Polské okénko - shrnutí 17. kola Ekstraklasy

28.11.2017, 23:45, aktualizováno 28.11.2017, 23:45
Komentáře a souhrny
Polská Ekstraklasa má po 17. kole staronového lídra. Do čela se vrátil nováček Górnik Zabrze, který využil nečekaného zaváhání Legie. V páteční předehrávce zdolal Górnik na svém hřišti Jagiellonii Białystok, když se hned dvakrát trefil nejlepší střelec soutěže Igor Angulo a rozšířil své konto v letošní sezoně už na 18 zásahů.

Za hosty z Białystoku odehrál 68 minut záložník Martin Pospíšil. Ten má letos základní místo v sestavě téměř vždy jisté, ovšem schází mu produktivita.

Herně i výsledkově se zvedá ještě nedávno poslední Cracovia. V pátek doma vyválčila tři body proti Lechii Gdaňsk až v sedmé minutě nastavení, kdy svůj druhý gól v utkání zaznamenal z penalty její nejlepší střelec Piątek. Exsparťanský Marco Paixão vyšel tentokrát střelecky naprázdno, což hosty stálo body.

V sobotu remizoval beznadějně poslední Pogoń Szczecin s Gliwicemi a nevyužil šanci dostat se na dostřel klidnějším vodám tabulky. Gliwický Michal Papadopulos se branky po návratu do sestavy nedočkal. Arka Gdynia si doma zastřílela, a tak si Sandecja Nowy Sącz odvezla z Pomořského vojvodství pověstného bůra.

V sobotu večer se pak zrodil nečekaný výsledek ve Svatokřížském vojvodství, kde Korona Kielce zdolala dosavadního lídra Legii Varšava. Když v 54. minutě přicházel na hřiště v dresu domácích Radek Dejmek, bylo skóre vyrovnané a Adam Hloušek v dresu hostů z Varšavy piloval pravou lajnu s vírou, že do vápna pošle nějaký pěkný centr a Legia pošesté za sebou vyhraje. To se však nestalo, protože dvanáct minut před koncem předvedli domácí úchvatnou akci na jejímž konci byl Jacek Kiełb, který tak rozhodl o senzační výhře domácích. Korona se tak dostala na třetí místo tabulky, dva body právě za Legii Varšava.

V neděli konečně zabral Lech Poznań, který zvítězil poprvé od začátku října. Tím poraženým byla Wisła Płock, která neprožívá zrovna povedenou sezonu a tabulkou jen klesá. Večer se pak hrálo derby Dolního Slezska, které hostila Wrocław. Zagłębie Lubin na půdu Śląsku přijelo jako mírný favorit, ovšem své šance v utkání zahodilo, a tak přišel v páté minutě nastavení zápasu trest. Hosté neuhlídali poslední standardní situaci a domácí brankou Celebana propukli v jásot. Kamil Vacek odehrál za Wrocław celé utkání.

Prohra v derby stála místo trenéra Zagłębie pana Piotra Stokowiece. Pětačtyřicetiletý kouč u týmu působil od roku 2014 a loni ho dovedl dokonce do evropských pohárů. Oba tábory ultras přichystaly skvělá chorea. Vadou na kráse byla ale jinak velmi slabá návštěva. Do ochozů dorazilo pouze 10 057 fanoušků, což není ani 25% kapacity stadionu.

V pondělní dohrávce remizovala Wisła Krakow s Termalicou Nieciecza a nevyužila šance dostat se na třetí místo. Stále platí, že tabulka je letos extrémně vyrovnaná. Rozdíly zejména v horním patře tabulky jsou minimální. Pořadí na špici se tak mění každým odehraným kolem. Nejlepším střelcem zůstává Španěl Angulo, který svými brankami táhne Górnik Zabrze. Z českých legionářů si nejlépe vedou Michal Papadopulos, který už letos nasázel šest branek, a Adam Hloušek, který je základní stavební kámen základní jedenáctky Legie Varšava.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Górnik Zabrze1795336:2432
2.Legia Varšava17101622:1731
3.Korona Kielce1785428:1729
4.Lech Poznań1777326:1528
5.Wisła Kraków1784523:1928
6.Jagiellonia Białystok1776422:2227
7.Arka Gdynia1767422:1725
8.Zagłębie Lubin1766522:1824
9.Śląsk Wrocław1765621:2423
10.Lechia Gdańsk1755723:2620
11.Wisła Płock1762919:2520
12.KS Cracovia1746721:2518
13.Termalica BB Nieciecza1746718:2218
14.Sandecja Nowy Sącz1746714:2318
15.Piast Gliwice1745819:2717
16.Pogoń Szczecin17241114:2910

Autor: články čtenářů / Jiří Kukal

Komentáře (27)

Přidat komentář
didosh

Super...díky za článek...

Reagovat
smazaný uživatel

V prvni lize pak GieKSa porazila Legnicu doma 1:0. Vitezstvi to bylo důležité neb hoste jsou na 4.miste tabulky a i diky teto vyhre se domaci dostavaji na dostrel k postupovym prickam. Kdyz si vzpomenu na hororovy zacatek sezony, kdy GieKSa prohravala ci remizovala, ackoli byla brana za aspiranta na postup...

Ted GKS ztraci 6 bodu na druhou Odru Opole (klasicky novacek, jenz je v laufu a jede jak po masle...To same ctvrty Rakow).

A aby nebylo dobrym zprávám konec, smRodi z Chorzowa zase prohra

Reagovat
smazaný uživatel

Rakow vlastne jest treti.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady report mezi Slaskem a Zaglebii Lubin: http://www.ultras-tifo.net/photo-news/5075-slask-wroclaw-zaglebie-lubin-26-11-2017.html

A takova Korona Kielce zacina cim dal vice navstevovat Spartak Trnava a naopak...

Reagovat
doNny

WKS velká paráda, teď se pěkně předvedli

A tu Koronu nechápu, vždyť na SVK je to mrtvé...

Reagovat
smazaný uživatel

Ma z nekdo z tý ligy někdo na tu naši?

Reagovat
mayday

O víkendu jsem jel přes Bielsko - Biala a ten stadion panečku

Reagovat
Knight_in_fire

Podbeskidzie nebo BKS?

Reagovat
mayday

Byl to stadion Miejski. Blízko centra, pod úrovní vedlejší silnice, takže přímo z auta bylo vidět dovnitř. Vím, že Podbeskidzie loni hrála první ligu, ale i tak pěknej stánek jsem nečekal.

Reagovat
Knight_in_fire

Podbeskidzie ma adres Bielsko-Biała, ul. Rychlińskiego 21,

a BKS - Rychlińskiego 19. A hrajou na jednym stadionie. BKS ma drużbę z Zagłębiem Sosnowiec i Legią, a Podbeskidzie - kiedyś z Piastem Gliwice w 1988 r.

Jeszcze jest BTS Rekord Bielsko Biała, grający w dzielnicy Komorowice. Mają drużynę w Lidze Centralnej Juniorów, ich adres to Startowa 13.

Reagovat
Knight_in_fire

Rekord i BKS też mają kosę, a tym intensywniejszą, że grają razem w trzeciej lidze.

Reagovat
Knight_in_fire

Wspomnę, że Rekord gra na swoim stadionie na Startowej.

Reagovat
cetto

Celkem slovenská kolonie, co tak koukám na soupisky. Hlavně slovenských golmanů je tam snad ještě víc než polských...

Reagovat
smazaný uživatel

Letos to bude atraktivní boj o titul, navíc když tam je ta nadstavba.

Reagovat
smazaný uživatel

Gornik je letos nováček, který měl každý domácí zápas návštěvu přes 20 tisíc. Jiný svět

Reagovat
smazaný uživatel

historie, euforie a výsledky to vše těm návštěvám pomáhá

Reagovat
smazaný uživatel

Spíše bych to viděl na ty výsledky

Reagovat
smazaný uživatel

Btw., Zio dnes fotka na Instagramu, kdy hodil vzpomínkovou fotku v dresu FCB s Barym po zápase se Slavií na Bazalech...Že by další indicie k jeho návratu?

Reagovat
AjaxFans

Jaký Zio?

Reagovat
smazaný uživatel

Patrizio Stronati :-)

Reagovat
AjaxFans

Obrana je u vás průser, oproti nám není pro vás problém dát gol.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem zvědav, zda se jim přes zimu podaří udržet Angula. Pač dát jen za podzim 18 branek, tak to smekám klobouček.

Reagovat
mayday

Tak jako nováček se dostali do laufu a vedou ligu, to lidi chodí. Navíc v Polsku je prostě základna no. S Polskem bych si i dokázal představit společnou ligu

Reagovat
AjaxFans

Gornik je tradiční klub, myslím že ve slezsku hodně oblíbený co mi gadali poláci v práci

Reagovat
Rarášek

Korona takový polský Osters .

Reagovat
smazaný uživatel

Polská fanouškovská základna je mnohem lepší než u nás. To je prostě bez debat. Před třemi týdny jsem byl na utkání 3. ligy mezi LKS LODZ a Rozwojem Katowice. Návštěva byla asi 4-5 tisíc lidí a takových 80 % lidí skandovalo po celý zápas. Večer se pak hrál zápas čtvrté ligy populárnějšho Widzewu Lodz a tam byla návštěva ještě vyšší. Samozřejmě se bavíme o městě, které má včetně aglomerace asi 850 tisíc obyvatel, ale na poměry 3 a 4 ligy jsou to neuvěřitelná čísla.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele