Polovinu skupinové fáze LM od roku 2018 obsadí čtyři přední ligy

26.08.2016, 11:11
Aktuality
K poněkud kontroverznímu rozhodnutí dospěla UEFA. Od sezony 2018/19 bude mít ve skupinové fázi Ligy mistrů rovná čtveřice nejlepších evropských lig garantovány hned čtyři místenky. Zároveň dojde k přehodnocení způsobu počítání koeficientů...

Doposud se anglická Premier League, německá Bundesliga a španělská LaLiga mohly pochlubit akorát třemi rezervacemi ve skupinové fázi milionářské LM.

Nejvíce tedy na takovém kroku "vydělá" italská Serie A, která zdvojnásobí své automatické zastoupení, ačkoliv pouze Juventus byl za posledních šest let schopen dosáhnout semifinálové fáze Champions League.

Na tom, že z nových pravidel budou benefitovat právě v Anglii, Německu, Španělsku a Itálii, se ještě dlouho nic nezmění. Serie A má totiž na francouzskou Ligue 1 pohodlný náskok více než 15 bodů v tabulce koeficientů UEFA. Té pak suverénně vévodí LaLiga.

Právě počítání koeficientů se rokem 2018 rovněž změní, i když nikoliv na národní úrovni. Samotné kluby už budou posuzovány zcela individuálně a při zařazování do losovacích košů se tudíž vytratí závislost na pohárových výkonech jejich "krajanů" - pokud tedy koeficient klubu samotného není nižší než 20 % koeficientu asociace.

Z nového systému počítání koeficientů zároveň budou více těžit také historicky úspěšné a nyní spíše tápající kluby typu Liverpoolu - v budoucnu se totiž budou zohledňovat také dřívější triumfy v Lize mistrů či Evropské lize.

Další ze změn je tak trochu přirozeně rovněž "výrazný" nárůst ve finančních odměnách pro účastníky obou mezinárodních soutěží UEFA. Hned 30 % výše odměn bude determinováno dřívějšími výsledky daného klubu na mezinárodní úrovni.

Vítěz Evropské ligy se dále od sezony 2018/19 technicky nebude muset vypořádávat s předkolem, ale zamíří rovnou do skupinové fáze Ligy mistrů (současné pravidlo teď Sevilla "obešla" díky triumfu Realu Madrid v LM).

Autor: Tomáš Daníček / uefa.com

Komentáře (553)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele