Polské okénko - shrnutí 15. kola Ekstraklasy

05.11.2017, 23:30
Komentáře a souhrny
Ve šlágru kola přivítal lídr Ekstraklasy Górnik Zabrze na svém stadionu třetí Lech Poznań. Téměř 25 tisíc diváků vytvořilo fantastickou kulisu. Hrdinou utkání se stal nejlepší střelec ligy Igor Angulo. Nejprve poslal Górnik do vedení z proměněné penalty ve 13. minutě, a čtvrt hodiny před koncem zápasu pečetil výhru domácích na konečných 3:1...

Na severu Polska podél břehů Baltského moře se rozkládá oblast zvaná Trojměstí. Jde o konurbaci tří měst: Gdańsku, Gdyně a Sopoty. Fotbalové klání mezi Lechií Gdańsk a Arkou Gdynia je tedy známé jako Trojměstské derby, a to bylo na programu Ekstraklasy v pátek večer.

Domácím týmem byla Arka Gdynia, která historicky úspěšnějšího rivala porazila naposledy v listopadu 2008. I před tímto zápasem byla mírným favoritem Lechia Gdańsk, ovšem její vysoká domácí porážka v minulém kole naznačila, že Lechia nepřijede v tom nejlepším mentálním rozpoložení.

Samotné utkání pak přineslo spoustu emocí jak na hřišti, tak v hledišti. Do ochozů gdyňského stadionu si našlo cestu přes 14 tisíc diváků. Ti sledovali většinou šance hostujícího týmu. V útoku Lechie nastoupilo bratrské duo Pixaů a oba znamenali velké nebezpečí pro domácí obranu. Exsparťan Marco dokonce v 68. minutě rozvlnil síť, ovšem rozhodčí pro ofsajdové postavení jeho branku neuznal. Těsně vedle skončil i jeho pokus z 83. minuty. Osud utkání tak vzalo do vlastních rukou jeho dvojče Flávio, které až v nastaveném čase rozhodlo derby perfektně umístěnou hlavičkou.

Ve druhé páteční předehrávce navázala Korona Kielce na vysokou výhru z minulého kola a celkem jasně si doma poradila s Wrocławí, za kterou odehrál celý zápas záložník Kamil Vacek. Druhou výhru v řadě si připsala i Jagiellonia Białystok Martina Pospíšila. Přesto, že se tentokrát český záložník do sestavy nevešel, mohl z lavičky radostně sledovat, kterak Jagiellonia otočila nepříznivý vývoj na hřišti Wisły Płock a vyhrála 1:2.

To Sandecja Nowy Sącz nevyhrála už od září a svojí nelichotivou sérii natáhla v Krakově už na šest zápasů. Domácí Wisła si v utkání pomohla dvěma proměněnými pokutovými kopy. Za hosty nastoupil v základu český stoper Lukáš Kubáň, který na hřišti vydržel do 69. minuty, kdy byl střídán.

Nedělní měření sil mezi Termalicou a Gliwicemi přineslo již šestou soutěžní branku Michala Papadopulose. Trefil se v nastaveném čase a vypadalo to, že jeho trefa přinese Gliwicím z venkovního utkání alespoň bod. Euforii však záhy utnul domácí Spiaczka, který se trefil o minutu později a strhl vedení zpátky na stranu Termalici. Překvapivý výsledek se pak urodil v Lubinu, kde předposlední Cracovia otočila utkání a vyhrála 1:2.

V posledním utkání čtrnáctého kola přijela Legia Varšava do Štětína, se kterým neprohrála od roku 2004, a tahle série zůstává aktuální i po neděli. Legia i s Adamem Hlouškem na levém beku vyhrála 1:3 a v tabulce se posunula už na druhé místo bod za vedoucí Górnik Zabrze. Štětín zůstává naopak poslední a jeho situace je kritická. Tabulce střelců vládne Španěl Igor Angulo (Górnik Zabrze), který se trefil již ve třetím zápase v řadě a celkově se pyšní 16 zásahy. Svého krajana pronásleduje Carlos López (Wisła Krakow), který na něj ztrácí pět branek. Gliwický Michal Papadopulos je se šesti góly na děleném sedmém místě.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Górnik Zabrze1585233:2229
2.Legia Varšava1591519:1428
3.Jagiellonia Białystok1575321:1926
4.Korona Kielce1574425:1525
5.Lech Poznań1566324:1424
6.Wisła Kraków1573519:1624
7.Zagłębie Lubin1565422:1723
8.Wisła Płock1562718:2020
9.Śląsk Wrocław1555519:2220
10.Arka Gdynia1547415:1619
11.Sandecja Nowy Sącz1545614:1817
12.Lechia Gdańsk1545619:2417
13.Termalica BB Nieciecza1544715:1916
14.KS Cracovia1536619:2315
15.Piast Gliwice1534816:2513
16.Pogoń Szczecin15231012:269

Autor: články čtenářů / Jiří Kukal

Komentáře (35)

Přidat komentář
Realita

Já si krom Legie a Wisly Krakow ne a ne zapamatovat, kdo je v Polsku jaký tým. Pořád se mi ty jejich názvy pletou

Reagovat
Ferguson6

mne sa nepletú názvy, ale "kvalita" tímov... Pozrem raz do tabuľky Legia je 8., a zrazu je 2... Gdnaks hrá raz o titul a pozrem znova a je v skupine o záchranu. A takto všetci

Reagovat
smazaný uživatel

Na momentální krizi Sandjece taky již zareagovali jejich fanatici, kdy přerušili toto vzpomínané utkání.

A ohledně KSG. Tam se před zápasem uctila památka zemřelého fanouška po útoku smierdziele z Ruchu Chorzow..

http://stadionowioprawcy.net/galeria/torcida-oddala-hold-sp-pastorowi-innym-zmarlym-kibicom-gornika-01-11-2017/

Reagovat
BARBAROSSA

Riki tiki narkotyki?

Reagovat
smazaný uživatel

Možné to je.

Reagovat
Kepy_FCB

Eurofotbal bez polaku

Reagovat
smazaný uživatel

Na to zapomeň, žijeme v době slovanské obrody

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Baník v ochozech bez poláku

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Držíš se

Reagovat
smazaný uživatel

Pekny Kdyz tak bude autor pokracovat dal, tak se mozna konecne naucim ktery tym v Polsku hraje

Reagovat
doNny

Lechia!

Reagovat
Rarášek

Korona

Reagovat
smazaný uživatel

Toto kolo nehrál, ale jinak Radek Dejmek hraje pravidelně v základu Korony.

Reagovat
Kang & Kodos

No jo, už 2x za 15 kol Repre forma

Reagovat
smazaný uživatel

Vrací se teďka postupně do základu po zranění, minulou sezónu nebyl jen 3-4 v základu a hrál pokaždé celý zápas. Má za Koronu odehráno 122 zápasu, za to se nemusí stydět. Mimochodem loni byl kapitán týmu, nevím jak je tomu momentálně.

Reagovat
Rarášek

Myslím, že furt je, teď psali něco jako "Kapitán se konečně vrací do hry".

Reagovat
smazaný uživatel

Je v Koroně dost oblíbený u fanoušků, tak i spoluhráčů. Z toho co vím, tak v kabině vede oslavy po vítězných zápasech a učí kolegy i nějaké pokřiky.

Reagovat
smazaný uživatel

co to je za srandaliga, kde má první tým 22 inkasovaných gólů? ať se podívají na špičkové ligy jako česká a španělská! 4 inkasované góly lídrů ligy!

Reagovat
smazaný uživatel

no tak je to novacik, platia novacikovsku dan tymi 22 golmi-.....

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyla by zajimavejsi portugalska nebo ruska liga?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se do toho pěkně pusť.

Reagovat
smazaný uživatel

To je dobry

Reagovat
božský John

Rusko jsme kdysi se spanhelem, kubysem a Arbitrem delali, ale zbyl jsem na to ve finale sam (tak 4 roky zpatky) a samotnej to proste neobsahnu

Reagovat
smazaný uživatel

Jak mám Ekstraklasu rád, letos ta nekvalita prostě bije do očí. Ale aspoň se dobře vsazí na Legií.

Reagovat
Rarášek

Vůbec mi nedělá radost sledovat takhle rozloženej pogon, Gyurcso uplně k ničemu, od Deleva jsem taky čekal víc. Ta impotence vepředu je do očí bijící.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

Co?

Reagovat
smazaný uživatel

Jako divím se, že sleduješ polskou ligu...a ještě k tomu Pogoň.

Reagovat
Rarášek

Snažím se toho sledovat co nejvíc .. A o Pogonu jsem tu už kdysi psal :).

Reagovat
smazaný uživatel

Slezané vedou

Reagovat
Pasha

Kto by mal záujem aj o to, ako k výsledkom prišlo, tak highlighty vo vynikajúcej kvalite.

Reagovat
Pasha
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele