Není prohra jako prohra

31.10.2007, 17:16
Fejetony
Minulý týden byl těžký nejprve pro slávisty, poté pro sparťany a ve výsledku vlastně pro celý český fotbal. Oba dva české "velkokluby" mu totiž udělaly pěknou ostudu svými vystoupeními v evropských pohárech.

Sešívaní dostali kotel v Anglii. Díky jejich výkonu se teď nějaký čas bude mluvit o České republice po celé Evropě a poddaní královny Alžběty už nebudou říkat, že naše země leží kdesi na Uralu. Slávisté na ostrovech působili jako závodník, který chtěl překonat rekord trati a místo nejnovějšího Lamborghini si osvojil koňské spřežení s kulhavou kobylou v čele.

Pražané zahráli v Londýně vyloženě špatný zápas a nelze ho hodnotit jiným slovem než trapas. Chyby se dopustil možná už trenér Jarolím, když odmítl taktiku nudného, ale osvědčeného betonu a místo toho postavil ofenzivní sestavu. V obraně záložník, na krajích zálohy útočníci – myšlenka to byla troufalá. Kdyby Jarolímův záměr překvapit Arsenal vyšel, těšil by se nyní možná i větší popularitě, než když Leoš Mareš poprvé sundal kožich.

Autobusu nejspíš cestou na stadion přeběhla černá kočka, protože prakticky všechno bylo špatně – Hubáčkův blok, Pudilova velká domů, tajtrlíkování obrany... Nechci výbuch nijak omlouvat, ale zkrátka den blbec se občas povede každému. Jen je škoda, že načasování vyšlo pro jedenáct lidí na jeden a ten samý den.

To od Sparty se navzdory střevním potížím čekalo, že si na švýcarském klubu smlsne jako na červencové jahodě. Po devadesáti minutách hry se ukázalo, že šlo o jahodu buď nezralou a zelenou, nebo přezrálou a plesnivou. Ve výsledku je to ale jedno. Udělalo se nám z ní zle.

Nemá cenu si nic nalhávat. Sparta si hrála na velkoklub, ale rozhodně jím není. Když to vezmete do důsledků, tak sparťanské brození v tekutém písku vlastně začalo první defenestrací krále Jaroslava I., řečeného Hřebíka. Zdálo se, že vyvrcholilo defenestrací toho samého panovníka, ale jeho přízvisko bylo spíše ničitel. Jenže Sparta stále připomíná toho horolezce, který se vydal na Everest v slamáku se šnorchlem a v polobotkách.

Křetínského filosofie když to nejde, vyhodíme kouče a když to stále nejde vyměníme půl mužstva je sice zajímavá, ale totálně neúčinná. Sparta nabírá třicátníky, jenže ti se těžko zlepší. Zdálo se, že pro ligu je to dobré, ale ani to už teď neplatí. Jak asi dlouho bude vedení Sparty trvat, než přijde na to, že to chce si nějaké hráče vychovat? Kolik trenérů se na rudé lavičce ještě protočí?

Prohra Sparty s Curychem narozdíl od té úterní nikoho v Evropě nezajímá. Tím horší je signál pro nás, pro fotbalové fanoušky. Naše týmy už nestačí ani na podprůměr starého kontinentu. Před sedmi lety platilo, že naše kluby nemohou ty z top špičky porážet, ale potrápit a sebrat jim občas nějaký ten bod se tu a tam povede. Za chvíli bude úspěch, když náš mistr porazí druhý tým litevské ligy. Ale co, budeme si i nadále lhát do kapsy o tom, jak je naše liga kvalitní, jak se na ni chodíme se svými přáteli bavit...

A jen tak mimochodem, o kvalitě vedení fotbalu v Čechách svědčí i to, když se podíváme na jeho předsedy. První předseda – kriminálník, druhý – fotbalu rozuměl asi jako bezdomovec kvantové fyzice a na stadiony se chodil jenom vyspat. No a třetí? Máme ho vůbec? Žije ještě? Promiňte, já zapomněl – vládne za něho cyklista, frontman a car Vlastimil...

Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (18)

Přidat komentář
HOST*

Fantasticky clanek gratulace autorovi celkem sem se i zasmal

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*emanuel

clanek hezky ale ten predposledni odstavec??? je pravda ze tohle byli vybuchy ale nezapomenme ze slavia presla pres ajax kdyz ho dvakrat porazila.Poradil si i ze steuou.Jinak vsichni vime o nemoznosti naseho vedeni a o nikterych matnych vysledcich ale delat ze sedmicky na arsenalu vedu??? to asi nejde jinak si myslim ze slavka jeste v LM neco ukaze

Reagovat
smazaný uživatel

..nejde než souhlasit...máš naprostou pravdu

Reagovat
HOST*

o

Reagovat
HOST*peca26

Bravo, care Pavle Rysavy...Tento boj s nasimi kluby se vam povedl. Perfektni, humorny, ale hlavne pravdivy clanek :)

Reagovat
M11

tenhle clanek = kopani do mrtvol...

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
HOST*

posledný odstavec smrdí pomluvou

Reagovat
smazaný uživatel

ale nevadí když je to pravda

Reagovat
HOST*GaMBler

koteeeeel....slavie umi hovno, i gyz nechapu to...vyradej ajax a potom tohle, to si asi posrali u kazdeho fanousku s prominutim

Reagovat
smazaný uživatel

Pavle, tve clanky to je jak hudrovani v hospode, akorat zabalene do "hezkeho" obalu. Shrnul jsi informaci o ktere uz davno vime.

Nejses ty trochu sesivanej? Protoze kdyz to ctu tak 7 bananu bez oloupani je celkem o.k., ale prohra 1:2 (na kterou jak mas pravdu, si budeme muset zvykat) je propadak roku = jak casto slichavam za vse muze Sparta a "Satan" Kostal.

S tim se bz vycpat, protoze jako na hristi fotbal nedela 1, nebo 2, ale celkem vice lidi.

Reagovat
HOST*

co to psalo za chuja,asi zase velkej fanousek ale az se bude darit tak se zase prihrne se superlativy takove mam nejradsi .Sparta mela trochu krizi bohuzel postup je asi ztracen ale aspon nejakej bodik do ceskyho koeficientu si uhraje,neprehlizejme postup boleslavi a slavia to ma rozehrano na pohar UEFA.

Reagovat
HOST*De1v

jakyho chuja?? seš idiot, Pavel Ryšavý píše nejlepší články na Eurofotbalu, sou vtipné a výstižné, jednoduše řečeno to jsou fejetony a fejetony s fotbalovou tematikou se mi moooc líbí

Reagovat
HOST*El_Cid

chce to trochu nadhledu. fejeton je clanek vtipny a vzdycky tak trochu nadsazeny. autor casto ani neprezentuje ten svuj nazor, ale jenom ten, ktery je trochu z netradicniho uhlu. proste oddech cteni a hadat se o nem neco rika o urovni hadace :)

Reagovat
HOST*Saruman

Výborný článek,chtěl bych pogratulovat Pavlu Ryšavému ke skvělé práci.Jen tak dál,sranda musí být aj kdyby tatu věšali pravdivé ve všech směrech... No a ten nešťastník,co psal o kopání do mrtvol bude nejspíš zarputilý Sparťan a navíc asi syneček některého z pánú z posledního odstavce

Reagovat
HOST*Fantomas Maňas

Heh sparta prohrava v LM ATD. protože nemá kasy na podplacení rozhodčího Přece jen v české lize stojí podplacení rozhodčího míň než ve světě

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele