Pět důvodů, proč PSG nemusí vyhrát francouzskou ligu

27.11.2016, 10:56
Názory a komentáře
Při současném rozložení sil v pěti elitních evropských ligách to vypadá jako jedna z posledních jistot: Ať se stane cokoliv, PSG ve Francii triumfuje. Jakýkoliv jiný scénář zkrátka vypadá naprosto nereálně. Letos však existuje několik faktorů, které by tuto definitivu mohly zvrátit.

Úvodem se patří připomenout, že já osobně jsem o pařížském titulu prakticky přesvědčen. Kvalitativní rozdíl mezi kádrem PSG a zbytkem ligy je zkrátka tak masivní, že věřit v cokoliv jiného by znamenalo balancovat za hranou statistické chyby.

To ale neznamená, že by Pařížané mohli slavit už před Vánoci (jako tomu bylo loni). Letošní rozložení sil ve Francii je nastaveno tak, že soupeři obhájce titulu mohou mít šanci - jakkoliv teoretickou. Můžeme to brát třeba tak, že květnová korunovace PSG není jistá na 99%, ale pouze na 90%.

Uznávaný novinář Julien Laurens, publikující v ESPN a Le Parisien, v půlce října napsal: "Vsadím se s vámi, o co chcete, že Pařížané opět vyhrají. Existují jenom dvě otázky: kdy se to stane a jaký budou mít náskok." Loni to bylo v březnu, načež po 38. kole ztrácel druhý Lyon drtivých 31 bodů.

Šance, že se letos bude podobný scénář opakovat, není příliš vysoká. Aktuálně druhý tým tabulky (o skóre před Monakem, tři body za Nice) už v této fázi sezony ví, že podobná dominantní jízda jako během posledního Blankova roku je v podstatě utopií. Může se ale opravdu stát, že by mocné PSG zůstalo v květnu v poli poražených? Tato pětice argumentů říká, že ano - ačkoliv bych, spolu s Julienem Laurensem, doporučoval přece jen sázet na jistotu.


1) Ztráta přirozené suverenity

Jakkoliv jsou výkony Zlatana Ibrahimovice v Manchesteru zatím nevyrovnané, nikdo nemůže popřít, že s jeho odchodem z pařížské kabiny cosi zmizelo. A nemám tím na mysli jenom góly (ačkoliv 113 tref ve 122 soutěžních zápasech je úžasné číslo). Se švédským fantomem jako by PSG ztratilo těžko definovatelnou, neuchopitelnou, leč v uplynulých sezonách až fyzicky hmatatelnou auru neporazitelnosti.

Když blogger Matt Spiro v létě psal, že s Ibrahimovicem opouští Ligue 1 nejlepší hráč její historie, šlo o poměrně kontroverzní prohlášení; sám Spiro nicméně svůj názor obhájil dostatečně. Odmítl statistické poměřování sil (rekord Delia Onnise, který v sedmdesátých a osmdesátých letech nasázel v elitní francouzské soutěži neskutečných 299 branek, zůstává stále neohrožen) a místo toho postavil Ibru do role postmoderní fotbalové ikony: skvělý hráč, jistě, ale také showman, ambasador, reklamní figurka, živoucí důkaz, že Ligue 1 není druhořadým spektáklem. Na Ibru se chodilo. Ibra byl teatrální, hlučný, výrazný, strhával pozornost.

Čistě z fotbalového hlediska je dost dobře možné, že by historici a pamětníci dokázali se Spirovým tvrzením polemizovat. Jenže v Ibrově případě šlo vždycky o něco víc - Spiro pouze vnímal fotbal jako globální divadlo, a ačkoliv je takové porovnání v tomto případě (historicky) nefér, v kontextu doby bez problémů obstojí. Fotbal se vyvinul, Ligue 1 začala ztrácet popularitu, a Ibra byl tím, který ji vrátil zpět do světel reflektorů. Plus, samozřejmě, 113 gólů ve 122 zápasech.

Teď taková persona v Paříži chybí, a na týmu je to znát. Existovaly zápasy, ve kterých se PSG až tak nedařilo, ale pouhá Švédova přítomnost dodala celému týmu buldočí sílu. Ibra byl vždycky prototypem vítěze, člověkem, který dokázal strhnout nejen spoluhráče, ale i fanoušky, celé město a nakonec i celou soutěž. Edinson Cavani může být elitní světovou devítkou, může dávat kvanta gólů, ale podobnou charakterovou sílu zkrátka nemá. A platí to i pro ostatní.

V dřívějších dobách byl podobný efekt mnohem častější - v mnoha ligách existovaly týmy, které se chovaly jako agresivní hegemon, nenávist jim dávala sílu, soupeři měli hrůzu byť jen překročit brány jejich domácího města a při vstupu na stadion měli v hlavách zakořeněno, že ještě před výkopem prohrávají 0:1. Podobné emoce vzbuzovala Sparta během své zlaté éry kolem přelomu tisíciletí nebo Manchester United za vlády Sira Alexe Fergusona. V uplynulých letech je - díky Ibrovi - vzbuzovalo i PSG. To už teď neplatí. A když může neporazitelného krále porazit takové Toulouse, které loni od sestupu dělilo pár minut, na psychice ostatních týmů se to podepíše: My můžeme taky.


2) Otázka priorit

Rozhodnutí zbavit se v létě kouče Laurenta Blanka a přivést na jeho místo Unaie Emeryho mělo jediný cíl: Vylepšit kredit PSG na evropské scéně. Jiné vysvětlení ostatně ani nedává smysl; vždyť Blanc v roce 2014 jako vůbec první trenér v historii vyhrál domácí treble (liga, Coupe de France, Coupe de la Ligue), a loni to (zdánlivě jakoby nic) úspěšně zopakoval.

Zároveň ale nedokázal za celou dobu přejít přes čtvrtfinále Ligy mistrů, a katarským vlastníkům klubu jednoduše došla trpělivost. Vyhrát Ligue 1 je stále nutností (cokoliv jiného by bylo donebevolající ostudou), ale šejkové by bez mrknutí oka vyměnili lokální pohárové úspěchy za průnik mezi nejlepší evropskou čtveřici. Papírově tam PSG podle mnohých už patří, po boku Bayernu, Realu Madrid a Barcelony; teď je zapotřebí to potvrdit.

Je tedy pravděpodobné, že Emeryho skutečným úkolem je soustředit se na Evropu s tím, že domácí trofeje přijdou samy - nebo minimálně ta nejdůležitější. To je pro soupeře dobrá zpráva, protože ačkoliv PSG ve většině ligových zápasů stále drtivě dominuje čistou kvalitativní silou, už několikrát se ukázalo, že není neporazitelné.

Nejde přitom pouze o mentální rozpoložení. Emery, trojnásobný vítěz Evropské ligy se Sevillou, má oproti Blancovi v dlouhodobých soutěžích nevýhodu - je náchylný ke zbytečným ztrátám, na rozdíl od svého předchůdce zatím neukázal, že by dokázal stvořit skutečně bezchybnou vítěznou mašinu. Nikdy ani netrénoval klub, jehož ambice by byly tak vysoké jako ty pařížské. Zároveň ví, že "pouhé" zopakování Blancových úspěchů vedení stačit nebude.

A tak i v domácí soutěži experimentuje s dlouhodobým výhledem na zápasy, které teoreticky přijdou až za několik měsíců - čtvrtfinále a případné semifinále Ligy mistrů. Jestliže Blanc přistupoval k ligové soutěži jako k možnosti vypilovat týmovou souhru k dokonalosti - a sázel na to, že slabší konkurence pomůže Pařížanům lépe se sehrát, což se nakonec projeví v bojích s jinými kluby evropské elity, které podobný luxus doma nemají - Emery zaujímá opačný přístup. Ligue 1 je pro něj možností experimentovat. Ne vytvořit dokonalou mašinu a na jaře jednoduše dominovat, ale naopak dát dohromady systém, který - na základě empirické zkušenosti z předchozích let - bude mít v Evropě větší šanci.

A to může být problém, protože Emeryho sevillský úspěch byl založený spíše na reaktivní než proaktivní filozofii (což je s ohledem na možnosti Sevilly logické). Baskický kouč se této zakořeněné metody úplně nevzdává ani v novém působišti. Jenže zatímco dříve týmy typu Toulouse či ASSE nedokázaly reagovat na destilovanou ofenzivní sílu, v okamžiku, kdy nejvysunutějšího záložníka hraje Verratti a místo metronoma Motty diktuje tempo hry stále trochu splašený Rabiot, najednou ví, jak udeřit. Proti Blancovi hrát nedokázaly, proti Emerymu se jim to může podařit.


3) Elita se konsoliduje

Loni touto dobou měli Pařížané 35 bodů, což jim stačilo na desetibodový náskok. Teď jich mají na kontě 29 a na čelo ztrácí tři.

Toto je efekt, o kterém se příliš nemluví - přitom je legitimní brát ho v potaz. PSG loni vyhrálo ligu před Lyonem, Monakem a Nice; tatáž čtveřice aktuálně zaujímá první čtyři místa, a asi bychom nenašli mnoho lidí, kteří by předvídali, že se tento fakt do konce sezony změní. Saint-Étienne tříští síly v Evropské lize (kde bude hrát i na jaře), Marseille je týrána vnitřními problémy, Rennes si stále zvyká na novou filozofii pod Christianem Gourcuffem, Bordeaux má příliš úzký kádr, Lille nabralo obrovskou ztrátu hned ze začátku... a jiní adepti na proniknutí mezi elitní čtyřku jednoduše neexistují.

PSG, Lyon a Monaco přitom obsadily první tři místa i v sezoně 2014/15. Vše zkrátka nasvědčuje tomu, že v Ligue 1 vznikla nová dlouhodobá elita (Big 3, chcete-li), kterou aktuálně doplňuje výborně vedené Nice. Dva týmy postavené na bezprecedentním zahraničním kapitálu, dva týmy proslulé dokonalou prací s mládeží.

To není nezanedbatelná skutečnost. Samotný fakt, že existují týmy, které jsou nyní už dlouhodobě zvyklé bojovat o nejvyšší příčky, podrývá přetrvávající obraz Ligue 1 jako soutěže, kde se může stát prakticky cokoliv. Dokud PSG bojovalo proti soupeřům, u nichž špatný měsíc mohl znamenat pád z pohárových pozic do bojů o záchranu, mělo obrovskou výhodu - tito soupeři totiž věděli, že případné body vydolované proti vyslancům hlavního města neznamenají vlastně nic, protože evropské peníze záleží na výsledcích jiných zápasů. Teď to tak úplně neplatí: Lyon si na podzim prošel reálnou krizí, a přesto je v tuto chvíli čtvrtý. A je reálná šance, že v neděli PSG porazí.

Pokud platí, že Lyon, Monaco a nyní i Nice budou pravidelně porážet slabší konkurenci, je hegemonie PSG v reálném ohrožení. Znamená to totiž, že tyto kluby "druhého sledu" mohou relativně ubrat plyn v soubojích proti středu a spodku tabulky. Mohou si to dovolit, protože pravidelný příjem peněz z Evropy z nich tvoří skutečnou ligovou elitu - ne na úrovni PSG, ale těsně pod ní. A protože priority PSG jsou aktuálně jinde (viz druhý bod), stává se liga vyrovnanější.

Loni se Pařížanům podařilo zlomit dvacet let starý rekord Nantes pro nejdelší šňůru zápasů bez porážky (33); po 24. kole měli na kontě 66 bodů ze 72 možných, vstřelili o 50 gólů více než inkasovali, a jejich odstup od druhého Monaka (24 bodů) byl větší než odstup Monaka od 19. místa (22 bodů). Titul si PSG zajistilo ve 30. kole v zápase proti Troyes, který skončil 9:0 a Ibrahimovic v něm zaznamenal hattrick za 9 minut. Něco podobného se letos jednoduše nestane - a není to pouze díky slabšímu PSG, ale také (a zejména) díky progresivně silnější, sebevědomější konkurenci.


4) Konečně reálný protivník

Kdo je v současnosti nejlepším trenérem ve Francii? Provokativní otázka - je extrémně těžké hodnotit práci koučů jako Jocelyn Gourvennec nebo Christian Gourcuff, kteří v minulosti prokázali svoji genialitu, ale letos u nových týmů stále hledají ideální souhru. Nebo Christophe Galtiera, jehož práce u Saint-Étienne je vynikající, ale reálné možnosti týmu vyčerpal už předloni. Aktuálně se však většina pozorovatelů shodne na tom, že tato pocta náleží Leonardu Jardimovi. Což je pro Pařížany špatná zpráva.

Jardim zpočátku neměl jednoduchou práci - byl sice povolán proto, že Monaco chtělo zavést dlouhodobý koncept a začít pracovat s mládeží, stále ale platilo, že nějaký výraznější výbuch by Portugalcovi nejspíš podrazil nohy. Bývalý kouč Sportingu svůj úkol nicméně zvládl, a dnes by se asi stěží našel někdo, kdo by nesouhlasil s tvrzením, že právě on je nejschopnějším stratégem Ligue 1.

V létě 2015 to s Monakem vypadalo všelijak; knížecí klub možná šokoval pohárovou Evropu, doma ale doplácel na přílišnou nezkušenost a naivitu. Nyní jde o tým, ze kterého jde regulérní strach. Podobného soupeře ještě PSG za éry katarské vlády nepotkalo. Jardim ví, co chce hrát, dokáže svůj tým takticky připravit na jakoukoliv příležitost (ostatně Pařížany už letos porazil), má k dispozici dostatečně širokou soupisku a ve znovuzrozeném Falcaovi má i lídra, který dokáže jít spoluhráčům příkladem. Toto je tým, který reálně může vyhrát ligu. A - na rozdíl od PSG - je to pro něj prvořadým cílem.


5) Ranieriho efekt a diskurzivní změna myšlení

Poslední bod už se pohybuje trochu ve filozofické rovině, ale přesto je potřeba jej zmínit - velké fotbalové příběhy po přelomu tisíciletí totiž psali outsideři. Real Sociedad, který málem ukradl španělský titul. Tehdy v jeho dresu zářil Nihat Kahveci, Turek, jehož země málem zopakovala podobný šok v roce 2002 (spolu s podceňovanou Jižní Koreou). O dva roky později Řekové slavili titul na Euru. Loni vyhrál v Anglii Ranieriho Leicester.

Ostatně i první "katarský" rok PSG skončil fiaskem; Ancelottiho mašinu tehdy ponížil Montpellier. Pro hráče Nice to musí být obrovská psychická vzpruha. I proto, že Pařížany v té době vedl kouč, který proslul spíše pohárovými úspěchy - což se od té doby neopakovalo, až do letoška.

"Leicester effect" se nevyplatí podceňovat. Nebýt Ranieriho zázračného týmu, je dost dobře možné, že by se hráči Nice nebo Monaka jednoduše vzdali. Teď ví, že je stále možné cokoliv. Unai Emery nemá jednoduchou pozici; dokáže si ji obhájit?

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (130)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Skvelý článok. Pochvala autorovi a v tejto sezóne je konečne táto katarsko-sudánska liga zaujímavá.

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek přeci jenom si myslím , že PSG to nedá cavani to sám neukope matuidi už je taky skoro za zenitem a veratti se mi taky nějak ztratil a o silvovi nemluvím

Reagovat
smazaný uživatel

Matuidi má 30 a už je za zenitom? Veď práve teraz je na svojom vrchole a kľudne do 34 rokov aj môže zostať. PSG má najlepší káder v lige a bolo by obrovským prekvapením, ak by ju celú aj nevyhral.

Reagovat
Noustress

pekný článok, len si myslím, že OM sa do dvoch sezón pridá do boja o LM/EL, naopak Lille z dlhodobého hladiska mám pocit, že bude mať skôr zachranárske práce než boj o EL a to nehodnotím len na základe súčastného postavenia v tabulke. Ligue 1 si získavá moje sympatie skladbou mužstiev narozdiel od iných líg (s vínimkou ITA) tu niesu všelijaké Lipská, Bournemouthi ale hrajú tradičné mužstvá s vínimkou Lensu, Auxerre či Montbéliard-u, ktoré ale majú reálnu šancu na návrat do ligy

Reagovat
Jeňa

Co ti vadí na Bournemouthu?

Reagovat
Noustress

to, že hrá PL

Reagovat
Jeňa

Radši Cherries než trapný Newcastle a ještě trapnější Aston Villa. Navíc Howe je sympaťák

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Noustress

dlhodobo tam nieje potenciál hrať ligu tak ako u Newcastlu alebo Villans, možno tam zostanú ešte dve tri sezóny ale bude to postupný úpadok rovnako ako v prípade Swansea, preto dúfam, že tento rok vypadnú obaja a pridať sa môže pokojne Burnley. Newcastle, Leeds Birmingham/Aston Villa kludne aj Reading Brighton dalšiu sezónu snáď Fulham Blackburn. Každý má sympatie voči iným klubom, ja mám rád klasiku a tam mi skrátka ani Cherries ani Swansea ani Burnley nezapadá kludne môže hocikoho z nich nahradiť aj CP alebo Sotton

Reagovat
smazaný uživatel

tak hlavně Saints mi přijdou jako dost tradiční PL tým a nic na tom nezmění těch pár let co se plácali v champu a L1

Reagovat
Noustress

proti Sottonu som nič nemal, majú množstvo odchovancov a podla mňa slušný prínos pre anglický futbal ale nepáči sa mi ich politika všetko mladé rozpredať, ak by udržali káder pokope mohli bojovať každoročne o Európu

Reagovat
Kovi81

vsak o nu bojuju aj tak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Na jednej strane ti vadí Lipsko, na druhej nepovieš ani slovo na "projekty" PSG a Monaco...

Reagovat
Noustress

presne tzak a čo teraz obesíš sa ?

Reagovat
Aldeano

Tak mezi Lipskem a PSG/Monakem je rozdíl ne?

Reagovat
C-M@ster

Zmínka o Jižní Korei 2002 je docela úlet...

To s fotbalem nemělo nic společného: https://youtu.be/70YBjA0bLFM?t=99

Reagovat
smazaný uživatel

Ten rozhodčí

Reagovat
fantomas

Zase ta tvoje srandovní kampaň

Reagovat
C-M@ster

Promiň, že mi vadí, když se o výsledcích rozhoduje výkonama na hřišti.

Reagovat
C-M@ster

*nerozhoduje

Reagovat
fantomas

Spíš je legrační, že ses přes to nepřenesl ani za 14 let. A že je při poukazování na tlačenku pro větší efekt děláš nějakýma nekopama, kterýma samozřejmě nebyli.

Reagovat
C-M@ster

Já se nepřenesl ani přes to, jak nás sudí řezali v Naganu...

Spíš se bojím, aby v Kataru nebo Rusku nebylo zas něco takovýho...

Reagovat
smazaný uživatel

přes to se nemáme co přenášet

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
smazaný uživatel

typický český ubrečenec plný mindráčků

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
uff

Reagovat
Whitemedia

No hele, já se taky třeba nepřenesl přes Ovrebovo řádění a to už je to taky nějakých 7 roků

Reagovat
fantomas

To je furt polovina ale

Reagovat
Kovi81

to nepude nikdy

Reagovat
Josifek

V kontextu kvality ostatních týmů, mezi které se s obrovským přispěních sudích dostali, tak to nekopové v podstatě byli..

Reagovat
fantomas

Aha

Reagovat
Josifek

Tak je mi jasný, že když je miluješ, tak není co řešit

Reagovat
fantomas

Spíš nemám selektivní paměť jako mnozí tady, no.

Reagovat
Josifek

Já myslím, že jí maš v tomto taky, jen opačným směrem než většina. Ale samozřejmě to, co utkví člověku na J. Koreji z daného MS, je ta nechutná tlačenka, že to nebyli až tak špatní fotbalisté, to už si většina lidí asi pamatovat nebude..

Reagovat
fantomas

No, a teď si všimni, že já tlačenku nikde nepopírám, tj. právě na rozdíl od ostatních tu selektivní paměť nijak nevykazuju. Jižní Korea tehdy měla normálně "zlatou" generaci, podobně jako Senegal třeba. Došla dál, než si zasloužila, ano, ale pokud by už někdo chtěl tvrdit, že byla v zápasech válcovaná a nezasloužila si ani postoupit ze skupiny, tak je prostě mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud by už někdo tvrdil

On to nikdo netvrdí a opíráš se o to, že jednou by mohl někdo něco říci. Faktem je, že to byla nechutná tlačenka na největší sportovní akci na světě, kterou může omlouvat či jakkoliv snižovat váhu toho všeho, co se tam stalo, jen absolutní idiot.

Ale byla to Korea, fantomasův pínis v pozoru a všichni, co proti jeho pínisu jdou, se samozřejmě mýlí

Reagovat
fantomas

"já tlačenku nikde nepopírám"... ty seš fakt uplně nemocnej člověk.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud by už někdo tvrdil

Já tlačenku sice nikde nepopírám, ale... a právě pro ale tam není žádné místo a už vůbec ne pro zcestné ale, které navíc nikdo neřekl, ale musí tam být, abys mohl všem vnutit svůj názor, jakože to byla zlatá generace a blá blá blá. Faktem je, že ta tvá zlatá generace měla v osmifinále skončit, ale protože hrála Korea a oba zápasy pískali jakýsi indové, tak to prostě v orgasmické křeči nemůžeš prostě jen napsat fakt, tedy že to byl hnus a tečka... tečka, hňupe.

Reagovat
fantomas

Reagovat
C-M@ster
Reagovat
smazaný uživatel

S fantomasem se nediskutuje. Buď sdílíš jeho názor nebo nemáš pravdu.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kovi81

Reagovat
smazaný uživatel

Budiž, skupinu Korejci zvladli dobře to ano, ale rozhodně si nezasloužili postoupit tak daleko. Korejci hráli proti Italům jako prasata a meli tam dostat za ten loket a kopnuti Maldiniho do hlavy dvě redka. Plus to vyloučení Tottiho, to byl vrchol idiocie toho rozhodčího. Tohle bych možná ješte nějak překousl, ale ten zápas se Španělskem to byla největší hnusota a zaříznutí jednoho z týmu v celé historii MS a ve fotbale vůbec. Šoanělé měli na to aby už tehdy došli hodně daleko ale to jak byli potopeni to byla neskutečná fraška. Stejně jako nás potopil Colinna proti Řecku na Euru kde jsem měli tehdy vyhrát. Tohle je smutná historie.

Reagovat
Pettirosso

Reagovat
smazaný uživatel

ten rozhodci z Ekvadoru byl pred par lety odsouzen za obchodovani s kokainem.. takovej byznis mu z oci primo cisi

Reagovat
smazaný uživatel

To je nějaká agitace za spojení Česka a Slovenska nebo si před psaním i/y hodíš mincí?

Reagovat
Aldeano

Tohle bylo strašné, ale nesportovně se tlačila i Argentina a Brazílie na posledním MS...

Reagovat
smazaný uživatel

Snáď to urve Nice. Sympatický klub.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Jeňa

Vím, že je to trochu mimo téma, ale chtěl bych se zeptat jak si v Monacu vede Kylian Mbappé?

Reagovat
Pyroman

Na začátku sezóny byl tuším zraněný, teď většinou naskakuje z lavičky a co jsem ho párkrát viděl hrát, vypadal parádně, i když přišel třeba na 30 minut, buď dal gól nebo se alespoň dostával do šancí.

Reagovat
Jeňa

Díky. Já ho právě viděl jen v jednom zápase a přišlo mi, že měl za těch 20 min obrovsky pozitivní dopad na hru Monaca

Reagovat
Hunt

Znám ho jenom z Fify, dal by se ale i v reálu přirovnat k Dembelému?

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Mě hned napadlo jestli to nebude trolling

1. Zlatan

2. Zlatan

3. Zlatan

4. Zlatan

a 5. Zlatan

Reagovat
Corleone

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
Rarášek

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Yanek

Reagovat
smazaný uživatel

Lemar a Bernardo Parádní hráči

Reagovat
celeb

"Papírově tam PSG podle mnohých už patří, po boku Bayernu, Realu Madrid a Barcelony.." A Atletico, ktore je v SF, finale uz pomaly ako doma tam nepatri? Ziadne ine muzstvo nema za posledne roky tolko skalpov prave spominanych 3 velkoklubov. PSG a City sa mozu dostat do big 6, pipadne s Juventusom a Dortmundom do big 8, ale je az zarazajuce, ako vsetci prehliadaju obrovsku silu Atletica pod Simeonem.

Reagovat
Atlético de Madrid

Atletico se od PSG lisi tim, ze jeho uspechcy jsou postavene na te reaktivni hre. PSG hraje s vysokym drzenim mice, dava mraky golu a sveho soupere jednoduse prejede. I na cistou individualni kvalitu hracu je to o necem jinem. Kdyz Ibru, Cavaniho, Di Mariu, Verrattiho, Silvu atd. vyndas z nejakeho tymu a das je do jineho, budou tam vzdycky tahouny, to o vsech hvezdach Atletica neplati.. Ja to prirovnani k Bayernu a R+B chapu v te dominanci a v nabusenem kadru.

Reagovat
smazaný uživatel

"Kdyz Ibru, Cavaniho, Di Mariu, Verrattiho, Silvu atd. vyndas z nejakeho tymu a das je do jineho, budou tam vzdycky tahouny"

LVG disapproves

Reagovat
Atlético de Madrid

No Di Maria byl zatim tahounem v Benfice, Realu, PSG i argentinsky repre, takze to jsou 4/5

Reagovat
smazaný uživatel

však v pořádku, já na to neříkám ani popel

Reagovat
celeb

v Arg. repre uz davno nebol DiMa tahunom. Nesledujem PSG, ale celkovo po odchode z RM siel nejak nadol.

Reagovat
smazaný uživatel

to bude asi tim, že jeho štace v MU byl omyl a v PSG ho nesleduješ

Reagovat
celeb

je to tak, videl som par zapasov PSG, vacsinou v nich nehral, raz som ho tam videl v dobrej forme. V repre je to stale vacsinou bieda, aj ked pod sucasnym trenerom je to bieda celej repre. Ale pod Martinom mal iba par dobrych pasazi, ked bol prinosom. Skoda, v Reale to bol TOP hrac a to vravim ako cule.

Reagovat
Svatej

Reagovat
celeb

to hovoris, po vasich poslednych zapasoch proti Bayernu? Saul, Koke, Griezman, Carrasco, Godin, Gimenez, Oblak su TOP hraci, ktori sa nestratia nikde, navyse vsetko stale perspektivni. Ako mne sa paci tvoje skromne vystupovanie, ktore je v takom kontraste s velkohubymi vyhlaseniami od polky EF, ale uz to trochu prehanas

Reagovat
Atlético de Madrid

Ne, ja nerikam, ze Atletico neni dobry. Ale ze tam je ten rozdil ve stylu fotbalu. Neni to dominantni fotbal, je to reaktivni fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Pochopiteľne že tam Atlético patrí

Reagovat
salami

právě proto je to papírově, čimž je většinou myšlena hlavně soupiska a finance, a v tom jsou ty ostatní někde uplně jinde, Atletico má výborný období, ale je klidně možný, že odejede Simeone a sesypou se jako domeček z karet, Bayern, Real a Barca tam budou i dál a až na výjimečný výpadky jsou stabilně takhle nahoře, PSG má k tomuhle stavu rozhodně blíž než Atletico, to jak to momentálně vypadá na hřišti je věc jiná

Reagovat
celeb

clanok sa tiez sustreduje na sucasnu dobu a nie na horizont 5 rokov. Navyse ked sme pri tom horizonte, tak PSG caka rozsiahla generacna obmena a ten tim moze vyzerat uplne hociako za 2-3 roky.

Navyse staci 1 zakon a investicie sejkov v Europe budu hudbou minulosti. Zatial to (nechapem preco) prechadza, ale ak sa nebodaj nieko zo zodpovednych dostane rozum, alebo sa niekto z rozumnych stane zodpovednym, tak sa vztahy s podporovatelmi ISIS a terorizmu poriadne ochladia.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pyroman

Výhrou PSG bych si tak jistý nebyl. Stále sice zůstávají favoritem, ale oproti loňsku jsou jejich výkony v lize nejméně o padesát procent horší, a nějaký vzestupný trend tam zatím není moc vidět. Navíc až na jaře přijdou boje ve vyřazovací fázi LM, což je pro Emeryho priorita, budou ještě náchylnější ke ztrátám v Ligue 1. U Nice pořád trochu čekám, že časem odpadnou a skončí kolem 4. místa, ale pokud Monako přes zimu neprodá někoho z klíčových hráčů, mají tým na titul úplně v pohodě. Každopádně je fajn, že tohle vůbec můžeme řešit, loni bylo touhle dobou o mistrovi dávno jasno.

Reagovat
Beči

Výborný článek, více takových Já osobně si myslím, že PSG ligu vůbec vyhrát nemusí, protože Emery se viditelně více soustředí na Evropu, ale problém je, že šejkové chtějí všechno a když to nedostanou, trenér prostě neobstál a nahradí ho jiný. Kdyby se spokojili s tím, že v lize skončí třeba až druzí a všechny síly vrhnou do Ligy mistrů, bylo by to něco jiného a Emery by se mohl s klidem a beze strachu o místo soustředit na výkony v Evropě a v domácí lize experimentovat se sestavou a využívat své dostatečně kvalitní náhradníky. Ale jak už jsem říkal, šejkové chtějí všechno najednou a to je problém.

Reagovat
aurelio

Nejako mi nejde do hlavy ten prerod Jardima z ultradefenzívneho trénera na kouča tímu, čo dáva každému tri góly na zápas. Čo je za tým? Sledujete to niekto?

Reagovat
exot12

Nemusí byť za tým nič iné ako to, že hrá s tým čo má. Je podľa mňa jednoduchšie upraviť svoj systém na skladbu mužstva ako učiť ofenzívnych hráčov brániť

Reagovat
smazaný uživatel

to se pak pozná, jak je ten trenér dobrej, jestli je schopnej se on přizpůsobit

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
Godwinson

Emery je na hovno.

Reagovat
risk je zisk

Cože?

Reagovat
smazaný uživatel

Říkal, že Emery je na hovno. Neslyšels?

Reagovat
smazaný uživatel

*Psal, že Emery je na hovno. Nečetls?

Debile.

Reagovat
smazaný uživatel

Zítra před Edenem.

Debile.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Hazardem?

Reagovat
risk je zisk

Vim, co napsal, ale jak nekdo muze tvrdit, o tomto kouci, ze je na hovno?

Reagovat
smazaný uživatel

chodíš sem docela často, Godwinson je prostě Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Největší problém má PSG stejně na hrotu jelikož po odchdodě Ibrahimoviče tam zůstal len Cavanni a to kolik on je schopný spalit šancí za zápas to až zírám

Reagovat
Lopiger

+ má špatnou mezihru

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

ale je to sympatak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

super postřeh ,otevřel si mi oči

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
salami

protože si je schopnej jich vytvořit tolik, mimochodem letos po odchodu Ibry má 17/18, nevim, ale asi to uplně největší problém nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Článek výbornej. Dominiku, opravdu poklona. Přečteno jedním "hltem".

Reagovat
Spalovač šancí

Prostě dochází munice

Reagovat
smazaný uživatel

neni duvod se bat.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
mastakillah

Cavani jim ten titul vystřílí

Reagovat
smazaný uživatel

v L1 im ho mozem vystrielat aj ja. S Verratim, ADM, Lucasom atd by titul mali uhrat aj v desiatich

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ted jsem si uvedomil, ze domingo vypada jak Steve Kardynal

Reagovat
domingo

Kdo?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele