Mistrovství světa v kostce - 3. kolo

29.06.2018, 16:57
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Zdánlivě nekonečný dvoutýdenní maraton špičkového světového fotbalu je u konce, chtělo by se říct. On ale zas až tak špičkový nebyl, chtělo by se říct. Padají však nádherné góly, kterých je opravdu moře, navíc se můžeme těšit na pokračování několika rozepsaných pohádek - ať už té chorvatské, nebo třeba švédské či švýcarské. Po základních skupinách nás čekají vyřazovací boje.

K překvapení, neřkuli šoku, všech zúčastněných se osmifinále netýká obhájců titulu z Německa, kteří po prohrách s Mexikem a Jižní Koreou skončili poslední ve skupině a uřízli si před celým světem pořádnou ostudu. Nečekaně slabí byli i Poláci, byť si v závěru alespoň spravili chuť na postoupivších Japoncích.

V čem bylo mistrovství světa lepší než kterýkoli turnaj předtím, je ale rozhodně přítomnost videotechnologie VAR. Kdo ví, jak by vypadalo osmifinálové osudí, kdyby enormní množství přešlapů a chyb rozhodčích neopravilo právě video. Třeba včera v utkání Senegal - Kolumbie pánové u videa de facto určili postupující ze skupiny H.

Mistrovství světa v kostce navazuje na tradiční sérii článků z Premier League nebo Eura 2016. Kromě oblíbené sestavy kola v článku najdete subjektivní pohled redaktora na nejpůsobivější góly, zákrok, nechybí ani vyzdvihnutí mimořádných výkonů jednotlivců - a to jak pozitivních, tak negativních.

Zápas 3. kola: Španělsko vs. Maroko


Španělé sice hlavně v defenzivě strádali a rozhodně nepůsobili dojmem týmu, který by měl hladce proniknout do finále. Zároveň ale představovali dokonalé podhoubí pro atraktivní zápasy. Chybami v obraně dopustili nádhernou remízu 3:3 s Portugalskem a nyní i o fous chudší dělbu bodů s Marokem. Africký celek dvakrát vedl a patrně by si zasloužil na závěr skupiny konečně zvítězit - v závěru ale i díky VAR vyrovnal patičkou Iago Aspas, jenž vystřelil Hierrově týmu první místo ve skupině.



Gól 3. kola: Ricardo Quaresma


Nejenže byl ten gól překrásný, on byl i extrémně důležitý. Portugalsko se s Íránem ošklivě trápilo a kromě neproměněné penalty si nevytvořilo prakticky žádnou gólovou příležitost. Jako blesk z čistého nebe ale přilétla geniální Quaresmova šajtle, která fantasticky zaplula pod břevno až do sítě. Jak se navíc později ukázalo, tenhle gól zachránil Portugalcům postup.



2. Adnan Januzaj

3. André Carillo ...

... a speciální rubrika: Nejkrásnější gól, který nepadl - Nordin Amrabat

Zákrok 3. kola: Eidži Kawašima


Kamil Grosicki zůstal na chvíli nevěřícně stát, než začal frustrovaně naříkat. Jeho hlavička byla jednoznačně gólová - jen pokud by se pětatřicetiletý japonský gólman Eidži Kawašima bleskově nepřemístil k tyčce a zázračným zákrokem nevyškrábl balón z brankové čáry.



Hráč 3. kola: Cho Hyun-Woo


Němci si za svůj neúspěch můžou z největší míry sami, ale defenziva Korejců jim to rozhodně neusnadnila. Zadním řadám kraloval subtilní brankář, jenž si na turnaji hlasitě řekl o pozornost evropských skautů. Cho Hyun-Woo, který si na živobytí vydělává doma v Daegu, byl jistý ve vzduchu a pochytal šest střel soupeře. Především jeho zákrok proti Goretzkovi byl prvotřídní. Ve videu níže si můžete prohlédnout polovinu z jeho zásahů.



Břídil(ové) 3. kola: Die Mannschaft


Obhájce titulu. Kádr hvězdami nabitý k prasknutí tak moc, že Leroy Sané musel zůstat doma. Horký kandidát na boj o medaile... a taky největší zklamání celého mistrovství světa. Korunu svému tristnímu vystoupení v Rusku nasadili Němci v posledním zápase proti Jižní Koreji. Předvedli sterilní a bezzubý výkon, na jehož konci neuspěli ani v podivném rozestavení zhruba 2-3-5. Naopak, trápící se Korea v nastavení porazila giganta dvěma góly. A německá média píší o největší ostudě v historii reprezentace...

Hvězdy 3. kola podle WhoScored.com:


1. Isco (Španělsko) - 9,66
- gól, 6 klíčových přihrávek, 4 úspěšné průniky, 5 vybojovaných faulů, 3 obranné zákroky

2. Neymar (Brazílie) - 9,25
- asistence, 7 střel, z toho 3 na bránu, 4 klíčové přihrávky, 9 úspěšných průniků, 2 přesné centry

3. Milan Badelj (Chorvatsko) - 9,02
- gól, asistence, 2 klíčové přihrávky, 3 úspěšné průniky, 3 obranné zákroky, 5 přerušených akcí soupeře

4. Thiago Silva (Brazílie) - 8,91
- gól, 3 vyhrané vzdušné souboje, 2 přerušené akce soupeře, 5 odklizených balónů, 2 zblokované střely

4. Lionel Messi (Argentina) - 8,91
- gól, 2 klíčové přihrávky, 7 úspěšných průniků, 4 vybojované fauly

Ideální sestava 3. kola


Autor: Jakub Tymčík

Cho Hyun-Woo měl povedený vesměs celý turnaj, své výkony korunoval ve vítězném utkání s Německem. Rozumět by si v naší ideální sestavě měl s krajanem Kim Young-Gwonem, který zlomil německá srdce vítězným gólem. Důležitý zářez má na pažbě i Brazilec Thiago Silva, jenž podobně jako Kim přispěl i precizním výkonem směrem do defenzivy.

Pravou obranu celý turnaj odjezdil na jedničku Peruánec Luis Advíncula a na závěr skupinové fáze se konečně dočkal vítězství. Jeho ofenzivní výpady terorizovali nejen Australany. Na protější straně dostává prostor Ludwig Augustinsson, jeden z gólových strůjců překvapivě hladkého vítězství Švédska nad Mexikem - a postupu z prvního místa.

Záložní řada patří převážně Jihoameričanům. Éver Banega dostal poprvé šanci od začátku a konečně pro Argentinu představoval kvalitu, o kterou se střed jejich pole může opřít. Naproti tomu Lucas Torreira využil rotace sestavy a hlasitě si řekl o zařazení do základu i v osmifinále. Podobně to má Milan Badelj, autor gólu a asistence v utkání s Islandem, jenž se ovšem mezi záložní trojlístek Chorvatska bude dostávat jen velmi těžko.

Konečně se do sestavy dostává Isco, jeden z nejlepších hráčů na turnaji. Proti Maroku byl opět k nezastavení, kromě soustavných průniků se postaral i o gól. Jeho kolegové v útoku byli ještě o fous produktivnější. Paolo Guerrero brankou a nahrávkou porazil Austrálii a zařídil Peru třetí místo ve skupině. Stejně jako Wahbi Khazri, klenot Tuniska, jenž se postaral o obě branky proti Panamě.

Statistické okénko 3. kola


- Německá reprezentace nepostoupila ze základní skupiny mistrovství světa poprvé od roku 1938

- Němci posílili smutné dědictví nedávných světových šampionů; stejně jako Francie (2002), Itálie (2010) a Španělsko (2014) se coby obhájci loučí už po základních skupinách

- Lionel Messi je prvním hráčem historie MS, který na hlavním turnaji skóroval jako teenager, ve svých 20s, i po třicítce

- poprvé v historii mistrovství světa rozhodla o postupujícím ze skupiny tabulka fair-play; Japonsko vyřadilo Senegal na žluté karty (4:6)

- 45 let a 161 dní; Essam El-Hadary se stal historicky nejstarším fotbalistou, který kdy nastoupil k zápasu MS

Vtipné momenty 3. kola


1. Nejlepší oslava gólu v historii MS



2. Když rauš naběhne... a když opadne.

3. Němcům to v Rusku nikdy nešlo...

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (42)

Přidat komentář
Stannis Baratheon

Kawa

Reagovat
Ligter

šílenej zákrok

Reagovat
Counter

Krásný, ale Sommerův byl ještě lepší

Reagovat
Counter
Reagovat
Stannis Baratheon

pěkný byl, ale ten Kawa měl o trochu lepší si myslim

Reagovat
smazaný uživatel

Když srovnáme kvalitu týmů v jedné části pavouka s týmy z té druhé, je to kvalitativně dost velký nepoměr... Uruguay, Portugalsko, Francie, Argentina, Brazílie, Mexiko, Belgie... to je až na Japonsko dost velký H.C, když si vezmeme, že polovina těchto týmů vypadne...Ve druhé části pavouka není kromě Španělska žádný favorit (Anglii pochopitelně mezi favority budou počítat jen zarytí fandové PL)... Kolumbie má kvalitní tým a má tak v tomto rozlosování šanci minimálně na SF, nicméně za favorita ji asi nikdo nebere...

Každopádně můj tip: postupující do ČF: Uruguay, Francie, Brazílie, Belgie ... Španělsko, Chorvatsko, Švédsko (po pen.), Kolumbie ; postup do SF: Uruguay, Brazílie, Španělsko, Kolumbie; F: Brazílie - Španělsko ; o 3. místo: Uruguay - Kolumbie...

Reagovat
smazaný uživatel

já tipoval před MS Kolumbii na SF, s tím že v play off vyřadí Belgii a Německo.

Sice hrajou mnohem hůř než jsem čekal, ale čeká je Anglie a swe/sui, takže to SF nakonec může klapnout

Reagovat
Stannis Baratheon

Kolumbie náhodou hraje výborně. První zápas v 10, tudíž nic moc, ale zbyle 2 mače byli z jejich strany luxusní.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak prvni zapas neberu, druhy byl cca od 30. minuty presne to co bych cekal ale proti bezradnejm polakum.

No a vcera to teda zadna hitparada nebyla, nevim jestli jsme sledovali stejnej zapas

Reagovat
Fairplay

Já jim taky fandím a i včera jsem výjimečně žasl nad některými nádhernými fotbalovými momenty (všechny se odehrály na půlce hřiště), ale teda za včerejšek ani neví, jak to vyhráli.. Obejektivně odehráli 2 poločasy s Polskem a první s Japonskem, což je vzhledem k té skupině bez jasného favorita docela málo..

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

To co jsem psal do příspěvku pod zápas Senegalu a Kolumbie. Ten formát MS by se opravdu měl změnit. Ty betonské zápasy jsou opravdu odporný. A jak říkáš, jedna polovina pavouka silná, druhá podstatně slabší. Myslím si, že další chybou je, že ty týmy vědí podle pavouka, na koho půjdou a podle toho pak hrají zápas, jestli budou první nebo 2., pokud o to místo skutečně hrají. Já musím řítc, že na MS v hokej moc nesleduji zápasy cizích a ve skupinách, kde jim už o nic nejde. Ale pokud jsem se díval, vždy ty zápasy byly 1000x atraktivnější jak fotbal. A místo toho, aby s tím FIFA něco dělala, tak chce rozšířit počet účastníků. O co? Další betony? Protože kvalita se tím prostě nezvýší. Sláva aspoň za to video.

Reagovat
smazaný uživatel

Takový výbuch Evropy, když se hraje v Evropě, asi nehrozí.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikto neradí Anglicko medzi favoritom.

Reagovat
smazaný uživatel

favoritov.

Reagovat
stas87

Preco tam nie je Geanqvist? Ten bol skvely proti Mexiku. Vymazal ich utok a premenil penaltu. Dva top vykony z troch zapasov.

Reagovat
fantomas

Počkej si na shrnutí skupiny

Reagovat
lampas

Ta blbost tu už párkrát zazněla, ale pro informaci. V roce 1938 se žádná skupina nehrála, hrálo se čistě stylem PlayOff. Německo tehdy vypadlo v prvním kole se Švýcary.

Reagovat
pobody's nerfect

jestli se nepletu tak až po opakovaném zápase

Reagovat
lampas

Ano přesně tak.

Reagovat
Kepy_FCB

Afrika poraženej kontinent , unubrat jim 2-3 místa pro příště

Reagovat
smazaný uživatel

v dnešní době něco černouškům sebrat? to hodně štěstí...

Reagovat
Whitemedia

Břídil třetího kola - Diego Maradona

Reagovat
Shevchenko

Odpadlík

Reagovat
Manchestersky Krocan

to lík na konci slova je navyše

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridfan

Francie v roce 06 přece nevypadla hned ve skupině..

Reagovat
smazaný uživatel

Taky nebyla mistr 02 ale 98. 02 vypadli ve skupině.

Reagovat
madridfan

Pravda, moje chyba.

Reagovat
blade115

"Referees called 95% of incidents correctly without VAR, but the system - which is being used for the first time at a major international tournament at Russia 2018 - improved that success rate to 99.3%." (BBC)

VAR Navíc to je jen první nástřel, ještě se určitě přijde na to, jak to vše urychlit a zpřesnit. Odpůrce videa absolutně nechápu.

Reagovat
Frantszek

Reagovat
vilp

Reagovat
Infi

Reagovat
REPLIKATOR

https://www.youtube.com/watch?v=HYosP_vWgf0

Že mají ti šašci na každý zápas nový dres a reklama na praní je nesmysl?

Reagovat
Frantszek

Nevím, proč se tady předhazuje, že jedna část pavouku je slabší.

Podle toho, co hráli favorité v základních skupinách a co hráli např Švédové, tak si nejstem vůbec jistý tím, že by ta či ta část pavouku byla na tom hůře či lépe. Jen a jen papírově.

Reagovat
smazaný uživatel

Na ME se taky říkalo, jak jedna část pavouka je slabší. A nakonec ve finále vyhráli Portugalci právě tým z té slabší strany. V obou částech jsou 4 vítězové skupin a 4 týmy s druhých míst, tak jaké slabší, silnější.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemate nekdo fotku Neymara v choditku? Nekde jsem ji videl a ted ji nemuzu najit.

Reagovat
smazaný uživatel

Vim, ze ta oslava byla myslena ironicky, ale za me je tohle nejlepsi oslava v historii MS https://youtu.be/EGK_FIZzfq8

Reagovat
Inter Eterno Amore

Tzv. Na Obu Martinsa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
johnik

Batshuayi Ještě nikdy mě nikdo takhle u sledování fotbalu nepobavil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele