Naldo, stoper za všechny peníze

07.10.2014, 15:55
Názory a komentáře
Před lety jsem četl přepis jednoho rozhovoru, ale je to tak dlouho, že už si pamatuji jen pointu: Klub A: "Za našeho obránce požadujeme tuto částku, za méně ho neprodáme." Klub B: "Tolik peněz může stát jenom útočník!" Za 7. kolem bundesligy se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Michal Šíma.

Stopeři nejsou většinou těmi, na něž je upřena hlavní pozornost fanoušků. Když je tomu naopak, bývá často něco špatně. A nebo také může jít o mimořádný výkon. Běží předposlední minuta utkání 28. kola bundesligy 2013/14 a Frankfurt i bez Schweglera a Meiera v sestavě drží na hřišti Wolfsburgu remízu. Vlci jsou sice lepší, ale převahu nejsou s to vyjádřit gólově. Naldo zpracovává míč u středového kruhu, namísto centru či nahrávky však nečekaně využívá volného místa, míč si posune dopředu na pravačku, "vybombí" z více než třiceti metrů a ruce fandů letí ke střeše Volkswagen Areny.

Naldo si vydobil slušné renomé v Brémách, kde patřil k nejdéle působícím hráčům ve své době. Ve 173 zápasech dal 22 gólů, ale byl ceněný především pro svůj profesionální přístup a spolehlivost. První gól za Werder dal už v roce 2005, kdy v listopadovém zápase právě proti Wolfsburgu zvyšoval na 5:1 - hlavou. Od 198 cm vysokého stopera by se možná ani jiné góly nečekaly. Jenže u Nalda se výška a rozhodnost snoubí i s relativně dobrou technikou. Proto si o něm mohl svého času Thomas Schaaf dovolit říct, že je to nejšikovnější obránce z Brazílie.

Výkon v posledním soutěžním utkání proti Augsburgu představil dirigenta vlčí obrany opět na pomyslném fotbalovém piedestalu. Ve svém týmu zaznamenal nejvíce vítězných osobních soubojů nebo jen osm zkažených přihrávek, což z celkového počtu takřka padesátí odehraných míčů rovněž vychází skvěle. Jeho hlavní přínos tkvěl v neutralizaci soupeřových pokusů o dobytí velkého vápna. Spolu s Klosem vystavili stopku drtivé většině finálních přihrávek Augsburgu. Dobré bránění, to není jen bezmála dvoumetrová výška a nebojácný přístup. Naldo velmi dobře čte hru, a právě to se odráží na jeho vysoké úspěšnosti i mimo hru ve vzduchu. Hraje s přehledem a má cit pro situaci. Dokáže vyvézt míč, ale stejně tak takticky faulovat, ještě včas, než z toho může být problém. V magazínu Kicker mu tak zatím vychází nejlepší průměrná známka z týmu a byť je obráncem, stále čeká na první žlutou kartu.

Jenže Naldo není jen obyčejný spolehlivý obránce. Je to vůdčí osobnost týmu, hráč, který na sebe umí vzít odpovědnost za výsledek. Tak jako v prosinci 2006, kdy pomohl hattrickem rozstřílet Frankfurt nebo když hned v následujícím kole dal čtyři minuty před koncem vítězný gól Wolfsburgu (zase). Možná i proto ho VfL raději zaměstnalo u sebe. Zlepšená hra Wolfsburgu během druhého poločasu s Augsburgem byla výrazně i jeho zásluhou. Jako by opět vytušil, že je čas na slávu, začal z pozice stopera tvořit hru, vyvážet míč, střílet. Nikdo na celém hřišti nevystřelil tolikrát na bránu! Rozhodující situaci z 58. minuty mám stále před očima. Naldo v riskantní situaci jeden na jednoho v pozici posledního dělá kličku, uhání s míčem na polovinu soupeře, míče se včas zbavuje chytrou nahrávkou, nabíhá k brance a střílí vítězný gól. Zapomeňte na De Bruyneho, na Rodrígueze, na Oliće. To Naldo byl jasně nejlepší na hřišti.

Před časem si ho Wolfsburg pojistil až do roku 2016. "Je to vůdčí typ hráče, je důležité, aby měli ostatní hráči někoho takového na očích," vyjádřil se o něm sportovní ředitel Klaus Allofs. A trenér Dieter Hecking se vyjadřovat ani nemusí. Loni odehrál Naldo 33 ze 34 zápasů bundesligy a letos zatím nechyběl v základní sestavě ani jednou. Pět milionů eur je pořádný ranec peněz. Ovšem Wolfsburg je chytře investoval do hráče, který mu dost možná pomůže k velkým penězům v Lize mistrů. Naldo přitom nebyl ve Wolfsburgu přestupovým rekordem tehdejšího léta. Nizozemec Bas Dost byl ještě o víc než dva miliony eur dražší. Asi proto, že "tolik může stát jen útočník"...

Naldo, vlastním jménem Ronaldo Aparecido Rodrigues
narozen 10. 9. 1982 v Londrině, 198 cm/89 kg
2002-2004 RS Futebol (47 zápasů/3 góly)
2004-2005 Juventude (36/8)
2005-2012 Werder Bremen (173/22)
2012- VfL Wolfsburg (64/11)
Připsal si 4 starty za reprezentaci Brazílie, v bundeslize letos odehrál 628 minut s číslem 25 na zádech.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (29)

Přidat komentář
cetto

Vždycky se mi velice líbil a je zvláštní, že v repre nedostal víc příležitosti

Reagovat
smazaný uživatel

tak to preto, lebo je len z nejakého Wolfsburgu.

Reagovat
cetto

No brazilaská repre poslední dobou zrovna nezáří. Ale já jsem spíš mluvil o období, kdy byl ještě ve Werderu

Reagovat
bayern987

Luiz Gustavo ne?

Reagovat
smazaný uživatel

tak ten má v životopise Bayern a to má iný cveng. Celkovo mi tím BRA vždy prišiel, že staval viac na menách než výkonoch.

Reagovat
smazaný uživatel

já zas nikdy nechápal, že nedostal víc prostoru Alex

Reagovat
cetto

Njn tak hlavně že tam měli Adriana i 5 let za zenitem..shit happens

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek a Naldo je podle mně taky jeden z nejvíce nedoceněných stoperů.

Reagovat
Filip12

Borec v CSM sem si ho často kupoval akorát sem myslel že v Brémách byl i u titulu v r. 2004

Reagovat
smazaný uživatel

skvělý článek, mi se hodně líbil právě v Bremách, pak mi bylo trošku líto, že odešel, ale pořád pokračuje v dobrých výkonech

Reagovat
AjaxFans

Super článek,doposud neznámý hráč pro mě.BL nesleduji.

Reagovat
bayern987

Borec, ale nedoceněný.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč nemá RF ve Fifě?

Reagovat
db18

Možná je to tím, že přestoupil zrovna do Wolfsburgu, ale přijde mi, že v Brémách byl prostě lepší A v té době ho zase v šikovnosti trumfnul Lúcio (tolik ke slovům Schaafa )

Jinak je ale stejně docela škoda, že není v tom týmu BL (na jednu stranu - na druhou stranu je dobře, že Bayern nevykoupil dalšího důležitého hráče od konkurence... i když bych ho u nás viděl raději než Benatiu)

Reagovat
bayern987

Už je mu 32...

Reagovat
Arne

Tak jasně že byl v Brémách lepší, byl na vrcholu kariéry a neměl za sebou ještě tolik zranění... A podle mě byl šikovnější i než Lúcio, i když ten byl celkově lepší hráč. Jednou ho jeden kluk popisoval jako tátu, co si jde na plácek za barák kopnout s dětmi, takhle on kraloval. Dnes už to to tak úplně není, ale furt to je super hráč.

Jinak pěkný článek.

Reagovat
db18

Jj, článek je pěkný (i když to asi podle toho kritického komentáře nevypadá, tak se mi líbil )

A Lúcio tu svou šikovnost ukrýval, techniku měl taky skvělou, jen se držel toho, že jí jako stoper nepotřebuje (podobně jako Joe ), i když je pravda že při výletech dopředu jí taky moc nevyužíval, technické řešení jsem od něj viděl snad jen párkrát během souboje u lajny

Reagovat
Arne

Ajo, na Joa jsem úplně zapomněl, ten by asi u mě vedl. Lúcio měl samozřejmě tu techniku taky ohromnou, ale vždycky mi přišlo, že hraje spíš silově. Naldo je někde mezi nimi.

Reagovat
smazaný uživatel

ja než Danteho

Reagovat
Bayern +

Čo máš proti Benatiovi, však je skoro o 6 rokov mladší a rovnako kvalitný s potenciálom úplne niekde inde ako Naldo.

Reagovat
REPLIKATOR

Jediný obránce, kterému se povedlo dát v Bundeslize hattrick

https://www.youtube.com/watch?v=8-hFrjVJs9E

Reagovat
SunFells

Reagovat
herbage

nerad bych se pletl, ale pokud se počítají i vlastní góly, tak se to povedlo i kdysi Vasovskimu

Reagovat
santini

najobľúbenejší obranca

Reagovat
smazaný uživatel

co si pamatuji byl náchylný na zranění, tak super že mu zdraví ted drží

Reagovat
*CZE*

On a Santana ve FUT nesnášim je

Reagovat
Zaschrona

OT: NBA diskuze tu jeste asi teda porad neni, co? Takze sem...

http://www.eurofotbal.cz/clanky/everton-posiluje-28080/?nocount=1#forum

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele