POHÁR UEFA: ZAJÍMAVÉ SOUBOJE

28.04.2005, 00:24
Aktuality
Sporting Lisabon se pokusí doma získat náskok do odvety. Ale jednoduché to mít nebude, nizozemský AZ Alkmaar si zaslouží respekt a je zároveň největším překvapením tohoto ročníku Poháru UEFA. Zápas AC Parma - CSKA Moskva ukáže, zda se domácím podaří zapomenout na sestupové starosti, které je doprovázejí celou sezónu. Do Moskvy musí jet s náskokem, CSKA doma neprohrává a góly nedostává!

SPORTING LISABON - AZ ALKMAAR

Pod vedením bývalé "dvojky" na trenérské lavičce Realu Madrid, Josého Peseira, mají domácí před sebou obrovský úkol. Dotáhnout vítěznou cestu touto soutěží až do finálového konce. Mají k tomu důvod jak hrom! Samotné finále se totiž hraje na jejich stadiónu Jose Alvalade XXI! Sporting vyhrál v roce 1964 dnes již neexistující Pohár vítězů (PVP) a od té doby jen čeká na podobný úspěch. V portugalské lize o minulém víkendu zaváhal, remizoval 0:0 s Académica Coimbra, a tak dovolil Benfice získat na čele tabulky tříbodový náskok.

Feyenoord, Middlesbrough a Newcastle, to jsou jména klubů, které nechal Sporting za sebou a nejednalo se o soupeře druhotřídní. Právě naopak, každý jeden z nich byl považován za jednoho z favoritů Poháru UEFA! Peseiro věří, že útočník Douala z Kamerunu se dostane z fyzických problémů a bude moci nastoupit.

AZ Alkmaar hrál ve finále tohoto Poháru v roce 1981, prohrál s anglickým Ipswich Town. V poslední době ale v lize zaznamenal pokles výkonnosti a druhé místo se mu vzdaluje... Pravděpodobně se začíná projevovat únava hráčů z dlouhé a namáhavé sezóny, to vše doprovázeno zraněním klíčových postav jako jsou Jan Kromkamp, Martijn Meerdink a Joris Mathijsen. Trenér Co Adriaanse to tedy nemá lehké! Ale již proti favorizovanému Villarrealu Nizozemci dokázali, že jsou kvalitním celkem a jejich odhodlání je bude doprovázet i na stadiónu Sportingu v Lisabonu.

FC PARMA - CSKA MOSKVA

Ennio Tardini, tak se jmenuje stadión, kde se bude hrát první zápas druhého semifinále. Parma bojuje o záchranu v Serii A, ale jak se zdá, tyto starosti hází za hlavu vždy, když nastupuje do soubojů Poháru UEFA! Síla v obraně, proměňování nabízených šancí a notná dávka štěstí, to jsou hlavní zbraně tohoto posledního zástupce Itálie. Pietro Carmignani stojí před rozhodnutím, zda dát šanci mladým z lavičky náhradníků a nechat pár dní odpočinku před rozhodujícím zápasem s Livornem oporám Alberto Gilardinoimu a Domenico Morfeovi. "Hrát finále Poháru UEFA by bylo fantastické, ale bohužel oba semifinálové souboje se hrají ve chvílích, kdy nás čeká boj o setrvání v Serii A! A tak asi dám přednost mládí. I tak věřím, že jsme schopni CSKA porazit a slavit úspěch jak na domácím, tak na mezinárodním poli!" To jsou slova trenéra Parmy.

CSKA se do Poháru UEFA "propadlo" z LM a má tedy zkušeností na rozdávání. Ligový zápas s Torpedem Moskva byl odložen, a tak trenér Valerij Gazajev měl dostatek času na přípravu. Cílem Rusů je neprohrávat v Parmě, využít problémů soupeře a jeho nedostatků. Doma v posledních zápasech nejenže neprohráli, ale dokonce nedostali ani jednu branku. Moskva je prostě jako vojenská pevnost, kde už si vylámali zuby jiní chlapíci, než jižané z Parmy.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (11)

Přidat komentář
Xavi

Tak zatím to vypadá na finále CSKA - Sporting . Parma se šetří na ligu, AZ zase chybí 4klíčoví hráči...

Reagovat
Xavi

celkem mě mrzí, že když zrušili PVP aby zviditelnili a zkvalitnili UEFU, tak se jim to teda moc nedaří... Aspoň teda já sem čekal víc...

Reagovat
HOST*Mr.Jindros ve škole

UEFA se mi vždycky líbila. Třeba finále bylo vždycky lepší než třeba finále LM, aspoň z těch co sem viděl. Jedině tam může někomu chybět "hvězdnost", ale po fotbalové stránce zkvalitnit nepotřebuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to si ma prekvapil-finale boli vacsinou lepsie v LM-pre mna je LM jasne lepsia ako Uefa,ale uefa ma zatial nesklamala.

Reagovat
Mr.Jindros

Finále ligy mistrů jsou vždycky děsně takticky svázáný nudy (pokud v něm zrovna nehraje Juve ), kdežto ve finále UEFY padá branek jak naseto ...

Reagovat
HOST*

to si myslis ze tech pet dobrych tymu co to PVP kazdy rok hrali to muze zkvalitnit

Reagovat
HOST*Philipe

Ja si myslim ze dnes vyhraje Sp. Lisabon....AZ je dnes oslabene o 3 klicovy hrace...A Parma-CSKA plichta jak vysita...

Reagovat
smazaný uživatel

Na PVP do teď nostalgicky vzpomínám, byl to můj oblíbený pohár

Ale k UEFě...Asi vážně Sporting s Moskvou, ale vše je dost otevřené..

Reagovat
HOST*

Sporting, Sporting, Sporting!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting-Alkmaar 3:1

Parma-CSKA

Reagovat
smazaný uživatel

Omlouvám se, omylem jsem to odeslal bez tipu na Parma-CSKA- tak tedy Parma-CSKA 0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele