Nejbohatší kluby Evropy

11.08.2011, 21:37
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Špičkové kluby světa pracují každoročně s obrovskými rozpočty, jejichž výše vyvolává u spousty lidí časté kroucení hlavami. Pojďme se tedy podívat na patnáct nejbohatších evropských klubů...

Úvod
Analýzy zabývající se ekonomickou situací předních evropských klubů jsou bohužel kromě několika málo výjimek často založeny nikoliv na pozitivistickém výzkumu, ale na pouhé dojmologii. Údaje, které se v souvislosti s tímto tématem prezentují v tiskovinách či na internetových portálech mnohdy vycházejí pouze z údajů založených na ústních prohlášeních představitelů samotných klubů. Sofistikované výzkumy založené na objektivních datech jsou velmi ojedinělé a rozhodně se nevyskytují v takové míře, jakou by si kolosální fotbalový trh zasloužil. Není se však čemu divit. Validita, neboli stěžejní požadavek kladený na analytické výstupy, je u těchto výzkumů velmi nízká. Všeobecně totiž platí, že sportovní kluby čísla o svém hospodaření neuvádějí a pokud tak činí, tak je nutné přistupovat k nim velmi rezervovaně. Propracované analýzy prezentované auditory z Deloitte LLP případně výstupu žurnalistů z forbes.com jsou do jisté míry výjimkami, díky nimž můžeme alespoň zjednodušeně proniknout do světa fotbalových čísel a neztratit se v nich.

Tato analýza nemá ambice soupeřit s renomovanými odborníky. Jedná se o pouhou kompilaci nemnoha typů dat zabývajících se hospodařením a ekonomickým potenciálem fotbalových klubů. Nelze také od výsledků očekávat korelaci s klubovými rozpočty uvolněnými na přestupy, jelikož ty sami o sobě nic nevypovídají o hospodaření klubu, o jeho bohatství ale pouze dokáží naznačit možnosti majitelů. Celá práce se bude zabývat velmi abstraktním konceptem, jež je pracovně nazván jako "míra bohatství". Jedná se o souhrn objektivních charakteristik popisujících zázemí, hodnotu značky a celkově vystihující ekonomický potenciál.

Výsledkem výzkumu je, krom snahy o určitou klasifikaci, především zjištění, že v souvislosti s bohatstvím fotbalových klubů přestává platit užívané dogma TOP 10 největších hráčů na tomto poli. Na základě výstupů z této předkládané analýzy autor došel k závěru, že mnohem více odpovídající skutečnosti je hovořit již pouze o TOP 5, s určitými vyhlídkami o rozšíření na TOP 6. Za aktuálně platných podmínek lze navíc s jistou dávkou odvahy tvrdit, že minimálně v nejbližších 5letech se žádných zásadních změn nedočkáme.

Metodologie
Hodnota systematického výzkumu je přímo úměrná vhodně aplikované metodologii. Čím kvalitnější a vhodnější data výzkumník na vstupu získá, tím kvalitnější výstupy lze očekávat. V úvodu však bylo zmíněno, že validita výzkumů zkoumajících často neveřejná data musí být logicky snížena. Nejinak tomu je i v tomto případě.

Nejprve je důležité si charakterizovat pojem bohatství, jež je předmětem samotného zkoumání. Pro potřeby této práce jsem stanovil míru bohatství za pomocí těchto proměnných:
- velikost rozpočtu klubu
- příjmy klubu
- potenciální hodnota klubu
- hodnota kádru A- týmu, kterým klub disponuje
- oblíbenost klubu a návštěvnost zápasů.

Není samozřejmě možné dávat rovnítko mezi ukazatel oblíbenosti klubu a např. potencionální hodnotu, proto byly jednotlivým proměnným přidány jisté koeficienty. Fundamentálním vstupem je především potencionální hodnota klubu, jelikož do ní jsou implementovány mnohé ukazatele -hodnota značky, majetnický vztah ke stadionu, dluhy a minulé obchody. (Pozn. 1: data vycházejí z analýzy stránek www.forbes.com) Tato proměnná dostala koeficient 2, což znamená, že výslednou známku, která se pohybovala od 0 do 4 bodů, bylo nutno vynásobit dvakrát.

Příjmy fotbalových klubů jsou také velmi důležitým ukazatelem majícím vliv na celkovou míru bohatstvří, proto jim byl přidělen koeficient 1,5. Škála bodového hodnocení se pohybovala od 1 do 5 , kdy kluby s největšími příjmy dostaly bodů 5. (Pozn. 2: data čerpaná z analýzy firmy Deloitte LLP za rok 2009-2010, ze stránek www.forbes.com a z informací, které autor vyčetl na fotbalových fórech).

Hodnotu kádru autor nepovažuje za zásadní ukazatel vypovídající o míře bohatství klubu, proto této proměnné byl přiřazen koeficient 1. Opět se jednalo o paletu do 5 do 1. Velkým problémem bylo sehnat adekvátní data o hodnotách jednotlivých fotbalistů. Nicméně po zvážení všech možností a vyhodnocení jejich přínosu, autor rozhodl, že bude čerpat z databáze stránek www.transfermarkt.co.uk. Ačkoliv o validitě a objektivitě dat prezentovaných na tomto portálu probíhá neustále mnoho diskuzí a téměř ve všech případech panuje shoda o tom, že částky zmíněné touto stránkou neodpovídají úplně realitě, tak bylo nutno vzít v potaz jejich velkou komplexnost. Autor samozřejmě měl k dispozici i jiná data, především pak z databází národních periodik, nicméně po zhodnocení jejich kvality a především míry komplexnosti přistoupil k sice méně kvalitním, ale zato relativně spravedlivým datům z trnasfermarkt.co.uk.

Oblíbenost klubu a návštěvnost domácích zápasů je proměnná s koeficientem taktéž 1. Dá se samozřejmě polemizovat o tom, zda oblíbenější klub s vyššími návštěvami bude i logicky bohatším. S touto myšlenkou se autor ztotožňuje, je však potřeba uvést, že finance získané touto cestou jsou již započítané v proměnné zabývající se příjmy. Navíc míra korelace mezi počtem fanoušků, resp. návštěvností stadionu a hodnotou resp. mírou bohatství klubu je zkrátka minimální. Klasifikace tentokráte je nastavena na hodnoty od 0 do 4. (Pozn. 3. Data čerpají z analýzy agentury sport-markt, dále z www.transfermarkt.co.uk a údajů z denních tiskovin několika států).

Na závěr bude představena Achillova pata tohoto výzkumu. Rozpočty fotbalových klubů jsou totiž nejméně vadlidní proměnnou, se kterou výzkum operuje. Téměř ve všech případech se jedná o data získaná z neoficiálních zdrojů, především pak z portálů jednotlivých fotbalových klubů. Bylo nashromážděno mnoho dat o rozpočtech, z nichž plno jich odpovídalo realitě a plno nikoliv. Nakonec byla vybrána ta data, která nejvíce odpovídají realitě (ačkoliv o jejich přesnosti se zajisté může dlouho diskutovat). Koeficient této proměnné byl původně stanoven na 2x, nicméně po zvážení a připuštění jisté chybovosti byl snížen na 1,5x. Paleta byla rozsáhlejší, konkrétně postihovala hodnoty od 6 do 1.

Každý z 25nejslavnějších, nejúspěšnějších a největších fotbalových klubů v Evropě byl za pomoci těchto 5 kritérií zhodnocen, obodován a poté jednotlivé výsledky sečteny - tím byla získána výsledná známka. Jednotlivé kluby byly následně seřazeny do žebříčku TOP 15.

Vzhledem k objektivnosti a především porovnatelnosti byly vybrány škály od 1 do 5, od 0 do 4 resp. od 1 do 6. Autor si plně uvědomuje jejich slabinu, kterou představuje jisté stranění největším klubům. Bohužel však rozdíly mezi TOP 5 a zbytkem jsou příliš velké na to, aby bylo možno zcela spravedlivě všechny ohodnotit. Ačkoliv tedy rozdíly mezi posledními kluby jsou na první pohled velmi malé, tak při jejich důslednější analýze a přizpůsobení škál by se zvětšovaly, tím bychom získaly mnohem citlivější rozdělení, které by však na druhou stranu znecitlivělo rozdíly mezi předními místy. Tento postup však autor zavrhl - analýza má za úkol představit ty nejbohatší. Pro všeobecný přehled tedy plně postačí zvolená metodika. Maximální počet bodů je 33,5 bodů, což se rovná zisku vítěze této klasifikace. Procentuelně byla tato bodová hranice rovna stu procentům, čímž se otvírají možnosti pro zajímavější vzájemnou interakci.

Analýza výsledků
Žebříčky zabývající se srovnáváním klubů jsou velmi populární a vždy bývají velmi podnětné pro další diskuzi. FIFA, UEFA, statistici, fotbalové magazíny či národní asociace - ti všichni v jisté míře přistupují ke klasifikaci a pomyslnému třídění za účelem zjistit, kdo je ten nejlepší. TOP 15 nejbohatších evropských klubů jen rozšíří tyto řady.

Nejprve budou představeny kluby, které se do žebříčku nedostaly. Bohužel musel být zvolen výše popsaný metodologický klíč, který nedovolil proniknout mnoha velikánům fotbalové historie do žebříčku. Týká se to především klubům z východu Evropy, které nemají ani jednoho zástupce mezi elitou. Ještě větším překvapením je však absence jakéhokoliv klubu z Ligue 1, méně pak překvapí neúspěch portugalských klubů.

Olympique Marseille, Olympique Lyon a FC Porto by se nacházeli shodně na 16. místě se ziskem 7 bodů, což znamená bohatství na úrovni 20,9% vítěze. Poměrně velká oblíbenost mezi fanoušky charakteristická především pro francouzské kluby a vysoká nominální hodnota kádru Portugalského velkoklubu bohužel na lepší umístění nestačily. Relativně nižší potenciální hodnota klubu v kombinaci s nižšími rozpočty a nižšími příjmy oproti nejbližší konkurenci způsobily, že půl bodová ztráta potřebná pro atakování nejnižší dosažené hranice z TOP 15 zůstala nepřekonána. Na druhou stranu především Olympique Lyon a FC Porto dokazují, že k dosahování obdivuhodných výsledků není zapotřebí disponovat astronomickými rozpočty. U francouzského klubu pak ještě musí přijít zmínka o fantastických úspěších dosahovaných v evropských pohárech - v žebříčku založeném na prize money se nachází před velikány typu Bayern Mnichov, FC Liverpool, Real Madrid či AC Milan.

S mírným odstupem by za touto trojicí následovalo další trio: shodný zisk 6 bodů pro Atlético Madrid, AS Řím a VfB Sttutgart. V jejich neprospěch hraje především nízká potenciální tržní hodnota a oblíbenost u fanoušků. VfB Sttutgart pak vyčníval absolutně nejnižší nominální hodnotou kádru, ačkoliv hodnota klubu samotného je relativně vysoká. AS Řím vzhledem ke své nedávné tíživé finanční situaci, která se samozřejmě promítla i do odhadu potenciální hodnoty klubu, může litovat především nižšího rozpočtu a nižší fanouškovské základny.

15. místo - Tottenham Hotspur FC
7,5 bodu; 22,4% vítěze
Londýnský klub se mezi patnáctku vyvolených dostal především díky velmi vysoké nominální hodnotě hráčského kádru. Rozpočtem, příjmy a především nižší diváckou oblíbeností v celoevropském měřítku se Tottenham nemůže předním týmům zatím rovnat, nicméně do budoucnosti hledí klub a jeho fanoušci s velkým očekáváním. A není pochyb o legitimitě jejich postoje. Kvalita kádru je už dnes na úrovni velkoklubů typu Bayern Mnichov, AC Milan či Liverpool. Se sportovními úspěchy, které se budou pravděpodobně v brzké době dostavovat, budou přibývat fanoušci a tím bude analogicky růst potenciální hodnota klubu. Ve prospěch Tottenhamu také hovoří fakt, že hraje v Premier League, jelikož nejbohatší světová fotbalová liga nabízí klubům velmi zajímavé finanční možnosti. V neprospěch pak hraje větší relativní zadluženost, která je však pro anglické a španělské kluby charakteristická.

Prognóza: Pokud se nezmění filosofie klubu, lze očekávat v příštích letech výrazný posun vzhůru na žebříčku. Sportovní úspěchy přilákají fanoušky, jejichž finance následně zvýší potenciální hodnotu klubu a klubové příjmy. Podmínkou však je udržení stávající kvality hráčského kádru

12. místo (dělené) - Schalke 04, Hamburger SV, Borussia Dortmund
8,5 bodu; 25,4% vítěze
Neměcké trio se dělí o 12. místo a poměrně překvapivě za sebe odsouvá za sebe světové velkokluby, jakými jsou Olympique Lyon či Tottenham Hostpur. Důvod je velmi prozaický - německá soutěž je finančně obdivuhodně zdravá a především velmi atraktivní pro domácí fanoušky. Neuvěřitelný divácký zájem charakteristický pro všechny tři kluby jen zvýrazňuje názory ekonomických odborníků, kteří se o situaci v těchto klubech vyjadřují velmi pochvalně. Hodnota jejich kádrů sice nekoresponduje s jejich oblíbeností, ale příjmy ze sponzorských smluv a příjmy generované v den utkání jsou skutečně vysoké. Nemůže tedy být pochyb o legitimitě jejich postavení. Velmi výhodné sponzorské smlouvy zaručující dostatečné příjmy a především impozantní infrastruktury jsou také jedním z důvodů, proč německé kluby mohou soupeřit s anglickými, španělskými a italskými kolosy.

Prognóza: Velmi zdařile nastavenými ekonomickými mechanismy je dosažen stav, kdy německé kluby téměř 100% využívají svůj potenciál. Nelze tedy očekávat již žádné zásadní změny k lepšímu, ale kluby také nemusí s obavami hledět do budoucna. Především Borussia Dortmund zažívá přelomové období a zatím to vypadá, že chyby z nedávné doby se již opakovat nebudou a klub se úspěšně etabluje mezi fotbalovou smetánku.

11. místo - Juventus FC
12 bodů; 35,8% vítěze
Celosvětově proslulá La Vecchia signora prožívá poměrně smutné období, které rozhodně nekoreluje se slovutnou historií italského celku. Potenciální tržní hodnota týmu se pohybuje na úrovni širší špičky, nicméně velmi nízké příjmy ze zápasů způsobené slabou návštěvností a nižší rozpočet jsou příčinou toho, že Juventus se pohybuje až za hranicí první desítky. 105miliónová investice do nového stadionu a postupné zvyšování nominální hodnoty kádru však vnášejí do řad bíločerných optimismus. Stará dáma se může pochlubit úctyhodnými příjmy z oblasti prodeje vysílacích práv, což je jednou z devíz všech předních italských klubů. Celosvětová divácká popularita je velmi výrazné plus, nicméně nižší návštěvnost domácích zápasů a s tím spojené klubové příjmy ze zápasů srážejí klubový rating. Na druhou stranu za zmínku určitě stojí velmi zdravé hospodaření, které díky silnému a schopnému majiteli vytváří dostatečný základ pro budoucí růst.

Prognóza: Ve středně dlouhém horizontu lze očekávat výrazný posun vpřed. Především od sezóny 2010/11 nově zavedená kolektivní smlouva na prodej vysílacích práv v Serii A by měla být tím odrazovým můstkem nejen pro Juventus, nový stadion také velmi výrazně přispěje zvýšení potenciální tržní hodnoty klubu. Výchozí podmínky jsou tedy pro klub dobré a zbývá je jen potvrdit výkony na hřišti, protože jakákoliv absence v milionářské lize mistrů má velký vliv na míru bohatství.

10. místo - Manchester City FC
13,5 bodů; 40,3% vítěze
Pouze Real Madrid, Chelsea a Barcelona mají nominálně hodnotnější hráčský kádr. To je vskutku impozantní a směrem z Ettihad Stadium je tím vysílán signál, že evropská fotbalová aristokracie by měla pozvolna začít s přípravami iniciačního rituálu pro nového člena. Nic jiného, než-li velké úspěchy se ani čekat nedá. Klubové příjmy sice v současné době zdaleka nedosahují hodnot špičkových evropských velkoklubů, to samé platí i o počtech fanoušků, nicméně s Abu Dhabi United Group v zádech je velký předpoklad, že klubový rating bude stoupat. V současné době právě Manchester City FC a Tottenahm Hotspur jsou jediné týmy potenciálně schopné narušit hegemonii evropských tradičních gigantů.

Prognóza: Nelze očekávat nic jiného, nežli posun vpřed. Mohutné investice do hráčského kádru, jdoucí ruku v ruce s navyšováním rozpočtu a následně nepřímo i potenciální tržní hodnoty týmu, se začínají vyplácet a jediné co v Manchesteru ještě postrádají, jsou adekvátní výsledky ve fotbalové Evropě. S hráčským potenciálem, kterým tým disponuje, se však nedá očekávat nic jiného, než-li velmi výrazné zanechání stopy v milionářské Lize mistrů. S úspěchy přibudou fanoušci, kteří svoji participací budou pozvolna zvyšovat klubový rating.

8. místo (dělené) - Liverpool FC, Inter Milán
17,5 bodů; 52,2% vítěze
Pro jednoho strmý pád, pro druhého vyústění několikaletého progresu. 8. místo je pro klub z Anfield Road zklamání, jinak to ani nazvat nelze. Ohromný propad potencionální hodnoty klubu, který je vyústěním především horších výsledků a na anglické poměry nižší nominální hodnotou hráčů, se prozatím zastavil ještě na 8. místě. Liverpool FC je spící obr, který musí začít přenášet vítězného ducha minulosti i na hřiště. Velmi vysoká celosvětová popularita sice vzhledem k posledním méně vyvedeným sezónám pomalu oslabuje, nicméně příjmy ze vstupného a celkově zápasové příjmy jsou velmi vysoké. Bohužel pro Liverpool, v Premier League se začínají hlásit o slovo kluby jako Manchester City či Tottenham Hotspur, které ještě před několika málo lety nebyly brány jako rovnocenní rivalové užší špičky.

Nerazzurri zažívají v posledních letech jedno z nejúspěšnějších období své dosavadní historie a na míře bohatství to je znát. Potenciální hodnota klubu roste, příjmy se zvyšují a stejně jako u konkurenčního Juventusu, i zde je předpoklad, že vzhledem k uzavření nové kolektivní smlouvy, týkající se vysílacích práv, bude progres i nadále pokračovat. Internazionale prodávají svá vysílací práva společně s Realem Madrid, Barcelonou a AC Milan nejdráže v Evropě a také využívají velkého potenciálu především italského trhu. Velmi vysoká nominální hodnota hráčského kádru, ohromná divácká podpora, jak při zápasech, tak především mezi celoevropským publikem a relativně vysoký rozpočet zajišťují, že v budoucnu můžeme Nerazzurri hledat ještě výše v tabulce. Pro zajímavost Inter Milan je společně s Barcelonou klubem s největším růstem diváckých preferencí a mj. patří mezi elitní pětici týmů v získávání prize money z evropských pohárů.

Prognóza: Pokud Liverpool zachytí nástup klubů z druhé vlny, které byly zmiňovány výše, tak se není třeba budoucnosti obávat. Poměrně vysoká zadluženost překážkou není, jelikož Premier League je soutěží s velkým ekonomickým potenciálem, který dovoluje klubům investovat. Liverpool FC je stálé lákavá značka, která musí být zhodnocována především na hřišti. Bez lepších výsledků přijde postupný propad.

Internazionale se nachází ve zlomovém období, pokud projekt s prodejem vysílacích práv Serie A a především celková vize reorganizace a reformace italského fotbalu splní očekávání, tak není důvod se o postavení v TOP 10 obávat. Kvalitou, fanoušky i financemi tým disponuje, jediné, co špičkové italské kluby ohrožuje, je zoufale nemoderní infrastruktura a s ní spojený určitý regres domácí konkurence. Je však potřeba na tomto místě konstatovat, že milánský velkoklub prožívá nejen ze sportovního hlediska velmi úspěšné období.

7. místo - AC Milán
19 bodů; 56,7% vítěze
Z historického hlediska spíše zklamání, ze současného socio-ekonomického pohledu relativní úspěch. Momentálně nejbohatší a nejhodnotnější italský klub patřil ještě před 5lety do první pětice, v současné době však i 7. místo může být relativně legitimně nazýváno úspěchem. AC Milan je stále jedním z nejhodnotnějších evropských týmů, může se chlubit vynikající diváckou přízní, velkými návštěvami a především nadstandardně vysokými sponzorskými a broadcastingovými smlouvami. Na druhou stranu ale disponuje jedním z nejméně hodnotných kádrů mezi předními kluby a především nízkými příjmy generovanými v souvislosti se samotnými zápasy.

Prognóza: Postavení AC Milan v tabulce je především odrazem domácí ligové soutěže. Platí zde to, co pro nejbližší konkurenci z Milána, resp. Turína - bez dostatečně ekonomicky silné a výsledkově konkurenceschopné Serie A nelze pomýšlet na vyšší příčky. Do budoucna je třeba zanechat výraznější stopu v evropských pohárech a zvýšit nominální hodnotu kádru, Nerazzurri čekají na každé zaváhání při atakování pozice nejbohatšího italského klubu. Velmi dobře propracovaný PR management a z něho plynoucí vysoké počty příznivců jsou však hlavní zbraní Rossoneri v soubojích (nejen) s evropskou konkurencí.

6. místo - Chelsea FC
21 bodů; 62,7% vítěze
Z dlouhodobého hlediska je současné postavení Chelsea FC mezi elitní společností největších evropských klubů velmi překvapivé. Příchod bohatého majitele a jeho velmi úspěšný projekt vytvoření klubu, který bude konkurenceschopný na všech frontách, se postarali o zatím poslední prolomení hegemonie tradičních velkoklubů. Jediné, co londýnskému klubu zatím stále schází k dosažení ještě lepšího umístění, je relativně nižší potenciální tržní hodnota. Gigantický rozpočet, ohromné zápasové a především komerční příjmy, jeden z nejhodnotnějších kádrů ze všech týmů a velmi vysoký počet příznivců jsou však zárukou budoucího nárůstu hodnoty klubu. Za zmínku stojí také úctyhodná bilance v Lize mistrů a s tím spojené prize money - pouze Manchester United se může pyšnit lepšími statistikami v této kategorii.

Prognóza: Chelsea FC je v současnosti jediným opravdu vážným konkurentem první pětice nejbohatších klubů. Mechanismy nastavené novým majitelem navíc přinášejí výsledky jak z ekonomického hlediska, tak především z toho sportovního. V budoucnu nelze očekávat nic jiného, než-li další navyšování potenciální míry bohatství a s tím spojený následný atak ještě vyšších příček v tomto žebříčku.

5. místo - Arsenal FC
24,5 bodů; 73% vítěze
Potenciální hodnota klubu - třetí největší v Evropě, zápasové příjmy - třetí největší v Evropě, prize money z Ligy mistrů - třetí nejvyšší v Evropě, či trade mark Arsenal FC patřící mezi deset nejhodnotnějších sportovních značek. To jsou jedny z charakteristik, které jen dokazují, že jakékoliv pochyby o slovutnosti nejsou na místě. Londýnský velkoklub sice nedisponuje takovým rozpočtem, jako nejužší špička tohoto žebříčku, nicméně vzhledem k výsledkům v ostatních kategoriích je 5. místo naprosto zasloužené.

Prognóza: Mohutnou investici do nového stadionu a charakteristickou týmovou koncepci lze zcela legitimně považovat za klíčové faktory budoucího růstu tržní hodnoty klubu. Výraznější sportovní úspěchy, na které klub již několik let čeká, mohou progres ještě urychlit. Nicméně i pokud se v nejbližší době nedostaví, tak nelze předpokládat jakýkoliv pokles na žebříčku, spíše naopak.

4. místo - FC Bayern Mnichov
25 bodů; 74,6% vítěze
Německý velkoklub se na čtvrté místo dostal především díky velké vyváženosti v dílčích kategoriích. Klub má vysoký rozpočet, vysoké příjmy ( vykazuje dokonce největší příjmy z komerčních aktivit ze všech Evropských klubů), a především ohromnou diváckou podporu jak při zápasech na stadionu, tak i mezi pasivními fanoušky napříč celou Evropou. Jediné, co by mohlo teoreticky být považováno za určitou slabinu, je menší nominální hodnota kádru. Nutno však vyzdvihnout především fakt, že hodnota značky FC Bayern Mnichov je šestá největší na světě. Z toho pak také vyplývá i velmi vysoká potenciální hodnota klubu.

Prognóza: FC Bayern Mnichov je největším a nejbohatším fotbalovým klubem v nejbohatší evropské zemi. Už to samo o sobě dává jisté záruky do budoucna. Pokud ještě připočteme ekonomický potenciál 1. Bundesligy, tak o jakémkoliv výraznějším regresu nemůže být řeč. Nicméně rozdíl oproti pátému místu je velmi nepatrný, proto z krátkodobého hlediska nelze vyloučit mírný pokles. Ze střednědobého hlediska však FC Bayern jistě bude držet svoji pozici v elitní skupině.

2. místo (dělené) - Manchester United FC, FC Barcelona
29,5 bodů; 88% vítěze
Manchester United FC je naprostý fenomén tohoto žebříčku. Jedná se (s velkým přehledem!) o nejhodnotnější sportovní značku světa, potenciálně nejhodnotnější fotbalový klub Evropy (opět s velkým náskokem před druhým) a v neposlední řadě o klub s nejvíce vydělanými penězi za výsledky v Lize mistrů za období 2003-2010. Z ekonomického hlediska klub válcuje konkurenci především na velkém asijském trhu, který se stal základem při zhodnocování obchodní značky. Hovořit v souvislosti s Manchesterem United o výraznějších slabinách v atributech, kterými se zabývá tato práce, je zbytečné, jelikož žádné nejsou.

FC Barcelona zažívá v současnosti dost možná nejúspěšnější období své historie a velmi výrazně se zapisuje do moderních fotbalových dějin. Čistě ekonomická sféra pak analogicky vypadá také impozantně. Katalánský velkoklub dělí od první příčky pouze relativně nižší potenciální hodnota klubu. Ukazatele počtu diváků, výše příjmů, velikosti rozpočtu a nominální hodnoty kádru jsou famózní. Především prvně jmenovaná kategorie stojí za zmínku - nejvyšší návštěvy zápasů a absolutně největší počet fanoušků v Evropě ze všech týmů.

Prognóza: Pokud se naplní předpoklady, vycházející z aktuálních dat, tak se FC Barcelona v blízké budoucnosti na druhém místě osamostatní. Hlavní vliv na tom budou mít především vzrůstající příjmy, které přijdou spolu s uvedením loga na dresu a s tím spojenými PR aktivitami, a také s příjmy z prodeje vysílacích práv, jelikož ve Španělsku, jako jediné větší fotbalové zemi, neexistuje kolektivní smlouva zajišťující rovnoměrnější distribuci peněz. V současné době také nelze očekávat nic jiného, nežli další úspěchy na sportovním poli a tím další navyšování již tak vysokých čísel v kategorii počtu fanoušků. Všechny tyto skutečnosti se podepíší pod vzrůstající potenciální tržní hodnotu klubu.

Manchester United má famózně propracovaný PR management, který zajišťuje velmi vysoké příjmy především na poli komerčních aktivit a v kategorii zápasových příjmů. Nemalá zásluha však musí být přičtena na účet samotné instituce Premier League, která je pro všechny celky ekonomicky velmi zajímavá. Bohužel však výrazný konkurenční boj v domácí soutěži paradoxně způsobí, že v krátkodobém horizontu nejbližší rival - FC Barcelona - zvýší míru svého bohatství a odsune anglický celek na třetí místo.

1. místo - Real Madrid CF
33,5 bodů
Nejbohatším Evropským klubem je s přehledem Real Madrid. Astronomické příjmy z prodeje vysílacích práva, komerčních aktivit a ze zápasů samotných o téměř 10 % převyšují největšího konkurenta z Barcelony. Trade mark oceněný na 240 miliónů dolarů posouvá Real Madrid na třetí místo mezi nejhodnotnějšími sportovními značkami. Potenciální hodnota lehce přesahující miliardu Euro je druhá největší za Manchesterem United. Ohromující jsou také čísla zabývající se diváky; bílý balet se může pochlubit druhým místem v žebříčku TOP 20 nejoblíbenějších Evropských klubů a v počtu návštěvníků zápasů je s malou ztrátou čtvrtý v pořadí. Ani poměrně neúspěšné období ze sportovního hlediska, které klub v posledních letech zažívá, nemůže nic změnit na tom, že Real Madrid CF je továrna aplikující speciální systémový přístup k hospodaření a s velkým umem zhodnocující ohromný potenciál, který si přináší ze své úspěšné historie.

Prognóza: Očekávat z krátkodobého hlediska něco jiného, než-li naprostou dominanci Realu Madrid v oblasti hospodaření, je nereálné. Nejbližší vážný konkurent - FC Barcelona, by musela téměř zdvojnásobit svoji potenciální tržní hodnotu, aby dokázala odsunout velkoklub z hlavního města Španělska na druhou pozici. Tato podmínka je však v nejbližších letech nesplnitelná, takže pokud se bude v tomto žebříčku něco měnit, tak rozhodně to nebude první místo.

Autor: články čtenářů / Ondřej Moravčík

Komentáře (290)

Přidat komentář
RC

Zajímavé.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel, tyto statistiky se týkají jenom příjmů a například takový manchester nebo barcelona mají takové dluhy, že kdyby se to mělo vyrovnat tak jsou bůhví kde...

Reagovat
smazaný uživatel

čítal som že glazerovci (majitelia manchestru ) idú predať štvrtinu a tým vyrovnajú dlh

Reagovat
kiwwi

bolo by to super, uvidime co je na tom pravdy

Reagovat
smazaný uživatel

Na to si přišel jak? Barcelona možná ano, ale Manchester United svůj dluh každým rokem sníží o ohromné častky...Proto to Glazerovci nechtějí prodat. Každý rok roste cena Manchesteru Uníted. A kdyby měli takové dluhy, tak my vysvětli proč budou rekonstruovat stadion za 120mil.liber a dali SAF zelenou v přestupech s tím, že může koupit koho chce, že na takové přestupy, které doporučí SAF se peníze najdou vždycky...

Reagovat
kiwwi

stadion sa rekonstruovat nebude

Reagovat
X-bano-X

Nerád by som ti bral ilúzie, ale pred cca 2-3 rokmi vyšlo porovnanie dlhov Realu a Barcelony a Real mal v tej dobe o 100 mil. eur vyšší dlh. Tak keď ten dlh nejak zázračne nestopili, tak tam stále bude figurovať.

Reagovat
Kily

já mám za to, že pokud se dluhy vás a Realu za ty poslední dva až tři roky nějakým způsobem hnuly, a jakože určitě jo, tak ve prospěch Realu

Reagovat
X-bano-X

Celkom nerozumiem. Ale asi to myslíš tak, že Realu sa dlh znížil? Samozrejme je to možné, ale zas na druhej strane sa mi nechce veriť že pri tom ako za posledné roky rozhadzovali pri tvorbe týmu, ktorý im nevyhral nič, umazali dlh. Pri dlhu Realu ide skôr o to, že je krytý majetkom mesta a dobrými úvermi bánk a preto sa nejako ľudia domnievajú, že ten dlh neexistuje. Ono sám Ronaldo nepredá dresy za 250 melčo euro. Barca dlh pomaly znižuje, aj napriek nezmyselným nákupom za ťažké milióny. Kde by sme boli dnes, nebyť tých úletov( aj keď za Zlatana som rád).

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia nikde

Reagovat
Losinho

Nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nejzadluženější kluby Evropy.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern? Čti.

Reagovat
smazaný uživatel

A Bayern nejzadluženější co?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zrovna Chlesea a City nejsou mezi nejzadluženějšími.

Reagovat
FC Porto FC

Chelsea těžko

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pokud si to dobře pamatuji, tak Abramovič nějak odkoupil nebo zaplatil dluh Chelsea s ohledem k tomu, že od budoucích sezón budou moct hrát Evropské poháry pouze kluby bez dluhů? či tak nějak to je, nevím přesně, ale něco v tom způsobu sem četl.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern je bez dluhů

Reagovat
smazaný uživatel

stadion už maj splacenej?? myslel jsem si že nějak až do roku 2029 měsíčně kolem 50mil

Reagovat
smazaný uživatel

Alianz Arena bude splacena příští rok tak klid

Reagovat
smazaný uživatel

škoda že to platí jen pro jednoho z klubů :-/

Reagovat
smazaný uživatel

tak vám ten nájem už zůstane

Reagovat
smazaný uživatel

myslel jsem, že je to zaplaceno hotově

...ale jelikož by zbytek měl být menší než to, co má Bayern u sebe, tak se to tak říct dá...

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern a Arsenal jsou jediný kluby který jsou bez dluhů

Reagovat
Mastný Chobot

Arsenal dlh má, ty lolo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nic jiného jsme nemohli čekat. Vše podle předpokladů

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

To je ale hnus.

Reagovat
EL Gringo

za nick

Reagovat
smazaný uživatel

dívný je že city sou až 10

Reagovat
smazaný uživatel

Bohatství majitelů klubů se tam nezapočítává

Reagovat
Kenneth

Hospodařit Peréz umí.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavý článek přečtu si ho zítra u oběda

Reagovat
smazaný uživatel

To je ale staďák!

Reagovat
Kenneth

Nejslavnější klub světě musí mít nejdražšího hráče, nejhezčí dresy, nejhezčí stadion, nejvíc trofejí.

Reagovat
homeles8

omg, to tu teď zase fanoušci Realu budou machrovat, že jsou první a fanoušci Barcelony tu budou píčovat, že je to kvůli odchovancům, nebo si vymyslí něco jinýho

Reagovat
Aldeano

Jsi první kdo tady vytváří konflikt...

Reagovat
Kenneth

klid home, rupne ti cévka.

Reagovat
homeles8

pozdě

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

a nejhezčího hráče

Reagovat
Kenneth

Reagovat
lnterista

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Mamuta

Reagovat
domingo

Guti uz tam neni a Gourcuff tam nikdy nebyl :)

Reagovat
smazaný uživatel

Muck.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Gourcuffovi se mi líbí jenom ten jeho pohled jinak nic moc

Reagovat
Kaze

http://bit.ly/nNyzoH pohled má fakt zajímavý, ale na Keana nemá

Reagovat
smazaný uživatel

Cukr.. ty jsi tak sladkej (teplej) jak ta tvoje přezdívka viď.

Reagovat
frank

Reagovat
smazaný uživatel

a nejdebilnější fanoušky

Reagovat
Kenneth

To né, nechtěl jsem vám všechno vzít, tady máte jasnou první příčku.

Reagovat
Infi

Viz laser

Reagovat
Kenneth

Prasečí hlavy, rasistické nadávky.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Laser sem uz zahledl na zapasech asi 10 tymu , to fakt neni specialita Realu.

Reagovat
smazaný uživatel

TY nemůžeš nikomu (a už vůbec ne Culés) vzít nikdy nic

Ty spíš rozdáváš radost

Reagovat
One-Real

Reagovat
CHONG

Tak nejdebilnější fanoušky má jednoznačně ochotnický divadelní soubor FC Barcelona, ty budiž nejzářivějším příkladem.

Reagovat
smazaný uživatel

Tim jako chceš říct, že sem debil, ty vole, jo. Bych chtěl vědět, komu fandíš ty. Odhaduju Ream nebo FC Zapadákov. Říkám já snad o fanoušcích jinejch klubů, že jsou debilní. Debilní si jedině ty, když tohle říkáš.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a ochotnickej soubor. Každej občas zasimuluje. Koukni se na 1. zápas Barca-Real v letošní LM. Uvidíš, co tam dělá Di Maria za hovadiny. To se fakt předvedl. Zvlášť v první půli. A chtěl bych vidět tebe, ty když hraješ fotbal tak když tě někdo zkosí, přeskočíš ho a vůbec nikdy nespadneš. A nebo promiň, ty fotbal nehraješ, protože ho neumíš a nerozumíš mu.

Reagovat
CHONG

Tak za prvé, sice je ti po tom hovno, ale budiž fandím Realu. Za druhé, s těma debilníma fanouškama jsem reagoval na uživatele jiri - fcb, když on může psát, že nejdebilnější jsou fanoušci Realu, tak já zase můžu napsat, že jsou nejdebilnější fanoušci Barcelony, ale ty evidentně žiješ v nějakém přeludu, ve kterém jsou fanoušci házenkářů nedotknutelní. Za třetí ohledně té simulace, je pravda že v každém týmu se najde jeden nebo dva simulanti, ale v ochotnickém divadelním souboru FC Barcelona simulují téměř všichni a navíc ten druh simulace, kterou předvádí především Alves, Busquets a Mascherano, to teatrální chytání se za obličej s následným pádem, i když se jich nikdo ani nedotkl, to už je hodně přes čáru. A za čtvrté, to jestli fotbalu rozumím nebo ne, to ať laskavě posoudí lidi, se kterými se o něm denně bavím a ne nějaký chudák na internetové diskuzi.

Reagovat
smazaný uživatel

Z vlastni zkusenosti muzu rict, ze ty ma Tottenham

Reagovat
Dr. Admess

Nejvíce trofejí? Z oficiální soutěží (PD, LM nebo-li PMEZ, CdR, Španělský superpohár, Evropský Superpohár, Ligový pohár, PVP, MS klubů, Latinský pohár, Interkontinentální pohár) má Real napočítáno 76 trofejí a Barcelona 77 trofejí

Reagovat
smazaný uživatel

"nejhezčí dresy, nejhezčí stadion" sry ale za tohle jasný

San Siro znáš?

Reagovat
Kenneth

Znám, a mohl bych ti vyjmenovat dalších 5 stadionů který jsou hezčí než San Siro.

Reagovat
smazaný uživatel

Ikdyž se tady všichni hádají o penězích a podobně a pro někoho jsou důležitý jaký má klub dresy,stadion,rozpočet a počet trofejí tak JÁ budu vždycky hrdej na Milán a je mi jedno jestli se mu nebude dařit nebude mít v týmu nejlepší hráče nebude mít trofeje a nebude mít žadnou pozitivní věc do budoucnosti tak nepřestanu věřit v AC MILAN!!!

Reagovat
smazaný uživatel

srry neměla byt reakce

Reagovat
Kenneth

Tak to je jedině dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

tak jmenuj, prosím

Reagovat
smazaný uživatel

Anfield sice není nejhezčí, ale má hodně velký pouto na hráče a všechny co kdy v Liverpoolu pracovali pro mě je Anfield nejhezčí stadion Chci tím hlavně říct, že 100 lidí = 100 chutí a tak

Reagovat
magnat7

presne tak, mas absolutnu pravdu , ja som zil v manchestri a na divadlo snov nedam dopustit

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ja si myslim ze uz jenom povestnou anglickou atmosferou musi byt nejlepsi a nejhezci pohled na takovy Old Trafford ci Anfield a tomu se nikdy nemuze rovnat stadion treba barcy

Reagovat
frank

Reagovat
kalla

Všichni se posunou na žebříčku a nikdo neklesne takže to vidim, že na 1. místě bude asi 30 klubů

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Hala Madrid!!!

Reagovat
Aldeano

Mimochodem skvělý článek...

Reagovat
herbage

Pěkný článek kryštofe

Reagovat
smazaný uživatel

barca

Reagovat
SniperxXx

Výborná práce, výsledky také podle očekávání. Snad až na Německou trojici, kterou jsem tak vysoko neočekával.

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý klubový rozpočet a velká fanouškovská základna..

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci Kohouty nijak urazit, ale nazvat Tottenham "světovým velkoklubem" ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
homeles8

s tim máš problém?

Reagovat
stas87

tak ono celkom ako vtip vyznieva aj veta ze tottenham sa moze kvalitou kadru rovnat treba bayernu

Reagovat
smazaný uživatel

jo to bylo vtipný..

Reagovat
madridcan

to neni az taka zla veta

Reagovat
smazaný uživatel

Tim pádem neni prakticky rozdíl mezi Realem a Tottenhamem?

Reagovat
madridcan

ja som nereagoval na Jiriho

Reagovat
smazaný uživatel

Já to taky vim.. Naznačuju tim, že Bayern tou papírovou kvalitou nemá moc daleko do Realu

Reagovat
madridcan

no vidis,sam pises,ze nema moc daleko.To stale znamena,ze to nieje rovnake

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem napsal jen aby se tu na mě zase nesesypalo 50 nasranejch fandů, nechci tu strávit celou noc. Ve skutečnosti je na tom papírově lépe

Reagovat
One-Real

to já si z dovolením teda myslím že celkem jo

Reagovat
smazaný uživatel

Mě je to jedno.. nechci tu řešit celou noc nesmysly..

Reagovat
One-Real

Však ok, ono si stačí srovnat třeba základní sestavy (tam to je znát jen na nějakých postech) ale hlavně lavičky (viz dole, ale ta u Bayernu je jen natipovaná). Nadruhou stranu nechci Bayern shazovat, proti Interu hráli paráda a hlavně ofenzivní čtyřka Muller, Goméz a Robbery je parádní.

Butt, Buyten, Breno, Pranjič, Tymoščuk, Kroos, Olič/Petersen

Adán, Albiol, Arbeloa, Sahin, Coentrao, Kaká, Higuaín

Reagovat
smazaný uživatel

Řikam, že tu nic nechci řešit Vim do čeho se takovej nenápadnej začátek může strhnout. Minule sem tu tak strávil 3 hodiny (celý dopoledne)

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Kenneth

Když jsou Robbery ve formě tak se blíží, ale o rovnaké kvalitě se nedá diskutovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně papírová kvlaita je na dvě veci.. teprv LM ukáže

Reagovat
Kenneth

Nejen papírově. Ale to je jedno, to by byla zbytečná diskuze.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo charakterově sou na tom líp hráči Bayernu, jak řikáš zbytečná diskuze

Reagovat
Biozdenda

je, 4:0

Reagovat
smazaný uživatel

no jo no. Toho jsem si ani nevšimnul. Taky hloupost ...

Reagovat
smazaný uživatel

luka modrič vs robben :D

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasim. Vemte si hráče Kohoutů a pak Bayernu. Je to tak na stejný úrovni.

Reagovat
smazaný uživatel

já srovnatelné hráče vidím snad jen v Baleovi a Modrićovi (a van der Vaart)

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavé sledovat co dokáže jeden postup do čtvrtfinále LM ...

Reagovat
smazaný uživatel

Takových klubů je více.

Reagovat
bruchy

až se budu HODNĚ nudit tak si toi přečtu

Reagovat
smazaný uživatel

dobře vědět ...

Reagovat
Aldeano

Reagovat
madridcan

myslim,ze sa nudis...inak by si nam to nezdeloval?

Reagovat
smazaný uživatel

Forza Juventus !

Reagovat
JozkokozleJ

Mam chut autorovi zatlieskat dopredu.

Tesim sa az si to precitam.

Reagovat
smazaný uživatel

Sice Real Madrid je nejbohatší:)..Ale Manchester United je NEJHODNOTNĚJŠÍM týmem světa

Reagovat
smazaný uživatel

Real může mít rozpočet jaký chce, sportovně na Barcu nemá nikdo

Reagovat
stas87

bohuzial,tento clanok nie je o sporte ale o financiach

Reagovat
smazaný uživatel

fans barcy a realu zase jedou

Reagovat
vocasisko

a Barcelona je nejlepším ... tak kdo z toho vyšel nejlíp?

Reagovat
madridcan

Co z toho ked nemate ani farebnu tlaciaren?

Reagovat
vocasisko

to je mi fuk, klidně ať si kravaťáci posílají černobílý dopisy, když budeme pravidelně rozšiřovat sbírku trofejí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

fandím MU, ale musím uznat, že Barcelona je nejlepší tým na světě momentálně :-)

Reagovat
andkoo

fandim MU a nejaka barcelona ma vobec nezaujima

Reagovat
sidy10

fandim MU a souhlasim s tebou

Reagovat
smazaný uživatel

i taková je možnost

Reagovat
66pepo66

Reagovat
EL Gringo

Liverpool!

Reagovat
domingo

Clanek super, ale chtelo by to korekci

Reagovat
Pinturicchio

! ! ! Forza Juventus, ... Juve per sempre sarà ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Forza Milan

Reagovat
smazaný uživatel

Pochvala autorovi za velice zajimavy clanek , jestli na tom pracoval sam tak to urcite zabralo sakra hodne hodin. Na druhou stranu ve vice lidech by to zase mohlo byt objektivnejsi.

Cimz netvrdim ze to objektivni neni a od reality se to urcite moc nelisi. Jen se mi nepozdava hodnotit kluby podle navstevnosti. Tam to prakticky zavisi jen na tom jakou ma kdo kapacitu stadionu a Barca je v tom nejlepsi jen proto ze nikdo jiny takovy stadion nema ac by ho treba s prehledem naplnil.

Reagovat
smazaný uživatel

To je od kryštofa?

Reagovat
smazaný uživatel

Real Madrid

Reagovat
Kenneth

100. pro Ikera

Reagovat
madridcan

100

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek

Reagovat
smazaný uživatel

první 3 zároveň ale taky suverénně nejzadluženější kluby světa...je to celkem nefér, ale nechci tady brečet

FORZA MILAN

Reagovat
Kily

hmm, to už nejsme před těmi dvěma ani v tabulce nejzadluženějších klubů, sakra, budeme muset vymyslet něco nového

Reagovat
Arbiter

Ha,a pak,ze Chelsea neni velkoklub

Reagovat
Kenneth

Reagovat
herbage

dle autora je i Tottenham, takže Navíc nikdo neřiká, že Chelsea není velkoklub, jen je to kvazivelkoklub

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Když tým co byl první sezónu v LM může být velkoklub, tak vy taky... dřív velkokluby musely vyhrát třeba LM, dneska stačí, že hraje ten klub v Anglii

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle si přečtu až ráno, nyní nemám na to sil, velmi rád si "přelousknu" ekonomickou analýzu současného "TOP" fotbalu, i když se obávám, že to bude zase jenom z určitého pohledu, ale co, nezávislá média už tady nejsou a opravdu "nezávislou" analýzu by mohl napsat snad jen bůh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
homeles8

fotbal je zlo, lidi se kvůli tomu jenom hádají a nadávají (a někdy i zabíjí :-) ) Dyť vám to může bejt u prdele, jestli je bohatší Real Madrid, nebo Barcelona, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nějak ikdyž se fotbal točí jen kolem penez tak raději nato nemyslet a nehadat se kvůli tomu kdo je bohačí a raději se podívat na pěkný fotbal ;)

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Waw! Dobrý článek.

Reagovat
božský John

Bayern

Sympatický družstvo se všim všudy

Reagovat
božský John

Jinak autorovi palec nahoru, člověk si rozšíří obzory a doví se spoustu zajímavejch věcí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Přesně

Reagovat
Kenneth

Reagovat
FC Porto FC

HSV a Sprus mi tam nějak nesedí ale podle těch prvidel tam teda patří no.....

Ani sem nečekal že by tam mělo být Porto protože ekonimicky PL SA BL PD nejde dohnat

Reagovat
homeles8

dyť je to jedno :-)

Reagovat
Kenneth

Home četl sem tvoje silvestrovský hlášky, jel si jak pán.

Reagovat
homeles8

:-)

Reagovat
božský John

Tak ať si doktoři udělaj taky nějakou ligu...teďka jich hodně chtělo coby volný doktoři do Německa, ale asi jim nedali transfer karty nebo co ...

A když budou podnikavý, tak můžou mít i evropský poháry...kdo dřív odoperuje, odvetu a i když ta dopadne stejně, tak náhlá smrt...zkouška z anatomie

Reagovat
božský John

Promin, to mělo bejt na na Mušličku

Reagovat
Arne

Nevím, jak mohou být Lyon s Tottenhamem většími kluby než BVB, S04 a HSV... Jinak velkej

Reagovat
herbage

... nebo Stuttgart větší než AS Řím

Reagovat
Arne

To tam někde je?

Já se v tom ale nechci přehnaně moc vrtat, tohle je strašně relativní...

Reagovat
herbage

větší ne, to se omlouvám, ale na stejné úrovni s AS a Atléticem Madrid

Reagovat
Arne

To už je ale ten výsledek analýzy, u toho nahoře jde jen o to subjektivní hledisko... Co se týče VfB, tak to bych taky čekal nějak nahoře, třeba v top 30 nebo 40, ale na jedné lajně s těma dvěma ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Správně jste vyhmátli achillovu patu celé prace. Jelikož jsem nechtěl skončit u popisu těch největších, tak jsem tam pro zajímavost umístil i ty, kteří se nedostali mezi tu absolutní špičku. Problémem byla škála, kterou jsem zvolil a která hodně marginalizovala rozdíly mezi těmi menšími kluby.

Nicméně pokusím se legitimizovat postavení všech Německých klubů.

Sttutgart: jeho příjmy, potenciální hodnota a rozpočet jsou naprosto totožné s Atleticem, AS Řím a jen hodně slabě zaostávají např. za Lyonem. Klub má ucházející fanouškovskou základnu a kdyby neměl tak zoufale "nehodnoutnej" kádr, tak je na úrovni Lyonu či Marseille. Výsledkově samozřejmě o tom řeč být nemůže, ale já spíše beru v potaz ekonomické ukazatele.

BVB, Schalke a Hamburg jsou na podobné úrovni, jako Lyon či Marseille a Porto, ale prostě ty neskutečné cifry v kolonce "diváci" tak zásadně zamíchaly pořadím, že mě to samotného překvapilo. A to jsem tuto proměnnou ještě dodatečně devalvoval.

Jednoduše řečeno:

Lyon, Porto, Tottenham, BVB, Schalke, Marseille, Atletico, Stuttgart a do jisté míry i Zenit Petrohrad, jsou na tak podobné úrovni, že jakýkoliv výrazný úspěch v jedné z kategorií, je zcela zásadní při konečném hodnocení. Tottenhamu pomohla relativně vysoká hodnota kádru, BVB taktéž, Hamburku vysoké příjmy..atd..

Uznávám, že jsem škálu zvolil hodně tvrdě a příští rok to určitě změním ve prospěch menších klubů, aby se dalo obsáhnout daleko více celků, třebas 20 či 3O.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně je hodně zvláštní, že se ti do výčtu nevešel Šachťar

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba to bude tím že prostě 4.místo v PL bude dobře ceněný.... v posledních letech ho obsazovali kluby z Big4 .... ale nevím no Ale asi to nějakej takovej vliv mělo si myslim.

Reagovat
smazaný uživatel

Ikdyž se tady všichni hádají o penězích a podobně a pro někoho jsou důležitý jaký má klub dresy,stadion,rozpočet a počet trofejí tak JÁ budu vždycky hrdej na Milán a je mi jedno jestli se mu nebude dařit nebude mít v týmu nejlepší hráče nebude mít trofeje a nebude mít žadnou pozitivní věc do budoucnosti tak nepřestanu věřit v AC MILAN!!! Milán na vždy

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

PS: Respekt všem pravým fanouškům

Reagovat
Arbiter

Jinak k te predmluve a zpusobu vypoctu-je docela skoda,ze to vetsina osazenstva EF tak uplne nepochopi a nedokaze tak tuto praci nalezite ocenit. Kazdopadne zajimavy pristup k vypoctu a pouzivani koeficientu. Sice je to subjektivni cast,presto to muze aspon nastinit situaci:-)

Reagovat
Arne

"Ha,a pak,ze Chelsea neni velkoklub" - to vypadá, žes to nepochopil spíš ty.

Reagovat
Arbiter

To bylo jen tak,koukl jsem se,vidim Chelsea,tak tam neco placnu:-)cetl jsem to az nasledne,na mobilu to moc dobre nejde:-)

Reagovat
Arbiter

Navic tohle se vazalo k predmluve a vysvetlovani postupu hodnoceni a nenapsal jsem nepochopi,ale ne tak uplne pochopi a oceni praci autora:-)

Reagovat
Arne

Jasný, já to taky nemyslel vážně, jen rejpnutí.

Reagovat
smazaný uživatel

Autorovi patří určitě velký dík. Dal do toho hodně práce a času. Takováhle analýza je něco jinýho, než přeložit něco z goalu nebo okopčit z ČETKY ...

Reagovat
Arbiter

Ale jiste,souhlasim,prave proto me mrzi,ze to spousta lidi uplne nedoceni. Oceni,ale nedoceni:-)jestli chapes,jak to myslim:-)

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

jako výbornej článek , ACM pome dále

jinak příznivci ACM, máte už někdo novej dres na sezonu? za kolik jste pořídili a kdyžtak kde, díky

Reagovat
smazaný uživatel

Chelsea

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavý článek, jen ten nadpis se k tomu moc nehodí (ale zase co místo toho )

Reagovat
Largo

Dost dobrej článek! Muselo Ti to dát práci, klobouk dolů

Reagovat
BrainBlender

superčlánek, určitě hodně práce!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
magnat7

musim sa pridat, naozaj velmi dobre a zaujimavo napisane

Reagovat
Swarley

pěkný počteníčko...psal to někdo z místních?

Reagovat
Kaze

Nejspíš herbage, ten má z počítání orgasmus

Reagovat
herbage

kryštof

Reagovat
smazaný uživatel

Asi jeden z nejlepších ččlánků, který jsem na EF četl. Díky autorovi. Máš mé uznání.

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
iamek
Reagovat
madridcan

Autorovi clanku trinasty plat

Reagovat
smazaný uživatel

Jako za co? Že jsi fanda klubu který dělá svému týmu ostudu?

Reagovat
madridcan

klubu,ktory dela svemu tymu ostudu? To co je za veta?

Reagovat
X-bano-X

"fanda klubu" niečo si prehliadol

Reagovat
Kily

?

Reagovat
smazaný uživatel

Radši budu fanda klubu , který dělá mně radost než tomu co už X let nic nevyhrál. A sorry,ale užnávám MU,FCB.... a pak je to spekulace(hádky). Ale to ty bohužel nepochopíš.

Reagovat
clinger

pro mě jedině Slavia!tyhle ty bohaté velkokluby mi sympatické nikdy nebudou ale pravda že o něco více sympatické mi jsou ty co mají aspoň výsledky a je u nich na prvním místě fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Hm ted´ sem to četl,ale i tak ..... Už dokažte REAlisté,že jste IN. Výsledkama určitě NE!!!!!! Ale nic ve zlém,beru to jen tak,že PRÝ je Real nej na světě. Tak VČEM?????? Až bude tak Hala Madrid!

Reagovat
Kenneth

Krleši, ty teplý buku. Pokud vím tak fandíš Chelsea, tak se starej o ropný kolegy a neotírej se pokaždý o Real.

Reagovat
clinger

tak oni jim fandí asi kvůli tomu že jsou nejbohatší,mají nejhezčí dresy,nejlepší hráče,...ne kvůli fotbalu jinak ten nejbohatší klub světa má největší úspěch za posledních nějakých 8 let v evropě jedno semifinále LM

Reagovat
smazaný uživatel

Co to je za divny poradi? Kde je jako 3. 9. 13. a 14. klub? To je nejaka cenzura nebo co?

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Děláš si prdel, že jo?

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
zelda

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, blbe sem po ranu videl na clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby se nejelo na dluh jako u Španělů,Angličanů a Italů tak je žebříček zbytečnej,nej Top tým Bayern!!!

Reagovat
PJ

Nevim jak ostatní, ale Manchester na dluh rozhodně nejede. Dluh má, ale nejede na něj. Naopak u Bayernu se dá říct že jo, když splácí stadión

Reagovat
kiwwi

Reagovat
cristiano.K.

"Liverpool FC je spící obr, který musí začít přenášet vítězného ducha minulosti i na hřiště." Nejlépe již tuhle sezonu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Biozdenda

spící bobr? ale taky jim věřím. Zvlášť po těch milionech na posily už tak dobrého kádru.

Reagovat
kiwwi

Kenny uz minul 100 mega To bude kraaasne ked sa nedostanu do LM

Reagovat
cristiano.K.

Adam,Suarez,Enrique=kvalita za rozumnou cenu,Downing=kvalita za kterou jsme museli připlatit něco na víc,Carroll= příšerně předražená kvalita, Henderson= předražený talent,který kvalitu má

Reagovat
kiwwi

to je mi fuk...100 mega sa minulo a ak sa nedostanete do LM tak to bude krasny fail

Reagovat
cristiano.K.

o tom žádná, Kenny to ví nejlíp

Reagovat
smazaný uživatel

Průměrný věk těch posil je nějakých 23 let... Za 100 mega posílili dobře a i kdyby skončili letos 5., tak to není až takovej problém - ti hráči budou zrát, ten Liverpoolský kádr je mladý a bude se rok co rok zlepšovat, vybudovali si letos novou generaci a soudit, jak je ta generace úspěšná můžeme za 3-4 roky, ne letos, když se bude sehrávat.

Spíš než jestli uhrajou letos LM bych se koukal na to, jestli během dalších 3 let dají titul.

Reagovat
cristiano.K.

teď jde o trpělivost majitelů.Pokud někdo za půl roku utratí 100mega tak chce výsledky hned a já si dost myslím,že je to tento případ

Reagovat
vladis271

Niekde som čítal, že keď sa Kenny dozvedel o vyjadrení Henryho, že cieľom je 4. miesto, tak sa zatváril sklamane a kolegovi vedľa seba povedal niečo v štýle, že " prečo by sme to nemohli vyhrať "

Nvm, už to ťažko nájdem.....jasné, aký je oficiálny cieľ, ale ktovie čo chce Kenny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kokesh

Tady je to jasná, není o ničem.

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal pátej a jaký jsou výsledky, tragédi

Reagovat
smazaný uživatel

keby niekto zvás predbehol tohoto "šťastlivca", mohli by ste si kúpiť nejaký Betis, alebo Zaragozu a hrať FM naživo oke šejci http://badman.aktuality.sk/cla​nok/1619/svadba-z-lasky-alebo-​pre-peniaze/

Reagovat
Kepy_FCB

Kde je Šachtar?

Reagovat
Didier Drogba

Chci se zeptat: kupoval si tady někdy někdo lístky na Real?Přes jejich stránky mi to nebere vůbec kreditku (ani moji ani kamarádovu se kterým chci jít na zápas).Našel jsem možnost koupit to přes net na http://www.madrid-tickets.net/ ale tam si asi nemůžu přesně vybrat místo,narozdíl od oficiálních stránek Realu

Reagovat
Kepy_FCB

Hodně nahoru půjde i PSG a možná i Málaga.

Reagovat
eder

Však brzy vstanou noví Abramovičové a šejkové a zamíchají podobnými žebříčky. Jo, jo, pořád se něco děje...

Reagovat
smazaný uživatel

Super clanek. Hrozne by me zajimalo, jak by vypadal zebricek ceskych tymu. Ma nekdo predstavu???

Reagovat
mario23

Sparta by byla první a to bezkonkurenčně, ať už se to někomu líbí nebo ne, tak je to tak :-)

Reagovat
smazaný uživatel

A jak vekej rozpocet ma takova sparta? a jiny cesky kluby. docela by me to zajimalo.

Reagovat
Tomanatura

Chválihodné, ale myslím, že většinu čtenářů to odradí po prvním odstavci, jelikož je to napsáno moc složitě. Lidi jsou blbí.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle sebe soudím tebe?

Reagovat
Tomanatura

a nebo podle diskuze na ef...

Reagovat
smazaný uživatel

No, já nemám problém přiznat, že jsem toho nechal po pár odstavcích... Jednak jsem tomu nerozuměl a jednak jsem zezačátku měl pocit, že by mě to stejně nezajímalo.

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
smazaný uživatel

Zas netreba si hrat na nekoho nadrazeneho a zbytek je povl ktery tomu nerozumi. Myslim ze kdo si to chtel precist tak rad to udelal a zbytek to nezajima to je jejich vec.

Reagovat
Tomanatura

Jestli to tak vyznelo, tak se omlouvam, sam jsem se obcas musel kuknout do slovniku...

Reagovat
smazaný uživatel

Castecne to tak vyznelo , ale v pohode. Jak sem psal koho to zajima ten to urcite nejak prelouskne a ti ostatni to proste preskoci . Jinak souhlasim ze je to psany docela dost odborne.

Reagovat
smazaný uživatel

Barca nemusi byt najbohatsia, mne osobne (a asi nie som jediny) uplne postaci to, ze je s prehladom NAJLEPSIA

Reagovat
mario23

To byl dobrej pokus o vtip...

Reagovat
smazaný uživatel

bohuzial, pre teba to je kruta realita

Reagovat
smazaný uživatel

u mna tiez neni najlepsi team ten, kto prehra finale s Realom a potom postupi do finale LM po tom co bol Pepe nepravom vyluceny a boli v presile. Dovtedy si Barca ani poriadne nekopla.

Reagovat
smazaný uživatel

fnuk fnuk funk, pane boze ze vas to este bavi, o tom sa da diskutovat, prost eza posledne roky je suverenne najlepsia ... btw: minuly rok ked barca nepostupila do finale cez inter, lebo jej neuznali regulerny gol, tak vtedy ste boli vsetci zalezeni bohvie aj kde, cudne ze z radov barcelony vtedy taketo fnukanie nebolo, z ste s tym viac ze trapni a ja sam som chuj ze na to vobec este reagujem

Reagovat
X-bano-X

nj Barca si ani nekopla, zato Pepe tam kopal za celý Real

Reagovat
smazaný uživatel

len by som rad vedel kde zobrali tu statistiku, ze Barca ma najviac fandov v Europe. Staci mi pozriet na FCB a tam ma len taky CR vyse 30 mil. fandov.

Reagovat
smazaný uživatel

taky by mě to docela zajímalo, ale to, že má CR na FB 30mil fanoušků ještě neznamená, že všichni fanděj realu...stejně ale, FB nemůžeš moc brát jako nějakej spolehlivej ukazatel, když drtivá většina uživatelů jsou teenageři, který fanděj tomu týmu, kterýmu se zrovna v tý době daří nejvíc, nejvíc utrácej atd..

Reagovat
X-bano-X

Reagovat
juveforever

dúfam že e za rok už budeme v desiatke

Reagovat
smazaný uživatel

"nejvyšší návštěvy zápasů a absolutně největší počet fanoušků v Evropě ze všech týmů. "

Tohle je pro mě nejdůležitější statistika. Je vidět, že prachy nejsou úplně všechno

Reagovat
One-Real

Tohle vůbec nemůžeš porovnávat, to by museli mít kluby úplně nachlup stejné stadiony.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby BVB měli loni 300 000 míst na stadionu, tak by je snad i zaplnili.

Reagovat
X-bano-X

Investícia do štadiónu nebola malá, čiže tie miesta neboli zadarmo......alebo sa ti zdá, že boli? Tento článok je o najbohatších kluboch a teda investovali do veľkého štadióna, teraz z tejto investície zberajú ovocie.

Reagovat
Kily

já bych řekl, že ta reakce byla především směřovaná na slovní spojení "nejvyšší návštěvy zápasů". Je samozřejmě pravdivé, ale žádný jiný klub v Evropě nemá takovou výhodu, že na stadion může vyrovnat skoro sto tisíc diváků

Reagovat
X-bano-X

Ak by som to trošku zveličil, je to to isté ako keby mužstvo nastupovalo s 11 hráčmi v poli, v bráne by nebol nikto a potom by sa sťažovali že predsa nemôžu dostávať tak málo gólov ako iný, keďže hrajú bez brankára.

Reagovat
smazaný uživatel

"absolutně největší počet fanoušků v Evropě ze všech týmů. " dobře tak jen takhle

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm.

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek.

Překvapilo mě nízké postavení italských klubů, naopak německé kluby překvapily, měl jsem je za chudší

Reagovat
smazaný uživatel

Real je nejlepší klub na světě zjednodušeně.

Reagovat
X-bano-X

A ešte som zabudol : Autorovi veľký

Reagovat
smazaný uživatel

Když myslíš, brát ti to nebudu. Historicky je nejlepší, ale v současnosti na Barcelonu nemá.

Reagovat
X-bano-X

A predsa ešte jedna vec na autora článku, ktorej nie veľmi dobre rozumiem. Barcelona je na druhom mieste s 88 % víťaza a aj napriek tomu sa v článku píše že by musela zdvojnásobiť svoju tržnú hodnotu, ak by chcela RM zosadiť z trónu. Ak by som mal nejako podložiť, načriem do Forbsa http://www.forbes.com/sites/sportsmoney/2011/04/20/the-worlds-most-valuable-soccer-teams/ a podľa tohto článku( ktorý čerpá z údajov sezóny 2009/2010) je hodnota RM ako klubu vyčíslená na $1.4 billion a hodnota FC Barcelona na $975 M. Z toho vyplýva rozdiel hodnoty oboch klubov 425 milionov. Od toho času sa Barca stala víťazom La Ligy aj LM, čím predpokladám jej hodnota vzrástla. Prednedávnom(tuším pri semi LM) som čítal článok o hodnote kádrov A mužstiev oboch veľkoklubov, kde bol káder Barci ocenený na viac ako káder RM. Tu sa celkom nestotožňujem s autorom, keďže hodnota kádru u veľkoklubov je dosť výrazná ( Barca ju má tuším skoro štvrť miliardy eur), ale zároveň je to aj časť inej položky a to potenciálnej hodnoty klubu. Prakticky vzaté súčasný káder FC Barcelony je hodný 1/4 hodnoty klubu ako celku. Takže asi by som to skôr vyradil resp. nahradil niečím iným.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc plačeš, málo přemýšlíš.

Reagovat
X-bano-X

Mám jemné podozrenie, že z toho čo som písal nerozumieš ani blá, ale máš samozrejme silnú potrebu sa vyjadrovať.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Hodnota kádru Barcy je cca 0,5 mld. eur. Hlavním problémem je paradoxně Camp Nou, který má sice velkou kapacitu, ale málo "byznysových" míst. Navíc jeho komerční využitelnost také není světová, proti Realu či Angličanům to dělá podstatný rozdíl.

Reagovat
smazaný uživatel

komerčním využitím myslíš např. koncert U2? to je spíš výhoda než nevýhoda...

...taková Zvezda měla po koncertě (Madony ) poničený trávník a klub v té době neměl peníze na nový, tak poslepoval povrch z blizkých svahů a luk...

Reagovat
Hristo Stoichkov

Nejde jen o koncerty, ale i obchody, restaurace, hotely - to všechno dnes na těch nejvýdělečnějších stadionech musí být. Někde jsem četl, že takový Arsenal má na Emirates 10 tisíc "business class" míst, zatímco na Camp Nou jich je pouze tisíc. Hodně se díky Florentinovi zvednul v tomto směru i Real.

Reagovat
herbage

koncerty jsou spíš nevýhoda. Nedokáži si představit, že by se uspořádal nějaký rockový koncert na Emirates, od toho je přeci Wembley

Reagovat
smazaný uživatel

i to Wembley se mi taky nelíbí, ale tam se aspoň stihne dát trávník do kupy (Zvezdu to stálo body v poháru UEFA )

...a vrchol byl, když se Fortuna musela na poslední 3 kola (?) 2. Bundesligy přestěhovat na dočasně montovaný stánek kvůli Eurovizy...

Reagovat
herbage

Ve Webley je to dlouholetá tradice, tam ty obří koncerty zkrátka patří. Zrovna koncert Muse byl v anketě vyhlášen jako největší událost, která se kdy ve Wembley dosud odehrála a celkově i koncerty Queenů či Michaela Jacksona s přehledem převálcovaly všechny fotbalové události a slavné zápasy anglické repre či finále LM

Reagovat
X-bano-X

Niečo na tom bude.

Reagovat
smazaný uživatel

my.

Reagovat
smazaný uživatel

Uz zase se tu keca, kdo je velkoklub a kdo neni, kdo ma blbe fanousky a kdo ne... zamyslete se uz konecne. Jinak dobry clanek, prekvapenim tam pro me je 12.misto, kde bych kluby jako Stuttgart nebo Schalke necekal.

Reagovat
smazaný uživatel

A sparta kde?

Reagovat
didosh

Neví někdo o nějakém onlinu na Kometu?

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham nema velke dluhy, aspo teda v porovnani s ostatnimi. 50M liber pujcka se splatnosti na 20 let neni zadna tragedie...

Ono by stacilo prodat do CFC Modrice a bude hned po dluhu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele