POHÁR UEFA - OSMIFINÁLE

17.03.2005, 14:25, aktualizováno 18.03.2005, 12:54
Aktuality
Letošní ročník Poháru UEFA zná již sedm čtvrtfinalistů. V osmifinálových odvetách uspěli a na čtvrtfinálový los se mohou těšit Alkmaar, Newcastle, CSKA Moskva, Sporting Lisabon, Parma, Austria Vídeň a Auxerre. Poslendí postupující vzejde v sobotu z dvojice Villarreal - Steaua. Španělský celek je hodně překvapivě posledním zůstupcem země z Pyrenejského poloostrova v evropských pohárech.



-    :


Alkmaar je rozhodně jedním z největších překvapení letošní sezony, a to nejenom na pohárové scéně. V domácí soutěži totiž AZ stále bojuje i titul s PSV Eindhoven a pokud nepřijde nějaký výrazný výkonnostní pokles, zajistí si účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Ze souboje nizozemského klubu se Šachťorem neměli radost především v Německu. Alkmaar totiž v minulém kole hodně šťastně vyřadil Aachen, ukrajinský celek si zase cestu do osmifinále senzačně proklestil na úkor Schalke.

AZ si čtvrtfinálové brány hodně přiblížil již před týdnem, kdy zvítězil v Doněcku 3:1. A ani v domácí odvetě neměl nějaké výraznější problémy s tím zajistit si místenku mezi elitní osmičkou letošního ročníku Poháru UEFA. Hodně tomu napomohla již devátá minuta zápasu. To se do šance po spolupráci s Perezem dostal van Galen a přesnou střelou z hranice pokutového území překonal Laštůvku. Nizozemský klub držel otěže zápasu pevně ve svých rukou a další dobré šance promarnili Meerdink a Perez. Dánský útočník zahrozil v první půli ještě jednou, Laštůvka si však s jeho trestným kopem poradil. Perez nakonec branku sice nezaznamenal, ale připsal alespoň ještě jednu gólovou asistenci. Právě po kombinaci s ním totiž zvýšil v 65. minutě Meerdink na 2:0. Hosté, jimž citelně chybět kapitán Tymoschuk, poté využili nekoncentrovanosti domácí obrany alespoň ke snížení. V 66. minutě si na centr do vápna naskočil Elano a hlavičkou k bližší tyči dal výsledku konečnou podobu.

Alkmaar se tak i nadále může pyšnit fantastickou bilancí v evropských pohárech na domácí půdě. Od roku 1978, kdy se v nich představil poprvé, ještě před vlastním publikem nepoznal hořkost porážky v ani jednom z osmnácti utkání.



-    :


Stejně jako Alkmaar, tak také Newcastle si z prvního zápasu přivezl ze hřiště soupeře náskok 3:1. Řecký klub si tento zápas prohrál především vlastní nedisciplinovaností, protože po vyloučeních Georgatose a Kostoulase hrál celý druhý poločas o devíti. Vedle nich neodcestoval k odvetě ani Rivaldo, jehož trápí bolavý kotník. Změny v sestavě museli udělat i domácí. Na hřišti se neobjevili Bramble (kýla) a Kluivert (koleno). K Alanu Shearerovi se tak na hrot útoku postavil Dyer.

Olympiakos vstoupil do utkání s cílem co nejrychleji vstřelit branku, která by ho vrátila zpět do hry. Velkou příležitost k tomu měl Castillo, Ten se po chybě O´Briena řítil sám na Givena, ale nedal a tak zákonitě přišel trest. V 15. minutě ještě Butt trefil břevno, o tři minuty později však už zahřmělo. To hostující obrana odvrátila Robertův trestný kop pouze k Bowyerovi, ten poslal míč zpět do šestnáctky a Kieron Dyer jej následně uklidil do sítě. Řecký klub v tu chvíli potřeboval k postupu vstřelit čtyři branky, a to ještě netušil, co ho na St. James´ Parku ten večer ještě čeká. Domácí vědomi si svého velkého náskoku i nadále podnikali ofenzivní nálety a druhou branku mohl v 36. minutě přidat Shearer. Tváří v tvář Nikopolidisovi sice přestřelil, vše si ale vynahradi přesnou hlavičkou z poslední minuty první půle.

Ani po změně stran se obraz hry nijak výrazně nezměnil a Newcastle svůj postup stvrdil dalšími dvěma brankami. V 54. Nikopolidis skvěle na brankové čáře zneškodnil Bowyerovu hlavičku. Anglický záložník se však i přes to radoval. Po zákroku hostujícího gólmana se totž k míči dostal Jenas a Bowyer jeho přihrávku poslal pod Nikopolidisem do sítě potřetí. Gólovou tečku za utkáním udělal v 69 minutě, kdo jiný, než Alan Shearer. Bývalý kapitán reprezentace Albionu si naběhl na krásný Jenasův pas, obešel Nikopolidise a do opuštěné brány přidal svou druhou trefu v zápase a devátou v soutěži. Na stavu 4:0 pak už nic nezměnil ani dobrý hlavičkový pokus Bowyera.

Celkové vítězství Newcastlu v poměru 7:1 je hodně vysoké a nečekané, vzlhedem k průběhu obou zápasů však rovněž zasloužené. Anglický celek se díky němu pasoval do role možná největšího favorita na letošní triumf v Poháru UEFA. Druhá branka byla pro Alana Shearera celkově 191. v dresu Newcastlu, k hranici 200 mu jich tedy chybí už jenom devět.



-    :


Steaua a Villarreal nastoupili kvůli týden starému sněhovému přívalu v Bukurešti teprve ke svému prvnímu duelu. Rumunský klub v minulém kole senzačně vyřadil obhájce trofeje z Valencie. Villarreal, velký rival Valencie, letos zažívá vynikajíící sezonu. Bez větších problémů postupuje Pohárem UEFA a v tabulce La Ligy mu prozatím patří třetí příčka zajišťující účast ve třetím předkole příštího ročníku Ligy mistrů. Španělský celek nastoupil, stejně jako ve třetím kole, k prvnímu zápasu na hřišti soupeře bez produktivní dvojice Riquelme-Forlan. První jmenovaný dostal v odvetě s Dynamem Kyjev hodně zbytečnou červenou kartu. Uruguayského útočníka zase trenét Pellegrini šetří na důležitější zápasy.

Svěřenci trenéra Waltera Zengy začali hodně aktivně. V první šanci již po dvou minutách selhal po Opritově přihrávce Paraschiv a o deset minut později Dicův nájezd zastavil zdvižený praporek jednoho z pomezních rozhodčích. Ve 26. minutě pak Cristea hlavičkoval pouze do připravené náruče gólmana Reiny. Až poté se ke slovu dostali také hosté. Po půlhodině hry nejprve mířil nepřesně Cazorla. O krásný fotbalový okamžik se poté pokoušel Lucho, pro jehož nůžky neměl pochopení brankáž Khomutovsky. Nejvěší šance zápasu se krátce před odchodem do kabin zrodila před bránou španělského týmu. To šel sám na Reinu Cristea, se zakončením však vyčkával příliš dlouho a jeho stoprocentní příležitost nakonec zůstala nevyužita.

I druhý poločas odstatovali lépe fotbalisté rumunského týmu. Do dvou šancí se dostal Dinita, ale ani v jednom případě neměl správně seřízená mířidla. Tentýž hráč sehrál ještě jednou důležitou roli. V 80. minutě se po jeho chybě dostali hosté do rychlého protiútoku. Naštěstí pro něho a celý tým Waltera Zengy však Lucho a předvším Sorin, na něhož zývala prázdná svatyně, svými šancemi pohrdli.

I tak nakonec odjíždí hostující celek s výsledkem spokojen a v odvetě, která se na jeho hřišti bude hrát již v sobotu, má velmi dobré vyhlídky. Steauě navíc bude chybět vykartovaný záložník Sorin Paraschiv.



-    :


Moskevský CSKA si před týdnem remízou 1:1 na hřišti Partizanu vypracoval pro odvetu velmi slušnou pozici. Bělehradský celek tak do Ruska odcestoval s vědomím, že pokud chce postoupit, musí minimálně jednou skórovat. V tomto ohledu mu situaci řádně komplikovaly dvě absence. Zranění kotníku vyřadilo ze hry Kamerunce Boyu a žluté karty vystavily stop Sašu Ilicovi. CSKA má v posledních týdnech vynikající formu. V minulém kole vyřadil Benfiku Lisabon a v prvním kole ruské Premier Ligy si bez větších potíží poradil s nováčkem a účastníkem letošního ročníku Poháru UEFA Terekem Groznij. Díky domácímu prostředí tak vstupoval do odvety v roli jasného favorita a svou roli splnil.

Nejzaměstnanějším mužem celého zápasu byl jednoznačně hostující brankář Kralj. 31letý gólman musel již v první minutě řešit šanci Olice. O dvě minuty byl Kralj v permanenci znovu, to když zlikvidoval trestný kop Vágnera. Útočné duo Vágner-Olic v první půli hodně zatápělo hostující obraně, kterou v 17. minutě opět skvěle zachránil Kralj. V 19. minutě si poté bývalý jugoslávský reprezentant poradil s trestným kopem Ignashevitche. Srbský celek se ze sevření CSKA příliš často nedostával a jeho jedinou pořádnou šanci zápasu nedokázal díky dobrému obrannému zákroku Semberase přetavit v branku Odita. První poločas uzavřela v jeho samotném závěru tutovka Vágnera. Brazilský útočník se řítil sám na Kralje, v koncovce však opět selhal a zamířil nad.

I po změně stran měli domácí mnohem více ze hry. Partizan se s přibývajícím časem začal trochu tlačit dopředu, tím se však otevírala okna v jeho obraně a hráči CSKA mohli podnikat rychlé brejky. Jeden takový přišel v 69. minutě. To Vágner poslal ideální přihrávku do sóla Carvalhovi a ten konečně našel recept na Kralje. Stejná dvojice byla i u druhé branky zápasu. V 83. minutě fauloval Carvalha v jasné šanci Djordjevic, za což mu rozhodčí Paparesta ukázal červenou kartu a navíc nařídil penaltu. K té se postavil Vágner a na rozdíl od zápasu Ligy mistrů proti Chelsea nezaváhal. Hosté poté psychicky neunesli své vyřazení ze soutěže a po Djordjevicovi zamířil předčasně do sprch i jeho spoluhráč Tomic.



-    :


Sporting si v prvním zápase vypracoval vynikající pozici pro odvetu. Na hřišti Middlesbrough dokázal po výborném vstupu do druhé půle zvítězit 3:2 a před domácím publikem mu tak stačila i příznivá jednobranková prohra. Do karet mu navíc nahrál i fakt, že v kádru soupeře chyběl pro zranění jeho nejlepší střelec, Jimmy Floyd Hasselbaink. Portugalský celek o víkendu hodně překvapivě podlehl na svém hřišti 0:2 průměrnému Penafielu, v duelu s anglickým celkem ale všechny spekulace o možné začínající krizi vyvrátil.

Lepší začátek zápasu měl hostující celek a už v prvních minutách mohl částečně smazat manko z úvodního duelu. V 16. minutě si Schwarzerův výkop zpracoval Job, oklamal domácí obránce a poslal míč do sítě. Naneštěstí pro něho ho ale vracející se Rui Jorge ještě stihl vykopnout z brankové čáry. Poté se dostali ke slovu také domácí. Liedsonovu střelu na poslední chvíli zblokoval Riggott a Viana mířil mimo. V závěru první půle si slabší chvilku vybral brankář Ricardo, který nejpeve neztlumil Downingův centr. Svou chybu však ihned napravil, když zneškodnil Parnabyho dorážku.

Pět minut po změně stran opět zazmatkoval při odkopu Ricardo. Míč se dostal k Némethovi a ten ho okamžitě poslal směrem k Jobovi. Kamerunský útočník však nedostal od svého slovenského spoluhráče ideální přihrávku a z těžké pozice zamířil mimo. Hosté se s postupem času čím dál více tlačili do útoku, šance se ale množily spíše na druhé straně. V jedné z nich pálil nad Liedson. Schwarzerovi pak přidělal práci Southgate, který při snaze odvrátit centr z pravé strany zamířil hlavou na vlastní bránu. Osud Middlesbrough v letošním ročníku Poháru UEFA definitivně zpečetil v nastaveném čase po Vianově trestném kopu Pedro Barbosa.



-    :


Velké drama slibovalo odvetné střetnutí mezi Parmou a Sevillou. Španělský celek okupuje přední příčky v La Lize. Parmě se v Serii A zase tolik nedaří a po spoustě úspěšných let si zahraje o záchranu. Italský celek je však specialistou na evropské poháry, což potvrdil mimo jiné taky vyřazením Stuttgartu a bezbrankovou remízou v úvodním duelu v Seville. Domícím ale situaci v odvetě hodně komplikovala zranění. Trenér Pietro Carmignani nemohl využítl služeb zraněných Marchionniho a Bettariniho a červená karta v minulém kole vystavila stop také Cannavarovi. Pouze na lavičce poté zůstali Morfeo s Gilardinem a pouze na tribunu usedl brankář Frey. Místo v základní sestavě tak zbylo na Gibbse a 17letého Dessenu. Kouč Sevilly Joaquin Caparros se zase musel obejít bez zraněného Javiho Navarra a suspendovaného Jesuliho.

V oboustranně opatrném začátku zápasu jako první zahrozili hosté. Ve 14. minutě se k trestnému kopu postavil Adriano a jeho krásnou ránu zastavilo až břevno Bucciho brány. Síť se však nakonec rozvlnila na druhé straně. Pět minut po nastřeleném břevnu využil zmatků v hostující obraně Cardone a dal první, a jak se nakonec ukázalo taky poslední, branku utkání. Ve zbytku duelu se překonávali především oba brankáři. Ve 28. minutě se zaskvěl Bucci, když zlikvidoval tutovku Adriana po pěkné přihrávce Baptisty. Zahanbit se nenechal ani na druhé straně Esteban, který dobře vyrazil střelu Grelly. Podobný zákrok předvedl několik minut na to i Bucci proti projektylu z kopačky Renata.

Do druhého poločasu nahradila Gibbse největší hvězda domácích, Alberto Gilardino. Sevilla potřebovala nutně dát branku, její snaha se ale postupem času měnila spíše v beznaděj. Více šancí si tak zásluhou rychlých brejků vypracovali domácí. Jednu z nějvětších šancí zahodil Bresciano, jenž po Simpliciově centru pálil z dobré pozice nepřesně. Sevillu se v závěru zápasu pokoušel spasit Baptista. Ten se nejprve prodribloval přes dva obránce až k zakončení. Stejně jako o několik minut později při hlavičce po Antonitově centru ale neměl správně seřízená mířidla.



-    :


Když Savio patnáct minut před koncem prvního zápasu na půdě Austrie vyrovnal na konečných 1:1, asi málokdo ve Španělsku si připouštěl, že by Zaragoza chyběla mezi nejlepšími osmi celky Poháru UEFA. Jenomže Austria již v minulém kole dokázala po remíze na domácí půdě vydřít postup na španělské půdě, v baskickém Bilbau, a něco podobného se jí podařilo i tentokráte. Přímo na hřišti u toho nebyl přítomen zraněný Štěpán Vachoušek.

Sebevědomí domácího celku dostalo první trhlinu již v páté minutě utkání. To se k Sionkově trestnému kopu z levé strany prodral Papac a hlavičkou poslal míč mezi nohama Luise Garcii do sítě. A aby toho nebylo pro Zaragozu málo, přišla o šest minut později další rána. Na začátku všeho byl opět Sionkův centr a oproti první brance se změnilo pouze jméno střelce, jímž byl tentokráte Dosunmu. Španělský celek, zaskočený tímto šokujícím začátkem zápasu, mohl část ztráty stáhnout chvíli po druhé inkasované brance Galletti. Argentinský záložník se dostal až před Didulicu, ale zamířil nepřesně. Na druhé straně si určitě hodně oddechl především Luis Garcia, jemuž proti dalekonosné ráně Antonssona pomohlo břevno. Poměry na hřišti se hodně přeskupily ve 30. minutě, kdy dostal Didulica za zákrok na Savia červenou kartu. Domácím se tak naskytla hodinová přesilovka. Náhradního brankáře Safara ihned svýmy pokusy prověřili David Villa a Savio.

Zaragoza, vědoma si toho, že pokud chce postoupit, musí vstřelit minimálně tři branky, vtrhla do druhé půle jako uragán a odměna se brzy dostavila. V 58. minutě se k zakončení dostal David Villa a proti jeho střele neměl Safar šanci. Za další čtyři minuty se měnil stav znovu. Ránu na bránu vyslal opět Villa a za Safarova záda ji umístil Galletti. Rakouský celek se ve zbytku zápasu především bránil domácím nájezdům. Ty ale ve většině případů troskotaly na nepřesné finální přihrávce nebo špatném zakončení. Největší šanci na to dokonat obrat a vstřelit tak vítěznou branku měl na přelomu druhé půle Savio. Jenomže brazilský záložník napálil míč z výhodné pozice nad Safarovu svatyni.



-    :


Mezi nejlepších šestnáct celků Poháru UEFA se dostaly pouze dva francouzské celky a los tomu tak chtěl, aby na sebe narazily již v osmifinále. Do jeho odvety nastupovali v horší pozici fotbalisté Lille, kteří v úvodním duelu podlehli Auxerre na domácí půdě 0:1. Jedinou branku vstřelil v závěru první půle Akale. Trenér Guy Roux nemohl pro odvetu počítat s kanonýrem Benjanim, jenž má problémy se stehenním svalem. Lille se v posledních zápasech nedaří udržet vysoký standard z úvodu sezony a pomalu se začíná propadat tabulkou Ligue 1.

Zápas začal svou neproměněnou šancí hostující Moussilou, po většinu času se ale hrálo před druhou bránou. Ve 23. minutě mohl dát domácím klid Pieroni, včasný zákrok hostujících obránců mu však dobrou šanci sebral. V další šanci se hnal Moussilou sám na Coola, ten však hru dobře přečetl, vyběhl z brány a míč před protihráčem uklidil do zámezí. V závěru první části hry se do hlavní role obsadil Akale. Nejprve zamířil po individuální akci mimo a poté si mohl částečně zopakovat situaci z prvního zápasu. V 45. minutě totiž po přihrávce Kaloua obešel Sylvu a zamířil do prázdné brány. Hostující akcie však v tu chvíli uchránil před krachem výtečným zákrokem Vitakic.

Po změně stran otevřeli hosté hru, jenomže šance se příliš nedostavovaly. A když už si přece jenom nějakou vypracovali, zastavil gólovou hlavičku osamoceného Brunela Sagna. Důležitý moment přišel v 76. minutě, kdy svůj tým zbytečně oslabil Vitakic. Auxerre s René Bolfem v základní sestavě pak již neměli větší problém pohlídat si postup do čtvrtfinále.



Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak už ani ta UEFA nezbejvá , Zaragoza to podcenila, Austria fakt nebude moc silná. Sevilla ani v lize nic moc, to zas překvapení není

Reagovat
HOST*

Ty jsi spanel, ze fandis spanelskym tymum v UEFE? Vypadavat s Austriou, Steuou atd. , to uz fakt o necem svedci. Kluby krome Barcy a Madridu nemaji moc uroven.

Reagovat
smazaný uživatel

že nemají moc úroveň? , pořád mnohem lepší než celky v kapřík lize . Na kapřík lize jsem byl naposled když blšany hráli na žikově, vstupný bylo dvacka + párek zdarma, to je tak odpovídající cena za tu kvalitu hlavně že trenéři jsou spokojeni, že hráči bojovali

Reagovat
HOST*PUYOL

Prečo si sa nepodpísal ty týpek??Nech viem kto si??

Do futbalu rozumieš,tak ako vy hovoríte VELKÉ KULOVÍ a chod doprdele s tými trapnými príspevkami.

Bilbao ma krizu,zaragoza podcenila supera,Valencia kriza,FC sevilla kriza.Barca-smola a Real-smola+kriza

Ja ti to pripomeniem buduci rok kto je naj

Reagovat
HOST*

Jo, vsichni maji krizi. Je to ostuda vypadavat s rakouskym klubem nebo rumunskym!!! A to cos vyjmenoval, to nejsou vubec zadne kluby. Nikdy nic nedokazaly! Mimo Realu a Barcy samozrejme.

Reagovat
HOST*harry

jen tak na okraj,Forlán nemuže za Villareal hrát,páč nastoupil v tomhle ročníku LM na pár minut za ManU..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele