Moss je nejčastěji chybujícím rozhodčím v Premier League

29.04.2016, 22:06
Aktuality
Zaujalo nás
Výzkum serveru You-Are-The-Ref.com prokázal alarmující množství klíčových chyb, kterých se rozhodčí dopouští v letošní sezóně Premier League. Bývalý úspěšný sudí Glenn Turner odhalil 84 nesprávně posouzených situací, jež hrubě ovlivnily zápas, což je přesně jedno rozhodnutí za čtyři utkání. Nejhůře z výzkumu vychází Jon Moss, nejlepším sudím je naopak Anthony Taylor.

Jednapadesátiletý Turner byl čárový rozhodčí na mistrovství světa 2006, nyní se však spolu s kolegy z výše zmíněného webu svým jestřábím okem podíval na 333 utkání. Od začátku sezóny až do 22. dubna (to tvrdí zdroj; 333. utkání sezóny se nicméně odehrálo už 17. dubna, pozn. red.).

Výzkum zohledňoval pouze tři typy klíčových rozhodcovských přehmatů, a to gólové situace, vyloučení a penalty. Celkem jich Glenn Turner a spol. napočítali 84. To znamená, že v průměru každý čtvrtý zápas Premier League v ročníku 2015/16 byl významně ovlivněn.

Vůbec nejhůře ze statistik vychází Jon Moss, hlavní postava kontroverzního utkání Leicesteru s West Hamem. Ukázalo se, že jeho špatný výkon nebyl pouhou výjimkou, Moss totiž ve 22 utkáních nasekal celých 13 (!) klíčových chyb. Průměr 0,59 minely na zápas je vskutku alarmující. O to víc, že druhý nejslabší rozhodčí v současné sezóně - Lee Mason - je na čísle 0,37 chyby na utkání.

Abychom však nebyli jen negativní, výzkum objevil i řadu kvalitních rozhodčích, kteří jsou prakticky dokonalí. Nejlepší je letos Anthony Taylor s pouhými třemi chybami ve 27 kláních (0,11). Hned za ním jsou poskládaní Michael Oliver (0,14), Kevin Friend a Mike Dean (oba 0,17). Podrobné statistiky naleznete zde.

Rozhodčí chybují víc než dřív

Kevin Hackett, někdejší šéf anglických rozhodčích, věří, že by se sudí i fotbal jako celek měli nechat studií inspirovat ke zlepšení. "Není pochyb o tom, že v Premier League jsou výjimeční rozhodčí. Problém je, že jich tu není dostatek," nechal se slyšet.

"Za mých časů jsme v průběhu celé sezóny napočítali okolo 38 chyb, takže jednu chybu za deset utkání. Našim cílem vždycky bylo projít celým kolem bez jediného přehmatu," vzpomíná Hackett, "ale pochopitelně není možné se chybám vyhnout úplně. Vždycky jsme se pokoušeli vzít si z nich ponaučení a probrat je s kolegy, aby se už neopakovaly."

Hackett apeluje na řídící systém. Lituje, že často chybující sudí pouští špatné světlo na celé "řemeslo". "Velmi si cením rozhodčích, kteří z výzkumu vzešli jako konstantně kvalitní, je však zřejmé, že standardy se nám posunuly negativním směrem."

"Arbitrům, jež táhnou naši skupinu dolů, bychom měli pomoct. A to ve prospěch úplně všech fotbalově zainteresovaných," radí Hackett, který se pyšní více než dvacetiletými rozhodcovskými zkušenostmi.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (78)

Přidat komentář
ryzskej

Víc podobných statistických studií.

Reagovat
smazaný uživatel

tak článek je to dobrej, ale že by to byla nějaká studie, to ne

Reagovat
livefan

Reagovat
jacobT

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle je článek o studii. Ryzskej by rád, aby bylo víc takových studií.

Reagovat
M.Vaza

I nejbohatším..

Reagovat
smazaný uživatel

a teď další neskutečný zářez v champu

Reagovat
Whitemedia

Pomezní je hovado

Reagovat
B3n

Co se stalo ? Jak to vůbec vypadá celkově ten zápas ?

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel to mám jen na pozadí a zapnul sem to až od 2. půle, ale prvních 25 minut prý bramboračka a potom šla kvalita fotbalu rapidně nahoru...za stavu 2:2 pomezní odpískal Ayalovi při golu metrový neofsajd

Reagovat
B3n

Reagovat
fenixLFC

yup neskutocne...ale rhodes tam mal premenit hocico z tych troch sanci co mal okrem golu....a ten grek v brane sa moc nepredviedol

Reagovat
B3n

Reagovat
Noustress

grék v bráne ako aj zvyšok brankárov Boro stoja za ....

Reagovat
off-olda

Snad dorazí někdo z PD sekce a podloží to grafy. Takto je to nezáživné.

Reagovat
Salfovic

Jenom 84, to určitě Holt byl loajální a hodně benevolentní.

Reagovat
SpecialOne

odhalil 84 nesprávně posouzených situací, jež HRUBĚ ovlivnily zápas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
nani92

čím viac chýb urobíš, tým si viac človekom

Reagovat
Whitemedia

Ayala

Reagovat
fenixLFC

ale pochybujem ze tam bola napríklad chyba toho debila atkinsona ktorému signalizuju faul a on to odpiska naopak a padne z toho gol....

Reagovat
livefan

Oliver.

Reagovat
fantomas

Reagovat
jacobT

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dean.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

By mě zajímalo jak by byli naši slavní rozhodčí na tom :D

Reagovat
Posledni Kovboj

nasi rozhodci zase tolik v zapasech premier league nechybujou

Reagovat
Spalovač šancí

a ani v naší lize to není žádná tragédie

Reagovat
REPLIKATOR

*Jon Most

Reagovat
smazaný uživatel

Každý delá chyby

Reagovat
Mastný Chobot

Haugaard asi nebude zajtra chytať, či?

Reagovat
Mastný Chobot

aha, vlastne bude, zranil sa Given, nie on

Reagovat
REPLIKATOR

Angličtí rozhodčí

Reagovat
REPLIKATOR

to je úplně jiná liga

Reagovat
B3n

Reagovat
Mastný Chobot

Mark Schwarzer will become the first player to win 2 consecutive Premier League titles without playing a minute...

kto by to bol povedal, keď mal 41, že ešte 2x vyhrá ligu ako hráč

Reagovat
Mastný Chobot

fúú, snáď som teraz Lestru nezakríkol titul

Reagovat
REPLIKATOR

Takže Lestr bez titulu

Reagovat
fantomas

Spíš bude sranda, až ho Ranieri nasadí v poslednim kole, páč už nebude o co hrát

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Busby babes

posledni kolo ho tam pusti.

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Za to určitě může Berbr a Damková...

Reagovat
jacobT

Ale je teda nad moje chápanie ako mohol Anthony Taylor v akomkoľvek rozhodcovskom rebríčku skončiť ako najlepší.

Reagovat
Counter

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
kiwwi

je vyborny

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně pořádnej článek

Jinak číslo není moc ideální. Tahle práce je hodně těžká, hra se vyvíjí rychle, navíc mi přijde, že hráči jsou také čím dál tím vetší podvodníci. Zavedení videa už je prostě nutnost....ale to je stále stejná písnička.

Přesto jsou angličtí rozhodčí naprostá špička. I když PL je asi o trochu lehčí pískat než taková PD. Mým největším oblíbencem je Oliver. Za pár let to může být naprostej fenomén mezinárodní scény. Nejenom, že píská téměř bez chyb, ale styl jeho pískání je oku lahodící. Žádný zbytečný přerušování, pouštění fyzické hry, vyrovnanost. Z každého zápasu, co mám možnost vidět mi připadá, že i hráči moc dobře ví co si můžou u něho dovolit. Vlastně prakticky každej jeho zápas má tempo. Opravdu klobouček

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Rssa

Je to tak. Spanelsti rozhodci nemaji lehkou praci uz jen tim, jake jsou v PD preference - prolinani rad, nabehy za obranu, lehke vedeni mice - to vse ovlivnuje spatne piskani ofsajdu, pousteni penalt ci naopak piskani nesmyslnych penalt. Kazdopadne i kvalita rozhodcich a hlavne pristup svazu k nim, to je take velky problem pro posun.

Anglicti rozhodci jsou vice na ocich, tak se vice vidi zarezy, ale ve sve podstate jsou vsichni neskutecne kvalitni.

Reagovat
Atlético de Madrid

V PD je taky uplne spatne nastavena ta kultura. Hraci a fanousci na toho rozhodciho vyviji uplne extremni tlak. Navic je tam obri tlak ze strany Realu a Barcelony a prijde mi, ze se ti rozhodci regulerne boji pisknout nejake rozhodnuti proti nim, protoze vedi, ze u tehle dvou tymu kazda potencialni ztrata ovlivni boj o titul. Pak je druha vec, ze jim regulerne pripiskavaj, letos tam bylo nekolik strasnych zarezu. Atleticu taky obcas neco fouknou, nicmene 20 penalt v sezone ve prospech Barcy nebo opakovany nevylucovani prasackych hracu (Ronaldo, Suarez a Neymar by letos mohli mit dohromady tak 10 cervenych karet) je tam uplne extremne evidentni a alarmujici. A abych nezustal jen u tech velkych tymu, oni toho zkazi dost i v pripade tech malych...proste je to fakt extremni tragedie a s tim svazem mas velmi dobry point.

Reagovat
Rssa

Je tam videt, ze rozhodci neni panem na hristi. Ale hodne tomu pomahaji hraci, kteri se sesypou na rozhodciho a to pak vyvola dojem, ze je to slaby clanek.

Za me klidne trestani agresivnich hracu vuci rozhodcimu, diskuze pouze kapitana pod podminkou zlute karty a hlavne naprosto odlisny pristup svazu. Kluby a hraci delaji jen to, co je jim dovoleno. A to jim je v PD hodne. Proto vznikaji nesmyslne penalty jako ta slavna na Messiho nebo posledni na Neymara a na Ronalda. Proto Atletico taky neni trestano za nekdy az zakernou hru a pokud ano, tak s obavami je hracum smazan zaslouzeny trest apod.

Proc neni za cervenou automaticka stopka na 3 zapasy (ci 2)? Apod...

A nemyslim si, ze by to nejak ovlivnilo hru, protoze kluby se prizpusobi, hraci taky a ten fotbal bude zazivnejsi - viz vystoupeni spanelskych klubu v Evrope, kde ten fotbal je rizen lepe.

Reagovat
smazaný uživatel

Máte pravdu v hodně věcech.

Když to vemu popořadě, tak činnost svazu a komise rozhodčích je leckdy důležitější než samotní rozhodčí. V Anglii je teď výhodou, že neexistuje fakticky dominantní klub, který "řídí" svaz. V minulosti to byl trochu Manchester, a taky že vznikly hlášky jako Fergie time apod. V současnosti to tam ale pevně řídí svaz, rozhodčí mají podporu jak od komise, tak od svazu. Nikdy jsem nepostřehl, že by se třeba podřídili klubu. To neexistuje a tak to má být.

Naproti tomu ve Španělsku to evidentně řídí Real s Barcou. My do toho samozřejmě uplně nevidíme, ale jistej nátlak i nepřímej na rozhodčí může bejt. Ono to není tak, že by se vysloveně řeklo pískej tak a tak, jak si lidi představujou. Ale nepřímý tlaky z řad velkých klubů jsou. Stejná situace jako v Česku (Sparta, Plzeň). Klíčem k úspěchu je, že by to měl zcela řídít svaz s komisí rozhodčích, což se v našich kruzích třeba neděje. Podobně jako i třeba extraliga hokeje, kdy kluby mají právo vetace a takovéhle nesmysly. Kluby toho pak využívají a jsou mnohem větší tlaky.

Plus souhlasim, že fotbal je fakt ojedinělej sport, kde se toleruje tohle obkličování rozhodčích. Ale takhle to bohužel už je nastaveno a všichni se bojí udělat radikálnější změny v pravidlech. Nicméně začíná to být horší a horší a jednou se s tim stejně bude muset začít něco dělat.

Reagovat
masly008

to obléhání rozhodčích se neděje ve fotbale jako takovém, ale hlavně ve ěpanělsku.a nejvíc v clasicu.tam je to normální hnus co hráči obou týmů po skoro jakémkoliv písknutí rozhodčího předvádí.

Reagovat
smazaný uživatel

Je pravda, že tam je to extrém. Ale je to vidět i jinde. Přitom by stačilo prostě razantně dbát jen na komunikaci s kapitánem. Vehementní protesty trestat žlutou a ta hra by se zklidnila. Hráči se musejí naučit trochu víc krotit emoce. Jinak je to pak celé divadlo a nedá se na to koukat.....

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě bych k tomu dodal, že je strašně těžký řídit zápas a cítít ty tlaky ze strany klubů, médií a dokonce i z řad vlastních, tedy svazu a komise rozhodčích. My se dneska ptáme proč jsou angličtí rozhodčí špička. Oni mají svojí kvalitu, ale také cítí naprostou podporu z vlastních řad. To je strašně důležitý.

Plus třeba média jsou taky hrozně mimo tady. Bez nějakého vysvětlení se koná hodinu po zápase neskutečnej hon na hlavního rozhodčího a druhej den přijde vyjádření, že za to vůbec nemohl. Ale povědomí těch lidí už se nezmění. Proto tady existuje taková nesnášenlivost vůči rozhodčím. Samozřejmě že Ti taky nesou svůj díl viny, to bezesporu.

Nebo komentátoři. Napočítal bych nespočet situací, kdy divákovi řeknou takové nesmysly o rozhodnutích rozhodčích, že ty lidi akorát poštvou, přitom to rozhodčí udělaj naprosto správně. Přitom třeba v Anglii, mám pocit že BT Sport, se spojí s Webbem a během vteřiny ví divák ne/správné rozhodnutí, důvod, apod. Další skvělá věc.

Reagovat
fenixLFC

mne pride ze napríklad NBC sports ci ako je ta stanica, tak ti ich moderatori su presne tym co spominas v poslednom odstavci

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůžu říct, ale je to zlo!.....Ptže oni utvoří názor 95% fanoušků. Zbylých 5% je schopných a třeba sami si vyhledaj, jak to doopravdy je. No možná ani těch 5%

Reagovat
Rssa

Ja vidim velky problem v PD hlavne v techto bodech:

1/ Odjakziva se objevi pomoc pro nejsilnejsi kluby - Real, Barca, Atletico (v posledni dobe casto) ci Valencie. Je to z duvodu, ze (a ted si to spis myslim, nez ze bych to mel podporene) spousta tech rozhodcich je rizena svymi sympatiemi - jsou proste fanousky jako ostatni. Je to na jednu stranu pochopitelne, prece jen jizane maji jinou mentalitu a fotbal miluji vsichni (i zeny, coz ve stredni Evrope, Anglii ci ve Skandinavii tolik nevidi), vcetne rozhodciho, ale na druhou stranu to skodi hre.

2/ Rozhodci nema silne postaveni ve spolecnosti. Jsou na ne ruzne tlaky - jak uz od silnych tymu, tak brekot od tymu slabych, kdy proste kazdy jeden hrac se neskutecne divi i kdyby zlomil protihraci nohu. Proste at uz je rozhodnuti dobre nebo ne, vzdy rozhodciho obestoupi poskozeny tym a zacne na nej hulakat. Neni tu podpora od svazu nebo komise - kazdy hra, ktery slovne ci jinak napadne rozhodciho --> cervena. Vehementne protestujes --> zluta. Jisteze budou sporna rozhodnuti a nekdo se bude certit opravnene, ale to se musi proste preklenout. Je to na dlouhe lokte, nebude to hned. Muze pomoct i rychle video.

2/ Tresty hracu a rozhodcich.

Hrac potrestany v zapase se odvola a je mu snizen trest, i kdyz byl potrestan spravedlive - posledni pripad Felipe Luis z Atletica ci pravidelne Ramos z Realu.

Nebo naopak hrac provede svinarnu, rozhodci ji nevidi (coz se da pochopit), ale zaznam je - proc se hrac nepotresta v dalsim rizeni? Takovy Ronaldo, Suarez by na chvili zase prestali prasit a rozhodcim by to pomohlo.

Simulace - zpetny trest pro simulaci by taky mohl pomoci. Nemyslim ted ty penalty a pady, kdy hrac se druheho dotkl - to neni mozne posoudit, jestli to byla simulace nebo ne. Ale evidentni letecke dny, kdy neni zadny dotek? Opět Neymar nebo Ronaldo by si poseděli.

3/ Respekt k rozhodcimu

Nemaji ho hraci, fanousci, treneri, komentatori. Kolikrat se mi zda, ze se rozhodcimu po zapase doma vysmeje i manzelka a serve ho za kdejakou blbost.

Rozhodci jsou v PD spatni, to je jasne. Ale vice nez jejich vinou je to zpusobeno tim vyse zminenym a take neskutecne rychlym a kombinacnim fotbalem, kdy uz lidske oko tezko muze posoudit mrtvy ofsajd ci vybihani z ofsajdu pres dalsi hrace.

Miluju fobal Barcelony, nesnasim jejich chovani vuci rozhodcimu - hloucek, natlak, porvavani.

Reagovat
smazaný uživatel

Hele ten první bod, tomu se mi snad ani nechce věřit To je pro rozhodčího dost komplikovanej problém, ale jak říkáš jsme lidi.....Tohle by si měl člověk srovnat sám v hlavě. Ono nejčastěji jde o osobní ambice. Rozhodčí, kteří chtějí být nejlepší na světě na nějaké kluby serou a jedou si to svoje a chtějí to dělat nejlíp. Znám ovšem osobně mnoho rozhodčích, kterým stačí pískat nejvyšší či druhou nejvyšší soutěž. Jsou spokojení, mají to na párku, občas něco připísknou. To už je záležitost komise, aby tam takový lidi neměla. Leč protěžování nekvalitních sudích je holt celosvětový problém. Ale to má člověk i v práci, i v týmech, to je všude stejný.

Jinak s dalšími body naprosto souhlasim. Velice rozumný názor Škoda jen, že s tím nikdo nechce nic dělat no. Můžeme se jen domnívat, jestli to náhodou někomu takhle nevyhovuje. Ale nechci nikoho obviňovat. Ale sere mě to.

Reagovat
Usty

Vybíráš si zápasy podle týmů nebo rozhodčích?

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě podle rozhodčích, co bych viděl na týmech?!

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Udělejte pruzkum ve spanelsku, tam by byl Moss se svym prumerem za boha

Reagovat
smazaný uživatel

James Ducker,

29 APRIL 2016 • 10:30PM

Jose Mourinho has an agreement in principle to become the next manager of Manchester United but nothing has yet been signed between him and the club, The Telegraph understands.

Reagovat
I am Mancunian

sanca este zije

Reagovat
Infernoqt

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele