PLATINI STŘÍDÁ JOHANSSONA

26.01.2007, 13:25
Aktuality
UEFA bude mít po sedmnácti letech nového prezidenta, Lennarta Johanssona v této funkci vystřídá Michel Platini. Rozhodly o tom volby na 31. kongresu UEFA v Düsseldorfu. O výsledku rozhodlo již první kolo...

51letému bývalému francouzskému reprezentantovi se vyplatila sázka na menší země. Oba kandidáti se ve většině problémů shodovali a výrazněji se rozcházeli jenom v jednom bodě - hracím systému Ligy mistrů. Platinimu se nelíbil počet klubů z fotbalových velmocí a slíbil větší možnost prosazení se pro kluby z fotbalově méně vyspělých zemí. A tato sázka se mu vyplatila, z 52ti možných dostal 27 hlasů, o čtyři více než 77letý Švéd, kterému tak nebyla nic platná přízeň velmocí. Hlasy dvou delegátů byly neplatné.

Nejprestižnější evropskou klubovou soutěž čekají velké změny a země jako Španělsko, Anglie a Itálie do ní již nebudou moci poslat čtyři zástupce, ale pouze tři.

"Tohle je teprve začátek velkého dobrodružství. Jsem velmi šťastný, že budu moci reprezentovat evropský fotbal," raduje se ze svého zvolení teprve šestý prezident UEFA v její více než padesátileté historii.

"Je to pro mě velké vítězství, ale nebudu si užívat čestného kolečka, protože práce začíná," dodal šťastný Platini, který chová velkou úctu k poraženému Johanssonovi. "Mám k němu velký obdiv a chci se ho zeptat, jestli přijme roli čestného prezidenta UEFA," vyzval Platini delegáty, kteří mu vzápětí vyhověli.

Johansson tedy sice bude čestným předsedou, přesto od dnešního dne čekal více. "Nechci zde být ke kolegovi nezdvořilý, už jsem se ho ptal, proč chce zavést změny do tohoto úspěšného příběhu. Ligu mistrů pokrývá spousta televizních stanic z celého světa a hodně sportů se ji snaží kopírovat," nechápe 77letý Seveřan Platiniho snahu po změně v Lize mistrů. "Budoucnost je jeho, ale má se ještě hodně co učit a musí získat mnoho zkušeností."

Autor: Tomáš Pavlík / bbc.co.uk, uefa.com

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

asi dobre.

Reagovat
smazaný uživatel

špatně

Reagovat
HOST*Eto´o

Chci vidět jak se pohrnou sponzoři...Už se nemůžu dočkat atraktivních zápasů typu Maccabi Haifa-S.Tiraspol...Bravo pane Platini!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Liga mistrů ztratí na kvalitě, možná by se prestižnější soutěží mohla stát UEFA, ale stejně je to pro mě špatná volba.

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

chtěl jsem Platiniho, ale jsem těžce na rozpacích... ta LM bude zkurvená jak cip... fotbal jde do hajzlu

Reagovat
smazaný uživatel

aspoň se dostanou penízky do fotbalově zaostalejších zemí...kvalita klesne určitě hafo a nebude mi sedět ten název Liga Mistrů, ale je to šance i pro český kluby, jak se začít pomalu dotahovat na týmy jako Barca, ManU atd...za čas, i když za zatraceně dlouhej čas, to bude lepší LM než teď....

Reagovat
smazaný uživatel

A doložím to takto :

1. futbal patrí všetkým a nielen úzkej skupine bohatých

2. ak bude reprezentovať veľké krajiny nie 4 , ale 3 zástupci, kvalita dolu nepôjde a keď tak minimálne

3. nechcem sa dožiť, že futbal v Európe bude riadiť G14 alebo nejaká iná samozvaná bohatá skupina.

4. čudujem sa diskutujúcim, veď týmto sa otvára šanca aj pre naše dve krajiny, mimo iné.

Reagovat
smazaný uživatel

Futbal patří všetkým, ale Liga Mistrů patří jen těm nejlepším. a už teď mi vadí, když Ligu Mistrů hraje například Sparta (docela nedávno) na úkor mnohem lepších týmu ze Španělska či Anglie...

Reagovat
smazaný uživatel

Me to je tak jedno, až na výjimky se stejně v Lize Mistrů hraje poslední dobou špatný fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja viem, že to neni ideál, ale v záujme zachovania určitek rovnováhy veľkých a menších krajín by takýto malý ústupok nemusel byť zlý. Navyše sa chcem dožiť zápasu Spartak Trnava - Real Madrid.

Reagovat
smazaný uživatel

0:0.

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

Reagovat
HOST*iop

Mohl to být i někdo horší

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele