POHÁR UEFA - PRVNÍ KOLO

01.10.2004, 12:26
Aktuality
Pohár UEFA se letos hraje novým modelem, v němž se do osmi pětičlených skupin rozdělí úspěšná čtyřicítka z prvního kola. To se obešlo bez senzací, překvapení se však našla. Rozhodně se totiž nečekalo, že Udinese ztroskotá na řeckém Panioniosu nebo Wisla nevyřadí Dinamo Tbilisi…

Udinese si na problémy zadělalo již v prvním duelu, který prohrálo 1:3. Před domácím publikem tedy nutně potřebovalo vyhrát o dvě branky. Jenomže Panionios dobře bránil a pomohlo mu i vyloučení Marka Jankulovského. Italský tým nakonec sice odvetu vyhrál, výsledek 1:0 ho však poslal z kola ven. Podobně jako celek z Apeninského poloostrova byla favorizována i polská Wisla, jíž se do cesty postavil přemožitel pražské Slavie ze třetího předkola Dinamo Tbilisi. Úvodní duel vyhrál klub ze země našich severních sousedů 4:3, jenomže v gruzínské odvetě podlehl 1:2 a po vyřazení ve třetím předkole Ligy mistrů od Realu Madrid ho stihl podobný osud jako náš Baník Ostrava, jenž nestačil na Middlesbrough.

Stejně jako Wisla dopadl i další polský velkoklub – Legia Varšava. Té los přisoudil v jednom z nejatraktivnějších duelů Austrii Vídeň se Štěpánem Vachouškem a Liborem Sionkem sestavě a z Rakouska si přivezla nadějný výsledek 0:1. Jenomže již v poločase byl výsledek odvety 0:2 a o postupujícím bylo rozhodnuto. První branku Austrie vstřelil Vachoušek, na konečných 1:3 pak v poslední minutě upravil Sionko. Polsko tak bude ve druhém kole reprezentovat pouze jeden klub, oproti Wisle a Legii mnohem méně známější Amica Wronki, která přehrála Ventspils celkovým skóre 2:1.

Mnohem hůře než Austrii se vedlo jejímu městskému rivalovi Rapidu. Ten si z prvního utkání na půdě Sportingu Lisabon přivezl dvoubrankové manko a bez Marka Kincla ho již nedokázal smazat a pouze remizoval 0:0. Celých devadesát minut odehrál v domácím dresu další český útočník Tomáš Došek. Bez zaváhání prošla do další fáze i Benfika, na níž nestačila slovenská Banská Bystrica a celkově podlehla 0:5.

Z dalších českých hráčů zasáhli ve čtvrtek do bojů také Robert Vágner, René Bolf, Jan Flachbart, Pavel Mareš, Martin Horák, Lukáš Hartig, David Rozehnal a Vratislav Lokvenc. Nejvíce zklamaný byl posledně jmenovaný útočník Bochumi, která po výsledku 0:0 v Lutychu s tamním Standardem dlouho držela v odvetě po brance Maltritze postup v rukách. Jenomže hráči belgického klubu ve druhém pološase svého soupeře zatlačili do defenzivy a nakonec udeřili Wistonem ve druhé minutě nastaveného času. Zenit Petrohrad koučovaný Vlastimilem Petrželou si na postup přes CZ Bělěhrad zadělal domácí výhrou 4:0 a přestože srbský celek sliboval soupeři ostrou odvetu, nakonec i doma podlehl, a to 1:2. Auxerre s René Bolfem splnilo roli favorita a postoupilo přes dánský Aalborg. Ferencvarosi a Brugám se do cesty postavily dva z celků, jež ve svých domácích soutěžích hrají až druhou ligu. Ani Milwall proti maďarskému a ani Chateauroux proti belgickému týmu se ale o překvapení nepostarali a se soutěží se stejně jako ruský Terek po prohře v Basileji loučí. Lépe již dopadl finalista loňského ročníku německého poháru Alemania Aachen, která vyřadila islandský Hafnarfjördur poměrem 5:1.

Z favoritů celé soutěže měl na úvod nějvětší problémy Glasgow Rangers. Ti před dvěma týdny prohráli v Maritimu 0:1. V Ibrox Parku sice spustili útočnou lavinu, avšak dlouho nemohli vyzrát na vynikajícího brakáře Marcose. Recept na něho našel až dvacet minut před koncem Pršo a v následném penaltovém rozstřelu měli pevnější nervy hráči skotského týmu. I v dalším skotsko-portugalském souboji se nakonec radovali ostrované. Hearts po domácím triumfu 3:1 nad Bragou neprohráli ani v portugalské odvetě a po remíze 2:2 jdou dále.

V prvním utkání proti Mariboru se hodně natrápila Parma a vítězství 3:2 ji příliš optimismu do žil nevlévalo. Do Slovinska navíc odjížděla bez Alberta Gilardina, ale situaci zvládla a díky bezbrankové remíze ji nestihl podobný osud jako Udinese. Postupuje rovněž další italský zástupce, římské Lazio, jemuž nestačil ukrajinský Metalurg Doněck a po dvou prohrách letos končí.

Hodně obav panovalo v Německu. Většina tamních fotbalových fandů má totiž ještě v živé paměti to, že úvodní dvě kola před rokem pohřbila šance všech tamních klubů. O počinech Bochumi a Aachenu již řeč byla, dalšími zástupci německého fotbalu bylo ještě duo Stuttgart a Schalke. Ani jeden z nich však neměl sebemenší problémy. Svěřenci Mattiase Sammera rozstříleli 7:1 Ujpest a Schalke si po výsledku 9:1 snadno poradilo s Metalurgs.

Ani jednu kytičku neztratil španělský fotbal. Loňský semifinalista Villarreal přehrál Hammarby, Bilbao po úvodní porážce 2:3 v Trbzonsporu doma zvítězilo před vlastními diváky 2:0, Zaragoza přehrála Olomouc a Sevilla postoupila přes Nacional.

Vůbec největší výhru si na své konto připsalo francouzské Sochaux, které deklasovalo norský Stabaek v poměru 9:0. Výrazné vítězství si na své konto připsal Newcastle. Ten především zásluhou hattricku Shearera v odvetě (5:1) zdolal izraelský Bnei Sakhnin celkově 7:1.

Se stoprocentní bilancíí vyšly z prvního kola i nizozemské kluby. Feyenoord si podle předpokladů snadno poradil s norským Odd Grenland (5:1), Alkmaar vyřadil po výsledku 5:3 PAOK Soluň a po zrušeném prvním utkání s Maccabi Petah-Tikva si postup zajistil i Heerenveen, který svého soupeře v jediném duelu přehrál 5:0. Z nizozemských celků se o svůj postup nejvíce obával Utrecht. Ten doma v prvním duelu porazil Djurgarden vysoko 4:0, jenomže a v odvetě švédský celek zabral, na více než vítězství 3:0 to ale nestačilo.

OSTATNÍ VÝSLEDKY
Litex Loveč - Grazer AK 1:0, první zápas 0:5
Besiktas - Bodo Glimt 1:0, první zápas 1:1
Lille - Shelbourne 2:0, první zápas 2:2
Dinamo Bukurešť - Partizan Bělehrad 0:0, první zápas 1:3
CSKA Sofia - Steaua Bukurešť 2:2, první zápas 1:2
Dnipropetrovsk - Maccabi Haifa 2:0, první zápas 0:1
AEK Atény - Nova Gorica 1:0, první zápas 1:1
Beveren - Levski Sofia 1:0, první zápas 1:1 Elfsborg - Dinamo Záhřeb 0:0, první zápas 0:2
Genclerbirligi - Egaleo 1:1, první zápas 0:1

ROZDĚLENÍ DO VÝKONNOSTNÍCH KOŠŮ
1. koš: Lazio, Parma, Feyenoord, Newcastle, AEK Atény, Stuttgart, Bruggy, Rangers
2. koš: Villarreal, Auxerre, Schalke, Sporting Lisabon, Zaragoza, Besiktas, Benfica, Lille
3. koš: Bilbao, Sevilla, Dinamo Záhřeb, Basilej, Sochaux, Middlesbrough, Utrecht, Grazer AK
4. koš: Partizan Bělehrad, Steaua Bukurešť, Hearts, Heerenveen, Aachen, Amica Wronki, Panionios, Dnipropetrovsk
5. koš: Ferencvaros, Standard Lutych, Egaleo, Alkmaar, Petrohrad, Beveren, Austria Vídeň, Dinamo Tbilisi.


Losuje se 5. října, první duely jsou na programu ve čtvrtek 21. října.

Každý tým sehraje ve skupině čtyři utkání, dvě doma a dvě venku. Dále postupují první tři z každé skupiny. Těchto 24 týmů posléze doplní osm mužstev ze třetích míst základních skupin Ligy mistrů. Dále se již hraje klasickým vyřazovacím systémem známým z posledních let.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele