O šampionovi jen pokorně a šeptem

24.06.2011, 12:09
Životopisy
Zaujalo nás
Už si plánuje rozlučku s kamarády z Ajaxu. S pomocí Jaapa Vissera nedávno publikoval svou první autobiografii. Konečně se bude moci naplno věnovat své rodině, která před 18 měsíci málem přišla o jednoho ze svých nejdůležitějších členů. Ledově klidný bouřlivák Edwin van der Sar napsal tečku za svou 21letou kariérou.

Sice hořkou v podobě nevydařeného finále Ligy mistrů, ale přesto opouští scénu jako tichý vítěz. A fotbalová Evropa tak přichází o jednu ze svých nejvýraznějších postav minulého dvacetiletí. Nesporně. Vždyť se o tom přesvědčíme i 3. srpna, kdy v Amsterdam Areně tradiční "otevírací den" nové sezony zakončí očekávaná rozlučka s ušatou legendou. Ta totiž doufá, že její pozvánku neodmítne minimálně většina úspěšného Ajaxu z poloviny 90. let, který hned dvakrát v řadě stanul ve finále Ligy mistrů. A zároveň by se po jejím boku mohli objevit i ti nejčerstvější spoluhráči z obrany Manchesteru United, s nimiž kupříkladu utkal onu památnou šňůru bez inkasovaného gólu. Po totožném pažitu by tak v jednu chvíli mohli a měli pobíhat hráči jako Nemanja Vidić, Gary Neville, Rio Ferdinand, Paul Scholes, Jari Litmanen, Marc Overmars, Clarence Seedorf či nynější kouč Ajaxu Frank De Boer, blízký Van der Sarův přítel. Tak by se krásně prolnuly dvě věkově ne tak vzdálené garnitury, jichž byl dnes 40letý rodák z Voorhoutu nezapomenutelnou součástí. Ve dvou různých dekádách.

Zrovna nedávno vydaná van der Sarova biografie prostě musí být silnými zážitky doslova napěchovaná. Už jen skutečnost, že brankářova manželka v prosinci 2009 prodělala krvácení do mozku, vhání mráz do zad. A speciální dílo to bude dozajista po více stránkách - pokud k ní předmluvu sepsal samotný Sir Alex Ferguson a její první výtisk měl údajně svírat v rukou zmíněný De Boer, nemůže tomu snad ani být jinak. Nás teď nicméně bude zajímat patrně hlavně obsah s čistě sportovní tématikou, o jehož charakter se pochopitelně zasloužila zejména vytáhlá a stále hubená legenda. Tím spíš bychom na toto dílo mohli být natěšeni, pokud i tato kniha byla psána se stejnou pokorou, s jakou van der Sar plnil řádky své kariéry déle než dvacet let předtím. Koneckonců mám takový dojem, že jsem se dosud nesetkal s žádným jiným brankářem, který by po takové sbírce týmových i individuálních ocenění ještě ve 40 letech prohlašoval, že "se má stále co učit - na trénincích i během zápasů". Vy ano?

"Nikdy jsem nechtěl být brankářem. Býval jsem hráčem v poli, ovšem nepříliš talentovaným. Vždy jsem o sobě pochyboval. Když mi bylo 18, 19 let, nevěděl jsem, co chci. Kam směřuji..." zavzpomínal si v nedávném rozhovoru Edwin van der Sar, který ještě v tomto věku o přestupu do hlavního města mohl tak akorát snít. "Věřím, že mi má nejistota během kariéry pomáhala. Tyto pochybnosti jsem do jisté míry potřeboval jako motivaci. Jakmile jste domýšlivý a příliš sebejistý, ztrácíte nadhled," pokračuje rozumně a přidává svůj mladický vzor, "neustále jsem sledoval ostatní brankáře a porovnával se s nimi. Pamatuji si, jak jsem pozoroval Westervelda a přemýšlel přitom...hmmm...skoro jsem až žárlil. Ve Westerveldovi jsem viděl něco, co jsem v sobě spatřit nemohl."

Přitom do takové reprezentace se Van der Sar dostal o čtyři roky dříve než jeho idol. A nakonec tam také odchytal dvacetkrát větší porci zápasů. Na tuto úroveň ho ovšem především dovedla právě ona skromnost snoubená se sebekritikou. Vždyť když vychrtlý golman končil svou druhou (a poslední) sezonu v Juventusu, uzavíral tuto kapitolu svého života coby nejméně propustný brankář Serie A té dvouletky a samotní Bianconeri pod jeho neustálým dohledem za celý poslední ročník prohráli jenom třikrát. S dvoubodovým odstupem každopádně finišovali za prvním AS Řím, stejně jako jim o 12 měsíců dříve scházel jeden krok do slavícího Lazia. Což se zkrátka bralo jako neúspěch. Mnozí by si nejspíš řekli, že byl Van der Sar přesto spolehlivým tahounem tohoto dvakrát v řadě stříbrného celku. Ale jakmile se dal do rekapitulace sám Holanďan, takový dojem se vám z hlavy rázem vytratil. "Přiznávám, že jsem v Itálii po ty dva roky nechytal moc dobře. Dostával jsem ze sebe míň, než byl můj standard v Ajaxu. Nevím proč," krčil Van der Sar rameny v srpnu 2001, kdy byl pod nátlakem příchozího Buffona odvelen pod křídla Fulhamu.

Van der Sar přitom nebyl jen výjimečně charakterní osobností, ale i prototyp "chytrého brankáře". Pro jeho vystižení by pak bylo vůbec ideální nastínit si konečně situaci, za níž Van der Sar učinil patrně nejvýznamnější krok své kariéry.

Do Manchesteru United se měl stěhovat ve 34 letech jakožto golman, který před sebou už nějaký ten pátek pomyslný zenit tlačí tak, aby se za něj za boha nemohl dostat. Ve Fulhamu, jenž ho z Itálie kupoval v roli zbrusu nového účastníka Premier League, se výrazně zasloužil o okamžitou záchranu jeho prvoligové identity. Pak v následujících třech sezonách pod svůj průměr sice neklesl, ale přirozeně i díky své povaze nijak zvlášť nevynikal. Mezitím na Old Trafford nekonečných šest let hledali pořádného následovníka Petera Schmeichela, který v té době dokonce už ani nechytal. Za tu dobu se v pozici jedničky slavného velkoklubu vystřídalo deset různých borců. Někteří vydrželi manažera zklamávat delší čas - třeba Barthez, jiní se v klubu prakticky neohřáli - například Taibi nebo Bosnich. A teď měl přijít muž, jehož dosavadní největší kolektivní úspěch všichni datovali deset let zpátky.

Navíc právě typ brankáře, na který v "Divadle snů" jednoduše nebyli zvyklí. O Barthezově svéráznosti se nemá smysl rozepisovat a také Schmeichel býval po všech směrech agresivním golmanem, jehož hlasivky během utkání stěží přestaly pracovat. Naproti tomu Edwin Van der Sar nikdy zákroky zbytečně "necukroval", své reflexy jako by si nechtěl opotřebovat, chytal vždy úsporně. Jeho talent spočíval v dokonalé organizaci pokutového území a zpravidla bezchybném čtení soupeřových úmyslů. Často působil dojmem, jako by byl o krok napřed. "Chlape, ty víš, kam si stoupnout, a mně se to jaksi líbí," chválil ho koneckonců neobyčejným způsobem Louis Van Gaal, Sarův osobní guru, v začátcích golmanovy kariéry. Přesně o tom to také v Nizozemcově podání bylo. Naučil se znát úhly, postupem času chápal, kdy je třeba opustit brankovou čáru a kdy naopak ne, rozumně udílel pokyny svým strážcům. A odměnou za poslušnost jim pak kupříkladu byl jeho vítaný klid v rozehrávce - nejspíš z dob, kdy hrával v poli, si Van der Sar uchoval výjimečnou kopací techniku, která mu kdykoliv umožnila přesně rozehrát nakrátko či dlouhým výkopem.

Své nadměrné herní inteligence přitom využíval i v nestandardních situacích. Kupříkladu při penaltových rozstřelech. Sic na mezinárodní úrovni v této disciplíně příliš úspěšný nebyl a nakonec se "pyšní" bilancí 1:3, s Red Devils zvládl hned dvě takové loterie. Z nich na jednu vzpomíná obzvlášť rád. "Posílali příliš mnoho balonů doleva a já si dělal takový rozbor Anelky, takže jsem věděl, že preferuje pravou stranu. Někdy je to zkrátka mentální boj. Řekl jsem si ‚Když naznačím skok doleva...‘," popisuje Van der Sar své myšlenkové pochody před rozhodující penaltou finále Ligy mistrů. A u jeho slov koneckonců můžeme ještě zůstat, abychom charakteristiku nizozemského rekordmana v počtu reprezentačních startů vhodně uzavřeli. "Fotbalová inteligence je důležitější než silné ruce. Je klíčové vidět, co se asi bude dít dál a dobrá komunikace je rovněž podstatná," popisuje své zásady sám muž, který se hned po konci aktivní kariéry vydává na tu trenérskou.

Výhru v lize mistrů oslavil jen zdvižením obou rukou a napnutím ukazováčků - v klidu si počkal na burácející spoluhráče. Právě ono gesto s jedním vytyčeným prstem si s ním každý musí i za 50 let spojit. Kvitoval tak i svůj skvostný zákrok proti Pizzarově první penaltě v rozstřelu Community Shieldu 2007. A někdy se třeba zaradoval jen tak pro sebe. I později toho zhruba čtyři roky starého večera jako by se v něm dokonce proud emocí úplně zastavil - přestože se čím dál víc blížil trofeji, kterou zatím nad hlavu jakživ nevytáhl. Zkrátka pokud vás zrovna napadne se některého z fotbalových příznivců zeptat na největšího kliďase mezi světovými brankáři, na 90% by vám měl odpovědět právě "Edwin Van der Sar". A pokud ne, zkuste třeba svou otázku formulovat docela jinak. Jen tak namátkou - kdo za poslední desetiletí nejspolehlivěji kraloval vzdušnému prostoru? Kdo za stejný časový úsek neměl konkurenci v otázce organizace vlastního pokutového území? A koho byste označili za nejinteligentnějšího golmana uplynulé dekády? Já mám jasno, pokaždé bych volil ta samá čtyři slova.

Proč si Van der Sara hlavně pamatovat?

* Ve 22 letech načínal svou první úplnou sezonu v pozici jedničky Ajaxu - a hned byl v jejím závěru vyhlášen nejlepším brankářem své země, stejně jako všechny tři následující roky.

* S Ajaxem vyhrál Pohár UEFA (1991/92) i Ligu mistrů (1994/95) - po tom druhém významném triumfu byl skrze oficiální magazín UEFA zvolen Evropským brankářem roku. Ve stejné anketě si pak připsal na konto čistý hattrick mezi lety 2008 a 2010 (jen Kahn měl delší sérii - 4 výhry v řadě).

* V sezóně 1997/98 si zavzpomínal na své začátky v poli a vstřelil svůj jediný ligový gól v kariéře - z penalty pečetil debakl De Graafschapu.

* Když roku 1999 přicházel na turínské Stadio delle Alpi, hovořilo se o něm jako o vůbec první neitalské jedničce tohoto tradičního italského celku. Doteď zůstává poslední.

* V Premier League spolu se svými spoluhráči z ManUtd držel v sezoně 2008/09 čisté konto rekordních 1 311 minut (rekordních pro celou britskou prvoligovou historii!), dokud jej nepřekonal Roque Santa Cruz z Blackburnu. Tato série trvala déle než tři měsíce a zabrala neuvěřitelných 14 kol. Dohromady v tomto ročníku nashromáždil 21 čistých kont!

* Stal se prvním brankářem, jenž v rámci Champions League zvládl neinkasovat v rovných 50 zápasech.

* Stal se prvním nebritským hráčem, který v Premier League účinkoval i po čtyřicítce. Zároveň jej můžeme považovat za nejstaršího vítěze Premier League (40 let a 205 dní) či finalistu Ligy mistrů (40 let a 211 dní).

* Nikdo jiný na mistrovstvích Evropy nespolykal tolik minut jako Edwin Van der Sar.

* Počet vlastních startů za reprezentaci zaokrouhlil proti Norsku v říjnu 2008 na 130. Dosavadního rekordmana Franka De Boera přeskočil už během osmifinálového duelu MS 2006. V nejbližší době se mu může vyrovnat snad jen Van der Vaart, který na něj ovšem stále ztrácí celých 40 zápasů!

* V národním týmu si jinak prožil kopu zklamání. Navždy si asi bude pamatovat hned tři po sobě jdoucí turnajová vypadnutí až na pokutové kopy. Takhle krutou cestou Holanďané opouštěli Euro 1996, MS 1998 a rovněž příští - z půlky domácí - evropský šampionát. Na loňském šampionátu, kde "Oranjes" dokráčeli až do finále, pro změnu Van der Sar chyběl.

* Penaltová loterie mu nicméně vycházela alespoň na klubové scéně. Všem jistě utkvěly v paměti jeho tři heroické zákroky v utkání Community Shieldu (2007) a pak zvládnutý rozstřel znovu proti Chelsea ve finále samotné Ligy mistrů (2008), kdy si v rozhodující chvíli vyšlápl na Anelku.

* Edwin Van der Sar bodoval ve všech čtyřech klubech, v nichž za svou profesionální kariéru stihl účinkovat. Vyhrál Eredivisie (4x), Premier League (4x), Nizozemský pohár (3x), Pohár UEFA (1x), Ligu mistrů (2x), Carling Cup (1x), FA Community Shield (3x), Pohár Intertoto (2x), Evropský superpohár (1x), Interkontinentální pohár i Mistrovství světa klubů. Něco mu však přece jen na klubové scéně dočista uniklo - ušák pro vítěze FA Cupu, v rámci něhož se do finále podíval jen jedinkrát a tehdy (2007) v prodloužení rozhodl Drogba.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (395)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Skoda toho FA Cupu...ale Edwin

Reagovat
niflheim

Zajímavá anketa...1. budou dávat fanoušci United a jeho fandové a 5. vladis a mino

Reagovat
niflheim

teda dokonce možnost níže

Reagovat
smazaný uživatel

Dost nesmyslná anketa IMHO, vidím tu za posledních dvacet let několik nesmírně kvalitních gólmanů mezi kterými bych nechtěl rozhodovat...

Reagovat
niflheim

To je pravda...člověk vyjmenuje nějakých 5 a hned si vzpomene na dalších pět a následně na další.

Reagovat
fantomas

No takovej problém teda s top10 nemám. Abych si vybavil těch top10 jmen...seřadit je už horší, ale i to jakž takž de. Jiná přiléhavá anketa mě nenapadla a tenhle článek si ji, mám pocit, zasloužil.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych třeba nedokázal říct, jestli je lepší on nebo Smeichel a to se najdou i další. Ono to taky záleží na vymezení těch 20 let. Nechci tu rozdmýchávat flame, ale věřím že jeden nejmenovaný brankář bude za takových 10 let stejná legenda

Reagovat
fantomas

No těch posledních...zhruba od roku 90, 91. A já mám třeba Schmeichela až za Van der Sarem - mám radši inteligentnější golmany.

Reagovat
smazaný uživatel

To je přesně ten problém s vymezením 20 let :)

Reagovat
fantomas

?

Reagovat
smazaný uživatel

Když už porovnávat, tak třeba Smeichela, Sara, Buffona, Kahna, Čecha, Ikera až budou mít všichni po kariéře kolem 40 let to bude pak boj...

Reagovat
fantomas

Aha, takle to myslíš. No...tak tam pak stejně aspiruje na top5 leda Čech. A v top10 je už teď. Takže mi to nepřijde jako nějaká velká překážka.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kiwwi

ja Edwina radim vyssie ako Schmeichela...hlavne kvoli tomu kludu a rozvahe co z neho vyzaruje pocas zapasov

Reagovat
fantomas

Reagovat
Tomanatura

Jednoznačně

Reagovat
SunFells

Pro mě je top.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
niflheim

Seaman?

Reagovat
smazaný uživatel

Já dal 3. protože Buffon a Kahn jsou před ním kvůli jeho angažmá v Juve kde propadl.

Reagovat
fantomas

Propadl?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jak ty ale já nikdy neslyšel nebo nečetl komentář ve kterém by se o jeho angažmá v Turíně mluvilo pozitivně a on přicházel jako velká hvězda. Vyhoření jak jsem napsal níže je trochu silný výraz ale když příjde gólman v 29 letech do Juve s vítězstvím v LM na kontě a po dvou letech odejde do podprůměrného Fulhamu tak to není kariéra úspěšné fotbalové superstar kterou by nebyl, pokud by mu Fergie nedal šanci na reparát což dostane málokdo.

Reagovat
fantomas

No jo, ale pořád s Juve v lize prohrál jen osmkrát za ty dva roky a v součtu s ním v brance Bianconeri inkasovali celkem s přehledem nejmíň gólů za ty dva roky...to skutečně nemůže bejt propadák, i když sem samozřejmě SA skoro vůbec nesledoval v tý době. I sám Sar hodnotil to svý angažmá tam jako nepříliš povedený, což by samo o sobě stačilo jako argument pro "nepovedenou štaci", ale ne pro "propadák". A ten už prostě ničim jinym dalšim podstatnym nepodložíš.

Reagovat
Tsigi

Nepropadl, jen byl vyměněn lepším hráčem

Reagovat
blade115

Rozhodně třetí. Casillas a Čech z této sezóny jsou lepší. Buffon nevím, Serii A nesleduji.

Reagovat
blade115

pardon, překoukl jsem dvacetiletí

Reagovat
smazaný uživatel

Danda

Reagovat
cubinho

Naschvál, koho byste na těch prvních 5 míst 20-tiletí dali?

Reagovat
smazaný uživatel

No a pytam sa, ci je mozne, aby tohto muza nahradil De Gea?

Reagovat
Mastný Chobot

Je.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Připomíná mě ho. Ale jestli zvládne přesun do PL a zvládne být taková opora, tak to těžko říct.

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z mála, ne-li skoro jediný ze sympaťáků z MU... Hroznej frajer...

Edwin Bude fotbalu chybět...

Reagovat
fantomas

Reagovat
Swarley

jediný?

Reagovat
fantomas

"ne-li skoro"

Reagovat
smazaný uživatel

O´Shea, Park, Hargreaves tam taky patří, přesto je to žalostně málo... Hlavně proti dřívějšku...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Swarley

no s tím musím bohužel souhlasit...

Reagovat
smazaný uživatel

Hernandez určitě jo. A na dvojčatech se mi líbí to nadšení do hry. Fletcher je sympaťák. A to jsou jenom ti obecně sympatičtí.

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslel, že názor na sympatie je hlavně subjektivním pocitem... Mě ten Chicharito zrovna sympatickej není... Můžem někdy podiskutovat, teď musím pádit do práce...

Díky Edwine

Reagovat
tnt03

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Veľký človek, veľký brankár, muž na pravom mieste, nie len fan´s United, ale aj fan´s iných klubov mi dajú za pravdu, že bude chýbať.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevidím na něm moc věcí, ve kterých by byl lepší než ostatní gólmani..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kiwwi

Reagovat
fantomas

Reagovat
Swarley

tak to mi je tě líto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

heh

Reagovat
smazaný uživatel

ale aspon nejaky jo, ne? ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kiwwi

what a legend

Reagovat
smazaný uživatel

Asi bych ho loupnul hned za Buffona se Schmeichelem.

Reagovat
smazaný uživatel

Při vší úctě si na Sara Buffon ani neškrtá, na to si top formu udržel moc krátce

Reagovat
smazaný uživatel

Bez komentáře. Jsi krapet mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

V čem? Argumentuj

Reagovat
r.mrazik

tak Sar byl sice slusny golman,ale na spici chytal a prosadil se az v MU...navic,Buffon ho z Juve vykonama vytlacil...

Reagovat
fantomas

A Ajax byl jako co, když ne špica?

Reagovat
fantomas

A nevytlačil ho krom toho výkonama, ale jen pouhym příchodem. Minuli se.

Reagovat
r.mrazik

ale porad ten Fulham...

Reagovat
fantomas

No jo no...pořád takových 12 let na úplný špici byl stoprocentně.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak

Reagovat
smazaný uživatel

Buffon nikde nevyhořel narozdíl od Saara. Jeho angažmá v Juve byla katastrofa o čemž vypovídá i fakt že ho byť za velké prachy koupil jen Fulham. Gigi je defakto od 17 ve skvělé formě a zářil jak v Parmě tak Juve. Saar první přestup do nejvyšší kategorie nezvládl.

Reagovat
smazaný uživatel

/Masopust/ Súhlasím s tebou

Reagovat
smazaný uživatel

Berme na zřetel individuální aspekty. Buffon chytá od 17 let Serii A, už v Parmě dosáhl na ocenění nejlepšího brankáře Calcia, načež přestuopil do Calcia a 6 let, 2001-2006, si držel tento primát. Buffon si svoji top formu držel od sezony 2001, kterou navíc gradoval výkony v roce 2006 a později nijak nezaostával, ačkoliv přišla zranění, která mu v posledních 2-3 letech zkomplikovala jeho jinak neotřesitelnou pozici. Nejlepší hráč LM 2003; nejlepší evropský gólman 4x (stejně jako Sar); a k tomu spousta dalších ocenění v rozmezí let 2001-2007 a kupa dalších věcí, které jsem nedodal.

Reagovat
smazaný uživatel

*do Juve přestoupil (ne do Calcia )

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Buffon měl taky velkej kvalitativní výpadek a to poměrně nedávno, to angažmá v Juve (Sar) si popsal poměrně nepřesně a výčet úspěchů Buffona a co jako? Taky jsou úspěchy Sara (jen individuální)

Best European Goalkeeper (4): 1995, 2008, 2009, 2010

Dutch Football Goalkeeper of the Year (4): 1994, 1995, 1996, 1997

Dutch Golden Shoe (1): 1998

PFA Premier League Team of the Year (3): 2006–07, 2008–09, 2010–11

UEFA Euro 2008 Team of the Tournament

Barclays Merit Award (1): 2008–09

Barclays Golden Glove (1): 2008–09

UEFA Club Goalkeeper of the Year (2): 1995, 2009

Officer of the Order of Orange-Nassau: 5 June 2010

IFHS Best Goalkeeper Of The Year:2001-2

Oldest player to appear in the UEFA Champions League Final (40 years and 211 days)

Oldest player to win the Premier League (40 years and 205 days)

Most caps for Netherlands national football team (130)

Worldwide league record keeping clean sheet (1,311 minutes, set in 2008–09 Premier League)

First non-British player to be active in the Premier League beyond the age of 40[51]

First goalkeeper to keep 50 clean sheets in the UEFA Champions League

Reagovat
smazaný uživatel

V pořádku, taky bych ti to sem mohl všechno zkopírovat, ale to fakt není můj styl... Ale okay, akceptuji tvůj názor na věc

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi to zkopírování akorát napsal do vět, ale dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, tohle jsem psal z hlavy. Tudíž jsem se i spletl, ostatně jak upozornil o kousek níž fantomas

Reagovat
Pinturicchio

To jako pleteš dohromady výpadek formy a to, že chyběl kvůli zranění?

Reagovat
smazaný uživatel

Výpadek si představuju tak, že bývalý top golman světa už nemá ani na top 10

Reagovat
Pinturicchio

Na to jsem se neptal.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jsi se ptal špatně

Reagovat
Pinturicchio

Ne, ptám se přesně na to, na co jsem chtěl, Ty nejsi schopný odpovědět.

Reagovat
fantomas

nejlepší evropský gólman 4x (stejně jako Sar) - tak to ale nevyhlašovala UEFA, tam vyhrál Buffon jen jednou.

Reagovat
smazaný uživatel

Berme na zřetel individuální aspekty. Buffon chytá od 17 let Serii A, už v Parmě dosáhl na ocenění nejlepšího brankáře Calcia, načež přestuopil do Calcia a 6 let, 2001-2006, si držel tento primát. Buffon si svoji top formu držel od sezony 2001, kterou navíc gradoval výkony v roce 2006 a později nijak nezaostával, ačkoliv přišla zranění, která mu v posledních 2-3 letech zkomplikovala jeho jinak neotřesitelnou pozici. Nejlepší hráč LM 2003; nejlepší evropský gólman 4x (stejně jako Sar); a k tomu spousta dalších ocenění v rozmezí let 2001-2007 a kupa dalších věcí, které jsem nedodal.

Reagovat
smazaný uživatel

Pardon za dvojklik, ať prosím když tak admin smaže, díky

Reagovat
r.mrazik

taky bych to tak videl

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

Buffon, Given, Sar, Casillas, Frey

Reagovat
r.mrazik

to je ten Given takova srdcovka?

Reagovat
smazaný uživatel

Nee,do lonska spickovej golman

Reagovat
r.mrazik

tak to jo...ale stejne...je az moc vysoko...ale tady na EF jsem si u toho jiz zvykl

a jeste Baines nejlepsi levy bek...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Given byl spoustu let naprosto famozni a klidne muze do top 5 patrit. Navic jsem ho mel na ocich spoustu let a chyby nedelal.

Reagovat
fantomas

To zas jednou něco šíleně překrucuješ, viď? S tim Bainesem...

Reagovat
r.mrazik

ne

Reagovat
fantomas

Aha, a kdo teda napsal, že je to nákej nejlepší bek či co? Max. posledních dvou sezon, což je nepochybně pravda. Ale to šlo hlavně o aktuální formu. Všechno ostatní prosim dosvědčit nákýma citacema...

Reagovat
fantomas

* posledních dvou sezon jen v PL navíc

Reagovat
r.mrazik

tak na tohle nemam cas a po pravde ani chut...neco hledat...

ale boha...dyt to tu bylo porad zminovane,kdyz se resil levy bek...

Reagovat
fantomas

Jo no, v souvislosti s aktuální seznou a jen s PL. To bylo, a neni to žádná přeháňka taky. Takže jen plácáš do větru, opět, jak jinak.

Reagovat
r.mrazik

mas kramy nebo co?

kazdy rok se tu nekdo dost casto zminuje...letos to je proste Baines...a prskej si co chces,zacinas mi lezt na nervy

Reagovat
fantomas

No a co že se často zmiňuje proboha?

Reagovat
r.mrazik

ale neres...evidentne jsi me nepochopil...nechci se dohadovat...

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna tady se fantomasovi nedivim, i kdyz je ted nejakej podrazdenej, horsi jak pred maturitou... Ale ja sem tady jednou napsal, ze Baines byl nejlepsim LB v PL v teto sezone a nekdo s dlouhym vedenim, nejspis Masopust, tady do me cpal nejaky sracky jakoze nejlepsi LB v PL je prece Cashley. Proste se tady tyhle dve skutecnosti posledni dobou nekolikrat nesmyslne zamenovaly a vubec se mu nedivim, ze tak reagoval na tvou poznamku

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Asi jen na kiwwiho, takze je to v pohode

Reagovat
fantomas

No proto...

Reagovat
Godwinson

Nedávno jsem se tu taky dočetl, že nejlepší pravý bek světa je Clichy .. to musíš holt provádět důkladnou selekci :)

Reagovat
Godwinson

... levý, samozřejmě.

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Tak to asi neni dvacetiletí, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepsi, co sem kdy videl chytat, takze za nejakych cca 13 let

Reagovat
fantomas

Hmmm...teda Freye dát před Schmeichela s Kahnem, to je solidní frajeřina.

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak je to muj soukromej zebricek, Schmeichela sem videl tak mozna ve finale LM, v repre a v City. Kam ho mam asi tak radit? A Kahna nesnasim.

Reagovat
smazaný uživatel

Az na toho Freye souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

To 5. misto jsem nevedel koho a rozhodli sympatie Dejme tomu, ze teda Schmeichel.

Reagovat
smazaný uživatel

U me Canizares ... ale objektivne nevim - Smeichel, Kahn, Zubizarreta.. hrozne se mi taky vzdycky libil Landreau

Reagovat
smazaný uživatel

y*

Reagovat
Pinturicchio

Gigi da best

Reagovat
Carrick

Borec v nějaké slabší evropské lize by v pohodě ukopal i stopera.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Carrick

jinak dobrý článek

Reagovat
fantomas

Díky díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kiwwi

Reagovat
Swarley

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Tak moje pětka od roku 90 dodnes: 1. Kahn, 2. Buffon, 3. Sar, 4. Schmeichel, 5. Casillas.

Reagovat
smazaný uživatel

Pod to bych se podepsal. Možná hodil Buffona níž. za Schmeichela.

Reagovat
fantomas

Až ták? To zas né.

Reagovat
Il Architetto

Schmeichel dělal hodně chyb, narozdíl od Gigiho.

Reagovat
Pinturicchio

Až na toho Kahna, to už jsi měl radši dát prvního Schmáju nebo Edwina ... nebo Gigiho, samo

Reagovat
fantomas

Nad Gigim sem uvažoval jako nad jedinym. A tak silný roky jako Kahn od sezony 98/99 do 01/02 prostě nikdo z nich neměl. I když sem ho taky nijak zvlášť nemusel.

Reagovat
Pinturicchio

jj, u mě jde u Kahna taky jen o nesympatie, golman to byl extratřídní

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Il Architetto

Gigi má ještě roky chytání před sebou. Snad vydrží chytat tak fantasticky jako Oli a Edwin do 40let.

Reagovat
fantomas

Přál bych mu to po Edwinovi asi nejvíc. Kdyby šlo o rovnoměrnej mix sympatií a výkonů, dělej se se Sarem o první místo.

Reagovat
cubinho

Stejně, ale v jiném pořadí

Reagovat
smazaný uživatel

Já kdybych měl dát topku legend, co už odchytali za nějakých 20 let zpátky, tak (bez pořadí): Smeichel, Kahn, Sar, Canizares, Seaman, Barthez

Stále chytající legendy: Buffon, Iker, Čech (opět bez pořadí)

Tyto 2 seznamy bych nesměšoval

Reagovat
mithro

Kahna cisto subjektivne neznasam u mna by sa nedostal ani do top10

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

edwine, si jedne znej brankářů hitorie, byl si vždy velký sympaťák , sna nidky jsme neslyšel v něakem bulvaru, nikdy si nedelal výrazné chyby... DÍKY

Reagovat
smazaný uživatel

Tech golmanu za poslednich 20 let bylo vic,nez dost.Nedokazu je seradit,leda je jen vyjmenovat.TOP 10:Kahn,Baía,Canizares,Casillas,Schmeichel,Seaman,Barthez,Čech,Chilavert,Köpke

Reagovat
smazaný uživatel

Omlouvam se,uplne jsem zapomel na Edwina,ktery tam samozrejme taktez patri,tudiz je to TOP 11.

Reagovat
fantomas

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

Nechapu tvuj vysmech...Zasvet me.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud uvádíš Baíu se Seamenem, tak můžu rovnou uvést Julia Césara nebo Peruzziho.

Reagovat
fantomas

Peruzzi před Seamana? To byla zase jen přeháňka, viď? Takovej Chilavert je daleko větší úlet než Seaman.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš vysoké antipatie vůči Seamenovi

Reagovat
Il Architetto
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho
Reagovat
fantomas

Nejneuvěřitelnější zákrok historie. Předčí i Bankse.

Reagovat
cubinho

Legendární zákroky prý míval i Jašin, ale toho jsem nikdy pořádně neviděl.

Reagovat
Tomanatura

Schmeichel vs Rene Wagner

http://www.youtube.com/watch?v=g5TPfQ30Sos

Schmeichel save of the decade

http://www.youtube.com/watch?v=MK-PmrWh9P8

Reagovat
fantomas

Seaman pořád ve vedení. První u Schmeichela výjimečnej, druhej spíš rutinní pro špičkový golmany.

Reagovat
kiwwi

ani jeden nie je lepsi ako Seamanov

mne sa pacil Sarov zakrok neviem proti komu co sedel na zemi a dorazku posediacky vyskrabal nad brvno, a Torresovi co chytil hlavicku...lepsi zakrok som uz dlho nevidel

Reagovat
vladis271

o jednom by som vedel. schválne....

Reagovat
cubinho

Hned za Seamana řadím tento:

http://www.youtube.com/watch?v=Kmtf8Ykf7V0

Reagovat
fantomas
Reagovat
cubinho

Jo, taky paráda

Reagovat
kiwwi
Reagovat
Godwinson

Nejlepší

Reagovat
Il Architetto

Ve 40 letech. Neskutečný.

Reagovat
kiwwi

pecka

Reagovat
smazaný uživatel

what a classic

Reagovat
Swarley

u toho se nabízí otázka, kdo to byl Neo a o co se ten chudák vůbec snažil

Reagovat
fantomas

Reagovat
Pinturicchio

Seaman mě nikdy moc neoslovil, to už fakt radši ten Chilavert ... nebo samozřejmě Angelo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Seaman měl skvělé zákroky, ale stejně tak úplně šílený hrubky.. To by tam mohl být i třeba ten Barthez.

Reagovat
fantomas

Schválně kolik těch hrubek mi vyjmenuješ. A kolik u Kahna a u Bartheze. To by mě zajímalo to srovnání, zrovna od tebe.

Reagovat
smazaný uživatel

Mám si vzpomenout přesný zápasy, jo? Pamatuju třeba jak ho přelobovali od půlky hřiště, měl to v rukavici a stejně pak s balonem spadnul do branky.. To samé v bledě šedým předvedl v podstatě i proti Ronaldinhovi.. Beckham mu dal taky branku někdy z 35 metrů takovym šouráčkem k tyči.. To jsou jen ty nejslavnější.. Cantona mu vlastně dával taky krásnej gól z dálky, když vlastně vystřelil jen nad něj.. je toho víc. S Kahnem se srovnávat nedá, Barthez těch hrubic dělal možná víc, ale ne o moc..

Reagovat
Pinturicchio

... a když si ty hrubky odmyslím, tak pro mě Barthez > Seaman

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě taky..

Reagovat
fantomas

Reagovat
Pinturicchio

Prostě to tak mám, nic s tím neudělám.

Reagovat
fantomas

Ale jo, to bych pochopil, kdyby to bylo i s těma hrubkama dejme tomu. Ale že i po jejich odmyšlení...

Reagovat
Pinturicchio

Já Bartheze považuju za parádního golmana. Jinak právě kdybych tam ty hrubky nechal, tak spíš vyhraje Seaman, protože na tohle byl Fabyján snad ještě horší, hlavně ty "nevynucené" chyby byly šílené.

Reagovat
fantomas

Já svýho času Bartheze považoval za nejoblíbenějšího brankáře, taky sem se k fotbalu pořádně propracoval během MS 98, který sem si pak i pouštěl ze záznamu různě. Ale lepší brankář než Seaman to stejně nebyl.

Reagovat
Pinturicchio

Pro někoho jo, pro někoho ne, .. a vo tom to je.

Reagovat
fantomas

Taky u nejlepšího anglickýho brankáře svý doby byly ty hrubky všechny medializovaný, takže sou určitě všecky. A s Kahnem se srovnávat dá, Oli byl možná jen těsně spolehlivější. Barthez ani náhodou, navíc neměl zdaleka takový reflexy. Je hřích ho stavět před Seamana, i po odmyšlení hrubek u obou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže by sis měl uvědomit, že i když to byl "nejlepší anglický brankář svý doby" tak to byla naprosto největší slabina tehdejšího mužstva.. Každej mluvil o velkým týmu, ale se špatným brankářem, což turnaj potřebuje...(a nakonec se to taky potvrdilo). Já bych Barthéze taky do výčtu TOP10 nedal i když byl stavební kámen při výhře na MS98 a na Euru00..

Reagovat
fantomas

Tak když taky u Seamana hledíš jen k jeho reprezentační kariéře, to je pak hodně těžký. On vynikal hlavně na klubový scéně, kterou ty samozřejmě neznáš. Protože jde ještě o "starou Anglii".

Reagovat
smazaný uživatel

V tu dobu už na premiéře dávali anglickou ligu, kterou jsme vždycky sledovali.. Proto si pamatuju třeba Cantonu, Schmeichela, Kewella v Leeds atd. Seamana si tolik nepamatuju, pravda.. Nikdy mě asi nějak hodně nezaujal.. Ale v reprezentaci se o něm vždycky mluvilo jako o slabině.. A to by se jednomu z 10 nejlepších brankářů dvaceti let rozhodně stávat nemělo..

Reagovat
fantomas

Klubová scéna byla pro tyhle žebříčky stejně důležitější, aspon by to tak mělo bejt. Podřizovat pomalu vše pár měsícům, který dohromady odehrál na velkých mezinárodních akcích, to je fakt směšný.

Reagovat
smazaný uživatel

Co by na tom mělo být směšný? Dobrý gólman chytá výborně všude.. I ten VdS, i když mu to v Juve nevyšlo, tak nebyl nějaká slabina. Navíc na některý jeho hrubky jsem si vzpomněl (a to je teda do očí bijící) i z klubu.. Když se bude dělat žebříček brankářům s nejlepším reflexem na čáře, tak ho klidně do té desítky dej..

Reagovat
fantomas

Však ho taky nestaví nikdo před Sara, omg!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

OMG To je šílená hláška..

Před VdS ho stavět nemůže ani někdo, kdo cvrnká kuličky místo fotbalu.. Jde o to, že ty bys ho dal do 10 nejlepších brankářů 20 !! let.. Ani ve svý době to pořádně ani nebyl brankář do TOP10.

Reagovat
fantomas

No to byl, ty vole.

Reagovat
smazaný uživatel

No dobře.. To nemá cenu se pak bavit. Uvědomuješ si, že PL v tu dobu byla nějaká 4. nejlepší soutěž? Že Bundesliga, Serie, Španělsko bylo lepší? Že všechny tyhle země měly už v tu dobu daleko lepšího gólmana, dost možná i jako dvojku a to tam nepočítám Dánsko, Francii, Holandsko, Chorvatsko..?

Reagovat
fantomas

Ne, to si asi neuvědomuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to potom jo..

Reagovat
fantomas

...protože on by se pak do tý top10 za ta léta stejně vešel.

Reagovat
fantomas

Neoslovil...zvláštní že třeba Kahnovi se ta hrubka ve finále MS 02 odpouští docela snadno, zatímco Seamanův kiks na tom samym šampionátu očividně lidi zvesela zaslepuje dál. Schopnostma byl stoprocentně nad oběma.

Reagovat
Pinturicchio

To máš stejné, jako u Kahna, není mi sympatický. . Jinak neměl Seaman těch hrubek daleko víc? I v lize a tak? Vždyt on je / byl tím docela vyhlášený, ne?

Třeba Buffon má takovou hrubici snad jednu jedinou ( alespon co si pamatuju )

Reagovat
smazaný uživatel

Given nikdy

Reagovat
smazaný uživatel

Akorát ten den, kdy jako jedinej Irčan nevěděl, kde je Dublin

Reagovat
kiwwi

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pinturicchio

Pořád na ni má čas.

Reagovat
fantomas

Samozřejmě že Buffon byl spolehlivější, taky Seamana nikdo necpe do top5, a hrubek taky měl víc. Ale rozhodně ne tolik, aby se tak výrazně podepsaly pod jeho celkový hodnocení. Brankář to byl dozajista výjimečnej, zatímco Chilavert byl ve světovym měřítku sotva nadprůměr (no dobře, standardky uměl kopat, to je toho) a Peruzzi do nadprůměru patřil nejspíš určitě, ale pořád nemůže předčít Seamana. Prostě ne.

Reagovat
Pinturicchio

Tak Peruzziho bráním proto, že chytal dlouho u nás ( a vsadím se, že ze stejného důvodu bráníš Seamana ).

Jinak s Chilavertem nesouhlasím, ten byl TOP.

Reagovat
Il Architetto

Pintu, teď čtu cosi o Meirelesovi, že zájem má Juve. Kachna?

Reagovat
Pinturicchio

95% ano.

Reagovat
kubys

Reagovat
fantomas

Tak Seaman byl i oficiálně vyhlášenej nejlepšim domácim brankářem historie Premier League (v roce 02), a těžko ho do týhle doby někdo mohl předčít, kdyby se to vyhlašovalo znova. Takže to fakt neni jen náká moje fanouškovská zaslepenost. A Chilavert si možná byl TOP na svym kontinentu a chytal famózně v Argentině, ale v Evropě se bůhvíjak nepředvedl, hrubky mu pokud vim taky uplně cizí nebyly a jen za ta dvě MS? Pfff.

Reagovat
Pinturicchio

Tak to pak nechápu, takové ocenění. To mohl vyhrát jen Angličan?

Reagovat
fantomas

Ne, vyhlašovalo se to u výročí založení PL - sestavila se jedenáctka z domácích hráčů, samotná jedenáctka cizinců a pak se udělal jakýsi průnik. Na postu golmana nakonec celkově vyhrál Schmeichel, stejně ale v PL tou dobou nebyli dva lepší brankáři než Seaman no. Jinej cizinec, co by se před něj za tu desetiletku zvládl vtěsnat, mě fakt nenapadá. A Angličan už vůbec ne.

Reagovat
Pinturicchio

Jo, promin, já přehlédl to domácím.

Reagovat
cubinho

Chilavert - kvůli němu jsem vždycky fandil Paraguayi

Reagovat
kubys

Chilavert je úlet?

Reagovat
fantomas

V porovnání se Seamanem jo. Je to daleko větší úlet než on.

Reagovat
kubys

Sorry, ale Chilavert býval ve Velézu famózní...sice to moc neznamená, ale není pro nic za nic, že byl 3x zvolen nejlepším brankářem světa.

Reagovat
fantomas

No fakt to neznamená tolik jako bejt součástí all-star týmu na Euru, být vyhlášen nejlepším domácím brankářem desetileté historie Premier League (92-02) a držet za svý kariéry (nevim jestli pořád) rekord v počtu čistých kont v jedný ze tří nejlepších lig na světě.

Reagovat
kubys

Já ale Seamana nechci s Chilavertem srovnávat (dle mého byl Luis lepší), jen se ohrazuji proti tomu, že by to měl být nějaký šílený úlet.

Reagovat
fantomas

Ale však neni! Já to dával do srovnání s tvrzenim, že je úlet Seaman - tak že je Chilavert větší úlet než Seaman. Ne ale obecně, do tý desítky si ho pro mě za mě řaďte.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ti tam nemaj co dělat.. Doplnil bych to Zubizarettou a možná Tafarellem..

Reagovat
kiwwi

Tafarell

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl to Taffarel?

Reagovat
kiwwi

obrat sa na Martyho, ja som len odpisal

Reagovat
smazaný uživatel

A stejne mi prijde precenovanej - jen to byl prvni Brazilec, kterej nepustil uplne vsechno

Reagovat
Swarley

bohužel tak ho nějak mám zafixovanýho já

Reagovat
kiwwi

mal som ho rad

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, byl.. Na to jak se co píše si už po těch letech holt nepamatuju..

Reagovat
smazaný uživatel

Kahn, Kopke(Lehmann), Zubizaretta, Caňizares, Casillas, Buffon, Toldo, Schmeichel, VdS, Čech

Ale nejradši bych ty Němce vyhodil, ani jednoho jsem neměl rád..

Reagovat
Pinturicchio

Köpkeho ani ne, to byl borec. ... mad Jens mi taky nevadí

Reagovat
smazaný uživatel

Celkově Němce nemám moc rád.. Proto mi teď jejich repre přijde sympatičtější To není nic osobního.. A co jinak ta desítka?

Reagovat
Rssa

Valdés, Čech, Reina, Buffon (pokud je zdravý) a Casillas (pokud se mu vrátí forma)

Reagovat
Rssa

A pokud se bere posledních 20 let, tak tam určitě nesmí chybět Míša Václavík a Pája Barcuch

Reagovat
fantomas

Barcuch! A Kája Podhajský.

Reagovat
Rssa

Barcuch jednou za Karvinou dokonce skóroval z výkopu

Reagovat
Pinturicchio

Barcuch, toho si ještě pamatuju.

Reagovat
AjaxFans

Hmm,vypadá to na super zápas.Litmanen je best pro mě

Reagovat
smazaný uživatel

edwin

Reagovat
stas87

tak snad az bude koncit karieru jeden nemenovany nemecky brankar,dosiahne podobnych uspechov ako sar a budeme ho radit tiez do top 5 brankarov za 20 rokov

Reagovat
Kenneth

Jediný sympaták z Manchesteru.

Reagovat
FC Porto FC

Nejlepší golmani Kahn,Baía,Canizares,Casillas,Barthez,Čech to sou borci!

Reagovat
Filip12

THE LEGEND S VELKÝM L SICE ČERTY NEMUSIM ALE VŠECHNA ČEST BÝT O 10 LET MLADŠÍ TAK V POHODĚ CHYTÁ V BARCELONĚ MÍSTO VICTORA

Reagovat
smazaný uživatel

Být o deset let mladší, tak máme gólmana na dalších 10 let.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
Filip12

Reagovat
božský John

Špit, Jánoš, Kahn, Caňizáres, Sar, Buffon, Casillas, Schmeichel, Čech

Reagovat
cubinho

Jánoš

Reagovat
Kenneth

Špit.

Reagovat
božský John

Míša je nejlepší golman, co pamatuju v Jablonci a máme ho tu všichni rádi, nedělá chyby, podrží obranu, správnej golman

Reagovat
Kenneth

Však taky odchovanec Sparty.

Reagovat
smazaný uživatel

Jediná jeho chybička

Reagovat
Kenneth

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
aurelio

1. skupina - Canizares, Kahn, Casillas, v.d. Sar, Schmeichel, Buffon

2. skupina - Barthéz, Coupet, Dida, Čech, Rustu Recber, Taffarel

3. skupina - Valdéz, Baia, Reina, Julio Cesar, Frey, Jaaskeleinen, Given

4. skupina - Lloris, Neuer, Stekelenburg, Akinfeev, Hart

Reagovat
aurelio

+ Dudeeeeek

Reagovat
prevadec spojitosti

a kolik postupuje ze skupiny?

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle jsou jen nasazeni do kosu, jeste nezacal ani losovat

Reagovat
Nikikrew

Van Der Sar .Z mala hracov ManU,kt mi bol velmi sympaticky.Bude futbalu chybat.Edvin

Reagovat
jenage

a co Vaniak? mistr světa v chytání přímých kopů mám dojem...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo je, tam myslím tenkrát vychytal Figa, Beckhama apod.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

stejně se najde zas nějákej buzik, kterej to spochybní (vladis)

Reagovat
r.mrazik

Ruda Otepka!

Reagovat
vladis271

pôvodne som nechcel ani reagovať, ale srdiečkový united ma pozval, takže musím. Čo s týmto má šmejd Webb? Signalizoval postranný.

Reagovat
Ed_Hazard

Schmeichel - Casillas - van der Saar - Buffon - Canizares

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud tam máš Canizarese, potom nechápu, proč tam chybí Čech

Reagovat
Kenneth

A nebo Kahn, César,Reina. Ty vaše tabulky jsou směšný.

Reagovat
Ed_Hazard

je to moj nazor, tak mi ho neber

Reagovat
anonym

Schmeichel

Kahn

zbytek

Reagovat
niflheim

More domino effect: West Brom are allegedly set to sell Scott Carson to Bursaspor, which will prompt the Baggies to up their pursuit of United goalkeeper Tomasz Kuszczak, according to ClickManchester.

Reagovat
smazaný uživatel

saar

---------------------------------------

zbytek

Reagovat
miky10

fantik

Reagovat
niflheim

však tím dresem si potom utře zadek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Swarley

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
Chazy

Přečet jsem to

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

na všechno je odpověď.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
mithro

napad fajn, ale kusok viac zapracovat na PS

Reagovat
smazaný uživatel

jako já chápu že jsi zaujatej proti united, ale kvůli tomu rodiči se nechat fotit na nočníku ze zadu...

Reagovat
smazaný uživatel

No jde vidět,že jste tady mufani zabedněnci nepochopili fór,ale nic nového.

Reagovat
Devil

Kdyz nekdo nevyhrava pohary,musi se uspokojit jinak.....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

..... no nic jdu si to vytetovat na záda.

Reagovat
smazaný uživatel

Kedysi som ho príliš nemusel,ale v Manchestri som si ho nakoniec veľmi obľúbil,veľká osobnosť.1,2-Chilavert,Schmeichel,3Buffon,čo sa týka brankárskych schopností je o niečo za nimi,ale veľké plus je jeho rozohrávka.

Reagovat
smazaný uživatel

Roddick

Reagovat
Chazy

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Roddick out.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

njn.... prostě jsem měl vsazeno. A Roddicka nemusím.

Reagovat
Chazy

Tak to byla parádní sázka.

Reagovat
smazaný uživatel

Ironie? A když ne tak to není vše. Ještě čekám na Haaseho s Mardym.

Reagovat
Chazy

Kdepak, vyšlo to naprosto jednoznačně, takže vynikající.

Reagovat
miky10

Reagovat
Godwinson

Reagovat
fantomas

Chilaverta upřednostní před Seamanem, z Roddickova vypadnutí se raduje...ty seš dneska nákej divnej!

Reagovat
miky10

Reagovat
Godwinson

Ne přímo upřednostnit, jen jsem ho měl hrozně rád, kvalitu měl obrovskou a pokud si někdo v takové symbolické top zaslouží být, tak je to on. Seamana jsem nikde neshazoval, to bych si nedovolil :)

Nemám toho arogantního blbečka rád, no ... :(

Reagovat
fantomas

Arogantního... největší sympaťák na okruhu to je!

Reagovat
miky10

Reagovat
Godwinson

Co to .. největší sympaťák je Rafa

Reagovat
miky10

Dřív jsem ho nesnášem, teď je čím dál sympatičtější, ale do Rogera má pořád daleko

Reagovat
Godwinson

Já ho žeru, teď když se na vrchol dere kokot Djoković to bude ještě gradovat .. :))

Reagovat
miky10

Nole je náhodou super

Reagovat
Godwinson

Kacířské ...

Reagovat
fantomas

Reagovat
miky10

Vždyť je to sympaťák, šoumen

Reagovat
fantomas

To jo, taky bych chtěl furt z turnajů odstupovat kvůli rýmě.

Reagovat
miky10

Co ti brání?

Reagovat
fantomas

Nevim, bránila by mi asi jakási čest a hrdost.

Reagovat
smazaný uživatel

To Djokopic prave nema

Reagovat
fantomas

No však.

Reagovat
fantomas

Stoupá v sympatiích vzhůru, ale největší sympaťák? Kdeže.

Reagovat
smazaný uživatel

nej sympaťák kdo? Roddick? NENE- FedEx.

Reagovat
smazaný uživatel

A-Rod a arogantni? Zase ta typicka zamena sebevedomi s aroganci, na to sou Cesi experti.

Reagovat
miky10

Reagovat
Chazy

Dřív to byl fakt arogantní fracek

Reagovat
Chazy

Ale to je jako nadávat teď Federerovi, že někdy v roce 2001 byl vztekloun a házel raketama.

Reagovat
smazaný uživatel

Arogantni byl mozna jako No.1, ale to ho tady jeste nikdo nevidel, tak mi to nekaz

Reagovat
Godwinson

Blbost. Ono přehnané sebevědomí je arogance ... a to on má, dobře, možná měl, ale není to tak dávno a u mě, jak se jednou smočil v tomto sajrajtu.

Reagovat
Chazy

Radši se ani nedívej, co vymýšlí Zvonareva ... mě akorát možná potěší Tomic.

Reagovat
Chazy

Tykrávo ... Nevím, jestli je Tomic nejmladší historie, kdo otočí na GS zápas z 0-2 na 3-2, ale za poslední roky určitě nejmladší je. Ani 19 mu není a takový věci předvádí.

Reagovat
smazaný uživatel

taky mladý ??? Ty voe.

Reagovat
Chazy

Jojo. On, Harrison a Dimitrov na tomhle Wimbledonu jasně ukázali, že jsou největší tenisová budoucnost. Ale on opravdu může trumfnout Hewitta a vyhrát GS daleko víc jak 2.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak a teď Berďa. Jsem zvědav. Bo Bogomolov není letos žádné ořezávátko.

Reagovat
smazaný uživatel

kurňa ta Kvitová, to je válec teď ještě Pan labilní, snad to uhraje....

Reagovat
miky10

Reagovat
miky10

Tak asi definitivně poslední šance na grandslam bude na US, ale tady byla větší

Reagovat
Chazy

Tam už šanci absolutně vůbec nemá. Tady je výhoda, že na trávě umí hrát kvalitně tak 5 hráčů a on mezi ně patří. Kvalitních hráčů na hardu, kvalitnějších, než je on, je spousta. Já to bohužel vidím na konec kariéry.

Reagovat
miky10

Asi jo Obrovská škoda, strašně bych mu přál loučení na vrcholu

Reagovat
Chazy

No tak když bude chtít, určitě má na to, aby hrál další dva roky. Jen už nic velkýho asi nedokáže. Škoda, že nevyhrál nad Federerem před těma dvěma rokama, to byla šance mimořádná a nakoplo by ho to. Nečekám, že ještě někdy bude hrát finále velkýho turnaje.

Reagovat
miky10

Jo, to jsem prožíval u moře, i jsem kvůli tomu prošvihl večeři 16:14 v pátým, ohromná škoda

Reagovat
miky10

Nejvíc mi utkvěly v paměti ty dva neuvěřitelně zkažený voleje na síti v tiebreaku druhýho setu, kdyby tehdy vedl 2:0, už by o to nepřišel

Reagovat
Chazy

Já se hlavně vztekal, že v tom posledním gamu dva míčky zkazil jen kvůli sluníčku. Snadný údery a předtím s podobnýma problém vůbec neměl. Ale co, moh si za to sám.

Reagovat
miky10

To rozhodně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Didier Drogba

jj skončil

Reagovat
Kenneth

DPČ!!! Můj neojblíbenější hráč jde pomalu do kytek.

Reagovat
miguel bain

1. Casillas 2. Buffon 3. Edwin

Reagovat
FC Porto FC

Buffon haha

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

300

Reagovat
smazaný uživatel

Tomice jsem měl na tiketu a já blb ho škrtl...

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Samuel Eto'o on Spurs rumours: "I hope the English fans will forgive me, but Tottenham are a club in mid-table and I need more".

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak Samy ma pravdu .

Reagovat
Mastný Chobot

Eto'o má bezvýznamný plusový bod.

Reagovat
Darren Fletcher

perfektný článok, klobúk dolu

Reagovat
Popi

pametam si ako chytil svoju prvu penaltu za Holandsko (az) v semifinalovom roztrele Eura 00, ale to uz prehravali 2:0 tie penalty mu v repre fakt nesli, ale inak pan brankar

Reagovat
fantomas

Tak jedny vychytal - na ME 04. Ale teda nepamatuju si, nakolik za ten postup mohl opravdu on.

Reagovat
smazaný uživatel

dobrej článek Daníčku

Reagovat
smazaný uživatel

Bedrych hmm Wimbledon mu ide.

Reagovat
smazaný uživatel

Buffon, Casillas, Kahn a pak možná Sar

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mastný Chobot

Hm, hm, niekto zabudol na Valdésa.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli si udrží současnou formu a výkonost ještě několik sezon a bude se nádale dařit i Barçe, tak se mezí nejelpší golmany zařadí, ale to místní zaslepenci a hateří těžko uznají

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi zase zaslepenej tak ze neuznas ze Sar je momentalne nejlepsi brankar na svete a to myslim posledni 3-4 roky

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že si Murray pustil před zápasem tohle.

http://youtu.be/pH0uO-IPng4

Reagovat
cubinho

Ta slovenská vlajka tam

Reagovat
Mastný Chobot

to je reklama! a potom, že kam miznú peniaze z nášho štátneho rozpočtu. presne na takúto propagáciu našej krásnej krajiny.

Reagovat
smazaný uživatel

Co je na tom k smíchu?

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno dobrý...nejlepší golman v historii světového fotbalu na světě,akorát je tam chyba...v premier league jeho rekordní neprůstřelnost nepokazil Santa Cruz,ale Lovendkrans

Reagovat
smazaný uživatel

big dick playa

Reagovat
Willy Wonka

Jakožto ManU fan doufám, že článek podobného rázu se tu za 20 let objeví ještě jednou... O Davidu De Geovi.

Reagovat
mithro

Ricky Alvarez set to join #Arsenal on Monday

a vraj Arsene nenakupuje

Reagovat
smazaný uživatel

http://bit.ly/iRfwdB

kdo ví co se z toho vyklube....

Reagovat
smazaný uživatel

Co říct... jen víc takových.

Reagovat
kiwwi

chelsea have spent £69m on hiring and compensating managers/coaching staff since Roman bought the club in 2003.

Reagovat
smazaný uživatel

Vic, nez stala zakladni sestava Arsenalu

Reagovat
Counter

Reagovat
madridcan

R.I.P Peter Falk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Už to muselo přijít no..

Reagovat
SunFells

Reagovat
vladis271

LFC expect to secure Charlie Adam in the next 48 hours, with Downing to follow; the two deals total around £24m

That's a likely £8m + add-ons for Adam and a possible £16m for Downing.

Reagovat
smazaný uživatel

ja si stale myslim, ze ten Downing je len priemer, ze taky hrac nas nevytrhne a ak by sme teoreticky hrali 4-3-3 tak do tohto systemu sa zrovna nehodi

Reagovat
vladis271

no, ale našu hru by pozdvihol na úplne inú úroveň, keďže naše najlepšie krídlo momentálne hrá na MS U17

Reagovat
smazaný uživatel

hej, ale rozhodne by mal byt lacnejsi ako Young ...kazdopadne som hodne zvedavy, kto dojde este, okolo Enriqueho je v poslednom case dost ticho

Reagovat
EL Gringo

Reagovat
smazaný uživatel

To je strašný že Edwin van der Sar ukončuje karieru pořát patří k nejlepším brankářům světa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele