Mistrovství světa 2018 - shrnutí skupin (1/2)

29.06.2018, 10:47
Názory a komentáře
Mistrovství světa v Rusku spěje do veleočekávané vyřazovací fáze, a tak nastává čas připomenout si všechna pozitivní i negativní nej- všech skupin. Začínáme shrnutím grup A-D a mimo jiné uctivou poklonou týmům jako Maroko, Írán, Peru či Nigérie, které snad až nad očekávání prohnaly papírové favority. Na opravdu silné výkony Francie, Portugalska či Argentiny mezitím stále čekáme...

Za klíčovými jevy a výraznými postavami skupin A-D se ohlédneme konkrétně v šesti kategoriích, které jsme si otestovali už během předloňského Eura.

U každé skupiny jsme pro vás potom vybrali nejlepší jedenáctku, při jejímž skládání jsme dbali na komplexnost, a pokud možno pokrytí všech účastníků skupiny. V diskuzi se ale samozřejmě těšíme na alternativní návrhy.

Pro tuto chvíli přejeme příjemné čtení!



Skupina A



Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Uruguay33005:09
2.Rusko32018:46
3.Saúdská Arábie31022:73
4.Egypt30032:60


Klíčový okamžik: První z více pozdních arabských selhání při standardce

Arabská nekoncentrace při bránění pozdních standardních situací se v prvním kole skupinové fáze stala učiněným fenoménem. A ještě předtím, než si takhle zkraje na krach ve skupině zadělali Maročané s Tunisany, nastavoval trend Egypt, když v nastavení José Giménez ve vzduchu přeskočil i Godína a odhlavičkoval do sítě Cavaniho roh. Alespoň se tedy na rozdíl od marockého a tuniského příkladu jednalo o poctivou dominantní hlavičku po normálně odbráněné standardce, ale implikace pro Egypt nebyly o nic méně závažné. Uruguay pak poprvé po 48 letech načala MS vítězně a pro zbytek turnaje se po mizerných úvodních 90 minutách jakž takž odšpuntovala; nakonec vyhrála úplně vše, bez jediné inkasované branky.

Nejhezčí utkání: Rusko — Saúdská Arábie 5:0

Shodou okolností stejně jako na Euru, ani letos v Rusku nelze u skupiny A hovořit o žádném utkání se solidními, ba atraktivními výkony na obou stranách. Snad je to tíhou účasti pořadatele, či co - něco na tom možná bude. Každopádně zatímco Francie předloni skutečně působila svázaně a svou svázaností přispěla k neatraktivitě skupiny A, tentokrát to hostitel naopak vytrhával. Úvodní klání si sice mnozí budou pamatovat hlavně coby přehlídku zmatených, trapných výkonů Saúdů, z nichž vyčníval nepřetržitý slow motion pohyb obou arabských stoperů, ovšem i kdyby, bavit se u toho zkrátka dalo. Tím spíš, když vynucený žolík Denis Čeryšev úřadoval dvěma nekompromisními ranami a Aleksandr Golovin se hned zkraje vytasil s jedním z nejdominantnějších výkonů dosavadního průběhu turnaje (1+2).

Největší překvapení: Čerčesov na to kápnul. Hned na první dobrou

Vaše znalost ruských fotbalových reálií mohla být jakkoliv dobrá, a přece se s vámi vsadím, že jste takový vítr nikdo neočekával. Jenom dva týdny před mistrovstvím světa trenér Čerčesov začal hekticky zkoušet formaci 4-3-3, aby se pro zahajovací duel se Saúdskou Arábií i přes četné absence mezi zadáky přeci jen vrátil k variantě se třemi stopery, mezi nimiž se tetelil i veterán Sergej Ignaševič. Mnozí si mnuli oči. Jenže Ignaševič četné škarohlídy ihned umlčel a nebyl ani zdaleka sám. Zatímco v přátelských duelech s Rakouskem a Tureckem těsně před vypuknutím turnaje sborná nashromáždila jedinou střelu mezi tři tyče, první dva ostré zápasy jí vynesly hned osm vstřelených branek. A o pět z nich se postarali borci, do nichž by to ještě před pár měsíci nikdo netipl. Arťom Dzjuba byl během uplynulé sezony Zenitem odlifrován do potupného vyhnanství v Arsenalu Tula, kdežto Denis Čeryšev sotva sbíral nějaké mezinárodní minuty a ještě letos v březnu se kouč Čerčesov do krve hádal s novináři ohledně toho, proč mu nedává šance. Teď jsou oba hlavními tahouny týmu. Čerčesov zde musel překvapit i sám sebe.

Největší zklamání: Starý nevynalézavý Héctor Cúper

Héctor Cúper šel do turnaje s pověstí zkostnatělého, konzervativního trenéra, který s Egyptem došel zhruba tak daleko, kam to vzhledem k jeho vlastnímu stylu šlo, ne-li ještě dál. A v Rusku tuto pověst jedině utužil, když neudělal zhola nic pro to, aby příkladný one-man team osvěžil, přičemž zároveň v prvním utkání odmítl proti matné Uruguayi vpustit na plac (údajně zdravého) Salaha, protože je to prostě Cúper, a ten radši opatrně bude hrát na 0:0, než aby trochu riskoval. Šikovný, potenciálně rozdílový ofenzivní záložník Shikabala si na turnaji výmluvně nekopl ani minutu, zatímco Abdallah Said pod klasicky nepoužitelným Mohsenem jen paběrkoval. Většinu akcí dopředu zase tahali Salah s Trézéguetem, přičemž ten druhý se na šampionátu s formou vůbec nepotkal. Obrana zůstala pomalá od začátku do konce. Přesto Cúper po třetí prohře měl tu drzost prohlásit, že jeho tým dvakrát akorát neustál závěr, takže "na strategii nebylo nic špatného", a že tedy rezignovat nehodlá. Naštěstí ani nemusel; svaz mu kontrakt neprodlouží, a Egypt se z období čiré negativity může zase posunout jinam, vpřed.


zdroj: timesofmalta.com


Hrdina: Diego Godín (Uruguay)

Mediální aurou, jež obklopuje stopery Španělska nebo Německa, se pochlubit nemůže, zato však do placu přiloží bezkonkurenční konzistenci na té nejvyšší úrovni. Vybavit si slabý zápas Diega Godína na největší mezinárodní scéně je totiž zhola nemožné, a to už jich na MS odehrál tucet. Obránce Atlétika Madrid je věru impozantní postavou a lídrem, jehož význam pro uruguayský tým i lid docela dobře shrnují první tři písmenka jeho příjmení. Byť jeho nekompromisní styl svádí k tomu tvrdit, že Godín nad soupeři dominuje prostou fyzickou silou, nenechte se mást: tohle je neobyčejně inteligentní stoper s parádní schopností číst hru i útočníkův pohyb. Po základních skupinách má z celého svého týmu na kontě nejvíc odklizených míčů (12), obranných zákroků (8) i vyhraných hlavičkových soubojů (8); vskutku pozoruhodná kombinace, pro níž Uruguay neinkasovala už 750 minut. A když se v úvodu proti Egyptu hrozivě trápili středopolaři při tvorbě hry, viděli jsme ho vyvážet míč zezadu na styl Beckenbauera a honit spoluhráčovu kolmici kdesi na pravém křídle. Zkrátka definice inspirace.

Zoufalec: Libovolný brankář (Saúdská Arábie)

V předturnajovém medailonku jsme bitvu o post brankářské jedničky jako tu snad nejvyrovnanější a nejméně předvídatelnou napříč celým startovním roštem, a to se svým způsobem potvrdilo. Saúdové se stali dalším týmem, který na mundialu využil všechny tři gólmany, to se však na rozdíl od zbylých dvou mužstev, které buď sužovala zranění (letošní Tunisko), nebo potřeba trollit fanoušky (Nizozemsko 2014), dělo pro všechny špatné důvody. Začal Al Maiouf, který při ruském rejdu tradičně lítal vzduchem, jen aby něco dělal, aniž by snad věřil, že něco může chytit. Pokračoval nejmladší Al Owais, jehož vtipná snaha boxovat nereálný míč po rohovém kopu stála Saúdy hned zkraje jakoukoliv šanci na body proti Uruguayi. A vše dokončil Al Mosailem, který se při egyptském gólu bůhvíproč rozhodl vyrazit na hranici vápna čekat na Godota a nechal se tak hravě přelobovat pohotovým Salahem.

All stars (4-4-2): Ahmed El Shenawy (Egypt) - Mario Fernandes (Rusko), José María Giménez, Diego Godín, Martín Cáceres (všichni Uruguay) - Mohamed Salah (Egypt), Salman Al Faraj (Saúdská Arábie), Aleksandr Golovin, Denis Čeryšev - Arťom Dzjuba (všichni Rusko), Luis Suárez (Uruguay). Trenér: Stanislav Čerčesov (Rusko).

Skupina B



Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko31206:55
2.Portugalsko31205:45
3.Írán31112:24
4.Maroko30122:41


Klíčový okamžik: Taremiho odmítnutí íránské postupové senzace

O tom, jak jediná střela, jediný precizně namířený projektil může změnit historii světových šampionátů, ví své Mario Götze, Andrés Iniesta, nebo v opačném gardu Arjen Robben či Gonzalo Higuaín. Oproti těmto finálovým aktérům je sice nepovedená rána Mehdiho Taremiho zdánlivě nicotná; pro samotného íránského útočníka však v ten moment znamenala celý svět. Ještě na začátku nastaveného času si nudní Portugalci pohodlně kráčeli pro vítězství ve skupině, na jeho konci je však právě Taremi mohl z turnaje dočista vymazat. Propadnutý balón do vápna však střelec několika důležitých gólů Íránu v kvalifikaci poslal jen do boční sítě. Ronaldovi a spol. spadl obrovský kámen ze srdce, Taremimu to jeho prasklo žalem.

Nejhezčí utkání: Portugalsko — Španělsko 3:3

Místo taktické bitvy jako vystřižené ze semifinále Eura 2012 jsme hned druhý hrací den viděli zřejmě nejatraktivnější utkání celé skupinové fáze. Hned v úvodu vybojoval Cristiano Ronaldo penaltu na klubovém spoluhráči Nachovi - a sám ji i s přehledem proměnil. Do poločasu navíc díky nevídané chybě De Gey přidal pětinásobný držitel Zlatého míče ještě druhý gól. Na obě trefy ovšem zareagoval enfant terrible španělského výběru Diego Costa a začínalo se zase od nuly. Rozdílový gól obstaral famózním volejem předešlý hříšník Nacho, ale poslední slovo měl opět Ronaldo. Úžasný přímák ze samotného závěru rozechvěl i ty největší cyniky.

Největší překvapení: Maroko — nejlepší a nejkonzistentnější fotbal ve skupině

Vlastně je to spíš zklamání, protože vidět svěřence Hervého Renarda ve vyřazovacích bojích by bylo nejen krásnou pohádkou, ale nakonec i docela zaslouženým a atraktivním vyústěním skupiny B. Maroko postupně přehrálo Írán i Portugalsko, blíže třem bodům bylo rozhodně i v utkání se Španělskem. Už jen tohle samo o sobě stojí za obrovský potlesk a úctu hráčům i manažerovi. Na kontě severoafrické reprezentace nicméně svítí jediný bod, který stačí jen na chvost tabulky. A tak můžeme akorát zasněně přemýšlet, co kdyby Maročané byli v zakončení stejně precizní jako třeba Lukaku nebo Kane. Kvalitou fotbalu od vápna po vápno totiž patřili k tomu vůbec nejlepšímu na turnaji, ať už šlo o rychlý přechod do útoku nebo presink.

Největší zklamání: Portugalský přechod do útoku

Na papíře to nevypadá vůbec špatně. Ostatně útočná dvojka Cristiano Ronaldo - André Silva nastřílela v kvalifikaci neuvěřitelných 24 gólů. To je mimochodem víc, než dala při (ne)úspěšné cestě na turnaj většina týmů. Záda jim pak měli krýt, respektive masírovat, třeba Bernardo Silva, Guedes nebo Moutinho. Skutečnost je však taková, že co neudělá Ronaldo, neudělá nikdo. Portugalci jsou zoufale pomalí v přechodu do ofenzivy, a tak je na kapitánovi nejen samotné střílení gólů, ale často i tvorba hry a změna jejího tempa. A to je špatně. Že jeden osamocený muž úspěch neobstará, ostatně potvrdil poslední zápas s Íránem, který by bez geniálního momentu Ricarda Quaresmy dost možná znamenal konec evropských šampionů už ve skupině.


zdroj: mala3eb.tv


Hrdina: Nordin Amrabat (Maroko)

Ztělesnění marockého vzepětí. Fotbalista anglického Watfordu, jenž minulou sezónu hostoval v Leganésu, začal turnaj na pozici pravého křídelního obránce a už proti Íránu byl nejlepším hráčem na hřišti. Přestože duel nedohrál kvůli poranění hlavy, o pět dní později už za přítomnosti portugalských fotbalistů zahazoval ochrannou přilbu a opět neúnavně piloval lajnu. Od míče byl prakticky neodstavitelný, bojoval jako lev, ke cti je mu i neochota přihrávat pády, když byl faulován (a že ho soupeři pořádně okopávali). Sladkou tečku za jeho povedeným působením na turnaji odmítla spojnice břevna a tyče v utkání se Španělskem. De Gea se jen ohlédl, když celý fotbalový svět zalitoval, že míč neskončil v síti. K jednomu z nejhezčích gólů turnaje scházely milimetry.

Zoufalci: Sergio Ramos a Gerard Piqué (Španělsko)

Tady musíme udělat výjimku a místo tradičního zoufalce si bereme na paškál rovnou dva takové. Oni by se totiž kluci beztak hádali, protože jejich výkony na turnaji jsou přibližně stejně hrozné. O řízení obranné činnosti španělského týmu se nedovedou podělit ani ve dvou, místo toho si jako na běžícím páse připisují individuální vangle. Piqué třeba v prvním zápase fauloval Ronalda před rozhodujícím přímým kopem, od Amiriho inkasoval excelentní housle a na závěr skupiny měl obrovské štěstí, že mu sudí po skoku oběma nohama do Boutaïba červenou kartou neukončil šampionát. Jeho reprezentační kolega a klubový rival v jedné osobě pak "perlil" především právě proti Maroku, kde se více či méně zasadil o obě inkasované branky. Pokud budou španělští stopeři v těchto výkonech pokračovat i nadále, mohli bychom se třeba ve čtvrtfinále s Chorvatskem dočkat věru náramné podívané. Náramné tedy pro nezasvěcené, potažmo škodolibé diváky.

All stars (3-4-3): Rui Patrício - Pepe (oba Portugalsko), Morteza Pouraliganji (Írán), Medhi Benatia - Nordin Amrabat (oba Maroko), Omid Ebrahimi, Vahid Amiri (oba Írán), Hakim Ziyech (Maroko) - Isco, Diego Costa (oba Španělsko), Cristiano Ronaldo (Portugalsko). Trenér: Carlos Queiroz (Írán).

Skupina C



Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Francie32103:17
2.Dánsko31202:15
3.Peru31022:23
4.Austrálie30122:51


Klíčový okamžik: Cuevův nezdar na penaltovém puntíku

Atraktivní, ofenzivní fotbal. Rychlé přechody do útoky, sebejistota na míči, zajímavé šance. Peru na šampionátu nenudilo. Nicméně, po třech zápasech jede domů. Místo nich si flek mezi nejlepší šestnáctkou zajistilo sice možná trochu suchopárněji hrající, ale o to jistěji body sbírající Dánsko. A jelikož nulový bodový zisk proti favoritům skupiny z Francie Peruáncům úplně vyčítat nemůžeme (byť i v tomto utkání měl sympatický tým tutovky, z nichž odměna do tabulky pramenit mohla), rozhodovalo nakonec to úplně první utkání, v němž Peru těsně podlehlo Dánsku. Za klíčový moment nakonec lze označit neproměněnou penaltu Christana Cuevy, jenž mohl gólem na 1:0 přinést na kopačky svých spoluhráčů klid, namísto toho se však dostavila nervozita, která se projevila na nedokonalém řešení finální fáze jinak slibných a povedených peruánských akcí. I přes drtivý tlak v závěru sympatičtí Inkové odešli ze hřiště bez bodu a jak se později ukázalo, tohle byl ten zápas, který je musel mrzet nejvíc. Svůj podíl na tom měl výtečně chytající Schmeichel a bohužel pro Jihoameričany taky smolař Cueva.

Nejhezčí utkání: Francie — Peru 1:0

Byť byla Francie před turnaji ústy expertů i bookmakerů v sázkových kancelářích řazena mezi ty vůbec největší favority celého mistrovství (a nedá se tomu vzhledem k nabitému mužstvu, které Didier Deschamps do Ruska přivezl, vůbec divit), v základní skupině zatím svou hrou příliš neupoutala. Vlastně skoro vůbec. Od Les Bleus jsme se vcelku nedočkali žádného atraktivního, dynamického fotbalu, spíše takové opatrné profesorské hry na jistotu. Milou výjimkou byla v tomto ohledu první půle utkání proti Peru. Klasické fotbalové rozestavení 4-4-2 Francouzům pasovalo, Olivier Giroud v roli hrotového útočníka plnil svou funkci na jedničku a celkově to byla od galského kohouta pěkná podívaná. Ve druhém poločase už to sice od Deschampsova družstva bylo zase obvyklé mundialové nůďo, výkon Pogby a spol. z prvního dějství, podpořený aktivně se prezentujícími Peruánci, stejně stačí na to, abychom tohle utkání označili jako to nejlepší, co nepříliš pohledná skupina C nabídla.

Největší překvapení: Konkurenceschopnost Peru

Ne snad, že bychom o Peru před turnajem nevěděli. Tohle je ostatně tým, který těsně po nástupu argentinského kouče Ricarda Gareky na Copě Américe 2015 v semifinále hrozivě trápil pozdější mistry z Chile a stal se největším překvapením turnaje. V posledních třech letech potom Gareca piloval soudržnost i disciplínu svého týmu a v Rusku jsme viděli parádní výsledek jeho dlouholeté práce. Tenhle tým je složený z veteránů i mladých šikovných borců (Flores, Cueva nebo Tapia nejdou přes 26 let) a na hřišti si neobyčejně rozumí. Krásných kombinačních vzorců jsme od Peruánců viděli hromadu, přičemž obě nejrozeznatelnější tváře týmu, křídelník André Carillo a hrotový útočník Paolo Guerrero, se zařadili k nejlepším borcům na svých postech, přičemž skromné zemi přiléhavě vystřelili první výhru na MS od roku 1978. Škoda že proti takové Francii to ve druhé půli šlo jenom po soupeřovu šestnáctku.

Největší zklamání: Francie (opět) zařadila jedničku a vystačila si s ní

Sedm bodů, žádná prohra, první místo ve skupině. Navíc jediný inkasovaný gól a to ještě k tomu z penalty. Ano, tahle čísla hovoří pro Francii příznivě. Nicméně i nekritický fanoušek mistrů světa z roku 1998 musí uznat, že to od fotbalistů s kohoutem na hrudi nebyla žádná hitparáda. V prvním zápase gól z pokutového kopu a Pogbova haluz, kterou si do vlastní sítě srazil nešťastný Behich, v druhém utkání vypuštěný druhý poločas a na závěr proti Dánům očekávaná nuda v Moskvě, kdy oba týmy nepřekvapivě loudavým krokem dokráčely k postupovému bodu. Francie se sice ve skupině neprezentovala tak příšerně jako třeba Argentina, přesto zatím nepředvádí výkony, ze kterých by srdce plesalo. Jak ale ukázaly třeba fragmenty zápasu proti Peru, kádr s tahounem Griezmannem, talentovaným Mbappém či obvykle velmi platným Giroudem na ně určitě má. Jen to chce konečně zapnout forsáž.


zdroj: tottenhamhotspur.com


Hrdina: Christian Eriksen (Dánsko)

Portugalsko má Ronalda, Argentina má Messiho... a Dánsko má Eriksena. Jasně, záložník Tottenhamu asi nikdy nedosáhne věhlasu dvou žijících legend světového fotbalu, jeho vliv na dánské mužstvo je ale ohromný. Pohleďme na čísla - Dánům stačily na postup ze skupiny pouhé dvě vstřelené branky - k té první Eriksen vybídl Yussufa Poulsena nádhernou průnikovou přihrávku, pod tou druhou už je jeho podpis rovnou v kolonce autora. A že to tedy byla trefa! A i když opustíme svět tvrdých dat a čísel, stále musíme na ofenzivní hvězdu Seveřanů pět jenom chválu. Dánové jsou totiž na svém lídrovi bytostně závislí - v jejich spíše konzervativním herním stylu, který je postaven na pevné obraně, fyzické hře a protiútocích, z nichž můžou hrozit Poulsen či Sisto, má Eriksen své nezastupitelné místo. Jako jedinému mu trenér Hareide dává trochu volnější ruku - a dobře ví, proč to dělá. Eriksen ví, kam si naběhnout, ví, kdy poslat překvapivou kolmici, a kdy zkusit štěstí střelou z dálky. I v národním dresu dokazuje své herní kvality ze Spurs; břemeno největší hvězdy svého týmu, která svou družinu má z první linie vést do bitvy, navíc nese se zřetelnou grácií a sebejistotou.

Zoufalec: Mile Jedinak (Austrálie)

Na mistrovství světa si získal svou slávu majestátním fousem, ovšem jak nám v jinou chvíli ukázal i švédský "žolík" Jimmy Durmaz, v Rusku už rasputinovským ozdobám pšenka nekvete. Mile Jedinak v srdci australské zásoby působil jako hotový relikt dnů minulých; pohyboval se o dva stupně pomaleji než většina jeho soků, myslel nejméně o stupeň pomaleji než spoluhráči. Do kombinace nezapadal, nahrával hlavně dozadu či do stran, defenzívě už tolik též nezvládal přispívat, a když jenom ve výklusu sledoval, jak se rodí Guerrerův smrtící zásah, který Australanům definitivně zlomil vaz, vymazal tak své dvě zkušené penalty z dřívějších zápasů.

All stars (4-4-1-1): Kasper Schmeichel (Dánsko) - Luis Advíncula (Peru), Trent Sainsbury (Austrálie), Raphaël Varane (Francie), Aziz Behich (Austrálie) - André Carillo (Peru), N'Golo Kanté (Francie), Christian Eriksen (Dánsko), Mathew Leckie (Austrálie) - Kylian Mbappé (Francie) - Paolo Guerrero (Peru). Trenér: Ricardo Gareca (Peru).

Skupina D



Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko33007:19
2.Argentina31113:54
3.Nigérie31023:43
4.Island30122:51


Klíčový okamžik: Rojovo parádní nigerijské déjà vu

Než ho nový trenér Messi nevrátil do sestavy, vypadalo to s Marcosem Rojem na ruském mistrovství všelijak. Univerzální obránce Manchesteru United ale zapomněl na nestabilní výkony a v ten úplně nejvhodnější moment úspěšně zavzpomínal na své střelecké vlohy. Byla to na vlas stejná situace jako před čtyřmi roky. Poslední zápas ve skupině, vyrovnaný stav a na opačné straně hřiště borci z Nigérie. Tehdy pomohl Rojo vítězným gólem k upevnění dominantní pozice na čele skupiny; nejčerstvější trefy v reprezentačním dresu si ale asi cení o trošku víc. Pět minut před koncem totiž ve vápně svou slabší pravou nohou napálil Mercadův centr do sítě a ztrápenou Argentinu posunul do osmifinále.

Nejhezčí utkání: Argentina — Chorvatsko 0:3

Tehdy ještě Maradona neskákal na tribuně jako pérko, kdepak. Argentina ve druhém utkání dosáhla svého dna, když místo očekávané nápravy za remízu s Islandem propadla na všech frontách a s aktuálním kandidátem na medaile prohrála rozdílem třídy. Musel to sice načít nešťastný gólman Willy Caballero, jenž na počest Antonína Panenky přihrál Rebićovi na první gól zápasu. Pak už to ale byl prvotřídní, nikým nerušený zmar. Chorvaté si s rozháranou Argentinou dělali absolutně, co chtěli, přehráli je uprostřed pole i u obou šestnáctek. Jako citlivý stratég se neprojevil ani kouč Sampaoli, jenž špatnými střídáními nůžky ještě rozevřel. Další góly tak mohli přidat i Modrić s Rakitićem, zatímco Messi s Mascheranem jim u toho sekundovali za chůze či výklusu.

Největší překvapení: Nigerijské vzepětí po špatném startu

V prvním utkání se nezkušený nigerijský tým prezentoval rozháraným, až stereotypním výkonem afrického mužstva na světovém šampionátu a vypadal být zdánlivě do počtu. O pár dnů později mu scházelo pět minut do senzačního postupu na úkor minulého finalisty MS. To je za daných okolností věru fenomenální proměna; tím spíš, když si Gernot Rohr proti Islanďanům chvályhodně pomohl přetočením formace na 3-5-2. Proti Argentině zase německý kouč v poločase dobře reagoval a vpustil na plac draka jménem Ighalo, který nebýt horší koncovky, mohl hned dvakrát při úniku rozhodnout. Nigerijci svým způsobem zůstali naivním kolektivem, k čemuž dopomohla především Rohrova podivná neochota to proti Argentině zavřít a využít dvě střídání k osvěžení defenzívy ještě před Rojovým úderem, ovšem nárůst sebevědomí tohoto neobyčejně mladého mančaftu (průměrný věk nigerijské zahajovací jedenáctky se pohyboval kolem 25 let) byl důležitým, osvěžujícím aspektem skupiny D.

Největší zklamání: Islandské počínání před brankou soupeřů

Měli více střel než Chorvati (16:14) včetně těch na branku (6:2), ba si dokonce dle tvůrců Stats Zone vypracovali i ty jediné "velké šance" daného duelu - konkrétně tři. Přesto Chorvati vyhráli 2:1, mezitímco seveřané se zmohli na jediný úder z penaltového puntíku. Pokud by si Islanďané spolu s Peruánci po turnaji otevřeli kurz paličství, zájemců by jistě byl nespočet. Vždyť i Gylfi Sigurdsson se jednou mýlil na desítce, což se mu obvykle prostě nestává. Přitom záložník Evertonu zase stál téměř za veškerou ofenzivní akcí svého týmu, když měl prsty v deseti z 19 islandských střel před osudovm kláním s Chorvatskem, kde ostrované explodovali. Tedy pouze co se tvorby šancí týče, nikoliv už jeho proměňování. Efektivita z památného zápasu s Anglií na předloňském Euru se Islanďanům replikovat nepovedla.



zdroj: ČTK/AP


Hrdina: Luka Modrić (Chorvatsko)

Vybírat mezi ním a Ivanem Rakitićem bylo za trest, nakonec ale dáváme přednost kapitánovi, který symbolicky (a zcela senzačním způsobem) proti Argentině vsítil jubilejní padesátou branku své země v dějinách MS. Luka Modrić na tomto turnaji vypadá být zbaven otěží, které ho v národním týmu v minulosti svazovaly, a konečně naplno působí jako ten fenomenální záložník, jakého důvěrně známe z Realu Madrid. Spolu s Rakitićem se zatím na tomto šampionátu perfektně doplňují a Dalićovi už schopně zahráli níže v pole, v opatrnějších úlohách (Nigérie) i coby odvážnější double pivot s vyhlídkou šikanování špatného soupeře (Argentina), což chorvatským fanouškům musí dávat důvod k tomu věřit, že se v Rusku skutečně může opakovat onen tolikrát omílaný úspěch Šukerovy party z roku 1998.

Zoufalec: Jorge Sampaoli (Argentina)

Před turnajem nebyl úplnou raritou následující pohled: argentinský kádr má slabiny na několika místech, ale Sampaoli je tak schopným stratégem, že s ním stejně dokáže uhrát výsledky. Inu, nikoliv - pokud se v čele chilské reprezentace holohlavému mágovi dařilo vytučňovat silné stránky týmu, zde si to radši dělá zajímavější a ochotně zdůrazňuje všechny slabiny. Původní double pivot Biglia-Mascherano od počátku křičel do světa "průšvih", přesto Sampaolimu zabralo dva otřesné zápasy, než si uvědomil, že tenhle mančaft zoufale potřebuje Banegu. V Barceloně si zhruba dekádu zpátky uvědomili, že Mascherano již na nejvyšší úrovni není adekvátním záložníkem, přesto na něho inteligentní člověk jako Sampaoli nyní, po přesunu do Číny, nedá dopustit. Pavón s Dybalou stále nenačínali jediný zápas, mezitímco záložník Meza se před turnajem vynořil odbůhvíkud a bůhvíjak nadále živí koučovu důvěru, přestože akorát běhá a jinak nemá snad jedinou silnou stránku. Zvěsti o tom, že se po selhání s Chorvatskem udál puč a Argentina se vlastně začala koučovat sama, sice Sampaoli vehementně popíral, ovšem zároveň to byl on, kdo se v závěru klíčového duelu s Nigérií u Messiho ujišťoval, jestli je v pořádku poslat na plac Agüera. Reputace bez poskvrnky? Už ani zdaleka.

All stars (4-4-2): Hannes Halldórsson (Island) - Šime Vršaljko, Dejan Lovren (oba Chorvatsko), Kenneth Omeruo (Nigérie), Ivan Strinić (Chorvatsko) - Victor Moses (Nigérie), Luka Modrić, Ivan Rakitić, Ante Rebić (všichni Chorvatsko) - Lionel Messi (Argentina), Ahmed Musa (Nigérie). Trenér: Zlatko Dalić (Chorvatsko).

Autor: Tomáš Daníček, Marek Ustohal, Jan Pikous

Komentáře (272)

Přidat komentář
fabec1222

TOP11 ZÁKLADNÍCH SKUPIN

-------------------------------------Danijel Subašić-------------------------------------

Fágner-----------------Diego Godín-------John Stones----------Ivan Strinić

--------------------------Ivan Rakitič--------Philippe Coutinho----------------------

Luka Modrič--------------------Xherdan Shaqiri------------------------Eden Hazard

------------------------------------Romelu Lukaku-------------------------------------------

Náhradníci: Yann Sommer, Andreas Granqvist, José Giménez, Isco, Aleksandr Golovin, Cristiano Ronaldo, Harry Kane

Trenér: Oscar Tabarez

TOP 11 ZKLAMÁNÍ ZÁKLADNÍCH SKUPIN

-------------------------------------Willy Caballero-------------------------------------

Łukasz Piszczek---Jérôme Boateng------Gerard Piqué-----------Éric Davis

---------------------Javier Mascherano------------Sami Khedira-----------------

---------------Mesut Ozil-----------Piotr Zieliński------------Gylfi Sigurdsson---

-----------------------------------Robert Lewandowski-------------------------------

Náhradníci: Wojciech Szczęsny, Antonio Rüdiger. Sergio Ramos, Maximiliano Meza Jakub Błaszczykowski, Timo Werner, Mohamed Salah

Trenér: Jorge Sampaoli

Reagovat
ttopi

U tý sestavy zklamání je paradoxně lepší být na tribuně a nebýt vůbec zmiňován

Reagovat
DeformFCB

První sestava bez Eriksena

Reagovat
mayday

Nahoď play off, ať vím, co tam sázet.

Reagovat
fabec1222

1/8

Uruguay vs Portugalsko > Portugalsko

Francie vs Argentina > Francie

Brazílie vs Mexiko > Brazílie

Belgie vs Japonsko > Belgie

Španělsko vs Rusko > Španělsko

Chorvatsko vs Dánsko > Chorvatsko

Švédsko vs Švýcarsko > Švýcarsko

Kolumbie vs Anglie > Anglie

1/4

Portugalsko vs Francie > Francie

Brazílie vs Belgie > Brazílie

Španělsko vs Chorvatsko > Chorvatsko

Švýcarsko vs Anglie > Anglie

1/2

Brazílie vs Francie > Brazílie

Chorvatsko vs Anglie > Anglie

Zápas o bronz

Francie vs Chorvatsko > Francie

Finále

Brazílie vs Anglie > Brazílie

Reagovat
mayday

Branky by nebyly? Sazím hodně over under 2,5. Nepohrdl bych ani počtem rohů.

Reagovat
ttopi

Všude vem hráče, který je dle abecedního seznamu 10. od konce. Pokud příjmení tohoto hráče začíná na písmeno A-L, dá tento branku do 30.minuty. Hráči s příjmením na M-Z dají branku až v druhé půli. Počet rohů určíš tak, že vezmeš počet branek, které tým vstřelil v základní skupině a přičteš k tomu číslo 1.

Schválně napiš, jací střelci ti vyšli. Podle mě mám stejnou šanci to uhádnout, jako když to napíše fabec

Reagovat
mayday

Návod dobrej, ale seru na to

Reagovat
smazaný uživatel

Sigurdsson a Salah ve zklamáních

Reagovat
Hokaido

Místo Fágnera Trippier, Fernandes a nejspíš ještě pár dalších. Gylfi ani Salah mě teda taky nijak zvlášť nezklamali.

Reagovat
kattos

Ronaldo místo Hazarda

Reagovat
Spalovač šancí

Proč Ozil?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi mu vadí, že je turek, jinak nevím, proč tam je, kromě Kroosova přímáku ho Tony nějak moc nepřevyšoval, naopak.

Reagovat
smazaný uživatel

pravda, měl by mít zvláštní kategorii největších tragédů historie

Reagovat
smazaný uživatel

Messi v all stars

Reagovat
fenixLFC

Tak okrem odchodeneho zapasu s chorvatskom bol v ostatnych proste zdaleka najlepsi a najaktivnejsi hrac

Reagovat
ttopi

A podle mě dal nejlepší gól skupiny. Takhle si zpracovat pas z půlky a v tý rychlosti to zalepit a pak bezchybně zakončit...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, jsem slepec..

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

Nechapu, proc se ti dva tady smeji. Mas pravdu. Vetsine prumernych hracu by to hned po prvnim dotyku odskocilo a bylo by po golu. Napriklad v CR nevidim hrace, ktery by to takhle zpracoval. Tohld bylo genialni

Reagovat
Al Capone

Ze to neumi cesky Pepik jeste neznamena, ze to byl uzasny gol.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle me to neumi ani polovina hracu z Premier League.

Reagovat
ADM

Nebál by som sa výrazne pridať

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

ked si predstavim ze sa to ma snazit spracovat lukaku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lukaku by zapackoval, svalil se na obrance, a poskodil mu vazy

Reagovat
smazaný uživatel

V ČR by si to takhle zpracovalo 9/10 prvoligových hráčů

Reagovat
smazaný uživatel

To tezko, kdyz 9/10 hracu ma spatny prvni dotyk i na celkem jednoduchy mic.

Reagovat
smazaný uživatel

předpokládám, že ten jediný, který ne, je Frydrych

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo by se to ani zpracovat nepokoušel. Už by padal.

Reagovat
Hokaido

Nádhernej byl.

Reagovat
smazaný uživatel

jeden z nejlepších určitě

Reagovat
ADM

Na pohotovosť toho Chorváta čo to obalil ponad Caballera asi nemá, ale inak aj za mňa

Reagovat
F.Torres

Modrič i Musa předvedli hezčí goly

Reagovat
ADM

Za mňa ale u Chorvátov najlepší ten volej ..

Reagovat
F.Torres

Vizualne asi ano. Ja hodnoti i to co bylo pred danou strelou. Pokud jde o strelu, tak urcite nejhezci ten chorvatsky gol

Reagovat
ADM

Ja to zas beriem z osobného hladiska - streľu z dialky dám bežne, volejom netrafím štadion

Reagovat
smazaný uživatel

Jo aha, ty píšeš skupiny.. Tak to asi jo.. Teda mi se líbil i ten 1. a 2. gól Chorvatů proti Argentině. Viděl bych to tak na stejné úrovni..

Reagovat
frankiefcb

jj myslím ,že střela Modriče ještě lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

nejlepší gol dal Luka, ne Messi, kterej předvedl jednu slušnou akci

Reagovat
ttopi

Modričův gól mám na druhém místě.

Jinak při posuzování toho, jestli je nějaký gól hezký, nebo není, je úplně irelevantní argument, že ten hráč předvedl jednu slušnou akci. To je přece úplně jedno.

Reagovat
F.Torres

samozřejmě, jen se vysmívám tomu, že ukázal jeden světlý okamžik a hned je označován jako něco, co vůbec nebyl nejhezčí gol. Modričův byl o level jinde. Lepší umístění, větší vzdálenost, vykoupání bránícího hráče. Messi jen zpracoval v běhu a trefil branku. To i ten gol Musy byl hezčí

Reagovat
ttopi

Ano, "jen zpracoval v běhu pas z možná 40m", jinak nic. Dík za názor

Reagovat
F.Torres

pořád lehčí zpracovat míč, než vykoupat hráče a trefit to k tyčce z 20 m

Reagovat
X-bano-X

Tak to si asi nikdy nehral futbal

Reagovat
Switchback

eh, však reaguješ na toho postíženýho trotla

Reagovat
F.Torres

Podle sebe soudim tebe. Chapu, kde jinde nez na intwrnetu si muzes kompenzovat svou menecenost

Reagovat
F.Torres

Zpracovani mice do behu vidis xkrat za zapas. Vykoupat z kroku protihrace a trefit to pres nej k tyci vidis jednou za x zapasu. Takze asi tak ale odbornik jsi ty

Reagovat
X-bano-X

Človek na to nemusí byť odborník. Futbal som hrával dosť dlho a prejsť cez jedného, dvoch či troch protihráčov a skórovať sa mi podarilo neraz ale nemyslím si že by som dokázal v plnom behu spracovať loptu a na 3 dotyky ju poslať do siete. Hráči väčšinou takéto dlhé lopty spracúvajú na hruď do protipohybu obrancu a halfvolejom strela na bránu. Stehno-kopačka-zem -strela je veľa možností zlyhania a toto bolo spravené ako z učebnice.

Reagovat
F.Torres

Zpracovani ukazkove, ale jak pisi. Takovych zpracovani do behu je po celem hristi spousta. Taky neco jineho je prejit pres hrace na okrese v dorostu a na MS

Reagovat
X-bano-X

Heh na jednej strane hodnotíš celú akciu aj so zakončením na druhej ale gól nespomenieš a porovnávaš to so spracovaním niekde na polke aj tak sa dá.

Reagovat
F.Torres

Strela nebyla zadnej zazrak umistena. Jde o to, ze zpracovanich je kazdy zapas vic nez dost

Reagovat
X-bano-X

To aj gólov, že?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pobody's nerfect

nějakého argentince tam nacpat museli a tento byl nejmíň tragický

Reagovat
smazaný uživatel

Nemuseli. Když už v té skupině dělat all stars, tak 8 Chorvatů, 2 Nigérijci a brankář Islandu, aby se vyhnuli lynči zdejších Islandofilů. Messi to ocenění dostal jen za jméno, jako většinu ve své kariéře.

Reagovat
technecium

Reagovat
Spalovač šancí

A jak si udělal to jméno, když to má za jméno?

Reagovat
ADM

Reagovat
Majk91

to uz je jedno, hlavne ze sem napisal totalny nezmysel

Reagovat
smazaný uživatel

Má dobrého agenta.

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mastakillah

úsměvné

Reagovat
smazaný uživatel

jasne nejlepsi hrac 2. postupujiciho tymu, hrozne usmevne

Reagovat
Israha

Byl Banega, Messi na druhém místě.

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

ani v tom jediném zápase, který odehrál celý, nebyl nejlepší

Reagovat
Israha

Neshodneme se. Messi byl aktivnější a více vidět, to ano (a například v tom, jak Argentina v posledním zápase nepustila Nigérii do tlaku za vyrovnáním, měl zásadní podíl), ale ofenziva týmu jako takového dávala smysl a byla účelná Banegovým přispěním. Proti Chorvatsku nehrál, a podle toho to vypadalo. Proti Islandu na začátku nehrál, a podle toho to vypadalo.

Reagovat
technecium

Reagovat
Majk91

to mi pride ako hodnotenie Argentincanov na minulych MS. Di Mariovi vysiel jeden zapas, aj to nebolo nic extra a uz sa bral za najlepsieho hraca v ofenzive, len aby to nebol Messi.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Israha

Jako možná jo. Možná je to tím, že Messi, byť v základních skupinách hrál solidně, umí prostě i lépe, kdežto Banega hraje přesně to a přesně takovým způsobem, jak jsem od něj čekal. Tenhle aspekt mi pohled na věc může zkreslovat.

Reagovat
mastakillah

ano je to úsměvné, když odehraje jeden dobrý zápas ze tří a jen díky jménu se dostane do nějaké sestavy skupiny

Reagovat
technecium

Ve dvou zápasech byl nejlepší na hřišti, co je na tom za jméno?

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo approves.

Reagovat
Darren Fletcher

maroko najvacsie prekvapenie? ved mali ist do stvrtfinale, co je prekvapujuce na tom, ze hrali pekne ?

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
smazaný uživatel

Čím to vůbec je, že ten skvělý Sampaoli z dob vlády Chile je najednou ... tohle?

Reagovat
technecium

Třeba se prostě změnil. Už v Seville totálně prokaučoval druhou půlku sezony

Reagovat
smazaný uživatel

Korupce v argentinském fotbale. Nominace, kterou stejně jako u nás ovlivňují agenti (proto jsou tam ti no name průměráci z argentinské ligy). V Chile tohle asi nebylo a mohl si to dělat po svém.

Reagovat
smetos

taky za tou nominací vidím korupci. něco jako u nás. plešatí trenéři to maj asi v krvi

Reagovat
Hokaido

Články tady kritizuji fakt minimálně, ale s tím Marokem je to strašně ubohý.

Reagovat
fantomas

Co jako? (Nepsal ani nenavrhl sem to já, jen pro pořádek.)

Reagovat
Hokaido

Aha, já myslel, že jsi to byl ty. Takhle to je trochu víc pochopitelný, než kdyby je jeden člověk tipoval na postup že skupiny a pak je ten samej dal jako překvapení po posledním místě.

Reagovat
fantomas

Mě samozřejmě nepřekvapili. U mě měli vlastně blíž ke zklamání.

Reagovat
Hokaido

Mě vlastně díky tvýmu hypu tak spíš zklamali, ale jeden bod a poslední místo je až moc krutý výsledek. Oni, Peru a Nigérie mi ze všech vypadnuvších týmu budou nejvíc chybět.

Reagovat
Seydou Doumbia

Senegal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
technecium

Ale oni hráli výborně. Takhle organizovaný fotbal z Arfričanů nehrál nikdy nikdo

Reagovat
Usty

Moje práce Nelíbili se ti? Za mě fakt nejlepší tým skupiny, měli mít 7 bodů a vyhrát ji. Hrozná škoda.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

Jak jsem psal výše - vůbec by mě nenapadlo, že to nepsal fantomas. Takhle je to v pohodě.

Reagovat
Spalovač šancí

A kdyby to samé napsal fantomas, tak by to v pohodě nebylo?

Reagovat
Hokaido

No nebylo. Fantomas tady před turnajem Maroko vychvaloval a tipoval, že přes Portugalsko postoupí ze skupiny a následně i do ČF. Pak by mi přišlo divný, kdyby je ten samej člověk označil za překvapení skupiny, když dokázali uhrát jen jeden bod...

Reagovat
Usty

fantik nám tu tipovačku dojebal no v mým návhru šli dál Portugalci i Švýcaři

Reagovat
Counter

Měli se zapojit třeba i tací, kteří vyhráli interní výsledkovou tipovačku v soutěži o vyhnutí Panamě

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kattos

Je to strašné brečení

Reagovat
smazaný uživatel

ti byli tak konzistentni, ze uhrali celej jeden bod

Reagovat
Usty

V pohodě, někdo sleduje předvedenou hru, někdo jen výsledky

Reagovat
smazaný uživatel

podle hry mozna no.. ale na to se nastesti nehraje

Reagovat
C-M@ster

Ani omylem, body maji zaslouzeny.

Nemuzes postavit jedenact Stochu, kteri ti sice naji techniku v noze, ale nemaji prevahu v osobnich soubojich ve vapne a pak bedovat, ze hrali peknej fotbal a meli mit 7 bodu.

To je pristup jak Šmicer "ja ani nevim, jak Portugalsko vyhralo"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Francie - Argentina 65:35

Uruguay - Portugalsko 50:50

Španělsko - Rusko 75:25

Chorvatsko - Dánsko 65:35

Brazílie - Mexiko 70:30

Belgie - Japonsko 80:20

Švédsko - Švýcarsko 50:50

Kolumbie - Anglie 50:50

Co si o tom myslíte vy? Napiště mi to do komentářů..

Reagovat
fabec1222

Francie - Argentina 55:45

Uruguay - Portugalsko 40:60

Španělsko - Rusko 80:20

Chorvatsko - Dánsko 85:14

Brazílie - Mexiko 70:30

Belgie - Japonsko 95:5

Švédsko - Švýcarsko 30:70

Kolumbie - Anglie 45:55

Reagovat
Ligter

to 1% u Chorvatů s Dány znamená, že postoupí oba?

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic

Reagovat
Ligter

Reagovat
martin1

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Adyss

Co znamená ten Celtic... Som aj zabudol v ich prípade

Reagovat
nani92

Myslím že chceš na nás zarobiť

Reagovat
Whitemedia

Francie - Argentina 100:0

Uruguay - Portugalsko 50:50

Španělsko - Rusko 75:25

Chorvatsko - Dánsko 55:45

Brazílie - Mexiko 12:88

Belgie - Japonsko 100:0

Švédsko - Švýcarsko 70:30

Kolumbie - Anglie 40:60

Reagovat
Feyhx

Aby se mi co nejpřehledněji skládal fantasy team, udělal jsem si takovou obrázkovou predikci.

https://ctrlv.cz/shots/2018/06/29/8vGE.png

Reagovat
ADM

Mexiku a Argentíne by som pridal po 10% . A Španieli sa budú zas trápiť...

Reagovat
smazaný uživatel

Francie - Argentina 90:10

Uruguay - Portugalsko 35:65

Španělsko - Rusko 80:20

Chorvatsko - Dánsko 60:40

Brazílie - Mexiko 75:25

Belgie - Japonsko 95:5

Švédsko - Švýcarsko 35:65

Kolumbie - Anglie 45:55

Reagovat
ZB 07

Francie - Argentina 70:30

Uruguay - Portugalsko 60:40

Španělsko - Rusko 60:40

Chorvatsko - Dánsko 80:20

Brazílie - Mexiko 60:40

Belgie - Japonsko 95:5

Švédsko - Švýcarsko 30:70

Kolumbie - Anglie 45:55

Reagovat
smazaný uživatel

Francie - Argentina 60:40

Uruguay - Portugalsko 50:50

Španělsko - Rusko 80:20

Chorvatsko - Dánsko 85:15

Brazílie - Mexiko 70:30

Belgie - Japonsko 90:10

Švédsko - Švýcarsko 40:60

Kolumbie - Anglie 40:60

Reagovat
smazaný uživatel

Francie - Argentina 44:56

Uruguay - Portugalsko 55:45

Španělsko - Rusko 96:4

Chorvatsko - Dánsko 60:40

Brazílie - Mexiko 85:15

Belgie - Japonsko 95:5

Švédsko - Švýcarsko 35:65

Kolumbie - Anglie 35:65

Reagovat
technecium

Francie - Argentina 1:3 - Dembele 78' - Messi 26' 76', Tagliafico 88'

Uruguay - Portugalsko 1:0 pp - Rozhodující penalta Cavani

Španělsko - Rusko 2:3 pr - Costa 76', Ramos 90' - Dzjuba 3', Cheryshev 49', Golovin (p) 115'

Chorvatsko - Dánsko 2:0 - Mandžukič 34', Rakitič 67'

Brazílie - Mexiko 1:2 - Coutinho 76' - Hernandez 15', Lozano 22'

Belige - Japonsko 4:0 - Lukaku 25' 36', De Bruyne 75', Hazard 88'

Švédsko - Švýcarsko 1:0 - Forsberg 56'

Kolumbie - Anglie 3:2 pp - Falcao 26', Cuadrado 75' rozhodující penalta Falcao - Kane 45+2' 58'

Reagovat
technecium

Zajímavosti

1) Neymar nepromění penaltu po směšně krátkém rozeběhu

2) Francie bude dohrávat od 16. minuty v deseti, protože Varane stáhne Higuaína jdoucího samotného na bránu

3) Suaréz i Pepe budou vyloučeni po vzájemné bitce ve 119. minutě zápasu

4) Oba góly Rusů v základní hrací době budou po chybě De Gey. Penaltu budou Rusové kopat po faulu Ramose.

5) Za Angličany nepromění penaltu Kane a Sterling

Reagovat
smazaný uživatel

to si vyfotim a po skupinách se na to podívám

Reagovat
smazaný uživatel

se pak prostě vrať sem k článku, ne? Nemusíš si nic fotit

Reagovat
smazaný uživatel

Varane by Higuani doběhl i kdyby na něj ztrácel 10 metrů.. netřeba ho stahovat

Reagovat
technecium

No právě proto se to stane. Zkrat v klíčovém okamžiku

Reagovat
ttopi

A ze zápasu Brazílie žádná zajímavost? Co Neymar, který vytvoří světový rekord v počtu odválených sudů?

Reagovat
technecium

Zkus se podívat na bod 1

Reagovat
ttopi

Sorry

Reagovat
smazaný uživatel

Tolik gólů nepadne

Reagovat
smazaný uživatel

Francie - Argentina 65:35

Uruguay - Portugalsko 40:60

Španělsko - Rusko 70:30

Chorvatsko - Dánsko 35:35

Brazílie - Mexiko 65:35

Belgie - Japonsko 90:10

Švédsko - Švýcarsko 45:55

Kolumbie - Anglie 40:60

Reagovat
Baronne

35:35 je slušnej výkon

Reagovat
smazaný uživatel

Ajo

Reagovat
smazaný uživatel

*Chorvatsko - Dánsko 65:35

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno je to pade na pade.

Reagovat
smazaný uživatel

11211212

Reagovat
smazaný uživatel

Francie - Argentina 60:40

Uruguay - Portugalsko 50:50

Španělsko - Rusko 75:25

Chorvatsko - Dánsko 80:20

Brazílie - Mexiko 70:30

Belgie - Japonsko 87:13

Švédsko - Švýcarsko 53:47

Kolumbie - Anglie 30:70 (bez Jamese)/40:60 (s Jamesem)

Reagovat
smazaný uživatel

Francie - Argentina 60:40

Uruguay - Portugalsko 45:55

Španělsko - Rusko 90:10

Chorvatsko - Dánsko 70:30

Brazílie - Mexiko 85:15

Belgie - Japonsko 85:15

Švédsko - Švýcarsko 40:60

Kolumbie - Anglie 40:60

Reagovat
Stiksxx

Tak mi zatím postoupili všichni komu jsem to přál. Belgie, Mexiko, Kolumbie

A dále přeji těmto (bohužel asi postoupí):

Francie

Uruguay

Rusko

Chorvatsko

Mexiko (Brazílie)

Belgie

Švédsko

Kolumbie

Reagovat
Frantszek

Olsen-Stones, Mina, Godin-Modrič, Behrami, Forsberg, Eriksen-Amrabat, Kane,Hazard

Reagovat
Frantszek

Hrozně rád bych tam dal někoho z Mexika a Francie, ale prostě to nestačilo..

Reagovat
Whitemedia

Kanté stačil

Reagovat
Frantszek

A do zoufalců určitě zařadit celej útok Korejců v posledním zápase proti Německu, protože co tam předváděli, když tam šli 10x 3 na 2 ..

Reagovat
fantomas

Proč celej? Moon a Jang tam zajebali všechno, co se zajebat dalo. Son s Lee JS nepochybili.

Reagovat
fantomas

A to teda Jang ty protiútoky rozjížděl z pozice CB/DM.

Reagovat
Frantszek

Jak mam vědět, kterej to zrovna zajebal, když vypadaj všichni stejně

Reagovat
fantomas

Aha. A to má bejt naše chyba?

Reagovat
Frantszek

Ježiš, méně vážnosti při pátku bych prosil.

Reagovat
Frantszek

A není to vaše chyba. Zařadil bych je tam k sobě a citron nepatřil redakci ale Korejcům.

Reagovat
smazaný uživatel

Clanek skvelej, jen podle me nejhezci zapas v becku byl Spanelsko-Maroko. Ale chapu, ze v konkurenci prestrelky mezi favoritama nemel moc sanci. I tabyla skvela s krasnejma golama. Vubec je letosni Mundial zajimavej, se spoustou skvelych zapasu..

Reagovat
Frantszek

ale i se spoustou špatnejch. Hlavně ve 3. kole. Takových taktických a nudných sraček se taky moc nevidí.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej nadpis

Reagovat
smazaný uživatel

Za mě , tentokrát jsem tu slovní hříčku nepochopil.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo,žádný slovní vtípek se jménem nějakého hráče,trenéra či rozhodčího

Reagovat
Whitemedia

EF tímhle nadpisem našel nové dno

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Ne zas to hajpováni trapnyjo Íránu, Quieroz by mel dostat doživotní zakaz působení ve fotbale, ale tady je furt ta hrdinu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Quieroz je co se taktiky tyce jeden z nejlepsich treneru vubec.. Blby, ze s tim mas problem no.

Reagovat
mayday

K Diegovi, mrkejte, co má po levici na okýnku. https://youtu.be/s_1EnT5VW8g

Zřejmě se s tím moc nesere

Reagovat
smazaný uživatel

Messi v nejlepší sestavě? To je jako minule, když dostal na MS cenu pro nejlepšího hráče..

Reagovat
fantomas

V nejlepší sestavě skupiny, kde se útočníci sotva prosazovali, no. Kdo jinej?

Reagovat
mayday

No třeba přínos Mandžukiče vidím úplně jinde, než přínos Messiho.

Reagovat
mastakillah

Reagovat
technecium

Já ne

Reagovat
mayday

V pořádku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Souhlas. Jeho přínos je úplně jinde.

Reagovat
mayday

Samozřejmě, ať se chápeme, jeho přínos je ,,jinde". Tak abych to konkretizoval, vidím u něj lepší přínos pro svůj tým. Nemyslím samozřejmě pozice.

Reagovat
Spalovač šancí

Nesouhlasím. Messi dostal Argentinu na toto MS a rozhodoující měrou se podílel i na všech postupech do finále na posledních 3 turnajích. Takový vliv Mandžukič - při vší úctě k jeho kvalitám - rozhodně neměl.

Reagovat
TrueCommunist

přesně dát tam hráče, který na to úplně sere asi není nejlepší nápad.

Reagovat
Messier

Ronaldo

Reagovat
Majk91

minule MS bol spolu s Maschem najlepsi

Reagovat
smazaný uživatel

Docela dobrej troll

Reagovat
Majk91

podla mna si priemerny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Baronne

Reagovat
BBystr

tak ja nepochopim zaradenie Musu do all stars ... to za ten jeden dobry vykon proti Islandu?

Reagovat
skat

Jeden populární OT: Z HK do LBC jde Pázler, do HK na přestup na oplátku Da Silva....

Reagovat
smazaný uživatel

To protěžování afrických týmů už je k smíchu

Reagovat
Azazelo RD

afrofotbal.cz (fantomas ©)

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko čtvrtfinále? Uhráli jeden bod a mají být skoro nejlepší na turnaji? Írán hrál největší sračku. A Nigérii se povedl jeden poločas proti Islandu jinak hráli naprosto zoufale. Když máš ty černoušky tak rád tak jim běž podkuřovat do Afriky. Až na černochy je to hezká země

Reagovat
fantomas

1) Maroko sem nepsal. A super fotbal hráli

2) Írán není v Africe

3) To neni pravda, Nigérie měla dobrý momenty i proti ARG

4) Afrika není země

Reagovat
ttopi

BEST

Reagovat
smazaný uživatel

Hezká země myšleno území. Vím že Írán není v Africe ale ty máš přece rád i Asiaty jestli se nemýlím?

Reagovat
Le Gunner

To už nezachráníš, prostě stáhni ocas. Fantík ti to natřel.

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
smazaný uživatel

Zbytečně se tady ztrapňuješ, radši se vrať k lopatě.

Reagovat
smazaný uživatel

Sakra to mělo bejt k tomu fanouškovi Barcelony. Sorry bro

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mimalu

Reagovat
icemike

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Reagovat
Messier

Reagovat
Abaddon

krásnej a slušnej stěr

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Swarley

Reagovat
havrys99

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Fenri

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
Ligter

*protežování

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
kattos

Je to skvělé

Krom těch vašich rádobyvtípků

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Messi tam

Reagovat
frankiefcb

je tam zaslouženě. Argentina byla mizerná, ale Messi z nich byl nejlepší a jediný trochu snesl přísnější měřítko. Nicméně na něho furt špatné výkony

Reagovat
smazaný uživatel

Jste moc zhýčkaní a již to berete jako samzřejmnost. Messi dá jen za sezonu cca 30 golů a hned je špatný nebo má krizi. Jiný ofenzivní hráč (kromě C.Ronalda) dá 20 golu a hned je megastar, budoucí držitel Zlatého míče a jeho cena se šponuje ke 100 M. Proboha buďte rádi, že žijete v době kdy po trávníku běhá MESSI a C.Ronaldo. Oba dva to jsou úžasní hráči, kteří až skončí, tak bude ve fotbale smutno. GAYNEYMAR se jim nikdy nevyrovná. Je to namyšlený blb, kterého zajímá jen jak se jim vyrovnat

Reagovat
frankiefcb

To já nerozporuji. Ronaldo je král a Messi genius dnešního fotbalu. Ale jeho výkony jsou slabší. na tom přece není nic hrozného, ež to napíšu anebo, že ho nerespektuji. Naopak Messimu zlato velmi přeju.

Reagovat
smazaný uživatel

Genius > Král

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi neviděl první dva zápasy?

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě na začátku nastaveného času si nudní Portugalci pohodlně kráčeli pro vítězství ve skupině, na jeho konci je však právě Taremi mohl z turnaje dočista vymazat a poslat tam zábavný a skvělý Írán.

Spíš Ronaldovo odmítnutí 1.místa a případně i postupu. Nějakej Taremi už tu nikoho zajímat nemusel.

Reagovat
Hokaido

https://i.redditmedia.com/ZzCihrvNZJt_tgepx_lNuDJWttUJgBCxlLCgyQpp778.jpg?w=1024&s=e4a94ec8cae5923db72191083b67568b

Na tyhle koláče jsem strašně úchylnej a vydržím se na ně dívat delší dobu, než bych měl. Škoda, že ty týmy nemají pestřejší barvy jako třeba v NHL.

Reagovat
DeformFCB

Nehraješ šipky?

Reagovat
smazaný uživatel

Jenomže právě ten nedostatek barev, respektive odstínů, z toho dělá nelogickou, nepřehlednou sračku. Použití barev tady je tak debilní, že na první pohled například implikuje, že Japonsko dojde do finále.

Reagovat
ttopi

Jo a hrát bude proti all stars vytvořeným z týmů Anglie a Kolumbie. Hrát budou v červených dresech.

Reagovat
smazaný uživatel

Niektorí ľudia fakt nechápu že futbal je len hra.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnešní svet... Smekam že se rozhodl jak se rozhodl, muselo to být neuvěřitelně složité.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Moje jedenáctka: K.Schmeichel-S.Vrsaljko, J.Giménez,D.Godín, I.Strinic- C.Sánchez, A.Golovin, W.Ndidi, Isco- C.Ronaldo, L. Messi

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko Messi v sestavě skupiny

Reagovat
cetto

Messi, kterej byl 98 % času neviditelnej, na kterým bylo vidět to neskutečný znechucení, kterej se ani nesnažil aspon běhat a jenom se 5 poločasů plazil přes střed hřiště. Ten Messi, kterýmu ani sami argentinci moc nepřihrávali a většina akcí šla mimo něj, kterej se hádal a vztekal a rozesral půlku kabiny. Tak přesně tento Messi že je v allstar? To už je fakt křeč... Jako všichni tady víme, že redakce ef je dlouhodobě pro-messiovská, ale toto je tak očividný, až to bolí.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, kam chodíš pro tyto názory, ale kdyby jsi více četl zde na Eurofotbele, tak budeš vycházet z toho, že redakce ( a dokonce to i uvádějí ve článcích), že vycházejí se WhoScored.com, kde je MESSI druhý nejlepší z těchto 4 skupin. Celkově samozřejmě nejlepší není, ale toto je článek o 4 skupinách

Reagovat
Mercury

spočítal jsi ty procenta správně?

Reagovat
Majk91

98% casu neviditelny? videl si zapasy s Islandom a Nigeriou? Sami Argentinci mu neprihravali a vacsina sanci sla mimo nej? to len potvrdzuje ze si tie zapasy ani nevidel. Rozosral kabinu? a co si ty v tej kabine spolu s nimi? ci tebe staci precitat bulvar a uz je to pre teba svata pravda....

Reagovat
cetto

Zklamu Tě a viděl jsem všechny zápasy Argentiny a nejsem ani zdaleka jedinej, kdo viděl to co já.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
PP

to jsou věci tady dneska..

Reagovat
smazaný uživatel

Největší překvapení: Maroko — nejlepší a nejkonzistentnější fotbal ve skupině

Reagovat
Muffi

Přidám se ke kritikům Maroka. Je sice hezké, že proti Iránu a Portugalsku drželi balon, mnoho vyložených šancí si ale nevypracovali a vyloženě úchvatné momenty jak týmové, tak individuální tam nebyly. Podobně Peru druhou půlku s Francií, taky optická převahu ale největší šance střela z 25 metrů do břevna.

Reagovat
sk333

Ja sa vyjadrím k afričanom. Maroko v každom zápase mohlo dosiahnuť lepší výsledok. Chýbala väčšia kvalita vo finálnej fáze. Herný prejav však pozitívny.Egypt ma sklamal a Salah to sám potiahnuť nedokázal. Snáď na ich úkor tam mohla byť z Afriky Ghana, ale tá zbabrala kvalifikáciu.Najviac som bol zvedavý na Nigériu. Už príprava ukazovala, že herne to nebude nič svetoborné.Napriek nejakým chybám v obrane až tak defenzíva nehorela, plus defenzíny záložníci Etebo a Ndidi hrali obstojne. Smerom dopredu to bolo až na polčas s Islandom a pár momentov proti Argentíne dosť zlé.V porovnaní s Chorvátskom a Argentínou boli nigérijčania horší v práci s loptou a kombinačne hlavne do sformovanej obrany. Pochvalu si zaslúžil z hráčov vpredu len Musa.Ak bude pokračovať Rohr, alebo iný kouč, tak by mal do mužstva zabudovávať hráčov kreatívnejších, hoci z menších klubov. Napríklad bratia Nwakaliovci do zálohy. Kelechi patrí Arsenalu a bol na hostovani. Má výborný prehľad a kopaciu techniku.Taktiež jeho brat Chidiebere, ktorý patrí za Man city a hostoval v Aberdeene je tiež pomerne konštruktívny.Ifeanyi Matthew síce hrá v Nórsku za Lillestrom, ale patrí medzi najlepších stredopoliarov v lige a je len otázka času, kedy prestúpi do lepšej ligy.Vie byť trvrdý, ale dokáže presne prihrať i vystreliť.Šancu v národnom mužstve by mohol dostať aj veľmi talentovaný playmaker z Queens Park Rangers Eberechi Eze. A ešte by som napísal, že medzi najväčšie talenty v mládežníckom futbale na svete patrí čoskoro 15 ročný útočník Lateef Omidiji. Vyrastal v USA, ale chce hrať za Nigériu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sk333

No a ešte jeden hráč z Nigérie, ktorý môže v Európe prekvapiť. Samuel Chukwueze hrá za dorast Villarealu. Šikovný krídelník z úžasnou rýchlosťou a skvelým driblingom.

Reagovat
Acrocephalus

článek Nejhezčí utkání: Argentina — Chorvatsko 0:3 bych zařadil i jako největší překvapení. Takhle špatně zorganizovanou defenzivu a ty kiksy předčily i vše, co jsem viděl u české repre. A že se dívám na každý zápas, kde Češi hrají.

Reagovat
Mr.Mike

za mě finále Francie Chorvatsko

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvatsko to snad vyhraje celý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Switchback

Pěkný hype Chorvatska, přitom do chyby Willyho naprosto vyrovnané utkání ... aby se vůbec dostali přes čtvrtfinále ...

Reagovat
Muffi

Inkasovali jeden gól od Islandu s poslepovanou sestavou, v předchozích dvou mačích si proti nim soupeři tvořili šance strašně těžko. Tým má kvalitu a jednoznačně ukázal, že si jde za svým, podobně jako Francie, která se po Austrálii zvedla a Peru s Dánskem taky moc nedovolila. Že to tak dominantní nebylo dopředu je věc druhá. V porovnání třeba se Španělskem, jehož zkušení borci předvedli ve dvou zápasech ze 3 neskutečné chyby obrovský rozdíl.

Reagovat
Kokesh

S takovou by MS nevyhral nikdo...Frantici nudni, Spanele nepresvedcili, Brazilie opatrna...ono jde spis o silu muzstva, minimalni vypadky a moznosti tymu. Navic zrovna Chorvatsko jako jedno z mala mohlo setrit sily a protocit sestavu na posledni zapas. Nic podobneho ti treba Argentina momentalne nenabidne.

Tady je zvyk hodnotit jen podle formy posledniho zapasu, pro me zustavaji tri adepti na titul porad stejni, i kdyby treba Mexiko proslo skupinou s 9 body a skore 30:1.

Reagovat
fantomas

A Dalic je kvalitni kouc, na rozdil od Deschampse a Hierra treba.

Reagovat
PP

snad jen Belgie vypadá konzistentně slušně.. I to šetření hráčů se Martinezovi povedlo, přehráli Anglii celkem v klidu, mají hodně silných varianta. Jestli se neposerou v hlavě, tak půjdou do finále.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

S dánskem to taky nebude lehký zápas. Čekám hodně překvapivé výsledky už v OF.

Reagovat
Switchback

Reagovat
Adyss

Pogba naj CM na svete... Percentuálnosť prihrávok na turnaji - 81%

Reagovat
fantomas

Odkdy se kvalita výkonů CM jako Pogby posuzuje podle týhle statistiky?

Reagovat
JIMMY-PO

no a touto žltou sa argentina posilnila pre pripadne stvrtfinale

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele