Mourinho si vzal na tiskovce slovo na 12 minut. Mluvil o fotbalovém dědictví

16.03.2018, 17:58
Aktuality
José Mourinho, manažer Manchesteru United, se pořádně rozvášnil a na tiskové konferenci se ohradil proti kritice, které čelí od úterního překvapivého vyřazení z Ligy mistrů Sevillou.

Mourinho se dostal pod palbu kritiky poté, co United opustili Ligu mistrů už v osmifinále. Po remíze 0:0 ve Španělsku prohráli v úterý nečekaně na Old Trafford v úterý 1:2. Mourinhovi byla vyčítána zvolená taktika v obou zápasech, která měla být příliš defenzivní.

"Jsem stále naživu, zahájil Mourinho tiskovou konferenci před sobotním čtvrtfinálovým zápasem FA Cupu, ve kterém se United utkají s Brightonem.

Na jejím začátku zodpověděl novinářům čtyři otázky, než přišel dotaz na reakci fanoušků po zápase se Sevillou. Ten zapůsobil jako rozbuška. "Neuteču někam pryč nebo nezmizím, ani nebudu plakat proto, že mě několik lidí vybučelo, prohlásil Portugalec a vzal si slovo na dlouhých dvanáct a půl minuty, po které nepřetržitě hovořil.

Mourinhův výstup byl podle všeho dobře naplánovaný a připravený. Manažer United měl být "vyzbrojen" mimo jiné speciálním papírkem, na kterém měl vypsaná umístění Manchesteru od roku 2013 i to, jak si klub vedl v pohárové Evropě. A také srovnání s Manchesterem City. I o něm Mourihno ve svém monologu mluvil.

"Jsem vlastně rád za to, co jsem po zápase se Sevillou viděl na hráčích. Svým způsobem jsem spokojený, že byli naštvaní a smutní. Fanoušci samozřejmě také mají právo vyjádřit svůj názor a nějak reagovat. Zároveň je tu ale také něco, co nazývám fotbalové dědictví," prohlásil Mourinho. Zmiňované "dědictví" pak vysvětlil tím, že upozornil na fakt, že Manchester United od prohraného finále Ligy mistrů v roce 2011 pouze jednou jedinkrát postoupil do čtvrtfinále této soutěže.



"A víte, co je také dědictví? Nicolas Otamendi, Kevin de Bruyne, Fernandinho, David Silva, Raheem Sterling, Sergio Aguero, to jsou všechno investice z minulosti, ne z posledních dvou let," dodal Mourinho a připomněl, že od roku 2013, kdy u týmu skončil Sir Alex Ferguson skončil Manchester City v ligové tabulce vždy před United.

"Až jednou od týmu odejdu, dalšímu manažerovi tady zůstanou Romelu Lukaku, Nemanja Matič a samozřejmě David De Gea. Najde tady hráče s jinou mentalitou a kvalitou, zázemím, s rozdílným postavením a know-how," řekl Mourinho.

"Mohl bych být v jiné zemi a už mít titul v kapse, protože tam ligu vyhrajete vlastně ještě než začne, ale jsem tady a hodlám tady také zůstat a rozhodně nehodlám měnit svůj přístup. Nebudu ten, kdo utíká a okamžitě mizí v tunelu. V příštím zápase budu naopak ten první, kdo vyjde ven. Nebojím se zodpovědnosti."

"Když mi bylo 20, tak jsem byl ve fotbale nikdo. Jen něčí syn. Dnes je mi 55 a jsem tím, kým jsem. Dosáhl jsem to prací, díky talentu a také díky právě díky svému přistupu," dodal Mourinho na závěr.

Autor: Jiří Fišara / bbc.co.uk

Komentáře (410)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele