OLYMPIJSKÝ FOTBALOVÝ TURNAJ V PRAZE ?

05.07.2003, 13:29, aktualizováno 05.07.2003, 13:29
Aktuality
Od 1. do 3. července se konalo v Praze 115. zasedání Mezinárodního olympijského výboru. Rozhodovalo se především o pořádání zimních her v roce 2010. Pro české sportovní fanoušky bylo však důležité to, že Praha oznámila kandidaturu na pořádání letních olympijských her v roce 2016 nebo 2020. Uvidíme tedy olympijský fotbalový turnaj v Praze?

Otázkou je to, kde by se celý olympijský fotbalový turnaj odehrál? Na takovou významnou akci nemáme vůbec stadióny, ani zázemí. Byly by potřeba, alespoň čtyři kvalitní stadióny s kapacitou minimálně pro 30 000 diváků. Samotné finále by se hrálo na olympijském stadiónu, kde se požaduje kapacita minimálně 80 000 diváků. Nic z toho u nás není a rozhodně na budování tak velkých sportovních stánků nejsou peníze. Možná by se během her stadióny zaplnily, ale co s nimi po skončení olympiády? Všichni dobře víme, jak je to s návštěvností na naši nejvyšší fotbalovou soutěž, kdy tribuny zejí prázdnotou.

Na olympijských hrách nehrají svůj turnaj jen muži, ale i ženy. Mužského turnaje se účastní 16 týmů, které jsou rozděleny do čtyř skupin po čtyřech, z nichž postupují první dva celky do čtvrtfinále a dál se hraje už jen vyřazovacím systémem. Ženský turnaj hraje 8 týmů, které jsou rozděleny do dvou skupin po čtyřech, z nichž postupují opět první dva do semifinále. Tedy celkem to čítá 48 utkání.

Celá kandidatura Prahy je zřejmě jen utopistický sen některých jedinců, kteří nedokáží objektivně zhodnotit, že jsme moc malá země na uspořádání takového gigantického sportovního svátku. Dnešní olympijské hry jsou obrovský byznys, které mají šanci uspořádat jen ekonomicky nejvyspělejší země.

Vždyť v současné době není u nás ani jedno sportoviště na kterém by se olympiáda dala konat, takže by se muselo vše vybudovat a to by stálo nemalé peníze. Vzpomeňme si jaké problémy nám dělá výstavba hokejové arény pro mistrovství světa, které se u nás bude konat v roce 2004.

Je tedy téměř jisté, že Praha ani celá Česká republika neuvidí olympijský fotbalový turnaj ani ostatní sporty, které se na hrách konají. Je to sice krásný sen, ale realita je úplně jiná.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*Johny

Když někdo něco nabízí, asi musí mít předem tyto otázky zodpovězeny. Copak půjdu něco nabízet, když to nemám zajištěný? Uvidíme.

Reagovat
PJ

Taky se mi myšlenka olympiády u nás líbí, ale je to fakt spíš sci-fi, než nožná budoucnost. Předevšim na to všechno nejsou peníze, a i kdyby byly, tak co potom s těma stadiónama? Když na ligu chodí pět tisíc lidí, těžko by se pak ty stadióny uživily...

Reagovat
HOST*Adam

A to maximálně pět tisíc lidí, jinak i kolem tisícovky. Takže zase takovej pesimismus to asi nebude.

Reagovat
antimadrista

Olimpiáda v Praze? Ha ha ha, to už je na mě moc, jen krůček nás dělí od druhý Argentiny a my by sme chtěli olimpiádu. Tady vopravdu někdo spad z višně :-)

Reagovat
HOST*skalnicka

btw: olympiáda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele