NORSKÝ ZPRAVODAJ - ZA POLÁRNÍM KRUHEM

29.06.2004, 23:33
Aktuality
Fotbalová Tippeligæn v Norském království letos zažívá převratnou sezonu. U moci je sice již dvanáctým rokem trondheimský Rosenborg, jenže letos bude mít s natažením mistrovské šňůry velké problémy...

Velkými soupeři tomuto týmu od Atlantiku jsou totiž Vålerengen Oslo a především Tromsø IL, které již druhým rokem Rosenborg úspěšně poráží. A tak v polovině soutěže (přesněji řečeno po dvanáctém kole) se musí celý tým a fanoušci týmu ze stadionu Lerkendal dívat na záda prozatím suverénnímu Tromsø. Tento tým sídlící ve stejnojmenném městě daleko za polárním kruhem (napadá mě, že tam nyní, na přelomu června a července, ušetří za umělé osvětlení...) se tedy již od počátečních kol vyhřívá na prvním místě s cílem jej co nejdéle udržet a odolat tak nátlaku dvou nejoblíbenějších mačaftů v Norsku, tedy Vålerengenu z Osla a hlavně Rosenborgu od Trondheijmsfjordu.


Momentka z útkání Tromso - Rosenborg (4:1)

Tromsø, hrající své zápasy na stadionu Alfheim, se letos může spoléhat na služby kompaktní obrany, která má průměr obdržených branek na zápas menší než 1 (podotýkám, že tento článek byl psán po 12. kole). A útok patří mezi nejúdernější v Norsku. Především Ole Martin Årst a Morten Gamst Pedersen se stali postrachem obran soupeřů. Oba tito hráči nasázeli v letošním ročníku dohromady 12 gólů, tedy více než polovinu přesných zásahů svého týmu (bráno po 11. kole, kdy mělo Tromsø na kontě dvacet přesných zásahů). A do statistik se často zapojuje i další ofenzivní klenot Lars Iver Strand. Ten se letos trefil zatím třikrát. Pokud jde o celý tým, jen jednou letos mu zvlhl střelecký prach. V zápase na Brannu Bergen podlehl 1:0.


Foto týmu Tromsø IL

Pokud byla řeč o stadionu Alfheim, ten zatím letos bývá jen zpola zaplněn. Průměrná hodnota divácké návštěvnosti se pohybuje kolem 6 500 diváků. A to je vcelku málo, vezmeme-li v úvahu, že jde o město s 60 000 obyvateli a tým bojuje o čelní příčky. Nejvíce samozřejmě lákal mistrovský Rosenborg, na nějž bylo zvědavo 9 435 diváků. Asi místní obyvatelé chodí raději na ryby, než na fotbal...


Fanoušci z města za polárním kruhem se umí pekelně rozparádit

A tak si většina fanoušků v Norsku (kromě těch, kteří sympatizují s černobílými z Trondheimu) přeje, aby už konečně někdo dokázal pokořit Rosenborg v konečném účtování a přetrhl tak nit táhnoucí se už od roku 1992. Jenže trondheimští se jen tak nedají! O situaci v nejslavnějším norském klubu současnosti se dočtete v příštím vydání norského zpravodaje.

Autor: Jan Novotný

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele