Oldřich Nejedlý - Král střelců MS

10.01.2012, 12:01
Životopisy
Bezesporu jeden z nejlepších útočníků historie našeho fotbalu. "Dovedl všechno, co má umět fotbalista nejvyšší třídy," píše ve svém životopisu Ladislav Ženíšek. Báječný technik, znamenitý střelec, hráč s výtečnou přihrávkou a dvojími plícemi. Stal se nejlepším střelcem MS 1934 a byl prvním Čechem, který hrál ve vybraném mužstvu světa.

Šestadvacátého prosince už to bylo 102 let, co se manželům Nejedlým narodil malý Olda. Táty ševce si však moc neužil. Ten totiž musel po vypuknutí první světové války narukovat a padl hned při prvních bojích. Zůstala po něm vdova se čtyřmi dětmi. Další roky tak trochu korespondovaly s jejich příjmením - jídla moc nebylo, malý Olda, který měl už od pěti let na starosti různé domácí práce, především pak krmení hus, byl ještě dlouho podvyživeným tintítkem. Zato však nesmírně šikovným s hadrákem na hřišti v rodném Žebráku.

Školu zvládal levou zadní, jenže na študia nebylo u Nejedlých ani pomyšlení. Samé jedničky jsou sice pěkná věc, ale když není na chleba, musí nadějný student na studia zapomenout, vyučit se zámečníkem a v sobotu dopoledne pomáhat matce v trafice prodávat viržínka. Od patnácti hrál za žebrácké chlapy, pak to chvíli zkoušel v Čechoslovanu Košíře, ale jen chvíli - brzy přestoupil do nedalekého Rakovníka. Když totiž v zápase s tehdy již druholigovým celkem vstřelil čtyři góly, nemohli to jeho funkcionáři nechat jen tak. Nějaký čas vedení Čechoslovanu neúspěšně přemlouvali, až se přestup upekl při jedné nadmíru podařené pitce, kdy rakovničtí kromě mastného účtu zaplatili Čechoslovanu (ne Nejedlému) ještě 2300 Kčs.

Sedmnáctiletý Oldřich Nejedlý se v druholigovém týmu ani nestačil rozkoukat a už byl jeho nejlepším střelcem. Takový zjev nemohl uniknout pražským očím. Nejrychleji přiskákali klokani. Když přijeli k trafice jeho matky, zeptali se před ní sedícího Oldřicha, kde tu bydlí nějaký Nejedlý. "To jsem já," řekl. Bohemáci se naštvali, mysleli, že si z nich dělá srandu. Až hospodský jim potvrdil, že to nedochůdče je opravdu ten hledaný kanonýr. Plácli si. Jenže ještě než vypršela karenční lhůta, přivalili sparťani. "Kolik ti dali?" "Deset tisíc." "Od nás dostaneš třináct." Dalším přímluvcem byl jeho starší bratr, který pracoval v továrně, jejíž majitel byl sparťanský maniak. Ten mu dal po vzoru Dona Corleona nabídku, která se nedala odmítnout - buď brácha podepíše Spartě, nebo letíš. Do licitace se ještě zapojila i Nejedlého matka, která synovi dovolila přestoupit jen za předpokladu, že nezanevře na řemeslo. "Nebojte se, maminko," řekl Olda a v roce 1931 podepsal přestupní lístky do Sparty. Když pak mámě vysypal do klína oněch třináct tisíc v malých bankovkách, chuděra se rozplakala. Tolik peněz v životě neviděla.

První zápas za nový klub sehrál proti Rakovníku. Vzájemný mač byl kromě dvaceti tisíc pro klub za přestup součástí dohody obou stran. Ze svých nových spoluhráčů byl jaksepatří vyklepaný, jak by taky ne - Káďa, Silný, Kolenatý nebo Burgr, to byla tehdy světová extratřída. Dokonce se šel převléct do šatny domácích, do té sparťanské si jít prostě netroufl, přestože ho tam vedoucí letenských poslal. "Raději ještě tady," prohlásil dvaadvacetiletý vyjukaný elév, aby pak na hřišti veškerou nervozitu hodil za hlavu a nasázel Rakovnickým pět gólů. Noví spoluhráči poznali, že ta "Žížala", jak mu sem tam někdo říkal, opravdu něco umí. Fanoušci si na toto zjištění museli chvilku posečkat, Sparta měla na programu ještě zájezd do Německa a Dánska. "Cože, kdo to je?" ptali se nejen oni 14. června, kdy ve Varšavě Nejedlý navlékal přes hlavu poprvé reprezentační dres - šest dní po debutu ve Spartě! Aby někdo neměl nemístné poznámky o oprávněnosti nominace, dal raději gól. A když ho tito fanoušci pak viděli na vlastní oči, nestačili se divit, koho to ve svém mužstvu mají.

Přišlo první kolo Středoevropského poháru proti Juventusu. Musel je rozhodnout až třetí zápas na neutrální půdě - ve Vídni (tehdy neplatilo pravidlo o větším počtu vstřelených branek na půdě soupeře, v případě shodného součtu branek se hrálo třetí utkání). Na výhře 3:2 v tomto duelu se mladíček Nejedlý podílel gólem a asistencí. V druhém kole střílí vídeňskému WAC na jeho půdě dvě branky (3:2 pro Spartu), v odvetě jednou přesnou trefou koriguje prohru 3:4 a v rozhodujícím třetím utkání mu rozhodčí neuzná regulérní gól a Sparta vypadává. Nic to však nemění na tom, že hubeňour z Žebráku ztekl bašty fanoušků na první pokus. Odteď to bude jejich "Olda".

Tvrdá životní škola ho naučila jedno - nic není zadarmo a o vše je pořád třeba se rvát. Klub mu zajistil místo u Poštovní autobusové dopravy (civilní zaměstnání bylo běžnou praxí i největších hvězd, kupř. Plánička byl úředníkem atd.). Ale když prostál prvních čtrnáct dní na nohou, zařídila mu Sparta přestup do statistického oddělení. Musel ovšem po práci a tréninku navštěvovat večerní školu. Neusnul na vavřínech jako celá řada jiných vylétnuvších hvězdiček, co zhasly ještě dřív, než si jich někdo pořádně všiml. Předně ho po celou dobu zdobila obrovská skromnost, slušnost a pokora. Léta prožitá v bídě jej nejen otužila, nýbrž dala mu do vínku i ryzí charakter, kvůli němuž ho budou mít všichni rádi.

Začal na sobě též pořádně makat a zejména hodiny a hodiny tréninkových dávek, navíc po boku tehdejší hvězdy Belgičana Braina, mu daly strašně moc. Klidně i dvě tři hodiny trávili tito dva po tréninku navíc, popř. mimo tréninkový jízdní řád. Jednu hodinu centroval zleva Nejedlý na Braina levou, a ten střílel střídavě oběma nohama na bránu, pak se vystřídali a Braine posílal zprava centrované balóny na Nejedlého a pro změnu ten pálil z voleje. Střídali pozice, střídali nohy, střídali cviky, běhali až do mrtva. Stačilo několik měsíců a o Nejedlém věděla celá Evropa. Už za rok se stal s 58 brankami v 54 zápasech nejlepším střelcem svého týmu a tuto pozici si držel až do roku 1938. V lize pak nastřílel (i za Rakovník) 180 gólů, což jej spolu s Janem Kollerem řadí na 4. - 5. příčku historických tabulek. A ostrými nepálil pouze v klubu. Ve 43 reprezentačních startech překonal soupeřova gólmana 29x.

Střelec byl, jak vidno, famózní. Velké vápno, to bylo jeho území. S nadsázkou by se dalo říct, že nešlo o pokutové, ale o Nejedlého území. Ačkoliv nebyl žádný obr, dokázal v šestnáctce pravidelně přeskakovat i čahouny o hlavu větší, než byl on, a být u míče dřív než ostatní. Proč? On měl totiž ten kluk perfektní výběr místa, perfektní orientaci ve skrumážích, perfektní odhad vývoje situace a směru odraženého balónu. Neznamenalo to ale, že by dával nějaké šmudly, když na to přišlo, dokázal na branku soupeře vyslat takovou bombu, že to kolem brankáře jen hučelo. Jeho střely byly precizně umístěné a prudké, z voleje pálil lépe než mnozí jiní z klidu. "Střílel jsem většinou přímým nártem, malá noha mi to nejlépe dovolovala, a umísťování střel mi brzo nedalo žádnou práci; dostal jsem bránu do oka, cíl jsem nemusel hledat," popisuje v knize Velikáni naší kopané své know-how. Holt, tréninková dřina s kolegou Brainem se nějak musela projevit. "Plánička byl nějaký brankář, ale když se Nejedlý opřel do míče, věděl, že míč si najde horní růžek branky a že na něj nedosáhne," píše se dále v této knize. Chytrost prokazoval Nejedlý i svou záviděníhodnou pohotovostí, párkrát vrátil balón brankáři z půlky přímo výkopu. Jako třeba proti své Spartě na sklonku kariéry v dresu Rakovníka, kam se vrátil. Věchet vykopl míč a vracel se k brance. Přitom pomrkával do hlediště, kde měl svoji slečnu. Najednou měl balón zpátky v bráně. Bylo to tak rychlé, že se domníval, že mu tam někdo hodil náhradní míč.

Ale nejen střelba dělala Oldřicha Nejedlého Oldřichem Nejedlým. Okolní země přestupovaly na WM systém, v němž v pětici forwardů figurovaly dvě stažené spojky zapojující se do mezihry. Ale znáte Čechy - ti musí mít vždy něco extra. U nás se hrálo se čtyřmi útočníky v lajně, jen levá spojka byla stažená. Bystřejším z vás už zajisté došlo, že tou levou spojkou byl právě Nejedlý. Z tohoto postu pokryl celé hřiště, už ve 30. letech hrál to, co po svých ofenzívních svěřencích požadují dnešní trenéři. Hodně se tehdy mluvilo o jeho vysoké herní inteligenci, o jeho neutuchající bojovnosti. Dřel každý zápas do úmoru, prakticky se nezastavil. Přímo proslulými se pak stala jeho křížná podání přes celou šířku hřiště, jimiž zásoboval zápas co zápas své spoluhráče na pravé straně. Na té levé pak vytvořil v reprezentaci naprosto fantastickou dvojku s Antonínem Pučem ze Slávie, s nímž si rozuměl jak s nikým jiným. Oba to potvrdili především na MS v Itálii v roce 1934, kde dali sedm z devíti našich gólů.

Na onom šampionátu měl Oldřich Nejedlý fazónu jak hrom. S pěti přesnými zásahy ve čtyřech utkáních se stal králem střelců, přičemž toto prvenství potvrdila nejvyšší místa až v r. 2006, protože Němci, poražení v semifinále Nejedlého hattrickem, těžko přetěžko skousávali, že by mohl být nejlepším střelcem neárijec, když už jsou jeho soukmenovci na jejich úkor ve finále. A tak to různými zákulisními čachry zařídili tak, aby ve statistikách stálo, že jeden z těch gólů dal záložník Krčil. Nejprve se Nejedlý jedním gólem a jednou příhrou podílel na vyřazení Rumunů, resp. Švýcarů - nutno podotknout, že už od prvních kol se hrálo K. O. systémem. V prvním duelu jsme se s podceňovanými Rumuny ve velkém větru trápili ostošest a vítězný gól na 2:1 vsítil Nejedlý až těsně před koncem. Právě zde prokázal, že je nadán orientací par excellence. Před soupeřovou bránou se rozpoutala - ako vravia bratia Slováci - taková trma vrma, že se na zemi ocitl i rozhodčí. V nepřehledné situaci vyčíhl Nejedlý nejen míč, ale i volné místo v brance a bylo vymalováno. O vítězství 3:2 nad urputně bojujícími Švýcary rozhodl rovněž on a rovněž těsně před koncem.

Na řadě byli Němci. V té době už v Říši řádil hnědý mor a Hitler už v Orlím hnízdě plánoval, jak si při finále v lóži poklábosí s "Ducem" Mussolinim. Avšak skvěle chytající Plánička a pohotový střelec Nejedlý pro podobné dostaveníčko jaksi neměli pochopení. Tři přesné trefy Nejedlého stanovily skóre 3:1. "Tady, když jsem se zase jednou díval, jsem pochopil, jaký byl Olda velký hráč," vzpomínal Láďa Ženíšek, sledující semifinále z lavičky. Vtip, cit v noze, chytrost a tvrdost. Nejedlý měl v tom zápase celkem asi čtyři dobré příležitosti a tři z nich proměnil. To mluví samo za sebe. "Naši kluci hráli jako z partesu, ale dva jmenovaní hráči čněli nad ostatními. Zejména druhý a třetí Nejedlého gól stály za to. Při tom druhém napálil míč do břevna, a zatímco všichni ostatní jakoby zcepeněli, on vyskočil na odražený míč a hlavou zavěsil. A při třetím gólu si v rohu velkého vápna zpracoval na prsa Junkův aut a z halfvoleje z otočky nedal Kressovi šanci. Byli jsme ve finále MS!"

Proti nám stála domácí Itálie. Okolnosti tohoto finále jsou notoricky známé. Švédský sudí Eklind si před zahájením zaběhl do Mussoliniho lože pro radu, jak má pískat, a tohoto ponaučení se poctivě držel po celých 120 minut. Po 90 minutách to bylo nerozhodně 1:1, když jsme po Pučově ráně šajtlí od brankové čáry vedli 1:0 a většinu zápasu hráli prakticky v deseti, jelikož Krčil byl po brutálním zákroku zraněn a víceméně jen statoval. Střídat se tehdy ještě nemohlo. Ještě deset minut před koncem šel Nejedlý sám na Combiho, ale zbrkle přestřelil. Dvě minuty na to Orsi vyrovnal a v 94. minutě Quaita rozhodl. Nicméně domů se naši reprezentanti vrátili jako národem milovaní "Zlatí hoši" a vlak, jímž se vraceli do Prahy, byl po celou cestu od hranic lemován tisícovkami nadšených fanoušků.

V tom vlaku jel i nejlepší střelec MS, k jehož nohám nyní padaly nabídky k přestupu jako dešťové kapky. Švýcaři mu dokonce nabídli občanství a změnu jména z Nejedlý na Nejedlini, když jim v žertu namítal, že by s jeho příjmením měli problém. "Ten hráč by měl být profesorem všech světových útočníků," glosoval Nejedlého výtečné výkony předseda Švýcarského fotbalového svazu. Zůstal. Profesoroval doma. Se Spartou získal až do r. 1941, kdy se vrátil zpět do Rakovníka, tři mistrovské tituly a v r. 1935 prvenství ve Středoevropském poháru, nejvýznamnější klubové soutěži té doby. O rok později prohrají rudí finále s Austrií zásluhou jediné branky v obou zápasech.

Co se Oldřicha Nejedlého týče, tak ten v r. 1939 získává svou jedinou korunu Krále ligových střelců. V r. 1937 se konalo exhibiční utkání Západní Evropa versus Střední Evropa. Vůbec první v historii. Důvodem nebyla ani tak snaha ukázat divákům přední světové hráče pohromadě, jako spíš to, že pokladna FIFA byla totálně vybrakovaná. Z našich se tohoto utkání účastnil aktivně jen kdo? Správně - Oldřich Nejedlý (původně nominovaný Plánička neodjel a jeho náhradník Klenovec se na hřiště nedostal). V útoku byl velký přetlak, hráči jako Piola, Meazza, Sárosi byli borci, jejichž jména vyslovovali fanoušci po celém světě s rozechvělým hlasem a mrazením po těle, to byly největší superhvězdy tehdejšího fotbalu. Nejedlý, který občas zaskakoval i na křídle, postoupil své místo na levé spojce Maďaru Sárosimu. Vedl si tak, že byl svými spoluhráči svorně označen za nejlepšího hráče utkání.

Ve stejném roce byl při tom, když náš nároďák sehrál veleslavné utkání v Londýně proti domácí Anglii, jež dosud doma neztratila ani bod. Naši kluci zahráli skvěle, "anglický lev se třásl" o vítězství, psal anglický tisk. To si v poměru 5:4 zajistili Angličané až ránou z mlhy pár minut před závěrečným hvizdem. Nejedlý, jenž podobně jako ostatní uchvátil ostrovní obecenstvo a odborníky, v tomto utkání dva góly dal a na jeden přihrál. V r. 1938 přišlo MS ve Francii. Na výhře 3:0 s Holandskem se Nejedlý podílel jednou brankou, stejně jako v dalším zápase s Brazílií, jež skončilo 1:1. Do opakovaného zápasu kvůli zranění nezasáhl a jelo se domů.

A přišla válka. V roce 1941 zamával Nejedlý Spartě a vrátil se do Rakovníka. Válel v druhé lize, a když se mu jako hrajícímu trenérovi podařilo spolu s dalším výtečným internacionálem - "Pepanem" Košťálkem dvakrát vykopat postup, tak i v první. Sparta ho chtěla na stará kolena zpět, on ale s díky odmítl. V jednom zápase si jedno z těch starých kolen ošklivě poranil. Léčil se, jak to šlo, hrával pak otejpovaný, až r. 1948 ve svých 39 letech s vrcholovým fotbalem seknul definitivně a nastupoval už jen v rodném Žebráku. A když mu pak v jednom zápase přerazil nějaký vesnický balík nohu, na hřiště už se nepodíval. Tedy jako hráč. V r. 1954, když československý fotbal bil na poplach, usedl spolu s K. Borhym a J. Cejpem na lavičku národního týmu. Bylo zrovna MS ve Švýcarsku, ale "Nejedlini" se svými kolegy pomoci nedokázal a naši reprezentanti odjížděli ze šampionátu s ostudou.

Na fotbal chodil dál, ale živil se už jinak. Stal se ředitelem berounského ČSAD. Zemřel 11. 6. 1990 během MS v Itálii. Jak symbolické...

Úspěchy:
Vicemistr světa 1934, vítěz STEP 1935, finalista STEP 1936, hráč výběru Záp. Evropy, 4 x mistr ligy, 1x nejlepší střelec MS, 1x nelepší střelec ligy;
43 zápasů za nár. tým/ 29 gólů; 415 zápasů za Spartu 388 gólů.

Autor: články čtenářů / Puskas

Komentáře (82)

Přidat komentář
lajka30

hodně moc dobrej článek

Reagovat
smazaný uživatel

zase jsem si o něco rozšířil fotbalové obzory, díky Puskasi

Reagovat
Puskas

Není zač

Reagovat
smazaný uživatel

Nejedlini

Reagovat
cubinho

Super

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím tady s těmi hráči. Jako jo, je super, že si na ně vzpomeneme, ale nikdo jsme ho neviděli hrát a ty zápasy by nás asi ani nebavily. Nepopírám, že byl dobrej - na tehdejší dobu, kdy se spousta klubů teprve zakládala. V době divného rozestavení i poněkud zvláštního bránění.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

To je úplná kravina, co říkáš. to je, jak kdybys odsuzoval středověký způsob cestování na koni jen proto, že jezdíš autem. tehdy bys ani nedýchal, kdybys viděl Oldu, Pepiho nebo Meazzu s Orthem, nesmíš to hodnotit dnešníma očima, to je základní chyba.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi jsi úplně nepochopil, co chtěl svým příspěvkem říct.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky si říkám, že to nemůžu srovnávat. Ale promiň jinýma očima než mýma - tedy dnešníma se na to dívat neumím. Nedokážu se ubránit myšlence, kde by asi dnes hrál, jestli by se vůbec prosadil. Ale to asi občas napadne každého. Srovnávat jízdu autem a na koni, to je jako srovnávat fotbal a hokej. Sport ano, ale úplně jiné odvětví. S tím jsi trochu přestřelil.

Reagovat
Puskas

No, jde o způsob cestování a způsob hry, který byl, jak byl, a který je, jaký je. Jsou hráči, kteří by při dnešním způsobu trénování a přípravy byli na výši i dnes. Schopnosti člověka jsou dány - i ty vyjímečné, jde jen o možnost je projevit. Tehdy měli všichni stejné podmínky a on spolu s některýými dalšími vynikal, tak jako vynikají dnes Messi a spol. Kvylitativně se vyvíjí hra samotná, vynikají pak hráči, co se tomuto vývoji dokáží přizpůsobit.

Reagovat
domingo

Ja tyhle clanky mam rad, ale jinak s nim v podstate souhlasim v tom, ze jinak nez jako nostalgickou predstavu neceho, co si nemuzu pamatovat (a tudiz idealizuju) to brat nejde.

Na druhou stranu spekulovat o tom, jestli by se ted prosadil nebo ne, je kravina, fotbal proste prosel radou diskurzivnich zmen a posuzovat jednotlive hrace ma cenu pouze v kontextu te konkretni epochy, ve ktere hral, a je to naprosto legitimni a nenapadnutelne..

Reagovat
Puskas

Já s tím nemám problém, však o něm píšu v kontextu dané doby, vyzdvihování tehdejších hvězd na úkor dnešních jsem provozoval kdysi na základce, ale právě to, že by se zrovna on prosadil i dnes, píše třeba Bican a dodává, že "jako jeden z mála". Vadí mi spíš jakési zhlehčování tehdejších hráčů, které jsem - možná neprávem - z tohoto příspěvku cítil.

Reagovat
iamek

Reagovat
iamek

Pod paula :/

Reagovat
smazaný uživatel

Ty neustálý dohady o tom, jestli by se hráči z minulosti prosadili dnes a hráči současnosti dřív, jsou úplně bezpředmětný

Reagovat
smazaný uživatel

rešpekt Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
santini

kvalita

Reagovat
smazaný uživatel

Zase skvělá přestupová politika Sparty . Mimochodem věta "Od patnácti hrál za žebrácké chlapy," zní dost drsně .

Reagovat
Puskas

Jsem rád, že si toho někdo všiml

Reagovat
smazaný uživatel

mafianská politika. Ale co taky čekat od Sparty, že...

Reagovat
smazaný uživatel

Cokoliv. Já jsem na naší historii hrdý.

Reagovat
Maverick 65

Reagovat
Puskas

ČKD Sokolovo taky?, Bratrství...

Reagovat
smazaný uživatel

Historii Sparty beru jako celek. A jako na celek jsem na ní hrdý. Krom toho, tomuhle přejmenování se nevyhlo více českých klubů.

Reagovat
Puskas

Jasné.

Reagovat
smazaný uživatel

A na tu tehdejší přestupovou politiku jsem zatraceně hrdý . Tyhle časy raného československého fotbalu musely být super.

Reagovat
Puskas

ještě lepší to je v hokeji - na první mezinárodní turnaj jela naše repre s tím, že nehrála s pukem a o to, že brankář má jinou hokejku se dozvěděli až ve vlaku od švýc. brankáře. Ten náš si ji koupil v té Francii, prohráli, co se dalo, ale už na zpáteční cestě vyhráli nějaký zápas. A ten první dostali hned brzo, brankář tehdy říkal, že to byl takový fikot, že tahal puk z brány dřív, než si stačil upravit motýla . Idyla, něco jak film Báječní muži s klikou...

Reagovat
Seppe

krásný článek,jen víc takových.Naše fotbalová historie má mnoho fotbalistů,kteří si zaslouží, aby se na ně nezapomnělo.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda,že ten Raymond Braine nakonec nehrál za naši reprezentaci,jak se plánovalo

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda udělej Kvašňáka.

Reagovat
Puskas

Dosť bolo Sparty Teď je na čekané Duklák, pak jsem poslal cizince - legednu MU a pak konečně Mirek Wiecek - hejá Ostrava!!!

Andreje mám samozřejmě v plánu, ale až později.

Reagovat
uff

Dostanes sa aj na slovakov? Teda mimo Andreja Kvasnaka. Článok opäť super. Teším sa na Wieceka o tom sa málo píše a málo sa spomína, aspoň je to môj dojem.

Reagovat
Puskas

Ze Slováků bude v únoru určitě Jožo Adamec, bo bude slavit sedmdesátku.

Reagovat
suldik

tešíme sa

Reagovat
smazaný uživatel

Adamec ešte by si mohol Antona Ondruša, Karola Dobiaša, Leopolda Šťastného, Ladislava Kunu, Ladislava Jurkemika... kde sú tie časy

Reagovat
smazaný uživatel

Puskas, gratuluji k dalšímu skvělému článku!

Reagovat
smazaný uživatel

Puskás Už som si hovoril, čo je s tebou

Reagovat
Puskas

Tak ony ty články byl už před Silvestrem,ale přednost dostaly ty aktuálnější.

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
vanGomm

Moc pěkné počtení.Jinak si myslím,že hráči jako právě Nejedlý,nebo Bican aj.by se určitě přizpůsobili a tedy i uplatnili ve fotbale i dnes.To samé platí i hráčích co hrají v dnešní době,kdyby se narodili o 80 let dříve.Pravda museli by hrát na horších terénech,ale horší by měli i kopačky a jiné by byly i míče rozestavení atd.Oni by se také přizpůsobili.S tím se totiž už člověk narodí.Ten kdo se narodí pro fotbal,jako poleno,toho může trénovat kdo chce a dotyčný může trénovat jak dlouho chce stejně z něj nikdy nic nebude.To,že si tu někteří myslí,že by se Nejedlý v dnešním fobalu neuplatnil celkem chápu,protože to samé budou budoucí mladí psát za 60 let o Messim a dalších.

Reagovat
Puskas

Reagovat
suldik

Ja si tiež myslím že keď to človek raz v nohe, hlave má, tak sa prispôsobí akémukoľvek štýlu v hocijakej dobe a keď je drevo tak to nejde (česť výnimkám).

Reagovat
smazaný uživatel

Způsob hry se přizpůsobí tomu momentálnímu trendu, kdyby dnešní hráči vyrůstali na stejných podmínkách, byli by všichni taky na stejný úrovni, možná nějáký primadony ne, ale většina ano.

Reagovat
Puskas

Píšu to samé výš, a vzhledem k tomu, že tu brzy budou další články o bývalých hvězdách, dá se podobná debata čekat ještě několikrát.

Reagovat
suldik

malé OT ale tu to bude prekážať asi najmenej keď sa tu rieši história: Chcem sa opýtať prečo má Sparta prezývku "železná"? Má to nejaký pádny dôvod napr. sponzora v železiarňach alebo to brať len z prozaickejšej stránky napr. výhry zo železnou pravidelnosťou?

Reagovat
Puskas

Přetči si článek o Káďovi, který tu byl kolem Vánoc, tam to trochu je vysvětleno.

Reagovat
suldik

vďaka našiel som to...parádny výkon neprehrať 50 zápasov a s takým skóre...museli to naozaj všetko valcovať takže asi zaslúžená prezývka

Reagovat
Puskas

Spíš si myslím, že velkou roli hrály ty výsledky s předními evr. týmy pro toto označení.

Reagovat
suldik

Asi to tak bude, ale určite k tomu pomohli aj nekončiace výhry v domácich súťažiach s teritoriálnymi rivalmi (to asi ľudia tiež dosť prežívali)

Reagovat
smazaný uživatel

Měli několik let sérii,kdy neprohráli v župním přeboru ,případně v následném play-off župních vítězů jediný zápas

Reagovat
suldik

ďakujem aj tebe, v tom článku o Káďovi Puskas píše aj o európskych mužstvách, ale aj tá séria s domácimi mužstvami je pozoruhodná

Reagovat
smazaný uživatel

To taky,tehdy poráželi např. družstva ze Španělska

Reagovat
suldik

ktovie či aj vtedy boli také rozdiely vo financiách (platy, prestupové čiastky) medzi západnými mužstvami a našimi...ak áno tak tie porážky ešte viac naberajú na hodnote keď "boháčov" porážali "chudobní neznámi"

Reagovat
smazaný uživatel

tak v tej dobe (20.roky) na pevnine prestupy nejako často neprebiehali, ak vynecháme Ricarda Zamoru a jeho Real Madrid - Espanyol - Barcelona. V Anglicku to boli iné grády, tam padali tisíce libier, vtedy nepredstaviteľné sumy. Na začiatku tridsiatych rokov však v československých kluboch, najmä Sparte a Slavii kolovali veľké peniaze. Veď napríklad zošívaní kúpili Bicana z Rakúska a chceli aj Sindelara, Sparta zobrala Belgičana Braina, ktorý tiež nebol najlacnejší. Predvojnová 1 koruna = 1 dolár, takže to v ČSR určite nebolo až také biedne, ako si niekto myslí

Reagovat
suldik

super nick

to tu asi nepatrí, ale zasa raz som sa utvrdil keby po vojne neprišiel "víťazný február" tak sa máme oveľa ale fakt že oveľa lepšie

Reagovat
smazaný uživatel

podľa prezývky

Reagovat
Puskas

No především u nás byl až do r. 1925 amatérismus, tak asi tak.

Reagovat
rufus

Ve čtyřech po sobě jdoucích sezonách, od roku 1920 až do roku 1923, Sparta neztratila v tehdejší lize ani jeden bod. K tomu přidala i několik výher nad poměrně silnými evropskými týmy a označení Železná Sparta bylo rázem na světě.

Reagovat
suldik

dikes

Reagovat
smazaný uživatel

Keďže som momentálne chorý, dám si to vytlačiť v robote a prečítať. Futbal do roku 1945 ma veľmi fascinuje a rád si prečítam akúkoľvek literatúru o tejto téme. Za fantastický článok ďakujem. A z legiend MU by mohol byť podľa mňa Billy Meredith

Reagovat
Maverick 65

Pan Hráč ACS ♥

Reagovat
smazaný uživatel

Puskas Díky za ty články!

Reagovat
Puskas

není zač

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Akoze velky respekt - paradny clanok - smekam klobouk

Reagovat
Ligter

Jen tak dál s těmito články.

Reagovat
božský John

Stejně ti Sparťani jsou obchodníci jak vix.....

Reagovat
Zaschrona

Tady v Rakovniku na nej stari fotbalovi fandove jeste porad casto vzpominaji, opravdu veliky hrac. Skvely clanek..

Reagovat
centos

Rakovník? Jak se má Kolesa?

Reagovat
božský John

Sleduje plavající ženy

Reagovat
Ligter

Možná už vydal nějakou příručku typu „Jak zapojit drát“ nebo „Jak sestavit obvod.“

Reagovat
Zaschrona

Porad pokracuje ve sve politice "voda je zlo!"

Reagovat
smazaný uživatel

Borec

Reagovat
lubik

Puskasi ? chtel bych o tebe neco poradit mohl bys ?

Reagovat
Puskas

Co potřebuješ?

Reagovat
lubik

Chtel bych se zeptat kde cerpas ? a jesli by jsi me doporucil nakou knizku o sparte , jejich legendach atd. nebo o velikanech nasi kopane

Reagovat
Puskas

Čerpám z knih - třeba Velikáni naší kopané, o Spartě je pak nejlepší Železná Sparta, ale všiml jsem si, že nedávno vyšla nějaká kniha o slavných postavách Sparty, bude ale spíš co do obsahu totožná s medaiony, co jsou v té Železné S.

Reagovat
smazaný uživatel

já mám akorát 2.díl

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele