POHÁR UEFA - PRVNÍ KOLO

16.09.2005, 01:21, aktualizováno 16.09.2005, 11:00
Aktuality
První zápasy prvního kola Poháru UEFA se českým týmům povedly, Slavia porazila irský Cork 2:0, stejným výsledkem trochu překvapivě Baník přehrál nizozemský Heerenveen a Teplice s Espanyolem remizovaly 1:1, když ještě šest minut před koncem vedly.


-    :

Do Teplic přijel slavný Espanyol Barcelona, klub, kterému v loňské sezóně španělské ligy utekla jen těsně účast v předkole Ligy mistrů. Ovšem tým, který se na Stínadlech představil, byl téměř jiný, než ten, jenž získal pátou příčku v Primera División. Espanyolu chyběli zranění Ito a Pochettino, kteří do České republiky ani nepřiletěli, navíc kvůli zranění nenastoupil ani španělský reprezentant Tamudo, kvůli jiným důvodům nenastoupil De la Peňa, který má spory s trenérem Lotinou, a díky rozmarům trenéra nenastoupila ani kamerunská brankářská jednička Kameni, místo kterého střežil svatyni hostů Iraizos.

I přes chybějící důležité herní články Espanyolu se k první šanci dostali právě hosté. Eduardo přihrával k autové čáře na Domiho, který následně našel přesnou přihrávkou před brankou Garcíu, ten ale mířil nad. Teplice poprvé ohrozily bránu hostů dalekonosnou střelou Kaufmana, která ale směřovala přímo do náruče Iraizose.

Největší šance domácích přišla po Jirsákově přihrávce za obranu, kde našel Verbíře. Ten se ocitnul před hostujícím brankářem, který reklamoval ofsajd, ale domácí kanonýr byl už v příliš velkém úhlu a zpětná přihrávka před branku Saboua nenašla.

Po návratu z šaten po poločasové přestávce udeřili domácí a otevřeli skóre. Rilke se dostal přihrávkou od Saboua za obranu Espanyolu a chytře posunul míč na Jirsáka, který nedal hostujícímu gólmanovi šanci a z voleje poslal prudce míč do sítě. Zanedlouho mohlo být skóre opět vyrovnané. Corominasovu hlavičku pod břevno zázračně vyškrábl Poštulka a následná Corominasova dorážka postrádala razanci a pomalu doputovala do náručí teplického gólmana.

Na hřiště se dostal De la Peňa a jak se ukázalo, znamenal pro hru hostů oživení. Nejprve jeho ránu zlikvidoval efektně Poštulka, ale poté De la Peňa poslal přihrávku na osamoceného Garcíu, který bez problémů vyrovnal. Teplice v závěru vyprodukovaly ještě jednu šanci, ale střelu Krmaše z malé vzdálenosti zlikvidoval na brankové čáře obránce španělského celku.

Konečný výsledek 1:1 tak dává do odvety větší šanci na postup Espanyolu.


Young Boys Bern - Racing Lens   1:1
Branky:  

Stadión Evžena Rošického hostil souboj vicemistrů z České republiky a Irska. Jasným favoritem byl pražský celek, který se musel obejít bez zraněného Gedeona, což znamenalo to, že kapitánskou pásku převzal Piták, který navíc plnil funkci hrotového útočníka.

Ze začátku měli častěji na svých kopačkách míč domácí, v páté minutě obešel Piták tři obránce a vyslal na branku střelu, kterou střežil jediný třicátník velmi mladého irského mužstva, zkušený brankář Devine, ale míč proletěl jen kolem pravé tyče. Zanedlouho se do další slibné šance dostal po Jarolímově přihrávce Krajčík, který ale mířil vysoko nad. Poté Slavie ubrala na aktivitě a do šance se dostal O'Flynn, jeho hlavičku vytáhl na roh Kozáčik. Slibnou šanci ke skórování měl Švento, který utekl irským obráncům, ale jeho zakončení mířilo těsně vedle. Do podobné šance se dostal Piták, ale i on mířil těsně vedle.

Dvě největší šance Slavie přišly krátce před přestávkou. Nejprve uvolnil Jarolím Hrdličku, který napálil míč do tyče. Zanedlouho po centru Hubáčka hlavičkoval Piták, fanoušci Slavie začali zvedat ruce nad hlavu, ale míč se odrazil od břevna do brankáře, od něj ještě dvakrát do tyče a pak ven z branky.

Čtvrt hodiny po začátku druhé půle faulovali hostující hráči těsně před šestnáctkou a Hrdlička z následného přímého kopu nedal brankáři šanci. Cork City se poté tlačil do tlaku a všem příznivcům Slavie asi pořádně zatrnulo poté, co třikrát zazvonila konstrukce domácí branky. Nejprve mířil hlavou do tyče Murray a po následné standardní situaci si podobně vedli také Gamble a dorážející Fenn.

Uklidňující druhou branku domácích vstřelil netradičně hlavou Piták, který využil centr Krajčíka. V samotném závěru bylo na každé straně po jedné šanci. Nejprve se do velmi slibné pozice dostal Krajčík, jenže vůbec netrefil míč, a poté pálil O'Donovan, ale jeho střelu skvěle zlikvidoval Kozáčik.

Slavia nepředvedla před prořídlými tribunami úplně ideální výkon, ale i tak pojede do Irska se slibným dvoubrankovým náskokem.


-    :

Baník Ostrava překročil svůj stín poslední doby, nátlakovým fotbalem zaskočil tým z Heerenveenu a vstřelil v první půli dvě branky. Po změně stran svůj náskok uhájil a pojede do Holandska s velmi slibným náskokem.

Úvod zápasu byl od obou soupeřů spíše rozpačitý, ofenzivní snahy Baníku často končily na ofsajd-systému soupeře. První šanci mohl mít Metelka, když si naběhl na pas Magery, ale gólman Watermann byl rychlejší, na druhé straně skončil trestný kop Yildirima ve zdi, Papadopulosův volej šel vysoko nad. Smůlu měl Baník, že sudí neviděl, jak brankář hostí zahrál daleko mimo pokutové území rukou. Heerenveen zahrozil střelami Pranjiče a Brugginka a Raška měl co dělat, aby je pacifikoval.

V druhé půlce prvního poločasu měl Baník převahu. Zeher se protáhl mezi beky, ale z úhlu branku netrefil. Domácí zahrávali několik standardních situací a celkově pátý roh byl úspěšný. Klimpl otevřel hlavou skóre a více než 10 000 diváků bylo rázem ve varu. Heerenveen znejistěl a Baník těsně před půlí trestal podruhé. Metelka byl faulován ve vápně a Magera penaltu s přehledem proměnil.

V druhé půli hráli hosté útočněji a Baník se spíše spoléhal na brejky. Hanssonovu hlavičku po rohu zneškodnil Raška, stejně tak si poradil s přímým kopem Yildirima. Papadopulos po dlouhém sólu namířil mimo, Čoupek nepřesnou přihrávkou zkazil nadějný brejk. Po chybě Klimpla byl Huntelaar zablokován až na poslední chvíli. Ani další Yildirimovy střely už Rašku nepřekonaly, technický pokus Hoffmana šel vedle branky.





Do prvního kola se zapojil také loňský vítěz CSKA Moskva, doma porazil dánský Midtjylland 3:1 a před odvetou má slušnou pozici. Poražený finalista, Sporting Lisabon, dopadl ještě lépe, z hřiště švédského Halmstadu si přivezl výhru 2:1. Nejvíce branek padlo v Samaře, kde místní Křídla Sovětů zdolala v poměru 5:3 loňské překvapení z Alkmaaru.

Pět branek padlo ještě na třech stadiónech - z Basileje si nášup 0:5 odvezli fotbalisté bosenského týmu Široki Brijeg, v Římě výsledkem 5:1 místní AS vyprovodilo řecký Aris Soluň a zpytovat svědomí po stejném výsledku bude i Everton, který si debakl s pramalými nadějemi na postup odváží ze stadiónu Dinama Bukurešť.


Odvety se hrají za dva týdny, vítězové postupují do druhého kola, kde budou rozděleni do osmi skupin po pěti týmech. Tam budou hrát dva zápasy doma a dva venku, o soupeřích rozhodne los. Tři nejlepší ze skupin postupují do třetího kola.


Autor: Aleš Ratzka, Radek Nosil, Petr Starý

Komentáře (11)

Přidat komentář
HOST*

FORZA ITALIA !!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Mal som desať tipov, 9 som chytil a Sevilla mi ušla Takže nevyhral Villareal, Real, Betis, Espanyol, FC Sevilla, začínajú ma tí Španieli pekne rozčuľovať.

Reagovat
HOST*

To az ted?

Reagovat
HOST*Lee

No někdo tady evidentně nemá rád baník, bo jinak nechápu proč by ty příspěvky ostravských fans mazal. Pak, že je demokracie. Radějc bez komentáře

Reagovat
PJ

A nespletl sis stránku? Tady totiž 100% nikdo nic nesmazal.

Reagovat
smazaný uživatel

Vysvětlí mi někdo, proč De la Peňa nehrál v Teplicích od začátku? Že by se šetřil na víkend?

Reagovat
smazaný uživatel

On se rafl s trenerem...

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem slyšel taky, ale to by ho nepostavil vůbec, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

To nevíš, možná je na něj ještě nasraný, ale už méně. A stejně, před zápasem s Mallorcou neměl nastoupit v základu, právě kvůli toho se s Lotinou pohádal...

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně Tamudo

Reagovat
Mr.Jindros

Ty dvě tyčky co předvedli Irové na Slávce bylo něco, dlouho jsem takovou akci neviděl.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele