Mourinho a jeho putování světem

19.04.2008, 14:10
Životopisy
Celým jménem José Mario Santos Mourinho Félix. Narodil se 26. ledna 1963 v portugalském Setúbalu. Vyhrál 4 tituly mistra ligy za sebou. Dva s Portem a dva s Chelsea. Ale to není vše. Má na svém kontě rovněž vítězství v Lize mistrů a v Poháru UEFA. Jako trenér Porta. V letech 2004 a 2005 byl jmenován FFHS nejlepším trenérem světa.

Je vysokoškolsky vzdělaný, má titul profesora tělesné výchovy se specializací sportovní metodologie. Má rovněž speciální trenérský kurs UEFA, který absolvoval ve Skotsku. Po jeho skončení se vrátil do Portugalska. Kuriozitou je, že nastoupil na místo učitele - trenéra tělesné výchovy v jednom gymnáziu.

Dlouho na školním hřišti nevydržel a stal se 2x po sobě asistentem trenéra. Nejdříve v Estrela Amadora, později v rodném městě, v klubu Vitória Setúbal. Fotbalová veřejnost ho vzala na vědomí ale až ve chvíli, kdy se stal tlumočníkem Sira Bobbyho Robsona ve Sportingu a v FC Porto. Zůstal mu věrný a následoval ho v roce 1996 také do dalšího působiště, tentokráte do Barcelony. Zde se naučil další jazyk, katalánštinu. Také proto má jednu z přezdívek Překladatel (tlumočník). Sir Bobby odešel do PSV Eidhoven, nahradil ho Nizozemec Louis van Gaal. Mourinho zůstal a pracoval znovu jako "ten třetí vzadu". Ale postupně se přeci jen dostal do šatny, na předzápasové porady, pomáhal při určování sestavy, taktiky. Dokonce se stal trenérem Béčka Barcy.

Na konci sezóny 1999/2000 končí jeho působení v Barceloně a vrací se do Portugalska. Již ho přestává bavit být jen asistentem, hledá uplatnění jako trenér. Nová sezóna začala a Mourinho se stal nezaměstnaným. V září, po 3. kole ligy, se mu naskytla životní šance. Zavolal mu João Vale e Azevedo a jeho slova změnila Mourinhovi život! Stal se trenérem jednoho z nejslavnějších evropských tymů. Benfica Lisabon mu otevřela své brány.

Benfica porazila Sporting 3:0 a zdálo se, že pro dvojici Mourinho - Mozer nastávají zlaté časy. Omyl. Přišly volby, změnilo se vedení a nastalo balení kufrů. Začátkem prosince si šel José Mario na sociálku pro podporu. Uvažovalo se, že se může stát trenérem Sportingu, kde vyhodili Augusta Inácio právě po porážce od Benficy, ale nedošlo k dohodě.

Od následující sezóny vedl União Leiria, tým nic moc, ale i tak ho kouzelná ruka nové trenérské hvězdy vytáhla na 5. místo. A přišla bomba! FC Porto se v Portugalsku neodmítá. Zvláště po vyhazovu od největšího nepřítele. Bilance? 15 utkání, 11-2-2! 3. místo a slib, že v následujícím roce bude titul.

Slíbil a splnil. Rok 2003 a první Super Liga. A hned s rekordem! 27 výher, 5x nerozhodně a jen 2 prohry. Náskok před druhou Benficou 11 bodů! A k tomu ještě Portugalský pohár, Porto porazilo Leirii, a Pohár UEFA, kde ve finále hraném v Seville padl Celtic. Následující rok vše potvrdil a v mnohém dokonce předešlou sezónu předčil. Znovu titul, prohra ve finále Poháru s Benficou, ale sladké vítězství v Lize mistrů, když ve finále Porto porazilo Monaco 3:0.

Mourinho měl mnoho nabídek, ty nejvážnější asi z Liverpoolu a Chelsea. Stojí za to připomenout si jeho slova z roku 2004: "Trénovat Liverpool asi musí zajímat každého. Chelsea mne nepřitahuje. Moc peněz, nejasné plány, všechno stojí na vratkých základech. Je sice dobré mít dostatek peněz a koupit na koho si ukážete, ale jistota že všechno dobře dopadne neexistuje."

Snad právě proto se Mourinho Chelsea upsal. Stal se nejlépe placeným trenérem světa. První rok měl smlouvu na £ 4.2 miliónu, druhý rok dostal ještě jeden milión přidáno. Po první tiskové konferenci získal od britského tisku přezdívku "The Special One” zejména za tato slova: "Prosím vás, nemluvte o mě jako o arogantním. Jsem mistrem Evropy a myslím si, že jsem speciální typ člověka!"

Do Londýna přetáhl všechny spolupracovníky z Porta. Přestupy? Tiago Mendes (£10 milionu) Benfica, Didier Drogba (£24 milionu) Olympique Marseille, Mateja Kežman (£5.4 milionu) PSV Eindhoven. Z FC Porto Ricardo Carvalho (£19.8 milionu) a Paulo Ferreira (£13.3 milionu).

2004/2005: Carling Cup, Liverpool 3:2. Titul po 50 letech, v roce 100. výročí založení klubu. Liga mistrů? Vztek! Vyřazení od Liverpoolu v semifinále, gól v nastavení, míč nikdy nepřešel přes brankovou čáru.

2005/2006: Obhajoba titulu, o jeho zisku rozhodlo vítězství nad Manchester United 3:0. Medaile, kterou dostal Mourinho letí na tribunu, právě tak jako jeho sako. Dostává druhou, ale i ta mizí mezi příznivci. Později tvrdí, že medaile byla stejná jako ta před rokem a on nepotřebuje mít dvě stejné...

2006/2007: Téma bylo stejné po celý rok: odejde, neodejde. V Chelsea vládla nejistota, ale i tak znovu vyhrává Carling Cup po výhře nad Arsenalem. Ale titul do třetice nezískává, ten se po 5 letech vrací do Manchesteru, na Old Traford. John Terry, Petr Čech a Joe Cole moc chyběli... Ale jak se říká, pomsta byla sladká. Při slavnostním otevření nového Wembley, Chelsea poráží ve finále FA Cupu ManU 1:0

2007/2008: Bez vysvětlení, po vzájemné dohodě, odchází 20. září 2007 José Mourinho z Chelsea. Na domácím stadiónu prohrál jediný zápas. S Barcelonou... Kam povedou jeho další kroky? Neskončí právě na Camp Nou?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (79)

Přidat komentář
GEGE

skvělý trenér

Reagovat
stiba

hodně dobrej trenér a snad už od léta začne zase někde trénovat - mohl by jít třeba do Interu (aspon by treba Figo jeste rok hral)

Reagovat
smazaný uživatel

Je to skvělí trenér. Je škoda, že odešel z Chelsea.

Reagovat
smazaný uživatel

nemam ho rad ...

Ale trener je dobry ... i kdyz na SAFa nema

Reagovat
smazaný uživatel

Najlepsi trener aky kedy trenoval a mna absolutne nezaujima ci je arogantny,drzy alebo nwm jaky-je najlepsi.Uspechy ake dokazal s Portom vyhrat s takymto klubom Uefa a hned aj LM neskutocne fakt perfektne.S Chelsea 2 majstrovske tituly po 50 rokoch.....je to uzasny trener s vysokymi uspechmi a pritom je na trenera celkom mlady nech bude v buducnosti trenovat kohokolvek tomu timu budem fandit po Barce.Jose vela stastia!

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozný nesmysl.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ty modré děti jsou fakt zábavné....

Reagovat
alegre

modré o moudré?

Reagovat
smazaný uživatel

to alegre: hej alegre, ty umis spanelsky? viz. modré O moudré

Reagovat
alegre

Tak to se mi zase jednou něco "povidlo". Ono se mi to plete... Jsem tady 17 let...

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím, je to nelepší trenér na světě. NIKDO NENÍ LEPŠÍ NEŽ ON.

Reagovat
smazaný uživatel

pojd trenovat Sigmu

Reagovat
smazaný uživatel

Beránek ti nestačí?

Reagovat
smazaný uživatel

jj....měli bysme speciálního chlapa....bylo by to jako za mistra Brucknera

Reagovat
smazaný uživatel

klubuk dole.....jeden z naj.trenerov vobec.... to co cheelsea dokazala, dokazala vdaka nemu,....a sme mu za to vdacny,,,,je supeer...skoda ze odisiel....

Reagovat
smazaný uživatel

Czech national team come on

Reagovat
smazaný uživatel

Už to lezou i Angličani...

Reagovat
smazaný uživatel

Dříve jsem ho vůbec nemusel, ale právě teď se ukazuje, že takoví lidé fotbalu hodně chybí. Tak doufám, že v létě něco veme (klidně i Barcu).

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem ho chtěl, ale on by i v Barce beztak hrál ten svůj antifotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Nehrál... na to je až moc chytrý.

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím, hrál tak i v Portu. Pochybuju o tom, že bude měnit něco, co mu přinášelo úspěchy.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, je to obrovská osobnost a v neposlední řadě i skvělý trenér, byť ne polobůh, na kterého jej někteří pasují...Spolu s Guardiolou můj favorit na post trenéra Barcelony. (Pep spolu s kvalitním týmem spolupracovníků by se mi líbil o fous víc)

Reagovat
smazaný uživatel

Guardiola je srdač, ten narozdíl od Mourinha nezdrhne, když se nebude dařit.

Reagovat
smazaný uživatel

on taky nezdrh jestli to nevíš nechtěl se už hádat s Abramovičem kterej byl z toho co jsem slyšel k nevydržení sice hrál na 1:0 ,ale proč ne když se daří člověk si hold pustí jen posledních 10 minut ,ale je si skoro jistej že si může prohlédnout zvedání anglického ligového titulu nad hlavu a ta liga mistrů no co zlepšil by se. A Shevchenko toho si přivedl Abramovič jako hvězdu když hráč přestoupí za 1,34 miliardy a skoro nehraje tak je logický že ho asi nepřivedl trenér.

Takže Mourinho Abramovič

Reagovat
$dolar$

Nejlepsi trener na svete podle me

Reagovat
smazaný uživatel

koukám, že pubertální fanoušci Čukotky nikdy nedají dopustit na toho portugalského kašpara jež je uvedl do velkého fotbalu a skrz jím pokřivené zrcadlo pak vnímají ten fotbal....inu, zábavně zoufalí malí čukotkáři...

Reagovat
smazaný uživatel

uz ses docela trapnej to je proste ubohy co ty tady predvadis ja bych chtel vedet co ti vadi vysvetli mi tvuj duvod tve nenavisti k chelsea??????ty ses posedlej a to uz je nemoc mel bys vyhledat odbornou pomoc pac to jen tak samo od sebe neprejde, daji ti prasky na uklidneni

Reagovat
smazaný uživatel

ve svém nízkém věku a se svým nízkým intelektem bys to stejně nepochopil, je naprosto zbytečné ti něco vysvětlovat protože ještě nechápeš souvislosti atd.......nicméně Čukotka je ideální klub pro lidi jako jsi ty...

Reagovat
smazaný uživatel

ja chci slyset rozumny duvod!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

od něho? budíček.....

Reagovat
smazaný uživatel

on fakt vi kdy se ztratit

Reagovat
smazaný uživatel

rozumný důvod stejně nepochopíš - a proč? - vysvětlení je výše...

Reagovat
smazaný uživatel

no nevim ale zadnej duvod sem jaksi nevycet.takze ja te opetovne zadam at mi to vysvetlis!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

podívej, ty důvody se tady průběžně předkládají, nemám náladu, čas ti je tady psát všechny znovu, navíc vím, že zdejší mladí modří tajtrlíci je stejně nepochopí.........zeptej se na to třeba zkušenějších modrých fans - oni ti ty důvody také vyjeví.....oni jsou se situací v Čukotce také zhnusení, nicméně jsou s tím už tak nějak smíření......

Reagovat
smazaný uživatel

Meleš kraviny,každý fanoušek může být akorát rád,že CFC po letech nehraje o UEFU,ale o LM a titul vole..

Reagovat
smazaný uživatel

ty se proste vykrucujes to je snad jedno jestli je pochopim nebo ne proste mi je napis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ty poznáš věk z nicku??? Wow

Reagovat
smazaný uživatel

proč z nicku, stačí si tady číst ty vaše dětsky naivní názory

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně, že tvoje názory jsou nadmíru dospělé a hodnotově kvalitní .. jsi opravdu borec ...

Reagovat
smazaný uživatel

pro bruce:hej ty si takovej znalec fotbalu???....tak to bych neřekl....spíš bych tě tipoval na nedonošence nebo na toho,kt. maminko odebralo brzo kozičku,co? jde vidět,že se to na tebe přeneslo trapáku

Reagovat
smazaný uživatel

takhle se teď baví děcka mezi sebou na Devítiletce?

Reagovat
smazaný uživatel

A zas..bla,bla,bla...starej se radši o upocenou slepičárnu,která se plácá na průměrném 11.místě. Yidos=jeden velký joke

Reagovat
smazaný uživatel

naj trener

Reagovat
smazaný uživatel

kdybych byl profi hrac tak bych chtel aby me trenoval on nebo Sir

Reagovat
smazaný uživatel

řekl bych, že vás děcka nejvíce žere, že sami vnitřně cítitě, že mám pravdu.....

Reagovat
smazaný uživatel

já mám teenagerovský léta za sebou, ale pro jednou by jsi nám mohl napsat svůj věk ty veteráne. a né akorát věčně prudit všechy lidi kolem sebe. vstáváš snad každej den levou nohou, nebo co ?

Reagovat
smazaný uživatel

ja ti reknu jakej je to veteran je to 12letej kluk kterej zacal fandit tottenhamu a nekde vycetl o rivalite chelsea a tottenhamu tak si to vzal prilis k srdci a proto tady predvadi takovy smichu hodny vykony

Reagovat
smazaný uživatel

no, ty jsi pak ještě v prenatálu...

Reagovat
alegre

Bruce, nech své gynekologické zkušenosti na jiné weby a raději sem dej něco o kvalitě vajec od slepic oplodněných jistým londýnským kohoutem!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Čau alegre....dlouho sem tě tady neviděl

Reagovat
smazaný uživatel

jinak kohout dobrý

Reagovat
alegre

Mám revma v prstech a tak moc nepíšu! Dobrá, pravdu: webmaster mi dal práci, píšu 8 fejetonů o městech, kde se bude hrát EURO 2008 a to je docela makačka! Jo a taky se morálně připravuju na odjezd mé drahé polovičky a 3 měsíce SVOBODY!!!

Reagovat
smazaný uživatel

tak to se už těším

Reagovat
smazaný uživatel

Bruce....musím říct, že tvoje názory jsou mi někdy sympatický.....ale pak napíšeš takovou volovinu o scumech a podobně

Reagovat
smazaný uživatel

tak to te lituji kdyz souhlasis s bruce

Reagovat
smazaný uživatel

říkám někdy, nechtěl bych aby mě tady někdo označil za Brucefila....když se nad tím, ale zamyslíte...vynecháte všechny urážky a nadávky...vžijete se do slepičího pojetí světa, tak to docela de...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mě je zas líto tebe, když kategoricky nesouhlasíš s člověkem, který má přes svou nevybíravou formu svých názorů povětšinou pravdu. Sere tě jenom to, že tě (opět správně) vyhodnotil jako naprostého magora, který kvůli své potřebě ulevit svým rozbouřeným hormonům je schopen plodit jednu bezduchou kravinu za druhou, protože má pocit, že když toho neoblíbeného bruce pořádně zpracuje, tak se stane miláčkem davu. Radši ještě chvíli čekej, snad se ti to v hlavě uklidní.

Reagovat
smazaný uživatel

Že ty se v něm vzhlížíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Důvod..?

Reagovat
smazaný uživatel

Co tu tak čtu, tak se snažíš stejným stylem jako bruce shazovat některé diskutující.

Reagovat
alegre

Ale to je na diskuzích dost normání jev...

Reagovat
smazaný uživatel

nemam slov

Reagovat
smazaný uživatel

Má určitě vysoké trenérské kvality,jinak ho však nesnáším pro jeho chování.

Reagovat
smazaný uživatel

pan nekdo

Reagovat
smazaný uživatel

svetovy manager len skoda tej jeho filozofie obranarskej. Najskor obrana, obrana, obrana a ked uz to inak nejde tak pome aj do utoku

Skvely cit pre hracov, skvele skladanie muzstva ci uz v Porte abo v Chelsea.

Skoda ho mohol v Chelsea zostat, Abramovic chcel utocnejsi styl a A.Gram teda toho vela nezmenil, Chelsea dava len nepatrne viac golov teraz.

Reagovat
smazaný uživatel

Síce, trošku pôsobí dosť namyslene, ale jeho trénerské schopnosti netreba spochybňovať. Možno pre niektorých,ako pre mňa, keby nešiel do Chelsea bol by sympatickejší a obľúbenejší. Predsa bol, aj je to ,,umelo vytvorený klub"

A teraz ma za to fanúškovia Chelsea zožerú zaživa

Reagovat
alegre

Nesežerou! Nemaj zuby...

Reagovat
smazaný uživatel

čukotkáři zuby mají, ale ještě ty mléčné......

Reagovat
smazaný uživatel

sakra,to jsem asi výjimka

Reagovat
smazaný uživatel

která jen potvrzuje pravidlo.....

Reagovat
smazaný uživatel

těch vyjímek bude víc

Reagovat
smazaný uživatel

to každopádně

Reagovat
smazaný uživatel

co, už vám vypadl první mlíčňák a házíte proto tady ramínkama?

Reagovat
smazaný uživatel

pojd josé, come on, pojd do ACM

Reagovat
Pharrell

nejlepsi fotbal.trener v historii Portugalska!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele