Petros Charizaklis: Fanoušci PAOKu jsou fanatici

28.09.2016, 14:57
Rozhovory
Zaujalo nás
Pokud má český fotbal za posledních několik let z někoho trauma, jsou to Řekové. V roce 2004 nás jejich národní tým vyřadil v památném semifinále evropského šampionátu v Portugalsku a na klubové scéně se zase proměnil v roli kata českých týmů Panathinaikos Atény. Ve čtvrtek sehraje Slovan Liberec utkání Evropské ligy proti jednomu s neúspěšnějších řeckých klubů PAOKu Soluň. V krátkém rozhovoru se nám podařilo vyzpovídat přímo skalního fanouška a zároveň pracovníka webu metrosport.gr a deníku metrosport Petrose Charizaklise, žijícího v Soluni. Proč PAOK tak dlouho čeká na titul a jak je to s obávanými fanoušky?

EuroFotbal.cz: Mohl bys našim čtenářům stručně PAOK představit?
PETROS CHARIZAKLIS: PAOK je jeden z největších týmů v Řecku. Jenom Olympiakos, Panathinaikos a PAOK nikdy nesestoupily. Má bohatou historii, získal dva mistrovské tituly (v letech 1976 a 1985) a čtyřikrát získal Řecký pohár (1972,1974, 2001 a 2003).

EuroFotbal.cz: To mi tak trochu připomíná anglický Liverpool, slavné jméno, historie, ovšem ne a ne se dočkat dalšího titulu. Proč?
PETROS CHARIZAKLIS: Proč PAOK nezískal od roku 1985 mistrovský titul? To je na dlouhou debatu. Základním faktorem je Olympiakos. Samozřejmě, po většinu času měli a mají lepší tým, než PAOK, ale ve fotbale nehraje rozpočet vždy hlavní roli. Dovolím si tvrdit, že si platí rozhodčí. Některé tituly si vyloženě předplatili. Každý rok s výjimkou tohoto získávají milióny z Ligy mistrů, nemusejí tak platit hráče z vlastních peněz jako ostatní týmy. Navíc dle mého ničí řecký fotbal. Potřebují dva střední útočníky a raději koupí čtyři, jen aby ti hráči nehráli za PAOK, Panathinaikos nebo AEK. Oni pak samozřejmě nehrají, nebo putují po různých hostovačkách a tak je to znovu a znovu. Nepotřebují přece ty hráče kupovat...

EuroFotbal.cz: Co fanoušci, nemá s nimi PAOK problémy? Je obecně známé, že na řeckých stadionech je velice bouřlivá atmosféra a že fanoušci PAOKu patří k nejhorlivějším.
PETROS CHARIZAKLIS: Fanoušci PAOKu jsou fanatici. Nejsilnější z celého severního Řecka. Spousta severních Řeků jsou totiž příznivci, i když jsou z jiného města. Atmosféra na stadionech je horká, velmi pekelná. Minulou sezonu byl PAOK za výtržnosti fanoušků vyloučen z poháru. Bylo to v zápase proti Olympiakosu, byl jsem přímo na stadionu a pro letošní sezonu jim za to v lize odečetli tři body. Ale v evropských pohárech výtržnosti nedělají. Pamatuji snad jen třikrát. V 90. letech proti PSG, dále s Rapidem Vídeň, neboť jejich fanoušci se přátelí s fanoušky Panathinaikosu a jednou v Istanbulu. Istanbul býval v minulosti řeckým městem, PAOK v něm má své kořeny. Zkratka PAOK totiž znamená Panthessalonikios Athlitikos Omilos Konstantinoupoliton. I logo PAOKu (dvě orlice) je inspirováno starým emblémem Byzance a Konstantinopole.

EuroFotbal.cz: Kdo je majitelem PAOKu Soluň?
PETROS CHARIZAKLIS: Ivan Savvidis. Je to miliardář z Ruska. Vedle fotbalového klubu vlastní i továrnu na výrobu tabáku a také hotel na poloostrově Chalkidiki. Je to zakladatel a vlastník Agrocomu.

EuroFotbal.cz: Jak bys popsal současný tým a kdo je největší hvězdou?
PETROS CHARIZAKLIS: Nemají žádnou velkou hvězdu, fungují jako tým. Mezi největší opory můžeme řadit Rodriguese, Varelu nebo útočníka Athanasiadise. Hrají ofenzivní fotbal, i když trenér Vladimír Ivić chce po týmu i dobré bránění. Když nemůžete utkání vyhrát, tak ho nemusíte prohrát. Je to filozofie bývalého kouče Fernanda Santose, současného trenéra mistrů Evropy. Ivić totiž coby bývalý hráč PAOKu ještě nedávno pod Santosem hrál. Je to mladý trenér, je mu pouze 39 let.

EuroFotbal.cz: Pokud bychom se podívali na jednotlivé posty...
PETROS CHARIZAKLIS: V brance je Glykos. Je to dobrý brankář, ale každou sezonu je zraněný. Je to zároveň řecký reprezentant. Kraje obrany hrají Matos a Leovač. Matos je více ofenzivní. Na stoperu je vysoký a silný Varela, má dobrou rozehrávku a rovněž silný Tzavellas. Byl to původně krajní obránce, ale poslední dvě sezony hraje jako střední obránce. Jako třetí stoper je tu rychlonohý Crespo. Defenzivní záložníkem je Canias, také silný hráč. Playmakera hraje Biseswar a na hrotu řádí střelec Athanasiadis.

EuroFotbal.cz: V nedávné době za PAOK nastupoval i český reprezentant Tomáš Necid a slovenský reprezentant Robert Mak. Kdo z nich byl podle tebe lepší?
PETROS CHARIZAKLIS: Mak byl mnohem lepší, než Necid. Ale jsou to rozdílní hráči. Mak je rychlý, Necid zase dlouhý...

EuroFotbal.cz: Do mistrovské Viktorie přišel pro změnu defenzivní záložník Ergys Kace, jaký je to hráč?
PETROS CHARIZAKLIS: Kace je dobrý hráč. Hodně toho naběhá a je skvělý v defenzívě. Nesbírá góly ani asistence, ale má dobré obranné zákroky. Dobře odebírá balóny. Má skvělou fyzičku, bez problému může hrát dva zápasy během tří dnů plných devadesát minut.

EuroFotbal.cz: Ve čtvrtek čeká na PAOK domácí Slovan Liberec. Chovají Řekové k Liberci respekt?
PETROS CHARIZAKLIS: Samozřejmě. PAOK má respekt ke každému týmu. Myslím si, že jsme mírnějším favoritem, i proto, že hrajeme líp venku, než doma na Toumbě. Viděl bych to tak 45% pro Liberec a 55% pro PAOK, který má tento rok zkušené hráče.

EuroFotbal.cz: PAOK v prvním zápase doma remizoval 0:0 s Fiorentinou. Považují to Řekové za dobrý výsledek?
PETROS CHARIZAKLIS: Ano, protože to není tak dávno, co PAOK na Toumbě se stejným soupeřem prohrál 0:1, takže remíza 0:0 je tentokrát dobrým výsledkem. Ambice v Evropské lize jsou v prvé řadě zvládnout základní skupinu a když to vyjde, tak postupovat krůček za krůčkem dál a dál.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (45)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Aris

Reagovat
smazaný uživatel

Já ani pořádně nepostřehl, že je Aris ve druhé lize a v první lize je Iraklis Soluň.

Reagovat
smazaný uživatel

vůbec, co dělají v nižších soutěžích ? Korupce nebo krach ?

Reagovat
smazaný uživatel

možná obojí dohromady :-D

Reagovat
smazaný uživatel

financni problemy..

Reagovat
smazaný uživatel

tak AEK se vrátilo ani ne za dva roky, proč to trvá Arisu takhle dlouho se vyhrabat zpátky do ligy ?

Reagovat
Elliasson
Reagovat
smazaný uživatel

οοο you are gays, your father is ARIS' fan,

your team is whore and your fans are rats,

you always run away from us, you cant do otherwise

jojo..

Reagovat
Elliasson

Překlad jsem schválně psát nechtěl.

Reagovat
smazaný uživatel

Olympiakos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

cigánsky řecko

Reagovat
KingMaster13

Něco jsem i četl že právě proto se v Řecku blbě rozjíždí liga, protože ta nenávist vůči korupčnickýmu Olympiakosu už je tam tak velká že na každém jejich venkovním zápase hrozí nějakej průser.

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak, ale to uz je delsi dobu..

Reagovat
andrew96

Paokara

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Largo

Hezky Ondro

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

V Recku jedine PAO https://youtube.com/watch?v=OSNICbYARIw Ale celkove je recla scena hodne kvalitni..

Reagovat
smazaný uživatel

takže ve zkratce taková ubrečená Slavia Řecka

Reagovat
Pokahontas

To moc nesedí,pozici Slávie v Řecku připomíná z mnoha důvodů Panathinaikos.To PAOK je spíš takovej řeckej Baník,Olympiakos samozřejmě řecká Sparta.A AEK mi zase hodně připomíná Bohemku.

Reagovat
El Campeon

A kdo je Jablpnec?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi jenom v tvý hlavě

Reagovat
El Campeon

Já sem to na mobilu špatně napsal a nezkontroloval sem to pi sobě, ale kdo bude teda Jablonec?

Reagovat
El Campeon

*po

Nesnášim autocorrect

Reagovat
Azazelo RD

V Asii.

Reagovat
vlastik

Jenom technicka, predpokladam ze odpovedi byly puvodne v anglictine, tudiz majitel bude spise miliardar(bilion=miliarda). Kazdopadne zajimave.

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuju za upozornění. Já se nad tímhle vůbec nepozastavil a přiznám se, že jsem to nevěděl. Už jsem to opravil

Reagovat
smazaný uživatel

Vcera zastavka v Praze,okoli Edenu posprejovany PAOK fanatics,jak je na tom samotnej Eden netusim..

Reagovat
smazaný uživatel

Článoček

Reagovat
smazaný uživatel

Trpisovsky chce, aby domaci vyhrali v hledisti... hodne nerealna zalezitost

Reagovat
pawelFCB

Kolik cca. prijede fandu PAOKU? Pokud nejakej mizivej pocet,tak bych tomu veril..

Reagovat
Kily

dva tisíce, je to reálné asi jako přání Guardioly, aby City měli doma atmosféru jako včera Celtic

Reagovat
pawelFCB

Aha, tak to nic... Fans Liberce by mohli souper maximskne tak se stovkou.. zrejme domaci prostredi..

Reagovat
Jesus Joaquin Saez

I když vím, že Liberec dostane v hledišti nářez, tak se na ten zápas tešim hlavně z hlediska atmosféry. PAOK a pár vyvolenej klubů maj fakt super support.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
andrew96

Legii zavřeli stadion na zápas s Realem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele