MUTU - PŘIZNÁNÍ! CO BUDE DÁL?

19.10.2004, 12:41
Aktuality
Adrian Mutu je připraven nést následky svého pozitivního testu na zakázanou látku, kterou by podle informací médií měl být kokain. Sice jednoznačně neřekl, že by drogu bral, ale nežádá druhý kontrolní test a zřejmě přijme trest, který mu anglická FA udělí. Znamená to přiznání k užívání kokainu?

Výkonný ředitel anglické asociace profesionálních fotbalistů (PFA) Gordon Taylor prohlásil, že Mutu nepodstoupí druhý test. Zároveň uvedl, že onou zakázanou látkou byl kokain, ale oficiální cestou, tedy v prohlášení klubu nebo svazu, to ještě nebylo potvrzeno. K případu se zatím odmítá vyjádřit i rumunský fotbalový svaz, učiní tak prý až ve chvíli, kdy bude vše oficiální.

Tím, že Mutu odmítl prozkoumání druhého vzorku, přišel o možnost svého očištění. Ale zřejmě to byl správný tah. Asi jen on sám ví, jestli se opravdu provinil, ale faktem je, že výsledek druhého testu se od prvního zatím nikdy nelišil. Kdyby trval na jeho prozkoumání, říkal by tím, že je nevinný a to by mu mohlo později uškodit. Přiznání je polehčující okolnost a platí to i tentokrát. Pro Mutua navíc mluví i fakt, že kokain sice je droga a zakázaná látka, ale nejedná se látku zvyšující výkonnost.

"Je rozdíl mezi běžnou drogou a látkou působící na výkonnost. Navíc pokud hráč přizná vinu a je připraven podstoupit léčbu, má větší sympatie, než kdyby zapíral nebo používal výkonnostní doping," řekl dále Taylor. "Čeká nás verdikt FA, který, jak doufám, přijde co nejdříve, aby mohla být věc uzavřena," dodal.

Co vlastně Mutua čeká? Trest za doping se pohybuje od půl roku do dvou let zákazu činnosti. Pokud vzpomeneme na Marka Bosniche, který byl taktéž pozitivně testován na kokain, ale nepřiznal se a dostal devět měsíců, dá se očekávat, že trest pro rumunského fotbalistu také bude blíže spodní hranici. Je tu ovšem ještě jedna možnost. Pokud totiž FA a po ní i disciplinární komise uznají, že odvykací kůra bude dostačující, nemusí hráče trestat zákazem činnosti.

Druhou věcí je postoj jeho klubu, Chelsea. V případě australského gólmana Bosniche londýnský klub jednal nekompromisně, zrušil jeho smlouvu a vyřadil jej z týmu. Za Mutua ovšem zaplatil nemalou sumu a i když si hráč zrovna nerozumí s trenérem Mourinhem, není příliš pravděpodobné, že by byl také vyhozen.

Adrian Mutu se narodil 8.1.1979 v rumunském městě Calinesti. Kariéru začal v klubu Arges Dacia Pitesti, v roce 1998 přestoupil do Dinama Bukurešť. Na podzim roku 1999 nastřílel úctyhodných 18 ligových branek a hned v lednu se stěhoval – vyhlédl si jej Inter Milán. V konkurenci Ronalda, Vieriho a Recoby se ale neprosadil a v létě odešel do Verony. Sezónu 2001/2002 sice absolvoval se 12 ligovými brankami, ale klubu nepomohl k záchraně v Serii A. Přestoupil tedy do Parmy, kde vytvořil údernou dvojici s Brazilcem Adrianem a v sezóně 2002/2003 se zaskvěl 33 ligovými trefami.

V létě roku 2003 začal Roman Abramovič budovat svou novou Chelsea a nezapomněl ani na jednoho z nejlepších útočníků italské ligy – Parmě za Mutua vyplatil téměř 16 miliónů liber a se samotným hráčem podepsal pětiletou smlouvu. Začátek působení v Anglii mu vyšel, pak se ale zasekl a minulou sezónu ukončil s pouhými deseti góly. V létě pak na lavičku Chelsea místo Claudia Ranieriho usedl José Mourinho, dostal k dispozici další dva útočníky a na Mutua místo nezbývalo. Nejvážnější konflikt s portugalským koučem měl nedávno, když i přes zákaz kvůli údajnému zranění nastoupil za reprezentaci proti České republice. Mourinho jej potrestal pokutou ve výši dvou týdenních platů.

Budoucnost jednoho z klenotů nedávné doby je tak zahalena mlhou. O té nejbližší je zřejmě rozhodnuto, buď podstoupí léčbu, nebo si nejméně půl roku nezahraje. Ta vzdálená by ale mohla být lepší, i přes kokainovou aféru své fotbalové kvality má a pokud jej Chelsea uvolní, zcela jistě nebude mít o nabídky nouzi.

Autor: Petr Starý

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*

proc je koka na listine zakazanejch latek pro fotbalisty? jenom aby si nezvykl. pan maradona to nezvladl...

Reagovat
HOST*muttu.cz

Ale Adrian to zvladne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele