Nejlepším manažerem v Anglii se dle očekávání stal Ranieri

17.05.2016, 10:19
Aktuality
Další stvrzenku vynikající první sezony v Leicesteru obdržel italský kouč Claudio Ranieri. Ten byl nejprve v průběhu sezony třikrát vyhlášen manažerem měsíce, potom zabodoval mezi svými trenérskými krajany a nyní ho uznala i britská Asociace ligových manažerů, která od roku 1993 rozdává nejprestižnější cenu pro trenéra roku napříč čtyřmi profesionálními soutěžemi...

Claudio Ranieri se takhle nestal pouze nejlepším manažerem v Premier League, nýbrž rovnou v celé Anglii. Zrovna loni třeba pro své druholigové tažení s Bournemouthem triumfoval Eddie Howe.

Letos však prvoligového anglického mistra jednoduše nešlo přehlédnout. Leicester, který mnozí před sezonou tipovali na sestup či alespoň boj o záchranu, si pod taktovkou zkušeného Itala zajistil vavříny už dvě kola před koncem.

Aby přitom tuto cenu přebíral šampion Premier League, to není žádnou samozřejmostí - za poslední dekádu se to třikrát poštěstilo jen Siru Alexi Fergusonovi (2008, 2011 a 2013). Například před dvěma lety byl oceněn až druhý v pořadí, Brendan Rodgers z Liverpoolu.

Claudio Ranieri se zároveň stává teprve třetím ověnčeným manažerem nepocházejícím z Britských ostrovů. Před ním kralovali akorát Ir Joe Kinnear, který roku 1994 s Wimbledonem finišoval na skvělé šesté příčce, a dvojnásobný mistr s Arsenalem, Francouz Arsene Wenger (2002 a 2004).

Čistě v rámci League Championship byl za nejlepšího manažera prohlášen Chris Hughton, který kuriózně jen hodinu před vyhlášením s Brightonem vypadl v semifinále play-off o účast v Premier League. Proti němu uspěl Sheffield Wednesday vedený Portugalcem Carlosem Carvalhalem.

V prostředí třetí nejvyšší soutěže byl oceněn někdejší obránce Gary Caldwell, který svůj Wigan z prvního místa hned na první pokus vrátil do League Championship.

Autor: Tomáš Daníček / theguardian.com

Komentáře (633)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele