Olomouc si hodlá jaro užít. Evropa je pro nás snem, řekl kouč Jílek. Vystřílí ji Řezníček?

15.02.2018, 19:16
Aktuality
Olomoucká Sigma byla nejpříjemnějším překvapením podzimu a na Hané si průběžnou třetí příčku maximálně užívají. Zacelení mezery po Chorém hostem Řezníčkem vypadá zatím slibně. Slabinou je ale úzký kádr.

Uvolněná atmosféra, pohoda a žádný tlak. Na to v posledních čtyřech letech v Olomouci vůbec nebyli zvyklí. V turbulentním období tradiční účastník nejvyšší soutěže dvakrát sestoupil a pak se zase dvakrát drápal zpátky. Na podzim však nováček uhranul celou ligu atraktivním herním projevem a hlavně výsledky. Třetí místo dává Hanákům po letech zase naději na účast v Evropě.

K pohárům se však Sigma pro jistotu nijak přehnaně neupíná. Spíš možnost zahrát si o ně bere jako příjemný bonus, sen. "Určitě chceme hlavně předvádět takové výkony jako na podzim. Pokud toho budeme schopni, tak určitě body sbírat budeme. O tom jsem přesvědčený," říkal na tiskové konferenci trenér Václav Jílek.

"Ale nechci hlásat do éteru, že Evropa je pro nás cílem, to je nesmysl. Pro mě to je sen a věřím, že i pro spoustu hráčů. Ale nechtěl bych, abychom se báli, že můžeme o něco hrát, doplnil Jílek.

"Sparta nakoupila tak, že hráčská kvalita se projeví. Ta půjde jednoznačně nahoru," míní olomoucký kormidelník. "S Libercem jsme si ukázali v generálce, že to bude asi hodně vyrovnané, bude hodně záležet na detailech. Od šestého místa už je tam odstup, takže mým vnitřním cílem je abychom se v té první pětce udrželi. Na co to bude stačit, to už necháme osudu," dodal Jílek. "Jsme třetí, ale zůstáváme nohama na zemi. Víme, že kádr je takový jaký je."

Slabina? Úzký kádr Opravdových slabin Olomouc na podzim ukázala minimum. Jednou z nich ale může být právě úzký kádr, o kterém mluvil kouč Jílek. S jednou změnou si jeho tým je schopný poradit, s každou další už se ale možnosti radikálně tenčí. V případě větší marodky nebo vícenásobného vykartování by to mohlo přinést katastrofu.

Sigma se však rozhodla ponechat mužstvo pohromadě. Na velké nákupy peníze nemá, příchody známých jmen bez herní praxe se jí v minulosti nevyplatili. A tak raději vsadí na borce z vlastní líhně, kteří v posledních sezónách i kvůli vypjatým bojům o záchranu či postup mnoho možností nedostali.

"Hráči byli úspěšní, tak jsme do toho nechtěli sahat. Netvrdíme, že bychom necítili potřebu doplnit to nebo to místo, ale to by musela posila našeho hráče jednoznačně vytlačit ze sestavy. Taková situace nebyla, tak jsme se rozhodli to ponechat i za cenu užšího kádru. S tím, že bychom to doplnili jen v případě, že by odešel hráč, který má ve smlouvěvýstupní klauzuli," prozradil sportovní ředitel Ladislav Minář.

Přestupové bingo: Za Chorého přišel Řezníček

Z mužstva tak přes zimu odešel právě na základě aktivované výstupní klauzule útočník Tomáš Chorý, jenž zamířil do Plzně

Ze stejné adresy ale přilétla do Olomouce náhrada, byť jen dočasná. Jakub Řezníček v přípravě naznačil, že by mohl být skvělou posilou. Dokonce se objevily i názory, že s ním Sigma bude ještě silnější než s Chorým. "Věřím, že Kuba Tomáše plnohodnotně nahradí. Má k tomu všechny předpoklady. V tréninku pracuje na 100 procent. Není tam žádný problém. Samozřejmě by nejraději hrál už ten první zápas proti Plzni, což bohužel nemůže. Jestli ním ale budeme ještě silnější, to ukáže až soutěž," nechtěl se pouštět Jílek zbytečně do věštění budoucnosti.

"Řízek je proti Chorasovi asi víc do vápna, ale jinak jsou si typově podobní. Náš herní styl by to nijak změnit nemělo," přidal svůj pohled kapitán Olomouce Michal Vepřek.

Řezníček se gólově prosadil hned v prvním přípravném zápase proti Prostějovu a nakonec se trefil celkem čtyřikrát.

Na začátku února si Sigma řekla o pozornost výhrou 3:0 nad podzimním účastníkem Ligy mistrů slovinským Mariborem. Tým nakonec v celé přípravě s výjimkou generálky proti Liberci neprohrál.



Na Andrově stadionu nyní věří, že nepovedená generálka může znamenat úspěšnou premiéru. V neděli zavítá na Hanou vedoucí Plzeň.

"Byli bychom rádi, kdybychom to byli právě my, kdo jí připraví první porážku v soutěži," pousmál se kouč Jílek. "Je to jistě těžký soupeř, ale soupeř k poražení," pokračoval.

"K bodovému zisku z toho zápasu bych se ale nijak neupínal. Spíš bych to rozšířil na první tři zápasy, kdy máme ještě venku Brno a doma Slovácko. Úspěšným startem by pro mě bylo aspoň pět bodů z těch tří zápasů," uzavřel Jílek.



Pohyby v kádru


Příchody: Řezníček (Plzeň - host.), Surzyn (návrat z host.), Yunis (návrat z host.).

Odchody: Chorý (Plzeň).

Příprava


Olomouc - Prostějov 5:0 (4:0) Branky: 22. a 43. Moulis, 36. a 40. Řezníček, 86. Yunis.

Olomouc - Hlučín 7:0 (5:0) Branky: 26. a 42. Yunis, 4. Hála, 12. Zlatohlávek, 34. Zahradníček, 79. Plšek, 85. Zmrzlý.

Olomouc - FC Hradec Králové 7:3 (2:0) Branky: 48. a 83. Hála, 77. a 81. Manzia, 14. Plšek, 29. Řezníček, 63. Kalvach - 51. a 72. Martan, 88. Pajer.

Dunajská Streda - Olomouc 1:2 (1:1) Branky: 14. Vida - 45. Polom, 89. Yunis.

Olomouc - Opava 3:0 (2:0) Branky: 11. Plšek, 32. Řezníček, 61. Jemelka. 

Olomouc - Radnički Niš 1:1 (0:1) Branka Olomouce: 68. Plšek. 

Olomouc - NK Maribor 3:0 (3:0) Branky: 2. a 14. Hála, 25. Plšek.

Olomouc - Slovan Liberec 1:2 (0:1) Branky: 49. vlastní Kerbr - 37. Oscar, 66. vlastní Surzyn. 

Autor: Jiří Fišara

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Plzeň si na jaře dojde pro titul. Leží před ní i výzvy v podobě rekordů
16.02.2018, 16:27
Slavia pod Trpišovským změnila kurz. Nesmíme ale uhnout, ví před jarem kouč
16.02.2018, 13:28
Liberec zahajuje novou éru. Kouč Holoubek je nadšený z posil a přeje si Evropu
15.02.2018, 10:25
Sparta i v zimě sázela na internacionalizaci. Pomůže další přestupový rekord ke druhému místu?
14.02.2018, 17:46
Teplice ztratily v zimě dvě opory. Přesto mohou myslet v tabulce vysoko
14.02.2018, 09:39
Bohemians udrželi kádr pohromadě. Chtějí navázat na úspěšný podzim
13.02.2018, 19:05
Jablonec vyměnil trenéra i kompletní ofenzívu. Zaútočí pod Radou na poháry?
13.02.2018, 14:19
Zlín v zimě získal vysněnou posilu a sní o pohárové obhajobě
12.02.2018, 18:58
Dukla sbírala v zimě zkušenosti v Lipsku. Kam v tabulce zamíří na jaře?
12.02.2018, 16:10
Mladá Boleslav zužovala v zimě kádr. Uloví na poslední chvíli posilu ze Sparty?
11.02.2018, 18:52
Brno se bizarně rozloučilo s Koném. Na jaře Pivarník vsadí na Rusa Bazeljuka
11.02.2018, 15:48
V Karviné se velké posilování nekonalo. Spolehne se na navrátilce Dreksu a nového kouče
10.02.2018, 19:08
Slovácko čeká těžký boj o záchranu. Zajistí ji góly kanonýra z Gruzie?
10.02.2018, 10:46
Baník v zimě posiloval na všech frontách. Budou milionové posily stačit na záchranu?
09.02.2018, 17:49
Jihlava ubránila Ikauniekse, věří v pomoc Svědíka i talent z Dortmundu
09.02.2018, 11:46
Útočník Chorý se stal první zimní posilou Plzně
04.01.2018, 14:52
Chorý je blízko odchodu z Olomouce do Plzně
07.12.2017, 08:38

Komentáře (12)

Přidat komentář
C-M@ster

Snad jo.

Reagovat
smazaný uživatel

A v zimě hrot místo Krmelca

Reagovat
smazaný uživatel

Když ne, tak se omluví.

Reagovat
havrys99

precizní vlastňáky s tím Libercem

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Frank Lampard 8

Jsem hlavně rád za to, že Sigma znovu hraje v horní polovině tabulky, postup do Evropy by byl třešničkou na dortu.

Reagovat
sosna

V neděli s Texlem v základu a Plškem na hrotu neprohra domácích. A pak s Řízkem v základu. Byl jsem skeptik, ale jeví se dobře zatím.

Reagovat
Fodbalysta

Řezníček mě taky zatím překvapuj. Byla to sice zatím jen příprava, ale už to jak se k tomu staví a co sem slyšel od kluků z kabiny, tak nevypadá, že to sem přišel odchodit jak jiní. (čti Mahmutovič, Depetris aj..)

Reagovat
PlackaSKS

pokud to nebude na úkor Slavie, tak s chutí do evropy, proč ne...

Reagovat
Kiwi-21

Koukám že Yunisovy a Hálovy to hodně střílelo v přípravě můžete někdo popsat jaké jsou jejich šance na základ či jak jsou na tom herně děkuji

Reagovat
sosna

Šance na základ je u obou nejspíš jen v případě zranění. Kraje jsou jasně Zahradníček - Falta, jako alternace pak Moulis - Hála. Ten se celkem rozehrál vloni, na křídle mu to evidentně svědčí víc než na beku. A Yunis alternace za Řezníčka. Po návratu z Polska celkem maká, tak snad na sobě zapracuje a v létě z něj třeba bude hroťák do základu.

Reagovat
Fodbalysta

jak píše sosna.. co se týká Jakuba Yunise, tak je teď podle mě nejvyšší čas ukázat, jestli na to opravdu má nebo nemá.. jinak to vypadá na takovou tu klasickou "pendlovačkou" po hostováních mezi 1. a 2. ligou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele