Nicolas Anelka, Chelsea, Francie

28.04.2008, 13:37
Životopisy
Jen málo fotbalistů toho ve 29 letech má za sebou tolik, jako tento hráč. Oblékal dres 8 klubů a jen málokdo věří, že tento barvy modré je tím posledním. Narodil se 14. března 1979 v Trappes, Francie. Měří 185 cm a váží..., řekněme že pokaždé jinak.

Samozřejmě, že nejdůležitější je u každého fotbalisty jeho výkon na hrací ploše. Ale Anelka přitahoval vždy pozornost ještě něčím jiným. Okolo všech jeho přestupů se točil docela pěkný balík peněz. Začínal svou profesionální dráhu v dresu Paris Saint-Germain, to se psal rok 1995 a bylo mu tedy o něco málo víc než 16 let. O 2 roky později si to namířil na ostrovy a zakotvil v londýnském Arsenalu. Vypadá to, že bral svá účinkování jako povinnou základní vojenskou službu, která trvala stejně dlouho, a po dalších 2 letech se vrátil na kontinent. Do Paříže ovšem nedoletěl, vzal to malinko na jih a skončil v Madridu. Nikoho nepřekvapilo to, že si ho vybral Real Madrid. V té době mu bylo 21 let a vlastně dosáhl vrcholu pro každého fotbalistu. Není si třeba něco namlouvat, ať jste příznivci jakéhokoliv klubu, musíte uznat, že hrát za merengues je snem, Mont Everestem. Ale nebylo to pro něj až příliš brzy? Podle toho, jak rychle si balil kufry to vypadá, že do Realu přišel dřív, než na to měl. Rok se s rokem sešel a Anelka se objevil tam, kde začínal. V Paříži.

Francie mu ale byla malá, buď málo platili nebo jeho toulavé kopačky nedokázaly udržet svého nositele na jednom a tom samém místě. Anglie lákala, vábení bylo nejsilnější z Liverpoolu a tak, jedna sezóna a stěhování. A znovu to samé. Rok utekl jako voda a speditérská firma dostala příkaz k naložení nábytku, kufrů a všeho ostatního. Tentokráte to neměl Anelka tak daleko. Jen popojel z Liverpoolu do Manchesteru. Nekoupil ho ovšem Sir Alex, novým zaměstnavatelem se stal městský rival, Manchester City. Věřím, že vás asi nepřekvapí, když si nyní přečtete jak dlouho oblékal dres tohoto klubu. Ano, 1 rok! A utekl až do Turecka! Těžko říct, čím ho tato země okouzlila, zda to byly krásné Turkyně, nebo turecký med, ale zakotvil zde celé 2 sezóny. Hrál za Fenerbahçe SK.

Ono se říká, do třetice dobrého, ale také zlého. Anelka se vrátil ke svému třetímu působení na Britské ostrovy. Jeho dalším místem pobytu se stal Bolton a místní Wanderers. Vypadalo to na odchod ze slávy a na další působení v těch skromnějších klubech, které na titul a jiné trofeje zas tak moc nemyslí. Ale to by nesměla existovat šeková knížka Romana Abramoviče a zájem trenéra Granta. Na dveře zaťukala všemocná Chelsea...

Vzali jsme ten Anelkův fotbalový život tak trochu podle hesla "letem světem". Vraťme se tedy ještě jednou na začátek a podívejme se na jeho jednotlivé roky a kroky trochu podrobněji. Zájem Arsenalu začal již ve chvílích, kdy nastupoval k prvním zápasům v Paříži. Netrvalo dlouho a Arsene Wenger ho již měl na trénincích a později v sestavě pro jednotlivé zápasy. Nahradil končícího Iana Wighta. Růst Anelky byl strmý, zejména v druhé sezóně, a málem se stal králem střelců Premier league. Dal 16 branek a skončil jen těsně za trojicí Hasselbaink, Owen a Yorke.

Lorenzo Sanz, tehdejší prezident Realu Madrid, byl připraven zrušit vsechna bankovní konta jen aby dosáhl svého velkého snu: mít Dream team, tedy "tým snů"! Jedním z vyhlédnutých se stal Nicolas Anelka. A jelikož v Realu mají jeden zvyk, co si umanou, to musí mít, Anelku se v bílém dresu objevil.

Co nejvíce přitahovalo zájem o Anelku? Jeho rychlé a dlouhé kroky, utíkal svým strážcům jak chtěl, vedení míče a vyrovnaná střelba levou jako pravou nohou, fyzická síla, výška. Byl postrachem obran soupeřů! Ale, jako u mnohých jiných až do dnešních dnů, v Realu se dočkal prvního velkého zklamání své kariéry. Nepřesvědčil, neprosadil se. Když se ovšem zeptáte příznivců tohoto klubu na Anelku, dostanete snad jedinou odpověď: "Jó, byl dobrej!" Na tomto hodnocení mají zásluhu především, nebo jedině, jeho dva góly v semifinále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov. Znamenaly obrovský krok k pozdějšímu zisku této cenné trofeje.

Anelka se vrátil domů, všichni čekali že právě zde získá trochu ztracenou sebedůvěru, ale opak byl pravdou. Neprosadil se ani v dalším působišti, v Liverpoolu. Pomalu se zdálo, že jeho hvězda zhasíná. Ale ve 23 letech bylo ještě příliš brzy. Cestou do Manchesteru se něco změnilo a na hřišti City se objevil znovu onen starý známý kanonýr, bojovník. Za svého působení dal 36 branek. Ale zabydlet se, usadit se? To tedy ne!

Přišel pobyt v Turecku, pak návrat do Anglie, kde ho Bolton přijal s otevřenou náručí. A on nezklamal, dával znovu góly, bojoval, pomohl udržet kategorii. Ale i tak se zdálo, že žádný z těch "velkých" o něj již nikdy neprojeví zájem. Až..., ale o tom jsme již psali na začátku. Stal se hráčem Chelsea! Na jak dlouho? To snad neví ani on sám. Je polemický, výstřední, snad až podivínský, jeho osobnost je těžko pochopitelná. Kde bude za rok? Odpověď je velice těžká, ono se totiž neví ani kde bude za měsíc!

Chelsea za něj zaplatila 23 miliónů eur. Jeho přestupy celkem vyšly na 124 miliónů eur. Co k tomu dodat?

V dresu Arsenalu vyhrál FA Premier League, Pohár FA a 2x Community Shield. S Fenerbahçe SK vyhrál ligu Turecka. Nejcennější trofejí je ale zcela jistě vítězství v Lize mistrů v dresu Realu Madrid. V roce 1998 získal trofej pro Talent roku Premier League a jako junior vyhrál Pohár UEFA v této kategorii. Za národní tým Francie sehrál 28 utkání, v roce 2000 s ní vyhrál EURO a o rok později i Pohár federací.

Letos? V době, kdy píši tyto řádky, je Chelsea stále ve hře o titul mistra Anglie a o vítězství v Lize mistrů. Sbírka trofejí Nicolase Anelky má tedy reálnou šanci rozrůst se o další poháry a medaile.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (54)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To se musí umět, je to hold machr,jen tak dál

Reagovat
smazaný uživatel

Jop... Možná je to dobrej hráč, ale popravdě musim říct, že třeba na MS98' se tak trochu připletl a vlastně na tom vítězství měl nulový podíl.. na EURU00' už zřejmě ano..

Reagovat
smazaný uživatel

To si pis ze tam mel nulovy podil, on tam ani nebyl v nominaci totiz...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale byl.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

ano dávám ti za pravdu, Anelka tam v žádném případe nebyl!

Reagovat
smazaný uživatel

aspon nekdo :)

Reagovat
smazaný uživatel

Keď som si niekedy pred rokom čítal jeho štatistiky,tak som bol prekvapeny,že nemá ešte ani tridsať,pretože som si ho samozrejme pamätal z Realu a ešte pred tým z Arsenalu čo už bolo najviac rokov dozadu,ale keďže ešte vtedy nebola doma internetu a bol som trochen mladsi,tak nejake presnejšie štatistiky som nesledoval,takze ked sa vytratil z oci,tak som dost bol v tom,ze ma okolo 34-35 rokov...HOlt no stihol toho vela

Reagovat
smazaný uživatel

taky jsem si to myslel... divil jsem se, proč chelsea kupuje tak starýh hráče :) a on je nakonec mladší jak ševa

Reagovat
Shevchenko

Tak nechápu jednu věc. Anelka hrál UEFU za Bolton, Vlček LM za Slavii, jenomže Vlček už evropské poháry za Anderlecht hrát nemohl, Anelka zase za Chelsea v LM nastupuje, to mi hlava nebere.

Reagovat
smazaný uživatel

pac slavka hrala i uefu a to tam vlcek jeste hral myslim

Reagovat
Shevchenko

No Vlček proti Tottenhamu nehrál určitě, to už byl v Bruselu. Možná to bude tím, že Anderlecht hrál 3. předkolo LM, kde vypadl s Fenerbahce, ale jistě to nevím.

Reagovat
smazaný uživatel

RE: no nechci být nějaký hnidopich,ale ten článek je celkem slabý,nevýrazně napsananý..buď až moc složených vět nebo naopak přílišná strohost...

jinak Anelka už mnohokrát ukázal že na hru v opravdu velikém klubu jednoznačně má,to bezesporu,věřím že se v CFC prosadí ještě více než teď ...

Reagovat
alegre

Hmmm, respektuji názor, ale... Mám návrh: zkus to napsat ty, opravit, a pak porovnáme. Lepší vyhrává! Bereš?

Reagovat
fantomas

já naopak chválím, Alegre řekněme, žes nezklamal. Jen si taky trochu něco řeknu ,s dovolením ty první tři odstavce se asi zdají mathesnikovi takové úsečné a dá se říct, že se tam furt opakuješ s temi roky (jistě že je to ale pravda)...v tom asi videl problem

Reagovat
alegre

Máš pravdu, ale já to tak psal úmyslně. Ony jsou právě ty roky jeho působení v jednotlivých klubech, a částky za přestup, to nejzajímavější. Otázkou tedy zůstává: jak je možné, že tak kvalitní fotbalista odcházel za tak krátkou dobu a tak velké peníze? Povaha?

Reagovat
fantomas

viděl bych to na povahu, dá se říct, že je neposedný i na hřišti jinak: to ti rozumim, žes to tak psal umyslně, koneckoncu je to i tvuj styl psaní

Reagovat
alegre

je něco jiného psát o Bicanovi nebo třeba Garinchovi, tam je to spíš "poezie". U Anelky to muselo být jak střelba z kulometu: tatatata, rok, dva, tatatata, rok, dva...Stroze a krátce, přivézt před mušku, zacílit, odstřelit!

Reagovat
fantomas

mě se tvuj styl psaní "páčí", takže ja ti to ani tak nevytýkám, jen je možné, že to nebude všem po chuti

Reagovat
alegre

Já se nikomu nevnucuji. Psát "aktuality" neumím. Píšu když mám čas, ale především chuť. Rád si sem tam něco "přidám", nějakou tu pikantnost. Je mi jasné, že se to všem ani líbit nemůže. Jest-li se PJ odváží dát sem jeden můj fejeton, který jsem poslal před měsícem, tak mě pak zcela jistě většina čtenářů sežere za živa.

Reagovat
fantomas

sakra, sem napjat

Reagovat
alegre

Najdi si v archivu duben 2004, je tam fejeton http://www.eurofotbal.cz/clanky/beckham-do-slavie-aneb-teroristi-v-edenu-29444/. Taky se to asi všem nelíbilo, ale já rád provokuju a bavím se!

Reagovat
fantomas

jj, to vim, jak rád provokuješ...spolu s jiřikem na to ste experti

Reagovat
smazaný uživatel

No ja nevim kde beres tolik jistoty ze na velkoklub ma... Ja ze velkokluby kde hral od Arsenalu povazuji Real, Liverpool a Chelsea. A ve vsech !dohromady! dal zatim7 ligovych golu..... TO mi neprijde jako vizitka nekoho kdo na to ma...

Reagovat
fantomas

taky ber ale v uvahu že v Realu měl jen 21 let a snažil se prosadit v jedné z jeho nejlepších er...

Reagovat
smazaný uživatel

jasně,říkám že prostě tenhle článek je oproti jiným životopisům horší no... se stává,někdo jiný by to měl za fakt povedený dílo..

no zkusit to klidně můžu,ale spisovastel ze mě není kdovíjaký

Reagovat
smazaný uživatel

kdyžtak nech kontakt kam mám své vrochlné dílo zaslat

Reagovat
alegre

webmaster@eurofotbal.cz

Reagovat
smazaný uživatel

su zvědavé

Reagovat
smazaný uživatel

Alegre: tak sem ti to tam poslal,zkoukni to a dej vědět,co je ok a co ne ...rád se přiučím jo jinak sorka za zpožděni,ale teďka běži v telce ten Banik,tak se napjaté jak guma u trenek

Reagovat
alegre

Poslals to webmastrovi, on ti jiste odpovi!

Reagovat
smazaný uživatel

jo a teda ten fejeton,jehož link si tady dal,tak ten je více než luxusní

Reagovat
smazaný uživatel

Neřekl bych, že Sanz chtěl budovat nějaký Drem team. V Realu mu to moc nevyšlo, ale bez jeho gólů by ta trofej jedna ušatá nebyla. Navíc jsme ho pak za skoro stejnou částku prodali a taky dal gól v Clásicu. Takže já říkám JÓ, BYL DOBREJ!

Reagovat
smazaný uživatel

Opravte ma prosím, keď sa mýlim, ale nie je práve Anelka najdrahší hráč v histórii ? (keď sa posčítajú všetky jeho prestupy)

Reagovat
fantomas

jj je

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý článek

pro autora - snaha zavděčit se všem je počátkem cesty do pekla a do zapomění...

Reagovat
alegre

Já v pekle stejně jednou skončím, tak si to alespoň tady na zemi trénuju! Ale jinak si myslím, že tady patřím spíš k těm kontroverzním. Chvíli mě nenávidí ti z Realu, pak zase culés. Ti z Interu na mě posílali FBI, CIA, NKVD, KGB, BIS a samotného Lucifera. Ale nejraději čtu takové komentáře, kde mě označují za sparťana... Někdo tvrdí, že píšící novinář, nebo autor článků, musí být nestranný. Blbost, ono to prostě nejde. Nebo nejde to na 100%...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, o tom, že bychom na tebe my nějak nadávali. Nadávají pořád madristi, barcelonisté nikoli.

Reagovat
smazaný uživatel

no nevím, z nás normálních madridistů si pokud vím nikdo neztěžuje

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to víš špatně, protože mere s yardou tady na alegreho házeli špínu takřka pravidelně.

Reagovat
Shevchenko

Odkdy je yarda normální?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jistě že to beru v rámci madristů, ono samotné spojení "normální fanoušek Realu Madrid" si tak nějak odporuje...

Reagovat
smazaný uživatel

kdo to říká ten to je na toho to pasuje

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatá brána otevřená, zlatým klíčem odemčená. Kdo do ní vejde, tomu hlava sejde. Ať je to ten nebo ten, praštíme ho koštětem.

Reagovat
smazaný uživatel

už mě nic nenapada...

Reagovat
smazaný uživatel

chodí pešek okolo, nedívej se na něho, kdo se na něj koukne, toho pešek bouchne

Reagovat
smazaný uživatel

a dál nevim...

Reagovat
smazaný uživatel

To mas uplnu pravdu,my sme totiz az na par vynimiek vsetci mladi,krasni a bohati...

Reagovat
smazaný uživatel

hmm,zrovna od mereho se mi to nezdá....

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je to tak.

Reagovat
smazaný uživatel

dobrýý

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, myslím, že kvůli nim se taky nachvíli odmlčel. Ale to je jedno, nebudem jim to zazlívat, trefil se přesně do vosího hnízda a to bohužel nezkousli, snad se poučí do budoucna.

Reagovat
smazaný uživatel

Super hrac,muj oblibenec....skoda ze odesel do CHelsea

Reagovat
smazaný uživatel

nemam ho rad

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele