Pohled do Ranieriho kuchyně: Méně taktiky, více jídla

09.02.2016, 16:41
Aktuality
Zaujalo nás
O letošním zázraku z Leicesteru již byly popsány stohy papíru a neustálé přehrávání trnité cesty Jamieho Vardyho za slávou se už možná někomu nehezky ohrává. Sám architekt dosavadního úspěchu Foxes Claudio Ranieri se nicméně dosud omezoval spíše na opatrné výroky; což se konečně změnilo předevčírem, kdy se rozpovídal pro italský list Corriere della Sera...

"V době, kdy peníze znamenají vše, jsme myslím leckomu dali naději," otevřel Ranieri rozsáhlý rozhovor v nepřímé narážce na minulé kolo, kdy Lišky přechytračily Manchester City, jehož zahajovací jedenáctka měla pořizovací cenu desetkrát vyšší než ta Leicesteru.

Modří v sobotu na Etihad Stadium senzačně zvítězili 3:1 a po 25 kolech se tak na čele tabulky chlubí rovnou pětibodovým náskokem. "Prezident po mně zkraje chtěl, abych do Vánoc nasbíral 24 bodů. My místo toho měli 37 nebo 39, už si ani nevzpomínám kolik přesně," kroutí hlavou Ranieri.

Vlastně poprvé za celou sezonu se teď tedy Anglie ve vší vážnosti začíná bavit představou, že by si Leicester dokráčel pro nejsenzačnější triumf od roku 1995. Tehdy uspěl Blackburn s hráči jako Alan Shearer a Chris Sutton, kteří v průběhu víkendu shodou okolností oba týmy odvážně srovnávali.

Letošní příběh Leicesteru přitom není pozoruhodný pouze z krátkodobého hlediska, kdy Foxes zhruba 12 měsíců zpátky stále seděli na přesně opačném konci tabulky. Toto vzepětí zaujme i v historickém kontextu; Ranieriho parta je totiž na nejlepší cestě přinejmenším vyrovnat klubové maximum, co se prvoligového umístění týče.

"Řekl bych, že doteď byl naším nejlepším ročníkem ten 1962/63. Pět kol před koncem jsme byli lídry tabulky, finalisty FA Cupu a papírovými favority na zisk doublu. Nakonec jsme nevyhráli ani jedno z toho," vzpomíná klubový historik John Hutchinson, a mimoděk tak varuje před nepříjemným vystřízlivěním.

"Tohle mužstvo je v každém ohledu stejně dobré jako to tehdejší a i stylem se mu celkem podobá; hraje v rychlosti, sází na protiútoky. Velkými rozdíly jsou infrastruktura a finance. Tohle není jen o týmu, ale i o všem kolem něho. Je to udržitelné," nepochybuje Hutchinson.

Leicester na jaře 1963 finišoval na čtvrté příčce, kam se znovu vyhrabal za dalších 30 let pod vedením Martina O’Neilla. Právě režim někdejšího manažera Aston Villy se obvykle považuje za zlatou éru skromného celku, jenž krátce po postupu zpátky mezi elitu (1996) hned dvakrát triumfoval v Ligovém poháru.

"Můj tým něco málo vyhrál a nikdy jsme neskončili mimo první desítku. Tahle skvadra má potenciál náš úspěch vyrovnat i předčít," míní současný lodivod irské reprezentace a dodává: "Já bych ale raději srovnával s týmem, za jaký jsem sám hrál (Cloughův Nottingham — pozn. red.). Forest se roku 1977 sotva zachránili, podepsali pár skvělých hráčů a nakopli se. Lidé říkávali 'Ono to splaskne, ono to splaskne', ale potom nastal okamžik, kdy už bylo zřejmé, že se tak nestane."

Nottingham Forest oné památné sezony na rozdíl od Leicesteru 60. let double skutečně získal — opanoval domácí soutěž i Ligový pohár, a nesmazatelně se tak zapsal do historie britské kopané. Foxes něco takového letos dozajista nenapodobí (bojují už totiž akorát na jedné frontě), tím spíš by se jim ale chtělo v ligovém maratonu věřit. Coby pouhá bublina už dávno nevypadají a sil mají, zdá se, stále na rozdávání.

Pomocí čeho se tedy protřelému Claudiovi Ranierimu daří držet Foxes nahoře takhle dlouho?

Žádné přehlcování taktikou. Jídlem ale klidně

Claudio Ranieri již jednou v Anglii působil, když v první polovině minulé dekády do značné míry připravoval půdu pro Mourinhovu sklizeň s Chelsea, přesto se ale po návratu na Ostrovy nesetkal s maximálním pochopením.

Leckdo, včetně mě, byl vůči jeho dosazení skeptický — například vzhledem k téměř nulovým Ranieriho zkušenostem s bojem o záchranu (jak směšně takové výtky momentálně vyznívají). A jakkoliv s podivem by se to mohlo nyní zdát, u vytržení zprvu nebyli ani samotní hráči Leicesteru.

"Když jsem zkraje promlouval k hráčům, uvědomil jsem si, že se obávají italských taktických přístupů. Nevypadali být přesvědčeni, a já byl na jejich straně," přiznává obrýlený sympaťák. "Velmi obdivuji ty, kdo budují nové taktické systémy, ale já jsem vždy měl za to, že nejdůležitější je, aby kouč budoval tým kolem charakteristických znaků vlastních hráčů. Takže jsem klukům řekl, že jim věřím, a že budu o taktice mluvit jen minimálně," přibližuje Ranieri zásadní dohodu se svými svěřenci.

A ta nese kýžené ovoce, jednoznačně. Vardy s Mahrezem zažívají životní sezony, Ngolo Kanté je skála (vlastně víc než to) a bezesporu patří mezi nejlepší letní posily, stoper Wes Morgan se vedle Roberta Hutha dál překonává, a tak dále. Přitom také po taktické stránce se Leicester ukazuje být flexibilní. Od chvíle, kdy poprvé převzali vedení v soutěži, najednou ostražitější Foxes připouští soupeřům méně přihrávek v nebezpečných zónách.

Kromě toho, že Ranieri své hráče příliš nezatěžuje složitými řečmi o herních schématech, nezatěžuje je také jaksi obecně. "Mou představou je, že se hráči nejdříve plně zotaví, a teprve potom se vrací k tréninku. Přirozeně věřím v trénink, a tohle by se v Itálii mohlo považovat za projev kacířství, ale zároveň cítím, že vše je relativní. Moji hoši trénují hodně, ale ne tak často," nastiňuje svou vizi italský odborník.

Fotbalista Leicesteru si takto každý týden užije minimálně (!) dva dny naprostého volna, což fyzicky nesmírně silnému mančaftu zjevně svědčí. Ranieri tímto navíc dle svých slov částečně vyvažuje skutečnost, že má v týmu borce, kteří mu na tréninkové jednotky pravidelně dojíždí z Manchesteru či Londýna (obojí znamená zhruba pět hodin strávených v autě cestou tam a zpátky). Něco takového by prý v Itálii bylo nemyslitelné, a rovněž v anglickém prostředí jde o slušnou raritu.

Další aspekt, v němž se Ranieri odklání od běžné italské praxe, je jeho nulová kontrola nad stravovacími návyky svých oveček. Také v tomto ohledu tedy veterán trenérského řemesla sází v první řadě na hráčův zdravý úsudek, který mu nedovolí se nějak závratně přejídat.

"Občas sedíme u stolu a já se děsím, kolik toho spořádají. Nikdy jsem neviděl takhle vyhladovělé hráče," dušuje se Ranieri, který si však dle svých slov postupně zvykl. "Zpočátku jsem byl překvapený, ale naučil jsem se to brát s úsměvem. Pokud takhle tvrdě makají, mohou si jíst, co chtějí."

Půjde Lineker do trenek?

Když se Leicester City FC na začátku sezony 2002/03 ocitl ve finančních trablích a vinou nutnosti vyhlásit bankrot se časem propadl až do třetí ligy, rugbyový celek Leicester Tigers naopak rostl na síle, a dal tak vzniknout myšlence, že fotbalový King Power Stadium vlastně ani není tou sportovní arénou číslo jedna v krásném, zachovalou architekturou proslulém sídle kraje Midlands.

O nakolik mylnou představu šlo, to se v plné síle ukazuje od loňského jara. Začátkem dubna každý fanoušek na sedadle poprvé našel speciálně vyrobené tleskátko, které se dnes na domácích zápasech Leicesteru již považuje za tradici a relativně drahou legraci za 12 tisíc liber. Atmosféra v ochozech je zdánlivě lepší než kdy předtím.

Mezi příležitostné návštěvníky stadionu se řadí také tři ze čtyř synů legendárního forvarda Garyho Linekera, který u Foxes strávil největší část své hráčské kariéry. Moderátor populárního pořadu BBC Match of the Day (MotD) má po sobě v Leicesteru pojmenovanou ulici a v klubu zastává roli čestného prezidenta.

Proto není příliš divu, že Lineker úspěch svého milovaného celku prožívá naplno, a hned zpočátku velkolepého tažení se dokonce nechal unést natolik, že divákům MotD slíbil, že v případě zisku mistrovského titulu oddiriguje první relaci příští sezony pouze ve spodním prádle.

"Doufám, že to budu muset udělat," culil se nedávno Lineker v rozhovoru pro The Times. "Řekl jsem 'spoďáry', což doufám znamená, že můžu mít na sobě aspoň vestu, protože si nemyslím, že by celý národ potřeboval vidět mé bradavky. Ale musel bych to udělat a činil bych tak s nadšením. Neuvěřitelně zahanben, ale nadšen."

Nejen pro tento neortodoxní závazek si nyní lecjaký neutrální divák přeje, aby Leicester svou neobyčejnou pouť skutečně dotáhl do zdárného konce. Ranieriho šarm a živelný herní projev jeho hochů se o to zasluhují stejným dílem. A tak když v neděli na Valentýna Foxes vyrazí do další zcela zásadní bitvy se silným Arsenalem, snad každý fotbalový romantik mu bude držet všechny palce na těle...

Autor: Tomáš Daníček / corriere.it, thetimes.co.uk

Komentáře (234)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Na Premier League taktiku ani nepotrebuje.

Reagovat
technecium

Reagovat
FUnk

a ty na psani mozek...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Svatej

http://efsearch.owny.cz/?a=Happylight&s=&f=&t=&o=n Ty jseš fakt úplně posedlej, to jsem ještě neviděl

Reagovat
Svatej

btw ty křestní jména na stránce mě pobavily

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo tu tvou výdrž obdivuju Nicméně asi se pomalu stáváš fandou Premier League, protože ještě 4.2. jsi o ní psal jako o 4. nejlepší lize na světě a 6.2. už to byla 3. nejlepší liga na světě..slušnej progres za dva dny. S tímhle tempem bys tu měl zítra o PL psát jako o nejlepší lize světa

Reagovat
smazaný uživatel

Vidis aky som dobracisko.

Reagovat
Talker

Proč toho retardovaného trola řešíte?

Reagovat
TopinB

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

No co...začnem ho ignorovat, jeho to přestane bavit a pak přijdem o všechny tyhle skvělý příspěvky.

Reagovat
Wat

Skvělý? Jako vážně?

Reagovat
Aldeano

Tak, když je kiwwi místní guru...

Reagovat
Counter

Říká kdo?

Reagovat
smazaný uživatel

kiwwi

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kvasha16

takze PL nie len netechnicka liga ale po novom na nu netreba ani taktiku?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

"Lišky přechytračily Manchester City" - to se mi líbí

Reagovat
smazaný uživatel

Už tam jen chybí že Huth je skvělý defenzivní těsnohlídek

Reagovat
Counter

Reagovat
Largo

Reagovat
El-Pistolero-68

Co to ma byt? Capoun?

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
spider_8

Ale "slepice rozklovaly" už je špatně

Reagovat
smazaný uživatel

je, protože jsme kohouti

Reagovat
smazaný uživatel

tak kohouti rozklovali?

Reagovat
cristiano.K.

kur jako kur

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Co to bylo cca 15 let zpátky za malý klub, který byl snad taky touhle dobou ještě první? Já měl dojem, že to tenkrát taky byl Leicester

Reagovat
kiwwi

92-93 skoncil Norwich 3. a po 26 zapasoch bol prvy

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dlouho to nebylo. To bylo někdy kolem roku 2000, pak úplně odpadli a přejel je Manchester. Arsenal to nebyl

Reagovat
fantomas

Nebyl to Ipswich? Ti měli podobný dresy jako Leicester.

Reagovat
fantomas

Ti měli tenkrát na přelomu milénia na dosah LM, až v poslednim kole je vyšoupl Liverpool. Nevim, jestli někdy okupovali uplný čelo tabulky ale. V příští sezoně šli hned dolu a do kopru.

Reagovat
smazaný uživatel

To budou asi oni. 4 body na druhý místo. První asi fakt nebyli, ale nějak mi ta jejich jízda utkvěla v paměti.

Reagovat
frank

Na to si trochu pamatuju.

"Překvapení v Ipswichi" ve Fotbalových hvězdách 2002.

Reagovat
kvasha16

Liverpool

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem či je to malý klub, ale na prelome milénia sa Leeds pohyboval okolo Big 4

Reagovat
soukup

Leeds není zrovna malý klub

Reagovat
smazaný uživatel

leeds to asi nebude

Reagovat
smazaný uživatel

2003-04 Charlton? celkom sa držali a nakoniec skončili 7

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Busby babes

98/99 Aston Villa, nakonec 6ta,99/2000 Leeds, 2001/2002 Newcastle nakonec ctvrty. o Vanocich byli prvni.

Reagovat
Busby babes

sky o tom melo clanek nekdy okolo Vanoc, ale nemuzu to najit. tam vzali vsechny tyhle necekany uspechy a jak to pak pro ne nakonec dopadlo.

Reagovat
Mr.Mike

Leeds ten hrál taky nahoře nějakou dobu ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Presne toto o nie prehnanej kontrole, a ponechaní zodpovednosti na hráčov (tréningy, jedlo) robí Ranieri perfektne.

Reagovat
smazaný uživatel

Robí to perfektne tým, že vlastne nič nerobí

Reagovat
MySch017

Ten titul im prajem a asi nebudem sám. Túto sezónu svojim futbalom fakt bavia a titul by bol zaslúžený. Snáď sa udržia na špici až do mája

Reagovat
veikko

Tak co čekali od pohledu do kuchyně? Třeba při pohledu do ložnice už by tam bylo víc taktiky než jídla, kdo ví?

Reagovat
juveforever

Talianski tréneri sú najlepší a ne že ne

Reagovat
Grahf

Tu sa zabúda na jednu vec. Ten klub nie je pod žiadnym tlakom, nie sú na neho vyvíjané žiadne očakávanie, preto si môžu dovoliť ten volný režim, prakticky ako na amatérskej úrovni. Toto sa u top teamov stať nemôže, každý deň sa od každého jedinca v klube očakáva maximum, ak nepríde, tak vás média zožerú.

Reagovat
Ligter

a já si vždy říkal, že se to s tím jídlem někdy přehání...

každopádně je to fascinující, ať už jim ta jízda skončí titulem nebo ne. totálně to nabourává to dosavadní jistoty.

Reagovat
C-M@ster

Ten nadpis mi připomněl slogan Always: „méně vložky, více ochrany”

Reagovat
smazaný uživatel

Gary

Reagovat
smazaný uživatel

tady je největší škoda, že tam Esteban už není.. pak by to přání jim se dostalo na uplně jinou úroveň.

Neuvěřitelnej hráč!

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Usty

To by ale nepřišel Kanté

Reagovat
Counter

No nevím, možná by jen nepřišel Inler.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
smazaný uživatel

Poslední výhra Leicesteru City se však datuje do ledna, už jen díky tomu vyplývá, že by se záchrana týmu manažera Nigela Pearsona rovnala malému zázraku.

Nyní, 10 měsíců od vydání tohoto článku, se tu regulérně bavíme o možném titulu ... To je prostě pohádkový příběh

Reagovat
Talker

Proč tu není článek o Pochettinovi?

Reagovat
Busby babes

byl tu Kane, tim se tydenni limit na clanky o tottaci vycerpal.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

*měsíční

Reagovat
Busby babes

chudak Owny

Reagovat
Counter

ještě ho lituj, žebráka jednoho

Reagovat
smazaný uživatel

http://twentyminutereads.com/2015/12/27/the-sheriff/

nebo tenhle nový ze skysports, který hodně čerpá z toho prvního, který je perfektní a hodně se v něm dozvíš.

http://www.skysports.com/football/news/11675/10160647/mauricio-pochettinos-rise-from-espanyol-to-tottenham

Nemáš zač.

Reagovat
Talker

Dík. Rad si přečtu o našem pristim manazerovi

Reagovat
smazaný uživatel

O Adebayorovi je tam jenom nepatrná zmínka.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Usty

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Viac takýchto článkov

Reagovat
smazaný uživatel

Na Sky Sports je perfektný článok o Pochettinovi vydaný dnes, link nebudem postovať, ale ľahko ho nájdeš.

Reagovat
smazaný uživatel

tak lacob ma už predbehol , nevšimol som si

Reagovat
db18

Reagovat
Talker

Ranieri. Doufám, že ten titul s Leicesterem dotáhne a v budoucnu dostane šanci s nějakým TOP týmem.

Bylo by to super - trenér, kterému se všichni vysmívali, že se svým stylem je slušnej budovatel, ale nikdy nemůže vyhrát by to byla pěkná facka. Doteď neměl jediný tým na titul. Nakonec k němu má kupodivu nejblíže s Leicesterem.

Vypíchl bych tohle z jeho filozofie...

"Velmi obdivuji ty, kdo budují nové taktické systémy, ale já jsem vždy měl za to, že nejdůležitější je, aby kouč budoval tým kolem charakteristických znaků vlastních hráčů. Takže jsem klukům řekl, že jim věřím, a že budu o taktice mluvit jen minimálně."

Prostě taktické základy, ale k tomu volnost. Pokud si ti hráči plní úkoly, tak je nenutí jet taktiku furt a furt znova, vyřešit to do posledního detailu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

doufám se tomu van gaal chechtá až se za výpověď popadá

Reagovat
Kaze

Tak muze. Van Gaal je uspesnejsi nez Ranieri.

Reagovat
smazaný uživatel

to je taky jedinny, z ceho zije, minulost

Reagovat
Kaze

No a pointa? I kdyby Ranieri jeden titul vyhral (a jeste ho nevyhral), to jako najednou je uspesnejsi nez LVG nebo co?

Reagovat
C-M@ster

Ten citát by si měl Hadamczik vyvěsit nad postel.

Reagovat
smazaný uživatel

třeba i Pep a Mourinho

Reagovat
Kang & Kodos

To spíš Jarda Hřebík a jeho čtverce

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Mada

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Heisenberg

Pěknej článek, Lestr se top týmům s jejich přípravou vymyká v hodně věcech, ale asi taky kvůli tomu jsou na rozdíl od některých na hřišti daleko přirozenější, hladovější. Oni jsou přesně to, co poslední dobou (v některých věcech jako jídelníček, příprava) upjatý fotbal potřebuje. Ještě zlevnit lístky a budou jim fandit i fanoušci soupeře.

S tou taktikou mi přijde, že si Ranieri něco nechává pro sebe, protože poslední zápasy jsou daleko kompaktnější, některý prvky mi připomínají i Atlety s Cholem. Docela zajímavý článek o srovnání obou týmů a o four four fucking two: http://twentyminutereads.com/2016/02/04/secrets-of-the-italian-4-4-2/

Reagovat
smazaný uživatel

to je snadjasný, že si toho nechává pro sebe dost a že to neni jen o tom, jak maj hráči volnouruku

Reagovat
smazaný uživatel

Ten článek a ty šílený podobnosti s Atletama!

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi pekný článok

Reagovat
Counter
Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
Mastný Chobot

ja sa síce smejem, ale keď kvalitu väčšiny tých centrov porovnám s našim štandardom, tak mi mizne úsmev rýchlejšie jak Jenkinsonovi šanca na kariéru v Arsenale

Reagovat
vladis271

yungovinka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
I am Mancunian

najjebnutejsi zapas ever

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ligter

jen ten Young kolik jich vyprodukoval

Reagovat
Heisenberg

Je hezký, že Jára Cimrman má svoje následovníky i v Anglii.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jazdec

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
icemike

a jestli nezemřeli, tak centrují dodnes

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Young 15 crosses - úspěšná 1; Rooney 12 crosses - úspěšná 1; Rafael 10 crosses - úspěšná 1

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kiwwi

a to nebol ani zdaleka najhorsi zapas pod Moyesom a tu ludia budu furt kvakat, ze aj pod Moyesom sme hrali lepsi futbal jak pod LVG

Reagovat
leroy

A aj tak tam je desať krát viac vzruchu, pat krát viac zakončenia a štyri krát viac sanci ako pod LVG.

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Maresma

Tolik centrů nedáme za sezonu

Reagovat
j_mrazik

Smutny, kdyz na podobnou hru kupujete casto nejaky velky hovadko do utoku.

Reagovat
smazaný uživatel

to nie je smutne, to je jebnutost

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
vladis271

Reagovat
fenixLFC

o to smutnejsie ze opakovane vidíme ze to je picovina a oni proste dotiahnu dalsieho....

Reagovat
Maresma

Co na to rict

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
technecium

Koukám ukazující taktickou kvalitu PL

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.youtube.com/watch?v=DLiLP5czQiQ&feature=player_embedded

uefa youth nazivo na youtube arsenal anderlecht keby niekto chcel

Reagovat
Mastný Chobot

paráda, Kubo, pre toto si môj tretí najobľúbenejší Kubo fandiaci Arsenalu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Treti?

Reagovat
Mastný Chobot

pls

Reagovat
Mastný Chobot

ok, Bennacer už ma začal srať za 5 minút

Reagovat
smazaný uživatel

cez tu jeho rit nic nevidno

Reagovat
SunFells

Reagovat
SunFells

Ten Mangala tam s nimi dobře vyjebává.

Reagovat
smazaný uživatel

obaja cernosi vyzeraju brutalne

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej.

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
Counter

Reagovat
Aldeano

Ranieri

Reagovat
smazaný uživatel

Super článok.

Ja osoben prikladam najvaciu vahu tomuto:

Mou představou je, že se hráči nejdříve plně zotaví, a teprve potom se vrací k tréninku. Přirozeně věřím v trénink, a tohle by se v Itálii mohlo považovat za projev kacířství, ale zároveň cítím, že vše je relativní. Moji hoši trénují hodně, ale ne tak často," nastiňuje svou vizi italský odborník.

Fotbalista Leicesteru si takto každý týden užije minimálně (!) dva dny naprostého volna, což zjevně fyzicky nesmírně silnému mančaftu svědčí.

Podla mna to je v tom uspechu uplne klucove. Nejde ani tak o fyzicke, ale psychicke sily. To je ako ked mnoho sportovcov, tenistov napriklad, hra najlepsie po dlhsej pauze, co potvrdzuju aj ich slova. Hrac, ktory hra obden zapas a do toho treningy, nikdy nebude hrat s takou chutou a zapalom, ako hrac s oddychom. Jednoznacne to je zakladny kamen urazu zlych vysledkov "vacsich klubov" v PL a ich vysledkov v LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
SunFells

Reagovat
Heisenberg

Reagovat
Aldeano

Je to o profesionálním přístupu a šířce kádru a uměním s ním pracovat viz Real,Barca,PSG,Bayern... Jdou zvládat všechny soutěže i s minimálním volnem, takže bych neřekl, že za zlé výsledky "větších klubů" z PL v LM může nedostatek volna...

Reagovat
kvasha16

prednevanom slapali kluby z PL aj v LM a program sa nezmenil

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kvasha16

tak teraz si to moze dovolit ked nema tak nabity program ako timy sucasne hrajuce v Europe, otazkou je ako to vymysli na dalsi rok, ked tolko casu na odpocinok jednoducho nebude

Reagovat
Mada

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Už podle nadpisu byl jasný autor.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

to jako, že je fantomas tlusťoch, co akorát furt myslí na jídlo?

Reagovat
Aldeano

Více jídla pro Afriku

Reagovat
celeb

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý článok . Mnoho zaujímavostí, o ktorých som netušil.

Reagovat
smazaný uživatel

100.pre 3. najlepsiu ligu sveta !!!

Reagovat
Whitemedia

Matt Miazga is unlikely to be risked to even sit on the bench for the time being despite Chelsea being short of numbers. Miazga joined from New York Red Bulls last month, but is short of match fitness having not played since November. #CFC (Standard)

Jo, on vlastně taky dlouho nehrál.. výborné posily teda, zvláště ten Pato, než nabere kondici, tak jeho hostování skončí..

a v obraně máme tím pádem na čtyři pozice Azpiho, Ivana, Terryho, Cahilla a Babu.. Aina na lavičku!

Reagovat
spider_8

Zajímalo by mě, jestli Guus zkusí Ivanoviče na stoperovi.

Reagovat
Whitemedia

Pokud se zraní jeden z dvojice Terry-Cahill, tak ani nebude mít jinou možnost ale bez toho si nemyslím, že by to zkoušel.

Reagovat
Talker

Pff, Clarke-Salter

Reagovat
spider_8

Pff, ani jeden z nich nemá šanci

Reagovat
salami

přesně, v záloze taky nedostává prostor ani Loftus ani Cheek

Reagovat
smazaný uživatel

Prvni nebudou i kdyz by to byla senzace, ale Champions league by jim utect nemela....

Reagovat
smazaný uživatel

http://i.imgur.com/D0MMr4x.png

Pořadí nejlepších lig světa pro nechápavá Šťastná světla.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Vždy jsem říkal, že raději slovenskou ligu, než ligu mistrů.

Reagovat
celeb

Reagovat
mul

Reagovat
kvasha16

Reagovat
SunFells

Jak se chtěl pochlubit, že má 7 zpráv.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Coutinho10

Confirmed #LFC team to face @whufc_official: Mignolet, Flanagan, Lucas, Ilori, Smith, Stewart, Chirivella, Teixeira, Coutinho, Ibe, Benteke.

yeeeeeeees konecne zpatky

Reagovat
REPLIKATOR

Lucas?

Reagovat
Coutinho10

nn ja

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Coutinho10

spis sem cekal lavicku a pak nakych 20-30 min na hristi, ale takhle aspon bude jednodussi o vikendu odehrat celej zapas v lize

Reagovat
cristiano.K.

na stoperovi

Reagovat
smazaný uživatel

Caulker tam není proč?

Reagovat
Coutinho10

6 minpřed 6 minutami

Liverpool FC ‏@LFC

Confirmed #LFC substitutes against @whufc_official: Ward, Enrique, Milner, Henderson, Sturridge, Origi, Randall

Reagovat
smazaný uživatel

Co je s Caúkerom kua? S Lucasom na stoperovi to vyzera zleee...

Reagovat
Coutinho10

s Lucasem to vypada na experiment, ikdyz nevim jestli zrovna dneska vhodna prilezitost a jestli Caulker zranenej, tak zachvili pujde i Ibe do obrany

Reagovat
REPLIKATOR

Jestli existuje spravedlnost, tak ten titul musí urvat

Reagovat
mikelinos

co by na tom bylo spravedlivého?

Reagovat
Azazelo RD

Když titul nezíská Chelsea, tak je to vždycky spravedlnost.

Reagovat
mikelinos

no, tak dík za odpověď

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Hachim Mastour

Čo je spravodlivé na tom, že v druhej sezóne v PL vyhrajú titul? (Nehovorím že predtým v PL neboli)

Reagovat
vladis271

ešteže teraz majú kvalitnejšieho managera.. oh wait....

Reagovat
Coutinho10

West Ham United FC ‏@whufc_official

TEAMS with @Ricoh: #WHUFC Randolph, O'Brien, Reid, Ogbonna, Cresswell, Noble (c), Obiang, Antonio, Kouyate, Payet, Valencia #WHULIV #WHUFC

TEAMS with @RicohUK: #WHUFC subs: Adrian, Carroll, Collins, Moses, Oxford, Cullen, Parfitt-Williams #WHULIV #COYI

tak nas Andy nastesti na lavce

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
minoLFC

Keby mi niekto pred rokom povedal, že tu bude takýto článok

Reagovat
smazaný uživatel

keby mi niekto pred rokom povedal, ze budem reagovat na koment "Keby mi niekto pred rokom povedal, že tu bude takýto článok "

Reagovat
smazaný uživatel

Pekny clanok. Dufam, ze si vsimnes tento koment Ty netykavka=jesita.

Reagovat
REPLIKATOR

Neskutečný příběh. Minulou sezonu 8 kol před koncem beznadějně poslední se ztrátou 7 bodů na záchranu...

Reagovat
Coutinho10

wow ted spoluprace s Teixeirou

Reagovat
Coutinho10

skoda Benteke..

Reagovat
Hokaido

'I think everyone now rotates,' he said. 'The Tinkerman was one, now there are a lot of Tinkermen!'

Reagovat
kvasha16

"Občas sedíme u stolu a já se děsím, kolik toho spořádají. Nikdy jsem neviděl takhle vyhladovělé hráče,"

Reagovat
Mastný Chobot

Danny ten mi chýbal na ihrisku

Reagovat
Mastný Chobot

do piči

Reagovat
smazaný uživatel

Trenér tým

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,ten tým je špatný.

Reagovat
kubys

Tleskátka

Reagovat
fantomas

Řiká se tomu nějak jinak v češtině (clap-banners)? Fakt nemám tušení.

Reagovat
Arne

Asi ne... On spíš není spokojen s tím, že tam něco takového vůbec používají, je to nedůstojné.

Reagovat
kubys

Reagovat
kubys

Ne, říká se tomu tleskátka, jen to je odporné.

Reagovat
smazaný uživatel

super clanek.

Reagovat
josepe

těším se na ně v Lize mistrů. Tam se ukáže, při tom nabouchaném harmonogramu, jak na tom jsou.

Ale moc jim fadím :)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co,získají to ty lišky? Přeju jim to.

Reagovat
smazaný uživatel

doufám že ano, to se pak budou velkokluby hodně zamyslet. A strašně bych jim přal zahrát si příští rok třeba na Nou Campu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele