MONAKO DEKLASOVALO DEPORTIVO

06.11.2003, 00:34
Aktuality
Utkání dvou vedoucích celků skupiny C přineslo rekordní výsledek v historii Ligy Mistrů. V zápase totiž padlo málokdy vídaných jedenáct branek, čímž byl překonán zápis z duelu Paris SG s norským Rosenborgem Trondheim, který francouzský tým vyhrál 7:2. Největší zásluhu na kanonádě s výsledkem 8:3 měl chorvatský útočník Dado Pršo, jenž na poslední chvíli nahradil v sestavě zraněného Morientese…

Před dvěma týdny zvítězila La Coruňa na stadionu Riazor brankou Diego Tristána 1:0. Jenomže svěřencům trenéra Javiera Irurety se v poslední době příliš nedaří, protože v posledních dvou zápasech nedokázala vstřelit branku, když v zápasech španělské ligy podlehli doma Mallorce 0:2 a o víkendu pouze remizovali na půdě nováčka z Murcie. Deportivo však do Francie nepřijelo pouze bez sebevědomí, chyběli mu totiž Víctor, Luque a kapitán Fran. Jenom na lavičce pak zůstal i při nepřítomnosti Luqueho sedět Uruguayec Walter Pandini, před nímž opět dostal přednost Tristán.

Monako se doma o víkendu hodně natrápilo s podprůměrným nováčkem z Le Mans a k výhře 4:2 mu výraznou měrou pomohly především dvě vlastní branky hostujících fotbalistů. Kouč Didier Deschamps se však musel v duelu s momentálně třetím týmem La Ligy obejít bez služeb útočníka Fernanda Morientese, který si v duelu s Le Mans poranil stehno a zápas tak sledoval společně se svým kamarádem a kapitánem Realu Madrid Raúlem jenom z tribuny. Dlouhodobá zranění vyřadila z utkání i Shabaniho Nondu a Josefa Oshadogana. Idier Deschamps dal opět důvěru českému fotbalistovi Jaroslavu Plašilovi, a ten se mu skvělým způsobem odvděčil.

La Coruňa vstupovala do utkání rovněž s vědomím, že nedokázala vstřelit branku už 190 minut v řadě, což se jí nepřihodilo ani jednou za posledních 46 měsíců. Střelci španělského mužstva se na stadionu Louise II za přihlížení prince Alberta konečně probrali, ale…
Vývoj zápasu tak trochu předznamenala už druhá minuta, kdy jeden z hostujících obránců špatně zahrál malou domů, míče se zmocnil Rothen a přehodil vybíhajícího Molinu – 1:0. Kdo ví, jak by zápas vypadal, kdyby o chvíli později Roma nevyrazil nebezpečnou střelu Sergia. Každopádně domácí brankář svůj tým podržel a v 11. minutě to už bylo o dvě branky. To se totiž po Rothenově pasu vyhnul ofsajdové pasti kapitán Giuly, obešel Molinu a do prázdné svatyně zvýšil – 2:0. Ve 30. minutě vybojoval Jaroslav Plašil rohový kop, který rozehrál střelec první branky Rothen a Dado Pršo vstřelil hlavou z bezprostřední blízkosti svůj první, a zdaleka ne poslední gól večera – 3:0. O čtyři minuty později zazmatkovala obrana španělského celku, míč se dostal znovu na hlavu chorvatského útočníka a bylo to 4:0. Opaření a šokovaní hráči Deportiva se ale dokázali brzy dostat zpět do zápasu. Nejprve sice Roma skvěle zneškodnil Tristánův trestný kop, jenomže ve 39. minutě dostal tentýž fotbalista přihrávku na malé vápno od Amaviscy, obtočil se okolo Rodrigueze a mezi nohama brankáře snížil – 4:1. Monako na konci první půle hodně polevilo, čehož ve 45. minutě využil i Scaloni, jenž dorazil do sítě střelu Valeróna – 4:2. Utkání v tu chvíli dostalo nový náboj, jenomže hosté na místo toho, aby v klidu dohráli první pětačtyřicetiminutovku, inkasovali popáté. Ve druhé minutě nastaveného času šel míč po ose Plašil-Giuly-Pršo a posledně jmenovaný zkompletoval během dvaceti minut hattrick, když tentokráte střílel do prázdné brány.

Monako mělo skvělou úspěšnost střelby, protože ze šesti pokusů dalo pět gólů. O poločasové přestávce proto stáhl kouč hostí Irureta ze hry brankáře Molinu a nahradil ho Manúou. Manuela Pabla pak vystřídal Munitis. Tyto změny však Deportivu nijak výrazně nepomohly a brankové hody pokračovaly i nadále…

Ve 47. se na gólmana řítil osamocený Giuly, Manúa vyběhl a hlavou odvrátil míč před domácím kapitánem jenom k Plašilovi, který ho bez přípravy poslal ze čtyřiceti metrů do opuštěné branky – 6:2. Další ránu zasadil zdecimovanému soupeři o pouhé dvě minuty později svým čtvrtým zásahem Pršo, jemuž tentokráte asistoval Rozhen, jenž utekl po levé straně hostujícím obráncům. Chorvatský kanonýr si tak dal nádherný dárek ke svým středečním devětadvacátým narozeninám. Ani stav 7:2 však nevydržel na ukazateli skóre dlouho. V 52. minutě totiž předvedl pěknou individuální akci Tristán, když prošel mezi dvěma obránci a přehodil vybíhajícího Romu. Konečnou podobu výsledku dal v 67. minutě Cissé. Ten proběhl s míčem přes polovinu hřiště a levačkou namířil k pravé tyči – 8:3. Zbytek zápasu se již dohrál v uvolněné atmosféře a ke cti hostujících fotbalistů se patří dodat, že se ani při takovémto vývoji neuchýlili k ostrým zákrokům nesportovním gestům.

Monako se po této výhře vyhouplo do čela skupiny C se s devíti body a luxusním skóre 14:5. Druhá je La Coruňa, která má na svém kontě bodů sedm při pasivním rozdílu branek (7:9). Ve druhém utkání této skupiny porazil PSV Eindhoven doma AEK Atény 2:0 a vrátil se tak zpět do boje o postup. Nizozemský tým ztrácí na Deportivo pouhý jeden bod a v závěrečném kole hostí španělský klub na domácí půdě. Čtvrté Atény získaly zatím jenom jeden jediný bod, po čtyřech zápasech ztratily šanci na postup a s největší pravděpodobností se rozloučí i s celou pohárovou Evropou pro sezonu 2003/2004.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Koukal jsem na celý zápas. Byla to parádní podívaná. Deportivo sice dostalo 8 gólů, ale stejně jako Monako předvádělo skvělý fotbal. Dado Pršo dokonale dokázal nahradít Morientese a Jaroslav Plašil byl jedním z nejlepších hráčů na hříšti.

Reagovat
PJ

To muselo bejt něco. Škoda že na ČT dávali blbej Bayern. I když mě potěšil - prohrál :-)

Reagovat
Mr.Jindros

jo tak to sme dva co nemaj radi Bayern...... skoda ze sem ho musel videt na CT1 :-( ten zapas musel byt opravdu supr.

Reagovat
antimadrista

Tak to je teda něco :-)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele