea a glasgow rangers a zaujimalo by ma ako sme na tom my uz dlhsie ma to zaujima....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele