Pohár UEFA: Souhrn 3. kola ve skupinách

29.11.2007, 22:24, aktualizováno 29.11.2007, 23:02
Komentáře a souhrny
Pohár UEFA zná první dva postupující ze skupin. Účast v jarních bojích si výhrou nad Austrií zajistil švédský Helsingborg, v dalším kole je i Panathinaikos, přestože měl dnes volno. K postupu má nakročeno i Tottenham, poté, co smazal dvougólové manko v utkání s Aalborgem a ještě vyhrál. Blízko je po výhře nad Rennes Hamburk a překvapivě také Curych, jenž si ve "sparťanské" skupině poradil s Toulouse.
Skupina A

Zenit Petrohrad - 1. FC Norimberk 2:2

29.11.2007 17:00

Góly: 76. Pavel Pogrebnjak, 79. Aleksej Ionov - 25. Angelos Charisteas, 84. Leon Benko

Zenit Petrohrad propásl první příležitost na postup do další fáze Poháru UEFA, jelikož remízoval na domácím hřišti s Norimberkem 2:2. Vítězství by Rusy definitivně posunulo do třetího kola poháru. Góly domácích zařídili Pavel Pogrebnjak a Aleksej Jonov. V dresu Norimberku zaznamenali střelecký úspěch Angelos Charisteas a Leon Benko.

Zenit začal lépe a dostal v prvních minutách hosty pod tlak. Domácí hráč Pogrebniak vyslal na Jaromíra Blažka nádhernou střelu z osmnácti metrů, ale český gólman ji zázračně vyrazil nad břevno. Poté se Norimberk začal dostávat do hry, ale žádnou vyloženou šanci si nevytvořil. Hosté si pořádně oddechli, když střela Radka Šírla z pětadvaceti metrů skončila jen malý kousek od levé tyče. Ve 25. minutě to ale byl právě německý klub, který se dostal do vedení. Engelhardt našel Charistease a ten zpoza velkého vápna trefil levý roh domácí branky. Gól dodal Němcům odvahu a za dalších patnáct minut mohli své skóre zdvojnásobit. Čontofalský však střelu Peera Klugeho chytl.

Po přestávce se Zenit snažil urputně vyrovnat, ale ve skvělé formě chytající Blažek jejich pokusy o vstřelení branky kryl. Domácí však bojovali dál a v 76. minutě se dočkali vyrovnání. Po centru Zurianova poslal míč z dvanácti metrů za záda Blažka Pogrebniak. Hned o tři minuty později zasadili domácí Norimberku druhou ránu. U zrodu akce byl opět Zurianov, jehož pas našel Jonova a ten namířil míč z hranice penalty do levé šibenice.

Poslední slovo měli ovšem Němci. Benko šest minut před koncem hlavičkoval přesně do levého rohu brány a stanovil konečný výsledek na 2:2.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - AE Larisa 1:0

29.11.2007 20:45

Góly: 77. Mousa Dembélé

Domácí Alkmaar výrazně zvýšil své šance na postup do další fáze Poháru UEFA, když doma jedinou brankou zdolal řeckou Larissu. Jedinou branku vstřelil nedlouho před koncem Dembele.

Alkmaar začal utkání velmi dobře a Agustien záhy orazítkoval tvrdou střelou tyč. Následovaly dalekonosné pokusy Pocognoliho a Cziommera, se kterými si brankář Kotsolis bez problémů poradil. Ukázal se i domácí gólman Waterman, který zneškodnil gólovou hlavičku Fotakise. To však pro něj byl poslední zákrok večera, kvůli zranění musel střídat a v brance jej nahradil Romero.

Tlak domácích pokračoval i po přestávce, jenže vyložené příležitosti si Alkmaar vytvářet nedokázal a dalekonosné pokusy jistil pozorný brankář Kotsolis. Až v 77. minutě se skóre změnilo. Na hranici vápna napřáhl Dembele a levačkou trefil přesně. O sedm minut později pak Kotsios zbytečně fauloval Pocognoliho a podruhé žluté kartě byl vyloučen. Domácí mohli ještě přidat jednu branku, ale střídající Jenner na brankáře nevyzrál.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Everton FC (ENG)22005:16
2.Zenit Sankt-Peterburg (RUS)31206:55
3.AZ Alkmaar (NED)21102:14
4.1. FC Norimberk (GER)20112:41
5.AEL Larisa (GRE)30033:70
Skupina B

Lokomotiv Moskva - FC Kodaň 0:1

29.11.2007 18:30

Góly: 62. Morten Nordstrand (pen.)

Kodaňským se ve druhém utkání základních skupin Poháru UEFA podařilo získat první body. A to rovnou body tři, které si vezou z Ruska za vítězství nad moskevským Lokomotivem. Ten ani napotřetí nezvítězil a na svém kontě má po třech odehraných zápasech pouhé dva body.

Utkání však načli lépe domácí. Už ve třetí minutě napřáhl z dálky Dmitrij Syčev a Jesper Christiansen v brance hostí se hned od začátku musel činit. Chvíli nato mířil mimo Maminov a úvodní snažení hostů potrvdil tvrdou střelou na Chistiansena Dinijar Biljaletdinov. Po čtvrthodině se ozvali i hosté. Marcus Allback se rozhodl ke střele z úctyhodných třiceti metrů a domácí golman Pelizzoli vytáhl první jistý zákrok. Předváděná hra určitě diváky nenudila, ale branky se nedočkali ani po šanci Branislava Ivanoviče. Ten si vyskočil na Maminovo centr a jeho nebezpečnou hlavičku vyrazil Christiansen mimo branku. V osmatřicáté minutě přišla největší šance prvního poločasu. Do té dostal hostující Nordstrand, jenže ze šesti metrů nepochopitelně zamířil jen do stojícího Pelizzoliho. Narozdíl od začátku první půle patřil její konec hostům. Peter Odemwingie hlavičkoval na malém vápně nad a následnou střelu Albacka Pelizzoli kryl. Do kabin se tedy šlo za bezbrankového stavu.

Druhý poločas už nebyl tak záživný jako poločas první. K první střele se dostal Alexander Samedov až po čtvrthodině a jeho pokus byl k tomu ještě dost mizerný. Hosté se pak dostali k jediné pořádné akci a ta dopadla nejlépe jak mohla. Poté, co se Alback prorval do vápna domácích, byl faulován Malkhazem Asatianim a rozhodčí nekompromisně ukázal na bílý puntík vzdálený jedenáct metrů od branky Ivana Pelizzoliho. K odpískané penaltě si stoupl Nordstrand a s klidem napravil své zaváháni z první půle - 0:1.

Lokomotiv se pak urputně snažil aspoň srovnat a dosáhnout tak už třetí remízy v letošním ročníku Poháru UEFA. Největší šanci k tomu měl Biljaletdinov, ale ze šesti metrů nedokázal hlavou usměrnit míč do sítě. Poslední naděje domácích utnul dvě minuty před koncem Spahič. Ten se musel po druhé žluté kartě za faul na Libora Sionka klidit ze hřiště a Lokomotiv musel zápas dohrát o deseti.

Sice zápas dohrál, ale zároveň prohrál a pokud myslí na postup do play-off, musí v posledním utkání porazit Panathinaikos na horké řecké půdě. Zato Dány čekají ještě zápasy dva a boj o postup ze skupiny mají hodně otevřený.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Aberdeen FC 2:0

29.11.2007 20:45

Góly: 45. Diego Forlán (pen.), 61. James Langfield (vl.)

Atlético Madrid si v domácím prostředí bez větších potíží poradilo se skotským Aberdeenem a zaujalo druhé místo ve skupině B.

Domácí měli utkání pod kontrolou a své vítězství si zcela jistě zasloužili. První příležitost měl Luis García, ale pod tlakem mířil mimo, ještě blíž byl Mariano Pernía, jenž z dvaceti metrů trefil tyč. Hosté zahrozili jen střelou Severina, s níž si poradil Abbiati, jinak šance počítalo jen Atlético. Dvakrát znovu nepřesně mířil García. Těsně před odchodem do kabin se už domácí dočkali. Motta poslal pěknou uličkou do vápna Aguera, toho nedovoleně zastavil Hart a s penaltou si poradil Diego Forlán, když poslal gólmana Langfielda na opačnou stranu než míč.

Čtvrt hodiny po přestávce přidal domácí tým gólovou pojistku, i když s notnou dávkou štěstí. Přímý kop z kopačky Simaa Sabrosy totiž potřeboval odraz od tyče a také od nešťastného Langfielda, aby si našel cestu do sítě. Aberdeen se chtěl vrátit do zápasu, ale Abbiatiho ani pořádně neohrozil, Miller i Clark minuli branku. Na druhé straně mohl třetí branku přidat Mista, ale ani on neuspěl.

Atlético je jednou nohou v dalším kole, Aberdeen je na tom podstatně hůř, ale i s jedním bodem ze tří zápasů má ještě naději.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Panathinaikos Atény (GRE)22004:06
2.Atlético Madrid (ESP)21105:34
3.FC Kodaň (DEN)21011:13
4.Lokomotiv Moskva (RUS)30214:52
5.Aberdeen FC (SCO)30121:61
Skupina C

IF Elfsborg - FK Mladá Boleslav 1:3

29.11.2007 18:15

Góly: 31. Mathias Svensson - 67. Ivo Táborský, 79. Alexandre Mendy, 90. Petr Voříšek

Fotbalisté Mladé Boleslavi v dnešním duelu Poháru UEFA otočili nepříznivě se vyvíjející zápas na hřišti švédského Elfsborgu a zvítězili 3:1. Domácí šli v prvním poločase do vedení po brance Mathiase Svenssona, ale Boleslav ve městě Boraas góly střídajícího Táborského, Mendyho a Voříška strhla výhru na svoji stranu. Domácí ještě za stavu 1:0 neproměnili penaltu. Středočeši tak mají první výhru ve skupině C a udrželi naději na postup. Ve středu 5. prosince se doma utkají s AEK Atény.

Boleslav si na sever Evropy přijela pro uchování naděje na účast v jarních pohárových bojích a hostům v bílých dresech v Boraas Areně jen pár minut trvalo, než odhodili ostych a na umělém trávníku měli díky aktivnímu pojetí chvílemi nad soupeřem navrch. Středočeši se mohli spolehnout i na kapitána Matějovského, který už v osmé minutě od levé čáry uvolnil Vaněčka, ovšem ten svoji pohárovou premiéru v základní sestavě brankou neoslavil a pálil jen do gólmana Wilanda.

Třetí brankář švédské reprezentace ovšem v 17. minutě už jen bezmocně přihlížel, jak se výborně zahraný centr Voříška po trestném kopu odráží od tyče na brankovou čáru, kde jej vzápětí ukryl v náručí. Nažhavení hosté pak zahrozili volejem Vaněčka a další akcí Matějovského, jenž ovšem na hranici vápna prováhal ideální okamžik na zakončení.

Domácí, kteří nevýrazným výkonem z úvodu naznačili, proč doma nevyhráli od srpna soutěžní zápas, se ale po půlhodině nečekaně rychle dostali z úvodního útlumu. A Boleslav dostala těžkou ránu. Záložník s japonskými kořeny Ishizaki se na pravé straně probil přes dva zadáky hostů, jeho ostrý centr stoper Procházka nechtěně nasměroval na svojí branku, a přestože brankář Pižanowski ještě míč vytáhl, dorážející Mathias Svensson pohodlně zamířil pod břevno.

Od té doby loňský mistr Švédska na hřišti vládl. Hvězdný záložník Svensson, jehož gól na mistrovství světa 2002 ze skupiny vyřadil favorizovanou Argentinu, svojí dělovkou pořádně vystrašil Pižanowského a ve třetí minutě nastavení prvního poločasu si hosté vybrali další porci štěstí. Hrdlička v pokutovém území stáhl útočníka Keena, ovšem Pižanowski těsně před poločasem skokem k pravé tyči penaltu Ishizakiho vystihl a jeho zákrok hostům vdechl naději do druhého dějství.

Kouč Ščasný o přestávce sáhl hned ke dvěma změnám, když stáhl mladíky Vaněčka s Řezníčkem a nasadil do hry Táborského s Kalinou. Na chvíli se zdálo, že hosté vykročí za vyrovnáním, jenže Rajnoch svojí hlavičku po rohu Voříška namířil těsně nad břevno. A vzápětí mohlo být po boleslavských nadějích: Karlsson zpoza vápna vypálil levačkou k tyči a Pižanowski dalším skvělým zákrokem dokázal, že bude plnohodnotnou náhradou za zraněnou jedničku Millera.

Českému týmu se podařilo něco podobného jako Elfsborgu, který náhle udeřil v první půli. V 67. minutě, kdy se zdálo, že hosté prožívají nejhorší okamžiky zápasu, z levé strany odcentroval Kysela a střídající Táborský zády k brance přesnou hlavičkou skvěle zamířil do spodního rohu Wilandovy brány.

To ale ze strany hostujícího celku zdaleka nebylo všechno. Vyrovnání Mladou Boleslav patřičně nažhavilo a jedenáct minut před koncem Elfsborg knokautovala dalším direktem. Matějovský ve středu pole vyhrál souboj se Svenssonem, Voříšek po jeho pasu ve skluzu nacentroval před branku a dobíhající Mendy i s kusem štěstí doklepl míč do branky.

Ve čtvrté minutě nastavení Elfsborg přišel o zbytky nadějí: Voříšek s pomocí břevna svůj trestný kop nasměroval do branky a hosté mohli rozpoutat radostný rej. Elfsborg tak po minulém debaklu ve Fiorentině zřejmě přišel o postupové šance, naopak Středočeši své šance výrazně zvýšili.

Více informací k zápasu

AEK Atény - ACF Fiorentina 1:1

29.11.2007 20:00

Góly: 34. Federico Balzaretti (vl.) - 29. Daniel Osvaldo

Fiorentina si veze bod za remízu 1:1, kterou vybojovala na půdě AEK Atény. Všechny důležité momenty se odehrály v prvním dějství. Italy poslal po půlhodině hry do vedení Osvaldo, o pět minut později si jeho spoluhráč Balzaretti vstřelil vlastní gól a rozhodl o dělbě bodů.

Pro Fiorentinu to byl 100. zápas v Poháru UEFA, ale přišel v nevhodnou chvíli. Začátkem týdne po těžké nemoci zemřela manželka trenéra Cesare Prandelliho. Atény si dělaly zálusk na první vítězství ve skupině, ale byli to právě Italové, jmenovitě Vieri, který mohl otevřít skóre zápasu. Řekům nějakou dobu trvalo, než se dostali na dostřel Freyovy branky. Do první šance domácích se dostal Tozser, ale Frey střelu bezpečně zlikvidoval. Ve 29. minutě se do šance dostal Osvaldo a poslal míč přesně k tyči Morettovy branky. Po obdrženém gólu přidaly Atény na důrazu a dostaly Fiorentinu pod tlak. Zvýšená aktivita je jim vyplatila hned po pěti minutách, střelu Cesara si nešťastně do vlastní sítě srazil Balzaretti. Do konce poločasu ještě skóroval Vieri, ale jeho gól nebyl pro jasný ofsajd uznán.

V druhém poločase měli ze hry více hosté, do dobrých příležitostí se dostali Osvaldo a Vieri, ale s oběma pokusy neměl brankář Moretto problém. Atény nebyly schopné pořádně ohrozit Freyovu branku, Fiorentina byla ke konci zápasu lepší a sahala po třech bodech. O osudu utkání mohl v samotném závěru rozhodnout hostující Liverani, ale jeho přímý kop skončil vedle branky a zápas tak skončil remízou 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.ACF Fiorentina (ITA)31208:35
2.Villarreal CF (ESP)21103:24
3.FK Mladá Boleslav (CZE)21014:33
4.AEK Atény (GRE)20202:22
5.IF Elfsborg (SWE)30123:101
Skupina D

Hamburger SV - Stade Rennes 3:0

29.11.2007 19:00

Góly: 30. Rafael van der Vaart, 84. Eric Choupo-Moting, 90. Mohamed Zidan (pen.)

Hamburk doma proti Rennes nepřipustil žádné pochyby a tříbrankovou výhrou se posunul do čela skupiny D. Pro hosty je výsledek poněkud krutý, naříkat však mohou jen a jen na vlastní střeleckou nemohoucnost.

Bez Davida Jarolíma nastoupilo německé mužstvo proti Rennes. Absence českého záložníka, jednoho z nejlépe hodnocených hráčů Bundesligy, však nebyla příliš znát a Hamburk hned v úvodu naznačil, že bude po celý večer nebezpečný.

Jako první vystřelil Van der Vaart a za chvíli ho následoval nizozemský krajan Castelen, a to hned třikrát. Brankář Pouplin zatím mohl zůstat klidný, všechny pokusy jeho čisté konto příliš neohrožovaly.

Naopak to byli hosté, kteří si vytvořili první vyloženou šanci. Briandova nenápadná střela jen těsně minula branku Hamburku a domácí brankář Rost si pořádně oddychl. Ještě více si oddechli diváci, když otevřel Rafael van der Vaart střelecký účet.

Ve 30. minutě našel Olič perfektním pasem volného Van der Vaarta a ten se pohotovou střelou nemýlil. Šance se poté střídaly na obou stranách, po přestávce si chvílemi začali vytvářet herní převahu hosté.

V nejnadějnější situaci však Briand nedosáhl na Sorlinův centr a pokusy Cheyroua také k úspěchu nevedly. A tak to byli znovu domácí, kteří se radovali z branky. Znovu u toho byl Van der Vaart, tentokrát připravil pozici pro střídajícího Choupo-Motinga.

V poslední minutě pak vedení ještě zvýraznil další střídající hráč – Mohamed Zidan. Dravý útočník si během pěti minut pobytu na hřišti stihl na Bornem vykoledovat penaltu, kterou také sám proměnil. Hamburk je po výhře nad Rennes v čele skupiny, postup do play-off má téměř jistý.

Více informací k zápasu

SK Brann - Dinamo Záhřeb 2:1

29.11.2007 20:15

Góly: 45. Ólafur Örn Bjarnason (pen.), 72. Eirik Bakke - 49. Ognjen Vukojević

Až ve třetím utkání skupiny dokázal Brann Bergen zvítězit. Tři body do tabulky a zachování naděje na postup zařídil proti oslabenému Dinamu Záhřeb zkušený Eirik Bakke.

Na výhru domácích to dlouho nevypadalo. V prvním poločase totiž na hřišti dominovali hosté, kteří si také vytvořili tři vyložené šance. Dinamu však nepřálo štěstí – Mandžukič nastřelil břevno a Modrič tyč. Další nadějný pokus Pokrivače zase skončil těsně nad. Bergen se osmělil až v závěru půle a stálo to za to. Hostující obraně utekl Hestad a Schildenfeld ho zastavil jen za cenu červené karty. Domácí navíc kopali penaltu a tu Bjarnason proměnil.

Oslabený chorvatský tým se však nevzdal. Čtyři minuty po přestávce položil Modrič centr na hlavu Vukojeviče a bylo vyrovnáno. A byli to oslabení hosté, kteří záhy málem vstřelili vedoucí branku. Agilní Mandžukič se dostal k nebezpečné hlavičce a vyznamenat se musel brankář Opdal. Další hlavička nakonec celý zápas rozhodla. V 72.minutě se do Husekleppova centru položil Bakke a zajistil domácím šťastné vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Hamburger SV (GER)22004:06
2.FC Basilej (SUI)21101:04
3.Brann Bergen (NOR)31113:34
4.Dinamo Záhřeb (CRO)20111:21
5.Stade Rennes (FRA)30121:51
Skupina E

Sparta Praha - Spartak Moskva 0:0

29.11.2007 18:30

Góly: -

Sparťanští fotbalisté ani v dnešním utkání Poháru UEFA proti Spartaku Moskva nepřerušili sérii domácích pohárových zápasů bez vítězství, která trvá od srpna 2004 už třináct měsíců. Český mistr měl sice v utkání více šancí, ale žádnou z nich neproměnil a zápas skončil bezbrankovou remízou, která oběma týmům uchovala naději na postup. Stínem utkání byly výtržnosti ruských hooligans.

Na stadionu moc diváků nebylo, ale ti, co dorazili, zažili hodně dramatický duel, bohužel od první minuty více díky událostem v hledišti než na trávníku. Oba týmy totiž měly zjevně dobře přečtenou hru soupeře, a tak se ani jeden z nich v mrazivém počasí dlouho nedostával do nadějné situace.

Spartě sice opticky patřil úvod a ve 12. minutě měl Došek první šanci, při níž jeho hlavička branku minula, ale to bylo na dlouhé minuty jediné výrazné ohrožení jedné z branek. Hosté se dostávali do tempa pomaleji. Překvapením bylo, že v sestavě nebyl český reprezentant Kováč, kterému nedovolilo start bolestivě naražené koleno, kvůli kterému ani ve středu naplno netrénoval.

Jeho spoluhráči působili nesourodě, ale jakmile se dostali do rychlé kombinace, museli se sparťané mít hodně na pozoru. Také kvůli tomu, že jejich defenziva znovu prožívala špatný den, především levý obránce Zabavník. V patnácté minutě sice zazlobil hlavičkovým pokusem mladičký útočník Dzjuba, ale rovněž minul.

Největší příležitost prvního poločasu si vypracoval ve 29. minutě po rychlé kombinaci Rezek, kterému z pravé strany poslal dlouhý centr Pospěch. Jenže chorvatský gólman Pletikosa ukázal poprvé své umění a Rezkův pokus vyrazil.

V závěru poločasu už hra zanikla ve výstřelcích hostujících fanoušků. Nejdříve jeden z nich vnikl na hrací plochu, další pak sice těsně před přestávkou paralyzovali pořadatelé, ale celou přestávku se rozléhaly Letnou rány z pyrotechniky a za brankou Spartaku se odehrávala tvrdá bitva policie s ruskými radikály.

Ty se podařilo alespoň částečně vytlačit na vyšší stupně a ve hře se pokračovalo podle plánu. Sparta vstoupila do druhého poločasu výrazně lépe a dostávali se slibnějších střeleckých pokusů. Hra se výrazně otevřela, český tým dával najevo, že s remízou není spokojen, hosté zase využívali volnější prostor k rychlým brejkům.

I šance si oba týmy rozdělovaly rovnoměrně: v 54. minutě se po trestném kopu Horvátha dostal k míči Kisel, ale jeho rána z hranice šestnáctky šla mimo, protažení Dzjuby do trestného území zastavil včasným vystoupením ve slibné pozici Kladrubský.

Největší šanci na gól spálila Sparta v 63. minutě, kdy se po další rychlé kombinaci dostal na levé straně k zakončení v dobré pozici Rezek, ale Pletikosa ukázal znovu skvělý zákrok a následná Slepičkova dorážka už nemohla kvůli ofsajdu platit. Naopak Doškovu akci v 78. minutě rozhodčí zastavil neprávem, protože míč mu srazil jeden ze stoperů soupeře.

Na Letné se hrál zajímavý fotbal, ale chyběly mu góly, k čemuž přispíval i hrbolatý trávník a řada nepřesností na všech stranách včetně rozhodčích. A tak zápas dospěl k remíze, z které se více radovali hosté, protože v nastaveném čase měli sparťané další slibné, ale neúspěšné pokusy po ranách Limberského a Slepičky.

Více informací k zápasu

FC Curych - Toulouse FC 2:0

29.11.2007 20:15

Góly: 42. Hannu Tihinen, 69. Raffael (pen.)

Curych si po vítězství na Letné nad Spartou připsal další tři body. Tentokráte po domácím vítězství nad Toulouse. O to se brankami postarali Hannu Tihinen a Rafael De Araujo.

Utkání bylo od začátku velmi vyrovnané. Nejprve hrozili domácí, to když De Araujo mířil mimo a Abdiho střela byla některým obráncem hostů zblokována na rohový kop. Hosté však nelenili a rychle odpovídali. Achille Emana branku Curychu netrefil a Nicolas Dieuze hlavičkoval jen do obránce stojícího na brankové čáře domácích. Hosté v tu chvíli dostali chuť a útočili dál. Elmander střílel těsně nad a proti střele Andrea-Pierra Gignaca se postavil domácí bek Rochat. Tři minuty před koncem prvního poločasu však švýcarský tým udeřil. Rochat rozehrál přímý kop, našel Hannu Tihinena a ten zblízka napálil míč do sítě. Stav po první půli tedy byl 1:0.

Na začátku druhé půle měli hosté dobrou šanci k vyrovnání. Fode Mansare se probojoval až do vápna a když už se chystal střílet, vrátil se Onyekachi Okonkwo a šanci mu překazil. Chvíli nato střílel znovu Mansare, ale domácí golman Leoni byl připraven. O pár minut později se musel předvést i brankář Toulouse Douchez, který zlikvidoval pěkný pokus Yassina Chikhaouia. Netrvalo však dlouho a Douchez kapituloval podruhé v utkání. Herita Ilunga zahrál ve vápně rukou a za jeho prohřešek byl správně odpískaný pokutový kop. K němu si stoupl Rafael De Araujo a s rozvahou ho proměnil - 2:0.

Další šanci Curychu měl aktivní Chikhaoui, jeho střelu však zblokoval Dieuze. Poslední slovo měla dvojice Francileudo Santos - Leoni. První jmenovaný střílel, ale druhý bez problému střelu likvidoval a udržel čisté konto. Utkání nakonec skončilo 2:0 pro Curych. Ten se díky vítězství posunul hodně blízko k vytouženému postupu ze skupiny. To Toulouse prohrálo po domácím zápase se Spartou i další zápas a postup je už skoro nemožný.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.FC Curych (SUI)22004:16
2.Spartak Moskva (RUS)21102:14
3.Sparta Praha (CZE)31114:44
4.Bayer Leverkusen (GER)21012:23
5.Toulouse FC (FRA)30032:60
Skupina F

Bolton Wanderers - Aris Soluň 1:1

29.11.2007 21:00

Góly: 90. Stelios Giannakopoulos - 44. Toni Calvo

Bolton Wanderers získal bod za remízu 1:1 proti Soluni v hodině dvanácté – vyrovnávací gól se mu podařilo vstřelit ve třetí minutě nastaveného času. Giannakopoulosův gól sebral hostům vítězství, i když po většinu utkání byli lepším týmem.

Od začátku utkání se hrál pohledný fotbal, Soluň měla míč na kopačkách po většinu času. Do první šance se dostal Koke, kterému balón výborně připravili skvěle hrající Calvo s Netem. Další příležitost měl soluňský Siston, ale jeho střela mířila mimo branku. Anglický klub se téměř k ničemu nedostal, jedinou větší šancí byla slabá Daviesova hlavička. Minutu před koncem prvního poločasu se Soluň dočkala zaslouženého vedení. Toni se zbavil Méïtého a s přehledem zakončil.

V druhém poločase se hra domácích výrazně zlepšila, bohužel si ale nedokázali vytvořit žádnou vážnější brankovou příležitost. Posledních 20 minut úplně přestali hrát hosté a to se jim stalo osudným. V 93. minutě si Huntův dlouhý nákop zpracoval Giannakopoulos a proměnil ho ve vyrovnávací gól.

Soluň má po dvou zápasech na kontě čtyři body, Bolton už odehrál tři utkání a všechny skončily remízou.

Více informací k zápasu

SC Braga - Bayern Mnichov 1:1

29.11.2007 21:00

Góly: 66. Roland Linz - 47. Miroslav Klose

Bayern propásl možnost zajistit si postup do jarních bojů Poháru UEFA. Na hřišti Bragy se sice dostal do vedení, portugalský klub však nakonec vybojoval bod za remízu.

Hosté díky výsledkům z druhého zápasu skupiny věděli, že jim výhra zaručuje postup do další fáze. Nicméně to byla domácí Braga, která byla v úvodu lepším týmem. Hlavička Vandinha a střela Joaa Perreiry Kahnovu klec minuly a pohříchu to byly nejzajímavější situace první půle. Hrál se nezajímavý fotbal s minimem šancí.

Po změně stran se diváci rychle dočkali branky, ne však do sítě Bayeru. Hostující útočné duo Toni, Klose si vyměnilo míč a druhý jmenovaný přesně zamířil. Německý střelec mohl vzápětí náskok Bayeru zvýšit, jenže minul. V 66. minutě přišlo zasloužené vyrovnání domácích. Wender se uvolnil na levé straně a přesně našel připraveného Linze.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Bayern Mnichov (GER)31206:55
2.Aris Soluň (GRE)21104:14
3.Bolton Wanderers (ENG)30304:43
4.Sporting Braga (POR)20202:22
5.Crvena Zvezda Bělehrad (SRB)20022:60
Skupina G

Tottenham Hotspur - Aalborg BK 3:2

29.11.2007 20:45

Góly: 46. Dimitar Berbatov, 51. Steed Malbranque, 66. Darren Bent - 2. Thomas Enevoldsen, 37. Kasper Risgård

Infarktový zápas prožili fanoušci na White Hart Lane v Londýně, kde domácí Tottenham hostil dánský Aalborg. Hosté po první půli vedli 2:0, ale po přestávce na hřiště vyběhl úplně jiný Tottenham a skóre otočil ve svůj prospěch.

Začátek zápasu odhalil velké mezery v obraně Tottenhamu. Už ve druhé minutě dostal až příliš mnoho času a prostoru Thomas Engevoldsen a z hranice vápna trefil šibenici Robinsonovy branky - 0:1.

Hosty nečekané vedení nakoplo, naopak domácí obrana byla viditelně zaskočena a kupila jednu chybu na druhou. Rade Prica se marně dožadoval penalty po sporném zákroku Leeho, pak mohl tentýž hráč jít sám na branku, kdyby zkrotil přihrávku. Další dvě šance měl Nomvethe, nejprve minul a pak mu ve střele včas zabránil Jenas, Califf po rohu mířil mimo.

Druhý gól visel ve vzduchu a přišel osm minut před přestávkou. Dawson nedokázal zkrotit míč, Prica se dostal k centru a našel Kaspera Risgarda, jenž nadvakrát protlačil balón za Robinsonova záda - 0:2.

Juande Ramos na domácí lavičce zuřil, v kabině pak svým svěřencům zřejmě řádně vyčinil a hlavně poslal na hřiště dvě nové tváře, které se výraznou měrou podílely na obratu. Jedním ze střídajících byl Tom Huddlestone, který několik desítek vteřin po rozehrání překonal obranu prostrčením na Dimitara Berbatova a ten svou čtvrtou trefou v sezóně snížil.

Na vyrovnání se čekalo jen dalších pět minut. Berbatov přetlačil Pedersena, odcentroval, Keane zpracoval míč pro Steeda Malbranka a ten svou střelu poslal o břevno do branky - 2:2.

Domácí Spurs tlačili, ale i Aalborg hrozil z brejků, po jednom z nich pálil těsně mimo Engevoldsen. V 66. minutě přišel rozhodující moment. Baleův přímý kop vyl vyražen, ale jen k Lennonovi, jehož centr dopravil do sítě Darren Bent, druhý Ramosův žolík z poločasové přestávky.

V závěru ještě mohl své zaváhání z konce první půle napravit Dawson, ale jeho pokus byl odvrácen z brankové čáry, v dalších šancích neuspěli ani Lennon a Malbranque, ale domácí to už mrzet nemuselo, o vydřené vítězství nepřišli.

Juande Ramos tak na lavičce Tottenhamu zůstává neporažen, neprohrál už šest zápasů od doby, kdy nahradil Martina Jola. Kohouti se tříbodovým ziskem přiblížili postupu, Aalborg je s jediným bodem poslední a jeho šance jsou o poznání menší.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Hapoel Tel-Aviv 1:2

29.11.2007 20:45

Góly: 90. Pablo Hernández (pen.) - 5. Walid Badir, 31. Barukh Dego

Getafe doma překvapivě podlehlo Hapoelu Tel-Aviv, když už brzy prohrávalo o dvě branky. Hosté ve skupinové fázi Poháru UEFA vyhráli letos poprvé.

Domácí fanoušky zchladil už v páté minutě Badir, který usměrnil přesně k tyči Bondarvův pas z pravé strany. Getafe sice poté kontrolovalo hru, jenže šance si nevytvářelo. Z uctivé vzdálenosti zkoušeli štěstí Casquero a Granero. Hosté se spoléhali na rychlé brejky a po jednom z nich měli výhodu přímého kopu. K němu se postavil Diego a precizní střelou zdvojnásobil vedení Hapoelu.

Do druhého poločasu vyběhlo Getafe s cílem zvrátit nepříznivý průběh zápasu. Domácí byli hodně aktivní, jenže zahazovali střelecké příležitosti. Braulio, Hernández i Albín nepřesně zakončovali a drželi tak Hapoel stále v dvoubrankové výhodě. Třetí branku málem přidal Fábio, ale tváří v tvář Ustarimu neuspěl. Až v první minutě nastavení zaznamenali domácí čestný úspěch, když Hernández proměnil pokutový kop.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Tottenham Hotspur (ENG)32016:46
2.RSC Anderlecht (BEL)21103:14
3.Getafe CF (ESP)21013:33
4.Hapoel Tel-Aviv (ISR)31022:53
5.Aalborg BK (DEN)20113:41
Skupina H

Panionios FC - Galatasaray SK 0:3

29.11.2007 20:00

Góly: 50. Serkan Çalik, 63. Rigobert Song (pen.), 82. Hakan Şükür

Jednoznačný zápas byl k vidění v Aténách, kde Panionios hostil Galatasaray. Po nudné první půli hosté zařadili vyšší rychlost a soupeře pokořili třemi góly, parádní výkon předvedl veterán Hakan Sükür.

První půle byla víceméně vyrovnaná, ani jeden z týmů nechtěl příliš riskovat. V domácím týmu hrozil hlavně Dario Fernandez, jeho výpady po křídle znamenaly vždy nebezpečí, ale chyběla finální přihrávka. Jediné šance tak přišly po střelách zdálky, neúspěšně své štěstí zkoušeli Maniatiz a Fernandez.

Do druhé půle v dresu Galatasaray vyběhl i střídající Hakan Sükür a to hned přineslo své ovoce. Už po pěti minutách 36letý veterán vyslal za obranu Serkana Calika, ten unikl ofsajdové pasti, obešel gólmana a z úhlu trefil opuštěnou branku - 0:1. V 63. minutě už to bylo o dva góly. Sükür opět vyslal Celika, toho ve vápně fauloval Makos a Rigobert Song se z penalty nemýlil - 0:2.

Domácí už se na odpor nezmohli, navíc hráli v deseti, neboť Makos za svůj penaltový zákrok viděl červenou kartu. Svůj výkon tak už jen korunoval Hakan Sükür, když poslal do křídla Güvena, naběhl si na jeho následný centr a přesnou hlavičkou dal výsledku konečnou podobu - 0:3.

Galatasaray tak po dvou prohrách zaznamenal první vítězství a pokud jej ve svém posledním utkání s Austrií Vídeň zopakuje, neměl by mu postup uniknout. Panionios má po dvou zápasech jediný bod a s jeho postupovými nadějemi to moc dobře nevypadá.

Více informací k zápasu

Helsingborgs IF - Austria Vídeň 3:0

29.11.2007 20:15

Góly: 47. Ólafur Skúlason, 66. Razak Omotoyossi, 70. Razak Omotoyossi

Švédský Helsingborg v čele se zkušeným kanonýrem Henrikem Larssonem přehrál Austrii Vídeň a zajistil si jako vůbec první tým postup do dalšího kola Poháru UEFA.

První poločas ale vůbec jednoznačně nevypadal. Domácí sice začali aktivně, gólman Austrie Saso Fornezzi musel už v prvních pěti minutách vytáhnout dva reflexivní zákroky, ale pak hosté pomalu přebírali otěže. Domácího brankáře jako první otestoval střelou zdálky Standfest, na druhé straně hlavou zahrozil Okotie. Dvě dobré šance hostí měl Gercaliu, ale nejprve mířil nad a pak jeho střelu vytáhl Andersson. Acimovič pak kroucenou střelou těsně minul tyč, asi nejblíže byl v závěru poločasu Metz, jehož pokus zastavilo břevno.

Po přestávce hosté za neproměněné šance krutě platili. Už za dvě minuty poslal Helsingborg do vedení Islanďan Olafur Skulason po přihrávce Larssona. Domácí nepolevili v útočné snaze a za dalších dvacet minut definitivně rozhodli o výsledku. Na Mokondeleho centr sice nedosáhl Larsson, ale Razak Omotoyossi už ano a z voleje zvýšil na 2:0. Za pět minut si pak útočník z afrického Beninu naskočil na Dahlův centr a hlavou zatloukl do rakve Austrie poslední hřebík.

Austrii už nepomohlo ani trojí střídání, nepřišel ani čestný úspěch, když se neujaly pokusy Acimoviče a Maira. Helsingborg má po třech zápasech sedm bodů a postup v kapse, Austria je po dvou utkáních bez bodu a příliš velké naděje už nemá.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Helsingborgs IF (SWE)32107:37
2.Girondins Bordeaux (FRA)22004:26
3.Galatasaray SK (TUR)31026:53
4.Panionios Atény (GRE)20111:41
5.Austria Vídeň (AUT)20021:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Díky Getafe....

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele