Napout by rád viděl americké kluby v Copa Libertadores

23.08.2014, 12:58
Aktuality
Nový president Jihoamerické fotbalové konfederace (CONMEBOL) Juan Ángel Napout se ve svých plánech nehodlá držet při zemi a v budoucnu vyhlíží bližší spolupráci se zbytkem rozděleného kontinentu. Podle jeho představ by se například Copa Libertadores účastnily rovněž kluby z americké MLS...

"Mělo by se to uskutečnit v zájmu celkových vztahů mezi CONMEBOL a CONCACAF (Konfederace fotbalových asociací Severní, Střední Ameriky a Karibiku - pozn. red.). Koneckonců, Amerika je jen jedna," sdělil Ángel Napout brazilskému listu Folha de São Paulo.

Spolupráce obou amerických konfederací se přitom již v nedávné době dostala na další úroveň, když zástupci CONMEBOL ke speciálním oslavám stého výročí Copy Amériky přizvali hned šest vyslanců CONCACAF.

Vložený turnaj o symbolickém počtu šestnácti účastníků se odehraje v červnu 2016 ve Spojených státech amerických, které jsou spolu s Mexikem dosud jedinými známými reprezentanty CONCACAF. Zbylé čtyři určí až výsledky letošních středoamerických pohárů (Copa Centroamericana, Karibský pohár), respektive prestižního Gold Cupu 2015.

Obě konfederace si od celého projektu slibují zvýšený zájem o větší propojenost obou spřízněných světadílů - mimo jiné právě na klubové úrovni, kde kupříkladu pouze argentinská nejvyšší soutěž překonává americkou MLS, co se početnosti divácké obce týče.

Nedávný průzkum brazilské společnosti Pluri dokonce odhalil, že celek Seattle Sounders registruje třetí nejvyšší průměrnou návštěvnost na celé západní polokouli (43 124). Před ním se umístily akorát argentinské River Plate (49 368) a mexický Club América (44 567).

Americká MLS by nicméně nebyla první ligovou soutěží registrovanou pod hlavičkou CONCACAF, která by se vydala dobývat pýchu CONMEBOL, jihoamerickou obdobu Ligy mistrů s názvem Copa Libertadores. Její vody totiž už dávno brázdí mexické kluby, které by akorát v případě celkové výhry z logických důvodů nesměly reprezentovat CONMEBOL na nadcházejícím mistrovství světa klubů. Na takový konflikt každopádně zatím nikdy nedošlo, neboť oba dosavadní mexičtí finalisté závěrem svých tažení nebyli úspěšní (Cruz Azul 2001, Chivas 2010).

"MLS by musela předělat systém platových stropů a dalších složitostí, které čítá, aby kluby vůbec mohly dát dohromady soupisku, která by byla schopná soupeřit na 2-3 frontách," uvědomuje si jisté překážky potenciální expanze MLS kolumbijský fotbalový analytik Juan Arango, jehož trápí také pozdní start sezony MLS. Americké celky by za stávajících podmínek měly na rozjezdu každého ročníku Copa Libertadores stále téměř měsíc a půl do startu vlastní ligové soutěže, což má samozřejmě k ideálnímu nastavení daleko.

"Major League Soccer vždy měla zájem na tom účastnit se respektovaných mezinárodních turnajů jako Copa Libertadores. Zároveň má štěstí v tom, že si užívá dlouhotrvajících vztahů s CONMEBOL," připouští nakonec možný budoucí vstup celků z USA na jihoamerickou půdu tisková mluvčí samotné MLS Marisabel Munoz.

Autor: Tomáš Daníček / latinpost.com

Komentáře (26)

Přidat komentář
Bayernista18

To by bylo dost zajímavý, já jsem pro, MLS jde rok od roku kvalitativně rychle nahoru.

Reagovat
Recoba Inter

to můžou jít rovno udo Ligy Mistrů...kulturně úplně mimo, jen ať prachy tečou

Reagovat
smazaný uživatel

celosvětová Liga mistrů

Reagovat
Feind

to by bylo huste, 32 tymu z evropy, zbytek at si rozdeli dalsich 32. ale bylo by to neskutecne narocne, litat po celem svete na druhou stranu, fantasticka show a neuveritelna propagace/rozsirovani fotbalu po svete, marketingove by se tomu nic nevyrovnalo. nedivil bych se, kdyby to vyrovnalo/prekonalo olympiadu.

skoda, ze je to asi nerealne

Reagovat
Recoba Inter

Vedle toho by MS působilo jako slabý odvar...

Reagovat
Ferguson6

Už vidím Slovan ako cestuje v skupine do Chile, na Nový Zéland a do JAR

Reagovat
Feind

no prave, to cestovani by bylo problem :D navic uz ted maji tymy hrajici lm narocny program, potom by to bylo jeste horsi. ale eu tymy by to mely prave lehke, protoze pulku bych dal evropskych, tzn 2 evropske ve skupine

Reagovat
Feind

lehke=lehci nez tymy mimo evropu :D

Reagovat
Ferguson6

no podľa mňa je celkovo 64 klubov veľa a rovnako 32 z Európy veľa. 48 by stačilo, možno aj formou súčasných MS, aj s rozdelením klubov pre federácie. To by bolo best of každý kontinent

Reagovat
smazaný uživatel

To by každý tým hrající tu LM skutečně musel mít každou pozici zdvojenou/ztrojenou tak, aby nikdo nebyl jako "slabší náhrada", ale prostě by mohli bez problémů alternovat. Mít takových 30 hráčů, co hrají vlastně skoro pravidelně :)

Reagovat
Usty

fantomas

Reagovat
fantomas

Reagovat
Usty

Jakože dobrej článek :) bez ironie :D

Reagovat
fantomas

Ok, dík škoda že takový věci Counter neocení.

Reagovat
smazaný uživatel

No co on vymyslí.....jen hovadiny...

Reagovat
papanegra

Reagovat
Pony Slaystation

za paradni oldschool logo mls

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
ACSMan

určitě by to bylo zajímavější než teď

Reagovat
Zajda

MLS

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

bola by to úžastná možnosť pre skvalitativne MLS, taktiež propagácia ň

Reagovat
Atlético de Madrid

budou články o indický superlize? aby bylo kde diskutovat hodlám sledovat Atlético de Kolkata

Reagovat
fantomas

Možná jeden dva no, ale to místečko si když tak vždycky najdem.

Reagovat
Atlético de Madrid

fandíš někomu? od nás je to tam samá legenda, od největší hvězdu po trenéra

Reagovat
fantomas

Fandim exkanonýrum

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele